lauantai 16. maaliskuuta 2013

Karitsan hääjuhlasta ja avioparin hääyöstä


*Miehen ja naisen välinen avioliitto on esikuva Kristuksen ja morsiusseurakunnan suhteesta
*Karitsan hääjuhla on maailman hienoin juhla, jonne kannattaa pyrkiä
*Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi, jotta ihmisen ei tarvitse elää yksin ja heidän keskinäinen rakkautensa tuottaisi sen hedelmän, että ihmissuku lisääntyisi
*Raamatussa on Laulujen Laulu, joka kertoo rohkeasti miehen ja naisen välisestä romanttisesta rakkaudesta

*Intiimi rakkaus on Jumalan lahja avioparille
*Avioliiton kruunaa hyvä ystävyys, joka tekee liitosta lujan

*Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi liitoksi, jossa lasten on hyvä kasvaa ja vanhempien turvallista ikääntyä


Johdanto 

Tässä artikkelissa tarkastelemme ensin, miten juutalaisperinteen mukainen avioliitto (artikkeli) liittyy esikuvien kautta Karitsan hääjuhlaan ja miten Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen) morsiusseurakunta tähän liittyvään symboliikkaan. Tämän jälkeen käsitellään parisuhdeasioita ja vastavihityn avioparin hääyönä tapahtuvia asioita Raamatun näkökulmasta. 

Romanttinen häävuode
Tässä artikkelissa siteeraan paljon Laulujen laulun kirjaa Raamatusta, joka kertoo miehen ja naisen välisestä rakkaudesta sekä rakastelusta hyvin suorasukaisesti. Hääyöstä puhuessani en mene yhtään pidemmälle, mitä Raamattu on antanut esimerkkiä. Joku ahdasmielinen fariseus voisi harmistua tämän teeman käsittelystä, mutta se on silloin Raamatun opetuksen väheksymistä, koska Taivaan Isä on halunnut puhua asiasta Raamatun sivuilla. Jumalan Sanaa ei voi tehdä tyhjäksi eikä sitä pidä hävetä. Hääyö on Jumalan lahja avioparille ja asia liittyy myös ihmissuvun lisääntymiseen.

1. Moos. 1:27-28: "Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne..." 

Taivaan Isä ei paheksu sitä, että aviopari nauttii toistensa vartaloista vauvoja tekemällä ja vähän mielikuvitustakin käyttäen. Taivaan Isä siunaa avioparin keskinäistä rakkautta. Toisiinsa sitoutunut ja umpirakastunut aviopari saa mielihyvää myös siitä, että voi tehdä toiselle jotain sellaista hyvin intiimiä, josta hän kovasti nauttii. Avioliitto on hyvä pohja rakentaa avioparin keskinäistä ystävyyttä, mikä tuottaa hyvää hedelmää vanhuuden ikään asti. Mutta sitä Taivaan Isä vihaa, että joku hyppii yönylisuhteista toiseen, minkä Jumala osaa kertoa senkin hyvin suorasukaisesti Hesekielin kirjan 23.-luvussa. Avioliitto on paras sekä ainoa oikea pohja miehen ja naisen väliseen intiimiin kanssakäymiseen.

Morsiusseurakunta

Kristuksen seurakuntaa kuvaillaan Raamatussa Karitsan morsiamena tai vaimona (Matt. 25:1-13; 2 Kor. 11:2; Ilm. 19:7-8). Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä, että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta, saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton. Miehen ja naisen avioliitto on esikuva Kristuksen ja morsiusseurakunnan välisestä liitosta.

Ef. 5:25-33 (1933/38): "Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä, että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta, saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton. Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä. Sillä eihän kukaan koskaan ole vihannut omaa lihaansa, vaan hän ravitsee ja vaalii sitä, niinkuin Kristuskin seurakuntaa, sillä me olemme hänen ruumiinsa jäseniä. "Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Tämä salaisuus on suuri; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa. Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä."

Miehen ja naisen välillä voi olla romanttista rakkautta, mutta Jumalan ja ihmisen välinen rakkaus ei ole luonteeltaan romanttista, vaan kuten isä rakastaa lastaan (agape rakkaus). Jumalan rakastaminen on sitä, että noudattaa Hänen käskyjään. Kristuksen morsiameen kuuluu sekä miehiä että naisia, koska suhde ei perustu romantiikkaan vaan kuuliaisuuden kautta tapahtuvaan rakastamiseen. Morsian tai vaimo on siinä suhteessa myös vertaus. Miehen ja naisen välisessä avioliitossa on vastaava järjestys, mutta myös romanttista rakkautta, mitä Jumalalla ei ole. Miehellä ja naisella on luonnollinen halu vastakkaiseen sukupuoleen, mikä lisää heidän välistä rakkautta. Jumala ei katso ihmisen lailla ulkomuotoon, vaan Jumalalle kauneutta on sydämen nöyryys.

Joh. 14:15 (Jeesus sanoi): "Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni."

1. Joh. 5:2-3: "Siitä me tiedämme rakastavamme Jumalan lapsia, että rakastamme Jumalaa ja noudatamme hänen käskyjään. Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."

Sam. 16:6-7: "Kun he tulivat ja Samuel näki Eliabin, hän ajatteli: "Hän se on! Nyt on Herran edessä hänen voideltunsa." Mutta Herra sanoi Samuelille: "Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen."

Ilm. 19:7-8: "..Hänen morsiamensa on valmiina, hänen ylleen on puettu hääpuku, hohtavan valkea pellavapuku. Se pellavapuku tarkoittaa pyhien vanhurskaita tekoja."
 

David Pawson - Laulujen Laulu

Raamatussa on hyvin romanttinkinen kirja Laulujen Laulu, joka opettaa miehen ja naisen välisestä intohimoisesta rakkaudesta. David Pawson avaa tässä videossa, miten miehen ja naisen välinen rakkaus on vertauskuva Kristuksen ja seurakunnan välisestä suhteesta (Ef. 5:21-33). Laulujen laulun alussa jo kerrotaan, miten Sulhasen nimikin tihkuu parhainta öljyä, mikä viittaa Messiaaseen, Kristukseen, joka merkitsee suomeksi voideltua.

Laul.l. 1:3: "ihana on voiteittesi tuoksu! Sinun nimesikin tiukkuu parhainta öljyä, siksi neidot sinua rakastavat."
Kihlauksesta avioliittoon

Jeesus sanoi menevänsä Isänsä tykö. Ristiinnaulitsemistaan edeltävänä iltana Herra Jeesus antoi seuraavan lohduttavan lupauksen koskien heidän kohtaamistaan jälleen ja heidän viemistään taivaaseen: 

Joh. 14:1-3: Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. Uskokaa Jumalaan, ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa? Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen.

Tämä lupaus annettiin noudattaen raamatunaikaisten perinteisten juutalaisten häätapojen vertauskuvaa. Ensimmäinen tärkeä askel juutalaisessa avioliitossa oli kihlaus, johon kuului lopullisen avioliittosopimuksen tekeminen. Ylkä neuvotteli morsiamen isän kanssa morsiamenhinnasta (mohar), joka hänen oli maksettava. Kun morsiamenhinta oli maksettu, lopullinen avioliittosopimus tehtiin (2. Moos. 22:16-17, 1. Sam. 18:25). Tuosta hetkestä alkaen tuleva morsian julistettiin erotetuksi ja pyhitetyksi vain tulevalle yljälleen. Sopimuksen vahvistukseksi he joivat uuden viinin maljasta, jonka ylitse kihlaussiunaus oli lausuttu. Kihlaus oli sitova, eikä sitä voi purkaa muuten kuin niillä syillä, jotka riittävät avioeroon (esim. huorinteko).


Raamatun aikoina juutalainen ylkä lähti kihlauksensa jälkeen pitkäksi ajaksi valmistamaan isänsä talossa asuntoa morsiamelleen ja itselleen. Saatuaan sen valmiiksi oli aika lähteä hakemaan morsian vaimoksi heidän yhteiseen kotiinsa. Juutalaisessa hääperinteessä sulhanen tuli yöllä suuren hääseurueen kanssa morsiamen kotiin liittyäkseen jälleen häneen ja viedäkseen hänet kanssansa isänsä taloon, jossa häitä juhlittiin. Sulhasen bestman huusi kadulla: "Sulhanen tulee! Menkää häntä vastaan." Tämän vertauskuvan mukaan Jeesus valmistaa meille paikkaa Isän talossa ja palaa viemään meidät sinne, kuten on luvannut. 


Tutkiessamme tätä vertauskuvaa huomaamme, että Kristuksen pyhitetty seurakunta on Hänen morsiamensa (Ef. 5:22-23). Kristus osti morsiamen itselleen maksamalla kalliin moriamenhinnan. Hän lunasti morsiamen uhraamalla oman ruumiinsa ja verensä Golgatan ristillä.

1. Piet. 1:18-19: "Tiedättehän, ettei teitä ole lunastettu isiltä perimästänne tyhjänpäiväisestä elämästä millään katoavalla tavaralla, hopealla tai kullalla, vaan Kristuksen, tuon virheettömän ja tahrattoman karitsan, kalliilla verellä."

Aivan kuten juutalainen ylkä teki aloitteen jättämällä isänsä talon matkustaakseen tulevan morsiamensa taloon, niin myös Jeesus ensimmäisen tulemuksensa ajaksi jätti oman Isänsä talon tullakseen maailmaan, joka on Hänen tulevan morsiamensa asuinpaikka. Ristinkuolemansa kautta hän maksoi täyden hinnan lunastaen morsiamensa niin, että tämä voi kuulua Hänelle. 

Ilm. 21:9-11: "..Hän sanoi: "Tule, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon." Henki valtasi minut, ja enkeli vei minut suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui taivaasta, Jumalan luota. Se loisti Jumalan kirkkautta, se säihkyi kuin kallein jalokivi, kuin kristallinkirkas jaspis."

Fil. 1:9-10: "Rukoilen myös, että teidän rakkautenne kasvaisi ja yltäisi yhä parempaan ymmärrykseen ja harkintaan, niin että osaisitte erottaa, mikä on tärkeää, säilyisitte puhtaina ja moitteettomina odottaessanne Kristuksen päivää" 

Kuten juutalainen morsian oli julistettu olemaan pyhä ja pyhitetty vain yljälleen, samoin myös meillä on velvollisuus ilmestyä Kristuksen eteen pyhinä ja nuhteettomina. Paavali sanoo, että sydämemme täytyy olla ”nuhteeton pyhyydessä meidän Jumalamme ja Isämme edessä meidän Herramme Jeesuksen tulemuksessa” (1.Tess. 3:13). Laulujen laulussa morsian valmistautuu antautumaan sulhaselleen peseytymällä vedessä sulhastaan varten (Laul.l. 5:3)

Jes. 61:10: "Minä riemuitsen Herrasta, minä iloitsen Jumalastani! Hän pukee minun ylleni pelastuksen vaatteet, hän kietoo minut vanhurskauden viittaan, niin että olen kuin sulhanen, joka laskee hiuksilleen juhlapäähineen, tai kuin morsian, joka koristautuu kauneimpiinsa."

Ilm. 9:6-9: "Sitten kuulin äänen, joka oli kuin suuren kansanjoukon kohinaa, kuin suurten vesien pauhua ja voimakasta ukkosen jylinää. Se lausui: -- Halleluja! Herra, meidän Jumalamme, Kaikkivaltias, on ottanut kuninkuuden. Iloitkaamme ja riemuitkaamme, antakaamme hänelle kunnia! Nyt on tullut Karitsan häiden aika. Hänen morsiamensa on valmiina, hänen ylleen on puettu hääpuku, hohtavan valkea pellavapuku.

Se pellavapuku tarkoittaa pyhien vanhurskaita tekoja. Enkeli sanoi minulle: "Kirjoita: Autuaita ne, jotka on kutsuttu Karitsan hääaterialle..."

Ilm. 7:13-14: "..Keitä nämä valkeavaatteiset ovat? Mistä he ovat tulleet?" Minä vastasin: "Herra, sinä sen tiedät." Hän sanoi minulle: -- Nämä ovat päässeet suuresta ahdingosta. He ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä."

Lopullisen avioliittosopimuksen tekemisen jälkeen ylkä palasi isänsä taloon, jossa hän viipyi noin vuoden ajan valmistaakseen paikan itselleen ja morsiamelleen. Tänä aikana hän ei nähnyt morsiantaan, joka ahkeroi valmistaen hääpukua ja kooten välttämättömyystarvikkeita yhteistä elämää varten. Uskovina olemme samassa tilanteessa. Nykyisenä eron aikana odottaessamme Ylkää palaavaksi meidän täytyy ahkeroida hääpukumme suhteen (Ilm. 19:8) ja valmistautua tulevaan asemaamme taivaassa. On myös todellinen vaara, että saatana kiusaa ja viettelee meitä tänä aikana sekä tulemme uskottomiksi Kristusta kohtaan ja siten luovumme pyhästä suhteestamme Häneen.

Paavali sanoi lihallisille korinttolaisille, joilla oli heikko motivaatio noudattaa käskyä pyhyyteen (1. Kor. 3:1-3), että he itseasiassa särkisivät suhteensa Kristukseen ja joutuisivat saatanallisen petoksen hengen uhreiksi. Myös Matteuksen 25.-luvun vertauksesta käy ilmeiseksi, että viidellä neitsyellä oli liian vähän öljyä lampuissaan. Se on osoitus siitä, että he eivät vaeltaneet Hengen täyteydessä, eivätkä sen vuoksi olleet arvollisia ilmestymään Yljän eteen ja seuraamaan Häntä Hänen Isänsä taloon. Heidän elämässään oli vakava puute.


Erovuoden lopussa juutalainen ylkä haki morsiamensa olemaan pysyvästi luonaan. Morsian kyllä tiesi jonkin verran, milloin aika oli kypsä, mutta ei mitään tarkkaa päivää, milloin ylkä tulisi. Yleensä hän tuli yöllä, koska
kyseessä oli salainen kohtaaminen hänen ja morsiamen välillä. Morsian meni ulos tielle kohtaamaan häntä ja tässä vaiheessa ylkä ei näyttäytynyt muille morsiamen perheen jäsenille. Hänen saapumistaan edelsi huuto, joka oli hyvä uutinen, että ylkä oli tullut hakemaan morsiantaan (Matt. 25:6). Silloin oli myöhäistä tehdä enää valmistuksia yljän tuloa varten.

Miehen ja naisen välinen avioliitto syntyy, kun he antavat toisilleen ensin avioliittolupauksen eli menevät kihloihin ja kun sulhanen sen jälkeen yhtyy morsiameensa, jolloin avioliitto saa täyttymyksensä. Avioliiton yksi tunnusmerkki on myös se, että aviopari muuttaa yhteiseen kotiin (5. Moos. 21:12). Jos pari asuu avoliitossa ilman molemminpuolista pysyväksi tarkoitettua avioliittolupausta, niin kyseessä ei ole avioliitto. Tällainen avoliitto on syntiä, mutta sen voi korjata menemällä naimisiin, kuten Raamattu velvoittaa tekemää. Raamattu velvoittaa myös sellaista paria menemään naimisiin, jotka yksissä tuumin ovat harjoittaneet avioliiton ulkopuolista yhdyselämää (5. Moos. 22:28-29 Biblia).

5. Moos. 22:28-29 (Biblia): "Jos joku löytää neitseen, joka ei ole kihlattu, ja ottaa hänen kiinni, ja makaa hänen, ja he löydetään; Niin se joka hänen makasi, antakaan piian isälle viisikymmentä hopiasikliä, ja ottakaan piian emännäksensä, että hän on alentanut hänen: ei hän saa hyljätä häntä kaikkena elinaikanansa."

2. Moos. 22:16: "Jos mies viettelee neitsyen, jota ei ole kihlattu, ja makaa hänen kanssaan, hän maksakoon hänestä täyden morsiamenhinnan ja ottakoon hänet vaimokseen."

Kirkon papilla ei ole mitään yksinoikeutta vahvistaa raamatullista avioliittoa. Mies ja nainen sopivat keskenään avioliitosta ja pappia ei tarvita avioliiton vahvistajana tai välimiehenä. Jos mies ottaa vaimon ja he muuttavat yhteen sekä ilmoittavat muille olevansa naimisissa, niin Iso-Britanniassa ja eräissä USA:n osavaltioissa heidät katsotaan olevan virallisesti avioliitossa, vaikka he eivät ole suorittaneet mitään vihkirituaalia. Eräissä kirkkokunnissa esim. katolilaisuudessa avioliiton sakramentin toimittaa aviopari toisilleen. Pappi on sakramentin välittäjä, mitä Raamattu ei tosin määrää papin tehtäväksi. Katolinen kirkko otti kirkollisen vihkimisen käyttöön vasta 1500-luvun lopulla Trenton kirkolliskokouksen jälkeen, koska kirkko halusi tiukentaa avioliittojen kontrollointia. Paavin vahvistama Rituale Romanum vuodelta 1614 sisältää avioliiton kirkollisen vihkikaavan. Siitä lähtien avioliitot on solmittu papin edessä, mikä ei perustu Raamatun käskyyn. Sitä ennen avioliiton solmi mies ja nainen keskenään.

Hääjuhla ja sen jälkeen yhteinen asuminen kertoivat muille, kuka on avioliitossa keskenään. On hyvä tapa käyttää sormusta avioliiton merkiksi, vaikka Raamattu ei sellaista erityisesti edellytä, koska sormusten kantamisesta on tullut vakiintunut tapa kertoa muille avioliitostaan. Raamatullinen avioliitto tulee joka tapauksessa julkistaa muille, jotta ulkopuoliset tietävät, kuka on keskenään avioliitossa.

5. Moos. 21:13: "..Sitten mies voi maata hänen kanssaan ja ottaa hänet omakseen; näin naisesta tulee hänen vaimonsa."

Israelilainen hääjuhla
Hääyönä sulhanen yhtyy morsiameen, jolloin heidän avioliittonsa astuu voimaan

Mooseksen kirja on alunperin kirjoitettu hepreaksi. Heprean kielessä käytetään yhdynnästä sanaa 'jada'. Tämä sana tarkoittaa myös tuntemista. Kun enkeli ilmoitti neitsyt Marialle, että hän synnyttää pojan, Maria vastasi Luuk. 1:34: "..Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?" (eng. 'know' tiedä, tuntea). Tässä vastauksessa näkyy juutalainen tapa ilmaista yhtyminen sanan tuntea kautta. Marian vastaus tarkoitti Marian olleen koskematon neitsyt. Kun ihminen oppii tuntemaan Jumalan Sanan, hän alkaa tekemään Jumalan tahdon ja noudattamaan Jumala lakia, jolloin Yeshua (Jeesus) tunnustaa tuntevansa hänet kutsumalla häntä ystäväkseen (Joh. 15:14). Jos joku ei halua tuntea Jumalan Sanaa noudattaakseen lakia, niin Yeshua ei pelasta sellaista laittomuuden tekijää, vaan sanoo, ettei tunne häntä (Matt. 7:23 1933/38). Niin kuin mies ja nainen yhtyvät toisiinsa, on vertauskuvan mukaan, kuin Jumala ja Hänen lapsensa liittyvät toisiinsa rakkauden ja kuulaisuuden sitein.

Ef. 1:17: "Minä rukoilen, että Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja näkemisen hengen, niin että oppisitte tuntemaan hänet..."

1. Joh. 2:3-6: "Siitä me tiedämme tuntevamme hänet, että pidämme hänen käskynsä. Joka sanoo tuntevansa hänet mutta ei pidä hänen käskyjään, on valehtelija, eikä totuus ole hänessä. Mutta joka noudattaa hänen sanaansa, hänessä Jumalan rakkaus on todella saavuttanut päämääränsä. Tästä me tiedämme olevamme hänen yhteydessään. Sen, joka sanoo pysyvänsä hänessä, tulee myös elää samalla tavoin kuin hän eli."

Jes. 11:9-10 (1933/38): "Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niinkuin vedet peittävät meren. Sinä päivänä pakanat etsivät Iisain juurta, joka on kansojen lippuna, ja hänen asumuksensa on oleva kunniata täynnä."

Miehen ja naisen välinen avioliitto on esikuva Yeshuan ja morsiusseurakunnan välisestä suhteesta, joten hääyön tuottama mielihyvä kuvaa verrannollisesti sitä Luojan saamaa mielihyvää, jonka Hän saa, kun Hänen lapsensa pelastuvat (Luuk. 15) ja oppivat tuntemaan Hänet. Joka rakastaa Jumalaa, hänet Jumala tuntee, kuten Paavali sanoi (1. Kor. 8:3). Samalla tavalla aviomies tuntee hääyönä morsiamensa antaman rakkauden, kun morsian haluaa antautua miehelleen. Eedenin puutarha oli paratiisi, jonka heprealainen nimi 'Eden' merkitsee suomeksi mielihyvää. Eedenin puutarha voidaan myös kääntää mielihyvän puutarha. Kun Saara oli tullut vanhaksi, niin hän mietti, että voiko kuihtuneelle naiselle tulla vielä halu (eden) miestään kohtaan (1. Moos. 18:12, Biblehub).

1. Moos. 2:18 (1933/38): "Ja Herra Jumala sanoi: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva."

Ps. 14:7: "Kunpa Siionista jo tulisi apu Israelille! Kun Herra kääntää kansansa kohtalon, silloin Jaakob riemuitsee, Israel iloitsee."

Jes. 62:1, 3-7: "Siionin tähden minun on puhuttava, Jerusalemin takia en voi vaieta...   ..sinä olet oleva kaunis kruunu Herran kädessä, kuninkaallinen seppele Jumalan huomassa. Ei sinun nimesi enää ole Hylätty eikä maasi nimi Hedelmätön, vaan sinun nimesi on oleva Rakastettuni ja maasi nimi Puolisoni, sillä Herra rakastaa sinua ja ottaa sinun maasi puolisokseen. Niin kuin nuorukainen ottaa neidon vaimokseen, niin sinun lapsesi ottavat sinut omakseen, niin kuin sulhanen iloitsee morsiamestaan, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta. Sinun muureillesi, Jerusalem, minä olen asettanut vartijoita. Hetkeksikään he eivät saa herpaantua, eivät päivällä eivätkä yöllä. -- Te, jotka huudatte Herraa, älkää suoko itsellenne lepoa! Älkää suoko lepoa hänelle, ennen kuin hän rakentaa ennalleen Jerusalemin ja tekee siitä ylistyksen aiheen koko maailmalle!"

Luuk. 15:10: "Yhtä lailla, sen sanon teille, iloitsevat Jumalan enkelit yhdestäkin syntisestä, joka tekee parannuksen."

1. Kor. 8:3: "Mutta jos joku rakastaa Jumalaa, hänet Jumala tuntee."

Ilm. 3:5: "Se, joka voittaa, saa ylleen valkeat vaatteet, enkä minä pyyhi hänen nimeään elämän kirjasta, vaan tunnustan hänet omakseni Isäni ja hänen enkeliensä edessä."

Jerusalemin temppelin aikana Israelin kansa kokoontui juhlapäivinä temppeliin ja he uhrasivat säädetyt uhrit. Kiitosuhreja kutsutaan myös yhteysuhriksi (lisää artikkelissa). Uhraamisella kansa osoitti omistautuneensa Herralle. Ikään kuin morsian Israel tuli Herran luokse kuuliaisena ja nöyränä iloitsemaan yhteydestä Herraan.

Jer. 2:2-3: "Julista Jerusalemissa koko kaupungin kuullen: -- Näin sanoo Herra: Minä muistan, miten uskollinen olit, kun olit nuori, muistan, millainen oli rakkautesi, kun olit morsian. Sinä seurasit minua autiomaassa, maassa, jossa mikään ei kasva. Israel kuului Herralle niin kuin pellon ensi sato..."

Temppelin suitsutusuhrialttarilla poltettiin erittäin miellyttävältä tuoksuvaa suitsuketta, mikä on vertauskuva rukoukselle. Jumala saa suurta mielihyvää siitä, kun Hänen lapsensa tulevat lähelle Häntä osoittamaan rakkauttaan ja halua olla yhteydessä Hänen kanssaan. Uhritoimituksen aikana morsian iloitsee ja osoittaa ilonsa laulamalla. Kun uhritoimitus on päättynyt, kansa hiljentyy rukoukseen.

2. Aik. 29:27-30: "Hiskia käski uhrata alttarilla polttouhrin, ja kun uhritoimitus alkoi, viritettiin Herralle laulu, jota säestettiin torvilla ja Israelin kuninkaan Daavidin teettämillä soittimilla. Koko seurakunta kumartui maahan, ja laulu kaikui ja torvet soivat niin kauan kuin uhritoimitusta kesti. Kun uhraaminen oli päättynyt, kuningas ja kaikki muut polvistuivat rukoilemaan. Kuningas Hiskia ja johtomiehet käskivät leeviläisten ylistää Herraa Daavidin ja näkijä Asafin sanoilla, ja he ylistivät Herraa riemulauluin ja kumartuivat sitten rukoilemaan."

Israelin kansa usein iloitsi Jumalan antamasta pelastuksesta soittamalla rytmikkääksi rumpuja, tanssimalla ja laulamalla, kun Jumala oli ottanut voiton vihollisista ja kansa oli pelastunut kuolemasta. Tanssi ja laulu ovat yksi voimallisimmista tavoista ilmaista kokemaansa iloa. 

Ps. 149:1-3: "Halleluja! Laulakaa Herralle uusi laulu, kokoontukaa ja ylistäkää häntä, te Herran omat! Iloitkoon Israel Luojastaan, riemuitkoot Siionin asukkaat kuninkaastaan, ylistäkööt tanssien hänen nimeään, soittakoot hänen kiitostaan rummuin ja harpuin!"

2. Sam. 6:13-14: "..Daavid uhrasi sonnin ja syöttövasikan. Pelkkä pellavakasukka yllään hän tanssi rajusti Herran edessä. Daavid ja koko Israelin heimo saattoivat Herran arkkua, ja riemu raikui ja torvet soivat."

1. Sam. 18:6-7: "Kun sotajoukko palasi takaisin Daavidin surmattua filistealaisen, naiset lähtivät kaikista Israelin kaupungeista kuningas Saulia vastaan laulaen, tanssien ja iloiten, rumpuja ja symbaaleja lyöden. Riemuitsevat naiset lauloivat kertosäettä: -- Saul kaatoi miehiä tuhansin, Daavid kymmenintuhansin."

Avioparin hääyö on intohimoa täynnä. Hääyönä aviopari keskittyy toisiinsa ja iloitsee intiimistä yhteydestään. Se on kuin sulhasen tanssi ja morsiamen laulu. Ei ole sattumaa, että Raamatussa oleva avioparin romantiikasta kertovan kirjan nimi on Laulujen laulu. Kirjan on kirjoittanut Daavidin poika kuningas Salomo, joka piti paljon naisista ja naiset pitivät Salomosta, joka kuvataan Raamatussa erittäin komeaksi ja rikkaaksi mieheksi (Laul.l. 5:10). Siihen aikaan naisia ei haitannut ollenkaan, että aviomiehellä oli useita kauniita vaimoja, joita hän rakasteli vuoropäivinä. Salomolla oli tuhat vaimoa, mikä on esikuvaa Kristuksen tuhatvuotisesta rauhanvaltakunnasta ja siitä, että Kristuksen perheessä on yksi pää ja lukuisia morsiamia.

Laul.l. 1:1: "Lauluista kaunein, Salomon laulu."

Saarn. 2:8: "..Minä hankin laulajia ja laulajattaria ja miehen nautintoja: vaimon, jopa useita vaimoja."

Laul.l. 1:4: "Ota minua kädestä, juostaan! Vie minut taloosi, kuningas, vie minut huoneeseesi! Tule, iloitaan ja riemuitaan! Rakkautesi on ihanampaa kuin viini. Suotta eivät neidot sinua rakasta."

Jes. 4:1: "Sinä päivänä seitsemän naista tarttuu yhteen mieheen, ja he sanovat: -- Me syömme kyllä omaa leipäämme ja pukeudumme omiin vaatteisiimme, kunhan vain saamme käyttää sinun nimeäsi ja pääsemme naimattomuuden häpeästä."

Yeshua HaMashaich (Jeesus Kristus) on Ylkä, Sulhanen, joka osoitti suurinta mahdollista rakkautta uhraamalla itsensä morsiamensa hyväksi. Kun ihminen noudattaa Jumalan Pojan käskyjä, hänestä tulee Jumalan Pojan ystävä. Itsensä uhraava rakkaus on hyvin intohimoista. Se palaa kirkkaalla liekillä. Hääyö on esikuva Jumalan intohimoisesta rakkaudesta ihmisiä kohtaan.

Joh. 15:13-14: "Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä."

Laul.l. 8:5-7: "Omenapuun alla minä herätin rakkautesi, siellä, missä sinä sait alkusi, siellä, missä äitisi alkoi sinua odottaa. Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan..."

Uusi liitto vahvistettiin vuodattamalla verta Golgatalla. Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen) vuodattamaa verta edustaa ehtoollisella viini, joka on samalla liiton malja. Neitseellisellä naisella on immenkalvo joka aukeaa verta vuotaen, kun sulhanen yhtyy morsiameensa hääyönä. Tässäkin tapauksessa hääyönä vuotanut veri on esikuvaa uuden liiton verelle (5. Moos. 22:17). 

Mark. 14:23-24: "Sitten hän otti maljan, kiitti Jumalaa ja antoi heille, ja he kaikki joivat siitä. Hän sanoi: "Tämä on minun vereni, liiton veri, joka vuodatetaan kaikkien puolesta."

3. Moos. 17:11: "Veressä on elävän olennon elämänvoima. Minä itse olen määrännyt, että veri on tuotava alttarille teidän puolestanne tapahtuvaa sovitusta varten, sillä veressä oleva elämänvoima tuottaa sovituksen."

5. Moos. 22:17: "..Tässä on todistus tyttäreni neitsyydestä.' Sitten vanhempien tulee levittää veren tahrima vaate..."

Kristillinen ihanne on se, että sulhanen yhtyy morsiameensa ensimmäisen kerran hääyönä. Sulhanen yhtyy neitoon (neitsyt), johon mies ei ole ennen koskenut eikä sen takia neito tiedä, miltä yhdyntä tuntuu (1. Moos. 24:16, Luuk 1:31 1933/38). Neidolle sulhanen on hänen ensimmäinen ja viimeinen mies. Samalla tavalla Raamatun Jumala on jokaiselle ihmiselle ensimmäinen ja viimeinen, koska muuta Jumalaa ei ole. 

Jes. 44:6: "Näin sanoo Herra, Israelin kuningas ja sen lunastaja, Herra Sebaot: -- Minä olen ensimmäinen ja minä olen viimeinen, ei ole muuta Jumalaa kuin minä."

Miehen siemen hedelmöittää naisen
Miehestä ja naisesta tulee yhdynnässä yksi liha. Se on vertaus siitä, että he kuuluvat yhteen, eikä heitä saa erottaa toisistaan. Yhdynnän hedelmä voi olla, että miehen vaimoonsa sisälle laskema siemen yhtyy vaimon munasolun kanssa, jolloin miehen ja naisen lihasta tulee konkreettisesti yksi liha.

1. Moos. 2:24: "Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi."

Tämäkin on esikuvaa siitä, miten Kristuksen omat upotetaan osaksi Kristuksen ruumista. Kristus on ruumiin pää ja seurakunta on sen jäsenet.

1. Kor. 12:12-13: "Kristus on niin kuin ihmisruumis, joka on yksi kokonaisuus mutta jossa on monta jäsentä; vaikka jäseniä on monta, ne kaikki yhdessä muodostavat yhden ruumiin. Meidät kaikki, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät, kaikki me olemme saaneet juoda samaa Henkeä." (sana kastettu voidaan kääntää myös upotettu)

1. Kor. 10:16-17: "Eikö malja, jonka me siunaamme, ole yhteys Kristuksen vereen? Ja eikö leipä, jonka me murramme, ole yhteys Kristuksen ruumiiseen? Leipä on yksi, ja niin mekin olemme yksi ruumis, vaikka meitä on monta, sillä tulemme kaikki osallisiksi tuosta yhdestä leivästä."

Kun avioparilla alkaa yhdyselämä, niin aviomies ei saa yhtyä vaimoonsa kuukautisten aikana, jotka kestävät seitsemän päivää (3. Moos. 15:24, 18:19). Yleisesti ottaen Jumala on kieltänyt ihmisiä koskemasta vereen. Sellaista lihaa ei saa syödä, mistä ei ole päästetty verta pois, ja verestä valmistettuja elintarvikkeita ei saa syödä (Apt. 15:29). Kristus on seurakunnan pää, joka on antanut seurakunnalle lain, mitä pitää noudattaa uskollisesti uuden liiton aikana (Matt. 5:17-20, 7:23, 23:1-3). Näissä asioissa mitataan, rakastatko Jumalaa noudattamalla Hänen käskyjään ja oletko uskollinen Kristukselle.

Ihmisen ruumis on Pyhän Hengen temppeli, jota ei saa saastuttaa yhtymällä porttoon tai muilla aviorikoksilla. Jos mies yhtyy porttoon, heistä tulee yksi liha. Kun uskoon tullut liittyy Kristuksen seurakuntaan, he liittyvät toisiinsa, joten uskoon tullut ei voi enää yhtyä porttoon. Se ei ole vain loukkaus puolisoa kohtaan vaan myös uskottomuutta Kristusta kohtaan.

1. Kor. 6:15-20: "Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne ovat Kristuksen ruumiin jäseniä? Ryhtyisinkö siis tekemään Kristuksen jäsenistä porton jäseniä? En ikinä! Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on samaa ruumista hänen kanssaan? Onhan sanottu: "Nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Mutta joka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan. Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa!"

Onko Karitsan morsiusseurakunnassa neitsyitä? Raamattu käyttää usein sanoja Jumalan morsian ja neitsyt tarkoittamaan Israelia ja Jerusalemia. Ilmestyskirja kertoo, miten Karitsa Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen) edessä seisoo neljä kuusisiipistä, 24 vanhinta ja 144000 messiaanista juutalaista Israelin 12 sukukunnasta (Ilm. 7:4-8). Heidät on lunastettu maasta, mikä tarkoittaa, että he ovat eläneet ihmisen elämän (Ilm. 14:3). Heidät on lunastettu Karitsalle esikoislahjaksi ja he ovat pysyneet puhtaina kuin neitsyet. Esikoislahja viittaa myös siihen, miten sadosta tulee antaa Herralle paras ensihedelmien osa, kymmenes osa koko sadosta. Raamatussa määrätään, että perheeseen syntyvä esikoispoika ja myös karjan esikoiset ovat pyhitetty Jumalalle (4. Moos. 8:17). Esikoisen asema tarkoittaa vanhimman asemaa sisarusten keskuudessa, mikä tarkoittaa myös johtavaa asemaa suhteessa sisariinsa. Sen takia Yeshua HaMashiachia (Jeesusta Kristusta) kuvataan myös luomakunnan esikoiseksi (Room. 8:29, Kol. 1:15). Karitsan edessä seisovasta esikoislahjasta on mainittu, että he seuraavat Karitsaa minne ikinä Hän menee, mikä tarkoittaa ehdotonta kuuliaisuutta. Heistä kerrotaan, etteivät he valehtele, eivätkä tee aviorikoksia, he ovat puhtaita ja virheettömiä. Kun ihminen tekee parannuksen, Karitsa Yeshua HaMashachin (Jeesuksen Kristuksen) uhriveri pesee heidän vaatteensa puhtaiksi ja he uudestisyntyvät ylhäältä elämään pyhä elämää (Ap.t 3:19-20, 22:16; lisää artikkelissa).

Ilm. 14:1-5: "Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi. Minä kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien pauhu tai kuin ukkosen jylinä. Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua. Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo sataneljäkymmentäneljätuhatta, jotka on ostettu maan päältä. He eivät ole tahranneet itseään naisten kanssa vaan ovat pysyneet puhtaina kuin neitsyet, ja he seuraavat Karitsaa, minne hän meneekin. Heidät on ostettu ihmisten joukosta esikoislahjaksi Jumalalle ja Karitsalle. Valhetta ei heidän suustaan ole kuultu, he ovat puhtaita ja virheettömiä."

Jer. 31:4: "Minä rakennan sinut uudelleen, taas sinä nouset, neitsyt Israel. Jälleen sinä koristaudut juhlaan, otat käteesi rummun, lähdet karkeloon toisten iloitsevien kanssa!"

Ilm. 21:2: "Näin, kuinka pyhä kaupunki, uusi Jerusalem, laskeutui taivaasta Jumalan luota juhla-asuisena, niin kuin morsian, joka on kaunistettu sulhasta varten."

Viisaat morsiusneidot pääsevät hääjuhlaan, tyhmien edestä ovi suljetaan

Raamatussa on vertaus viisaista ja tyhmistä morsiusneidoista. Viisaat morsiusneidot olivat varautuneet siihen, että heillä oli öljyä lamppua varten. Tyhmillä morsiusneidoilla oli mukana lamppu, mutta ei ollut öljyä ollenkaan. Kun sulhanen tuli yllättäen yöllä, niin viisaat morsiusneidot saivat sytytettyä lamppuunsa valon ja he pääsivät valmiina hääjuhlaan mukaan. Tyhmät morsiusneidot jäivät ulkopuolelle.

Matt. 25:1-13: "Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!' Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: 'Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.' Mutta viisaat vastasivat: 'Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.' Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi: 'Totisesti, minä en tunne teitä.' "Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä. "


Samalla tavalla taivaallinen Ylkä tulee yllättäen ja salaa morsiamelleen seurakunta-ajan lopussa. Hän kohtaa morsiamen yläilmoissa. Myös Hänen tulemuksensa ilmoitetaan huudolla: 

1.Tess. 4:16-18: Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin; sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa. Niin lohduttakaa siis toisianne näillä sanoilla.”

Jeesus aloitti pappeutensa muuttamalla pesuveden viiniksi Kaanaan häissä ja teki ensimmäisen ihmeen silloin (Joh. 2). Jeesuksen tulo maan päälle lihaksi ja Kristukseksi tapahtui sen takia, että Jeesus saisi morsiamen itselleen taivaaseen ja lunastus tapahtui veren kautta ristipuulla. Kaikkien aikojen suurimmat ja upeimmat juhlat tulevat olemaan Karitsan hääjuhlat taivaassa. Jumala on valmistanut morsiusseurakunnalle huikean hienon juhlan, jossa tarjotaan kaikkein parhaita herkkuja. Tämä juhla-ateria päihittää kolmen Michelinin tähden huippuravintoloiden herkut mennen tullen.

Jes. 25:6: "Tällä vuorella Herra Sebaot valmistaa pidot kaikille kansoille, herkkuruokien aterian, valioviinien juhlan: ydinrasvalla maustettuja herkkuja, kypsiä, kirkkaaksi seestettyjä viinejä." 

Kun Kristus seitsenvuotisen ahdistuksen ajan alussa avaa kirjakäärön, joka sisältää Jumalan tuomiot pahalle ja syntiselle maailmalle, niin vanhimmat laulavat Hänelle: 

Ilm. 5:9-10: "He lauloivat uuden laulun: -- Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinut on teurastettu, olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmisiä kaikista heimoista, kaikista kielistä, kansoista ja maista. Olet tehnyt heistä kuningassuvun, meidän Jumalamme pappeja; he tulevat hallitsemaan maan päällä. 

He katsovat tulevaisuuteen ahdistuksen ajan jälkeen, jolloin he palaavat maan päälle Kristuksen kanssa hallitsemaan Hänen kanssaan Hänen tuhatvuotisessa valtakunnassaan. Juutalaisessa perinteessä hääjuhlat kestivät seitsemän päivää, joten Karitsan hääjuhlista Jeesuksen näkyvään paluuseen on myös seitsemän vuotta.

Kirkastettua seurakuntaa kutsutaan Karitsan vaimoksi, koska miehen ja naisen välinen avioliitto on esikuva Kristuksen ja seurakunnan välisestä suhteesta (Ef. 5:21-33). Hänen hääpukunsa heijastaa sitä pyhyyden astetta, jonka yksilöjäsenet saavuttivat ollessaan vielä maan päällä odottamassa Ylkää. Teot ovat selvästikin kuvassa mukana, koska hieno liinavaate (KJV: fine linen) edustaa pyhien vanhurskaita tekoja. Pyhät ovat niitä kristittyjä, joiden elämä tuotti parannukseen soveliaita tekoja. Sitä symbolisoivat kulta, hopea ja jalokivet, joista uskovat 1.Kor. 3.10-12 mukaan ovat rakentaneet perustukselle, joka on Jeesus Kristus.


Hääpuku on kuin aviosuhde, jonka hyväksi meidän on tehtävä työtä. Synti ei saa tahrata tätä pukua, eikä siinä saa olla ryppyjä siksi, että sitä on säilytetty jossakin varastossa laskostettuna. Muista kuitenkin, että tämän puvun valmistamistyötä voidaan tehdä vain Pyhän Hengen voiman avulla. Se ei merkitse mitään, mitä sinä teet Herralle lihan voimassa, vaan mitä Hän tekee sinun kauttasi. Juuri siksi morsiamen ”annettiin” pukeutua liinavaatteeseen, hohtavaan ja puhtaaseen. Kuten talentteja saaneet palvelijat morsiankaan ei ole saamansa hengellisen voiman ja armon passiivinen vastaanottaja. Hänen on käytettävä sitä asettamalla itsensä aktiivisesti Herran palvelukseen.
Edessämme tämä loistava tulevaisuus, joka meitä odottaa, meidän täytyy nähdä vaivaa elääksemme pyhinä ja miellyttääksemme Herraa kaikessa, mitä teemme.

Ps. 45:9,13-15: Kuningatar seisoo sinun oikealla puolellasi, Oofirin kullassa… Ylen ihana on kuninkaan tytär sisäkammiossa, kultakudosta on hänen pukunsa. Kirjailluissa vaatteissa hänet saatetaan kuninkaan tykö… Ilolla ja riemulla heitä saatetaan, he astuvat kuninkaan palatsiin.”

Raamattu on kirjana alusta loppuun kuin rakkaustarina. Siinä Taivaan Isä etsii pojalleen morsianta ja löytää sellaisen, jonka kanssa elää läpi loppumattoman iäisyyden onnellisena kohti aina vain uusia yhteisiä kokemuksia. Jumalan seitsemän hengen keskinäinen rakkaus saa täyttymyksensä, kun morsiamen luku tulee täyteen siten, että Isän, Pojan ja Pyhän Hengen rakkauden kaipuu täyttyy lopullisesti.

Miehen ja naisen hääyö on täynnä romanttista rakkautta (klikkaa valokuvat suuremmiksi)

Katso puolisoasi syvälle silmiin ja hymyile
Jumala näki, ettei ihmisen ole hyvä elää yksin. Sen takia Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi. He rakastuvat toisiinsa ja liittyvät yhteen. Alun perin tarkoitus oli, että avioparit eläisivät paratiisissa ja kulkisivat elämää eteenpäin Jumalan ollessa läsnä heidän kanssaan. Synti johti siihen, että Aatami ja Eeva päätyivät maan päälle vaivojen keskelle ja Jumala ei enää ollut näkyvänä hahmona lastensa joukossa. Jumalan alkuperäinen ihanne palautuu takaisin tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan aikana.

Kihlauksen jälkeen jälkeen sulhanen ja morsian viettävät perinteen mukaan hääyön. Silloin heidän avioliittonsa astuu voimaan. Hääyön aikana aviopari saa kokea erittäin suurta mielihyvää toistensa suloista. Tämä voimakas mielihyvä liittää avioparin toisiinsa voimakkaalla tunnesiteellä. Morsian voi tulla jo silloin raskaaksi, jolloin heitä yhdistää myös syntyvä lapsi. Menneinä aikoina, kun syntyvyyden säännöstelyä ei osattua, joten avioliitto tarkoitti erityisesti lapsen antamista vaimolle. Lapsi ei ollut pelkästään mukava äitiä ja isää yhteen liittävä perheen jäsen, vaan myös vanhuuden aikoja varten tärkeä osa vanhusten sosiaaliturvaa. Lasten saaminen koettiin siunaukseksi, koska se lisäsi suvun työntekokykyä, vaurautta ja turvallisuutta.

Nuori pari haluaa vauvan
Ps. 115:12-15: "Herra muistaa meitä ja siunaa meitä, hän siunaa Israelin sukua, hän siunaa Aaronin sukua. Herra siunaa niitä, jotka häntä palvelevat, niin pieniä kuin suuria. Lisätköön Herra kansaansa, teitä ja lapsianne, polvesta polveen. Siunatkoon teitä Herra, hän, joka on tehnyt taivaan ja maan."

Ps. 127:3-5: "Lapset ovat Herran lahja, kohdun hedelmä on hänen antinsa. Kuin nuolet soturin kädessä ovat nuorena saadut lapset. Onnellinen se mies, jonka viini on nuolia täynnä! Hän ei jää tappiolle, kun hän kaupunginportissa käräjöi vihamiestensä kanssa."

1. Moos. 24:58-60, 67 (Rebekka haetaan Iisakille vaimoksi): "He kutsuivat Rebekan paikalle ja kysyivät häneltä: "Tahdotko nyt heti lähteä tämän miehen mukaan?" Hän vastasi: "Tahdon." Niin he saattoivat matkaan Rebekan ja hänen imettäjänsä sekä Abrahamin palvelijan ja tämän miehet. He siunasivat Rebekan ja sanoivat hänelle: -- Tulkoon sinulle, sisaremme, tuhat kertaa kymmenentuhatta jälkeläistä, ja jälkeläisesi ottakoot omakseen vihollistensa kaupungit...  ..Iisak vei Rebekan äitinsä Saaran telttaan ja otti hänet vaimokseen. Iisak rakasti häntä..."

Hääyö onkin tapahtuma, jota sulhanen ja morsian kovasti odottavat. Juutalaisen perinteen mukaan sulhanen meni valmistamaan kotia perheelleen ennen hääyötä. Morsian kaunistautui sulhastaan varten ja peseytyy ennen hääyötään puhtaan raikkaaksi. Tässä nousee esille se miehen ja naisen ero, että naisen kiinnostusta miehestä lisää miehen fyysinen yhteiskunnallinen asema, ruumiin voima (työntekokyky) ja miehen kyky huomioida naista monilla tavoin, ennen itse asiaan ryhtymistä. Kun mies muistaa vaimoaan auttamalla häntä kotitöissä, tuomalla kukkia, lahjoja ja järjestämällä vaimolle romanttisia yllätyksiä, niin vaimon halu miestään kohtaan lisääntyy. Erityisen vaikutuksen tekee vaimoon, jos mies voi tarjota vaimolleen sellaista yhteistä tekemistä, jossa vaimo voi rentoutua arjen kiireen ulkopuolella, viihtyä ja nauraa iloiten, esimerkiksi viemällä vaimo kynttiläillalliselle, tansseihin tai hyvään konserttiin. 

Niin suuri on Jumalan taivas ja maa, lapseni rakastakaa
Miehen kiinnostusta naista kohtaan lisää sen mitä hän silmillään näkee ja naisen viettely. Kun aviomies näkee vaimonsa suihkussa, niin tämä voi pelkästään riittää voimakkaan halun syttymiseen. Kuningas Daavid näki kauniin naisen alasti peseytymässä katolla, mikä herätti heti Daavidin halut.

2. Sam. 11:2, 4 "Eräänä iltana, kun Daavid oli noussut vuoteeltaan käyskentelemään kuninkaanpalatsin katolla, hän näki sieltä naisen, joka oli peseytymässä. Nainen oli hyvin kaunis...   ..tämä saapui hänen luokseen. Nainen oli juuri puhdistautunut, ja Daavid makasi hänen kanssaan..."

Aviopari peseytyy vedessä ennen hääyötä, mikä on osa kaunistautumista toista varten. Kun sulhanen on laskenut siemenensä morsiameen, niin Raamattu neuvoo heitä peseytymään uudelleen (3. Moos. 15:18).

Laul.l. 5:3 (neito): "Minä jo ehdin riisua vaatteeni -- miksi pukeutuisin uudelleen? Jalkanikin jo pesin -- miksi tahraisin ne taas?"

3. Moos. 15:18 (1933/38): "Ja kun mies on maannut naisen kanssa ja vuodattanut siemenensä, peseytykööt he vedessä..."

Mies kiinnittää huomiota myös siihen, miten hänen vaimonsa liikkuu tanssii ja liikkuu miestään varten. Naisellisuuteen kuuluu, että nainen haluaa pukeutua ja laittaa hiuksensa kauniisti, mikä herättää miehen kiinnostuksen. Neito kertoo, miten hän makaa selällään kuin kaupungin muuri ja miten hänen rintansa ovat kuin muurin tornit. Hän on kuin puolustusmuurin suojassa oleva kaupunki, joka kuitenkin haluaa heti antautua, kun hänen rakkaansa tulee.

Laul.l. 8:10 (neito): "Muuri minä olenkin, ja rintani ovat kuin tornit! Mutta kun rakastettuni tulee, olen antautumaan valmis."

Kuningatar Esteriä kaunistettiin vuosi ennen hääyötä hienoilla öljyillä ja tuoksuilla. Hääyönä morsian haluaa pukeutua sellaisiin alusasuihin, jotka saavat sulhasen haluamaan morsiantaan. Kuningas Kseksees oli niin mieltynyt Ester-vaimoonsa, että kuningas myönsi kuningattaren kunniaksi kansalle jopa verohelpotuksia, mikä on paljon se. Ester sai kuninkaan pää pyörälle niin hyvin, että hän olisi saanut kuninkaalta jopa puoli valtakuntaa itselleen (Est. 5:3).

Laul.l. 7:1 (muut): "..Tule, anna meidän ihailla sinua!" (neito): "Mitä ihmeellistä minussa on, Sulamin tytössä, kahden joukon keskellä tanssivassa?"

Est. 2:12-18: "..Sitä ennen tyttö oli saanut kauneudenhoitoa kokonaisen vuoden, kuten oli määrätty. Kuusi kuukautta häntä oli hoidettu mirhaöljyllä ja toiset kuusi kuukautta balsamiöljyillä ja muulla tavoin...   ..Ester vietiin kuninkaan eteen kuningas Kserkseen seitsemännen hallitusvuoden kymmenentenä kuukautena, tebet-kuussa. Hänestä tuli kuninkaalle kaikkia muita naisia rakkaampi, eikä kukaan toinen neitsyt osannut hänen laillaan voittaa puolelleen kuninkaan mieltymystä ja suosiota. Kuningas asetti kuninkaallisen kruunun Esterin päähän ja julisti hänet kuningattareksi Vastin sijaan. Esterin kunniaksi kuningas järjesti kaikille ruhtinailleen ja ylimmille virkamiehilleen suuret hääpidot, myönsi maakunnille verohelpotuksia ja jakeli kuninkaan arvon mukaisia lahjoja."

Laulujen laulussa kuvataan, miten mies katsoo morsiamensa vartaloa. Miten hän ihailee morsiamensa hiuksia, silmiä, kaulaa, rintoja, vatsaa, naisellisia muotoja ym. vartalon kauneutta. Miehen katse viipyy morsiamen vartalossa ja morsian haluaa, että hänen sulhasensa katsoo häntä haluten. Naisen halua kohottaa, kun hänen rakkaansa katse ikään kuin riisuu hänet alasti. Laulujen laulussa neito kertoo, miten hänen sulhasensa on tullut puutarhaansa nauttimaan sen antimista. Mies on neidon oma ja neito on miehen oma. Sulhanen ottaa omansa ja morsian haluaa antaa omalleen.

Laul.l. 7:2-5 (mies): "..Sinun lanteesi kaareutuvat kuin kaulakorut, kuin taitajan muovaamat taokset. Sylisi on kuun tavoin kaartuva malja -- olkoon se täynnä mausteviiniä! Sinun vatsasi on vehnäkumpu, liljoilla ympäröity. Rintasi ovat kuin peuranvasat, kuin gasellin kaksoset. Sinun kaulasi on kuin norsunluinen torni, silmäsi ovat Hesbonin lammikot..."

Laul.l. 6:2 (neito): "Minun rakkaani on tullut puutarhaansa, yrttitarhaansa, nauttimaan puutarhan antimia ja poimimaan laitumensa liljoja. Rakkaani on minun ja minä olen hänen, liljojen keskellä on hänen laidunmaansa." 

Morsiamen viettely on esikuva siitä siitä ilosta, mitä Jumala saa, kun synneistä puhdistautunut seurakunta ylistää Häntä. Isä iloitsee, kun lapset turvautuvat Häneen ja haluavat olla Isälle mieliksi ylistämällä Häntä. Kun morsian viettelee aviomiestään, se on vertaus siitä, miten paljon Herraa miellyttää, kun seurakunta kumartaa ja ylistää Häntä sisäisesti sekä ulkoisesti puhdistautuneena.

2. Kun. 17:36 "Herraa teidän tulee palvella, häntä, joka suurella voimallaan ja väkevällä kädellään toi teidät pois Egyptin maasta. Kumartakaa häntä ja uhratkaa hänelle."

Room. 12:1: "Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla."

Joh. 14:15: "Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni."

Joh. 15:8-14: "Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaasti hedelmää ja niin osoitatte olevanne opetuslapsiani. Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakastanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. "Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä."

Suurlähettiläät - Laske valot vaakaan

Laske valot vaakaan
Kuule kuinka hiljaisuus
Ympäriltä riisuu pois
Riisuu pois kaiken muun

Vaikka pakkanen
Tähtää meitä singollaan
Tähän pieneen huoneeseen
Vain me kaksi mahdutaan

Sormet iholla kiipeilee
Suu pidättää huokaustaan
Ja yö se lukee meille runojaan

Tuolla jossain maailma
Askeliinsa kompastuu
Sen mielestäni riisun pois

Riisun pois kaiken muun..
Ulkonäkö vaikuttaa siihen, miten nainen mieltyy mieheen, mutta verrattuna miehiin naisen halun syttymiseen vaikuttaa enemmän muut tekijät kuten esimerkiksi: Katsooko mies naista silmiin ennen, kuin alkaa suutelemaan rakastaan? Miten taitavasti mies suutelee rakastaan? Miten mies hyväilee rakkaansa hiuksia? Kuten Suurlähettiläisen laulussa runoillaan, ympäriltä on riisuttu kaikki pois, sormi iholla kiipeilee ja morsiamen suu pidättää hengitystään. 

Sormet iholla kiipeilee
Raamattu antaa ohjeeksi miehen pitää partaa (3. Moos. 19:27). Siistitty parta on miehekäs, minkä hyväily kiinnostaa monia naisia. Suutelun aikana naisen etusormi löytää miehen leukaparran ja nainen huokaisee.

Laul.l. 5:10, 12, 16 (neito): "Minun rakkaani on komea ja verevä, hän erottuu tuhansien joukosta!..   ..Hänen silmänsä ovat kuin kaksi kyyhkystä, jotka lepäävät puron äärellä...    ..Hänen suunsa maistuu makealta -- kaikki hänessä houkuttaa!.."

Laul.l. 2:3 (neito): "Kuin omenapuu metsän puiden keskellä on rakkaani nuorukaisten keskellä. Sen puun varjoon kaipaan lepäämään, sen hedelmä maistuu suussani makealta."

Nainen viettelee miestään myös miellyttävillä parfyymeillä. Miellyttävä ja miehekäs partaveden tuoksu vaikuttaa samalla tavalla naisiin. Haju- ja näköaistin kautta tuleva viettely saa puolison halun syttymään. Kun nainen pukeutuu ranskalaiseen pyjamaan, se tarkoittaa, että hänellä ei ole päällä muuta kuin muutama suihkaus hyvältä tuoksuvaa parfyymiä.

Laul.l. 5:13 (neito): "Hänen poskensa tuoksuvat kuin yrttitarha, tuoksuvat kuin voiderasia..."

Jaakobin lempivaimo Raakel ei saanut lapsia. Hän osti sisareltaan Lealta tuoksuvia lemmenmarjoja, jotta tulisi raskaaksi ja antoi maksuksi Lean rakastella tulevana yönä heidän aviomiehensä Jaakobin kanssa. Jokin kasvin ainesosa saa vaimon haluamaan enemmän miestään ja siten tulemaan helpommin raskaaksi. Vaikutus on saman suuntainen, mitä on eräillä miehekkäillä feromoneja sisältävillä partavesillä ja E-vitamiinilla, jota käytetään lapsettomuuden hoidossa. Kun tunnelma on oikea, niin yksi karamelli tai pala suklaata voi sytyttää oman rakkaansa.

1. Moos. 30:14-17: "..Hän löysi vainiolta lemmenmarjoja ja vei ne äidilleen Lealle. Silloin Raakel sanoi Lealle: "Anna minullekin poikasi tuomia lemmenmarjoja. Mutta Lea vastasi hänelle: "Eikö riitä, että sinä olet jo vienyt minulta mieheni, kun nyt vielä tahdot poikani lemmenmarjat?" Raakel sanoi: "Olkoon menneeksi, Jaakob saa ensi yönä maata sinun kanssasi, kunhan minä saan poikasi lemmenmarjat."Ja kun Jaakob illalla palasi laitumelta, Lea meni häntä vastaan ja sanoi: "Sinun on nyt maattava minun kanssani, sillä minä olen ostanut sinut itselleni poikani löytämillä lemmenmarjoilla." Jaakob makasi sinä yönä hänen kanssaan. Jumala kuuli Lean rukoukset, ja Lea synnytti Jaakobille viidennen pojan."

Laul.l. 7:13: "Lemmenmarjat levittävät tuoksuaan, kaikki herkut ovat tarjolla ovellamme, uudet ja vanhat. Rakkaani, sinulle ne olen säästänyt!"

Suudelma, suudelkaa kunnolla ja pitkään
Laulujen laulu kertoo vertauskuvallisesti, kuinka neito haluaa houkutella kihlattuna miehen luokseen hyvällä tuoksulla, jotta sulhanen tulisi nauttimaan morsiamensa vartalon suloista. Hyvän tuoksun houkuttelemana sulhanen tulee paikalla, ottaa kiinni suloista ja nauttii niistä. Laulujen laulu kuvaa hääyön huumaa, kuin olisi rakkaudesta juopunut, mikä on vertaus hekuman huipulle.

Laul.l. 4:16 (neito): "Nouse, pohjatuuli, tule, etelätuuli! Puhalla minun puutarhaani, niin balsamin tuoksu leviää ja armaani tulee puutarhaansa nauttimaan sen hedelmistä!" (mies) 5:1: "Rakkaani, kihlattuni! Minä tulen puutarhaani ja poimin mirhani ja balsamini, avaan hunajakennoni ja syön hunajan, juon viinini ja maitoni. Syökää, ystävät! Juokaa ja juopukaa, rakastavaiset!" 

Raamattu kertoo rohkeasti, että aviomies voi nauttia oma vaimonsa povesta koko elämänsä ajan, mutta mies älköön koskeko muun miehen vaimoon. Aviomies saa syödä vain oman puunsa hedelmiä. Herrasmies on vaimolleen huomaavainen, eikä koskaan tee sellaista, mistä vaimo ei juuri sillä hetkellä pidä. Aviomiehellä on myös velvollisuuksia vaimoaan kohtaan. Hänen tulee antaa vaimolleen joka päivä rakkautta ja huolenpitoa.

Painakaa mieleenne nämä tuoksut, tämä hetki, tämä tunne
Sananl. 5:15-20: "Juo vettä omasta ruukustasi, käytä oman kaivosi raikasta juomaa. Miksi antaisit lähteittesi vuotaa kadulle, purojesi kaupungin toreille? Ne pulppuavat yksin sinua varten, vain sinun hyväksesi, eivät muiden.
 
Olkoon sinun lähteesi siunattu, iloitse vaimosta, jonka nuorena sait, rakkaasta peurasta, suloisesta kauriistasi. Olkoot hänen rintansa ilosi vuodesta vuoteen, hänen rakkautensa elämäsi riemu ja hurmio. Miksi, poikani, viehättyisit vieraaseen naiseen, miksi hyväilisit vieraan povea?"

1. Moos. 26:8: "Iisak oli asunut siellä jonkin aikaa, kun filistealaisten kuningas Abimelek kerran näki ikkunastaan hänen hyväilevän Rebekkaa."

Tutkijoiden mukaan kosketus antaa antaa eniten mielihyvää, mitä voi saada eri aistien kautta. Hyväily huumaa kummankin puolisin, mutta yhdyntä on kosketus, joka antaa kummallekin erityisen voimakkaan mielihyvän.  

Palmupuita kasvavissa maissa nuoret miehet kiipeävät rohkeasti kapeaa ja korkeaa palmupuun vartta hakemaan kookospähkinöitä, joissa on kookosmaitoa. On olemassa myös taatelipalmuja, jotka tuottavat hyvin runsaat taatelitertut. Karavaanit pysähtyivät erämaita ylittäessään keitailla, joissa oli pohjavesi niin pinnalla, että siellä kaivojen lisäksi oli taatelipalmuja. Ne antoivat varjoa ja herkullista ravintoa karavaaneille. Kun Israelin kansa lähti Egyptistä pois ja oli ylittänyt Kaislameren, niin he pysähtyivät Elimin keitaalla, jossa oli 70 taatelipalmua.

2. Moos. 15:27: "Sitten he tulivat Elimiin; siellä oli kaksitoista vesilähdettä ja seitsemänkymmentä taatelipalmua. He leiriytyivät sinne veden ääreen.

Taateliterttuja palmussa
Taatelit on hyvin makeita hedelmiä, joista on valmistettu erilaisia herkkuja. Laulujen laulu käyttää palmun terttua vertauksena, miten halukas mies näkee solakan ja hedelmällisen palmupuun. Miehelle tulee halu tarttua palmun runsaisiin terttuihin. Kun pari rakastaa toisiaan, he tekevät niitä asioita, mistä kumpikin yhdessä pitävät. Jos vaimo pitää siitä, että aviomies hyväilee hänen vartaloaan ja rintoja, niin vaimo tarjoaa niitä miehelleen viettelevin keinoin.

Laul.l. 7:7-11 (mies): "Miten kaunis, miten ihana oletkaan, rakastettuni, riemuni! Sinun vartalosi on kuin palmupuu, sinun rintasi ovat sen tertut. 

Minä ajattelen: tuohon palmuun minä nousen, sen hedelmiin minä tartun! Kuin rypäletertut ovat sinun rintasi, hengityksessäsi on omenan tuoksu, sinun suusi maistuu jalolta viiniltä, joka kiihdyttää rakkauttani ja kostuttaa uinuvien huulet. Minä olen rakkaani oma, minuun hän tuntee halua!" 

Laul.l. 2:5-6 (neito): "Tuokaa minulle rusinaterttuja, että vahvistun, tuokaa omenoita, että virvoitun -- minä olen rakkaudesta sairas! Hänen vasen kätensä on pääni alla, hänen oikea kätensä hyväilee minua."

Laul.l. 1:13 (neito): "Kuin mirhakimppu rakkaani lepää rintojeni välissä,"

Palmuja rannalla
Keitaat kukoistavat keskellä kuivaa erämaata. Palmu on puu, jonka korkeus, vehreys ja kauneus kukoistaa kauaksi. Raamattu vertaa vanhurskaita ihmisiä kukoistaviin palmupuihin, jotka on istutettu Jumalan temppeliin, jotka tekevät hedelmää vielä vanhoinakin.

Ps. 92:13-15 (1933/38): "Vanhurskas viheriöitsee kuin palmupuu, hän kasvaa kuin Libanonin setri. He ovat istutetut Herran huoneeseen, he viheriöitsevät meidän Jumalamme kartanoissa. Vielä vanhuudessaan he tekevät hedelmää, ovat mehevät ja vihannat"

Jumala on luonut kaiken sen, mitä tapahtuu hääyönä. Sen takia ei ole mitään epäasiallista siinä, että Raamattu käsittelee romanttista rakkautta. Intiimi rakkaus on Jumalan lahja avioparille. He saavat nauttia aikuisten leikeistä, kunhan se tapahtuu avioliiton sisällä. Laulujen laulu on kirjoitettu runon muotoon, mutta se kertoo avoimesti eri kielikuvia käyttäen siitä Rakkauden huumasta, mitä aviopari saa, kun sulhanen yhtyy morsiameensa.

Laul.l. 5:2-4: "Mies: Avaa ovesi, rakkaani, kalleimpani, pieni kyyhkyni, kaikkeni! Tukkani on kasteesta märkä, yön pisarat noruvat hiuksiltani. 

Neito: Minä nukuin, mutta sydämeni valvoi. Kuulin koputusta -- rakkaani tulee! 

Neito: Minä jo ehdin riisua vaatteeni -- miksi pukeutuisin uudelleen? Jalkanikin jo pesin -- miksi tahraisin ne taas?  Rakkaani työnsi kätensä ovenraosta, ja sydämeni hypähti. Minä nousin avaamaan rakkaalleni, ja käteni helmeilivät mirhaa, sulaa mirhaa oli minun sormissani ja oven salvassa."

Sinä olet kaunis
Laul.l. 1:16 (neito): "Miten kaunis oletkaan, rakkaani, miten ihana olet! Miten vehreä on vuoteemme!"

Laul.l. 8:5 (neito): "Omenapuun alla minä herätin rakkautesi, siellä, missä sinä sait alkusi, siellä, missä äitisi alkoi sinua odottaa."

Laul.l. 8:10 (neito): "..Mutta kun rakastettuni tulee, olen antautumaan valmis." 
 
Miehen ja naisen välillä on eroja siinä, miten he nauttivat toisistaan. Nainen voi odottaa mieheltä, että mies ensin huomio naista ja sen jälkeen vain vie. Nainen pitää siitä, että mies haluaa häntä. Mies voi odottaa naiselta, että nainen viettelee ja sen jälkeen antautuu miehelle. Aamulla toinen voi palkita puolisonsa niin, että valmistaa hänelle romanttisen aamiaisen (video). Kun aviopari on oppinut tuntemaan toisensa hyvin, kaikki vain toimii ja rakkaus roihuaa. Mies tietää, mistä vaimo pitää ja vaimo tietää, mitä mies haluaa. Silloin he voivat toteuttaa rohkeasti niitä asioista, jotka antavat heille vielä intohimoisempaa rakkauden huumaa.

Salomon lempimorsian kutsui aviomiehensä kedolle, autiolle paikalle rakastelemaan. He olivat siellä vain kahden ja piilossa hennapensaiden keskellä. Laulujen laulu kuvaa kuinka aviomies nousi morsiamensa kummulle ilta-auringon aikana, kun varjot pitenivät auringon laskiessa. He jatkoivat rakastelemista koko yön. Rakastelun välissä he arvatenkin makasivat selällään katsellen upeaa tähtitaivasta yön hiljaisuudessa samalla, kun heinäsirkat soittivat romanttisesti omaa lauluaan. Aamulla herättyään he tulivat kotiin takaisin toisiinsa nojaten.

Laul.l. 7:12 (neito): "Tule, rakkaani! Tule kanssani kedolle, tule hennapensaiden keskelle yöksi!"

Laul.l. 2:17 (neito): "Kun tuulenhenki illalla viriää ja varjot pitenevät, tule silloin, rakkaani, riennä kuin gaselli, tule kuin peura tuoksuville kummuille!"

Laul.l. 4:6-7 (mies): "Kun tuulenhenki illalla viriää ja varjot pitenevät, minä nousen mirhavuorelle, suitsukekukkulalle. Rakkaani, kaikki sinussa on kaunista, sinä olet täydellinen!"

Laul.l. 8:5: "Kuka tuolta tulee? Kuka saapuu autiolta kedolta rakastettuunsa nojaten?"

Virtaava tai poreilevat vesi antaa romanttisen ympäristön hyväillä puolisoaan. Jos jostain vielä löytäisi aution uimarannan, missä ei ole ketään muuta paikalla, niin miten ihana paikka se onkaan kahdelle rakastavaiselle.

Autio hiekkaranta, aurinko laskee, vain me kahden

Intiimissä rakkaudessa antamalla toiselle mielihyvää voi lisätä myös omaa mielihyvää. Tästä tulee positiivinen kierre, joka kasvattaa avioparin kokemaan mielihyvää heidän rakastellessa. Avoin kommunikaatio omista mielihaluista vain parantaa sitä, miten toinen osaa antaa toiselle mielihyvää. Mielihyvän tunnetta lisää se, että aviopuolisot uskaltavat näyttää kokemansa mielihyvän toisille. Puolisot pitävät siitä, kun näkevät toisen estoitta nauttivat toisesta.

Laul.l. 6:5 (mies): "Käännä silmäsi pois, ne lumoavat minut! Sinun hiuksesi ovat kuin mustien vuohien lauma, joka karkaa Gileadin rinteitä alas."

Laulujen Laulu -kirjassa on mainittu useita hienoja Israelin luonnossa esiintyviä kasveja. Kasvit on esitelty tässä artikkelissa 'Laulujen laulu - Israelin luonnon ylistys'. Niiden tunteminen on tärkeää, jotta voi ymmärtää kirjan runollisen kielen vertauskuvia.  

Laulujen laulussa morsian meni puutarhaan, jossa hän ihaili granaattiomenapuuta. Jerusalemin temppelissä oli runsaasti koristeena myös granaattiomenoita.

2. Aik. 3:16, 4:13: "Hän teetti pylväänpäihin ketjumaisia köynnöksiä, ja hän valmistutti myös sata granaattiomenakoristetta, jotka kiinnitettiin köynnöksiin...   ..ja köynnöksiä varten neljäsataa granaattiomenaa, kumpaakin köynnöstä kohti kaksi riviä omenoita peittämään pylvään päässä olevan maljan pintaa."

Granaattiomena
Granaattiomena on monessa kulttuurissa hedelmällisyyden symboli lukemattomien siementensä johdosta, mutta tämä puu ei ole avioliitossa kielletty puu. Se on paratiisin puu, jonka hyvän makuista omenaa morsian saa maistella ihan luvan kanssa. Granaattiomenapuu levittää siemenensä siten, että hedelmä halkeaa ikään kuin räjähtämällä ja siemenet leviävät puun ympärille. Monet ymmärtävät tämän olevan myös miehen siemensyöksyn vertauskuvana. Viiniköynnöksen rypäle ja sen viini ovat makeaa syötävää ja jaloa juotavaa, mikä tässä asiayhteydessä symboloi suutelemista (Laul.l. 5:16, 8:1-2). Runojen lukijat ymmärtävät symbolit yksilöllisesti, joten jokainen voi kuvitella, mitä nämä runolliset vertaukset tarkoittavat: Kun morsian ihasteli viiniköynnöstä ja näki granaattiomenapuun, se sai hänet intohimoisten tunteiden valtaan, ja kun granaattiomenapuun kukka aukesi, sen jälkeen morsian antautui sulhasensa rakasteltavaksi.

Laul.l. 6:11-12 (neito) : "Menin pähkinätarhaan, menin ihailemaan laakson vehreyttä, katsomaan, joko viiniköynnös versoo, joko kukkii granaattiomenapuu. Miten minun kävikään? Tunteeni saivat minussa vallan, ja nousin Amminadibin, nuoren ylimyksen, vaunuihin!"

Laul.l. 7:13 (neito): "Aamulla lähdemme viinitarhoihin katsomaan, joko viiniköynnös versoo ja nuput aukenevat, joko kukkii granaattiomenapuu. Siellä annan sinulle rakkauteni."

Laul.l. 8:2 (neito): "Siellä sinä opastaisit minua ja minä antaisin juodaksesi maustettua viiniä ja granaattiomenoitteni mehua."

Laul.l. 5:1: "..Juokaa ja juopukaa, rakastavaiset!"

Juopuminen on runollinen vertaus rakkauden huumasta, kun rakastavaiset nauttivat toistensa suloista. Jae 5:1 ei tarkoita kehotusta juopua ylen määrin alkoholista vaan intiimin rakkauden huumasta. Laulujen laulu kuvaa voimakkailla kielikuvilla rakastelun huumaa. Granaattiomenoitten mehu välittää puolisolta toiselle intohimon täyttymyksen. Rakastavaiset antakaa tunteidenne ottaa vallan, juokaa intohimoa ja tulkaa täyteen puolisonne intohimon mehusta. Kun sulhanen yhtyy morsiameensa, heidän välisestä rakkaudesta tulee kiivasta, siitä tulee kuin tulen hehkua, jota voi joskus kutsua kyltymättömäksi intohimoksi.

Laul.l. 8:5-6 (neito): "Omenapuun alla minä herätin rakkautesi, siellä, missä sinä sait alkusi, siellä, missä äitisi alkoi sinua odottaa. Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan..."

Halaa häntä, rutista ja pidä
Laulujen laulu kuvaa intohimon sellaiseksi, ettei oikein osaa nukkua yksin vuoteellaan. Sitä unelmoi koko ajan rakkaastaan. Haluaa, että hän olisi vuoteessa vierellään, tarttuisi häneen ja ottaisi hänet. Laulujen laulussa morsian oli vuoteessaan niin intohimon vallassa, ettei hän saanut yöllä unta, vaan lähti kaupungille etsimään rakastaan. Kun hän löysi sulhasensa, neito raahasi miehensä vuoteeseensa kädestä vetämällä, jotta sulhanen makaisi hänen kanssaan. Yhtymisen kuvataan runollisesti viittaamalla morsiamen äidin vuoteeseen, jossa hän sai alkunsa.

Laul.l. 3:1-2, 4 (neito): "Yöllä, kun lepäsin vuoteellani, minä kaipasin häntä, jota rakastan. Etsin häntä, mutta en löytänyt. Silloin päätin: minä lähden ulos, kierrän kaupungin kadut ja torit, etsin sieltä häntä, jota rakastan. Minä lähdin etsimään mutta en löytänyt...   ..Mutta kun jatkoin kulkuani, heti löysin hänet, jota rakastan! Tartuin häneen enkä päästänyt irti, ja minä vein hänet äitini taloon, synnyttäjäni huoneeseen."

Jumala on luonut ihmiselle taidon laulaa. Tunnelmallinen musiikki, runolliset sanat ja sen mukana laulaminen kohottavat tunnelmaa. Rakastavaiset laittavat levysoittimen päälle ja keskittyvät sen jälkeen toisiinsa. Ei siis ole mitenkään sattumaa, että Raamatussa oleva romanttisesta rakkaudesta kertovat kirja on nimeltä Laulujen laulu, jonka on kirjoittanut komea kuningas Salomo, jolla oli 1000 vaimoa. Hänen sepittämistä lauluista päätyi Raamattuun se, joka oli kaikesta kaunein. Tämän esikuvan mukaisesti Yeshua HaMashaichille 144000 esikoislahjaksi lunastettua miestä seisovat Hänen edessään Siionin vuorella ja laulavat laulua, jota ei osannut kukaan muu kuin esikoislahjaksi lunastetut.

Laul.l. 1:1: "Lauluista kaunein, Salomon laulu."

Ilm. 14:2-3: "..Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua. Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo sataneljäkymmentäneljätuhatta, jotka on ostettu maan päältä."

Kun kummallakin avioparilla on intohimoa, se on suurta rakkauden huumaa. He haluavat olla koko viikonlopun vain lakanoiden välissä ja rakastella. He haluavat yhdessä kokea kaikki aikuisten leikit. Intohimoinen rakastelu on ennakkoluulotonta eikä häpeile saamaansa mielihyvää puolisonsa edessä. Vaimo ei häpeile vartaloaan, vaan tarjoaa sitä miehelleen mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Mies katsoo morsiamensa showta hengitystä pidättäen ja lopulta hän ei pysty pitämään käsiään irti morsiamestaan. Morsian tekee niin, koska hän haluaa sulhasen ottavan hänet suurilla haluilla ja miehekkäillä otteilla. Intohimoinen rakastelu ei ole vain käden otteita, se on myös ihon ja huulten hyväilyä. Se on kuin Laulujen laulussa kerrotaan morsiamen menevän viinitupaan rakkauden viirin alle. Se on kuin menisi häävuoteelle sulhasensa kanssa. Morsian maistaa vuoroin makeita rusinaterttuja ja vuoroin erimakuisia omenoita, mutta hyvä maku ei tule suun kautta, vaan sen tuntee puolison saamasta nautinnosta. Rusinoissa on voimakas aromi, kuten rakastelun tunteessa on suurta nautintoa. Morsian kierii vuoteellaan, sydän sykkii nopeasti ja ihon pinnalle tulee hikipisaroista. Rakkaus aiheuttaa samaa, mitä on sairaalla, joten morsian on rakkaudesta sairas. Laulujen laulun käyttää sairautta runollisena vertauskuvana intohimoiselle rakkaudelle. Morsian anoo, että huuma vain jatkuisi ja jatkuisi siihen saakka, kunnes aviopari haluaa itse sen päättyvä. Intohimoisen rakastelun jälkeen hengästynyt ja kaiken nautinnon kokenut pariskunta makaa sängyssä vierekkäin, kuten sanotaan Ultra Bran laulussa 'Savanni nukahtaa': "Toisaalta rakastan sitä hetkeä, jolloin kaksi leijonaa makaa sängyssä raukeina."

Laul.l. 2:4-5, 7 (neito): "Hän vei minut viinitupaan, ja yllämme hulmusi rakkauden viiri. Tuokaa minulle rusinaterttuja, että vahvistun, tuokaa omenoita, että virvoitun -- minä olen rakkaudesta sairas!..    ..älkää häiritkö rakkauttamme, älkää häiritkö, ennen kuin itse haluamme herätä!"

Joe Cocker -  You Can Leave Your Hat On

Baby take off your coat
Real slow
And take off your shoes
I'll take off your shoes
Baby take off your dress
Yes yes yes
You can leave your hat on...

..Go on over there
Turn on the light
No all the lights
Come over here
Stand on this chair
That's right
Raise your arms up into the air...
Saippuaoopperaa ja intohimoista rakkautta

1. Moos. 30.-luku on kuin saippuaoopperasta. Siinä on yllättäviä käänteitä, lemmenmarjoja ja intohimoa. Vanhan testamentin aikana perheelle oli erittäin tärkeää saada lapsia, koska he olivat vanhempiensa vanhuuden turva. Mitä enemmän oli lapsia, niin sitä enemmän suvulla oli työntekokykyä ja vaurautta. Vaimo ei halunnut miestä pelkästään halunsa takia, vaan vaimo halusi erityisesti tulla raskaaksi. Nykyään yhteiskunta antaa niin paljon sosiaaliturvaa, ettei lapsilla ole samaa merkitystä perheen aineellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta. Se asia ei ole muuttunut mihinkään, että lapset antavat vanhemmille iloa ja ovat aina toivottuja.

Israelin kantaisä Jaakob oli jo tullut aikamieheksi ja rikastunut. Hänellä oli kaksi vaimoa Lea ja Raakel. Raakel oli menettänyt hedelmällisyytensä ja tuli kateelliseksi Lealle. Raakel halusi lisää lapsia ja antoi oman palvelijattarensa (orjatar) Bilhan Jaakobille vaimoksi ja kehotti Jaakobia tekemään Bilhan kanssa lapsia. Bilha tuli raskaaksi. Raakel kiitti Jumalaa, kun Bilha oli synnyttänyt Jaakobille pojan. Sitten Lea menetti myös hedelmällisyytensä. Lea teki siskonsa Raakelin tavoin ja antoi palvelijattarensa Silpan Jaakobille vaimoksi. Silpa synnytti pojan ja Lea kiitti pojasta sanomalla: "Tuokoon hän onnea". Vaimot olivat kovin innokkaita järjestämään Jaakobille lisää vaimoja. Toisaalta heidän palvelijattarensa olivat olleet uskollisina perheen jäseninä ilmeisesti jo pitkään, joten heidän ylentyminen isännän vaimoiksi oli luonnollinen seuraus.

Lean ja Raakelin hedelmättömyys painoi vähän kaikkien mieltä. Oli sadonkorjuun aika ja Lean poika Ruuben löysi kedolta lemmenmarjoja, jotka hän vei äidilleen. Raakel pyysi, että Lea antaisi lemmenmarjoja myös hänelle. 

1. Moos. 30:14: "Kerran vehnänleikkuun aikaan Ruuben lähti ulos kävelemään. Hän löysi vainiolta lemmenmarjoja ja vei ne äidilleen Lealle. Silloin Raakel sanoi Lealle: "Anna minullekin poikasi tuomia lemmenmarjoja."

Sisarukset kilpailivat oikeudesta rakastella yhteisen mieheensä kanssa. He tekivät kaupat, että Raakel saa lemmenmarjat ja Lea oikeuden rakastella Jaakobin kanssa seuraavana yönä. Jaakob palasi illalla laitumelta ja Lea meni heti Jaakobia vastaan. Hän ilmoitti tomerasti, että hän on ostanut oikeuden maata Jaakobin kanssa sinä yönä. Sitten Jaakob rakasteli Lean kanssa. Jumala oli suosiollinen Lealle ja antoi hänen tulla raskaaksi hedelmättömyydestään huolimatta. Lea synnytti pojan, joka sai nimen Isaskar. Sen jälkeen Lea synnytti vielä pojan ja tyttären, yhteensä seitsemän lasta Jaakobille. Lea oli niin onnellinen kohtunsa avautumisesta, koska silloin Jaakob halusi tulla taas rakastelemaan Lean kanssa.

1. Moos. 30:18-20 (RK): "Leea sanoi: "Jumala on antanut minulle palkkani, koska minä annoin orjattareni miehelleni." Ja hän antoi pojalle nimen Isaskar. Leea tuli jälleen raskaaksi ja syn­nytti Jaakobille kuudennen pojan. Silloin Leea sanoi: "Jumala on antanut minulle hyvän lahjan. Nyt mie­heni tulee asumaan luonani, sillä minä olen synnyttänyt hänelle kuusi poikaa." Ja hän antoi pojalle nimen Sebulon."

Raakel sai syödä lemmenmarjat, mutta hänen ei tarvinnut tyytyä pelkkiin lohtumarjoihin samaan aikaan, kun Jaakob rakasteli Lean kanssa. Jumala oli suosiollinen myös Raakelille ja hänkin tuli raskaaksi. Raakel synnytti pojan, joka sai nimen Joosef, josta tuli myöhemmin Egyptin suurvallan pääministeri.

Vaimot yrittävät etsiä ratkaisua lemmenmarjoista, joiden syömiseen yllytti Lean poika Ruuben. Marjojen vaikutukselle ei pidä antaa liian suurta painoarvoa. Raamattu kertoo, että vaimot tulivat raskaaksi nimenomaan siitä syytä, että Jumala antoi heidän tulla raskaaksi. Jaakob oli sitkeä ja neuvokas perheen isäntä. Voisi kuvitella, että Jaakob olisi voinut vaikuttaa enemmän kenen vaimonsa kanssa kulloinkin rakastelee. Hänen vaimonsa kilpailivat hänestä ja Jaakob teki kuten hänelle rakkaat vaimot saivat aikaiseksi. Milloin se tarkoitti yhtymistä vaimon miehelleen tuomaan uuteen vaimoon tai milloin vuoro rakastella sen kanssa, kuka hänen luokse tuli. Kun vaimo tulee miehensä vierelle, niin aviomiehen tulee antaa vaimolle se mielihyvä, mitä vaimo haluaa. Jaakobin velvollisuus oli kohdella vaimojaan tasapuolisesti niin, ettei laiminlyö vaimoa toisen kustannuksella.

Jer. 7:5: "Kääntykää vihdoin oikealle tielle ja tehkää hyvää, kohdelkaa aina oikeudenmukaisesti toisianne." 

1. Kor.7:1-5: "..haureuden välttämiseksi tulee kunkin miehen elää oman vaimonsa ja kunkin naisen oman miehensä kanssa. Mies täyttäköön aviovelvollisuutensa vaimoaan kohtaan, samoin vaimo miestään kohtaan. Vaimon ruumis ei ole hänen omassa vallassaan vaan miehen, samoin ei miehen ruumis ole hänen omassa vallassaan vaan vaimon. Älkää keskeyttäkö yhdyselämäänne, paitsi ehkä yhteisestä sopimuksesta joksikin aikaa, jotta voitte keskittyä rukoukseen; palatkaa sitten taas yhteen. Muutenhan saatana pääsee kiusaamaan teitä, kun ette kuitenkaan pysty hillitsemään itseänne." 

Samassa 1. Moos. 30.-luvussa on myös varsin erikoinen kertomus siitä, miten Jaakob mausti eri kasveilla kiimassa olevien karjaeläimien juomavettä ja miten Jumala siunasi Jaakobia niin, että eläimet tuottivat sellaisia jälkeläisiä, jotka kasvattivat Jaakobin karjan ja siten hänen omaisuutensa kokoa (1. Moos. 30:25-43). 

1. Moos. 30:37-38, 43: "Jaakob otti tuoreita valkopoppelin, mantelipuun ja plataanin oksia ja kuori niihin raitoja niin, että valkoinen puu paljastui. Kun naaraat olivat kiimassa, hän pani kuorimansa oksat niiden eteen juottoruuhiin, vesialtaisiin, joista ne kävivät juomassa...   ..Jaakob rikastui suuresti, ja hänelle kertyi runsaasti lampaita ja vuohia, orjattaria ja orjia sekä kameleita ja aaseja."

Ystävyys kruunaa avioliiton

Kuningas Daavidilla oli paljon vaimoja. Jokainen avioliitto ei ollut helppo ja hän sai kokea paljon karvaita pettymyksiä. Miten kipeää onkaan se, kun romanttinen suhde epäonnistuu. Daavid myös kerran lankesi aviorikokseen, mitä katui syvästi Herran edessä. Daavidilla on suuri halua naisia kohtaan, mutta hän oli oppinut jotain hyvin viisasta. Hän piti hyvää ystävyyttä arvokkaampana asiana kuin sitä mielihyvää, minkä saa rakastellessaan naisen kanssa.

2. Sam. 1:26: "..Minulle oli sinun ystävyytesi naisen rakkautta ihanampi."

Sananl. 18:24: "Paljon ystäviä -- vähän ystävyyttä, tosi ystävä on enemmän kuin veli."

Varttuneempi aviopari nauttii toistensa seurasta.
Jos avioliitto pysyy koossa vain rakastelussa saadun mielihyvän voimalla, niin avioliiton perusta on hutera. Mutta jos intiimin rakkauden lisäksi aviopari on toisilleen läheisiä ystäviä, niin liitto on paljon lujempi. Monia vuosikymmeniä kestäneiden avioliitojen salaisuus on monesti hyvä ystävyys. Kun pariskunta varttuessaan ei enää pysty nauttimaan toisistaan nuorten tavoin, niin hyvä ystävyys kantaa heidän keskinäistä rakkautta.

Laul.l. 5:16: "..Tällainen on minun rakkaani, tällainen on minun ystäväni, Jerusalemin tytöt!"

Ystävyys on enemmän, kuin jonkun ihmisen tunteminen. Ystävyys on tuntemista läheisempi ihmissuhde. Ystävät luottavat toisiinsa niin paljon, että he uskaltavat turvautua toisiinsa. He uskaltavat jakaa toisilleen yksityiset asiansa. Ystävyys on ihmissuhde, jota jokainen ihminen tarvitsee. Jumala luodessaan ihmisen huomasi, ettei ihmisen ole hyvä olla yksin.

1. Moos. 2:18 (1933/38): "Ja Herra Jumala sanoi: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva.

Hyvä ystävä ei ala syyttämään sinua silloin, kun avaudut hänelle tekemistäsi virheistä. Hän hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Ystävä on luotettava, eikä hän puhu sinun yksityiselämääsi kuuluvista asioita muille. Ihminen tarvitsee sellaisen kumppanin, jolle voi puhua omista asioista. Hyvä ystävä kuuntelee, auttaa, tukee ja hoivaa sinua, kun sinä tarvitset sitä. Hyvä ystävä ei etsi omaa etua, vaan haluaa pysyä sinun rinnallasi lähimmäistä rakastaen.

1. Kor. 13:4-7: "Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii."

Fil. 2:2-5: "..Liittäköön teitä toisiinne rakkaus, sopu ja sama mieli. Älkää tehkö mitään itsekkyydestä tai turhamaisuudesta, vaan olkaa nöyriä ja pitäkää kukin toista parempana kuin itseänne. Älkää tavoitelko vain omaa etuanne vaan myös muiden parasta. Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli."

Hyvä ystävä ei ole kateellinen ystävänsä menestyksestä, vaan aidosti iloitsee hänen kanssaan. Johannes Kastaja oli Yeshuan (Jeesuksen) hyvä ystävä. Hän ei ollut ollenkaan kateellinen ystävälleen, että hänen seuraajansa siirtyivät Yeshuan seuraajiksi. Johannes Kastaja olikin kuin Yeshuan (Jeesuksen) bestman, joka iloitsi siitä, että hänen ystävänsä oli saanut morsiamen.

Joh. 3:26-30: "Opetuslapset menivät Johanneksen luo ja sanoivat: "Rabbi, nyt on ruvennut kastamaan myös se mies, joka oli kanssasi Jordanin toisella puolen ja josta annoit hyvän todistuksen. Kaikki menevät hänen luokseen." Johannes vastasi: "Kukaan ei voi ottaa mitään, ellei sitä anneta hänelle taivaasta. Te voitte itse todistaa, että minä sanoin: 'En minä ole Messias. Minut on lähetetty kulkemaan hänen edellään.' Sulhanen on se, jolla on morsian. Mutta sulhasen ystävä seisoo hänen vieressään ja kuuntelee, mitä hän puhuu, ja iloitsee suuresti sulhasta kuunnellessaan. Niin iloitsen minäkin, ja iloni on nyt täydellinen. Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi."

Hyvä ystävä ei jätä sinua, kun sinulle tulee vaikeat ajat. Hyvän ystävä tulee paikalle, kun muut lähtevät pois. Hyvä ystävyys rakentuu Raamatun mukaan viisaalle ohjeelle. Minkä haluat toisten tekevän sinulle, tee sinä samoin heille.

Matt. 7:12: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille..."

Luuk. 10:27: "Mies vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."

Poreallas takan edessä
Ystävyys on kuin takkatuli, jonka lämmössä on mukava viivähtää. Kumpikin tulee sen ääreen viihtymään. Yhdessä koetut ilon ja surun hetket ovat ainutlaatuisia muistoja, joita ei voi jakaa kenenkään muun kanssa, kuin ystävän kanssa.

Ystävyys ei voi rakentua toisen pakottamiselle, vaan ystävyys perustuu aina molemminpuoliseen lähimmäisen rakastamiseen. Suomalaisista on sanottu, etteivät he ystävysty nopeasti kenenkään kanssa, mutta kun he ovat ystävän löytäneet, ystävyys pysyy ikuisesti. Pitkä kokemus ystävyydestä lujittaa luottamusta. 

Jotta ystävyys voi toimia, niin kummankin on toimittavat oikein. Jumalan rakastaminen on sitä, että noudattaa Hänen käskyjään. Jos joku niin tekee, hän voittaa Jumalan luottamuksen. Jumala kutsuu ystäväkseen niitä, jotka ovat hänelle uskollisia ja kuuliaisia. Kirkoissa opetetaan väärin, että syntiä tekevät olisivat Jeesuksen ystäviä, mutta Raamattu ei tarkoita sitä. Fariseukset kutsuivat Yeshuaa (Jeesusta) ivallisesti syntisten ystäväksi, koska hän meni syömään syntisten kanssa kutsuakseen heitä parannukseen (Luuk. 15:1-2, 24:47). Jumala kutsui Abrahamia ystäväkseen, koska hän oli Jumalalle uskollinen.

Joh. 15:13-14: "Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä. En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut."

Ps. 119:63: "Olen kaikkien niiden ystävä, jotka pelkäävät sinua ja noudattavat sinun säädöksiäsi.

1. Moos. 26:5: "..Abraham oli minun äänelleni kuuliainen ja noudatti sitä, mihin minä hänet velvoitin. Hän piti minun käskyni, määräykseni ja lakini."

Jaak. 2:23: " Ja niin täyttyi Raamatun sana: "Abraham uskoi Jumalan lupaukseen, ja Jumala katsoi hänet vanhurskaaksi", ja hän sai nimen Jumalan ystävä."

Ystävyys on luottamussuhde niin Jumalan ja ihmisten välillä kuin muiden ystävysten välillä. Ystävyys ei voi toimia, jos toinen vetää välistä tai ei toimi muuten oikein. Ystävyys ei toimi, jos uskollisuus horjuu heti pienten vastoinkäymisten vuoksi. Ystävyys ei pysy, jos toinen etsii vain omaa etua.

Sananl. 25:19: "Kuin heiluva hammas ja horjuva jalka on ystävä, joka hädässä pettää."

Ps. 55:15, 21-22 "Ystävinä vaelsimme yhdessä Jumalan huoneeseen...   ..Petturi käy ystäviensä kimppuun ja rikkoo liittonsa. Hänen puheensa ovat lipeviä kuin öljy, mutta hänellä on paha mielessä. Hänen sanansa ovat liukkaita kuin voi mutta teräviä kuin paljastettu miekka."

Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi liitoksi. Jos toinen osapuoli vaihtaa puolisoa vain sen takia, ettei vanhentunut puoliso enää huvita, eikä kiinnosta tai jopa jos löytää kauniimman puolison hänen tilalle, niin tätä Jumala vihaa. Jumala arvostaa uskollisuutta ja vihaa petturuutta. Se että pysyy avioliitossa, tarkoittaa myös sitä, että rakastaa Jumalaa noudattamalla Hänen käskyä uskollisuudesta. Puolison lain vastainen hylkääminen on yhtä vakava rikos kuin murha.

Mal. 2:15-16: "..Varokaa siis, ettei kukaan teistä hylkää vaimoaan, jonka on ottanut jo nuoruudessaan! -- Minä vihaan eroa, sanoo Herra, Israelin Jumala. Joka eroaa, tekee yhtä väärin kuin se, joka tahraa kätensä veriteolla, sanoo Herra Sebaot. Varokaa hylkäämästä vaimoanne!"

Jumala solmii pyhiensä kanssa ikuisen liiton, että he saavat olla Hänen kanssaan paratiisissa. Samalla tavalla Jumala edellyttää uskollisuutta avioparilta. Sen minkä he tekevät toisilleen, he tekevät Jumalalle. Kun kumpikin pitävä kiinni Jumalan säädöksistä, niin avioliitto antaa turvaa vanhenevalle avioparille.

Matt. 25:40: "Kuningas vastaa heille: 'Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.'"

Sosiologian professori Bradford Wilcox Virginian yliopistosta on tehnyt tutkimuksen avioliitoista ja todennut kirjassaan 'Soft Patriarchs, New Men', että avioeron todennäköisyys putoaa puoleen eli siis avioerojen määrä puolittuu, jos aviopari käy yhdessä samassa kirkossa, heillä on sama näkemys uskon keskeisestä sisällöstä (sama teologia) ja he harjoittavat kotona yhdessä uskontoa. 70 % niistä aviopareista, jotka harjoittavat yhdessä uskontoaan kotona (mm. rukoilevat ja lukevat Raamattua yhdessä), kokevat elävänsä hyvin onnellisessa avioliitossa.

Voit rukoilla kaikista asioistasi Taivaan Isälle

Taivaan Isälle voi rukoilla aivan kaikista asioista ihan avoimesti. Hän näkee kaiken ja tietään pienimmätkin ajatuksenne yksityiskohdat. Voitte jakaa kaikki parisuhdeasianne Hänelle samalla tavalla, kun voitte tuoda kaikki murheenne myös Hänen eteensä. Hänelle kannattaa avautua kaikissa asioissa. Hän on turvallinen Isä. Hän on hyvillään, jos rohkenette puhua rukouksissanne sellaisia asioita, jota ette ole aiemmin rohjenneet ottaa esille. Isä näkee kaiken, tietää kaiken ja haluaa vain parasta lapsilleen. Taivaan Isä haluaa myös hyvin läheisen suhteen teidän kanssanne.

Sananl. 16:3: "Tuo kaikki hankkeesi Herran eteen, niin suunnitelmasi menestyvät."

Taivaan Isä näkee niin paljon onnettomia parisuhteita ja turhaan kariutuneita avioliittoja. Jos avioparit osaisivat paremmin pitää huolta toisistaan, rakastaa paremmin toisiaan ja panostaisivat myös intiimiin kanssakäymiseen, niin monilta turhilta avioeroilta vältyttäisiin. Avioerot ovat suurin yksittäinen syy, mikä aiheuttaa kärsimystä ihmisille Suomessa. Intiimissä aviollisessa elämässä ei ole mitään pahaa eikä likaista ja sen on luonut Taivaan Isä avioparia varten. Se voi olla jopa leikkisää ja kokeilevaa, kunhan se pysyy avioparin välisenä asiana heidän omassa makuuhuoneessaan.

Elokuvan: The Game Plan - Perheen pelinrakentaja, loppulaulu 

"The Rock" Johnson - Burning Love 
 
Lord Almighty,


I feel my temperature rising
Higher, higher
It's burning through to my soul

Girl, girl, girl, girl

You gonna set me on fire
My brain is flaming
And I don't know which way to go, yeah

Your kisses lift me higher

Like the sweet song of a choir
And you light my morning sky
With burning love...