perjantai 19. heinäkuuta 2013

Ilmestyskirjan Aamutähti


* Morning Star of Revelation (Ilmestyskirjan Aamutähti) -purjevene voitti Tall Ship Races -purjehduskilpailun Helsingissä 2013
* Uskovien juoksukilpailu erämaan läpi luvattuun maahan
* Herran tiellä on osattava suunnistaa, ettei eksy kadotukseen
* Vain harva pelastuu Taivaaseen - kilvoittele loppuun asti
* Periksiantamaton kilpailija voittaa elämän kruunun
* Muutamia painavia aamutähtiä on jo jaettu
* Yeshua (Jeesus) ottaa vallan ja ylimmän kuninkuuden maan päällä


Ilmestyskirjan Aamutähti on saapunut Helsinkiin

Morning Star of Revelation -purjevene voitti Tall Ship Races:n B-veneluokan sekä myös veneiden ominaisuuksilla korjatun kokonaiskilpailun. Se on englantilainen purjevene, jolla järjestetään uskoaan etsiville sekä kristityille purjehduksia, joiden aikana keskustellaan Jeesuksesta ja muista kristinuskoon liittyvistä kysymyksistä. 

Ilm. 5:5: "..Juudan heimon leijona, Daavidin juuriverso, on saanut voiton!.."

Room. 15:12: "Jesaja taas sanoo: -- Iisain juuresta nousee verso, joka kohoaa kansojen hallitsijaksi. Häneen kansat panevat toivonsa." (Iisai oli Daavidin isä. He kuuluivat Juudan sukukuntaan) 

Tätä purjevenettä on rakentanut matematiikan ja fysiikan opettaja Tim Millward yhdeksän vuotta. Hän koki saaneensa Herralta tehtävän rakentaa veneen tällaista tarkoitusta varten ja jaksoi rakentaa näin kauan venettä. Purjeveneelle hän antoi nimeksi Morning Star of Revelation, Ilmestyskirjan Aamutähti, joka on yksi Jeesusta eli Yeshuaa tarkoittavista nimistä.

Ilm. 22:16: "Minä, Jeesus, olen lähettänyt enkelin luoksenne, jotta seurakunnat saisivat tämän todistuksen. Minä olen Daavidin juuriverso ja suku, kirkas aamutähti."

Kastuneet vaatteet kuivataan
Kilpailu käytiin kovassa tuulessa ja aallokossa. Moni vene sai vaurioita matka aikana Tanskan Århusista Helsinkiin. Valitettavasti kilpailun aikana norjalainen Wyvern upposi aamulla 11.7.2013 Ruotsin aluevesillä. Pelastustoimiin osallistuneen hollantilaisen Wylde Swan -aluksen miehistöön kuuluva jäsen on hukkunut pelastustoimien yhteydessä. Johanneksen kirkossa, Helsingissä pidettiin menehtyneen miehistön jäsenen muistotilaisuus 17.7.2013.

Kilpailu oli tiukka ja tasainen toiseksi tulleen Maybe ("epäilijä") -purjeveneen kanssa. Kilpailijat näkivät toisensa lähes koko ajan. Eräs Morning Star:in miehistön jäsen totesi, että hän oli varma siitä, että Jumala auttoi heidät voittamaan, koska saivat lopussa yllättäen voittavat tuulet, vaikka olivat lähellä toisiaan. Purjeveneen kapteeni oli toisaalta iloinen siitä, että Taivaan Isä oli siunannut heidän matkaansa muutenkin. Matkalla olleet uskoaan etsivät olivat tavallista vastaanottavaisempia evankeliumin sanomalle. 

Ilm. 12:10-11: "Minä kuulin, kuinka taivaassa sanottiin kovalla äänellä: -- Nyt on pelastus tullut, meidän Jumalallamme on kuninkuus ja mahti ja hänen Voidellullaan valta. Nyt on syyttäjä syösty alas, tuo, joka meidän Jumalamme edessä syytti veljiämme päivin ja öin. He voittivat hänet, Karitsan veri ja heidän todistuksensa toivat heille voiton. He eivät säästäneet henkeään vaan olivat valmiit kuolemaankin."

Meksikolaisia kadetteja
Tässä videossa on tunnelmia miehistöparaatista Helsingistä 18.7.2013. Morning Star:in miehistö on paraatin edessä. Videon lopussa sekä myös paraatin viimeisenä osastona marssii Meksikon laivaston valkoisiin univormuihin pukeutuneet, edustavat upseerit ja herrasmiehet. Ilm. 19:14 kertoo, kun valkoisella hevosella ratsastavan Kuninkaiden Kuninkaan perässä tulee pyhät, jotka ovat pukeutuneet valkoisiin vaatteisiin:

Ilm. 19:14: "Hänen jäljessään tulivat taivaan sotajoukot, valkoisilla hevosilla ratsastavat soturit, joiden puku oli hohtavan valkeaa pellavaa."

Sak. 14:3-4, 5 (1933/38): "Ja Herra on lähtevä liikkeelle ja sotiva näitä pakanoita vastaan, niinkuin sotimispäivänänsä, taistelun päivänä. Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla itää kohti. Ja Öljymäki halkeaa kahtia idästä länteen hyvin suureksi laaksoksi...   ..Ja Herra, minun Jumalani, tulee; kaikki pyhät sinun kanssasi."

Kirkas Aamutähti tarkoittaa sekä Yeshua HaMashiachia että lujaa otetta vallasta

Aamutähti on aamun sarastaessa vielä näkyvä taivaan kirkkain tähti. Menneinä aikoina piikkinuijaa kutsutiin myös aamutähdeksi, mikä oli jalkaväkisotilaan ehkä tehokkain ase, joka ylettyi kilven taakse silloin, kun piikkipää oli ketjulla kiinni varresta. Paimenet kantoivat muiden varusteiden mukana puista nuijaa, jonka kärkeen oli upotettu teräviä kiviä. Tällä aseella paimenet puolustivat lampaita petoelämiä ja varkaita vastaan. Aamutähti symboloi lujaa otetta vallasta. 

Aamutähti on taivaan kirkkain tähti
4. Moos. 25:17-19: "Tähti nousee Jaakobin keskeltä, valtiaan sauva Israelista. Se murskaa Moabin ohimot, kaikkien Setin jälkeläisten kallot. Edom joutuu voittajan omaksi, Seir vihollisten käsiin. Israel tekee voimallisia tekoja, Jaakobista polveutuu hallitsija, joka tuhoaa vihollisensa, vaikka he suojautuvat kaupunkeihin." 

Mal. 3:19-21 (1933/38): "Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat ja kaikki, jotka tekevät sitä, mikä jumalatonta on, ovat oljenkorsia; ja heidät polttaa se päivä, joka tuleva on, sanoo Herra Sebaot, niin ettei se jätä heistä juurta eikä oksaa. Mutta teille, jotka minun nimeäni pelkäätte, on koittava vanhurskauden aurinko ja parantuminen sen siipien alla, ja te käytte ulos ja hypitte kuin syöttövasikat ja tallaatte jumalattomat; sillä he tulevat tomuksi teidän jalkapohjienne alle sinä päivänä, jonka minä teen, sanoo Herra Sebaot."
 
Jes. 60:1-3: "Nouse, loista kirkkaana, Jerusalem, sillä sinun valosi saapuu ja Herran kirkkaus koittaa sinun yllesi. Katso, pimeys peittää maan, yön synkkyys kansat. Mutta sinun taivaallesi kohoaa aamunkoi, Herran kirkkaus hohtaa sinun ylläsi. Niin kansat tulevat sinun valosi luo ja kuninkaat sinun aamunkoittoosi." (aamunkoi = aamutähti)

2. Piet. 1:17-19: "Hän sai Jumalalta, Isältä, kunnian ja kirkkauden, kun hänelle kantautui Ylhäisimmän Kirkkauden ääni: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt." Tämän äänen me itse kuulimme tulevan taivaasta, kun olimme hänen kanssaan pyhällä vuorella. Siksi me voimme entistä lujemmin luottaa profeetalliseen sanaan. Ja hyvin teette tekin, jos kiinnitätte katseenne siihen kuin pimeässä loistavaan lamppuun, kunnes päivä sarastaa ja kointähti syttyy teidän sydämessänne." (kointähti, aamunkoittotähti = aamutähti; KJV käännös: morning star).

Aamutähti on valtikka
Kuninkaiden Kuningas Yeshua (Jeesus) antaa myös aamutähden niille, jotka Hän asettaa hallitsemaan tuhatvuotisessa valtakunnassa. He ovat neljä kuusisiipistä johtajaa ja 24 vanhinta, jotka tulevat hallitsemaan kansoja (Ilm. 5:8-10, 14:1-5). Tuhatvuotisessa valtakunnassa Israelin 12 sukukuntaa johtaa 12 apostolia, jotka kuuluvat 24 vanhimman joukkoon (Matt. 19:28, Hes. 48:1-7, 23-29).

Ilm. 2:26-28 (RK): "Joka voittaa ja loppuun asti ot­taa vaarin minun teoistani, sille minä annan vallan hallita pakanoita. Hän on paimentava heitä rautai­sella sauvalla, hän särkee heidät kuin saviastiat. Sen vallan minäkin olen saanut Isältäni. Ja minä annan hänelle aamu­tähden." 

Ps. 2:6-9: "Minä itse olen asettanut kuninkaani Siioniin, pyhälle vuorelleni!" Nyt kerron, mitä Herra on säätänyt. Hän sanoi minulle: "Sinä olet minun poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. Pyydä minulta, niin saat kansat perinnöksesi, ja maan ääriin ulottuu sinun valtasi. Sinä alistat kansat rautaisella valtikalla, murrat ne kuin saviastiat."

Ilm. 5:8-10: "Kun Karitsa otti kirjan, ne neljä olentoa ja kaksikymmentäneljä vanhinta heittäytyivät hänen eteensä. Vanhimmilla oli kaikilla harppu ja kultamalja täynnä uhrisavua, pyhien rukouksia. He lauloivat uuden laulun: -- Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinut on teurastettu, olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmisiä kaikista heimoista, kaikista kielistä, kansoista ja maista. Olet tehnyt heistä kuningassuvun, meidän Jumalamme pappeja; he tulevat hallitsemaan maan päällä."

Raamatun käännös King James Versio noudattaa tarkasti Raamatun alkukieliä ja se ei sano, että antaa vallan hallita pakanoita vaan antaa vallan hallita kansoja (kreikaksi ethnōn). Tämä käsite luonnollisesti sisältää myös pakanakansat. Esimerkiksi YK:ssa on tällä hetkellä 193 jäsenvaltiota, joiden sisällä on lisäksi pienempiä kielialueita ja kansoja.

Ilm. 2:26-28 (KJV): "And he that overcometh, and keepeth my works unto the end, to him will I give power over the nations: And he shall rule them with a rod of iron; as the vessels of a potter shall they be broken to shivers: even as I received of my Father. And I will give him the morning star." 

Raamattu käyttää kointähteä (aamunkoitto) eli aamutähteä kuvaamaan myös Babylonian kuningasta, joka on paholaisen esikuva (Jes. 14:12), mutta tätä symbolia käytetään eri asiayhteydessä, joten älköön kukaan sekoittako aamutähden kuvakieltä väärään tarkoitukseen. Yleisesti ottaen aamutähti symboloi hallitsijaa, jolla on luja ote vallasta.

Tall Ship Races:n kova keli, menetykset ja kilpailun voittaja kuvaavat tulevaa

Purjehduskilpailun voitti Jeesuksen eli Yeshuan nimeä kantava purjevene. Taival oli kova ja matkalla vaativassa kelissä upposi yksi alus sekä yksi apua antanut miehistön jäsen kuoli. 

Vaatteita kannella kuivumassa
Jesajan kirjassa on ennustettu Messiaan tulo. Kirja kertoo ensin voittajana ja kuninkaana saapuvasta Messiaasta, joka tulee hallitsemaan Jerusalemin temppelistä käsin kaikkia pakanakansoja (Jes. 2:2-4). Sen jälkeen kirja kertoo nöyrästä Messiaasta, Jumalan Karitsasta, joka antaa itsensä maailman syntien sovitusuhriksi (Jes. 53, Sak. 3:8-9). Asioiden esittämisen järjestys koetteli Israelin kansaa. He odottivat voittajakuningasta tulevaksi, mutta Jeesus tulikin ensin nöyränä kuninkaana, joka ei ratsastanut uljaalla valkoisella hevosella vaan vaatimattomalla aasilla. Vasta toisessa Jeesuksen eli Yeshuan tulemuksessa Kuninkaiden Kuningas tulee näkyvänä voittajana ja ratsastaa silloin valkealla hevosella (ilm. 19-22). Valkoinen hevonen symboloi sodan voittajaa.

Sananl. 18:12: "..kunnian tie käy nöyryyden kautta."

Mooses vei Israelin kansan Egyptistä erämaan kautta luvattuun maahan. Jumala koetteli faaraota ja egyptiläisiä vitsauksilla, jotka Mooses pani toimeen. Vitsausten pakottamana Israel pääsi matkalle, mutta erämaassa moni israelilainen tuupertui, koska monet lankesivat syntiin. Itse asiassa kahdesta miljoonasta israelilaisesta vain kaksi, Jumalalle uskolliset tiedustelijat pääsivät perille siitä sukupolvesta, joka lähti 40 vuotta kestävälle matkalle Egyptistä. Samalla tavalla Ilmestyskirjan ahdistusten aikoina toistuu synnytystuskat ja erämaataival, jolloin Jumalan todistajat johdattavat kansat erämaan läpi Taivaaseen. Vain hyvin pieni osa ihmisistä säästyy siemeniksi tuhatvuotiseen rauhanvaltakuntaan. Kuten oli Abrahamin ja Nooan aikana, niin Jumala luo maailmaa siten, että vain harvasta valitusta polveltuvat tulevat kansat tuhatvuotiseen valtakuntaan.

Luuk. 13:23-24: "Joku kysyi häneltä: "Herra, onko niin, että vain harvat pelastuvat?" Jeesus vastasi: "Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille: monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene."

Raamattu ei lupaa kenellekään helppoa elämää. Meidän Jumalamme nöyrtyi myös vaivalloiseen tavallisen ihmisen elämään ja ristin kuolemaan. Mutta Raamattu lupaa voiton kruunun niille, jotka kantavat oman ristinsä ja kilvoittelevat itselleen voitetun asuinsijan Taivaasta. Jumala haluaa pelastaa ja auttaa niitä, jotka huutavat Hänen puoleensa. Jumala halua viedä lapsensa perille Jumalan valtakuntaan ja pelastaa meidät maailman myrskyjen läpi pois. Jeesus opetti meille kylväjävertauksen. Sen kertoo sen tosiasian, että vain harva pääsee perille asti. Ihmiset lankeavat maailman houkutuksiin ja kiusauksiin. Harva kestää uskossaan loppuun asti:

Matt. 13:18-23: "Kuulkaa siis, mitä vertaus kylväjästä tarkoittaa. Aina kun joku kuulee sanoman valtakunnasta eikä ymmärrä sitä, tulee paholainen ja sieppaa pois sen, mikä hänen sydämeensä on kylvetty. Tätä tarkoittaa tien oheen kylvetty siemen. Kylvö kallioiseen paikkaan kuvaa sitä, joka sanoman kuullessaan heti ottaa sen iloiten vastaan mutta joka kestää vain hetken, koska häneltä puuttuvat juuret. Kun tulee ahdinko tai vaino sanan tähden, hän luopuu kohta. Kylvö ohdakkeisiin tarkoittaa ihmistä, joka kuulee sanan mutta jossa sana ei tuota satoa, koska tämän maailman huolet ja rikkauden viettelys tukahduttavat sen. Mutta kylvö hyvään maahan kuvaa ihmistä, joka kuulee sanan ja ymmärtää sen. Nämä ihmiset tuottavat satoa: kuka sata, kuka kuusikymmentä, kuka kolmekymmentä jyvää."

Matteuksen evankeliumin luvussa 13 on myös vertauksia lisää tästä aiheesta. Vertaus viisaista ja tyhmistä neitsyistä (Matt. 25:1-13) kertoo siitä, ettei kaikki uskovat pääse Taivaaseen (Matt. 7:21-23). Taivaaseen pääsee ne uskovat, ne viisaat neitsyet, jotka kuuliaisesti tekevät Taivaan Isän tahdon. He elävät pyhää elämään elämänsä loppuun asti. He ovat uskossaan kestäviä vaivojen ja koetusten aikana (Jaak. 1:2-15). He rakensivat talonsa kalliolle (Matt. 7:24-27), joka kesti tulvat ja myrkyt.

Tyhmät neitsyet rakensivat talonsa hiekalle ilman kestävää uskoa. Heidän talonsa sortui tulvassa ja myrkyssä. He eivät ole koko sydämestään kiinni Taivaan Isän tahdossa. Heiltä on loppunut ensirakkaus Herraa kohtaan. He ovat niitä, jotka heti lipeävät Taivaan Isän tahdon mukaisesta elämästä, kun vastaan tulee koetus tai kiusaus. He pakenevat, kun heiltä edellytetään uskollisuutta Herralle.

Rod Stewart - I'm Sailing

I am sailing, I am sailing,
Home again cross the sea.
I am sailing, stormy waters,
To be near you, to be free.

I am flying, I am flying,
Like a bird cross the sky.
I am flying, passing high clouds,
To be with you, to be free.

Can you hear me, can you hear me
Thro the dark night, far away,
I am dying, forever trying,
To be with you, who can say
 

We are sailing, we are sailing,
Home again cross the sea.
We are sailing stormy waters,
To be near you, to be free...

..Oh Lord, to be near you, to be free.
Oh Lord, to be near you, to be free,
Oh Lord.

Herran tiellä on osattava suunnistaa, jottei eksy kadotukseen

Roomalaiset tunnetaan teistään. Sanotaan, että kaikki tiet vievät Roomaan. Rooman valtakunnan mahti ei perustunut teihin, vaan keskeiseen sijaintiin Välimeren keskellä, jonne kauppalaivat kuljettivat tavaraa ja ihmisiä ympäri Välimeren rannikkoa Rooman valtion reuna-alueilta. Rooman ruokahuolto oli Egyptistä tuodun viljan varassa. Joet ja meret ovat olleet sen ajan valtateitä. Maailman kauppatavaroista 90 % kulkee edelleen kauppalaivoilla tehtailta kuluttajille.

Välimeri oli myös valtatie evankeliumin julistamiseen. Paavali matkusti pitkin Kreikan rannikkoa laivoilla. Lopulta Paavali vietiin vangittuna Roomaan kauppalaivoilla, jotka kulkivat pitkin Välimeren satamia Roomaan ja takaisin. Matka oli kuitenkin vaivalloinen. Paavalin piti vaihtaa kolme kertaa laivaa. Egyptiläinen kauppalaiva eksyi Adrianmeren selälle myrskyyn (Apt. 27:27). Laiva ei pystynyt enää suunnistamaan, koska merimiehet eivät kyenneet näkemään rannikkoa, aurinkoa eikä tähtiä. Laiva joutui tuuliajolle ja haaksirikkoutui. Ennen lähtöä Paavali oli neuvonut, ettei laivan pidä lähteä Kreetalta, mutta laivan kapteeni ei uskonut Paavalia. Paavali oli kokenutta laivanomistajaa parempi merenkulkija, koska Herra ohjasi Paavalin tietä.

Paavalin matka Roomaan
Apt. 27:20-22: "Moneen päivään emme nähneet aurinkoa emmekä tähtiä, ja kun myrsky yhä raivosi ankarana, menetimme lopulta kaiken toivon selvitä hengissä. Mutta silloin, kun emme pitkään aikaan olleet saaneet syödyksikään mitään, Paavali nousi toisten keskeltä ja sanoi: "Miehet! Teidän olisi pitänyt uskoa minua eikä lähteä Kreetasta. Silloin olisitte välttäneet nämä vastukset ja vahingot. Mutta nyt kehotan teitä pysymään rohkealla mielin. Yksikään teistä ei menetä henkeään, ainoastaan laiva tuhoutuu. Viime yönä näet vierelläni seisoi sen Jumalan enkeli, jonka oma minä olen ja jota minä palvelen. Enkeli sanoi: 'Älä pelkää, Paavali. Sinä olet vielä seisova keisarin edessä, ja Jumala antaa sinulle sen lahjan, että myös matkatoverisi pelastuvat.'" 

Ps. 1:6: "Herra ohjaa omiensa tietä, mutta jumalattomien tie päätyy tuhoon." 

Välimeri oli hyvin pieni meri verrattuna Tyyneen valtamereen, jonka pinta-ala on suurempi kuin kaikkien mantereiden koko yhteensä. Polynesialaiset ovat olleet hämmästyttävän taitavia merenkulkijoita. He eivät pitäneet avomerta kulkemisen esteenä vaan tienä saarilta toisille. 

Matt. 14:24-27: "Vene oli jo hyvän matkan päässä rannasta ja ponnisteli aallokossa vastatuuleen. Neljännen yövartion aikaan Jeesus tuli opetuslapsia kohti kävellen vettä pitkin. Kun he näkivät hänen kävelevän järven aalloilla, he säikähtivät ja huusivat pelosta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. Mutta samassa Jeesus jo puhui heille: "Pysykää rauhallisina, minä tässä olen. Älkää pelätkö."

Sekstantilla mitataan leveyspiiri
Turvallinen navigointi avomerellä vaatii vähintään kompassia, sekstanttia, kelloa ja merikarttoja. Sekstantilla mitataan leveyspiiri ja kellolla pituuspiiri. Kompanssilla pidetään laiva oikealla kurssilla. Purjelaivojen aikana sekstantin käyttö opetettiin vain laivan upseereille, jottei laivan miehistö pysynyt kaappaamaan laivaa itselleen. Polynesialaisilla merenkulkijoilla ei ollut mitään nykyaikaisia apuvälineitä navigointiin ja siitä huolimatta he osasivat liikkua avomerellä turvallisesti saarelta toiselle. He osasivat liikkua Tahitilta Hawaijille, Uuteen Seelantiin ja Pääsiäissaarelle ilman näköyhteyttä rannikkoon ja ilman mitään navigointiapuvälineitä. Heillä oli rohkeutta lähteä horisontin taakse avomerelle, minne voi helposti eksyä kohtalokkain seurauksin. Tahitilaisten oli pakko lähteäkin, koska liikakansoitus ja heimosodat ajoivat heidät etsimään uusia paratiiseja jatkaa elämäänsä.

Tahitilaiset tunsivat luonnon erittäin hyvin. Muuttolinnut lähtivät ja tulivat meren taakse säännöllisesti, joten tahitilaiset luottivat, että meren takana on maata. Heidän navigoijansa osasivat silti löytää keskeltä Tyyntämerta Hawaijin saaren, joka on 4200 km päässä Tahitilta, kuten on myös Uusi-Seelanti. Matka on noin kaksi kertaa pidempi, mitä oli Paavalin matka Israelista Roomaan linnuntietä, ja se taittui myötätuulessa noin 20 päivässä purjeveneillä, jotka oli rakennettu ilman rautatyökaluja ja -nauloja. Heidän veneissä ei ollut jääkaappeja, keittovälineitä eikä edes säilykkeitä, joten mitä he söivät? He pyydystivät kalaa ja kypsyttivät kalan sitruunamehulla, mihin he lisäsivät kasviksia ja kookosmaitoa. Tästä syntyi Tahitin kansallisruoka poisson cru (suomeksi raaka kala), mitä syödään edelleen Tahitilla.

Polynesialainen vene
Tahitilaiset suunnistivat auringon ja tähtien mukaan. Pitkillä matkoilla he saattoivat mitata leveyspiirin ojentamalla kätensä ja mittaamalla merkkitähtien korkeuden horisontista sormien ja kämmenleveyksien mukaan. Etäisyyksiä he laskivat kanoottipäivien mukaan. Silloin kun taivaankappaleita ei näkynyt, niin he suunnistivat aaltojen mukaan. Laivan ohjaaja ei tarkkaillut niinkään aaltojen suuntaa vaan tunsi, millä rytmillä aallot keinuttivat laivaa ja sen mukaan ohjaaja piti suunnan oikeana myös yöllä. Navigoijat tiesivät, missä ovat saaret horisontin takana. Saaret heijastivat ja muuttivat aaltoja aiheuttaen merelle ristiaallokkoa. Saarten heijastamat aallot eivät olleet riippuvaisia tuulen suunnasta, joten sen mukaan he saattoivat tietää pienemmistä saarista 50 km päähän asti. Uuden Seelannin pitkä rannikko oli havaittavissa ristiaallokoista 300 km päähän asti. Yleensä merikartat laaditaan maaston muodon ja meren syvyyden mukaan, mutta polynesialainen merikartta mattang on laadittu aaltojen muodon mukaan.

Polynesialaien merikartta mattang
Saarten yläpuolelle muodostuu suurempia, tummempia ja hitaammin liikkuvia pilviä kuin avomerelle. Korkeat pilvimuodostelmat syntyivät niiden saarien yläpuolelle, joissa oli vuoristoa. Sen takia Hawaijin saari oli mahdollista havaita pilvistä jopa 150 km päästä. Navigoijat osasivat nähdä pilvistä saarten muodot horisontin takaa. Atollit heijastivat enemmän valoa ylös kuin meri, joten atollien yläpuolella olevat pilvet olivat kirkkaampia kuin meren päällä. Riuttojen yläpuolella pilvet olivat vaaleanpunaisen (pinkin) värisiä. Saaren yläpuolella olevat pilvet olivat tummempia tai vihreämpiä, koska saarien puut olivat vihreitä. Näin navigoijat näkivät maan heijastukset ja varjot pilvistä. Merilinnut lähtevät aamulla ulkomerelle saalistamaan kalaa ja illalla linnut palaavat saarelle takaisin. Fregattilinnut voivat saalistaa jopa 100 km päässä ja tiirat 50 km päässä pesältään. Tekemällä havaintoja merilinnuista navigoija tiesi, kuinka kaukana ja missä suunnassa saari oli.

Taitavat ja rohkeat navigoijat ovat olleet polynesialaisissa yhteiskunnissa hyvin korkeassa asemassa. Edelleen on olemassa polynesialaisia navigoijia, joilla on tämä uskomaton taito hallussa. Vaikka heillä ei ole navigointivälineitä, niin heillä on erittäin hyvä tuntemus luonnosta. Ilman sitä tietoa, merenkulku avomerellä olisi mahdotonta. Moni taitamaton navigoija on eksynyt merellä ja hukkunut.

Ps. 2:12 (RK): "Suudelkaa Poikaa, ettei hän vihastuisi ettekä te suistuisi tieltä, sillä hänen vihansa syttyy äkkiä. Autuaita ovat kaikki, jotka häneen turvaavat."  

Matt. 7:13-14: "Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!"

5. Moos. 8:20 (1933/38): "Niinkuin ne kansat, jotka Herra hukuttaa teidän tieltänne, niin tekin hukutte, kun ette kuulleet Herraa, teidän Jumalaanne."

Jotta pysyy Herran tiellä, pitää tuntea hyvin Herra. Herran yksi nimistä on Pyhä, jonka tunteminen on kaiken perusta. Herran tahto on kirjoitettu lakiin, mikä tulee osata, jotta voi navigoida Herran tiellä. Laki on kuin merikartta, rehellinen omatunto on kuin sekstantti ja kello (paikannusvälineet) ja Herran pelko on kuin kompassi, joka pitää kurssin oikeana. Kun pelkää Herraa noudattaakseen Hänen tahtoaan, pysyy oikealla tiellä. Jos poikkeaa Herran käskyistä, laiva eksyy kadotukseen ja haaksirikkoutuu.

Sananl. 6:23: "Käsky on lamppu, opetus on valo, kuri ja kasvatus on elämän tie."

Sananl. 9:10: "Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta."

Hoos. 6:6: "Uskollisuutta minä vaadin, en uhrimenoja, Jumalan tuntemista, en polttouhreja."

Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."

Ps. 40:7-8: "Siksi minä sanoin: "Nyt olen tullut, Herra. Kirjaan on kirjoitettu, mitä minun pitää tehdä. Jumalani, minä täytän mielelläni tahtosi, sinun lakisi on minun sydämessäni."

Jer. 31:33-34: "Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: 'Oppikaa tuntemaan Herra!' Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra..."

Mitä tietä Paavali kulki tultuaan uskoon Yeshua HaMashiachiin (Jeesukseen Kristukseen)? Paavalin sanottiin olevan juutalaisten nasaretilaisen lahkon johtaja (Apt. 24:5, 14). Paavali ilmoitti kulkevansa sen juutalaisten lahkon tietä, joka uskoo kaiken, mitä Mooseksen laissa ja profeettojen kirjoissa lukee. Laissa on myös käsky uskoa Messiasta, joten Paavali uskoi Messiasta. Laki ja kristinusko eivät ole mitenkään ristiriidassa keskenään, koska Yeshua käski noudattamaan lakia ja Paavali ilmoitti myös noudattavansa juutalaisten lakia (Matt. 5:17-19, 23:1-3, lisää artikkelissa).

Ps. 25:4: "Herra, osoita minulle tiesi, opeta minua kulkemaan polkujasi."

Apt. 24:5, 14: "..Hän on nasaretilaisten lahkon johtaja...    ..Mutta sen minä sinulle tunnustan, että kuljen sitä tietä, jota he sanovat lahkoksi, ja näin palvelen isieni Jumalaa: kaiken sen, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan, minä uskon," 

Apt. 25:8: "Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan." 

Apt. 28:17, 23: "Kolmen päivän kuluttua Paavali kutsui juutalaisten johtomiehet luokseen. Kun nämä olivat saapuneet, hän sanoi: "Veljet! Minut luovutettiin Jerusalemissa roomalaisten käsiin, vaikka en ole millään tavoin rikkonut kansaamme enkä isiltä perimiämme säädöksiä vastaan. Nyt minut on tuotu vangittuna tänne...   ..Aamuvarhaisesta iltamyöhään Paavali todisti heille Jumalan valtakunnasta ja selitti sitä. Mooseksen lakiin ja profeettoihin vedoten hän yritti taivuttaa heidät uskomaan Jeesukseen." 

Heprealainen sana 'derek' merkitsee tietä, mutta se voi tarkoittaa myös matkaa, elämän kurssia ja käytöstapoja (Biblehub). Herran tie on Raamatun opetuksen noudattamista Jumalan Pojan antaman esimerkin mukaisesti (1. Joh. 2:3-6). Yeshua HaMashiach on Hyvä Paimen, jonka jäljessä kulkee Hänen omat lampaansa. Herran tietä kuljetaan uskomalla Jumalan Poikaa ja noudattamalla lakia, koska tiekartta on kirjoitettu lakiin (opetusvideo). Yeshua sanoi, että Hän on tie, totuus ja elämä. Sen takia Paavalikin noudatti Mooseksen lakia, koska se on myös Jumalan Pojan tie.

2. Moos. 18:20: "Neuvo kansalle tarkoin säännökset ja lait, opeta sille tie, jota sen tulee kulkea, ja kaikki, mitä sen tulee tehdä." 

Ps. 119:27, 33-35: "Opasta minut säädöstesi tielle, minä tahdon tutkistella sinun lakisi ihmeitä...    ..Herra, opeta minulle määräystesi tie, niin seuraan sitä tinkimättä. Anna minulle ymmärrystä noudattaa lakiasi, olla sydämestäni sille kuuliainen. Anna minun kulkea käskyjesi polkua, siitä minä saan ilon.

Jes. 2:3 (1933/38): "Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana."

Ps. 25:10: "Herran tie on hyvä, hän on uskollinen niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja lakinsa." 

Mark. 1:2-4 (1933/38): "Niinkuin on kirjoitettuna profeetta Esaiaan kirjassa: "Katso, minä lähetän enkelini sinun edelläsi, ja hän on valmistava sinun tiesi". "Huutavan ääni kuuluu erämaassa: 'Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi'", niin Johannes Kastaja saarnasi erämaassa parannuksen kastetta syntien anteeksisaamiseksi." (Esaia = Jesaja)

Joh. 14:6: "Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani." 

Matt. 5:17: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan." 

Joh. 12:50: "ja minä tiedän, että hänen käskynsä antaa ikuisen elämän. Kun puhun, puhun siis niin kuin Isä on minun käskenyt puhua." 

Joskus Herran tie on kirjaimellisesti kulkemista pitkä matka luvattuun maahan palvelemaan Herraa. Jumala käski Abrahamin hylätä kotinsa Babyloniassa ja lähteä vaeltamaan kohtia Israelin vuoria. Abraham ei voinut tietää, minne oli menossa, mutta hän luotti Herran lupaukseen. Herra vei Abrahamin pois Babylonian pakanakulttuurista ja opetti Abrahamille lakinsa.

1. Moos. 26:5: "koska Abraham oli minun äänelleni kuuliainen ja noudatti sitä, mihin minä hänet velvoitin. Hän piti minun käskyni, määräykseni ja lakini." 

Hepr. 11:8-10: "Usko sai Abrahamin tottelemaan Jumalan kutsua ja lähtemään kohti seutuja, jotka Jumala oli luvannut hänelle perintömaaksi. Hän lähti matkaan, vaikka ei tiennyt, minne oli menossa. Koska hän uskoi, hän asettui muukalaisena luvattuun maahan ja asui siellä teltoissa, ja niin asuivat myös Iisak ja Jaakob, jotka perivät saman lupauksen. Abraham odotti sitä kaupunkia, joka on rakennettu vankalle perustalle ja jonka Jumala itse on suunnitellut ja tehnyt." 

Herra haki oman kansansa pois Egyptistä, koska heistä oli tullut faaraon orjia. Herra pelasti kansansa, jotta Israel voisi palvella Häntä. Päivällä kansaa johdatti pilvipatsas ja yöllä tulipatsas. Herra vei kansansa 40 vuotta kestäneelle erämaavaellukselle, minkä aikana Herra opetti kansalleen lakinsa. Herran tie on joskus myös kulkemista tietä pitkin ihan kirjaimellisesti. Sen takia itämaantietäjät tulivat kumartamaan Messiasta, koska heitä johdatti Herran lähettämä tähti.

Jes. 11:15-16: "Herra halkaisee Egyptin merenlahden ja heristää kättään Eufratia kohden, hän hajottaa sen polttavalla henkäyksellään seitsemään uomaan, joiden yli voi kulkea jalkojen kastumatta. Niin avautuu valtatie hänen kansansa jäännöksen kulkea -- sen, joka on jäljellä Assyriassa -- samalla tavalla kuin tie aukeni Israelille sinä päivänä, jolloin se lähti Egyptin maasta."

Ps. 37:34: "Pane toivosi Herraan, kulje hänen tietään! Hän korottaa sinut, sinä saat periä maan ja nähdä jumalattomien tuhon."

5. Moos. 32:11-12: "Niin kuin kotka suojelee pesäänsä ja liitelee poikastensa yllä, niin kuin se kantaa niitä siivillään, niin Herrakin kuljetti kansaansa. Herra yksin johdatti omiaan..." 

Kun Israel vapautui Babylonian pakkosiirtolaisuudesta, niin Herra kehotti kaikki lähtemään pois Babyloniasta ja palaamaan takaisin kotimaahansa. Babylon on maa, jossa epäjumalanpalvelus ja pakanallinen yhteiskunta tekevät vaikeaksi noudattaa Herran lakia, joten sieltä tuli lähteä pois. Sellaisen käskyn saa Herran omat myös lopun ajoilla. Lähtekää pois Babyloniasta. Älkää koskeko mihinkään saastaiseen.

Jes. 52:10-11: "Herra on osoittanut pyhän käsivartensa voiman kaikkien kansojen silmien edessä, niin että maan kaikki ääret näkevät pelastuksen, jonka meidän Jumalamme on tuonut. Pois, pois, lähtekää Babylonista! Saastaiseen älkää koskeko, lähtekää pois sieltä, pitäkää itsenne puhtaina, te Herran pyhien astioiden kantajat!" 

2. Kor 6:17-18: "Siksi Herra sanoo: -- Lähtekää pois heidän joukostaan ja erotkaa heistä älkääkä koskeko mihinkään saastaiseen, niin otan teidät vastaan ja olen oleva teidän Isänne, ja te olette minun poikiani ja tyttäriäni. Näin sanoo Herra, Kaikkivaltias." 

Ilm. 18:2-5: "Hän huusi kovalla äänellä: "Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon! Siitä on tullut pahojen henkien tyyssija ja kaikkien saastaisten henkien ja kaikkien saastaisten ja inhottavien lintujen pesäpaikka. Sen porton viiniä, vihan viiniä, ovat kaikki kansat juoneet, kaikki maailman kuninkaat ovat irstailleet hänen kanssaan, ja kaikki maailman kauppamiehet ovat rikastuneet hänen vauraudestaan ja ylellisestä elämästään." Minä kuulin taivaasta toisenkin äänen, joka sanoi: "Lähtekää pois, jättäkää hänet, te, jotka olette minun kansaani, ettette joutuisi ottamaan osaa hänen synteihinsä ettekä jäisi alttiiksi niille vitsauksille, joilla häntä lyödään. "Hänen syntiensä röykkiö ulottuu jo taivaaseen asti, eikä Jumala unohda hänen pahoja tekojaan." 

Jer. 31:21-22: "Pystytä merkkikiviä, aseta tienviittoja, jotta tietäisit, mistä tie kulkee. Paina mieleesi tie, se polku, jota olet kulkenut. Palaa kotiin, neitsyt Israel, palaa takaisin näihin kaupunkeihisi! Kuinka kauan vielä kääntyilet edestakaisin, sinä päättämätön tyttö?.."

The Kirklands - The Master's On Board 

..But I know Jesus, He's the Captain
and He'll keep us on afloat
For He's the rock, better hopes, anchor too
and the voyage is steady...

..Oh, The Master's on board,
so the ship can't go down
and
thou the tempest is raging...
..He said please be still
and we'll reach the shore...
Luuk. 8:22-25: "Eräänä päivänä Jeesus astui opetuslastensa kanssa veneeseen ja sanoi heille: "Nyt lähdemme vastarannalle." He lähtivät vesille. Matkalla Jeesus nukahti. Mutta järvelle syöksyi myrskytuuli, ja veneeseen tuli vettä niin että he olivat vaarassa. Silloin opetuslapset herättivät Jeesuksen ja sanoivat: "Opettaja, opettaja, me hukumme!" Jeesus nousi ja nuhteli tuulta ja järven aaltoja. Ne asettuivat, ja tuli tyven. "Missä teidän uskonne on?" kysyi Jeesus. Opetuslapset joutuivat pelon valtaan ja sanoivat hämmästyneinä toisilleen: "Mikä mies tämä oikein on? Hän käskee jopa tuulta ja vettä, ja ne tottelevat häntä. 
 
Ps. 107:23-30: "Jotkut heistä nousivat laivoihin ja hankkivat elantonsa aavoilla merillä. He näkivät Herran teot, syvyyksien ihmeet, hänen suuret tekonsa. Herra käski, ja nousi myrskytuuli, meri aaltoili rajusti. He nousivat korkeuksiin, vaipuivat syvyyksiin, hädän hetkellä heidän rohkeutensa murtui. He keinuivat, he huojuivat kuin juopuneet, heidän taidoistaan ei ollut apua. Mutta hädässään he huusivat avuksi Herraa, ja Herra auttoi heidät ahdingosta. Hän tyynnytti tuulen, ja aallot hiljenivät. He riemuitsivat, kun myrsky laantui ja Herra vei heidät kaivattuun satamaan.

Kilvoitelkaa voittaaksenne kruunun Taivaaseen

Raamatun aikana oli Kreikassa ja monissa muissakin maissa juoksukilpailut suosittuja. Moni osallistui, mutta vain yhdestä tuli voittaja. Raamattu käyttää juoksukilpailuja vertauskuvana siitä, että meidänkin tulee kilvoitella sen eteen, että voittaisimme pelastuksen, koska vain harva pelastuu.

Luuk. 13:23-24: "Joku kysyi häneltä: "Herra, onko niin, että vain harvat pelastuvat?" Jeesus vastasi: "Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille: monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene." 

Meidän tulee ponnistella ja kantaa oma ristimme, jotta voittaisimme paikan Taivaaseen. Raamattu opettaa, että Taivaaseen pelastuu vain ne, jotka tekevät Taivaan Isän tahdon (Matt. 7:21-23, Hepr. 5:8-9).

1. Tim. 6:11-14: Mutta sinä, Jumalan ihminen, karta kaikkea tätä! Pyri nuhteettomaan elämään, hurskauteen ja uskoon, pyri rakkauteen, kestävyyteen ja lempeyteen. 

Käy uskon jalo kilpailu ja voita omaksesi ikuinen elämä, johon sinut on kutsuttu ja jonka olet tunnustanut päämääräksesi, kun monien todistajien läsnä ollessa lausuit hyvän tunnustuksen. 

Jumala, kaiken elämän lähde, ja Kristus Jeesus, joka Pontius Pilatuksen edessä antoi todistuksensa ja lausui hyvän tunnustuksen, ovat todistajiani, kun kehotan sinua: hoida sinulle määrättyä tehtävää tahrattomasti ja moitteettomasti siihen saakka, kun Herramme Jeesus Kristus ilmestyy."

Paavali kertoo, että hänen kilpailunsa on ollut rankka. Hän kuitenkin aikoo sinnikkäästi juosta loppuun asti voittaakseen juoksunsa.

Apt. 20:19-24 (1933/38): "..kuinka minä olen palvellut Herraa kaikella nöyryydellä ja kyynelillä, koettelemuksissa, jotka ovat kohdanneet minua juutalaisten salahankkeiden tähden; kuinka minä en ole vetäytynyt pois julistamasta teille sitä, mikä hyödyllistä on, ja opettamasta teitä sekä julkisesti että huone huoneelta, vaan olen todistanut sekä juutalaisille että kreikkalaisille parannusta kääntymyksessä Jumalan puoleen ja uskoa meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen. Ja nyt, katso, minä matkustan, sidottuna hengessä, Jerusalemiin, enkä tiedä, mikä minua siellä kohtaa. Sen vain tiedän, että Pyhä Henki jokaisessa kaupungissa todistaa minulle ja sanoo, että kahleet ja ahdistukset minua odottavat.  

En minä kuitenkaan pidä henkeäni itselleni minkään arvoisena, kunhan vain täytän juoksuni ja sen viran, jonka minä Herralta Jeesukselta olen saanut: Jumalan armon evankeliumin todistamisen." 

Paavali oli nöyrä eikä mainostanut pääsevänsä varmasti Taivaaseen, mutta kertoi toivosta pelastua. Paavali kertoi joka tapauksessa kilvoittelevansa loppuun asti. Tämä esimerkin mukaisesti meidänkin tulee kehittyä uskossa joka päivä ja säilyttää vanhurskas usko kuolemaamme asti. Juoksukilpailussakin voittaja juoksee koko matkan perille asti.

Fil. 3:12-16: "En tarkoita, että olisin jo saavuttanut päämääräni tai jo tullut täydelliseksi. Mutta pyrin kaikin voimin saavuttamaan sen, kun kerran Kristus Jeesus on ottanut minut omakseen. Veljet, en katso vielä päässeeni siihen asti. Vain tämän voin sanoa: jättäen mielestäni sen, mikä on takanapäin, ponnistelen sitä kohti, mikä on edessä. Juoksen kohti maalia saavuttaakseni voittajan palkinnon, pääsyn taivaaseen. Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat. Näin meidän on siis ajateltava, jos kerran olemme täydellisiä. Jos jossakin kohden ehkä ajattelette toisin, Jumala on ilmoittava teille, kuinka asia on. Meidän on vain jatkettava eteenpäin siitä, mihin olemme päässeet."

Uskon kilpailu tarkoittaa rehtiä vaivannäköä taivaspaikan eteen. Meidän täytyy kestää elämän vastoinkäymiset, koettelut ja myös uskon vainot. Taivaan Isä palkitsee Taivaassa kunkin sen mukaan, miten on kilvoitellut elämänsä pyhittämisessä. Taivaassa on arvojärjestys ja nyt on jaossa paikkoja palkintopallilla.

Hepr. 12:1-3: ".. Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään. Edessään olleen ilon tähden hän häpeästä välittämättä kesti ristillä kärsimykset, ja nyt hän istuu Jumalan valtaistuimen oikealla puolella. Ajatelkaa häntä, joka kesti syntisten ankaran vastustuksen, jotta ette menettäisi rohkeuttanne ja antaisi periksi."

Jaak. 1:12: "Autuas se, joka koettelemuksessa kestää. Sen kestettyään hän on saava voitonseppeleeksi elämän. Jumala on sen luvannut niille, jotka häntä rakastavat."

Sisulla mennään mennään läpi harmaan kiven, eikä anneta periksi

Christina Rion olympialaisissa
Christina Macfarlane on CNN Lontoon urheilutoimituksen tähtiankkuri. Hänellä on omat makasiiniohjelmat alppihiihdossa ja rugbyssä. Hän on intohimoinen urheiluihminen ja hänellä on myös lasketteluopettajan pätevyys. Christina on käynyt myös Suomessa Levillä alppihiihdon maailmancupin aikana. Hän osoitti sisua käymällä avannossa. Täytyy nostaa hattua, kun lontoolainen menee tuosta vain avantoon, vaikka kirpaisihan se.

Pieni Islanti voitti 2-1 Englannin jalkapallon EM-kisoissa. Christina raportoi CNN:n urheilulähetyksessä Islannin taistelevasta amatöörijoukkueesta, joka kaatoi sisulla suuren ja rikkaan Goljatin. Christina mainitsi hyvällä huumorilla, että Islannissa on enemmän tulivuoria kuin jalkapalloa pelaavia ammattilaisia ja Islannin valmentajakin on osa-aikainen hammaslääkäri. Islanti pelasi upeaa jalkapalloa. Se oli voitonnälkäinen, periksiantamaton ja hyvin organisoitu. Islanti oli kaikkea sitä, mitä kaoottisesti pelannut Englanti ei ollut (video).

Loukkaantunut pelastetaan
Christina kertoi Iltalehdelle 12.11.2016, että yksi hänen uransa kohokohta oli tavata Arnold Swartzenegger Kitsbühelin alppihiihdon maailmacup-kilpailussa. Sinä vuonna kilpailussa tapahtui paljon kaatumisia ja yksi syöksylaskija jouduttiin pelastamaan sairaalaan helikopterilla. Kaatumiset ja onnettomuudet toivat kilpailuun pelästynyttä tunnelmaa.

Vaikka Christina edustaa CNN:ää, niin hän ei saanut haastattelua ensin Arnoldilta, joka hätisti kuvausryhmän pois. Christina ei luovuttanut, vaan päätti, että hän haluaa haastattelun hinnalla millä hyvänsä. Arnold oli kaksi kertaa torjunut CNN kuvausryhmän, mutta Christina ei antanut periksi, vaan he juoksivat lumikinosten läpi laskettelukilpailun maalialueelle, missä he näkivät Arnoldin jakavan voittajille palkintoja. Christina esitti rohkeasti kysymyksen isolle ja tuimasti katsovalle toimintaelokuvien sankarille, joka tunnetaan möreästä sloganista "I'll be back". Christinan yllätykseksi Arnold vastasi CNN:lle ja kertoi möreällä äänellään, että: "Nämä miehet ovat kovia miehiä...  ..Nämä kaverit kaatuvat, mutta They´ll be back ("he tulevat takaisin"; Iltalehti 12.11.2016)". Sisulla ja periksiantamattomuudella kilpailuja voitetaan ja Christinalla on sisua tulla takaisin.

Krista Pärmäkoski
Suomen menestys maastohiihdossa on ollut hiipumaan päin ja arvokisojen mitalit ovat olleet kiven takana. Maailmancupin avauskilpailussa Rukalla 27.11.2016 Krista Pärmäkoski yllätti ja voitti hopeaa perinteisen hiihdon 10 km matkalla. Kultamitali jäi vain vajaan viiden sekunnin päähän.

Ilta-Sanomat kirjoittaa 28.11.2016: "Kun Suomen naishiihdon tämän hetken kuningatar Krista Pärmäkoski selaili perinteisen Maailmancupin perinteisen kympin tulosliuskoja, hänen silmänsä tykkäsivät. Hetken päästä Pärmäkoski painoi etusormensa voimakkaasti tuloslistan piikkipaikan päälle. - Tälle sijalle minä tähtään. Haluan olla maailman paras, Pärmäkoski sanoi alleviivaten...   

..Mikä yllättävintä Pärmäkoski ei ollut edes tyytyväinen hiihtoonsa. -Kyllä oli tukkoista menoa. Meinasin keskeyttää jo ensimmäisen kilometrin jälkeen, Pärmäkoski sanoi...  

..Pienikokoista mutta pippurista Pärmäkoskea pidetään yhtenä potentiaalisimmista suomalaismitalisteista ensi helmikuun Lahden MM-kisoissa. 25-vuotias sisupussi tähtää erityisesti perinteisen kympille..."
Jäänmurtaja SISU ei lannistu

Krista ei ole sokerista tehty. Hän on ahkera maatilan tytär, joka on kasvanut työteliääksi auttaessaan isäänsä maatilan töissä. Krista ei ole saavuttanut vielä päämääräänsä, mutta tämä pippurinen sisupussi vain puuskuttaa läpi tuiskujen ja tuulten kohti elämänsä suurinta voittoa. Hän ei lannistu, vaikka joskus kaatuisi alamäessä (IS 5.1.2016). Jotta sen kirkkaimman kultamitalin voisi voittaa, tarvitaan sisun lisäksi oikeanlaista valmennusta, jota ei saa hankittua omilla voimilla, vaan sen saa armosta.

Dannyn laulu "Seitsemän kertaa seitsemän" kertoo siitä suomalaisesta periksiantamattomasta sisusta, millä meidän tulee kilvoitella kohti voittoa.

Danny - Seitsemän kertaa seitsemän

(Tässä musiikkivideossa näkyy kauniisti seinällä ristilippu ja voitonseppele)

..Tahto rautainen vie läpi harmaan kallion
Siinä katajaisen kansan malli on
Vaikka takatalven halla sen ensiviljan vei
Alla pohjantähden lannistuttu ei 

Seitsemän kertaa seitsemän
Koetellut on koura kohtalon
Seitsemän kertaa seitsemän
Siitä sisu aina suunnaton vain noussut on..

..Pojanpoika peri tahdon myös vahvan taatoltaan,
puri hammasta kun tarttui aapiseen.
Meni kaksi vuotta luokkaa kohti, mutta aikanaan,
hyvän viran sai ja akan oppineen.
Tahto rautainen vie läpi harmaan kallion,
siinä katajaisen kansan malli on..

Danny sai 67-vuotiaana sydäninfarktin, josta selvisi täpärästi hengissä: "Silloin muistan ajatelleeni Jumalaa. Mietin, että anna minun vielä kypsyä, ennen kuin minut satona korjaat." (IL 28.4.2018) Nyt on Dannystä itsestä kiinni, haluaako hän antaa koko sydämensä Herralle ja saada uuden terveen lihasydämen, johon on kirjoitettu Herran tahto, jotta Dannyn sydän rakastaisi Taivaan Isää tekemällä Jumalan tahdon mukaisia vanhurskaita tekoja.

Hes. 36:26-27: "Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen. Minä annan henkeni teidän sisimpäänne ja ohjaan teidät seuraamaan säädöksiäni, ottamaan varteen minun käskyni ja elämään niiden mukaan."

Jer. 31:33, 34: "..Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani...  ..Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään."

Matt. 11:28-30: "Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt."

1. Joh. 5:3: "Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."

Vain voittaja palkitaan

Voitonseppele
Raamatun aikana urheilukilpailun voittajalle annettiin voiton merkiksi päähän seppele. Hopea- tai pronssimitaleja ei annettu. Voitonseppele oli tehty joko laakeripuusta tai palmun oksasta. Laakeriseppelettä käyttivät kruununaan myös monet hallitsijat. Raamattu kertoo 24 vanhimmasta, joilla on hyvin korkea asema, joilla on kruununa seppele (Ilm. 4:10). Israelilaisilla on tapana heiluttaa pääsiäisenä palmun oksia. Palmun oksa symboloi Raamatussa ikuista elämää ja myös voittoa. Lehtimajanjuhlaa varten lehtimajat rakennettiin usein palmun oksista, koska ne ovat lehteviä. Ilmestyskirja kertoo juhlasta, jossa Kristuksen kunniaksi heilutetaan palmun oksia (Ilm. 7:9). Myös Jerusalemiin rakennettavan kolmannen temppelin sisätilojen seiniä koristaa palmun oksan kuviot (Hes. 41:16-20). Jerusalemin vaakunassakin on palmun oksia.

Paavali kertoi, että juoksukilpailun voittaminen vaatii lujaa itsekuria. Kestävin juoksija saapuu maaliin ensimmäiseksi ja voittaa kilpailun.

1. Kor. 9:24-27: "Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! Jokainen kilpailija noudattaa lujaa itsekuria, juoksijat saavuttaakseen katoavan seppeleen, me saadaksemme katoamattoman. Minä en siis juokse päämäärättömästi enkä nyrkkeillessäni huido ilmaan. Kohdistan iskut omaan ruumiiseeni ja pakotan sen tottelemaan, jottei itseäni lopulta hylättäisi, minua, joka olen kutsunut muita kilpailuun." 

Fil. 4:1: "Rakkaat ja kaivatut veljeni, te minun iloni ja kunniaseppeleeni, pysykää siis horjumatta Herran yhteydessä, rakkaat ystävät!" 

Paavalin juoksukilpailu oli raskas. Paavali oli ensin itse vainonnut kristittyjä. Sen jälkeen hän kääntyi kristityksi ja teki parannuksen. Paavali saarnasi evankeliumia Välimeren alueella ja joutui välillä vainonkin kohteeksi sekä vaarallisiin tilanteisiin. Lopuksi hän joutui Roomaan vankeuteen. Kun hänen lähtönsä aika oli, niin Jumala rohkaisi Paavalia ja hän sai tietää voittaneensa juoksukilpailun. Paavali säilytti uskollisuutensa Jumalalle loppuun asti. Hän noudatti koko ajan lakia uskossa Jeesukseen, Yeshuaan ja sen takia, Jumala laski hänet vanhurskaaksi.

Apt. 25:8 (1933/38): "..sillä Paavali torjui syytökset ja sanoi: "Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan."

Apt. 28:17: "Kolmen päivän kuluttua Paavali kutsui juutalaisten johtomiehet luokseen. Kun nämä olivat saapuneet, hän sanoi: "Veljet! Minut luovutettiin Jerusalemissa roomalaisten käsiin, vaikka en ole millään tavoin rikkonut kansaamme enkä isiltä perimiämme säädöksiä vastaan..."

Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."

2. Tim. 4:6-8 "Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään." 

Jeesus, Yeshua puhui myös voittamisesta. Tehkää parannus synneistä, kilvoitelkaa, ponnistelkaa. Se, joka selviää voittajana, saa voiton jälkeen hyvän palkinnon:

Ilm. 3: 19-21: ".. Tee siis parannus, luovu penseydestäsi! Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän. "Sen, joka voittaa, minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittoni jälkeen asettunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen."
 

Vangelis - Chariots of Fire Chariots of Fire eli tulivaunut oli se kulkuneuvo, jolla profeetta Elia nousi suoraan Taivaaseen näkemättä kuolemaa. Elia profetoi rohkeasti, kilvoitteli voittoisasti ja ansaitsi tällaisen tavan päästä Taivaaseen.

2. Kun. 2:11: " Kun he kulkivat ja puhelivat keskenään, siihen ilmestyi yhtäkkiä tuliset vaunut ja tuliset hevoset. Ne erottivat heidät toisistaan, ja Elia nousi tuulenpyörteessä taivaaseen."


Uskonelämään pätee valitettavasti sama kuin kilpaurheiluun. Monet yrittävät epärehellisen elämän avulla kampittaa lähimmäisiä. Jumala näkee kaiken ja tuomitsee oikeudenmukaisesti. Elämän kilpailussa tulee hylätyksi kadotukseen, jos kilpailee kuin Mr. Bean tässä humoristisessa musiikkivideossa.

2. Tim. 2:5: "Ei myöskään urheilija saa voitonseppelettä, ellei hän kilpaile sääntöjen mukaisesti."

Yksi varoittava esimerkki urheilijasta, joka ei tehnyt hyvää juoksua loppuun asti eikä edes pelannut rehellistä peliä juoksun aikana, on hiihtäjä Mika Myllylä. Hän on esiintynyt julkisuudessa Jeesukseen uskovana pohjalaisena. Hän saavutti paljon mitaleja, mutta ne oli ansaittu käyttämällä kiellettyjä dopingaineita. 

Gal. 5:7-9, 10 (RK): "Te juoksitte hyvin. Kuka teitä esti olemasta totuudelle kuuliaisia? Houkutus siihen ei ole lähtöisin hänestä, joka teitä kutsuu. Vähäinen hapate hapattaa koko taikinan...     ..Mutta se, joka on saanut teidät hämmentymään, saa tuomionsa, olipa hän kuka tahansa." 

Myllylän uskovaisen kiiltokuvan takaa alkoi paljastua muutakin epärehellistä. Hän sai sen jälkeen tuomioita törkeästä rattijuopumuksesta, auton luvattomasta käyttöoikeudesta, pahoinpitelyistä ja yllyttämisestä valehtelemaan viranomaiselle. Sen jälkeen hän lankesi käyttämään alkoholia ja lääkkeitä sekaisin, mikä vei hänet ennenaikaiseen kuolemaan (IL 23.10.2017). Vaikka Mika Myllylä uskoi Jeesukseen, niin hän ei uskonut Jeesusta. Hän lankesi elämänsä loppusuoralla yhä pahempiin kuolemansynteihin. Mika Myllylä sanoi "Herra, Herra", mutta hän ei tehnyt Jumalan tahtoa ja Jumala on tuominnut hänet helvettiin (Matt. 7:21-23; 1. Kor. 6:9-10; Ilm. 21:8, 22:14-15; Joh. 20:21-22).

Matt. 7:21-23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

Apostolien urheat teot
 
Raamattu on kirja, joka on aina kokonaan ajankohtainen. Vanhan testamentin tarinat toistuvat usein monta kertaa ja moni profetia on vielä toteutumatta. Samalla tavalla apostolien teot kirjan kaikki tapahtumat tulevat toistumaan vielä toisen kerran. Suosittelen tätä Raamatun kirjaa luettavaksi, koska kirjassa mainitut tapahtumat ovat alkaneet toistua uudestaan myös meillä Suomessa.

Apostolien teot kirja kertoo siitä, kun kristinuskoa lähdettiin väkevästi levittämään kaikkialle. Jumala auttoi apostoleja siten, että tapahtui monia ihmeitä. Ihmisiä parantui, kuolleita heräsi henkiin, Filippus siirtyi silmänräpäyksessä kauas paikasta toiseen jne. Apostolit julistivat rohkeasti evankeliumia jopa silloin, kuin heidät oli syyttömänä vangittu. Näin syntyi nopeasti seurakuntia ja ihmisiä kääntyi suuria määriä kristityiksi.

Kun synagogat menettivät kymmenyksiä maksavia jäseniä, niin tämä suututti ylipappeja. Kuninkaita suututti se, etteivät kristityt suostuneet kumartamaan heitä jumalina vaan, tunnustivat Jeesuksen Kristuksen eli Yeshuan Nasaretista omaksi kuninkaakseen. Tällöin monia kristittyjä surmattiin vainoissa. Mutta Jumala auttoi myös vangittuja kristittyjä siten, että enkelit avasivat yöllä kahleet ja vankilan ovet (Apt. 12:6-8).

Apostolien teot kirja kertoo myös siitä, että epärehellisyys apostolien edessä johti siihen, että valehtelijat yhtäkkiä tuupertuivat kuolleina ilman, että kukaan olisi heihin koskenut (Apt. 5:1-11). Kuningas Herodes ei halunnut antaa kunnia Jumalalle ja yhtäkkiä madot söivät Herodeksen ruumiin (Apt. 12:20-23).

Jeesus eli Yeshua kutsuu rakkaudella luokseen ihmisiä. Jos pystymme luopumaan kaikesta Jumalan takia, niin löydämme Jumalan valtakunnan ja kestävän onnen. Paholainen yrittää eksyttää ihmisiä Jumalan luota pois rahan, uramenestyksen, viihteen, kansansuosion, vallanhimon yms. avulla. Tämä kaikki vie kyltymättömään himoon, jolloin kestävää onnea ei saavuta koskaan ja lopuksi kaikki vielä romahtaa.

1. Joh. 2:15-17: "Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä, mikä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sillä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti."

Voittajien palkinnot

Ilmestyskirjan kirjeissä seitsemälle seurakunnalle luetellaan niitä palkintoja, jotka voittajat saavat. Kun on tehnyt elämänsä aikana hyvän juoksun ja voittanut, niin Taivaiden portit aukeavat. He saavat valkoiset puvut kun neitsyt morsiamella. Karitsan veri on pessyt heidän synnit pois. Kirje kertoo, että voittajat eivät ole uskoon tulon jälkeen tahranneet vaatteita, mikä tarkoittaa sitä, että he ovat tehneet parannuksen ja kääntyneet elämään pyhää elämää. Voittajien nimiä ei ole pyyhitty pois elämän kirjasta. Jerusalemin temppelin pyhäkössä oli aikanaan luettelo Israelin kansalaisista, mikä on ollut esikuva elämän kirjasta. Jos joku teki niin suurta syntiä, että hänet karkotettiin kansansa joukosta, niin hänen nimensä pyyhittiin pois kansalaisluettelosta.
 

Ilm. 3:4-5 (RK): "Kuitenkin sinulla on Sardeksessa muutamia, jotka eivät ole tahranneet vaatteitaan. He saavat käyskennellä minun kanssani valkeissa vaatteissa, sillä he ovat sen arvoisia. Se, joka voittaa, puetaan siis valkoisiin vaatteisiin, enkä minä pyyhi pois hänen nimeään elämän kirjasta, ja minä tunnustan hänen nimensä Isäni edessä ja hänen enkeliensä edessä."

Kun Raamatun aikana roomalaisessa oikeudessa oli tapana, että tuomarit äänestivät syytetyn syyllisyydestä tai syyttömyydestä siten, että pussiin laitettiin joko valkoinen tai musta kivi. Valkoinen kivi tarkoitti syyttömyyttä ja musta syyllisyyttä. Näin tehtiin salainen äänestys. Ne jotka voittavat, he saavat Jeesukselta, Yeshualta valkoisen kiven. Heidän on todettu eläneen Jumalan tahdon mukaista elämää (Matt. 7:21). Salattu manna on sellaista elämän leipää, joka antaa iankaikkisen elämän. He saavat myös uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu, kuin sen saaja. Nimikin on salattu ja se kertoo nimen saajasta jotain henkilökohtaista. Tämä kertoo, että he ovat syntyneet ylhäältä uudestaan ja alistuneet Kuninkaiden Kuninkaan hallintavaltaan, koska he saaavat Kuninkaalta uuden nimen.

Ilm. 2:17 (RK): "Sille, joka voittaa, minä annan salattua mannaa ja valkoisen kiven ja siihen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja."  

Voittajat saavat syödä hedelmän elämän puusta, mikä estettiin Aatamilta ja Eevalta, jotka tekivät syntiä. Tämän puun hedelmä antaa heille iankaikkisen elämän (1. Moos. 22).
 
Ilm. 2:7 (RK): "Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on Jumalan paratiisissa." 

Voiton merkiksi he saavat kruunun. Eräissä Raamatun käännöksissä käytetään sanaa voitonseppele. Kyse on kuitenkin pään päälle asetettavasta jalometallista ja kivistä valmistetusta koristeesta, joka on muodollisen aseman ulkoinen tunnusmerkki.

Ilm. 2:10: "...Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sitä, joka voittaa, ei toinen kuolema vahingoita."

Ilmestyskirja muistuttaa, ettei juoksua pidä lopettaa kesken. Uskovien on pysyttävät uskollisena loppuun asti. Ne jotka voittavat, heistä Herra tekee pylvään temppeliinsä. Pylväät seisovat vahvana kantavat raskaita taakkoja. Jerusalemin temppelissä oli Salomon pylväiköksi nimitetty alue, jossa oli rivi pylväitä, kuten on esim. Suomen eduskuntatalossa. Tämä kaikki symboloi lupauksen pysyvyyttä ja sitä, että voittajien asema on huomattavan korkea.

Ilm. 3:11-12: "Pidä kiinni siitä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi kruunuasi. Joka voittaa, siitä minä teen pylvään Jumalani temppeliin, eikä hän koskaan enää lähde sieltä ulos. Minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, uuden Jerusalemin, joka laskeutuu taivaasta minun Jumalani luota, ja oman uuden nimeni."

Tuhatvuotisessa valtakunnassa hallitsee Jeesus, Yeshua yhdessä pyhiensä kanssa. Ne harvat, jotka voittavat saavat oikeasti hallita kansoja rautaisella otteella (Ilm. 14:1-3).

Ilm. 2:26-28: "Joka voittaa ja loppuun asti ottaa vaarin minun teoistani, sille minä annan vallan hallita pakanoita. Hän on paimentava heitä rautaisella sauvalla, hän särkee heidät kuin saviastiat. Sen vallan minäkin olen saanut Isältäni. Ja minä annan hänelle aamutähden." 

Jokainen saa aterioida Jeesuksen, Yeshuan kanssa Taivasten Valtakunnassa, mikä tarkoittaa Lähi-idän kulttuurissa hyvin läheistä ystävyyttä. Viimeksi mainittu palkinto on jotain hyvin huomattavaa. En voi muuta sanoa, kuin se joka voittaa, sen saa. Kirje mainitsee, että joka voittaa, niin hän saa istua Jeesuksen, Yeshuan kanssa Hänen valtaistuimellaan. Kenellekään ei luvata oikeutta istua Jeesuksen, Yeshuan valtaistuimella yksin vaan yhdessä Jeesuksen Yeshuan kanssa. Tämä ei tarkoita sitä, että Herra antaisi kenellekään jumaluutta. Taivaassa kaikki valta on Jeesukselle Kristuksella, Yeshua HaMashiachilla. Tämä teko antaa kuitenkin suurta arvonantoa sille, joka saa istua Jeesuksen, Yeshuan vieressä.

Ilm. 3:20-21: "Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen sisälle hänen luokseen ja aterioin hänen kanssaan ja hän minun kanssani. Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittanut ja istuutunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen."

Kaikkien valtaistuin ei ole Jeesuksen, Yeshuan vieressä. Vaikka Jaakob ja Johannes olivat apostoleja ja he saavat kukin hallita Israelin yhtä sukukuntaa tuhatvuotisessa valtakunnassa, niin he eivät saa valtaistuintaan Herran vierestä. Ne valtaistuimet on tarkoitettu toisille, jotka ovat neljä kuusisiipistä johtajaa (Ilm. 4:6-8, 14:1-3).

Mark. 10: 35-40: "Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luo ja sanoivat: "Opettaja, meillä olisi sinulle pyyntö. Suostuthan siihen." "Mitä te haluatte minun tekevän?" kysyi Jeesus. He vastasivat: "Kun kirkkautesi tulee, anna meidän istua vierelläsi, toisen oikealla ja toisen vasemmalla puolella." Jeesus sanoi heille: "Te ette tiedä mitä pyydätte. Onko teistä juomaan sitä maljaa, jonka minä juon? Voitteko te ottaa sen kasteen, jolla minut kastetaan?" "Voimme", he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: "Sen maljan, jonka minä juon, te vielä juottekin, ja sillä kasteella, jolla minut kastetaan, kastetaan myös teidät. Mutta minä en määrää siitä, kuka istuu oikealla ja kuka vasemmalla puolellani. Ne paikat ovat niiden, joille ne on tarkoitettu." 

Voiton seppele annetaan sille, joka voittaa kilpailun

Jeesuksen alkuperäinen heprealainen nimi on Yeshua, joka merkitsee suomeksi Minä Olen Pelastaja, mutta se voi merkitä myös Minä Olen Voittaja. Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) otti voiton Golgatan ristillä ja pelasti ne, jotka tekevät, mitä Yeshua käskee heidän tekevän (Joh. 15:13-14). Yeshua kehotti kilpailemaan uskonkuuliaisuudessa, sillä vain harvat uskovat voittavat palkinnoksi iankaikkisen elämän (Luuk. 13:23-34, Matt. 7:13-14). Mikael opettaa videolla, miten uskovien tulee kilpailla, jotta he voittaisivat vanhurskauden ja elämän seppeleen (videon käsikirjoitus).Aamutähtiä on jaettu ja niistä muutamat ovat erityisen suuria

Jeesus Kristus, Yeshua HaMashiach on Kuninkaiden Kuningas, jonka valtaan on alistettu koko luomakunta. Hänellä on eräitä luottomiehiä, jotka ovat saaneet korkean aseman ja paljon vastuuta. Abraham, Iisak ja Jaakob saivat kunnian olla niitä kantaisiä, joista Israelin kansa polveutuu. Raamattu kutsuu Abrahamia Jumalan ruhtinaaksi.

1. Moos. 23:5-6: "Heettiläiset vastasivat Abrahamille: "Herra, sinä Jumalan ruhtinas meidän keskuudessamme!.."

Jumalan yksi nimi on Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala, mikä antaa suurta arvoa näille patriarkoille. Jumala lupasi Abrahamille paljon jälkeläisiä Iisakin kanssa, mutta hänen veljensä Ismael ei ollut lupauksen lapsi. Jumala rakasti Jaakobia, mutta ei pitänyt hänen veljestä Eesausta, joka oli väheksynyt perintöosuuttaan, myymällä sen Jaakobille vaivaisesta papukeiton hinnasta (1. Moos. 25:27-34).

Room. 9:7-13: "...eivätkä kaikki Abrahamin jälkeläiset ole oikeita Abrahamin lapsia. Onhan sanottu: "Vain Iisakin jälkeläisiä sanotaan sinun lapsiksesi." Tämä tarkoittaa, etteivät Jumalan lapsia ole luonnolliset jälkeläiset vaan että jälkeläisiksi luetaan lupauksen voimasta syntyneet lapset. Lupaus kuului näin: "Ensi vuonna samaan aikaan palaan sinun luoksesi, ja silloin Saaralla on poika." Eikä tämä ollut ainoa kerta. Rebekan pojilla oli yksi ja sama isä, meidän kantaisämme Iisak. Jo ennen kaksospoikien syntymää, ennen kuin he vielä olivat tehneet mitään hyvää tai pahaa, Jumala sanoi Rebekalle: "Vanhempi on palveleva nuorempaa." Näin Jumala osoitti, että hänen suunnitelmansa perustui hänen omaan valintaansa, ei ihmisen tekoihin vaan kutsujan tahtoon. Onhan kirjoitettu: "Jaakobia minä rakastin, mutta Esauta vihasin."

Mal. 1:2-3: "Minä rakastan teitä, sanoo Herra. Mutta te kysytte: "Missä sinun rakkautesi näkyy?" -- Eikö Esau ollut Jaakobin veli? sanoo Herra. Jaakobia minä rakastin, mutta Esauta vihasin. Minä tein Esaun vuoret autioiksi, hänen perintömaansa sakaalien asuinpaikaksi."

Pyhäkköteltta ja Jerusalemin temppelit ovat esikuvia Taivaan järjestyksestä. Taivaassa noudatetaan Jumalan tahtoa, kaikki noudattavat annettuja käyttäytymissääntöjä ja järjestystä. Leeviläinen Korah ei hyväksynyt sitä, että vain Mooses ja hänen veljensä Aaron saivat tulla kaikkein pyhimpää Jumalan valtaistuimen liiton arkin eteen. Korah ja häntä seuranneet kapinalliset tuhoutuivat. 

Ylipappi Aaron saa sauvansa kukkivana
Jumala lopulta ratkaisi, kuka on kansan ylipappi. Israelin 12 sukukunnan päälliköiden piti antaa sauvansa Moosekselle ja myös Aaronin. Mooses laittoi 13 sauvaa pyhäkkötelttaan liitonarkun eteen. Seuraavana päivänä Aaronin sauva oli tullut lehteen ja kukkaan sekä siinä oli kypsiä manteleita (4. Moos. 17:16-26). Aron sai ylipapin sauvan, oman aamutähden ja se laitettiin liitonarkkuun yhdessä laintaulujen ja manna-astian kanssa muistuttamaan kansaa siitä, että ylipappeus kuuluu Aaronin suvulle (leeviläisille).

Joosua oli Kaalebin kanssa kaksi ainoata Israelin kansasta, jotka olivat luvatun maan rajalla uskollisia Jumalalle. Mooses antoi Joosualle korkean aseman Israelin armeijan sotapäällikkönä ja Jumala antoi Joosualle tehtäväksi valloittaa luvatun maan Mooseksen seuraajana (Joosuan kirja). Joosua sai kunnian kantaa samaa nimeä (hepreaksi Yehoshua = Yeshua), mikä oli myös Herrallamme Yeshua HaMashiachilla (Jeesuksella Kristuksella). Jaakobin poika Joosef nousi Egyptin pääministeriksi suoraan vankilasta ja Daniel Babylonian pääministeriksi leijonan luolasta. Heistä Raamattu ei mainitse mitään moitetta. Raamattu mainitsee erityisen vanhurskaiksi miehiksi myös Nooan ja Jobin.

Hes. 14:13-14: "Ihminen, kun jokin maa tekee syntiä minua vastaan ja on minulle uskoton, minä kohotan käteni ja rankaisen sitä. Minä ehdytän siltä leivän saannin ja lähetän sen keskelle nälänhädän, minä tuhoan siitä maasta sekä ihmiset että eläimet. Mutta jos siellä on kolme sellaista miestä kuin Nooa, Daniel ja Job, nämä kolme säästyvät vanhurskautensa tähden. Näin sanoo Herra Jumala."

Jeremia kutsuttiin nuorena tärkeään tehtävään. Jumala kertoi, että Hän oli tuntenut Jeremian jo ennen, kuin Jeremia sai alkunsa äitinsä kohdussa. Jumala ilmoitti, että hän asettaa Jeremian kansojen (myös Israelin sukukuntien) yläpuolelle, mikä on paljon sanottu. 

Jer. 1:4-5, 9-10 (1933/38): "Minulle tuli tämä Herran sana: Jo ennenkuin minä valmistin sinut äidin kohdussa, minä sinut tunsin, ja ennenkuin sinä äidistä synnyit, minä sinut pyhitin; minä asetin sinut kansojen profeetaksi... 

..Ja Herra ojensi kätensä ja kosketti minun suutani. Ja Herra sanoi minulle: "Katso, minä panen sanani sinun suuhusi. Katso, minä asetan sinut tänä päivänä yli kansojen ja valtakuntain, repimään maasta ja hajottamaan, hävittämään ja kukistamaan, rakentamaan ja istuttamaan." 

Jeremian tuli särkeä, tuhota ja rakentaa sekä istuttaa. Jeremialle annettu valta ylitti kansaa johtavan kuninkaan vallan. Tämä on samaa valtaa, mitä on niillä harvoilla, jotka saavat aamutähden. 

Ilm. 2:26-28 (RK): "Joka voittaa ja loppuun asti ot­taa vaarin minun teoistani, sille minä annan vallan hallita pakanoita. Hän on paimentava heitä rautai­sella sauvalla, hän särkee heidät kuin saviastiat. Sen vallan minäkin olen saanut Isältäni. Ja minä annan hänelle aamu­tähden." 

Jeremian elämässä on paljon sellaista esikuvallisuutta, joka ennustaa Jeesuksen elämästä. Jeremia joutui kolmeksi päiväksi kaivoon kuolemaan, mutta ulkomaalainen pelasti Jeremian kaivosta. Sitten oli aika, että Babylonian armeija tuli vangitsemaan Israelin kansan pakkosiirtolaiseksi vieraaseen maahan. Jeesus, Yeshua nousi kuolleista kolmen päivän perästä. Kun juutalaiset eivät hyväksyneet Yeshuaa Messiaaksi, niin evankeliumi levisi pakanakansojen keskuudessa ja 40 vuoden etsikkoajan jälkeen vuonna 70 jKr Rooman armeija valtasi ja tuhosi Jerusalemin. Eloon jääneet jerusalemilaiset vietiin Roomaan orjiksi. 

Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen) 12 opetuslasta saivat korkean aseman tuhatvuotisessa valtakunnassa (Mattias on Juudas Iskariotin tilalla). He saavat johtaa Israelin 12 sukukuntaa. Heidän nimensä on Uuden Jerusalemin kaupungin muurin 12 peruskivessä.

Matt. 19:27-28: "Entä me?" kysyi silloin Pietari. "Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua. Mitä me siitä saamme?" Jeesus sanoi heille:"Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa." 

Ilm. 21:14: "Kaupungin muurissa oli kaksitoista peruskiveä, ja niissä oli kaksitoista nimeä, Karitsan kahdentoista apostolin nimet." 

Raamattu nostaa vielä selvemmin eturiviin eräitä historian henkilöitä Mooseksen, Daavidin ja Johannes Kastajan, joka oli sama mies kuin Elia. Heidän rinnalla mainitaan myös Samuel (Jer. 15:1, Ps. 99:6). Tuhatvuotisen valtakunnan ruhtinas saa poikkeuksellisen korkean aseman, mutta tämä aikakausi ei ole vielä alkanut (Hes. 44-48). Yeshuan 12 opetuslapsen yläpuolella on myös eräitä henkilöitä.

Mark. 10:35-40: "Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luo ja sanoivat: "Opettaja, meillä olisi sinulle pyyntö. Suostuthan siihen." "Mitä te haluatte minun tekevän?" kysyi Jeesus. He vastasivat: "Kun kirkkautesi tulee, anna meidän istua vierelläsi, toisen oikealla ja toisen vasemmalla puolella." Jeesus sanoi heille: "Te ette tiedä mitä pyydätte. Onko teistä juomaan sitä maljaa, jonka minä juon? Voitteko te ottaa sen kasteen, jolla minut kastetaan?" "Voimme", he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: "Sen maljan, jonka minä juon, te vielä juottekin, ja sillä kasteella, jolla minut kastetaan, kastetaan myös teidät. Mutta minä en määrää siitä, kuka istuu oikealla ja kuka vasemmalla puolellani. Ne paikat ovat niiden, joille ne on tarkoitettu."

Johannes Kastaja oli Elia, joka oli suurin kaikista äidistä syntyneistä (Yeshuaa lukuun ottamatta)

Yksi suurimmista voimateoista on herättää kuolleita. Jumala herätti Sarpatin lesken kuolleista kun Elia sitä rukouksessa pyysi. Kuolleista heräämisiä alkoi uudestaan tapahtua aikakautena, jolloin Johannes Kastaja oli ensin tullut valmistamaan Messiaalle tien tulla. Yeshua (Jeesus), Pietari ja Paavali herättivät kuolleita. Kun profeetta Elia tulee uudestaan hieman ennen suurta ja pelottavaa Herran päivää, niin kuolleita alkaa heräämään suuria määriä (Mal. 3:22-24, Hes. 37:10).

Abraham ja köyhä Lasarus olivat kuolemansa jälkeen maan alla tuonelan paratiisissa (1. Sam. 28:13-14, Luuk. 16:22-23) ja vasta Yeshuan, Jeesuksen ristinkuoleman jälkeen he nousivat ylös Taivaaseen. Elia sai suuren kunnian nousta tulisissa vaunuissa suoraan Taivaaseen näkemättä kuolemaa (2. Kun. 2:11). Sitä ennen Eenok (Henok) oli päässyt suoraan Taivaaseen näkemättä kuolemaa (Hepr. 11:5). Tämä kertoo Eliasta ja Eenokista jotain erityistä ja poikkeuksellista. Eenok oli ensimmäinen profeetta, joka ennusti Kristuksen paluun ja lopullisen tuomion (mm. Juud. 1:14). Nooa oli Eenokin jälkeläinen ja Jumala havaitsi heidät kummatkin poikkeuksellisen vanhurskaiksi (1. Moos. 5:24, 6:8).

Juud. 1:14-15: "Heistä on myös ennustanut Henok, Aadamista seitsemäs: "Katso, Herra tulee pyhiensä tuhatlukuisen joukon kanssa  ja panee jokaisen tuomiolle. Hän rankaisee kaikkia jumalattomia jokaisesta teosta, jonka he jumalattomuudessaan ovat tehneet, ja kaikista julkeista puheista, joita nuo jumalattomat syntiset ovat häntä vastaan puhuneet."

Elia ja Mooses tulivat Taivaasta kirkastusvuorelle keskustelemaan Jeesuksen ja kolmen opetuslapsen kanssa. Sen jälkeen Jeesus kertoi opetuslapsille, että mestattu Johannes Kastaja oli Elia, joka juuri kävi vuoren huipulla. Jeesus kertoi myös, että Elia tulee vielä uudestaan (futuuri, tuleva aikamuoto), jolloin Malakian kirjan ennustus profeetta Elian tulemisesta täyttyy kokonaan ja lopullisesti (Matt 11:14, 17:11). Elia tekee uskonpuhdistuksen hieman ennen suurta ja pelottavaa Herran päivää, jottei maata vihitä kokonaan tuhon omaksi.

Matt. 17:10-13: "Opetuslapset kysyivät häneltä: "Miksi lainopettajat sanovat, että Elian pitää tulla ensin?" "Elia kyllä tulee", hän vastasi, "ja panee kaiken taas kohdalleen. Ja minä sanon teille, että Elia on jo tullut. Ihmiset vain eivät tunteneet häntä, vaan tekivät hänelle mitä tahtoivat. Samoin he tulevat tekemään Ihmisen Pojalle." Silloin opetuslapset ymmärsivät, että hän oli puhunut heille Johannes Kastajasta."

Matt. 11:14 (Biblia): "Ja jos te tahdotte ottaa vastaan: hän on se Elias, joka tuleva on."

Mal. 4:4-6 (1933/38): "Muistakaa minun palvelijani Mooseksen laki, jonka minä Hoorebilla hänelle säädin koko Israelia varten käskyiksi ja oikeuksiksi. Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä. Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi."

Mal. 3:1-4 (1933/38): "Katso, minä lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien minun eteeni. Ja äkisti on tuleva temppeliinsä Herra, jota te etsitte, ja liiton enkeli, jota te halajatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot. Mutta kuka kestää hänen tulemisensa päivän, ja kuka voi pysyä, kun hän ilmestyy? Sillä hän on niinkuin kultasepän tuli ja niinkuin pesijäin saippua. Ja hän istuu ja sulattaa ja puhdistaa hopean, hän puhdistaa Leevin pojat, saa ne puhtaiksi kuin kullan ja hopean ja sitten he tuovat Herralle uhrilahjoja vanhurskaudessa. Ja Herralle ovat otollisia Juudan ja Jerusalemin uhrilahjat niinkuin ammoin menneinä päivinä ja muinaisina vuosina."

Jeesus sanoi Eliasta eli Johannes Kastajasta jotain todella arvokasta, että Johannes Kastaja oli kaikista äidistä syntyneistä kaikkein korkein, mikä on enemmän kuin Jeremia, Mooses ja Daavid sekä 12 opetuslasta. Vaikka Johannes Kastaja oli suurin äidistä syntynyt ihminen, niin sillä hetkellä hän oli Taivasten valtakunnan vielä pienin, koska hän oli ihmisenä maan päällä (vert. Hepr. 2:7-9, Fil. 2:5-11).

Matt. 11:7-11 (1933/38): "Kun he olivat menneet, rupesi Jeesus puhumaan kansalle Johanneksesta: "Mitä te lähditte erämaahan katselemaan? Ruokoako, jota tuuli huojuttaa? Vai mitä lähditte katsomaan? Ihmistäkö, hienoihin vaatteisiin puettua? Katso, hienopukuiset ovat kuningasten kartanoissa. Vai mitä te lähditte? Profeettaako katsomaan? Totisesti, minä sanon teille: hän on enemmän kuin profeetta. Tämä on se, josta on kirjoitettu: 'Katso, minä lähetän enkelini sinun edelläsi, ja hän on valmistava tiesi sinun eteesi'. Totisesti minä sanon teille: ei ole vaimoista syntyneitten joukosta noussut suurempaa kuin Johannes Kastaja; mutta vähäisin taivasten valtakunnassa on suurempi kuin hän."

Kun tutkimme Raamatun ilmoituksesta Eliaa ja Johannes Kastajaa, niin huomaamme, että heillä oli samanlainen persoona, koska he olivat sama mies. Se vähä, mitä Raamattu kertoo Eenokista, kertoo myös samankaltaisesta persoonasta. Heissä oli periksiantamatonta lujuutta ja he puhuivat tuomiosta. He olivat suorapuheisia ja suututtivat valtaapitävät sekä papit, mutta voittivat kansan puolelleen. Heissä oli armoakin ja nöyryyttä.  

Lopun ajan Elia tulee kokoamaan maan päältä morsiusseurakunnan Jumalan Pojalle, kuten haki Abrahamin palvelusväen johtaja Iisakille vaimon. Silloin Eliassa näkyy selvemmin palava, jopa romanttinen rakkaus. Elian ja Johannes Kastajan persoonassa on sellaisia ominaisuuksia, joita on myös Juudan Leijonalla, Yeshua HaMashiachilla (Jeesuksella Kristuksella), Jumalalla. Kyse on totuudesta pysyvässä luonteesta, joka on yhtä aikaa sekä luja ja ankara että armossaan kärsivällinen ja palavasti rakastava.

Jumala teki valtavia voimatekoja, kun Mooses johti Israelin kansaa matkalla Egyptistä Israeliin - Mooses antoi Israelin kansalle lain

Mooses sai erittäin voimallisen aamutähden, kun hän otti käyttöön sauvansa. Mooses löi sauvalla Kaislamereen, joka halkesi; Mooseksen pitäessä sauvaansa kohotettuna, Israelin armeija sai voimaa löydä amalekilaiset; Kun Mooses löi sauvalla kallioon erämaassa, siitä alkoi juosta suuria määriä juomavettä kansalle. Mooses jaksoi vetää perässään nurisevaa kansaa 40 vuoden ajan erämaassa ja säilytti vireän elinvoimansa 120 vuoden elinikäänsä asti. Mooses oli välittäjänä Jumalan sekä Israelin kansa välillä (2. Moos. 33:11).

Mooses oli Elian rinnalla kirkastusvuorella. Se kertoo Mooseksen korkeasta asemasta, koska Elia eli Johannes Kastaja mainittiin korkeimmaksi äidistä syntyneeksi ihmiseksi. Tämä vahvistaa myös Mooseksen lain ja profeettojen asemaa. Pyhiä Kirjoituksia eli Vanhaa testamenttia kutsuttiin Jeesuksen aikana nimellä laki ja profeetat. Jumala antoi Moosekselle vallan säätää lain, mikä oli huomattavan suuri tehtävä. Mooses oli kuitenkin tässäkin asiassa Jumalan johdon ja valvonnan alainen. Kymmenen käskyn laintaulut oli Jumala itse kirjoittanut.

2. Moos. 34:29-30: "Kun Mooses laskeutui Siinainvuorelta molemmat liitontaulut käsissään, hänen kasvonsa säteilivät, koska hän oli puhunut Herran kanssa. Itse hän ei sitä tiennyt, mutta kun Aaron ja israelilaiset näkivät Mooseksen kasvojen säteilevän, he pelkäsivät mennä häntä vastaan."

Jeesus ilmoitti, ettei Hän tullut muuttamaan Mooseksen lakia vaan, tottelemaan (toteuttamaan) sitä. Jeesus vahvisti sen, että laki on voimassa myös uuden liiton aikana. Jeesus sanoi, että meidän tulee totella sitä opetusta, mitä annetaan synagogissa Mooseksen istuimelta (synagogan saarnastuolista, Matt. 23:1-3, 28:19-20). Jeesus sanoi, että jos et halua jotua helvettiin, niin sinun tulee kuunnella Moosesta (Luuk. 16:31, Matt. 7:21-23, 16:29-31).

Matt. 5:17-18: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."

Mooses sai hyvin suuren kunnian, kun Jumala vertasi Yeshuaa (Jeesusta) Moosekseen. Jumala kertoi, että tulee Mooseksen kaltainen profeetta, millä Jumala tarkoitti Yeshuaa (Apt. 3:22-26). Tätä ei pidä ymmärtää väärin, että Mooses olisi Yeshuan vertainen vaan, että Mooseksen elämä ennakoi tulevaa Messiaasta, jolla on hyvin korkea auktoriteetti ja suuri voima (5. Moos. 18:15-19, Apt. 3:18-26). Kun tutkimme tarkkaan Raamatun kertomuksia, löydämme useita saman kaltaisia asioita Mooseksen ja Yeshuan elämistä.

5. Moos. 18:15-18: "Herra, teidän Jumalanne, antaa veljienne joukosta nousta profeetan, joka on minun kaltaiseni. Häntä teidän tulee kuunnella. Tätähän te pyysitte Herralta, Jumalaltanne, kun Horebin juurelle kokoontuneina sanoitte: 'Me emme enää kestä kuulla Herran, Jumalamme, ääntä emmekä nähdä tuota suurta tulta, sillä pelkäämme, että kuolemme.' Herra sanoi silloin minulle: 'Se, mitä he sanoivat, on oikein. Siksi minä annan heidän omien jälkeläistensä joukosta nousta profeetan, joka on sinun kaltaisesi; minä panen sanani hänen suuhunsa, ja profeetta puhuu kaiken, minkä minä hänen puhuttavakseen annan."

Joh. 5:45-47: "Älkää luulko, että minä teitä Isäni edessä syytän. Teidän syyttäjänne on Mooses, hän, johon olette panneet toivonne. Jos te uskoisitte Moosesta, uskoisitte myös minua -- juuri minusta hän on kirjoittanut. Mutta kun te ette usko hänen kirjoituksiaan, kuinka voisitte uskoa minun puhettani!"

Erämaataipaleen alussa Mooses näki Herran, mutta ei voinut katsoa Herraa kasvoihin, jottei kuolisi (2. Moos. 33:19-23). Myöhemmin asia muuttui siten, että Mooses sai hyvin harvinaisen kunnian voida keskustella Herran kanssa kasvotusten.

2. Moos. 33:11: "Ja Herra puhui Moosekselle kasvoista kasvoihin, niin kuin ihminen puhuu toiselle ihmiselle..."

2. Moos. 34:29: "Kun Mooses laskeutui Siinainvuorelta molemmat liitontaulut käsissään, hänen kasvonsa säteilivät, koska hän oli puhunut Herran kanssa..."

4. Moos. 12:6-8: "Herra sanoi: -- Kuulkaa minun sanani! Kun joukostanne nousee profeetta, minä ilmaisen itseni hänelle näyssä, unessa minä hänelle puhun. Näin en puhu Moosekselle, palvelijalleni, joka kaikessa on minun uskottuni. Hänelle puhun suoraan kasvoista kasvoihin, en arvoituksellisin sanoin vaan avoimesti. Hän saa katsoa Herran kirkkautta suoraan..."

Samuel mainitaan Mooseksen rinnalla

Suomalaisessa Raamatussa on kaksi kirjaa, jotka on nimetty tuomari ja profeetta Samuelin mukaan. Nimi Samuel tarkoittaa 'Jumala on korotettu/ylennetty'. Nimi ylistää Jumalan kunniaa.

Samuel hallitsi Israelin kansaa tuomarina ja hän voiteli Jumalan profeettana Israelin kaksi ensimmäistä varsinaista kuningasta. Samuel on saanut harvinaista kunniaa, kun Jumala mainitsee hänet Mooseksen rinnalla. Jumala sanoi, ettei hän peruuta syntiin langenneen Israelin kansan rangaistusta, vaikka Mooses ja Samuel tulisivat yhtä aikaa sitä pyytämään. Mooses ja Samuel ovat saaneet suuren kunnian, kun Jumala on vastannut heille Taivaasta jylisevällä äänellä (2. Moos. 19:19, 1. Sam. 7:10). Samuel sai kunniaa Mooseksen ja sitä kautta myös Elian vierellä, mikä tarkoittaa hyvin korkeaa asemaa Jumalan Valtakunnassa.

Jer. 15:1: "Herra sanoi minulle: "Vaikka minun eteeni astuisivat Mooses ja Samuel, en sittenkään tuntisi sääliä tätä kansaa kohtaan..."

Ps. 99:6: "Mooses ja Aaron olivat hänen pappejaan, Samuel huusi avuksi hänen nimeään. He huusivat Herraa, ja hän vastasi."

Jumala perusti oman maallisen valtakuntansa Daavidin valtaistuimelle

Daavidin kaupungin portti
Kuningas Daavid oli urhea sotilas jo nuoresta pitäen. Hän oli rohkea, mutta oli Herran edessä hyvin nöyrä. Daavid kuului Juudan sukukuntaan. Jerusalem oli vaikea valloittaa, koska se oli linnoitettu kaupunki korkealla vuoren päällä. Daavidin johdolla israelilaiset saivat valloitettua Jerusalemin. Tällä asialla on huomattava symbolinen ja hengellinen merkitys. Jerusalemin Moorian vuoren etelärinnettä, Siioninvuorta kutsutaan Daavidin kaupungiksi, kuten kutsutaan myös Daavidin suvun omistuksessa olevaa Bethelemiä (Luuk. 2:4).

2. Sam. 5:6-7: "Kuningas lähti miehineen Jerusalemiin niitä jebusilaisia vastaan, jotka yhä asuivat maassa. Nämä sanoivat Daavidille: "Tänne sinä et pääse, sokeat ja rammatkin pystyvät torjumaan sinut." Tällä he tarkoittivat, ettei Daavid koskaan pääsisi kaupunkiin. Mutta Daavid valtasi Siionin linnoituksen, josta sitten tuli Daavidin kaupunki."

Daavid oli Jumalalle mieleinen mies. Daavid on saanut erityisen suurta arvonantoa Jumalalta. Jumala nosti Daavidin Israelin kuninkaaksi ja teki Daavidin kanssa liiton, että valta säilyy hänen suvullaan ikuisesti.

Ps. 89:4-5: "Minä, Herra, olen tehnyt liiton valittuni kanssa, olen vannonut palvelijalleni Daavidille: 'Minä annan sinun sukusi jatkua iäti, sinun valtaistuimesi kestää polvesta polveen!'"

1. Aik. 22:18 (RK): "..Herra...  ..on antanut maan asukkaat minun käsiini, ja maa on alistettu Herran ja hänen kansansa vallan alle."

Jumala nosti profeetta Jesajan aikoihin valtaistuimelle Daavidin suvusta Eljakimin. Hän sai harteilleen kuninkaallisen asun ja harteilleen palatsin avaimet. Ennen vanhaan ylhäiset ja hyvin varakkaat kantoivat olallaan talonsa avainta muiden nähden, koska se kertoi muille, että heillä on rikkauksia, joiden tähden ovessa on oltava lukko. Tavallisella kansalla ei ollut ovissa lukkoja, koska talossa ei ollut rikkauksia ja heillä ei ollut muutenkaan varaa ostaa lukkoa. Kuninkaat ja ruhtinaat päättivät ketä voi astua palatsin ovesta sisään ja kenen edestä ovi suljetaan (Matt. 7:21-23). Palatsin avain on vallan ja korkean aseman vertauskuva

Jes. 22:20-23: "Sinä päivänä minä kutsun palvelijani Eljakimin, Hilkian pojan, ja hänen ylleen minä puen sinun pukusi, hänen vyötäisilleen sidon sinun vyösi, hänen käteensä annan sinun valtasi, ja hänestä tulee isä Jerusalemin asukkaille ja koko Juudan sukukunnalle. Hänen olalleen minä ripustan Daavidin huoneen avaimen. Hän avaa, eikä kukaan sulje, hän sulkee, eikä kukaan avaa. Minä isken hänet vahvaksi naulaksi lujaan paikkaan, hänen korkea arvonsa tuottaa kunniaa koko suvulle."

Jeesus, Yeshua tuli itse maan päälle Daavidin suvusta ja syntyi Daavidin kaupungissa Bethelemissä (Luuk. 2, 3:23-38, Matt. 1). Daavidin Juuriverso on yksi Yeshuan (Jeesuksen) nimistä, mikä antaa hyvin suurta arvoa Daavidille.

Ilm. 5:5: "Mutta yksi vanhimmista sanoi minulle: "Älä itke. Juudan heimon leijona, Daavidin juuriverso, on saanut voiton! Hän avaa kirjan ja murtaa kaikki seitsemän sinettiä."

Jumala on perustanut ikuisen valtakunnan Daavidin kuninkuudelle, jonka vallan Jumala on antanut Daavidin Juuriversolle, Juudan Leijonalle, Yeshua Mahachiachille (Jeesukselle Kristukselle) ikuisiksi ajoiksi.

Apt. 13:22-23: "...ja nosti heille kuninkaaksi Daavidin. Daavidista hän myös antoi todistuksen: 'Minä olen löytänyt Daavidin, Iisain pojan, mieleni mukaisen miehen. Hän on kaikessa toteuttava minun tahtoni.' "Daavidin jälkeläisistä Jumala on lupauksensa mukaan antanut Israelille Pelastajan, Jeesuksen."

Israelin ja Juudan (Etelä-Israelin) kuninkaan valtaistuinta Jerusalemissa kutsutaan Daavidin valtaistuimeksi.  

Jer. 22:1-2: "Herra sanoi minulle: "Mene Juudan kuninkaan palatsiin ja puhu siellä näin: Kuulkaa, mitä Herra sanoo! Tämän hän sanoo sinulle, Juudan kuningas, joka istut Daavidin valtaistuimella..."

Luuk. 1:32-33: "Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua."

Daavidin poika Salomo rakensi kalleimmasta setripuusta palatsin, jossa oli Daavidin valtaistui. Valtaistuin oli tehty norsunluusta, joka oli puuta paljon kalliimpi rakennusmateriaali. Palatsin kaikki esineet olivat kultaa, joka oli Salomon aikana kallein jalometalli. Leijona symboloi hallitsijan valtaa ja on myös Juudan sukukunnan symboli. Härkä on voiman vertauskuva.

1. Kun. 10:18-21: "Kuningas teetti myös suuren norsunluisen valtaistuimen, joka päällystettiin parhaalla kullalla. Valtaistuimessa oli kuusi porrasta, ja sen selustassa oli häränpää. Istuimessa oli molemmin puolin käsinojat, ja kummankin käsinojan vieressä seisoi leijona. Myös jokaisen portaan kummallakin puolella oli leijona, kaksitoista kaikkiaan. Sen kaltaista ei ollut missään valtakunnassa tehty. Kaikki kuningas Salomon juoma-astiat olivat kultaa, ja puhdasta kultaa olivat myös kaikki Setripalatsin esineet."

Yeshuasta on tullut Kuninkaiden Kuningas ja samalla ikuinen Ylipappi. Kuninkuus ja ylipappeus on yhdistynyt samalle henkilölle, kuten Raamattu on ennustanut (Sak. 6:9-15 1933/38, Hepr. 5:1-10). Yeshua kantaa valtansa merkiksi Daavidin avaimia olallaan.

Ilm. 3:7: "..Näin sanoo Pyhä ja Tosi, Daavidin avaimen haltija, hän, jonka avaamaa ovea ei kukaan sulje, hän, jonka sulkemaa ovea ei kukaan ava."

Lopun ajoilla tulee kaksi säkkipukuista profeettaa tekemään väkevää työtään antikristusta vastaan seitsemän vuoden ahdistuksen aikoina. He tekevät työtä Elian hengessä, mutta se ei tarkoita sitä, että he kumpikin olisivat profeetta Elioita, vaan he tekevät työtään samalla voimalla ja ankaruudella. Säkkipukuiset profeetat ovat korkeassa asemassa Taivasten valtakunnassa (lisää artikkelissa). He seisovat Jumalan valtaistuimen vieressä ja he saavat valtavan suuret voimat.

Ilm. 11:4-6: "Nämä todistajat ovat ne kaksi oliivipuuta ja kaksi lampunjalkaa, jotka seisovat maan Herran edessä. Jos joku aikoo tehdä heille pahaa, heidän suustaan lähtee tuli, joka nielee heidän vihollisensa. Näin on kuoleva jokainen, joka aikoo heille pahaa. Heillä on valta sulkea taivas, niin ettei tule sadetta koko sinä aikana, jona he sanaa julistavat. Heillä on myös valta muuttaa vedet vereksi ja piinata maata kaikenlaisilla vitsauksilla niin usein kuin haluavat."

Kaksi öljypuuta tuottaa öljyä marjoistaan seitsenhaaraiseen öljylappuun (menoraan). Daavidin Juuriverso on kahden oliivipuun keskellä. Tämä Sakarjan kirjan kuvaus on antaa erittäin korkeaa arvonantoa kahdelle säkkipukuiselle todistajalle, joiden paikka on Jumalan valtaistuimen vieressä (Mark 10:35-40).

Sak. 4:2-3, 11-14 (1933/38): "Ja hän sanoi minulle: "Mitä sinä näet?" Minä vastasin: "Minä näen, katso: lampunjalka, kokonansa kultaa, ja sen yläpuolella sen öljyastia, ja lampunjalassa sen seitsemän lamppua, ja seitsemän öljyputkea lamppuihin, jotka ovat siinä ylimpänä. Ja kaksi öljypuuta sen ääressä, toinen öljyastian oikealla, toinen vasemmalla puolella." Ja kaksi öljypuuta sen ääressä, toinen öljyastian oikealla, toinen vasemmalla puolella...    ..Ja minä lausuin ja sanoin hänelle: "Mitä ovat nämä kaksi öljypuuta lampunjalan oikealla ja vasemmalla puolella?" Sitten minä toistamiseen lausuin ja sanoin hänelle: "Mitä ovat nuo kaksi öljypuun terttua kahden kultaisen putken kohdalla, jotka vuodattavat sisästänsä öljynkultaa?" Niin hän sanoi minulle näin: "Etkö tiedä, mitä ne ovat?" Minä vastasin: "En, Herra". Hän sanoi: "Nämä ovat ne molemmat öljyllä voidellut, jotka seisovat kaiken maan Herran edessä."

Ps. 52:1, 10 (RK): "..Daavidin mietepsalmi...  ..Mutta minä olen kuin viheriöivä öljypuu Jumalan huoneessa..."


Taivaan Isän kirje

Words of the LORD:

"I will deliver all that you need to help you across the threshold into MY Kingdom."

(Words Received from Our LORD by Susan Davis, October 11, 2016)

These Words are for MY children,

Children, I, GOD love and adore you. I beseech thee to pursue ME with all your heart, soul, mind, strength. Come with ME in the secret place. Chase after your GOD, run down the straight path torward eternity. Fly the straight line toward a future with ME.

I will deliver all that you need to help you across the threshold into MY Kingdom. I have all that you need. You just need to come with open arms. Let ME love you and show you truth and the beauty of MY Ways.

I will adorn you with MY SPIRIT and endow you with HIS Power, the Power of MY SPIRIT to conquer sin, to pursue holiness, love, clean garments, and a pure heart. I will help you purify the words of your mouth and the thoughts of your heart. I can do it, but first you must come, make your way to ME, your GOD.

Time is shortening. Find your GOD. The hour is now. Seek ME on your knees with a humble heart. It is there I can be found.

Your Loving FATHER

DELIVERER of the flock...

POWER Over evil...


Coordinating Scripture:

Psalm 91:1 (KJV): He that dwelleth in the SECRET PLACE of the MOST HIGH shall abide under the shadow of the ALMIGHTY.

John 8:32 (KJV): And ye shall know the TRUTH, and the TRUTH shall make you free.

Zechariah 4:6 (KJV): Then he answered and spake unto me, saying, This is the Word of the LORD unto Zerubbabel, saying, Not by might, nor by power, but by MY SPIRIT, saith the LORD of hosts.

2 Chronicles 20:21 (KJV): And when he had consulted with the people, he appointed singers unto the LORD, and that should praise the BEAUTY OF HOLINESS, as they went out before the army, and to say, Praise the LORD; for HIS mercy endureth for ever.

Genesis 6:5 (KJV): And GOD saw that the wickedness of man was great in the earth, and that every imagination of the THOUGHTS OF HIS HEART was only evil continually.

James 4:8 (KJV): Draw nigh to GOD, and HE will draw nigh to you. CLEANSE YOUR HANDS, ye sinners; and PURIFY YOUR HEARTS, ye double-minded.