lauantai 4. lokakuuta 2014

Onko viisasta pelätä Taivaan Isää?


* Taivaan Isä rakastaa lapsiaan ja on uhrautunut meidän puolesta
* Taivaan Isä on Pyhä, Pyhä, Pyhä ja Hän ei salli Pyhyytensä loukkaamista
* Hyväksy se, että taivaaseen pääsyn edellytys on tehdä Taivaan Isän tahto (Matt. 7:21)
* Kari Kanalan toiminta pappina on varoittava esimerkki
* Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta (San. 9:10)
* Taivaan Isä ojentaa lapsiaan, koska ei halua menettää yhtäkään heistä helvettiin
* Kun tuhlaajapoika tulee takaisin Taivaan Isän luokse, niin Isä ottaa hänet riemuiten vastaan, hallaa häntä ja antaa anteeksi katuvalle


Isä, Poika ja Pyhä Henki on yksi ja sama Jumala
 
Isä rakastaa ja kantaa vastuun

On olemassa vain yksi Jumala, joka ilmenee Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä, mutta kyse on yhdestä ja samasta Jumalasta. Kun Jumalamme tuli maailmaan ihmisenä (Joh. 20:27-28, Luuk. 24:39-43), niin Hänen nimensä oli Yeshua. Jeesus on tästä nimestä kreikan kielinen muunnos. Yeshua tarkoittaa heprean kielellä "Jumala pelastaa". Yeshua nimen alkuosa muodostuu Jumalan nimen Jahve (Jehovah) lyhennelmästä ja loppuosa pelastaa sanasta. Yeshua tarkoittaakin "Minä Olen Pelastaja" tai "Minä Olen Pelastus".

Yeshua teki Isän tahdon ja Isä oli Hänessä (Joh. 8:28-29, 10:30-38; 14:9-11). Yeshuan Henki on Pyhä Henki. Jeesus, Yeshua sanoi: Joh. 10:30 (2017): "Minä ja Isä olemme yksi."
 
Yksi meidän elämämme perimmäisistä tarkoituksista on päästä Taivaan Isän luokse. Muuta tietä sinne ei ole kuin Jeesuksen, Yeshuan kautta. Kun opimme tunteman Jeesuksen, niin opimme tuntemaan Taivaan Isämme. Silloin osaamme toimia jokaisessa tilanteessa Taivaan Isän tahdon mukaisesti.

Joh. 14:6-7: "Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.  Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet." 

Jeesus, Yeshua opetti meitä rukoilemaan Taivaan Isäämme: Matt. 6:6: "Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut."

Jeesus opetti meille myös Isä meidän rukouksen, joka alkaa sanoilla: Matt. 6:9: "Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi.."

Jumalan nimet kertovat, mikä on Hänen luontonsa

Jesajan kirjan 9.-luku kertoo ihmiseksi syntyneestä poikalapsesta, josta tulee Messias. Hän on Yeshua, jolla on monia nimiä, jotka kertovat, millainen on Jumalamme luonto. Hän on yhtä aikaa armossaan kärsivällinen ja hyväntahtoinen Rauhan Ruhtinas, lapsiaan opettava Neuvonantaja sekä kiivas, väkevä, sotajoukkoja johtava Jumala. Hän on Pyhä. Yeshua on sama kuin Iankaikkinen ja Isä.

Jes. 9:5-6: "Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan. Oikeus ja vanhurskaus on sen perustus ja tuki nyt ja aina. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus."

Jes. 64:8: "Mutta olethan sinä, Herra, meidän isämme! Me olemme savea, sinä saven valaja, kaikki me olemme sinun kättesi tekoa."

Heprean kielessä sana 'isä' kirjoitetaan kahdella aakkosten ensimmäisellä kirjaimella, alef ja bet. 'Alef'-merkki symboloi johtajaa ja 'bet' kotia. Sana isä koostuu sanoista kodin johtaja. 

Jeesus opetti, seuraa Minua ja tee Taivaan Isän tahto, kuten Minäkin tein

Alkuseurakunnalla oli käytössä uskontunnustus, jossa sanottiin: "Yeshua HaMashiach on Herra". Tämä tarkoittaa Jeesus Kristus on Herra. Tämän sanonut tunnusti Yeshuan Messiaaksi ja Herraksi. Sana Herra (Adonai/Jahve/Jehovah) tarkoittaa tässä yhteydessä esimiestä, joka on Jumala. Jeesus, Yeshua on Herra eli Kuningas ja jokaisen Jumalan valtakunnan kansalaisen tulee olla Kuninkaalleen kuuliainen. Jeesus opetti, että Taivaaseen pääsyn edellytys on se, että kuuliaisesti tekee Taivaan Isän tahdon. Taivaaseen eivät pääse ne, jotka tekevät valhetta tai uskovat (rakastavat) valhetta.

Matt. 7:21: "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra', pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon." 

Joh. 15:9-10: "Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakastanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan."

Ilm. 22:14-15 (Biblia): "Autuaat ovat ne, jotka hänen käskynsä pitävät, että heidän voimansa elämän puussa olis ja he porteista kaupunkiin sisälle menisivät. Mutta ulkona ovat koirat ja velhot, ja huorintekiät ja murhaajat, ja epäjumalan palveliat, ja kaikki ne, jotka valhetta rakastavat ja tekevät."

Jos lapsi ei usko isäänsä, hän on tottelematon. Samalla tavalla, jos ihminen ei tottele Taivaan Isään, niin ihminen ei usko Jumalaan. Ihmisellä ei ole uskoa, ellei hän tottele Taivaan Isää (Jaak. 2:14-26).

Hepr. 3:17-19: "Keille Jumala oli vihoissaan neljäkymmentä vuotta? Niille, jotka lankesivat syntiin ja joiden ruumiit sitten jäivät autiomaahan. Keille hän vannoi, etteivät he pääse hänen lepopaikkaansa? Niille, jotka eivät totelleet. Huomaamme näin, että perillepääsyn esti epäusko." 

Jeesus eli Taivaan Isän tahdon mukaisesti eikä tehnyt yhtään syntiä. Tämä pyhä elämä paljasti, miten huonosti uskonnolliset johtajat tunsivat Taivaan Isän tahtoa, koska he lukivat Jeesuksen rikollisten joukkoon, vaikka Jeesus oli syytön (Jes. 53:12).

Jumala tuli maan päälle ihmisenä monesta syystä. Yksi tärkeä syy oli näyttää esimerkkiä meille kaikille, miten meidän tulee elää. Jeesuksen seuraaminen tarkoittaakin sitä, että elämme pyhää elämää Jeesuksen näyttämän esimerkin mukaisesti. Jeesus tuli opettamaan meille, miten pääsemme Taivaan Isän luokse. Jeesus sanoi, ettei tullut kumoamaan pienintäkään kirjainta Vanhasta testamentista, vaan tuli täyttämään lain (Matt. 5:17-20) ja kehotti noudattamaan lakia (Matt. 23:1-3).

Joh. 13:15: "Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille."

1. Joh. 2:3-6: "Siitä me tiedämme tuntevamme hänet, että pidämme hänen käskynsä. Joka sanoo tuntevansa hänet mutta ei pidä hänen käskyjään, on valehtelija, eikä totuus ole hänessä. Mutta joka noudattaa hänen sanaansa, hänessä Jumalan rakkaus on todella saavuttanut päämääränsä. Tästä me tiedämme olevamme hänen yhteydessään. Sen, joka sanoo pysyvänsä hänessä, tulee myös elää samalla tavoin kuin hän eli."

Miten toimii vastuunsa kantava Isä

Pentu leikkii Iskän kanssa
Hyvä isä rakastaa lapsiaan. Hän huolehtii heistä hyvin. Jeesus sanoi, ettei meidän pidä huolehtia mistään, edes omasta hengestämme, sillä Taivaan Isä pitää meistä huolta:

Matt. 6:25: "Sen tähden minä sanon teille: älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. 

Taivaan Isä on tarvittaessa valmis jopa uhrautumaan lastensa puolesta. Juuri tällainen on ollut Jeesus ja Hän on sitä edelleen. Taivaan Isä on armossaan hyvin kärsivällinen. Hän antaa anteeksi niille, jotka katuvat ja hylkäävät synnin tekemisen. 

Turun kauppahallissa voi kesällä nähdä, kun turkulainen jääkiekkoperhe Jukka ja Tuire Koivu ovat poikiensa Mikkon ja Sakun kanssa lounaalla kalatiskin lounasravintolassa. Mikko Koivu on oppinut päässyt myös Suomen maajoukkueen kapteeniksi ja voittanut paljon mestaruuksia. 

Mikko Koivu
Mikko oli ilahtunut, kun hänen isänsä Jukka tuli Minnesota Wildin vieraskiertueelle mukaan Floridaan. Mikko sanoo: "On uskomatonta, miten nopeasti aika menee, minkä vuoksi on hauskaa viettää aikaa isän kanssa, vain me kahdestaan." Jääkiekkovalmentajana toiminut Jukka ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa Minnesota Wildin matkassa ja hän toteaa: "Nämä ovat hienoja juttuja. Se on vain hauskempaa joka kerralla." Sitten Mikko kertoo millaiset vanhemmat hänellä on ollut nuoruudessaan: "Äiti on rennompi. Isä pitää kuria. Jos tekee jotain väärää, saa vastata hänelle, jotta oppii, Koivu kuvaili nuoruuttaan." Mikko jääkiekkojoukkueen kapteenina ymmärtää, että hyvään vanhemmuuteen kuuluu myös kurinpito, jotta nuori oppisi virheistään. Koivun perheessä kurinpito ei ole kylmentänyt perheen välejä ja aikuistuneet lapset osaavat arvostaa saamaansa kasvatusta (IL 22.12.2017).

Mutta mitä jos teini-ikäinen poika järjestää kotona salaa juhlat kavereilleen, he juovat alkoholia, hajottavat kodin palasiksi ja päätyvät sen jälkeen vielä putkaan? Tuleeko Isä kotiin ja antaako hän ilman mitään poikien katumusta anteeksi kaiken tapahtuneen pahan? Onko hyvä isä hiljainen, välinpitämätön ja saamaton tapaus?

Taivaan Isä on Pyhä. Hän ei hyväksy synnin tekemistä. Pahuus lapsissa tekee Isän sydämen murheelliseksi (esim. Yle 21.5.2016), mutta Hän kyllä tietää, mitä silloin täytyy tehdä. Taivaan Isä ei anna lastensa langeta syntiseen elämään, vaan Hän kurittaa pahoista teoista, jotta lapset oppivat elämään Taivaan Isän tahdon mukaista vanhurskasta elämää. Isä kurittaa lapsiaan, koska Hän rakastaa heitä ja ei halua menettää yhtäkään heistä helvettiin.

San. 13:24: "Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan, joka rakastaa, kurittaa häntä jo varhain."

Ennen vanhaa kodeissa joskus tukistettiin lapsia. Silloin lapsille tehtiin selvät rajat sille, miten tulee käyttäytyä. Nykyään ihmiset haluavat elää mukavuudenhaluisesti auktoriteeteista vapaata elämää. Kukaan ei halua alistua toisen auktoriteetin alle. Vapaa kasvatus on tuonut monia ongelmia nuorille sukupolville. Jos haluamme poistaa jääkiekosta väkivallan ja vaaralliset taklaukset, niin onko ongelman ratkaisu se, että poistamme tuomarit kaukalosta?

Tämä sama suuntaus näkyy myös seurakunnissa. Ihmiset lukevat Raamatusta vain ne lauseet, jotka miellyttävät heitä ja haluavat itse päättää millainen jumala heille sopisi. Ihmiset etsivät seurakunnan kokouksista viihdettä, ajanvietettä ja kärsimyksistä vapaata uskonnollisuutta. Ihmiset etsivät niitä opettajia, joiden sanoma miellyttää heitä, mutta silloin se ei ole totuus siitä, mitä Taivaan Isä tahtoo meiltä.


Level 42 - Runing In The Family

Our dad would send us to our room
He'd be the voice of doom
He said that we would thank him later
All day, he was solid as a rock

But by eight o'clock
We'd be crumbling

One night, my brother Joe and me
Climbed down the family tree
That grew outside our bedroom window
We ran, though we knew it couldn't last
Running from the past
From things that we were born to be..

..Dad rang the officer in charge
A man so large
He barely fit his circumstances
He said two kids out on the street
Were picked up on the beat
And in the station

So there's me, with Emily and Joe
Daddy driving home
All heading in the same direction
He knew, no matter what the breaks
We'd make the same mistakes
Couldn't take his eyes of Joe and me..
 

Kari Kanalan toiminta pappina on varoittava esimerkki

Sub-kanavalta tuli pääsiäisenä 10.4.2020 tosi-tv-sarja "Neljän tähden illallinen", jakso "viimeinen ehtoollinen", jossa kirkkoherra Kari Kanala oli kattanut Paavalin kirkon alttarin eteen illallisen vierailleen televisio-showta varten. Aterian jälkeen Kanala nousi kirkon saarnastuoliin ja luki paperista, kuka oli äänestetty voittajaksi ja saa palkinnoksi sauvasekoittimen illallis-kilpailussa. Lopuksi hän sanoi: "Tämä on Jumalan sanaa", minkä jälkeen he nauroivat. Pappi Kanalan olisi pitänyt tietää, ettei hän saa kevytmielisesti käyttää kirkon saarnastuolia ja Jumalan nimeä tällaiseen varsinkaan, kun paperiin kirjoitettu teksti ei ollut Jumalan sanaa.

2. Moos. 20:7: "Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka käyttää väärin hänen nimeään."

Luterilainen Paavalin kirkko on annettu EM-jalkapallon (VM 22.6.2016) ja MM-jääkiekon kisakatsomoksi. Kuusi metriä leveä valkokangas oli ripustettu alttarin eteen, mikä loukkaa Jumalaa erityisen paljon, koska se peittää ristiä (myös IS 21.6.2018). MM-jääkiekon aikana 16.5.2017 kirkon alttarille oli asetettu kaupallisen radiokanavan mainokset valkokankaan molemmin puolin. Maalin tullen urkuri soitti fanfaarin.


Paavalin kirkko palvoo urheilua ja mammonaa
Luuk. 16:13: "Yksikään palvelija ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän on liittynyt toiseen, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa."

Emerituspiispa Wille Riekkinen jopa kommentoi jalkapallo-ottelua Radio Voicelle Paavalin kirkon kisastudiosta. Vetonaulaksi hankittiin Italian Serie A:ssa pelannut Mika Aaltonen. Herran ehtoollisen pyhyyttä loukattiin paketoimalla se "futisehtoolliseksi", joka syötiin ennen jalkapallon katselua. Kun Taivaan Isä katselee tällaista huonetta, niin hän näkee remuamista, sotkua ja maailman palvomista. Silloin paikalle tulee Ylin Tuomari, joka jakaa punaisia kortteja ja puhdistaa huoneensa.

1. Kor. 11:27-29: "Niinpä se, joka arvottomalla tavalla syö tätä leipää ja juo Herran maljasta, tekee syntiä Herran ruumista ja verta vastaan. Jokaisen on tutkittava itseään, ennen kuin syö tätä leipää ja juo tästä maljasta. Se, joka syö ja juo ajattelematta, että kysymys on Kristuksen ruumiista, syö ja juo itselleen tuomion."

Paavalin kirkon kirkkoherra Kari Kanala on suuri jalkapallojoukkue Arsenalin fani. Paris Sain-German pelasi kotikentällään Arsenalia vastaan 13.9.2016. TV2:n urheiluasiantuntija Erkka V. Lehtola näki kirkkoherra Kari Kanalan parkkipaikalla ennen ottelua. Lehtola kertoi keskellä ottelun toista puoliskoa, kun tilanne oli 1-1, että Kari Kanala oli sanonut hänelle ennen ottelua lopputuloksesta, että: "Jumalallinen ennustus 1-2". Ottelu ei päättynyt Arsenalin vierasvoittoon, vaan tasan 1-1. Kanalan profetia ei toteutunut (5. Moos. 18:21-22).  

Koko kansa sai kuulla, että kirkkoherra Kari Kanala oli keksinyt omasta päästään kevytmielisen profetian, mikä oli Pyhää Henkeä pilkkaa. Kanala on kirkkoherra, joka vie seurakuntalaisia jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokaljoille (artikkelin otsikko 'Martti Lutterin kaapissa on luuranko'). Hän on ollut mukaan järjestämässä yökerhomessua ja muotinäytöstä kirkossa, kannattaa näkyvästi Jumalan tahdon vastaisia homoavioliittoja ja ilmoittaa vihkivänsä homopareja (Yle 2.3.2012, HS 5.10.2016). Kari Kanala oli 16.5.2017 Yle TV1:n Puoli 7 -ohjelman vieraana. Kanala naulasi studiossa oveen teesejä. Armon ja rakkauden lisäksi Kanala naulasi kyltin: "Rasvaton maito on saatanasta", joka Kanalan mielestä oli hyvä kyltti. Kanala sanoi, että kirkolla on vain kaksi tehtävää lohduttaa ja rohkaista, jota tulee viestiä huumorilla. Kanala sanoi Jeesuksen olevan vähän hippi. 

Nimet Kari ja Kanala ovat lähellä nimeä Kanaan, joka oli Nooan nuorimman pojan pojan nimi (Raamatun alkukielellä on kutsuttu pojanpoikaa myös pojaksi: Esra 5:1, Sak. 1:1). Nooa kirosi Kanaanin, koska Nooaa oli hyväksikäytetty katselemalla hänen alastomuutta epäasiallisesti. Nooa kirosi Kanaanin kaikkein alhaisimmaksi asettamalla hänet veljiensä orjienkin orjaksi (1. Moos. 9:21-25). Kanaanilaiset olivat se kansa, jonka syntien määrä tuli täyteen ja Jumala antoi heidän maansa ikuisiksi ajoiksi israelilaisten luvatuksi maaksi (2. Moos. 33:2, 3. Moos. 18:24). Kanaaninmaan kaupungit Sodoma ja Gomora tunnetaan homoseksuaalisuuden synnistä (Juud. 1:7). Kanaanilaisista tuli Jumalan vihollisia.

1. Moos. 9:25: "..Kirottu olkoon Kanaan, tulkoon hänestä veljiensä orjienkin orja."

Niin vielä sen verran tästä jalkapallo-ottelusta, että tuomari antoi kahdelle pelaajalle punaisen kortin ja he joutuivat heti poistumaan kentältä sekä saivat pelikieltorangaistukset. Kari Kanalalle on 31.1.2017 ilmoitettu Herran päätös, ettei hän saa syntejään anteeksi ja hän on menettänyt pelastuksensa lopullisesti (Joh. 20:22-23), mistä on lisää artikkelissa: "Elian päivät tulevat nyt Suomeen".

Matt. 12:36-37: "Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili. Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi.

Jes. 22:14: "Niin minä sain kuulla Herran Sebaotin sanat: -- Tietäkää: tämä synti jää sovittamatta aina kuolemaanne saakka. Näin sanoo Jumala, Herra Sebaot."


Isän kunnioittaminen

Kun isä rakastaa lapsiaan, niin silloin on hyvä mennä hänen jalkojen juureen istumaan ja turvautua hänen huolenpitoon. Jos rakastamme isäämme, niin kuuluuko siihen mitenkään pelkoa isää kohtaan?

Moni meistä muistaa, kuinka mukavaa on ollut lapsuudessamme leikkiä ja viettää aikaa isämme kanssa. Mutta me muistamme myös sen, kun olemme tehneet jotain väärää, niin siitä on voinut saada tukkapöllöä. Me emme ole uskaltaneet aina rikkoa isäämme vastaan, koska isämme olisi rangaissut meitä. Meillä on ollut tervettä pelkoa isää kohtaan. 

Hepr. 12:5-11: "Te olette unohtaneet tämän sanan, joka rohkaisee teitä kuin isä poikiaan: -- Älä väheksy, poikani, Herran kuritusta, älä masennu, kun hän ojentaa sinua -- jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa, hän lyö jokaista, jonka pojakseen ottaa.

Teidän kärsimyksenne on kasvatusta: Jumala kohtelee teitä omina poikinaan. Onko sellaista poikaa, jota isä ei kurittaisi? Jos te siis olette jääneet vaille kuritusta, josta kaikki muut ovat osansa saaneet, te olette äpäriä, ette laillisia lapsia. 

Kun maalliset isämme kurittivat meitä, me emme tohtineet vastustaa. Vielä paljon suurempi syy meillä on alistua taivaallisen Isämme tahtoon, sillä se takaa meille elämän. Isämme kurittivat meitä vain lyhyttä aikaa varten ja niin kuin heistä näytti hyvältä, mutta Jumalan kuritus koituu meidän todelliseksi parhaaksemme: me pääsemme osallisiksi hänen pyhyydestään. Vaikka kuritus ei sitä vastaan otettaessa koskaan tunnu iloiselta vaan ikävältä asialta, se lopulta antaa näin valmennetuille hedelmänsä: rauhan ja vanhurskauden."

Meidän on hyvä muistaa se, että maapallon pahuus sai aikaan sen, että Jumala tuhosi vedenpaisumuksella koko maapallon. Mutta koska Nooan perhe eli Taivaan Isän tahdon mukaisesti, niin he pelastuivat. Jumala tuhosi Sodoman ja Gomorran kaupungit tulella ja tulikivellä, koska kaupungeissa rehotti paheellinen elämä. Mutta koska Loot eli Taivaan Isän tahdon mukaisesti, niin hänen perheensä pelastettiin tuhon alta pois. Lootin vaimo kuitenkin haikaili takaisin kaupunkiin ja kääntyi katsomaan, kun tuli ja tulikivi tuhosi kaupungit. Lootin vaimon syntinen sydän johti siihen, että hän muuttui suolapatsaaksi.

Juud. 1:5-7: "Vaikka te kaiken tiedättekin, tahdon silti muistuttaa teitä siitä, että Herra kyllä ensin pelasti kansansa Egyptistä mutta tuhosi sitten ne, jotka eivät uskoneet. Ja niitä enkeleitä, jotka eivät pitäneet kiinni korkeasta asemastaan vaan hylkäsivät omat asuinsijansa, hän pitää pimeydessä ikuisissa kahleissa suurta tuomion päivää varten. Niin kävi myös Sodoman ja Gomorran ja muiden sen seudun kaupunkien, jotka samalla tavoin antautuivat siveettömyyden ja luonnonvastaisten himojen valtaan: niiden saama rangaistus on varoittava esimerkki, joka muistuttaa ikuisesta tulesta."

Jerusalem ei ottanut vastaan Jeesusta, Yeshuaa Messiaana. Rooman armeija tuhosi 40 vuotta tämän jälkeen, vuonna 70 jKr kaupungin maan tasalle. Jeesus oli varoittanut tästä ennalta ja ne kristityt, jotka tottelivat Jumalan sanaa, niin eivät paenneet Rooman armeijaan Jerusalemin muurien sisälle vaan vuorille, jolloin nämä kristityt pelastuivat (Matt. 24:15-21).

Ylipappi Aaronin pojat sytyttivät uhritulen Taivaan Isän määräysten vastaisesti ja loukkaisivat Jumalan Pyhyyttä. Jumalan luota tuli tuli ja surmasi Aaronin pojat (3. Moos. 10:1-2). Taivaan Isä korosti, että Israelin kansa johtajien kautta tulee Taivaan Isän Pyhyys esille ja Hän ei salli Pyhyytensä loukkaamista:

3. Moos. 10:3: "Mooses sanoi Aaronille: "Tästä Herra puhui, kun hän sanoi: -- Niissä, jotka ovat minua lähellä, minun pyhyyteni tulee näkyviin, ja koko kansa saa oppia tuntemaan minun valtani ja voimani." Aaron ei saanut sanaakaan suustaan."

Kolumbiassa 60 alkuperäisasukasta harrasti epäjumalanpalvelusta temppelissään. Salama surmasi 11 heistä ja 15 loukkaantui.

Vanhan testamentin mainitsemissa juhlapyhissä suuren sovituksen päivä (vuonna 2014 3.10. illasta 4.10. iltaan) on kaikkein pyhin päivä. Silloin Taivaan Isä käsitteli Israelin kansan edellisen vuoden synnit, joihin ei ollut saatu vielä sovitusta, ja antoi ne anteeksi. Vain suuren sovituksen päivänä oli ylipapilla lupa mennä temppelin kaikkein pyhimpään huoneeseen, missä oli liitonarkku eli Jumalan valtaistuin. Jos pappi oli välinpitämätön niistä säännöistä, miten suuren sovituksen päivän uhraus tehtiin ja hän poikkesi niistä, niin ylipappi sai siitä säädetyn rangaistuksen Jumalalta. Tämä korostaa sitä, että Taivaan Isä on Pyhä, Pyhä, Pyhä. Mutta kun kansa katui syntejään paastoten, niin Taivaan Isä armahti kansansa ja pyyhki kansan syntivelan pois. Taivaan Isän pyhyyteen kuuluu myös se, että Hän armahtaa syntejään katuvia. Niin kuin isä armahtaa lapsiaan, niin samalla tavalla Taivaan Isä armahtaa niitä, jotka tekevät parannuksen synneistään.

Ps. 103:13-18: "Niin kuin isä armahtaa lapsiaan, niin armahtaa Herra niitä, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Hän tuntee meidät ja tietää meidän alkumme, muistaa, että olemme maan tomua. Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa häntä tunne. Mutta Herran armo pysyy ajasta aikaan, se on ikuinen niille, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Polvesta polveen ulottuu hänen uskollisuutensa kaikkiin, jotka pysyvät hänen liitossaan, muistavat hänen käskynsä ja elävät niiden mukaan."

Mitä on terve Jumalan pelko

Terve Jumalan pelko ei karkota ihmistä pakoon Jumalaansa. Terve Jumalan pelko on sitä, että vapaasta omasta tahdosta rakastamme Taivaan Isäämme yli kaiken ja sen takia kunnioitamme Häntä niin paljon, ettemme uskalla loukata Häntä rikkomalla Hänen tahtoaan vastaan. Terve Jumalan pelko estää meitä tekemästä tahallaan syntiä. Silloin on rauha maassa. 

5. Moos. 10:12-13: "Kuulkaa siis, israelilaiset! Herra, teidän Jumalanne, ei vaadi teiltä muuta kuin sen, että pelkäätte häntä, että aina vaellatte hänen teitään, että rakastatte häntä ja palvelette häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne ja että tarkoin noudatatte hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan. Kun tämän teette, te menestytte." 
 
Taivaan Isä on kärsivällinen armossaan ja jaksaa odottaa pitkiäkin aikoja sitä, että syntiä tekevä lapsi vapaasta omasta tahdosta katuu ja tekee parannuksen pahoista teoistaan. Mutta kun armon aika loppuu, niin Taivaan Isä osaa nuhdella, kurittaa, rangaista ja viimeisenä keinona heittää syntiä jatkuvasti tekevän helvettiin.

Jumala on tänä päivänä sama Jumala, mitä Hän oli Vanhan testamentin aikoina ja Hän ei ole muuttunut näistä ajoista ollenkaan. Jeesus sanoi, ettei tullut kumoamaan Vanhasta testamentista pienintäkään kirjainta (Matt. 5:17-20), joten nämä Sananlaskujen kirjan 12 kohtaa Jumalan terveestä pelkäämisestä ovat edelleen Jumalan Sanaa:

San.1:7: "Herran pelko on tiedon perusta, vain hullu halveksii viisautta ja opetusta."

San. 8:13 (1933/38): "
Herran pelko on pahan vihaamista. Kopeutta ja ylpeyttä, pahaa tietä ja kavalaa suuta minä vihaan."

San 9:10: "Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta."

San. 14:26: "Herran pelko on vankka varustus, jälkipolvillekin se suo turvan."

San. 14:27: "Herran pelko on elämän lähde, se ohjaa ohi kuoleman loukkujen."

San. 15:16: "Parempi köyhyys ja Herran pelko kuin suuret varat ja rauhattomuus."

San. 15:33: "Herran pelko on viisauden koulu, kunnian tie käy nöyryyden kautta."

San. 16:6: "Laupeus ja uskollisuus sovittavat synnin, Herran pelko pitää loitolla pahasta."

San. 19:26: "Herran pelko turvaa elämäsi: nukut tyynesti, säikkymättä pahaa."

San. 22:4: "Nöyryyden ja Herran pelon palkka on elämä, vauraus ja kunnia."

San. 24:21-22: "Pelkää Herraa, poikani, ja kuningasta. Vältä niitä, jotka hankkivat kapinaa, sillä yhdessä hetkessä he kukistuvat. Millainen onkaan heidän rangaistuksensa!

San. 28:14: "Hyvin käy sen, joka tuntee pyhää pelkoa, tuhoon kulkee se, joka kovettaa sydämensä." 

Job myös pohti viisautta ja Herran pelkoa. Hän puhui asiasta näin:

Job 28:1-2, 20-28: "Hopealla on lähteensä, kullalla huuhdontapaikkansa. Rauta otetaan maan kamarasta, kupari sulatetaan esiin kivestä.. 

..Mistä viisaus on lähtöisin? Missä asuu ymmärrys? Se on kätkössä, kukaan ei voi sitä nähdä, se on piilossa taivaan linnuiltakin. Kuolema sanoo, tuonela sanoo: "Vain huhu siitä on kulkenut korviimme." 

Jumala yksin tuntee tien viisauden luo. Hän yksin tietää, missä se asuu. Hän näkee maan ääriin saakka, hän näkee kaiken, mikä on taivaan alla. Kun hän antoi tuulelle voiman, kun hän osoitti vesille rajat, kun hän sääti määräajat sateelle ja avasi ukkosen jylinälle tien, silloin hän näki viisauden, punnitsi sen, otti sen palvelukseensa, piti sen kanssa neuvoa. Ihmiselle hän sanoi: "Viisautta on Herran pelko, ymmärrystä se, että karttaa pahaa."


Mitä sitten, kun Jumalan pelkoa ei ole

Timo Soini ja Juha Sipilä ovat uskovaisten maineessa. Mutta uskovatko he oikeasti Jumalaan? Sanat eivät kerro koko totuutta, mutta teot kertova. Jumala näkee ihmisen sanat, sydämen todelliset ajatukset sekä teot. Ilman uskon mukaisia tekoja ei ole uskoa:

Jaak. 2:14-20: "Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä? Jos veljenne tai sisarenne ovat vailla vaatteita ja jokapäiväistä ravintoa, niin turha teidän on sanoa: "Menkää rauhassa, pitäkää itsenne lämpimänä ja syökää hyvin", jos ette anna heille mitä he elääkseen tarvitsevat. Näin on uskonkin laita. Yksinään, ilman tekoja, se on kuollut. Ehkä joku nyt sanoo: "Sinulla on usko, minulla teot." Näytä sinä minulle uskosi ilman tekoja, minä kyllä näytän sinulle uskon teoillani. Sinä uskot, että Jumala on yksi ainoa. Oikein teet -- pahat hengetkin uskovat sen ja vapisevat. Mutta etkö sinä tyhjänpäiväinen ihminen tahdo tietää, että ilman tekoja usko on hyödytön?"

Kansanedustaja Mika Niikko piti eduskunnassa vahvan puheen 22.10.2015. Hän peräänkuulutti Timo Soinin, Juha Sipilän ja arkkipiispa Kari Mäkisen Jumalan pelkoa. Yle kirjoittaa uutisessaan näin:

"Niikon mukaan ministerit ja kaikki kansanedustajat ovat saaneet tehtävänsä Jumalalta ja siksi Niikko kysyikin, missä on pääministeri Juha Sipilän ja ulkoministeri Timo Soinin jumalanpelko, kun ovat hyväksymässä muun kuin miehen ja naisen välisen avioliiton. Niikko hyökkäsi myös arkkipiispa Kari Mäkisen kimppuun, koska arkkipiispa oli iloinnut lakiesityksen hyväksymisestä viime joulukuussa. – Arkkipiispa on palkkapaimen, kun hyväksyy tällaisen, Niikko arvioi."

Jos ihminen ei toimi Taivaan Isän tahdon mukaisesti, niin häneltä puuttuu Jumalan pelko. Jumalan pelon puute johtaa siihen, että ihminen lankeaa syntiin kiusauksissa ja vaivoissa (Matt. 13:18-23). Usko ei kestä. Synnin tekeminen on tie kadotukseen. Tyhmä neitsyet eivät valvoneet eikä evätkä jaksaneet elää pyhää elämää ja menettivät pelastuksen Taivaaseen (Matt. 25:1-12). Nämä uskovat tyhmät neitsyet eivät tehneet Taivaan Isän tahtoa (Matt. 7:21). Jumala on antanut suoraa palautetta arkkipiispa Kari Mäkiselle julkisessa kirjeessään Luterilaiselle kirkolle 4.11.2012. 

Hyvin monet papit opettavat Raamatusta vain mukavat lauseet eli opettavat korvasyyhyyn. Monet papit ja kirkkokunnat haluavat jopa paeta ja torjua sellaisia totuuksia, jotka voisivat säikäyttää kuulijoita tai aiheuttaa "pelkotiloja". Epäasiallinen pelottelu on aina syntiä, mutta totuuden puhumien on vanhurskasta. Sekin on syntiä, jos ei koskaan varoita synnistä eikä tuomioista. Jeesus oksentaa suustaan ulos seurakunnan, joka on selkärangaton ja välinpitämätön (Ilm. 3:14-19). Raamattu kertoo, että lopun ajoilla kansoille kuulutetaan kehotus pelätä Jumalaa. Tällainen varoitus on vanhurskas varoitus ja sen perustuu Raamatun ilmoitukseen:

Ilm. 14:6-7: "Minä näin taas uuden enkelin, joka lensi korkealla taivaan laella. Hänen tehtävänään oli julistaa ikuinen evankeliumi maan asukkaille, kaikille kansoille, heimoille, kielille ja maille. Hän kuulutti kovalla äänellä: "Pelätkää Jumalaa ja antakaa hänelle kunnia - - hänen tuomionsa aika on tullut! Kumartakaa häntä, joka on luonut taivaan, maan ja meren ja vesien lähteet."  (kreikan kielinen sana angelos tarkoittaa enkeliä tai sanansaattajaa)

Vertaus kuningaskalastajasta ja kalakeitosta

Suurin osa maapallon ihmisistä on hukassa ja vailla pelastusta. Seurakunnissa on myös tyhmiä neitsyitä, jotka eivät ole matkalla taivaaseen. Mutta Taivaan Isä ei anna heitä saatanalle ilmaiseksi, vaan lähettää kuningaskalastajia pyydystämään hukassa olevia takaisin Jumalan valtakuntaan.

Hes. 34:6, 11-12: "Minun lampaani harhailevat pitkin vuoria, pitkin korkeita kukkuloita, ne ovat hajaantuneet joka puolelle maata, eikä kukaan kaipaa eikä etsi niitä..

.."Näin sanoo Herra Jumala: Minä etsin itse lampaani ja pidän niistä huolen. Niin kuin paimen pitää huolta lampaistaan, kun ne ovat hajaantuneet hänen ympäriltään, niin minä huolehdin lampaistani ja haen ne turvaan kaikkialta, minne ne sumuisena ja synkkänä päivänä ovat kaikonneet."

Luuk. 14:23 (1933/38): "Niin Herra sanoi palvelijalle: 'Mene teille ja aitovierille ja pakota heitä tulemaan sisälle, että minun taloni täyttyisi;"

Kuningaskalastaja on kaunis lintu ja erittäin taitava pyytämään sekä käsittelemään kalaa. Se saa kiinni väärään suuntaan uivat kalat, ne jotka ovat matkalla meren syvyyksiin, kuin Joona konsanaan (Yle 26.4.2016).


Kuningaskalastaja (A. Trepte)
Mark. 1:16-17: "Kun Jeesus kulki Galileanjärven rantaa, hän näki Simonin ja tämän veljen Andreaksen. He olivat järvellä kalastamassa heittoverkolla; he olivat näet kalastajia. Jeesus sanoi heille: "Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia." 

Jer. 16:15-16: "Sen sijaan sanotaan: 'Niin totta kuin Herra elää, hän, joka toi israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin oli heidät karkottanut.' Sillä minä tuon heidät takaisin heidän omaan maahansa, jonka minä olen antanut heidän isilleen." Herra sanoo: "Minä lähetän suuren joukon kalastajia kalastamaan Juudan asukkaita. Sen jälkeen lähetän suuren joukon metsästäjiä kaikille vuorille, kukkuloille ja kallionrotkoihin metsästämään heitä."

Kun kala on pyydetty, niin se on vielä raaka. Niin on juuri uskoon tulleen ihmisen kohdalla. Uskoon tulon jälkeen alkaa opetuslapsen elämä, jossa opiskellaan Raamattua ja pyhää elämää. Syntisestä elämästä parannuksen tehnyt kala jalostetaan maukkaaksi kalakeitoksi liedellä keittämällä. Lieden lämpö jalostaa kalan lihan maukkaammaksi kalakeitossa. Lämpö käsittelee kalaa kuin käsittelee ihmistä elämän vaivat, oman ristin kantaminen ja kärsivällinen Raamatun opiskelu. Tämä on ihmisen henkistä kehittymistä kohti Jumalan valtakunnan kirkkautta.

Kalakeitossa on suolaa. Suola estää elintarvikkeita pilaantumasta ja on myös desinfiointiaine. Suola symboloi Raamatussa mm. synnittömyyttä. Jeesuksen, Yeshua sovintoveri on voimallinen pesemään meidän menneen elämän synnit pois. Suola antaa kalakeitolle makua ja säilyvyyttä.

Nyt pyydystämään Abballe kaloja
Kalakeitossa on myös pippureita, yksin kelluvia ja liikkuvia maustepaloja. Kalakeittoa nauttivat asettavat pippurit lautasen sivuun. Jos pippuria puraisee, niin suu täyttyy karvaasta mausta. Mutta ilman pippurin tuomaa makua ei kalakeitto olisi kalakeittoa. Pippuri on kuin Taivaan Isän profeetta. Hän valvoo ja vartioi, nuhtelee ja julistaa Taivaan Isän toimeksiannosta jopa tuomioita (Hes. 33, Jer. 14:13-15, Hoosea 9:7-9). Profeetta liikkuu seurakunnista toiseen, siten kuin Pyhä Henki heitä lähettää. Tämä on Taivaan Isän, Abban huolenpitoa, joka pitää seurakuntalaiset oikealla tiellä, mikä tuo kalakeittoon sen maun, mitä kalakeitolla pitääkin olla. Mutta jos joku pilkkaa profeetta, niin siitä saa vain oman suunsa karvaaseen tuleen samalla tavalla, kuin puraisisi pippuria. Taivaan Isä ei jätä rankaisematta sitä, joka yrittää tehdä pahaa Taivaan Isän profeetalle.

Sananl. 13:13 (RK): "Joka sanaa halveksii, joutuu tu­hoon, joka käskyä pelkää, se palki­taan." 
 
Kuningaskalastaja tuli paikalla ja alkoholistipariskunta lopetti juomisen

Lahden torilla on ollut perjantai-iltoina kristillinen teltta, josta on saanut kahvia, pullaa ja rukouspalvelua. Teltalle tuli eräänä iltana uskova pariskunta, mutta he olivat voimakkaasti humalassa. Tämä pariskunta oli alkoholisoitunut. Teltan henkilökunta rukoili pariskunnan puolesta. 

Paikalla oli myös eräs uskovainen mies toiselta paikkakunnalta, joka oli tullut tätä yksittäistä iltaa varten Lahteen asti. Mies rukoili myös pariskunnan puolesta, mutta sen jälkeen otti hyvin suorasanaisesti perheen isännän kanssa puheeksi hänen alkoholin käyttönsä. Tämä mies nuhteli isäntää alkoholin liiallisesta juomisesta ja kehotti isäntää ryhdistäytymään. Isännälle kerrottiin, että hänen ryyppäämisensä on turmellut heidän perheen elämän. Isännälle sanottiin suoraan, että hänen tulee alkaa tottelemaan Jeesuksen käskyjä, olihan pariskunta tunnustanut uskovansa Jeesukseen.

Kun isäntää oli nuhdeltu kuuluvin sanoin, niin perheen emänsanoi, että hänkin juo alkoholia liikaa ja näytti, että hänellä on käsilaukku täynnä viinapulloja. Asiasta keskusteltiin avioparin kanssa suorin sanoin. Emäntä otti palautteen vastaan hyvin aikuismaisesti ja tuhahti, että nyt heille puhutaan totta. 

Sitten tapahtui jotain hyvin yllättävää. Perheen emäntä korotti ääntään ja päätti, että nyt heidän perheessä juominen saa loppua. Hän omalla päätöksellään alkoi nostamaan käsilaukustaan viinapulloja teltan henkilökunnalle ja pyysi hävittämään pullot. Isäntä hermostui ja yritti vastustaa vaimonsa tempausta, mutta isäntä oli niin humalassa, ettei voinut vastustaa vaimoaan. Emäntä kertoi, että heillä on kotona lisää viinaa ja hän kaataa viinat lavuaarista alas. Puhetta oli, että nyt emännän tulee laittaa viinaa juova miehensä järjestykseen ja emäntä lupasi tehdä sen ihan uudella tarmolla. Parsikunta sai kutsun tulla seurakuntaan kahville parin päivän päästä, jolloin voivat saada uusia ystäviä ja heidän tukeaan.

Teltan työntekijät olivat hämmästyksissään. Vieras mies oli uskaltanut ottaa suorin sanoin puheeksi synnin tekemisen ja nuhdella jämäkästi pariskuntaa. Teltan väki innostui, kun se tuotti tulosta ja es teltan pariskunta sanoi, että he tuntevat alkoholistipariskunnan ja voivat viedä heidät kotiinsa nukkumaan. Humalassa ollut isäntä ei enää vastustanut tätä suunnitelmaa vaan vaimonsa esimerkin mukaisesti astui kiltisti auton takapenkille kotimatkalle. Viinan juominen loppui sinä iltana siihen.

Taivasten valtakuntaa ei peri juomarit (1. Kor. 6:10). Uskoa ei ole, ellei tee Taivaan Isän tahtoa (Matt. 7:21, Jaak. 2:14-26). Alkoholiriippuvuudesta on päästävä eroon. Taivaan Isä oli lähettänyt torille kuningaskalastajansa antamaan tälle pariskunnalle herätyskellon pauhinaa, ikään kuin "potkut takamukseen". Pariskunta oli ollut välinpitämätön Taivaan Isän käskyille ja se oli johtanut eroon Taivaan Isästä. Alkoholiriippuvuudesta pääsee eroon, kunhan on sen verran Jumalan pelkoa ja itsekuria, että lopettaa juomisen. Taivaan Isän kaikkien käskyjen totteleminen vaattii itsekuria, mutta se antaa paremman elämän ja johtaa tielle Taivasten valtakuntaan.

Taivaan Isän rakkautta oli, että Hän lähetti paikalle suorasanaisen kuningaskalastajan. Taivaan Isän armoa oli se, että pariskunta sai kuulla kunniansa ja napakat nuhteet. Jos pariskunta ei olisi koskaan saanut kuulla nuhteita, niin olisivatko he koskaan tehneet parannusta? Silloin edessä olisi ollut kadotus. Nuhteet antoivat pariskunnalle uuden mahdollisuuden tehdä parannus. Jos pariskunta selviää kuiville asti, niin heillä aukeaa tie Taivasten valtakuntaan.

Taivaan Isän kasvatusajatus tiivistyy erinomaisesti tässä Raamatun kohdassa, jossa kerrotaan Israelin vaelluksesta erämaan läpi. Syntiä tekevä saa nuhteita ja joskus ankeankin elämän, jotta hän tekisi parannuksen synneistä eikä karkaisi omille teille kadotukseen.

5. Moos. 8:1-6: "Painakaa mieleenne se laki, jonka minä nyt annan teille. Noudattakaa sitä tarkoin, että saisitte elää, lisääntyisitte ja pääsisitte ottamaan omaksenne sen maan, josta Herra on valalla vannoen antanut lupauksen teidän esi-isillenne.

Muistakaa, kuinka Herra neljänkymmenen vuoden aikana johdatti teitä pitkällä matkallanne autiomaassa. Hän kuritti teitä ja pani teidät koetukselle saadakseen tietää, aiotteko todella noudattaa hänen käskyjään vai ette. Tehdäkseen teidät nöyriksi hän piti teitä nälässä ja ruokki teitä sitten mannalla, jota ette olleet ennen maistaneet, eivät myöskään teidän isänne.

Hän halusi osoittaa teille, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan kaikesta mitä Herra sanoo. Noina neljänäkymmenenä vuotena eivät vaatteet kuluneet päältänne eivätkä jalkanne turvonneet. Painakaa siis mieleenne, että niin kuin isä kasvattaa lastaan, niin Herra, teidän Jumalanne, kasvattaa teitä. Noudattakaa hänen käskyjään, kulkekaa hänen tietään ja pelätkää häntä."


Kertomus tuhlaajapojasta

Jeesus kertoi vertauksen tuhlaajapojasta (Luuk. 15:11-32). Vertaus kertoo isästä ja hänen kahdesta pojastaan. Nuorempi pojista pyysi saada perintöosansa etukäteen. Isä suostui tähän, ja poika lähti maailmalle tuhlaamaan isänsä hänelle antamaa perintöä viettäen holtitonta elämää. Köyhdyttyään poika meni sikopaimeneksi. Sika on Vanhassa testamentissa saastainen eläin. Pojalla oli nälkä, ja hän olisi halunnut syödä sikojen ruokaa, mutta hänelle ei annettu edes sitä.

Lopulta poika palasi isänsä taloon. Se vaati häneltä paljon, koska hän oli tehnyt sellaista syntiä, että hän ansaitsi kuoleman tuomion. Mutta kun isä näki kaukaa poikansa, niin hän heltyi ja juoksi poikaansa vastaan. Raamatun aikaan talon isännät eivät juosseet, vaan kävelivät arvokkaasti. Nyt isä juoksi ja halasi kotiin palannutta poikaansa.

Poika pyysi isältään päästä tämän palvelijaksi, koska ei mielestään enää ansainnut, että häntä kutsuttaisiin tämän pojaksi. Mutta isä pyysi riemuiten poikaa tulemaan takaisin omaksi pojakseen ja järjesti juhlan poikansa paluun kunniaksi.

Vanhempi poika suuttui tästä. Hän ihmetteli, miksi isä järjesti juhlan hänen vastuutonta elämää eläneelle veljelleen, vaikkei ollut koskaan järjestänyt juhlaa hänelle. Tähän isä vastasi, että tämä vanhempi poika oli jatkuvasti ollut hänen luonaan, mutta nuorempaa poikaa piti juhlia, koska hän oli ollut poissa ja sitten palannut. Vanhempi poika oli väärällä tavalla uskonnollinen. Hän palveli isäänsä saadakseen siitä etua. Jumalan valtakunnassa palvellaan Isää, koska rakastamme Isäämme emmekä sen takia, että saisimme siitä jotain henkilökohtaista etua. Kuten tiedämme, niin uskolla hyvän tekemiseen ei voi ansaita pelastusta, mutta kun palvelemme uskollisesti Taivaan Isäämme rakkaudesta Häneen, niin voitamme pelastuksen taivaaseen.

Sanaa tuhlaajapoika käytetään myös yleisesti henkilöstä, joka palaa kristilliseen uskoon oltuaan siitä poissa, tai myös henkilöstä, joka katuu tekojaan havaittuaan toimineensa jollakin tavalla epäviisaasti. Samankaltaisen tarinan kertoo myös Hoosean tarina (Hoosean kirja). Siinä Hoosea otti vaimokseen porton Taivaan Isän käskystä. Portto petti miestään ja vielä karkasi ilotaloon takaisin. Taivaan Isä käski Hoosean ostaa vaimonsa takaisin ilotalosta ja sen jälkeen rakastaa häntä edelleen vaimonaan. Vaimoa kuitenkin ensin kuritettiin vastaisen varalta niin, että Hoosea laittoi vaimon odottamaan määrätyksi ajaksi sitä, että Hoosea alkoi elämään vaimonsa kanssa aviollista elämää.

Taivaan Isä pelasti hengenvaarallisesta auto-onnettomuudesta

Tietooni on tullut erä tapahtuma, jossa Taivaan Isä pelasti kaksi uskonveljeä auto-onnettomuudesta, joka oli hengenvaarallinen. Onnettomuudessa oli hyvin poikkeuksellisia yksityiskohtia, jotka kertovat Taivaan Isän yliluonnollisesta varjeluksesta. Taivaan Isä huolehti lapsistaan onnettomuudenkin jälkeen poikkeuksellisella tavalla.

Kaksi uskonveljeä lähtivät matkalle tekemään evankeliointityötä. Oli loppukesän aikainen aamu. Oli vielä pimeää ja lämpötila laski pakkasen puolelle. Autossa oli kesärenkaat, kuten melkein kaikissa muissakin autoissa oli vielä. Herra puhui matkustajan paikalla olleelle miehelle, että Hän on lähettänyt enkelin kulkemaan heiden edellään. Miehet keskustelivat autossa, mitähän tämä tarkoittaa.

Autoa ajanut mies näki tiellä vastaan tuleva kohdan, jossa näytti olevan iso verilammikko. Miehet pohtivat, että siinä on tainnut olla hirvikolari hiljakkoin. Ei kestänyt kauaa, kun auton valoihin tuli näkyviin hirvi. Se seisoi maantien pientareella, mutta oli kääntynyt metsään päin. Asianmukainen jarrutus ja rauhallisesti ohi. Hirven näkeminen lähellä aina vähän pelästyttää. Ei kestänyt kauaa tästä, kun toinen hirvi tuli auton valoihin. Nyt hirvi käveli pientaretta ylös tietä kohden, mutta ythäkkiä hirvi kääntyi auton menosuunnan kautta takaisin mentsän suuntaan. Miehet tajusivat, että Herran enkeli käänsti hirven pois ja esti hirvikolarin.


Auto maantienopeudessa kaksi kertaa kaidetta päin ja auto romuttui lunatuskuntoon

Mutta ei tämä tähän jäänyt. Vastaan tuli maantiellä kohta, jossa kaistojen välissä oli suojakaide. Miehet ajoivat nopeusrajoituksen mukaisesti koko ajan. Tässä kohtaa nopeusrajoitus saattoi mahdollisesti olla 100 km/h ja auton nopeus olisi ollut sen mukaan sama. Auton lämpömittari kertoi että, sää oli hieman pakkasen puolella ja alla oli kesärenkaat.

Yhtäkkiä auto sinkoutui päin keskikaidetta. Auton vauhti oli ehkä 28 metriä sekunnissa (100 km/h). Auton kummatkin airbagit laukesivat. Onneksi keskikaide oli moderni metallilevyillä päällystetty vaijerikaide, joka joustaa. Kiinteä metallikaidemalli olisi murskannut autoa enemmän. Kaiteen pilarit repivät kuljettajan puoleisen eturenkaan irti ripustuksineen, mutta onneksi vanne ei tunkeutunut matkustamon puolelle. Kummatkin auton vasemman kyljen renkaista puhkesivat iskussa.

Auto sinkoutui keskikaiteesta kohti tien oikealla laidalla ollutta toista kaidetta, joka oli kokonaan metallia ja sen takia joustamattomampaa mallia. Vaikka vasemman puoleiset renkaat olivat puhki niin, auto ei lähtenyt pyörimään tai edes kaartamaan. Kummatkin miehistä tunsivat, kuinka auto nopeutta hidasti jokin voimakkaasti. He tunsivat voimakasta vetovoimaa taaksepäin. Kolarin jälkeen miehet ihmettelivät, kun he eivät sinkoutuneet airbageihin tai edes heidän päällä olleiden turvavöiden varaan. Selkää veti kiinni penkkiin jokin outo voima. Auton takapenkillä oli yksi vesipullo, karttakirja ja reppu. Ne eivät pudonneet lattialle, vaan pysyivät penkillä, vaikka nopeus hidastui hyvin voimakkaasti. Autossa oli kännyköitä ja tietokoneita, joihin ei tullut mitään vaurioita.

Auto pysähtyi merkillisen lyhyellä matkalla, ehkä noin 30 metrin matkalla. Tämän voi arvoida siitä, että valopylväät ovat tien varrella 50 metrin välein ja keskikaiteen vauriosta auton pysähtymispaikkaan oli silmämääräisesti lyhyempi matka. Nykyaikainen auto pysähtyy lukkojarrutuksessa 100 km/h nopeudesta noin 40 metrissä ja 3 sekunnissa, jos renkaissa on ilmaa ja tie kuiva. Tämä auto pysähtyi lyhyemmällä matkalla, vaikka vasemman puolen renkaat oli puhjenneet ensimmäisessä törmäyksessä ja tiellä saatoi olla mustaa jäätä joissain paikoin. Mikään auton tavaroista tai henkilöistä ei sinkoutunut eteen päin.

Airbag rikkoi myös tuulilasin
Matkustajan puolella istunut mies laski vähän ennen karttakirjan airbagin päälle, mutta kuljettaja siirsi kirjan pois takapenkille turvallisuussyistä. Onneki siirsi, koska muuten lauennut airbag olisi singonnut karttakirjan matkustajan päälle suurella nopeudella ja surmannut hänet.

Auto osui tien oikealla laidalla olleeseen kaiteeseen. Näin auto ei sinkoutunut jyrkästi alaspäin viettävälle penkereelle, jolloin auto olisi todennäköisesti pyörinyt katolleen. Tie varressa ei ollut pylväitä, jotka tässä nopeudessa ovat hengen vaarallisia. Kun kaide loppui, niin auto pysähtyi siististi pientareelle. Näin auto ovet saatiin auki kummaltakin puolelta ja hätävilkut toimivat. Auto oli pientareella suorassa, ikään kuin parkissa ja hinausauto sai helposti auton kyytiin, joka saapui paikalla 45 minuutissa. Herra varjeli matkustajia, jotka selvisivät kolarista lähes naarmuitta. Lauennut airbag teki pienen ruhjeen auton kuljettajan käteen, joka parantuu.

Auto näytti täysin romulta tie varressa. Auton oikean puoleiset renkaat puhkesivat toisessa kaidetörmäyksessä. Tiellä oli paljon liikennettä. Auton kohdalla pysähtyi vain kaksi laupiasta samarialaista 45 minuutin aikana, jotka tiedustelivat, että onko kaikki kunnossa. Miehet rukoilivat heidän puolesta jälkeen päin. Laupiaita samarialaisia näyttää olevat vain ehkä yksi prosentti tiellä liikkujista. Miehet kävivät viranomaisten kanssa läpi kolarin tapahtumat ja viranomaiset välittivät kaiteen korjaajille tiedon tapahtuneesta.

Matkustajalla oli päällä vain t-paita ja ohut kesätakki, vaikka sää oli hieman pakkasella. Onneksi kuljettaja oli ottanut mukaan jostain syystä ylimääräisen villapaidan, pipon ja hanskat. Vaikka kokemus oli hengen vaarallinen, niin miesten pulssi ei jostain syystä noussut. Heillä on kummallinen rauha sydämessään. He ymmärsivät, että tätä Herra tarkoitti, kun lähetti enkelin kulkemaan heidän edellään. Paholainen yritti surmata nämä kaksi herran palvelijaa, mutta Herra oli antanut enkelille tehtäväksi pelastaa miehet tästä kolarista, joka oli hengen vaarallinen. Tällaisessa kolarissa voi vammautua vakavasti tai kuolla, mutta nyt selvittiin airbagin aiheuttamalla ruhjeella kuljettajan käteen, joka paranee.

Miesten oli pakko majoittua yhdeksi yöksi paikalliseen hotelliin. Matkan jatkaminen kotiinpäin oli juuri silloin mahdotonta monesta syystä. Sitten Herra alkoi vahvistamaan miehiä kokemansa jälkeen. Hotellin hississä oli mainos jääkiekko-otteluista. Juuri samaan päivään osui jääkiekko-sarjan kärkiottelu tälle paikkakunnalle. Miesten yllätykseksi tuli se, että he saivat ilmaiset vapaaliput hyville paikoille illan jääkiekko-otteluun. Tämä piristi paljon kaiken kokemansa jälkeen. Matsia oli mukava katsoa ja jäähallissa oli riehakas tunnelma. Seuraavana päivänä miehet menivät evankelioimaan paikalliselle torille lyhyeksi aikaan ennen, kuin he pääsivät jatkamaan matkaansa. Torilla oli myynnissä vielä tuoreita vadelmia ja he hyödynsivät tilaisuuden. Vastaan tuli yksi uskoaan etsivä ja nyt oli selvää se, että tänne pitikin joutua. Miehet olivat iloisia siitä, miten Herra oli heidät pelastanut ja he iloisesti kertoivat kokemastaan taksikuskille ja hotellin vastaanottovirkailijalle. Tämä teki selvästi vaikutuksen kuulijoihin.

Vakuutusyhtiön kanssa asiointi meni hyvin. Miehet olivat yllättyneitä, kun vakuutusyhtiö lähti ohjeistamaan sen, että matkaa tulee jatkaa vuokra-autolla. Vakuutusyhtiöllä oli sopimus autovuokraamon kanssa. Miehet saivat kelpo pelin alleen ja saivat vietyä kolariautossa olleen suuren määrään tavaraa kotiin. Auton omistajan yllätykseksi tuli myös se, että surperkasko korvaa lunastetun auton hinnan 30 % korotuksella. Auto oli juuri ja juuri sen verran uusi, että korotuksen sai. Nyt evankeliointia ei estä auton puute ja matkat jatkuvat asianmukaisella autolla.

Miehille ei jäänyt tapahtuneesta mitään pelkoja kaivelemaan. Siinä oppi sen, että usko on vahva tuki ja turva. Sen takia tämä tapahtunut on ollut helppo julkaista.

Mitä tästä tarinasta opimme

Tämä artikkeli on julkaistu suuren sovituksen päivänä  4.10.2014. Tässä artikkelissa on edellä sitteerattu Matt. 6:25, jossa Jeesus kehottaa meitä olemaan huoleti. Jeesus sanoo, ettei meidän tule huolehtia edes omasta hengestämme, ruuasta tai vaatteista. Taivaan Isä huolehtii niistä.

Matt. 6:25-27: "Sen tähden minä sanon teille: älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa."

Tämä kolaritarina on lisättyä tähän artikkeliin myöhemmin. Kolari tuli yllätyksenä miehille. Heillä ei ollut mukana vaatteita yöpymiseen yms. Herra huolehti heille kaiken. Saivat jopa vapaaliput jääkiekko-otteluun. He kokivat sen, mitä tämä artikkeli opettaa.

Tarina opettaa sen, että kun menemme evankelioimaan Herran nimessä, niin meidän ei pidä olla huolissamme edes omasta hengestämme, jos olosuhteet ovat hengen vaaralliset. Seurakuntien lähetystyöntekijöillä on Afrikassa ja Aasiassa joskus hengen vaaralliset olosuhteet, mutta heidän ei pidä olla huolissaan mistään. Musta jää loppukesän aamulla ei surmannut Herran palvelijoita. Herra lähetti enkelinsä varjelemaan miehiä.

Asianmukainen huolellisuus on aina paikallaan. Tyhmästi ei pidä koskaan toimia, mutta meidän ei pidä pelätä turhaan olosuhteita tai ihmisiä. Ole rohkea vain silloin, kun sitä välttämättä tarvitaan. Jumalaa ei saa kiusata siten, että heittäytyy tyhmänrohkeasti hänen pelastuksensa varaan silloin, kun se ei ole välttämätön, mihin paholainen yllytti Jeesusta temppelin katolla.

Matt. 4:5-7: "Sitten Paholainen vei Jeesuksen pyhään kaupunkiin ja asetti hänet temppelimuurin harjalle. Hän sanoi Jeesukselle: "Jos kerran olet Jumalan Poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: 'Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.'" Jeesus vastasi hänelle: "On myös kirjoitettu: 'Älä kiusaa Herraa, Jumalaasi.'"

Meidän tulee luottaa Taivaan Isään. Herra siunaa sitä, joka toimii uskollisesti Taivaan Isän tahdon mukaisesti. Älä pakene Jumalaasi silloin, kun pelkäät olosuhteita. Meidän pitää pelätä vain Taivaan Isää. Emme saa pelätä muita.

San. 19:26: "Herran pelko turvaa elämäsi: nukut tyynesti, säikkymättä pahaa."

Nyt nämä miehet todistavat nyt iloisesti siitä, miten Herra varjeli heitä. He vahvistuivat kokemuksensa kautta. He elivat konkreettisesti kaiken sen, mitä Matt. 6:25-27 mainitsee. Koettu pelastuminen antoi heidän sydämeensä rauhan siitä, miten väkevästi Taivaan Isämme suojelee meitä.

1. Kor. 15:58 (1933/38): "Sentähden, rakkaat veljeni, olkaa lujat, järkähtämättömät, aina innokkaat Herran työssä, tietäen, että teidän vaivannäkönne ei ole turha Herrassa."

Herran pelko saa meidät pysymään Taivaan Isän tahdossa, mutta rakkaus on pelkoa voimakkaampi. Kun rakastamme Taivaan Isäämme, niin teemme kaiken vapaaehtoisesti. Emme enää ajattele seuraamusta tottelemattomuudesta, vaan teemme, koska rakastamme. Pelko patistaa toimintaan, mutta aito rakkaus saa meidät tarvittaessa uhrautumaan. Sen takia rakkaus on pelkoa voimakkaampi voima. 

Rakkausruno Taivaan Isälle

Katinkullan kylpylän lämpöä
Olimme matkalla Kittilässä Levillä, Vuokatissa Katinkullassa, Laukaalla Peurungassa, Kuusamon Tropiikissa sekä Kuopion Rauhalahdessa. Näissä lomakohteessa on hienot kylpylät. Kun istuin kylpylöiden porealtaiden lämmössä, niin ymmärsin, että tämänkin hyvän antaa Taivaan Isäni. 

Rakastan hyvin paljon Isääni Taivaassa ja halusin kirjoittaa Hänelle runon siitä, mitä tunnen Häntä kohtaan. En ole ennen runoja kirjoittanut. Käytyämme Katinkullan kylpylässä istuin hotellihuoneessa. Kirjoitin siellä runnon Iskälleni Taivaassa ja se kuuluu näin: 


Runo Taivaan Isälle

Niin minä Isääni rakastan
että rakkausrunon kirjoitan

Ihan tavallinen ihminen olen
enkä ennen runoja kirjoittanut ole

Mutta tämä tunne sydämessä
se saa minut lausumaan rakkauteni

Niin olen tyytyväinen
että Isäni poika olen

Olen elämääni niin tyytyväinen
ei parempaa vois muualta saada

Mutta minulla kun sellainen Isä on
että Hän minulle kaiken hyvän antaa

Se hyvä minua syleilee
kuin lämmin kylpyvesi hellii

Isäni hyvyys rauhan antaa
se kestävän onnen antaa

Ei maailman tuiskut tänne kanna
kun Isäni siipien suojassa olen

Niin kiintynyt Isääni olen
etten Häntä pois vaihtais

Isäni jalkojen juuressa
on mulla lämmin paikka

Siinä on hyvä olla
tyytyväisenä onnea kokea


Kuningas Salomokin ymmärsi, että kaikki hyvä tulee Taivaan Isältä 

Kuningas Salomolla oli kaikkea hyvää yltäkylläisesti. Hän vahempana kuninkaana kirjoitti Saarnaajan kirjan. Salomo lausui nämä viisaat sana Pyhän Hengen johdattamana:

Saar. 2:24-25: "Vaivannäkönsä keskellä ihmisellä ei ole muuta onnea kuin syödä ja juoda ja nauttia elämän iloista. Minä huomasin, että myös tämä tulee Jumalan kädestä. Sillä kuka voi syödä ja kuka iloita ilman häntä?"
 

Saar. 3:12-14: "Minä oivalsin, ettei ihmisellä ole muuta onnea kuin iloita ja nauttia elämän hyvyydestä. Mutta Jumalan lahja on sekin, että ihminen saa vaivannäkönsä keskellä syödä ja juoda ja nauttia elämän antimista.
 
Minä oivalsin, että kaikki, minkä Jumala tekee, pysyy ikuisesti. Siihen ei ole lisäämistä eikä siitä vähentämistä. Jumala on niin tehnyt, että häntä pelättäisiin."
 

Meillä on vain yksi Isä 

Katolisessa kirkossa kutsutaan pappeja isäksi. Tämä on suoraan Raamatun Sanan vastaista, koska arvonimi Isä kuuluu yksin Jumalalle. On valitettavaa, että katolinen kirkko poikkeaa suurissa määrin Jumalan sanasta.

Matt: 23:8-11: "Älkää te antako kutsua itseänne rabbiksi, sillä teillä on vain yksi opettaja ja te olette kaikki veljiä. Älkää myöskään kutsuko isäksi ketään, joka on maan päällä, sillä vain yksi on teille isä, hän, joka on taivaissa. Älkää antako kutsua itseänne oppimestariksi, sillä teillä on vain yksi mestari, Kristus. Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija." 

Joh. 8:54: "..Mutta minun kunniani kirkastaa Isä, hän, jota te sanotte omaksi Jumalaksenne."

Katolisessa ja ortodoksiessa kirkossa laajasti palvotaan neitsyt Mariaa jumal-olentona. Kirkko väittää, ettei se palvo Mariaa, vaan kunnioittaa häntä, mutta tällä ns. "kunnioituksella" on palvonnan mittasuhteet. Mariaa rukoillaan, vaikka Maria ei kuule yhtään rukousta. Marian patsaan edessä polvistutaan. Hänet on valheellisesti korotettu taivaan "kuningattareksi". Tässä valheessa hyödynnetään sitä totuutta, että Maria on synnyttänyt Jumalan, Jeesuksen Kristuksen, Yeshua HaMashiachin. Mutta se ei tee Mariaa synnittömäksi eikä anna Marialle mitään esimiesasemaa taivaassa, kuten katolinen kirkko valheellisesti väittää. Taivaan Isällä ei ole aviovaimoa eikä hän sellaista tarvitse. Jeesuksella on morsiusseurakunta, mutta sillä ei ole mitään tekemistä romanttisen parisuhteen kanssa. Katolisen kirkon syntejä on käsitelty lisää katolista kirkkoa käsittelevässä artikkelissa.

Marian palvonnassa on kyse siitä, että Jumalasta tehdään äitihahmo. Äiti on vähemmän ankara ja pelkästään huolehtiva. Jeesus esitetään Marian sylissä olevana avuttomana vauvana, mutta Jeesus, Yeshua on todellisuudessa vahva Kuningasten Kuningas, Juudan Leijona. Hän on Kaikkivaltias Maailman Luoja, Taivaan Isä. Marian palvonnalla ihminen eksytetään pois yhteydestään Taivaan Isäänsä.

Taivaan Isän kirje 7.4.2015

“Holiness is the Essence of GOD.  It is what separates ME from all others.”
 

(Words Received from Our LORD by Susan Davis, April 7, 2015)
I am ready to give you Words:

Dear Children: I am your GOD. Today MY children, I must speak on something that is close to MY Heart. This is a truth that you must hear. It is about MY HOLINESS. I am a Holy GOD. I am so Holy that even MY Heavenlies are not Holy enough for ME. Doesn’t the Scripture say this is so?

Holiness is the Essence of GOD. It is what separates ME from all others. I am SEPARATE and UNIQUE. I am Unspeakable GLORY. MY Presence cannot be defined by human words. There are no words or human language that defines WHO GOD is…

I am a GOD WHO cannot be contained in a box or defined by a word. I am a GOD WHO defies all imagination. People may believe they know ME—but MY children who are in Heaven are forever learning of their GOD. I am a GOD of broad understanding. I am uncontainable by any standard held by human beings. The scope of MY Understanding and Knowledge is way beyond the human mind.

Why then, do men ignore their GOD and pursue knowledge through all ways except from their own MAKER, their GOD? Why do they continue to seek knowledge and understanding with no regard for their Heavenly FATHER, CREATOR? They are filled with pride, haughty, and do not humble themselves before their MAKER…CREATOR…GOD.

They believe themselves unaccountable to anyone—least of all their GOD WHO gave them breath and sustains them. This is an abomination. It is the blind leading the blind. All will face ME. All will bow their knees to ME and declare I am GOD. Yet most will admit this when it is too late for them and their ending will be great loss—eternal expulsion from MY Heavenly Glories. This will be their reward for rejecting their GOD and seeking for truth in all the wrong places.

Little children, bend your knees now. Humble yourselves today—lay yourself low to the ground and admit you need ME: your GOD—your Great and Glorious GOD—ALL Knowing—ALL Powerful.

If only MY children would approach ME on bended knee with a humble heart, broken spirit, as a child who knows they need salvation…repent and feel remorse for their sin. This is what I required to be right with ME: humble submission, repentance, and a child-like desire to be near ME at all times. This is what I require. Very few pursue ME so that they humble themselves, clean their robes, and come into MY Will…the only will that matters.

Soon, I am coming to retrieve MY bride—will you be among them? You must decide: Are you coming? Will you surrender your will to ME? Let ME make you MY OWN, clean you up. The hour is now to choose for ME. All other choices come with a price—a high price—eternal loss…

Come to know ME before it is too late. The Wedding Bells are ringing. MY Marriage Supper Table has been set. All are invited, but few are chosen. I await your answer. 

This is your LORD, the BRIDEGROOM of the Great Marriage Supper

Coordinating Scripture: 

Job 15:15 (KJV): Behold, HE putteth no trust in HIS saints; yea, the heavens are not clean in HIS Sight.

Job 21:22 (KJV): Shall any teach GOD knowledge? Seeing HE judgeth those that are high. 


Job 25:5 (KJV): Behold even to the moon, and it shineth not; yea, the stars are not pure in HIS Sight. 

Isaiah 55:8-9 (KJV): 8 For MY Thoughts are not your thoughts, neither are your ways MY Ways, saith the LORD. 9 For as the heavens are higher than the earth, so are MY Ways higher than your ways, and MY Thoughts than your thoughts.

2 Timothy 3:7 (KJV): Ever learning, and never able to come to the knowledge of the truth.


Matthew 18:4 (KJV): Whosoever therefore shall humble himself as this little child, the same is greatest in the Kingdom of Heaven.

Romans 14:11 (KJV): For it is written, As I live, saith the LORD, every knee shall bow to ME, and every tongue shall confess to GOD.

Matthew 22:14 (KJV): For many are called, but few are chosen.