keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Luku seitsemän kertoo Jumalasta


*Vertausten tarkoitus on laittaa lukija ajattelemaan
*Luvut ovat myös vertauksia, joita ei voi käyttää onnennumeroina
*Jumalalla on seitsemän Henkeä, mutta Hän on yksi ja sama Jumala
*Luku seitsemän symboloi täydellisyyttä ja pyhyyttä
*Luoja on rytmittänyt ihmisen elämän luvulla seitsemän Raamatun opetuksen ja luonnon kautta
*Raamatun numerollisuus osoittaa, että Jumala on järjestelmällinen ja johdonmukainen, joka toimii laatimansa suunnitelman mukaisesti
*Ilmestyskirjassa asiat jäsentyvät seitsemästi


Purppuran väri muistuttaa, että olet Yeshuan (Jeesuksen) veren suojassa, jos noudatat Hänen käskyjään

Purppura on Ylipappi Yeshuan väri
Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) käytti paljon vertauksia opetuksessaan. Hän halusi laittaa kuulijansa ajattelemaan, eikä vain opiskelemaan ulkoa luetteloita. Vertausten merkitys piilee pintaa syvemmällä siinä, että ymmärtää, mitä kullakin asialla Jumala oikeasti tarkoittaa. Yeshua halusi, että Hänen seuraajat oppisivat ymmärtämään ja soveltamaan Jumalan Sanaa, kuten Pyhä Henki on Sanan alunperin tarkoittanut. Vertauksissa Hän käytti tavallisen kansan ymmärtämiä asioita esim. maanviljelystä, kalastuksesta, lampaiden paimentamisesta ja talojen rakentamisesta. Jos kuulija halusi kokosydämisesti oppia tuntemaan Jumalan, he ymmärsivät vertaukset.

Israelin ylipappien asut oli kudottu sinisistä ja punaisista langoista, jolloin kankaasta tuli veren väristä purppuraa. Raamatun aikana purppuraväriä voitiin valmistaa suurella vaivalla Murex- ja purppurakotiloista, jolloin väriaineen hinta nousi erittäin korkeaksi. Kuninkaat ja muut ylhäiset pitivät purppuran värisiä asuja, mihin muilla ei ollut varaa. Kuninkaiden ja keisarien värinä tunnettu purppura oli pääasiassa tumman punaista, aavistuksen verran siniseen taittuvaa, joka tunnetaan myös nimeltä Tyroksen purppura.

2. Moos. 39:1: "Sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villalangasta tehtiin myös pyhäkköpalveluspuvut sekä Aaronin pyhät vaatteet niiden ohjeiden mukaisesti, jotka Herra oli Moosekselle antanut."

Yeshua HaMashiachilla (Jeesuksella Kristuksella) on myös purppuran värinen viitta, koska Hänestä on tullut ikuisiksi ajoiksi Ylipappi. Viitan väri kertoo meille, miten Hän uhrasi oman ruumiinsa ja verensä ystäviensä puolesta (Joh. 15:13-14). Purppuraviitta kertoo myös Kuninkaiden Kuninkaasta, joka tehdessään paluun maan päälle murskaa jumalattomat vihan viinikuurnassa, jotta Hänen hallitsema tuhatvuotinen valtakunta voi alkaa puhtaasta siemenestä.

Joh. 19:1-3: "Nyt Pilatus käski ruoskia Jeesuksen. Sotilaat väänsivät orjantappuroista kruunun hänen päähänsä ja pukivat hänet purppuranpunaiseen viittaan. Toinen toisensa jälkeen he tulivat hänen eteensä ja sanoivat: "Ole tervehditty, juutalaisten kuningas", ja läimäyttivät häntä kasvoihin."

Ilm. 19:14-16: "Hänellä oli pukunaan vereen kastettu viitta, ja hänen nimensä on Jumalan Sana. Hänen suustaan lähtee terävä miekka. Sillä miekalla hän lyö kansoja, hän paimentaa niitä rautaisella sauvalla ja polkee viinikuurnassa kaikkivaltiaan Jumalan hehkuvan vihan viinin. Hänen viittaansa on reiden kohdalle kirjoitettu nimi: kuninkaiden Kuningas, herrojen Herra."

1. Moos. 49:10-11: "Ei siirry valtikka pois Juudalta, ei käskijän sauva hänen suvultaan. Hänen heimostaan on tuleva se, jolla on valta, häntä kansat tottelevat. Viiniköynnökseen hän sitoo aasinsa, jaloon köynnökseen aasinsa varsan. Hän pesee viinissä vaatteensa, rypäleiden veressä pukunsa."

Jes. 63:1-6: "-- Kuka on tuo, joka tulee Edomista, joka tulee Bosrasta, kirkkaanpunaisessa puvussa, tuo, joka astuu tietään voimaa uhkuen komeassa asussaan? 
-- Minä se olen, oikeuden julistaja, suuri pelastaja.
-- Miksi on pukusi punainen, vaatteesi kuin viinikuurnan polkijan?
-- Minä poljin kuurnallisen rypäleitä, poljin yksin, kansojen joukosta ei ketään tullut avukseni. Ja niin minä vihassani poljin ne kaikki ja kiivaudessani tallasin ne, niin että niiden mehu roiskui puvulleni ja tahri kaikki vaatteeni. Sillä koston päivää vaati minun sydämeni, kansani lunastamisen vuosi oli tullut. Minä katselin ympärilleni, mutta ei ollut yhtään auttajaa. Minä ihmettelin, ettei ketään tullut tuekseni. Vain oman käsivarteni voima minua auttoi, vain oma kiivauteni minua vahvisti. Niin minä poljin kansat vihassani, murskasin ne kiivaudessani ja annoin mehun valua maahan."

Ilm. 14:17-20: "Taivaan temppelistä tuli taas enkeli, ja hänelläkin oli terävä sirppi. Myös alttarista tuli enkeli, se jolla on tuli vallassaan, ja hän huusi kovalla äänellä sille enkelille, jolla oli terävä sirppi: "Pane terävä sirppisi työhön ja korjaa tertut maan viinitarhasta. Rypäleet ovat kypsyneet." Silloin enkeli heitti sirppinsä maan päälle, korjasi sadon maan viinitarhasta ja heitti rypäletertut suureen altaaseen, Jumalan vihan viinikuurnaan. Rypäleet poljettiin altaassa kaupungin ulkopuolella, ja verta pursui niin, että veri vielä tuhannen kuudensadan stadionmitan päässä ulottui hevosen kuolaimiin asti."

Jumalan laissa on sääntö, että viitan kulmissa tulee olla purppuran väriset (sinipunainen = purppura/violetti) tupsut. Tupsut ikään kuin kuvaavat vereen kastettua viittaa, jonka kulmista tihkuu veripisaroita. Kun ihminen tekee parannuksen uskossa Yeshua HaMashiachiin (Jeesukseen Kristukseen) ja alkaa noudattamaan Hänen tahtoaan, ihminen on sen jälkeen Yeshuan veren suojassa. Jumala vahvisti tämän opetuksen niin, että kaikki ne, jotka koskivat Yeshuan (Jeesuksen) viitan purppuran väriseen tupsuun, paranivat sairauksistaan. Niin tekemällä ei tunnustanut uskoaan pelkästään Jumalan Poikaan vaan myös uskovansa Jumalan Sanaan.

4. Moos. 15:37-40: "Herra sanoi Moosekselle: "Käske israelilaisten tehdä viittansa kulmiin tupsut ja sitoa jokaiseen tupsuun sinipunainen lanka. Näin on tehtävä sukupolvesta toiseen. Teillä tulee olla tällaiset tupsut, jotta niitä katsoessanne muistaisitte kaikki Herran käskyt ja täyttäisitte ne. Silloin ette antaudu sydämenne ja silmienne mielihalujen valtaan, kun ne viekoittelevat teitä luopumaan minusta. Kun te näin muistatte kaikki minun käskyni ja täytätte ne, te pysytte Jumalallenne pyhitettyinä."

Hepr. 12:14: "..pyrkikää pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa."

Joh. 15:13-14: "Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä."

Matt. 14:35-36: "Kun seudun ihmiset huomasivat, kuka oli tullut, he lähettivät sanan joka puolelle, ja niin kaikki sairaat tuotiin Jeesuksen luo. He pyysivät saada edes koskettaa hänen viittansa tupsua, ja kaikki, jotka sitä koskettivat, parantuivat."

Vertaukset laittavat meidät ajattelemaan - autuas se, joka haluaa ymmärtää

Moabin kuningas Baalak yritti lahjoa ennustaja Bileamin kiroamaan Israel, mutta Jumala otti Bileamin suun haltuunsa ja puhui Balakille vertausten avulla. Jumala teki selväksi, ettei Moab mahda mitään Israelille, sillä se on kuin ylivertainen leijona ja voimakas kuin villihärkä. Baalak ymmärsi, ettei hänellä ole mitään mahdollisuuksia voittaa sotaa Israelia vastaan.

4. Moos. 23:18-24 (RK): "Bileam puhui vertauskuvin ja sanoi: ”Nouse, Baalak, ja kuule! Kuuntele minua, Sipporin poika! Ei Jumala ole ihminen, että hän valehtelisi, eikä ihmislapsi, että hän katuisi. Sanoisiko hän jotakin eikä sitä tekisi? Puhuisiko hän jotakin eikä sitä toteuttaisi? 

Katso, minä olen saanut tehtä­väkseni siunata. Herra on siunannut, enkä minä voi sitä peruuttaa. Ei havaita onnettomuutta Jaa­kobissa eikä nähdä vaivaa Israelissa. Herra, Israelin Jumala, on sen kanssa. Riemuhuuto kuninkaalle kuuluu sen keskeltä. Jumala toi heidät pois gyptistä, sen sarvet ovat kuin villihärän. Noituus ei pysty Jaakobiin, eikä taikuus tehoa Isaeliin. Aikanaan sa­notaan Jaakobista ja Israelista: ’Mitä Jumala onkaan tehnyt!’ Katso, kansa nousee kuin leijo­na, se kohottautuu kuin jalopeura. Se ei paneudu makuulle, ennen kuin on syönyt saalista ja juonut surmattujen verta." 

Vertauksia löytyy myös Uudesta testamentista. Matteuksen evankeliumin 13.-luvussa Yeshua on järven rannalla. Hän opettaa kansalle seitsemän vertausta:
 1. Vertaus kylvetystä viljasta, josta vain osa tekee antaa hyvää satoa (13:3-23).
 2. Vertaus hyvästä siemenestä ja vihollisen levittämästä rikkaviljasta, joka puhdistetaan ja poltetaan tulessa vasta sadonkorjuun aikana, jottei puhdistaminen vahingoita hyvää viljaa (13:24-30).
 3. Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen, joka kasvaa suureksi puuksi (13:31-32).
 4. Taivasten valtakunta on kuin hapate, joka leviää koko taikinaan (13:33).
 5. Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre, jonka löytäjä myi koko omaisuutensa ja osti pellon (13:44).
 6. Taivasten valtakunta on kuin kauppias, joka löysi kauniin helmen, myi koko omaisuutensa ja osti helmen (13:45-46).
 7. Taivasten valtakunta on kuin kalastusnuotta, jonka keräämät kalat erotellaan hyviin ja huonoihin (13:47-49).
Matt. 13:1-3, 34-35, 51-52: "Samana päivänä Jeesus lähti ulos, meni järven rantaan ja asettui istumaan. Hänen ympärilleen kokoontui silloin niin suuri joukko ihmisiä, että hänen oli siirryttävä veneeseen. Hän istui veneessä ja väkijoukko seisoi rannalla, ja hän puhui heille pitkään vertauksin...   ..Kaiken tämän Jeesus puhui väkijoukolle vertauksin. Vertauksitta hän ei puhunut heille mitään. jotta tämä profeetan sana kävisi toteen: -- Minä avaan suuni ja puhun vertauksin, tuon julki sen, mikä on ollut salattua maailman luomisesta saakka...   .."Ymmärrättekö nyt kaiken tämän?" Jeesus kysyi. "Ymmärrämme", he vastasivat. Silloin hän sanoi heille: "Siksipä jokainen lainopettaja, josta on tullut taivasten valtakunnan opetuslapsi, on kuin isäntä, joka runsaasta varastostaan ottaa esiin sekä uutta että vanhaa."

Kiertonuhteleminen on viisas tapa nuhdella toista osoittamatta häntä suoraan sormella. Kuningas Daavid oli ottanut laittomasti toisen miehen vaimon omaksi ja surmauttanut hänen aviomiehensä pois tieltä. Jumala lähetti profeetta Natanin nuhtelemaan Daavidia. Natan ei suoraan moittinut Daavidia, vaan esitti ensin koskettavan tarinan, joka olikin vertaus:

Pieni karitsa
2. Sam. 12:1-4: "..Natan sanoi: "Eräässä kaupungissa oli kaksi miestä, rikas ja köyhä. Rikkaalla oli suuret määrät lampaita ja härkiä, mutta köyhällä ei ollut kuin yksi ainoa pieni karitsa, jonka hän oli ostanut. Hän elätti karitsaa, ja se kasvoi hänen luonaan yhdessä hänen lastensa kanssa. Se söi hänen leipäänsä ja joi hänen kupistaan, se makasi hänen sylissään ja oli hänelle kuin tytär. Mutta kerran rikkaan miehen luo tuli vieras. Rikas ei raskinut ottaa yhtään omista lampaistaan tai häristään valmistaakseen ruokaa matkamiehelle, joka oli tullut hänen luokseen, vaan otti köyhän miehen karitsan ja teki siitä vieraalleen aterian."

Kuningas Daavid järkyttyi kuulemastaan, määräsi miehelle kuolemantuomion ja karitsan korvattavaksi nelinkertaisesti (2. Moos. 21:37, Luuk. 19:8). Sitten Natan sanoi, että se mies olet sinä itse.

2. Sam. 12:5-7: "Daavid suuttui kovasti tuolle miehelle ja sanoi Natanille: "Niin totta kuin Herra elää, se mies, joka noin teki, on kuoleman oma. Ja karitsa hänen on korvattava nelinkertaisesti, koska hän teki tuolla tavalla eikä tuntenut sääliä." Silloin Natan sanoi Daavidille: "Se mies olet sinä..."

Kiertonuhtelu auttoi tehokkaalla tavalla Daavidia ymmärtämään tekonsa törkeyden. Daavidin sydän murtui ja hän katui syvästi tekoaan (Ps. 51:19, 2. Sam. 12:16-17). Hän ei yrittänyt puolustella tekoaan, vaan tunnusti, että häntä nuhdellaan oikein (Ps. 51:5-6). Vertaus toimi hyvin, koska Daavidilla oli korvat kuulla ja ymmärrystä, mitä Jumalan hänelle halusi sanoa. Kun Daavid oli tunnustanut syntinsä, Jumala antoi hänelle anteeksi.

2. Sam. 12:13: "Silloin Daavid sanoi Natanille: "Olen tehnyt syntiä Herraa vastaan." Natan vastasi: "Herra vapauttaa nyt sinut tästä synnistä, eikä sinun tarvitse kuolla."

Jos ei siedä kuulla totuutta, eksyy valheiden maailmaan

Jos Raamatun lukijaa ei oikeasti kiinnosta oppia Jumalan tuntemista, vertaukset jäivät vieraiksi. Vaikka vertaus olisi ymmärrettävistä Jumalan Sanan kautta, lukijan väärä sydämen asenne estää häntä ymmärtämästä opetusta oikein.

Matt. 13:12-15: "Jolla on, sille annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. Minä puhun heille vertauksin, koska he näkevät eivätkä kuitenkaan näe ja kuulevat eivätkä kuitenkaan kuule eivätkä ymmärrä. Heissä käy toteen tämä Jesajan ennustus:

-- Kuulemalla kuulkaa älkääkä käsittäkö. Katsomalla katsokaa älkääkä nähkö. Sillä paatunut on tämän kansan sydän, vain vaivoin he kuulevat korvillaan ja silmänsä he ovat ummistaneet, jotta he eivät silmillään näkisi, eivät korvillaan kuulisi eivätkä sydämellään ymmärtäisi, jotta he eivät kääntyisi enkä minä parantaisi heitä."

Raamattu yleensä kertoo, milloin kyseessä on vertaus. Muuta opetusta ei saa käsitellä vertauksena, koska silloin vertausselityksestä tulee tekosyy torjua Raamattua esim. väittämällä jonkin kohdan olevan vain ohjeellista elämänviisautta tai kielikuvaa. Monet raamatunopettajat eivät ole pystyneet hyväksymään Hesekielin kirjan lukuja 40-48. He yrittävät selittää lukujen olevan vain vertauskuva, mutta ne sivut eivät ole mikään vertaus, vaan Pyhän Hengen täsmällinen ilmoitus.

Matt. 5:17-19: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi."

Monet uskonnolliset ihmiset haluavat uskoa vain itse valitsemansa osat Raamatusta, jolloin heille syntyy väärä kuva Jumalasta. He haluavat Jeesuksen antavan kaiken sen, mitä rukoilija Jeesukselta pyytää, vaikka eläisi edelleen synnissä ja harhaopeissa. Päästäkseen helpolla he haluavat itse määritellä, millainen Jeesus on. Kun yrittää ottaa rusinat pullasta, uskonnollisen ihmisen edestä vedetään koko pulla pois.

Hän ei siedä kuulla totuutta
2. Tim. 4:3-4: "Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. He tukkivat korvansa totuudelta ja kääntyvät kuuntelemaan taruja."

2. Tim. 3:5-7: "..he ovat ulkonaisesti hurskaita mutta kieltävät uskon voiman. Karta sellaisia! Nämä näet tunkeutuvat koteihin ja kietovat valtaansa syntien rasittamia, monenlaisten oikkujensa riepottelemia naisparkoja, jotka ovat aina alttiita uusille opetuksille mutta eivät voi koskaan päästä selville totuudesta."

Matt. 25:10-12: "Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi: 'Totisesti, minä en tunne teitä.'"

Papisto luulee palvelevansa Jumalaa, mutta Yeshua nuhteli heitä ankarasti

Matteuksen evankeliumin 23.-luvussa on Yeshua (Jeesus) seitsemän "voi" -kirousta lainopettajille ja fariseuksille (Matt. 23:13-33, 1933/38 käännös!, vert. Matt. 11:21-24, Ilm. 9:12). Meidän aikana heillä tarkoitetaan papistoa ja seurakunnassa aktiivisesti puhuvia maallikkoja. Yeshuan nuhtelu on poikkeuksellisen ankaraa. Seitsemän vertausta korostaa, että Jumala on nyt tosissaan. Papisto estää ihmisiä pääsemästä Taivaaseen, eivätkä he itsekään sinne pääse. Papistoa moititaan ihmisten käännyttämisestä harhaoppeihin, jolloin heistä tulee helvetin omia. Papit ovat tekopyhiä ja pyrkivät hyötymään seurakuntalaisten rahoista. Kun Jumala lähettää profeettansa pappien luokse, papisto torjuu heidät ja tekee heille pahaa. Yeshua kutsuu heitä käärmeiksi, jotka eivät pääse pakoon helvetintuomiota (Matt. 18:6, Jaak. 3:1-6).
 1. Papit estävät seurakuntalaisia pääsemästä Taivaaseen, eivätkä itse sinne pääse (Matt. 23:13; [jae 14 puuttuu vanhimmista kirjoituksista, mutta sama asia on Mark. 12:40]).
 2. Papit kiertävät kaikkialla saadakseen käännynnäisiä, mutta kirkkojen harhaopit tekevät uskoon tulleista helvetin omia (Matt. 23:15).
 3. Valoja vannottaessa papit kunnioittavat rahan kautta tehtyä valaa, mutta eivät Jumalan kautta tehtyä valaa (Matt. 23:16-23).
 4. Papit ovat pilkuntarkkoja pienistäkin kymmenyksistä, mutta heiltä puuttuu suhteellisuuden tajua noudattaa Jumalan tahtoa isoissa asioissa (Matt. 23:23-24).
  Kalkitut kivihaudat Jerusalemissa
 5. Papit pesevät tekopyhästi ulkoisen olemuksensa puhtaan näköiseksi, mutta eivät tee parannusta sydämen synneistä (Matt:23:25-26).
 6. Papit ovat kuin komean näköiset kalkilla valkaissut kivihaudat, joiden sisällä on kuivuneita luita, täynnä tekopyhää hurskastelua ja laittomuutta (Matt. 23:27-28).
 7. Papit kunnioittavat ihmisten suosion tähden edesmenneitä profeettoja koristelemalla heidän hautojaan, jotka heidän esi-isäntä murhasivat, mutta he jatkavat esi-isiensä tapoja (Matt. 23:29-33).
Yeshuan seitsemän nuhtelua papistosta on vakava varoitus, ettei pidä uskoa kaikkia pappien puheita, vaan aina tarkistaa Raamatusta, pitääkö puhe paikkansa. 

Apt. 17:11: "Juutalaiset olivat täällä avarakatseisempia kuin Tessalonikassa. He ottivat sanan halukkaasti vastaan ja tutkivat päivittäin kirjoituksista, pitikö kaikki paikkansa."

Varovaisuuteen on painavat syyt. Yeshua (Jeesus) varoitti, ettei seurakuntalaiset pääse Taivaaseen, jos he eivät noudata Jumalan tahtoa pappeja paremmin. Tämä varoitus on tarkoitettu myös meidän sukupolvelle, koska se on kirjattu Raamattuun, eikä jäänyt vain paikallisten ihmisten perimätiedoksi.

Matt. 5:20: "Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan."

On hyvä, jos uskoo Yeshuaan (Jeesukseen), mutta ei ole hyvä, jos uskoo sen lisäksi kaikkeen, mitä mieli tekee. Maailmaan on lähetetty kirkollinen eksytys sen takia, etteivät ne uskovat pelastuisi Taivaaseen, jotka herkkäuskoisesti rakastuvat valheeseen. Yeshua HaMashiach pelastaa ne uskovat, jotka hylkäävät kirkkojen harhaopit Jumalan Sanan tähden (Matt. 5:20).

2. Tess. 2:10-12 (antikristuksesta): "Hänen vääryytensä pettää ne, jotka joutuvat kadotukseen, koska he eivät ole rakastaneet totuutta, joka olisi pelastanut heidät. Siksi Jumala lähettää rajun eksytyksen, jotta he uskoisivat valheeseen, ja niin saavat tuomionsa kaikki ne, jotka eivät ole uskoneet totuuteen vaan ovat valinneet vääryyden. Siksi Jumala lähettää rajun eksytyksen, jotta he uskoisivat valheeseen, ja niin saavat tuomionsa kaikki ne, jotka eivät ole uskoneet totuuteen vaan ovat valinneet vääryyden."

Ilm. 21:8: "..epäjumalien palvelijat ja kaikki valheen orjat saavat tämän palkan: he joutuvat tuliseen järveen rikinkatkuisten lieskojen keskelle. Tämä on toinen kuolema."

Ilm. 22:15: "Ulkopuolelle jäävät koirat ja noidat, irstailijat, murhaajat ja epäjumalien palvelijat ja kaikki, jotka rakastavat valhetta ja noudattavat sitä."

Ilm. 3:14-15: "Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita: "Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku: "Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani."

Luvut ovat myös vertauskuvia, joita ei voi käyttää onnennumeroina

Raamatussa on paljon yksittäisiä sanasymboleja, jotka ovat vertauskuvia. Raamatun ajan ihmiset tunsivat hyvin eläimet ja kasvit, joita Raamattu käyttää usein symboloimaan toista asiaa. Sinapinsiemen symboloi Taivasten Valtakunnan kasvua pienestä suureksi, viikuna juutalaista, viini Kristuksen veriuhria, kallio Kristusta, sarvi kansan hallitsijaa jne. 

Raamatun runoudessa on mieli- ja kielikuvia, joilla ilmaistaan mm. kauneutta, rakkautta, iloa, surua ja muita tunteita. Laulujen laulu, Jobin kirja ja Psalmit on kirjoitettu runomuotoon. Psalmien joukossa on alfabeettisia runoja, joiden säkeet alkavat kirjaimella hepreankielen aakkosjärjestyksen mukaan (esim. Psalmit 9, 25, 35). Alfabeettisuus tehostaa runon sanomaa, kuten usein myös psalmin pituus. Psalmi 119 on Jumalan lain suuri ylistys, mitä tehostaa, että psalmi on kaikista pisin ja myös alfabeettinen. Psalmien alfabeettinen rakenne kertoo myös Jumalasta, joka on samalla sekä luova että järjestelmällinen. Asiayhteydestä riippuen Raamatussa esiintyvät luvut ovat myös symboleja, jotka kuvaavat enemmän kuin lukumäärän.

Hiilessä 6 protonia ja 6 neutronia
Kuusi on ihmisen luku. Ihmisen ruumis koostuu lähes kokonaan vedestä ja hiilestä. Kun vesi jäätyy pilvissä ja sataa lumena alas, lumihiutaleet järjestyvät kuusikulmaisiksi tai kuusisakaraisiksi jääkiteiksi, joiden välinen kulma on 60 astetta. Hiiliatomissa on kuusi protonia ja kuusi neutronia. Hiili on väriltään musta, joka on vastakohta Jumalan valkoiselle kirkkaudelle.

Muinaisissa heprean ja kreikan kielissä ei ollut numeroita, vaan ne ilmaistiin kirjaimilla. Rooman numerojärjestelmä perustui myös kirjaimiin. Juutalaiset ovat aina pitäneet Raamatun numerollisuuden tutkimisesta. Heillä oli tapana laskea nimistään kirjaimien lukuarvot yhteen, mikä tarkoittaa nimen lukua. Raamattu käyttää samaa tapaa kertomaan, että antikristuksen nimen luku on 666 (Ilm. 13:18). Kuusisarjat esiintyvät Raamatussa muutenkin Israelin Jumalan vastustajina kuten filistealaiset (gazalaiset). Daavidin surmaama Goljat oli kuuden kyynärän ja kuuden vaaksan pituinen ja hänen keihäänsä rautakärki painoi 600 sekeliä (666). Daavidin veljenpojan surmaamalla filistealaisella sotilaalla oli kuusi sormea ja kuusi varvasta jokaisessa raajassa (6666).

1. Sam. 17:4, 7: "Filistealaisten leiristä astui esiin kaksintaistelija. Hän oli nimeltään Goljat, kotoisin Gatista, ja hän oli kuuden kyynärän ja vaaksan mittainen...     ..Hänen keihäänsä varsi oli kuin kangaspuiden tukki, ja sen rautakärki painoi kuusisataa sekeliä..."

2. Sam. 21:19-22: "Ja jälleen syntyi Gobissa taistelu filistealaisten kanssa, ja betlehemiläinen Elhanan, Jairin poika, surmasi gatilaisen Goljatin, jonka keihäänvarsi oli kuin kangaspuiden tukki. Ja jälleen syntyi Gatissa taistelu. Siellä oli jättiläiskokoinen mies, jolla oli kummassakin kädessä kuusi sormea ja kummassakin jalassa kuusi varvasta, yhteensä kaksikymmentäneljä; hänkin oli Rafan jälkeläisiä. Hän pilkkasi israelilaisia, mutta Jonatan, Daavidin veljen Simean poika, surmasi hänet. Näin nämä neljä gatilaista Rafan jälkeläistä kaatuivat Daavidin ja hänen miestensä lyöminä." (vert. YouTube-video)

Babylonian kuningas Nebukadnessar rakensi kultaisen epäjumalan patsaan, joka oli 60 kyynärää korkea ja 6 kyynärää leveä (66). Babyloniassa ei ollut 10-lukujärjestelmää vaan 60-lukujärjestelmä, mikä on periytynyt myös länsimaiseen ajanlaskuun niin, että tunnit ja minuutit jaetaan 60:een osaan. Samalla tavalla karttakoordinaateissa koko ympyrä on 360 astetta (6*60), missä aste jakaantuu 60 minuuttiin, joka jakaantuu 60 sekuntiin. Ilmestyskirja sanoo Babylonian olevan kaikkien huorien äiti.

Dan. 3:1: "Kuningas Nebukadnessar teetti kultaisen kuvapatsaan. Sen korkeus oli kuusikymmentä kyynärää ja leveys kuusi kyynärää. Hän pystytti sen Duran tasangolle Babylonin maakuntaan."

Ilm. 17:5: "Hänen otsassaan oli nimi, jolla on salainen merkitys: "Suuri Babylon, maailman porttojen ja iljetysten äiti."

Juutalaisten numerotutkimukset menevät joskus liian pitkälle. Kabbala on juutalainen lahko, jossa mm. etsitään tietokoneilla salakirjoitettuja ennustuksia Raamatusta, mitä siellä ei ole. Kabbalaa voi verrata magiaan. Jumala on kirjoittanut kaiken tarvittavan selvällä kielellä Raamattuun ja maallikko voi lukea sitä ilman, että täytyy osata salakirjoitusta. Jos Raamatun tekstien sisältä on löytynyt taitavasti laadittuja ilmaisuja, ne ovat aina olleet samaa viestiä, mitä Raamatusta voi muutenkin lukea (video).

Seitsemän on Jumalan luku, joka symboloi pyhyyttä ja täydellisyyttä

Raamatussa on useita esimerkkejä, kun Jumala on ilmaissut itseään luvun seitsemän avulla. Raamatussa luku seitsemän esiintyy 735 kertaa. Jos otetaan huomioon myös sana seitsemäs, luku esiintyy 854 kertaa eli keskimäärin useammin kuin joka toisella sivulla (Raamatussa on noin 1400 sivua). Se on melkein yhtä paljon kuin sanalla Jeesus, joka esiintyy 983 kertaa. Sana rakkaus esiintyy vain 310, usko 247 ja armo 170 kertaa (King James Version).

Yeshua oli nasaretilainen puuseppä
Luku seitsemän kertoo Jumalasta itsestään. Se on kuin Jumalan sormenjälki tai tapahtumapaikalle jätetty käyntikortti kertomaan, kuka täällä toimi. Luku seitsemän ei ole yksinään riittävä keino tunnistaa Jumalan tekoa. Aina tulee arvioida kaikkia olosuhteita Jumalan Sanan kautta tunnistaakseen Jumalan teot.

Luvun seitsemän merkitys vertauskuvana ja symbolina perustuu siihen, että Jumalalla on seitsemän Henkeä. Jumala on Pyhä, mikä tarkoittaa myös täydellisyyttä. Luku seitsemän on pyhyyden ja täydellisyyden vertauskuva.

Ilm. 4:5: "Ja valtaistuimesta lähti salamoita ja ääniä ja ukkosen jylinää; ja valtaistuimen edessä paloi seitsemän tulisoihtua, jotka ovat ne seitsemän Jumalan henkeä."

Luku seitsemän ei ole mikään maaginen onnenluku, jota käyttämällä voi vaikuttaa Jumalaan saadakseen itse haluamansa asiat. Et voi voittaa lotossa seitsemää oikein yhtään paremmin käyttämällä lukua seitsemän kuin käyttämällä muita lukuja. Jos valitset formula 1 -auton numeroksi seitsemän, et voita yhtään sen enempää kilpailuja kuin muilla numeroilla. Määrätyn numeron käyttäminen saadakseen onnea tai voimia on taikauskoa.

Lukua seitsemän eikä Jeesuksen nimeä voi käyttää loitsun tapaan. Ihminen ei voi ottaa valtaansa Pyhää Henkeä hokemalla Jeesuksen nimeä tai lukua seitsemän tekemään tahtomiaan asioita. Pyhä Henki antaa kenelle tahtoo ja ihminen on aina alisteinen Pyhälle Hengelle. Etelä-Afrikassa pastori Jonathan Mthetwa oli pitkään rukoillut ja paastonnut, että pystyisi kävelemään veden päällä hämmästyttääkseen seurakuntaa. Hän etsi vain omaa kunniaa ja lopputulos oli, ettei joen vesi kantanut, vaan krokotiilit söivät pastorin (IL 15.5.2017). Ylipappi Skeuaksella oli seitsemän juutalaista poikaa, jotka eivät uskoneet Jeesukseen, mutta he yrittivät käyttää Jeesuksen nimeä loitsun tapaan. He uskoivat Jeesuksen nimessä olevan voimaa, jonka saa, kun vain hokee sitä. Seitsemälle pojalle kävi huonosti.


Apt. 19:13-16 (RK): "Myös muutamat kiertelevät juu­talaiset henkienmanaajat rupesivat lausumaan Herran Jeesuksen nimeä niiden yli, joissa oli pahoja henkiä, sa­noen: ”Minä vannotan teitä sen Jeesuksen nimeen, jota Paavali julistaa.”Näin tekivät myös erään juutalaisen ylipapin Skeuaksen seitsemän poikaa, mutta paha henki vastasi heille: ”Jeesuksen minä tunnen ja Paavalin tiedän, mutta keitä te olette?” Ja mies, jossa paha henki oli, hyökkäsi heidän kimppuunsa, voitti heidät kaikki ja runteli heitä, niin että he alastomina ja haavoitettuina pake­nivat siitä talosta." 

Matt. 6:7: "Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuulluiksi, kun vain latelevat sanoja."

Yeshua karkotti Magdalan Mariasta seitsemän pahaa henkeä ja otti hänet läheiseksi työtoveriksi eikä välittänyt siitä, mikä oli Marian historia (Mark. 16:9, Luuk. 8:2). Seitsemän korostaa tässä asiayhteydessä, että Yeshua HaMashiachilla on ehdoton ylivalta pahoihin henkiin nähden. Pahat henget uskovat, että Raamatun Jumala on ainoa Jumala maailmassa, ja pelkäävät Yeshua HaMashiachia, koska Hänellä on valta ja voima heittää heidät tuliseen järveen.

Luuk. 8:1-2: "Sen jälkeen Jeesus kulki kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään julistaen ilosanomaa Jumalan valtakunnasta. Hänellä oli seurassaan kaksitoista opetuslastaan sekä muutamia naisia, jotka hän oli parantanut taudeista ja vapauttanut pahojen henkien vallasta. Näitä olivat Magdalan Maria, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä,.."

Jaak. 2:19: "Sinä uskot, että Jumala on yksi ainoa. Oikein teet -- pahat hengetkin uskovat sen ja vapisevat. Mutta etkö sinä tyhjänpäiväinen ihminen tahdo tietää, että ilman tekoja usko on hyödytön?"

Luuk. 8:30-33: "Mikä sinun nimesi on?" kysyi Jeesus. Mies vastasi: "Legioona", sillä häneen oli mennyt monta pahaa henkeä. Ne pyysivät, että Jeesus ei käskisi niiden syöksyä kadotuksen kuiluun. Läheisellä vuorella oli iso sikalauma laitumella. Pahat henget pyysivät Jeesukselta lupaa mennä sikoihin, ja hän salli sen. Silloin henget lähtivät miehestä ja menivät sikoihin, ja lauma syöksyi jyrkännettä alas järveen ja hukkui."

Jumala on järjestelmällinen ja suunnitelmallinen

Yleensä luku kolme on liitetty pyhyyteen, mutta se ei ole samalla tavalla täydellisyyttä ilmaiseva luku, mitä on seitsemän. Raamattu käyttää kolmasti toistamista vahvistamaan totuuden. Pietarin uskollisuus ei kestänyt, kun Yeshuan tuomittiin, ja hän kielsi Herransa. Ylösnousemuksen jälkeen Pietarin usko palautui ja Yeshua kysyi kolme kertaa Pietarilta, että rakastaako Pietari Häntä (Joh. 21:15-17). Pietari vahvisti kolmasti Rakastavansa Häntä. Pietarille näytettiin näky epäpuhtaista elämistä. Pietari kielsi kolme kertaa ei-sanalla, ettei hän ole syönyt koskaan mitään kiellettyä. Ääni taivaasta vastasi kolme kertaa tosin tarkoittaen pakanoita, että minkä Jumala on puhdistanut, sitä ei saa sanoa epäpuhtaaksi (Apt. 10:15, 17, 34-35). 

Neljä kuusisiipistä toistavat kolmasti Jumalan olevan Pyhä. 24 vanhinta osoittavat kunnioitusta Jumalalle lähi-itämaisella tavalla laskemalla nöyrästi kruununsa (kultaiset voiton seppeleet) maahan Jumalan valtaistuimen eteen.

Ilm. 4:8-11: " -- Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias! Hän oli, hän on ja hän on tuleva. 

Aina kun olennot ylistävät, kunnioittavat ja kiittävät häntä, joka istuu valtaistuimellaan ja joka elää aina ja ikuisesti, nuo kaksikymmentäneljä vanhinta heittäytyvät maahan hänen valtaistuimensa eteen ja osoittavat hänelle kunnioitustaan -- hänelle, joka elää aina ja ikuisesti. He asettavat seppeleensä valtaistuimen eteen ja lausuvat: -- Herra, meidän Jumalamme! Sinä olet arvollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja vallan, sillä sinä olet luonut kaiken. Kaikki, mikä on olemassa, on sinun tahdostasi luotu."

Luku 12 symboloi Raamatussa täydellistä hallintoa ja järjestystä. Yeshualla oli 12 opetuslasta, jotka saavat hallita Israelin 12 sukukuntaa tuhatvuotisessa valtakunnassa. Heidän apunaan on 12000 messiaanista juutalaista jokaisesta 12 sukukunnasta (yht. 144000), jotka osallistuvat kaikkien kansojen hallitsemiseen (Ilm. 2:26-28, 7:3-8, 14:1-3). Ilmestyskirja kuvaa tilanteen Siionin vuorella Israelissa. Kuninkaiden Kuninkaan Yeshua HaMashiachin edessä on tuhatvuotisen valtakunnan korkeimmat johtajat. He kaikki ovat lunastettu maasta, mikä tarkoittaa heidän olevan ihmisiä. He ovat kaikki messiaanisia juutalaisia. Jos joku haluaa Jumalan Valtakuntaan, varautukoon siihen, että hänen esimiehensä on varmasti messiaaninen juutalainen.

Ilm. 14:1-4: "Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi. Minä kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien pauhu tai kuin ukkosen jylinä. Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua. Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo sataneljäkymmentäneljätuhatta, jotka on ostettu maan päältä. He eivät ole tahranneet itseään naisten kanssa vaan ovat pysyneet puhtaina kuin neitsyet, ja he seuraavat Karitsaa, minne hän meneekin. Heidät on ostettu ihmisten joukosta esikoislahjaksi Jumalalle ja Karitsalle."

Kun Mooses havaitsi, että hänellä on liian suuri taakka johtaa erämaassa Israelin kansaa yksin ja ratkaista heidän riitojaan, Jumala kehotti Moosesta valitsemaan 70 parasta miestä hänelle avuksi. Jumala antoi heille Pyhän Henkensä auttamaan johtamisessa (4. Moos. 11:26-29). Sama määrä 70 henkilöä tuli Jaakobin suvusta Egyptiin, josta kasvoi suuri kansa (1. Moos. 46:27).

4. Moos. 11:16-17: "Herra sanoi Moosekselle: "Kokoa Israelin vanhimmista seitsemänkymmentä miestä, joiden tiedät olevan arvossa pidettyjä kansan johtajia, ja tuo heidät minun luokseni pyhäkköteltan luo. He jääkööt sinne odottamaan sinun kanssasi. Minä laskeudun sinne puhumaan kanssasi ja siirrän sinusta heihin sitä henkeä, jonka olet saanut. Näin he voivat auttaa sinua huolehtimaan kansasta, eikä sinun enää tarvitse yksin kantaa koko taakkaa."

5. Moos. 10:22: "Kun esi-isänne menivät Egyptiin, heitä oli vain seitsemänkymmentä, mutta nyt on Herra, teidän Jumalanne, tehnyt teidät lukuisiksi kuin taivaan tähdet."

Yeshua (Jeesus) valitsi 72 opetuslasta menemään pareittain (36 paria) eri paikkakunnille valmistamaan Yeshuan tuloa (Luuk. 10:1). Koska he toimivat pareittain, he täyttivät lain vaatimuksen kahdesta todistajasta, jotta kuulijat uskoisivat heidän todistuksensa Yeshuasta (5. Moos. 19:15). He saivat vallan ajaa pahoja henkiä pois, mikä vahvisti heidän puheensa.

Luuk. 10:17, 20: "Ne seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta palasivat iloisina ja sanoivat: "Herra, pahat hengetkin tottelevat meitä, kun käskemme niitä sinun nimessäsi."...    ..Mutta älkää siitä iloitko, että henget teitä tottelevat. Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan."

Jumala on katsonut tarpeelliseksi ilmoittaa Raamatussa tulevista. Tämä osoittaa, että Jumalalla on suunnitelma, jota Hän toteuttaa ennalta laaditussa järjestyksessä.
Raamatun numerollisuus ja Jumalan ilmoitus suunnitelmastaan osoittaa, että Jumala on johdonmukainen ja järjestelmällinen. Häneltä puuttuu kokonaan sattumanvarainen poukkoilu.

1. Kor. 14:39-40: "Veljet, tavoitelkaa siis profetoimisen lahjaa älkääkä estäkö kielillä puhumista. Kaiken on vain tapahduttava arvokkaasti ja hyvässä järjestyksessä."

Aam. 3:7-8: "Ei Herra Jumala tee mitään ilmoittamatta suunnitelmiaan palvelijoilleen, profeetoille. Leijona ärjyy, kuka ei pelkäisi? Herra Jumala puhuu, kuka ei julistaisi?"

Jumalalla on seitsemän Henkeä, mutta Hän on yksi ja sama Jumala

Jehovah on erisnimi, joka kuuluu yksin Jumalalle. Hepreaksi nimi kirjoitetaan neljällä konsonantilla YHWH. Kieliopin mukaan sanassa tulee olla vähintään kolme vokaalia sekä konsonanttien H ja W välissä tulee olla vokaali O. Kun nimi kirjoitetaan vokaalimerkkien kanssa, sana on Jehovah, jossa on seitsemän kirjainta. Nimestä kertoo lisää artikkeli: 'Johannes Kastaja todisti: Jumalan Poika on Jehovah'.

Jehovah hepreaksi
Joh. 17:1, 12, 26 (1933/38): "Tämän Jeesus puhui ja nosti silmänsä taivasta kohti ja sanoi: "Isä, hetki on tullut, kirkasta Poikasi, että Poikasi kirkastaisi sinut...    ..Kun minä olin heidän kanssansa, varjelin minä heidät sinun nimessäsi, jonka sinä olet minulle antanut...   ..Ja minä olen tehnyt sinun nimesi heille tunnetuksi ja teen vastakin, että se rakkaus, jolla sinä olet minua rakastanut, olisi heissä ja minä olisin heissä."

Neh. 9:5: "..Nouskaa ja ylistäkää Herraa, meidän Jumalaamme, aina ja ikuisesti! Ylistetty olkoon sinun nimesi kunnia, joka kohoaa kaikkea kiitosta ja ylistystä korkeammalle!"

Neh. 9:5 (Green's Literal, 1985): "..Stand up! Bless Jehovah your God forever and ever. And blessed be the Name of Your Glory, even He being exalted above all blessing and praise."

Ps. 92:1: "..Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein."

Ps. 92:1 (Green's Literal, 1985): "..It is good to give thanks to Jehovah, and to sing praises to Your name, O Most High;"

Ps. 83:19 (1933/38): "Ja tulkoot tuntemaan, että sinun ainoan nimi on Herra, että sinä olet Korkein kaikessa maassa."

Ps. 83:18 (83:19, King James Version, 1611). "That men may know that thou, whose name alone is Jehovah, art the most high over all the earth."

Ihmisen ruumiilla on yksi henki, joka tiedostaa olemassaolonsa. Miten yhdellä Jumalalla voi olla seitsemän Henkeä, jotka tiedostavat olemassaolonsa kukin? Jumala on ilmoittanut, että Hänellä on seitsemän Henkeä, mutta Hän on yksi ja sama Jumala. Jumalaa voisi kuvata yhtenä olentona, jolla on kuin seitsemän sarvea ja seitsemän silmää.

llm. 5:6: "Ja minä näin, että valtaistuimen ja neljän olennon edessä vanhinten keskellä seisoi karitsa. Se oli kuin teurastettu, ja sillä oli seitsemän sarvea ja seitsemän silmää -- ne Jumalan seitsemän henkeä, jotka on lähetetty kaikkialle maailmaan."

Sarvi on myös voiman vertauskuva. Raamatun alussa Jumala käyttää itsestään nimeä Elohim, joka on hepreankielen monikossa (kolme tai enemmän) tarkoittaen 'Voimia', jotka ovat Jumalan seitsemään Henkeä. Jumalan nimi Adonai tarkoittaa Herraa, mutta on alkukielellä kuitenkin monikkomuodossa Herrat (esim. 5. Moos. 10:17). Alkukertomuksessa Jumala kutsuu itseään Me-muodossa.

1. Moos. 1:26: "Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu." 

1. Moos. 3:22 (1933/38): "Ja Herra Jumala sanoi: "Katso, ihminen on tullut sellaiseksi kuin joku meistä, niin että hän tietää hyvän ja pahan. Kun ei hän nyt vain ojentaisi kättänsä ja ottaisi myös elämän puusta ja söisi ja eläisi iankaikkisesti!"

Jumala ilmoittaa itsestään myös Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä, mutta se ei tarkoita, että olisi kolme toisistaan erillistä Jumalaa. Jumala vain ilmoittaa itsestään monilla eri tavoin. Jumalalla on myös lukuisia nimiä, mutta Hän on yksi ja sama Jumala, eikä muita Jumalia ole olemassa.

Mark. 12:29, 32 1933/38: "Jeesus vastasi: "Ensimmäinen on tämä: 'Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi ainoa...   ..Niin kirjanoppinut sanoi hänelle: "Oikein sanoit, opettaja, totuuden mukaan, että yksi hän on, ja ettei ketään muuta ole, paitsi hän."

Jumalan seitsemän Henkeä ovat kaikkialla läsnä yhtä aikaa ja näkevät kaiken (Ilm. 5:6). Jumalan yksi nimistä on Minä Olen. Se kertoo, että kaikki oleminen on Hänessä. Mitään muuta olemista ei voi olla, koska Pyhä Henki on kaikkialla. Henkien lukumäärää ei voi lisätä eikä vähentää, koska Jumala ei koskaan muutu (Mal. 3:6).

Apt. 17:24-28: "Jumala, joka on luonut maailman ja kaiken, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu ihmiskäsin tehdyissä temppeleissä. Häntä ei myöskään palvella ihmiskäsin, ikään kuin hän tarvitsisi jotakin -- itse hän antaa kaikille elämän, hengen ja kaiken muun. Yhdestä ihmisestä hän on luonut koko ihmissuvun, kaikki kansat asumaan eri puolilla maan päällä, hän on säätänyt niille määräajat ja asuma-alueiden rajat, jotta ihmiset etsisivät Jumalaa ja kenties hapuillen löytäisivät hänet. "Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme. Ovathan muutamat teidän runoilijannekin sanoneet: 'Me olemme myös hänen sukuaan.'"

Jumalan seitsemän Hengen havainnot maailmasta ovat samat, kunkin elämänkokemus on sama, joten He tekevät asioista aina samat johtopäätökset. Jumalan seitsemän Henkeä ovat kaikista asioista yhtä mieltä ja Heillä on kaikessa keskinäinen rauha sekä rakkaus. Seitsemän Henkeä ovat kuin laulaisivat kuorona yhtä ja samaa laulua äänet kauniisti sointuen. He ovat kaiken yläpuolella, joten Heidän ei tarvitse teeskennellä kenellekään, vaan He ovat aina täynnä totuutta.

Jaak. 3:17: "Mutta ylhäältä tuleva viisaus on puhdasta ja pyhää, ja niin se myös rakentaa rauhaa, se on lempeää ja sopuisaa, täynnä armahtavaisuutta ja hyviä hedelmiä, se on tasapuolista ja teeskentelemätöntä."

Jumalan seitsemän Hengen nimet on mainittu Jesajan kirjassa. Nimet kertovat, mikä on kunkin Hengen rooli. Herran Henki aloittaa lauseen, jolloin Jumala käyttää alkukielisessä lauseessa Herra sanan kohdalla nimeään Jehovah. Jumala kertoo, että Minä Olen Henki (Joh. 4:24). Sen jälkeen mainitaan seuraavat kuusi nimeä pareittain. Menora on rakennettu tämän kuvaksi, jossa rungon ympärillä on kolme paria oksia ja lamppuja on yhteensä seitsemän.
 1. Herran Henki
  Menorassa on 7 lamppua
 2. Viisauden Henki
 3. Ymmärryksen Henki
 4. Neuvon Henki
 5. Voiman Henki
 6. Tiedon Henki (myös Totuuden Henki, RK 1992)
 7. Herran pelon Henki
Jes. 11:2 (1933/38): "Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen Henki, neuvon ja voiman Henki, tiedon ja Herran pelon Henki."
 
2. Moos. 31:3 (RK): "Minä olen täyttänyt hänet Jumalan Hengellä, niin että hänellä on viisautta, ymmärrystä, tietoa ja kaikenlaista taitoa"
 
Sananl. 8:1, 12-13, 14, 22-23, 30; 9:1: "Kuulkaa! Viisaus kutsuu, ymmärrys korottaa äänensä...   ..Minä, viisaus, viihdyn älyn seurassa, harkinta ja tieto ovat kumppanini. Joka Herraa pelkää, vihaa kaikkea pahaa...    ..Minulta tulee ajatus, minulta sen toteutus, minä olen ymmärrys, minun on voima...   .."Minut Herra loi ennen kaikkea muuta, luomisensa esikoisena, ennen taivasta ja maata. Iankaikkisuudesta minä sain alkuni, kaiken alussa, ennen kuin maata oli...   ..Jo silloin minä, esikoinen, olin hänen vierellään...   ..Viisaus on rakentanut itselleen talon, seitsenpylväisen rakennuksen."

Yeshua kertoi lähettävänsä uskovien avuksi Puolustajan (kreikaksi parakletos: auttaja, asianajaja, puolustaja), joka on Totuuden Henki (Joh. 16:7-15).

Joh. 15:26, 16:7-8, 13-14: "Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta...    ..Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio...   ..Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta." 

Yeshua HaMashiach on Kaikkivaltias Luoja, jolla on seitsemän Henkeä

Jumala aloittaa Raamatun viisaasti opettamalla olennaisen. Ensimmäinen lause kertoo, että kaiken on luonut Jumala. Maailma ei ole syntynyt sattumalta ja ihmisen yläpuolella on Kaikkivaltias Maailman Luoja, jonka yläpuolella ei ole enää mitään muuta. Alkukertomuksen ensimmäinen lause on kirjoitettu alunperin hepreaksi ja sisältää seitsemän sanaa: "Bereshit bara Elohim eth HaShamajim veth HaArets." Lauseessa esiintyy Jumalan monikollinen nimi Elohim, mutta lause taipuu poikkeuksellisesti yksikön mukaan, mikä myös viittaa Jumalan seitsemään Henkeen (vert. 1. Moos. 1:26, 3:22; Jes. 6:8). Lauseen keskimmäinen sana on Alef ja Tav (eth), kreikaksi Alfa ja Omega, mikä tarkoittaa, että Jumala on kaiken ensimmäinen ja viimeinen (Ilm. 1:8). Alef ja Tav (kreikaksi Alfa ja Omega) on myös yksi Yeshua HaMashiachin monista nimistä.

1. Moos. 1:1: "Alussa Jumala loi taivaan ja maan."

Ilm. 1:8: "Minä olen A ja O, alku ja loppu", sanoo Herra Jumala, hän, joka on, joka oli ja joka on tuleva, Kaikkivaltias."

Sana 'bereshit' on käännetty 'alussa', mutta se voi tarkoittaa myös esikoista, ensimmäistä, ensihedelmää tai päällikköä (Biblehub). Heprealainen voi ymmärtää lauseen yhtä aikaa kahdella eri merkityksellä: Alussa Jumala loi tai esikoisessa Jumala loi taivaan ja maan. Monet juutalaiset kirjanoppineet näkevät tässä lauseessa Messias profetian. Heprealaiskirjeen kirjoittajakin toteaa heti kirjeensä alussa, että Jumala on luonut maailman Poikansa kautta, joka perii kaiken. Jumalan Pojalla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä (Dan. 7:13-14, Matt. 28:27).

Hepr. 1:1-2: "Monet kerrat ja monin tavoin Jumala muinoin puhui isillemme profeettojen suulla, mutta näinä viimeisinä aikoina hän on puhunut meille Pojassaan, jonka hän on pannut kaiken perilliseksi ja jonka välityksellä hän myös on luonut maailmat."

Samasta asiasta puhuu Paavali Kolossalaiskirjeen ensimmäisessä luvussa kertomalla, että koko maailma on luotu Jumalan Poikaa varten. Yeshuan HaMashiach on Kaikkivaltias Maailman Luoja.

Kol. 1:13-20: "Hän on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme anteeksianto. Hän on näkymättömän Jumalan kuva, esikoinen, ennen koko luomakuntaa syntynyt. Hänen välityksellään luotiin kaikki, kaikki mitä on taivaissa ja maan päällä, näkyvä ja näkymätön, valtaistuimet, herruudet, kaikki vallat ja voimat. Kaikki on luotu hänen kauttaan ja häntä varten. Hän on ollut olemassa ennen kaikkea muuta, ja hän pitää kaiken koossa. Hän on myös ruumiin pää, ja ruumis on seurakunta. Hän on alku. Hän nousi esikoisena kuolleista, jotta hän olisi kaikessa ensimmäinen. Jumala näki hyväksi antaa kaiken täyteyden asua hänessä sekä hänen välityksellään tehdä sovinnon ja hänen ristinsä verellä vahvistaa rauhan kaiken kanssa, mitä on maan päällä ja taivaissa."

Yeshua HaMashiach on kivi (kallio), johon Jumala on kaivertanut Pyhät Kirjoitukset, Jumalan Sanan. Jumala on päättäväinen, vakaa ja luotettava kuin luja kallio. Hän ei epäröi, eikä huoju kahtaalle. Hän on kirjoittanut Sanansa Raamattuun ja toimii sen mukaan vuosituhansia.

Sak. 3:8-9: "Näin sanoo Herra: "Kuule, Joosua, ylipappi! Sinä ja papit, jotka kokoontuvat sinun johdollasi, olette ennusmerkkinä siitä, että minä lähetän palvelijani. Hän on Uusi Verso. Näettekö kiven, jonka olen pannut Joosuan eteen? Siinä yhdessä kivessä on seitsemän silmää! -- Katsokaa, minä kaiverran siihen kirjoitukseni, sanoo Herra Sebaot. Yhdessä hetkessä minä otan pois tämän maan synnin." (Joosua on alkukielellä Yeshoshua, Yeshua)

Ilm. 5:5: "Mutta yksi vanhimmista sanoi minulle: "Älä itke. Juudan heimon leijona, Daavidin juuriverso, on saanut voiton! Hän avaa kirjan ja murtaa kaikki seitsemän sinettiä."

Ilm. 19:13: "..ja hänen nimensä on Jumalan Sana."

Sanalaskujen kirjassa kerrotaan tulevasta Messiaasta. Häntä kutsutaan Viisaudeksi, joka on myös yksi Jumalan seitsemän Hengen nimistä. Hänellä on talossa on seitsemän pylvästä, mitkä kuvaavat Yeshua HaMashiachin seitsemää Henkeä. Hän on ollut olemassa ennen maailman luomista ja Hän antaa ikuisen elämän.

Sananl. 8: 22-26, 8:35-9:1 (1933/38): "Herra loi minut töittensä esikoiseksi, ensimmäiseksi teoistaan, ennen aikojen alkua. Iankaikkisuudesta minä olen asetettu olemaan, alusta asti, hamasta maan ikiajoista. Ennenkuin syvyyksiä oli, synnyin minä, ennenkuin oli lähteitä, vedestä rikkaita. Ennenkuin vuoret upotettiin paikoilleen, ennen kukkuloita, synnyin minä, kun hän ei vielä ollut tehnyt maata, ei mantua, ei maanpiirin tomujen alkuakaan...      ..Sillä joka minut löytää, löytää elämän ja saa Herran mielisuosion. Mutta joka menee minusta harhaan, saa vahingon sielullensa; kaikki, jotka minua vihaavat, rakastavat kuolemaa." Viisaus on talonsa rakentanut, veistänyt seitsemän pylvästänsä.

Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) on Jumala, joka tuli maan päälle elämään tavallisen ihmisen elämän (Joh. 1:1-3, 14). Hän sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi neitsyt Marian kohdusta. Yeshuaa kutsutaan Jumalan Pojaksi, koska Häntä ei laittanut alulle joku mies vaan Pyhä Henki (Luuk. 1:35, Jes. 9:6). Yeshua HaMashiachin oma Henki on Jumalan Pyhä Henki, koska Hän on yhtä Isän kanssa. Raamattu nimenomaan kertoo, että Yeshualla HaMashiachilla on Jumalan seitsemän Henkeä (myös llm. 5:6).

Ilm. 2:8, 18, 3:1: "..Näin sanoo ensimmäinen ja viimeinen, hän, joka oli kuollut mutta heräsi eloon...    .."Näin sanoo Jumalan Poika, jolla on silmät kuin tulen liekit ja jonka jalat välkehtivät kuin hehkuva pronssi:..    .."Näin sanoo hän, jolla on Jumalan seitsemän henkeä ja seitsemän tähteä:"

Joh. 1:1-3: "Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä...   ..Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta." 

Jerusalemin temppelissä uhrattiin päivittäin vuoden ikäisiä virheettömiä karitsoja (polttouhri), vehnäjauhoja (ruokauhri) ja viiniä (juomauhri). Uhraaminen osoitti omistautumista Israelin Jumalalle ja opetti kansan ymmärtämään Jumalan Pojan Golgatalla antaman uhrin sekä sen muistoksi nautittavan uhriaterian ehtoollisen. Uudenkuun juhlana ja monena suurena Herran juhlapäivänä uhrattiin päivittäisen uhrin lisäksi seitsemän virheetöntä karitsaa, mikä kuvaa Karitsa Yeshua HaMashiachia, jolla on Herran seitsemän Henkeä (4. Moos. 28:11, 19, 27; 29:2, 8). Pääsiäisestä alkaa happamattoman leivän juhla, joka kestää seitsemän päivää. Päivittäisen uhrin lisäksi uhrattiin joka päivä seitsemän karitsaa juhlan seitsemän päivän ajan. Juhlan seitsemäntenä päivänä on lisäksi Herran määräämä juhlakokous (4. Moos. 28:16-25). 

Yeshua HaMashiach on Karitsa, joka otti voiton maailmasta sovittamalla synnit Golgatan ristillä ja heräämällä kuolleista kolmen päivän perästä. Sen takia Hän on arvollinen saamaan seuraavat seitsemän asiaa:

Ilm. 5:12: "..Karitsa, joka on teurastettu, on arvollinen saamaan vallan, rikkauden, viisauden ja voiman, kunnian, kirkkauden ja ylistyksen."
 1. Hallitsijan kuulukin saada kansalaisilta hyväksynnän siihen, että Kuninkaalla on valta hallita heitä. 
 2. Yeshua HaMashiach on luonut kaiken, joten Hän myös omistaa kaiken. Hänellä on oikeus kaikkiin rikkauksiin. Hänellä on oikeus ottaa rikkaudet pois ja antaa niitä kenelle tahtoo.
 3. Viisaus on ominaisuus, joka kuuluu Jumalalle, joka on kyennyt luomaan koko maailman. Hänen päätöksensä ja neuvonsa ovat aina viisaampia kuin ihmisten omat. Luoja tietää aina paremmin asiat kuin luodut.
 4. Jumalalla on ylivertainen voima, joka ansaitsee kunnioituksen.
 5. Kunnia tarkoittaa, että Yeshua HaMashiachia korotetaan yli muiden, koska Hänen asemansa on yli muiden. 
 6. Kirkkaudella tarkoitetaan pyhyyttä, joka on Jumalan käskyjen ja tahdon tekemistä. Jumalan on täydellinen, joten Hänen toimintansa on pyhyyden standardi. Kirkas valkoinen valo on puhdas vailla tahraa oleva kirkkaus. Musta on pimeyden ja epäpyhyyden vertaus. 
 7. Yeshua HaMashiachilla on oikeus saada ylistyksen. Biblia ja King James Version -käännökset kääntävät sanan siunaus. Raamattu tarkoittaa siunauksella myös sitä, että ihminen siunatessaan Yeshua HaMashiachia polvistuu nöyränä Hänen edessä ja antaa Hänelle lahjoja. Jumala ei tarvitse lahjaksi tavaroita, mutta kunkin tulee antaa Hänelle se, että palvelee Herraansa kuuliaisesti (artikkelissa lisää). Room. 12:1-2: "Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla. Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä."
Yeshua HaMashiach on Jumalan Sana, joka on luonut kaiken sanomalla sen, minkä pitää syntyä esiin. Taivaan ja maan jälkeen Hän loi valon ja erotti sen pimeydestä. Yeshua on Jumalan kirkkaus ja pimeys ei voi valoa voittaa.

1. Moos. 1:2-3: "..Jumalan henki liikkui vetten yllä. Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli." (Jakeen 2 liikkua-verbi (rachaph) voidaan kääntää myös lepattaa tai ravistaa. Valo on sähkömagneettista aaltoliikettä, värähtelyä. Jumala loi valon Sanallaan, jolloin syntyi voimakasta värähtelyä ja valo tuli)

Joh. 8:12: "Jeesus puhui taas kansalle ja sanoi: "Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo." 

Jumalan loi sateenkaaren liiton merkiksi, jossa on seitsemän väriä

Valkoinen on kirkas ja puhdas väri. Hopeaa puhdistetaan sulattamalla se juoksevaksi, jolloin epäpuhtaudet palavat hehkuvasta metalista pois. Seitsemän kertaa sulatettu hopea on lopulta täydellisen puhdasta. Se heijastaa kirkasta ja puhdasta valkoista väriä.

Ps. 12:7: "Herran sanat ovat todet ja puhtaat, kirkkaat kuin seitsemästi puhdistettu hopea, joka hohtavana juoksee sulattimesta."

Kirkas auringon valo sisältää kaikki värit ja sen takia sen näkyy valkoisen värisenä. Kun valo osuu ilmassa olevaan kosteuteen, vesipisarat taittavat valon seitsemään eri väriin ja kaaren muotoon. Tähtitiede luokittelee tähtien värit myös seitsemään luokkaan.

Sateenkaaren seitsemän väriä
Sateenkaaren seitsemän väriä ovat:
 1. Punainen
 2. Oranssi
 3. Keltainen
 4. Vihreä
 5. Sininen
 6. Indigosininen
 7. Violetti

Jumalan valtaistuimen ympärillä loistaa sateenkaari, jonka seitsemän väriä kertovat Jumalan seitsemästä Hengestä.

Ilm. 4:2-3 (RK): "..Katso, taivaassa oli valtaistuin ja val­taistuimella istuja. Istuja oli näöltään kuin hohtava jaspis ja karneoli, ja valtaistuimen ympärillä oli sateenkaari, joka hohti kuin smaragdi." 

Kun Jumala oli puhdistanut maapallon synnistä vedenpaisumuksella, maa sai uuden alun. Jumala teki liiton Nooan kanssa, ettei maata upoteta koskaan vesien alle. Sen merkiksi Jumala loi sateenkaaren. 

1. Moos. 9:12-17: "Jumala sanoi vielä: "Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti: minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta. 

Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä, muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaiken elollisen kanssa: vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää. Kaari näkyy pilvissä, ja kun minä sen näen, muistan ikuisen liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaikkien maan päällä elävien kanssa." Ja Jumala sanoi vielä Nooalle: "Tämä on sen liiton merkki, jonka minä teen kaikkien maan päällä elävien kanssa."

Jumala osaa luoda paljon kaunista ja hyvin toimivaa
Sateenkaarta ja luontoa katsomalla näkee, miten hyvä silmä Jumalalla on kauneuteen, ja miten suuri on Hänen luomisvoimansa. Hän osaa luoda kauniita värejä, muotoja, tuoksuja ja liikettä. Jumala ei ole kuitenkaan leväperäinen taiteilija, vaan toimii täsmällisesti ja systemaattisesti. Sen takia luontokin toimii harmonisesti ilman kaaosta, ellei ihminen omalla väärällä toiminnalla häiritse luonnon tasapainoa. 

Tiedemiehet arvioivat, että maailmassa on noin 8,7 miljoonaa eliölajia, joista kolme neljäsosaa on eläimiä (TT 24.8.2011). Jumala on suunnitellut kaikkien lajien ulkonäön, ominaisen käyttäytymisen, tavan lisääntyä, määräajan kuolla pois, ravinnon saannin, paikan ekologisessa lokerossaan ja kirjoittanut sen eliölajin DNA:han uskomattomalla taidolla. Samalla tavalla Hän on suunnitellut maaston maisemat ja ilmakehän, jonka pilvet kastelevat maan ja piirtävät taivaalle hienon seitsemän värin sateenkaaren.

Jimmy Cliff - I Can See Clearly Now

I can see clearly now the rain is gone.
I can see all obstacles in my way.
Gone are the dark clouds that had me blind.
It's gonna be a bright (bright)
bright (bright) sunshiny day...


..Oh, yes I can make it now the pain is gone.
All of the bad feelings have disappeared.
Here is that rainbow I've been praying for.
It's gonna be a bright (bright)
bright (bright) sunshiny day...


..I can see clearly now the rain is gone...Ilm. 4:2,3,5: "..Näin, että taivaassa oli valtaistuin ja sillä valtaistuimella istui joku, joka loisti kuin jaspis ja karneoli. Valtaistuinta ympäröi sateenkaaren kaltainen smaragdinvärinen hohde...    ..Valtaistuimesta lähti salamoita ja kuin ukkosen jyly. Sen edessä oli seitsemän soihtua, Jumalan seitsemän henkeä"

Ilm. 10:1-3: "Sitten näin taas uuden, mahtavan enkelin, joka tuli alas taivaasta. Hänellä oli pukunaan pilvi ja hänen päänsä päällä oli sateenkaari, hänen kasvonsa olivat kuin aurinko ja hänen jalkansa kuin tulipatsaat, ja kädessään hänellä oli pieni avattu kirjakäärö. Hän laski oikean jalkansa meren päälle, vasemman maalle ja huusi kovalla äänellä, niin kuin leijona olisi ärjynyt. Hänen huudettuaan puhui seitsemän ukkosta jylisevällä äänellä."

Homojärjestöjen sateenkaarilippu ei ole aito kuva sateenkaaresta vaan yksi 666:n lipuista

Helsingin kaupungintalon pride-liput
Eräät homojärjestöt ovat ottaneet tunnuksekseen myös sateenkaaren, mutta pride (ylpeys) -lipulla ei ole mitään tekemistä Taivasten Valtakunnan kanssa. Heidän väärässä sateenkaaressaan on vain kuusi väriä (vert. 666, Ilm. 13:18), kun luonnossa esiintyvässä oikeassa sateenkaaressa on seitsemän väriä. Helsingissä pidetään vuosittain pride-viikko. Kaupungintalon edessä olevissa kuudessa lipputangossa oli kuusiväriset pride-liput 27.6.2018. Parvekkeelle oli ripustettu suuri kuusivärinen juliste, jossa sydämin kerrottiin kaupungin rakkaudesta pride-aatteeseen. Tämä on Helsingin kaupungilta voimakas kannanotto pride-aatteen puolesta.

1. Kor. 6:9: "Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet..."

3. Moos. 18:22-26: "Älä makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, sillä se on kauhistuttava teko. Älä yhdy mihinkään eläimeen, ettet tulisi saastaiseksi. Älköön kukaan nainen paritelko eläimen kanssa, sillä sellainen on luonnonvastaista. "Älkää saastuttako itseänne tällaisilla teoilla. Niiden takia ovat tulleet saastaisiksi ne kansat, jotka minä ajan pois teidän tieltänne, ja myös se maa on tullut saastaiseksi. Siksi minä panen sen maan vastaamaan näistä pahoista teoista, ja se oksentaa ulos asukkaansa. Pitäkää sen tähden minun lakini ja käskyni. Älköön kukaan teistä, olipa hän pysyvä asukas tai teidän keskuudessanne asuva siirtolainen, tehkö mitään näistä iljettävistä teoista. "

Jaak. 4:6-7: "Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon. Taipukaa siis Jumalan alaisuuteen, mutta vastustakaa paholaista, niin se lakkaa ahdistamasta teitä."

Seitsemän suurta liittoa

Jumala on tehnyt seitsemän suurta liittoa. Ensimmäinen on solmittu luomakunnan kanssa ja kuusi viimeistä Israelin kansan kanssa. Liitossa on kummallakin osapuolella oikeudet ja velvollisuudet sekä ulkoisia merkkejä ilmoittamassa, että liitto on voimassa. Jotta liitto pysyisi voimassa, kummankin osapuolen pitää pysyä liiton ehdoissa. 

Jumala on aina täyttänyt liiton velvollisuudet, mutta ihminen on se osapuoli, joka on rikkonut liittonsa Jumalan kanssa. Jumala on niin uskollinen ja armollinen, että Hän on korjannut epäonnistuneita liittoja tekemällä uuden liiton tai lähettämällä liiton osapuolen määräaikaiselle sakkokierrokselle, jotta ihminen oppisi pitämään liiton ehdot. Sakkokierros on tarkoittanut sitä, ettei Israel ole saanut pitää sakkokierroksen aikana niitä lahjoja, mitä Jumala on heille antanut, mutta kun Jumala on ennallistanut liiton, Israel on saanut takaisin lahjat käyttöönsä. Jumala ei peruuta Israelille antamiaan lahjoja eikä antamaansa kutsua (Room. 11:29). Liitoista viimeinen niin sanottu uusi liitto, täyttää kaikkien edeltävien liittojen tavoitteet. Se on kaikkien liittojen täyttymys, joka toteutuu koko laajuudessaan tuhatvuotisen rauhavaltakunnan aikana.

Jumalan asettamat liitot ovat:
 1. Liitto Nooan arkissa olleiden ihmisten, eläinten ja niiden jälkeläisten kanssa, jota kutsutaan myös Nooan liitoksi ja sateenkaaren liitoksi. Jumala lupasi, ettei enää koskaan tuhoa kaikkea elämää maapallolta vedenpaisumuksella. Vesi synnyttää ilmassa sateenkaaren, joten siitä tuli liiton merkki (1. Moos. 9:8-17). Vaikka Jumala oli katunut ihmisen luomista, Hän teki vedenpaisumuksen jälkeen päätöksen viedä luomissuunnitelman loppuun asti.
 2. Liitto Abrahamin kanssa, jota kutsutaan myös ystävyyden liitoksi ja ympärileikkauksen liitoksi. Abrahamille luvattiin suuria määriä jälkeläisiä, joilla on ikuinen omistusoikeus Israelin maahan. Abrahamin suvusta tulee kaikki maailman kansat siunatuksi. Liiton merkki on poikalasten lihan ympärileikkaus viitaten siunattuun lisääntymiseen (1. Moos. 12:1-4, 15:1-21, 17:10-11).
 3. Lakiliitto Siinailla Israelin kanssa. Jos Israel noudattaa Jumalan antamia säädöksiä, siitä tulee Jumalan oma kansa ja pappisvaltakunta kaikkia kansoja varten (2. Moos. 19:5-6). Liiton merkkejä ovat lain tauluissa mainitun sapatin pitäminen (2. Moos. 31:13).
 4. Liitto Leevin sukukuntaan kuuluvan Aaronin suvun kanssa, jota kutsutaan myös suolaliitoksi. Tämän liiton merkki on uhrilahjoissa oleva suola. Jumala antoi Aaroni sukuhaaralle lahjaksi Jumalalle tuotavat uhrilahjat. 4. Moos. 18:19: "Kaikki nämä pyhät lahjat, joita israelilaiset minulle tuovat, minä annan sinulle ja sinun pojillesi ja tyttärillesi. Tämä säädös on voimassa ikuisesti. Tämä sinulle ja sinun jälkeläisillesi annettu lupaus on yhtä sitova kuin Herran edessä suolalla vahvistettu sopimus." 3 Moos. 2:13: "Mausta suolalla jokainen ruokauhrilahjasi. Älä jätä suolaa pois, sillä suola on Jumalan liiton merkki..."
 5. Jumala rajasi liiton Aaronin pojanpojan Pinehasin sukuhaaralle, että se saa olla ikuisesti Jumalan pappissuku (4. Moos. 25:10-13, Jer. 33:18). Leeviläiset eivät olleen aina uskollisia Jumalan käskyille, joten Jumala myöhemmin rajasi papin tehtävät Leevin sukukunnan Sadokin sukuhaaralle, joka oli ainoa Jumalalle uskollinen pappi Daavidin aikana (Hes. 44:10-16). Nimi Sadok (Tsadoq) tarkoittaa vanhurskasta (vert. Jehootsadak). Liiton merkkinä on temppeli.
 6. Liitto Daavidin kanssa, että hänen suvusta on aina Israelin kuningas, jota kutsutaan myös ikuisen kuninkuuden liitoksi (2. Sam. 7:12-13, Apt. 2:30-31). Daavidin pojan Salomon aika (nimi merkitsee rauhaa) oli ennakkokuva tuhatvuotisesta rauhanvaltakunnasta, jota tulee johtamaan Daavidin Juuriverso Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus), mikä on liiton lopullinen päämäärä (Jer. 23:5-6, 33:15-17).
 7. Uusi liitto Israelin kansan kanssa (Jer. 31:31-40, Luuk. 22:20), jonka siunauksista pääsee nauttimaan myös pakanakansat liittyessään Israelin kansaan (Jes. 56:3-8). Tämä liitto on kaikkien edellisten liittojen tavoitteiden täyttymys. Tuhatvuotisen valtakunnan aikana toteutuu kaikkien liittojen merkit paratiisista ja Jerusalemin temppelistä aina uuden liiton merkkeihin asti.
Seitsemän Jumalan Pojan nimeä

Hepreankielissä käsikirjoituksessa ei ole pilkkuja, joten kielenkääntäjällä voi olla joskus vaikea selvittää, mitä kirjoitettu teksti tarkoittaa. Hepreakielinen käsikirjoitus jakeessa Jes. 9:5 (1933/38) luettelee Jumalan Pojan nimiä. Suomalainen Raamattu kertoo nimen Ihmeellinen Neuvonantaja, mutta King James Version -käännös kääntää sanat kahdeksi eri nimeksi Ihmeellinen ja Neuvonantaja.

Jes. 9:5 (1933/38): "Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.
 
Jes. 9:6 (King James Version): "For unto us a child is born, unto us a son is given: and the government shall be upon his shoulder: and his name shall be called Wonderful, Counsellor, The mighty God, The everlasting Father, The Prince of Peace."

Jumalan Pojan nimiä tarkoittavat sanat voidaan myös erottaa pilkulla tarkoittamaan seitsemää eri nimeä. Tosin heprean alkutekstissä Ikuinen Isä on yhdyssana (Biblehub) ja Väkevä Jumala löytyy myös muualta Raamatusta (esim. Jes. 10:21), mutta sanat voidaan ihan hyvin erottaa myös erillisiksi käsitteiksi, jotka kuvaavat syntyvää poikalasta. Yeshua HaMashiachilla (Jeesuksella Kristuksella) on Herraus hartioillaan, koska Hän on Jumala (Jehovah). Sen jälkeen mainitaan seitsemän nimeä, jotka kertovat millainen on Yeshua HaMashiach. Hänelle on muitakin nimiä, mutta Jesajan kirja korostaa tässä kohtaa seitsemää nimeä: 

1. Ihmeellinen (hepreaksi Pele), joka tarkoittaa ihmeitä tekevää Jumalaa. 

Psalmi 77:12 käyttää samaa heprealaista sanaa pele ja jae on suomeksi: "Minä muistelen tekojasi, Herra, muistan ihmeitä, joita muinoin teit.

Ps. 72:18: "Ylistetty on Herra, Israelin Jumala, ihmeelliset ovat hänen tekonsa, ei ole hänelle vertaa!"

Ilm. 15:3-4: "..-- Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas! Kuka ei sinua pelkäisi, Herra, kuka ei ylistäisi nimeäsi?..

Tuomari Simsonin vanhempien luona kävi enkeli ilmoittamassa, että vaimon hedelmättömyyden takia lapsettomaksi jäänyt pari tulee saamaan lapsen, kuten Herra kävi sanomassa Abrahamille ja Saaralle samasta asiasta (1. Moos. 18:1-15). Simsonin vanhemmat ymmärsivät, että Jumala (hepreaksi Elohim) oli käynyt heidän luonaan (Tuom. 13:22). Sana Elohim voi tarkoittaa asiayhteydestä riippuen joko Jumalaa, enkeliä tai tuomaria (artikkelissa lisää). Enkeli ilmoitti nimeksi Ihmeellinen, mikä kertoo kyseessä olleen itse Yeshuan HaMashaichin (Jes. 9:5): 

Tuom. 13:17-18: "Niin Maanoah sanoi Herran enkelille: "Mikä on sinun nimesi, kunnioittaaksemme sinua, kun sinun sanasi käy toteen?" Herran enkeli vastasi hänelle: "Minkätähden kysyt minun nimeäni? Se on ihmeellinen.

Lopuksi Simsonin vanhemmat näkivät suuren ihmeen ja kutsuivat ylös kohonnutta miestä Jumalaksi: 

Tuom. 13:19-20, 22: "Manoah haki nuoren pukin ja ruokauhrin ja uhrasi ne kalliolla Herralle. Manoahin ja hänen vaimonsa katsellessa tapahtui ihme: kun liekki nousi alttarilta kohti taivasta, Herran enkeli kohosi ylös liekkien mukana. Tämän nähdessään Manoah ja hänen vaimonsa lankesivat kasvoilleen maahan...   ..Me olemme nähneet Jumalan."

Ilmestyskirjan 1.-luvussa Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) esiintyy ihmisen kaltaisena, kasvot kirkkaasti loistavana hahmona, jolla on tuliset jalat. Ilmestyskirjan 10.-luvussa on samanlainen hahmo avoinna oleva kirjakäärö kädessä, joka puhuu yhtä aikaa Seitsemän Ukkosenjylinän kanssa sateenkaari pään päällä, jossa on seitsemän väriä. Ilmestyskirjan kirjoittanut Johannes niminen mies ei saanut kirjoittaa kuulemia painavia sanoja ylös, vaan hänen tuli sinetöidä kuulemansa. Vaikka avoinna olevaa kirjakääröä lukevaa kutsutaan enkeliksi (kreikkalainen sana angelos voi tarkoittaa myös sanansaattajaa), kyseessä on kuvauksesta päätelleen Yeshua HaMashiach. Ilmestyskirjan 5.-luvussa on seitsemällä sinetillä suljettu kirjakäärö. Sinetti sulkee asiakirjan ja varmistaa sen allekirjoittajan (1. Moos. 41:42, Hagg. 2:23), joka on tässä tapauksessa itse Jumala. Tätä kirjakääröä ei saa avata kukaan muu kuin Juudan Leijona (Yeshua HaMashiach, Ilm. 5:5-9). Aina kun Hän avasi yhden sinetin, lyötiin maata kovilla vitsauksilla (Ilm. 6 ja 8).

Ilm. 1:12-18: "Käännyin nähdäkseni, mikä ääni minulle puhui, ja kun käännyin, näin seitsemän kultajalkaista lamppua ja lamppujen keskellä hahmon, joka oli ihmisen kaltainen. Hänellä oli yllään pitkä viitta ja rinnan ympärillä kultainen vyö. Hänen päänsä ja hiuksensa hohtivat valkoisina kuin valkoinen villa, kuin lumi, ja hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit. Hänen jalkansa välkehtivät kuin sulatusuunissa hehkuva pronssi, ja hänen äänensä oli kuin suurten vesien pauhu. Hänellä oli oikeassa kädessään seitsemän tähteä, hänen suustaan pisti esiin kaksiteräinen, terävä miekka, ja hänen kasvonsa olivat kuin loistava keskipäivän aurinko. Hänet nähdessäni minä vaivuin hänen jalkoihinsa kuin kuollut. Mutta hän laski oikean kätensä päälleni ja sanoi: "Älä pelkää. Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, iäti elävä. Minä olin kuollut, mutta nyt minä elän, elän aina ja ikuisesti. Minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet."

Ilm. 10:1-2: "Sitten näin taas uuden, mahtavan enkelin, joka tuli alas taivaasta. Hänellä oli pukunaan pilvi ja hänen päänsä päällä oli sateenkaari, hänen kasvonsa olivat kuin aurinko ja hänen jalkansa kuin tulipatsaat, ja kädessään hänellä oli pieni avattu kirjakäärö. Hän laski oikean jalkansa meren päälle, vasemman maalle," 3-4 (1933/38): "ja huusi suurella äänellä, niinkuin leijona ärjyy; ja kun hän huusi, antoivat ne seitsemän ukkosen jylinää ääntensä puhua. Ja kun ne seitsemän ukkosenjylinää olivat puhuneet, yritin minä kirjoittaa, mutta minä kuulin äänen taivaasta sanovan: "Pane sinetin taakse, mitä ne seitsemän ukkosenjylinää puhuivat, äläkä sitä kirjoita ja vannoi hänen kauttansa, joka elää aina ja iankaikkisesti, hänen, joka on luonut taivaan ja mitä siinä on, ja maan ja mitä siinä on, ja meren ja mitä siinä on, ettei enää ole oleva aikaa, vaan että niinä päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu hänen puhaltaessaan pasunaan, Jumalan salaisuus käy täytäntöön sen hyvän sanoman mukaan, jonka hän on ilmoittanut palvelijoillensa profeetoille."

Mitä sanoja kirjakääröstä laitettiin sinetin taakse? Ankaria kirouksia (mm. asuntojen tuhoutumista) niille, jotka ovat Jumalan nimessä todistaneet mm. väärää evankeliumia ja harhaoppeja sekä hankkineet vääryydellä toisilta rahaa, kuten kerrotaan Sakarjan kirjassa 5:1-4. Samassa luvussa oleva näky kahdesta naisenkelistä ja eefan-mitasta on selitetty artikkelissa: 'Kymmenen käskyn noudattaminen on uskon mukainen teko'.

2. Neuvonantaja: Simsonin vanhemmat kysyivät Ihmeellinen-nimiseltä mieheltä neuvoja, miten heidän tulisi toimia syntyvän pojan kanssa? Ihmeellinen antoi heille käytännöllisiä ja viisaita neuvoja:

Tuom.13:8-9, 13: "Silloin Manoah rukoili Herraa: "Oi, Herra, anna tuon lähettämäsi Jumalan miehen vielä tulla kertomaan meille, mitä meidän on tehtävä, kun nyt saamme pojan."Jumala kuuli Manoahin rukouksen, ja enkeli tuli uudelleen naisen luo tämän ollessa pellolla...   ..Herran enkeli sanoi Manoahille: "Vaimosi on tarkoin noudatettava minun neuvojani."

Egyptin pääministerin Joosefin elämä oli ennakkokuva Yeshuan elämästä. Nöyrä Jumalan palvelija kärsi viattoman, jotta hän voisi pelastaa ihmisiä. Jumala nosti ilman syytä vankilaan joutuneen Joosefin suoraan Egyptin ruhtinaaksi ja faarao antoi Joosefille sinettisormuksensa, mikä tarkoittaa oikeutta käyttää faaraon valtaa. Joosef kertoi veljilleen olevansa faaraon neuvonantaja ja Egyptin valtias. Jumala antoi Joosefille viisautta, minkä takia hän menestyi. Yeshua HaMashiach on itse viisaus ja sen takia Hänen nimensä on Neuvonantaja.

1. Moos. 41:39-40: "Joosefille hän sanoi: "Koska Jumala on tämän kaiken sinulle ilmoittanut, ei voi olla toista niin viisasta ja taitavaa miestä kuin sinä. Sinä saat hallita minun valtakuntaani, ja koko kansani on totteleva sinun sanaasi. Vain valtaistuimeni tekee minut sinua korkeammaksi."

1. Moos. 45:8: "Te ette siis lähettäneet minua tänne, vaan Jumala, ja hän asetti minut faraon neuvonantajaksi, koko hänen valtakuntansa herraksi ja Egyptin maan valtiaaksi."

Sotilastervehdys on peräisin Egyptistä
1. Moos. 41:42-44: "Ja farao otti sinettisormuksensa sormestaan ja pani sen Joosefin sormeen, puki hänet vaatteisiin, jotka olivat hienointa pellavaa, ja ripusti hänen kaulaansa kultakäädyt. Hän antoi Joosefin ajaa toiseksi parhailla vaunuillaan, ja Joosefin edellä huudettiin: "Abrek!" Näin hänestä tehtiin koko Egyptin käskynhaltija. Ja farao sanoi Joosefille: "Minä olen farao, mutta ilman sinun lupaasi älköön kukaan koko Egyptin maassa ryhtykö mihinkään."  

Sana 'abrek' tarkoittaa menkää polvillenne. Egyptissä oli tapana, että kansa tuli mennä polvilleen, kun faarao kulki ohi, eivätkä he saaneet katsoa faaraon kasvoja, koska kansalle uskoteltiin faaraon kasvojen loistavan kuin aurinko. Faaraon virkamiehet eivät voineet käytännön syistä maata koko ajan lattialla silmät kiinni, joten he tunnustivat symbolisesti faaraon aseman peittämällä oikealla kädellä silmänsä lyhyeksi aikaan, jonka jälkeen he asioivat normaalisti faaraon kanssa. Tästä tavasta on syntynyt sotilastervehdys monien kansojen armeijoihin.

Juutalaiset eivät ole vielä löytäneet Yeshuasta Messiastaan. Miikan kirja kertoo, että Israelin kansa kärsii koko ajan sodista ja muista vaikeuksista, koska sillä ei ole Kuningasta eikä Neuvonantajaa. Jumala kuitenkin puhdistaa omaisuuskansansa eloon jääneen jäännöksen, joka kääntyy uskomaan, että yli kaksituhatta vuotta sitten Betlehemissä syntynyt Yeshua on Messias ja Israelin Kuningas.

Mikka 4:9: "Miksi huudat ja vaikeroit, Jerusalem? Eikö sinulla enää ole kuningasta, oletko menettänyt neuvonantajasi? Kipu on iskenyt sinuun kuin synnyttäjään."

Miika 5:1-4: "Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana. Herra jättää Israelin vain siksi ajaksi, kun synnyttäjä synnyttää. Sitten israelilaisten luokse palaavat heidän jäljelle jääneet veljensä. Hallitsija on nouseva ja kaitseva heitä Herran voimalla. Herra, hänen Jumalansa, antaa hänelle vallan ja kunnian. He saavat elää rauhassa, sillä hänen valtansa ulottuu maan ääriin saakka. Hän tuo rauhan."

3. Väkevä (hepreaksi Gibbor), joka voi tarkoittaa myös voimakasta, mahtavaa, lajissaan parasta, mestaria tai ylivertaista. Tuomari Simson antoi yliluonnollisen suurilla fyysisillä voimillaan ennakkokuvan Jumalan voimasta.
 
Jes. 10:21: "Jäännös palaa takaisin, Jaakobin heimon jäännös kääntyy väkevän Jumalan luo."

4. Jumala, joka tässä yhteydessä tulee hepreankielisestä sanasta El, joka tarkoittaa myös voimaa (power). 

Room. 9:5 (1933/38): "..ja heistä on Kristus lihan puolesta, hän, joka on yli kaiken, Jumala, ylistetty iankaikkisesti, amen!"

Ilm. 11:17: "..-- Me kiitämme sinua, Herra Jumala, Kaikkivaltias, sinua, joka olet ja joka olit! Sinä panit liikkeelle suuren voimasi ja otit käsiisi kuninkuuden." 

Abraham, Iisak ja Jaakob tunsivat Jumalan nimellä El Shaddai, joka tarkoittaa Kaikkivaltias Jumala (Jumala, Kaikkivaltias). Kaikkivaltius tarkoittaa sitä, ettei Jumalan viisaudelle, kyvyille ja voimalle ole muualla vertaa. Sen takia hänellä on ylin valta kaikkialla.

2. Moos. 6:3-6: "Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille minä olen ilmestynyt Jumalan, Kaikkivaltiaan nimisenä, mutta nimeäni Jahve minä en heille ilmoittanut. Minä annoin heille myös lupauksen, että he saavat omakseen Kanaaninmaan, vieraan maan, jossa he asuivat muukalaisina. Nyt olen kuullut, miten israelilaiset vaikertavat egyptiläisten orjuuttamina, ja niin olen muistanut lupaukseni. Sano siis israelilaisille: 'Minä olen Herra, minä vien teidät pois pakkotyöstä Egyptistä ja pelastan teidät orjuudesta. Minä vapautan teidät kohotetun käteni voimalla ja ankarilla rangaistuksilla." (1933/38 käännös käyttää Jahven tilalla sanaa Herra ja Biblia 1776 ja King James Version -käännökset käyttävät paikkapakoin nimeä Jehova, mistä on lisää artikkelissa).

Jumala on ottanut myös yhdeksi nimekseen 'Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala'. Tämä vahvistaa, että Israel on Jumalan omaisuuskansa ja Israelin maa kuuluu ikuisesti Israelille. Jumala ei peru lupauksiaan Israelille (Room. 11:28-29). Ei sovi unohtaa, että Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus), Hänen opetuslapsensa ja Paavali olivat kaikki israelilaisia.

2. Moos. 3:6: "Herra sanoi vielä: "Minä olen sinun isäsi Jumala, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala." Silloin Mooses peitti kasvonsa, sillä hän pelkäsi katsoa Jumalaa."

Matt. 22:31-32: "Mutta ylösnousemuksesta puheen ollen -- ettekö ole lukeneet, mitä Jumala on teille sanonut: 'Minä olen Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala'? Ei hän ole kuolleiden Jumala, vaan elävien."

5. Iankaikkinen, joka tarkoittaa ikuisesti ollutta ja ikuisesti olevaa. 
 
Mistä maailma on alkanut? Jos kaikki, mitä maailmassa tapahtuu, johtuu jostain edeltävästä, niin olemme rajattomassa syiden ja seurausten ketjussa, jolloin mikään ei voisi koskaan alkaa. Sen takia täytyy olla joku ikuinen, jotta maailma on voinut saada alkunsa.
 
Englanninkielinen sana always tarkoittaa aina, mikä vastaa samaa asiaa. Herran nimi 'Hän oli, Hän on ja Hän on tuleva' ilmaisee, että Jumala on olemassa ja se pysyy ikuisesti. Jumalan nimi Herra, hepreaksi Jehovah tulee hepralaisista kirjaimista YHWH, joka tarkoittaa Minä Olen. Nimen konsonantit voidaan vokalisoida kolmella eri aikamuodolla, kuten jakeissa Ilm. 1;8 ja 4:8 on (lisää artikkelissa).

Ilm. 4:8: "..Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias! Hän oli, hän on ja hän on tuleva" (myös Ilm. 1:8).
 
6. Isä: Isä ja Poika ovat yhtä, jotka ovat yksi ja sama Jumala:

Joh. 10:30, 36-38: "Minä ja Isä olemme yhtä... .. Isä on minut pyhittänyt ja lähettänyt maailmaan. Kuinka te voitte väittää minun pilkkaavan Jumalaa, kun sanon olevani Jumalan Poika? Jos minä en tee Isäni tekoja, älkää uskoko minua. Mutta jos teen, uskokaa tekojani, vaikka ette minua uskoisikaan. Silloin te opitte ymmärtämään, että Isä on minussa ja minä olen Isässä."

Isä on antanut Pojalleen oman nimensä, koska he ovat yksi ja sama Jumala. Jumalan Pojan nimi Yeshua rakentuu Isän nimestä YHWH (Jehovah) ja sanasta yasha, joka tarkoittaa pelastaa. Nimi Yeshua syntyy näiden nimien yhdistelmästä (Ye + yasha):

Joh. 17:11-12: "..Pyhä Isä, suojele heitä nimesi voimalla, sen nimen, jonka olet minulle antanut, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun olin heidän kanssaan, suojelin heitä nimesi voimalla, sen nimen, jonka olet minulle antanut." 

Vaikka jokaisella ihmisellä on biologinen isä tai suvulla kantaisä, kuten Israelilla on Abraham, niin kukaan ei saa käyttää arvonimeä Isä, koska se kuuluu vain ja ainoastaan Jumalalle. Jumala on luonut kaikki ihmiset, joten ei ole muuta Isää Taivaassa kuin Raamatun Jumala. Jos joku käyttää arvonimenä sanaa isä, hän asettuu omavaltaisesti Jumalana asemaan, kuten on tehnyt paavi (papa = isä). Kukaan ei saa myöskään käyttää uskontoon liittyen arvonimeä mestari, koska Kristus yksin on meidän oppimestarimme (tarkoittaa lajissaan paras). Monet lahkojohtajat lankeavat tähän syntiin asettamalla itsensä yli muiden ja muita vastaan (Gal. 5:20).

Matt 23:9-12: "Älkää myöskään kutsuko isäksi ketään, joka on maan päällä, sillä vain yksi on teille isä, hän, joka on taivaissa. Älkää antako kutsua itseänne oppimestariksi, sillä teillä on vain yksi mestari, Kristus. Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija. Sillä joka itsensä korottaa, se alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan."

Joh. 8:54: "..Mutta minun kunniani kirkastaa Isä, hän, jota te sanotte omaksi Jumalaksenne."

Jes. 9:6 (9:5): "Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas."

Mal. 1:6: "Poika kunnioittaa isäänsä ja palvelija isäntäänsä. Minä olen teidän isänne, miksi ette kunnioita minua? Minä olen teidän isäntänne, miksi ette palvele minua? Tätä minä, Herra Sebaot, kysyn teiltä, te papit, jotka pidätte minua pilkkananne..."

Yeshua HaMashiachin yksi nimistä on siis Isä, koska He ovat sama Jumala. Tämä romuttaa Jehovan todistajien harhaopin, ettei Jeesus Kristus olisi Herra ja Jumala, minkä apostoli Tuomas lopulta tunnusti, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Johannes Kastaja todisti: Jumalan Poika on Jehovah'.

Joh. 20:28-29: "Silloin Tuomas sanoi: "Minun Herrani ja Jumalani!" Jeesus sanoi hänelle: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe.

Fil. 2:9-11: "Sen tähden Jumala on korottanut hänet yli kaiken ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman. Jeesuksen nimeä kunnioittaen on kaikkien polvistuttava, kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla, ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi: "Jeesus Kristus on Herra."

Apt. 4:10, 12: "..se tapahtui Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimessä...    ..Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaisi, ei ole ihmisille annettu koko taivaankannen alla."

Kol. 3:17: "Mitä teettekin, sanoin tai teoin, tehkää kaikki Herran Jeesuksen nimessä, kiittäen hänen kauttaan Jumalaa, Isäämme."

7. Rauhan Ruhtinas (hepreaksi Sar-shalom): Ruhtinas (Prince) on yleensä ylimmän johtajan alaisena toimiva johtaja, mutta tässä asiayhteydessä Rauhan Ruhtinas tarkoittaa ylintä johtajaa, koska heprealainen sana sar voi tarkoittaa myös päällikköä, kapteenia tai hallitsijaa. Jumala lähetti ylivertaisen voimakkaan Simsonin Israelin kansan avuksi, jotta he vapautuisivat filistealaisten sortovallasta ja pääsisivät lopulta rauhaan. Yeshua HaMashiach on Rauhan Ruhtinas, joka antaa myös sisäisen rauha maailman huolista.

Joh. 14:27 (1933/38): "Rauhan minä jätän teille: minun rauhani - sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö."

Raamatun aikamäärissä, rituaaleissa ja Herran juhlissa on paljon seitsenlukua

Jumala loi maailman kuudessa päivässä ja seitsemännen päivän Hän lepäsi. Tämän esimerkin mukaisesti Jumala on asettanut ihmiskunnalle seitsenpäiväisen viikkorytmin. Sen viimeinen päivä on sapatti, joka on lauantai. Jumala on käskenyt pyhittää sapatin ja levätä kaikesta työstä.

1. Moos. 2:3: "Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstään."

Sapatin pyhittäminen määrättiin Israelin kansalle ensimmäisenä lainkäskynä Egyptistä lähdön jälkeen. Se annettiin jopa ennen kymmenen käskyn antamista. Sapatti on hyvin tärkeä käsky, koska se ei pelkästään annan ihmiselle hänen tarvitsemaansa lepoa, vaan myös ylläpitää läheistä suhdetta Jumalan kanssa. Sapatin pitäminen osoittaa, ettei ihminen halua tavoitella rahallista hyötyä jokaisesta päivästä, vaan antaa aikaa niin itselleen kuin Jumalalle. Ilman lepopäivää ei perheellisellä ole yleensä aikaa edes opiskella Raamattua eikä kokoontua uskovien kesken. Sapatin pitäminen osoittaa ihmisen uskoa ja omistautumista Jumalaan, mitä noudatti Yeshua (Jeesus), Paavali ja Timoteus kuten koko alkuseurakunta (asiasta lisää). Jos muissa uskonnoissa on viikkolepoa vastaava päivä, niin roomalaisissa pakanauskonnoissa se on ollut sunnuntai, mitä roomalaiskatolinen kirkko noudattaa, ja Lähi-idän pakanauskonnoissa perjantai.

Jes. 56:6-7 (1933/38): "Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani,"

Seitsenluku leimasi kaikkea israelilaisten elämää muutenkin. Joka seitsemäs vuosi on sapattivuosi. Samoin joka seitsemäs vuosi oli julistettava velat anteeksi annetuiksi (5. Moos. 15) ja seitsemän kertaa seitsemän vuoden jälkeen seurasi riemuvuosi. Raamatussa mainittuja Herran juhlia, jotka ovat suuria sapatteja, on yhteensä seitsemän. Pääsiäinen ja lehtimajanjuhla kestävät seitsemän päivää. Helluntai on lyhteenheilutusjuhlan jälkeen seitsemän viikon kuluttua eli niiden välillä oli seitsemän kertaa seitsemän täyttä päivää (3. Moos. 23:15). Kahden riemuvuoden välillä on sama määrä vuosia seitsemän kertaa seitsemän (3. Moos. 25:8,10). Seitsemäntenä kuukautena vietettiin pasuunansoitonjuhlaa, suurta sovitustenpäivää sekä seitsenpäiväistä lehtimajanjuhlaa (3. Moos. 23:34-36). Lehtimajajuhlan jälkeen oli kahdeksannen päivän juhla (3. Moos. 23:36). Seitsenhaarainen lamppu valaisi Jerusalemin temppelin pyhäkköä (2. Moos. 25:31) ja verta pirskotettiin seitsemän kertaa (3. Moos. 4:6; 14:7). 


Hesekielin kirjassa oleva temppelilaki koskee Jerusalemin kolmatta temppeliä, jolloin pääsiäisjuhlan pyhyyttä korostaa se, että luku seitsemän on kolme kertaa esillä (777; seitsemän päivää, seitsemän sonnia ja seitsemän pässiä).

Hes. 45:21-23: "Ensimmäisen kuun neljäntenätoista päivänä alkaa teillä pääsiäinen, seitsenpäiväinen juhla. Koko juhlan ajan teidän tulee syödä happamatonta leipää. Sinä päivänä ruhtinaan tulee uhrata sonni syntiuhriksi omasta puolestaan ja maan kaikkien asukkaiden puolesta. Jokaisena seitsemänä juhlapäivänä hän toimittakoon Herralle polttouhrin: seitsemän virheetöntä sonnia ja seitsemän virheetöntä pässiä joka päivä noiden seitsemän päivän ajan, ja syntiuhriksi joka päivä vuohipukki." (Herra On Täällä -kaupungin aikana, Hes. 48:35)

Moabin kuninkaalla Balakilla ei ollut riittävän vahvaa armeijaa sotimaan Israelin kansaa vastaan, joten hän yritti ostaa rahalla ennustaja Bileamin kiroamaan Israel, jotta voisi voittaa vihollisensa. Balak vei Bileamin kolme kertaa eri vuoren huipulle kiroamista varten, johon rakennettiin seisetsemän alttaria, joissa uhrattiin seitsemän sonnia ja seitsemän pässiä (777), mutta joka kerta Israelin Jumala otti Bileamin suun haltuunsa puhumaan siunauksia Israelille. Bileamin suun kautta tuli Jumalan profetia, että Israelin kansan keskuudesta nousee tähti, josta tulee voitokas Israelin valtias (Ilm. 22:16). Tämä oli profetia Yeshua HaMashiachista (Jeesuksesta Kristuksesta), jonka perusteella itämaantietäjät ymmärsivät tulla kumartamaan Yeshua-vauvaa.

Bethlehemin tähti
4. Moos. 23:29-24:5, 9, 17-19: "Bileam sanoi Balakille: "Rakenna minua varten tänne seitsemän alttaria ja hanki minulle seitsemän sonnia ja seitsemän pässiä." Balak teki, niin kuin Bileam oli käskenyt, ja uhrasi sonnin ja pässin kullakin alttarilla...     ..Bileam ymmärsi nyt, että oli Herran tahdon mukaista siunata Israel, eikä mennyt entiseen tapaansa tutkimaan enteistä, mitä hänen tulisi sanoa, vaan käänsi kasvonsa autiomaahan päin. Sinne katsoessaan hän näki israelilaiset, jotka olivat leiriytyneet heimoittain. 

Silloin Jumalan henki tuli häneen, ja hän lausui nämä sanat: -- Näin sanoo Bileam, Beorin poika, näin sanoo mies, joka näkee selvästi, näin mies, joka kuulee Jumalan puhuvan, mies, joka maahan kaatuneena, avoimin silmin, saa katsella Kaikkivaltiaan näkyjä: Kuinka ihanat ovatkaan sinun telttasi, Jaakob, sinun asumuksesi, Israel!..   ..Kun he lepäävät, he lepäävät kuin leijona, kuin jalopeura -- kuka uskaltaa häiritä heitä? Siunattuja ovat ne, jotka sinua siunaavat, kirottuja ne, jotka sinua kiroavat...    

..Tähti nousee Jaakobin keskeltä, valtiaan sauva Israelista. Se murskaa Moabin ohimot, kaikkien Setin jälkeläisten kallot. Edom joutuu voittajan omaksi, Seir vihollisten käsiin. Israel tekee voimallisia tekoja, Jaakobista polveutuu hallitsija, joka tuhoaa vihollisensa, vaikka he suojautuvat kaupunkeihin."

Ilm. 22:16: "Minä, Jeesus, olen lähettänyt enkelin luoksenne, jotta seurakunnat saisivat tämän todistuksen. Minä olen Daavidin juuriverso ja suku, kirkas aamutähti." (Tähtitaivaan kirkkain tähti, aamutähti näkyy vielä päivän sarastaessa)

Vanhurskaan rukoukset ovat voimallisia, jos ne ovat Jumalan tahdon mukaisia

Raamattu kertoo Yeshuan (Jeesuksen) tekemistä ruuanlisääntymisihmeistä. Yeshua siunasi ruokarukouksessa seitsemän leipää ja muutaman pienenen kalan, jotka sen jälkeen riittivät ruokkimaan 4000 miestä ja heidän mukana olleet naiset ja lapset. Tähteitä kerättiin talteen seitsemän koria.

Matt. 15:32-38: "Jeesus kutsui opetuslapset luokseen ja sanoi: "Minun käy sääliksi näitä ihmisiä. He ovat olleet luonani jo kolme päivää, eikä heillä ole mitään syötävää. En tahdo lähettää heitä pois nälkäisinä, etteivät he uupuisi matkalla." Opetuslapset sanoivat hänelle: "Mistä me täällä asumattomalla seudulla saamme niin paljon leipää, että pystymme ruokkimaan tällaisen väkijoukon?"  "Montako leipää teillä on?" Jeesus kysyi. "Seitsemän", he vastasivat, "ja jokunen pieni kala." Jeesus käski väen asettua istumaan. Sitten hän otti ne seitsemän leipää ja kalat, lausui kiitoksen ja mursi leivät ja antoi palat opetuslapsille, jotka jakoivat ne ihmisille. Kaikki söivät kyllikseen, ja tähteeksi jääneitä paloja kerättiin seitsemän täyttä korillista. Syömässä oli neljätuhatta miestä ja lisäksi naisia ja lapsia."

Kun Israelilaiset valloittivat Jumalan avulla Jerikon kaupungin, heidän piti ensin kiertää kaupunkia seitsemän päivää yhden kierroksen päivässä ja viimeisenä päivänä seitsemän kierrosta. Seitsemän papin tuli lopuksi puhaltaa torviin ja sotilaiden huutaa sotahuuto. Silloin Jerikon muurit sortuivat. Jerikon kukistumisessa oli kolme kertaa lukua seitsemän. Tällä tavalla Jumala jätti historiankirjoihin merkin, että Jeriko tuhoutui Hänen voimasta. Luvun seitsemän käyttäminen kolmasti tehostaa sanomaa ikään kuin, nyt Jumala on tosissaan, tämä viesti tulee ottaa erityisen vakavasti. Jumala ilmoitti Nooalle seitsemän päivää ennen, milloin Hän käynnistää maapallon tuhoavat sateet (1. Moos. 7:4, 10).

Joos. 6:1-6: "Jerikon portit olivat tiukasti lukitut israelilaisten takia. Kukaan ei päässyt kaupungista ulos eikä ketään päästetty sisään. Herra sanoi Joosualle: "Minä annan sinun käsiisi Jerikon, sen kuninkaan ja kaikki sen sotilaat. Sotajoukkonne tulee kulkea kaupungin ympäri, kiertää se kerran päivässä kuutena peräkkäisenä päivänä. Seitsemän papin tulee kantaa seitsemää oinaansarvista torvea liitonarkun edellä. Seitsemäntenä päivänä teidän on kierrettävä kaupunki seitsemän kertaa, ja pappien on puhallettava torviin. Kun torviin puhalletaan ja te kuulette niiden äänen, koko kansan on kohotettava sotahuuto. Silloin kaupungin muurit sortuvat ja joukkonne voivat hyökätä kaupunkiin, joka mies siitä paikasta, missä sattuu seisomaan." Joosua, Nunin poika, kutsui papit luokseen ja sanoi heille: "Teidän on kannettava liitonarkkua, ja seitsemän papin on kuljettava seitsemää oinaansarvitorvea kantaen Herran arkun edellä." 

Eräät väärässä hengessä olevat kristityt ovat tehneet sellaisen johtopäätöksen, että kun rukoillen kiertää seitsemän kertaa jotain pahuuden vallassa olevaa paikkaa, se vapautuisi jostain kirouksesta. Eräät uskovat ovat kiertäneet Turun tuomiokirkkoa luullen, että se vaikuttaisi kirkon sisällä olevaan vapaamuurarihenkeen. Ihminen ei voi ottaa valtaansa Jumalaa matkimalla jotain Raamatun tapahtumaa. Kiertäminen toimii vain silloin, kun Jumala niin käskee. Jos valhehenki on sellaista käskenyt, tuloksettomat kierrokset ovat merkki siitä, että heidät on eksytetty taikuuteen.

Kolmen ja puolen vuoden kuivan kauden jälkeen profeetta Elia rukoili sadetta Israeliin seitsemän kertaa ja se tuli (1. Kun. 18:41-46). Elia oli tietoinen nousevansa kohta tulisilla vaunuilla Taivaaseen ja hän kysyi Elisalta, mitä voisi tehdä ennen sitä hänen puolesta. Elisa pyysi kaksikertaisen osuuden Elian hengen voimasta (2. Kun. 2:9, 1933/38 käännös). Tämä ei tarkoittanut kaksikertaisia voimia vaan esikoisen asemaa perinnön jaossa (2. Kun. 2:9, 1992 käännös), koska vanhin veli saa kaksinkertaisen osuuden muihin veljiin verrattuna (5. Moos. 21:17). Elisan pyyntö tarkoitti halua jatkaa Elian tehtävää ja niin kävi.

Profeetta Elisa rukoili Jumalaa herättämään sunemilaisen naisen pojan henkiin. Herättyään eloon poika aivasti seitsemän kertaa (2. Kun. 4:35). Elisa käski spitaaliin sairastuneen syyrialaisen sotapäällikön kastautumaan Jordanjoessa seitsemästi ja sen jälkeen hänen ihonsa parantui nuoren lapsen veroiseksi (2. Kun. 5:10-14). Elia ja sotapäällikkö osoittivat uskoa Israelin Jumalaan toistamalla seitsemän kertaa vaaditut asiat, jonka jälkeen Jumala toimi. Seitsenluvut ovat merkkejä, että Israelin Jumala oli näiden profeettojen takana. Vanhurskaan rukous on silloin voimallinen, kun hän rukoilee Jumalan tahdon mukaisesti. Jos ihminen rukoilee Jumalan tahdon vastaisesti, mitään ei tapahdu.

Jaak. 5:16-18: "Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan. Elia oli samanlainen ihminen kuin me. Hän rukoili hellittämättä, ettei sataisi, eikä maa saanut sadetta kolmeen ja puoleen vuoteen. Ja kun hän taas rukoili, taivas antoi sateen ja maa tuotti jälleen hedelmää."

Yeshua opetti Isä meidän -rukouksen, jota pidetään täydellisenä rukouksena. Se sisältää seitsemän rukousta. Tämä osoittaa taas kerran Jumalan järjestelmällisyyttä ja korostaa Rukouksen tärkeyttä.

Matt. 6:9-15 (1992): Rukoilkaa te siis näin:
 1. Isä meidän, joka olet taivaissa!  
 2. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. 
 3. Tulkoon sinun valtakuntasi.  
 4. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.  
 5. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme.  
 6. Ja anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa.  
 7. Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
"Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi.  Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne." 

Pelastuksemme perustuu siihen, että saame anteeksi syntivelkamme. Tämä velvoittaa meitä myös antamaan anteeksi lähimmäiselle, jos hän rikkoo meitä vastaan ja pyytää anteeksi. Pietari kysyi, miten monta kertaa meidän täytyy antaa armoa lähimmäiselle, perätikö seitsemän kertaa, jota tarkoitti samaa asiaa kuin paljon. Yeshua vastasi ei seitsemän vaan 77 kertaa, mikä tarkoittaa hyvin monta kertaa (vert. 1. Moos. 4:24). Käytännössä meidän täytyy antaa aina anteeksi, jos heikko ihminen katuu ja tekee parhaansa parannuksensa eteen.

Matt. 18:21-22: "Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: "Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?" "Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa", vastasi Jeesus." 

Yeshuan vastauksessa tulee esille lukusarja 777, joka kuvaa Jumalan suurta armoa. Tätä asiaa korostaa sen, että syntien sovituspaikka Golgata on korkein kohta Moorian vuorella, ja se kohoaa 777 metriä merenpinnan yläpuolelle (artikkeli). Jerusalemin kaupungin muureissa on seitsemän porttia avoinna ja yksi on muurattu umpeen (artikkeli). Golgata on puutarhahaudan alueella, josta on lisää artikkelissa: "Ristillä tehtiin suurin rakkauden teko". Yeshuan syntymäkunnan Bethlehemin keskikorkeus on myös 777 metriä (2550 ft, Geographical Dictionary). Tämä on vakuuttava todistus Jumalasta ja Hänen armostaan.

Daniel antoi Israelin kansalle ja Jerusalemille profetian 70 vuosiviikosta (Dan. 9:24-27). Yksi vuosiviikko tarkoittaa 7 vuotta. Tämä ennustus toteutui tarkasti Yeshuan ensimmäisessä tulemuksessa, mutta tulee toteutumaan myös toisessa tulemuksessa, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Danielin vuosiviikot'.

Jumalan suunnitelmallisuus näkyy kuninkaiden hallituskausien pituuksissa

Daavid valloitti Jerusalemin n. 3000 v. sitten
Kun Daavid nousi Israelin kuninkaaksi 30-vuotiaana. Yeshuakin oli noin 30-vuotias aloittaessaan työnsä (Luuk. 3:23). Kun Daavid oli hallinnut Juudaa seitsemän vuotta Hebronissa, hän oli kasvanut kuninkaana niin, että oli aika lähteä valloittamaan Jerusalem. Kaupunki oli erittäin vaikea valloittaa, koska se oli kukkulan päällä ja vahvasti linnoitettu (1. Aik. 11:5-7). Valtaus kuitenkin onnistui ja Juudan pääkaupunki siirtyi Jerusalemiin. Daavid hallitsi Israelia yhteensä 40 vuotta, mikä on myös hyvin tavallinen luku Raamatussa. Luku 40 symboloi koetusta (mm. Salomon hallituskausi, Yeshuan paasto, Israelin erämaavaellus, Jerusalemin etsikkoaika ennen toisen temppelin tuhoutumista).

2. Sam. 5:4-7: "Kuninkaaksi tullessaan Daavid oli kolmikymmenvuotias, ja hän hallitsi neljäkymmentä vuotta: seitsemän vuotta kuusi kuukautta Juudan kuninkaana Hebronissa ja kolmekymmentäkolme vuotta koko Israelin ja Juudan kuninkaana Jerusalemissa. Kuningas lähti miehineen Jerusalemiin niitä jebusilaisia vastaan, jotka yhä asuivat maassa. Nämä sanoivat Daavidille: "Tänne sinä et pääse, sokeat ja rammatkin pystyvät torjumaan sinut." Tällä he tarkoittivat, ettei Daavid koskaan pääsisi kaupunkiin. Mutta Daavid valtasi Siionin linnoituksen, josta sitten tuli Daavidin kaupunki."

Joas sai kruunun 7-vuotiaana
Jumala oli tehnyt liiton, että Israelin kuninkuus pysyy Daavidin suvulla. Pahan kuningattaren Isebelin tytär Atalja kaappasi vallan Jerusalemissa (Etelä-Israel, Juuda) ja sai kansan palvomaan vääriä jumalia. Israelin kansa teki syntiä, koska he hyväksyivät hallitsijaksi kuningattaren. Atalja yritti tuhota Daavidin suvun vallanperijät, jolla oli lupaus ikuisesta vallasta Jerusalemissa. Hän onnistui surmaamaan Daavidin suvun vallanperijät Joas-vauvaa lukuun ottamatta, joka pelastettiin Jerusalemin temppelin suojiin (Joas alkukielellä Yehoash = Jumala antaa). Temppeli piilotti ja kasvatti Joasta seitsemän vuotta. Sen jälkeen Jumala näytti voimaansa. Kuningatar Atalja surmattiin ja Jumala nosti Juudan kuninkaaksi viimeisen elossa olevan vallanperijän Daavidin suvusta, vaikka Joas oli vasta seitsemän vuoden ikäinen (2. Kun. 11). 

Vanhurskas pappi Jojada kasvatti Joaksen, joka oppi toimimaan Jumalan tahdon mukaisesti. Kun poika oli kasvanut mieheksi, pappi Jojada toi kuninkaalle kaksi vaimoa, jotka antoivat Daavidin suvulle poikia ja tyttäriä. Ei edes kuninkaat saa aina päättää omista vaimoistaan, vaan Jumala antaa kuninkaallekin vaimot, kuten antoi Iisakillekin Rebekan (1. Moos. 24).

2. Aik. 24:1, 2-4: "Joas oli kuninkaaksi tullessaan seitsemän vuoden ikäinen, ja hän hallitsi Jerusalemissa neljäkymmentä vuotta...    ..Niin kauan kuin pappi Jojada eli, Joas teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä. Jojada otti hänelle kaksi vaimoa, ja hänelle syntyi poikia ja tyttäriä. Joas päätti kunnostaa Herran temppelin."

Kuningas Asan aikana Juudassa oli ongelmana, että kansa oli hylännyt Jumalansa, eikä kukaan opettanut kansaa noudattamaan Jumalan lakia. Sen takia kansan keskuuteen oli tullut suurta epäjärjestystä, jolloin teillä on turvatonta kulkea ja sotia oli kaikkialla.

2. Aik. 15:3-6: "Israel eli kauan vailla oikeaa Jumalaa, vailla pappien opetusta ja vailla lakia. Mutta ahdistuksessaan se palasi Herran, oman Jumalansa, luo ja etsi häntä, ja niin se löysi hänet. Tuohon aikaan eivät matkamiehet voineet kulkea rauhassa, sillä kaikkialla ihmisten kesken vallitsi epäjärjestys. Kansat hyökkäsivät kansoja vastaan ja kaupungit kaupunkeja vastaan, sillä Jumala oli saattanut ne ahdingon ja sekasorron valtaan."

Kuningas Asa oli täydestä sydämestään uskollinen Jumalalle. Hän poisti epäjumalien kuvat kaikkialta ja kunnosti Herran alttari. Hän voitti kansan luottamuksen puolelleen ja he kokoontuivat Jerusalemin temppelissä tekemässä uskollisuuden valan Israelin Jumalalle. Valaa juhlistettiin uhraamalla 700 härkää ja 7000 lammasta.

2. Aik. 15:10-15: "Asan viidennentoista hallitusvuoden kolmannessa kuussa he kaikki kokoontuivat Jerusalemiin. Siellä he uhrasivat saaliistaan Herralle seitsemänsataa härkää ja seitsemäntuhatta lammasta. He antoivat lupauksen, että palvelisivat Herraa, isiensä Jumalaa, koko sydämestään ja sielustaan ja että jokaisen, joka ei palvele Herraa, Israelin Jumalaa, olisi kuoltava, olipa hän nuori tai vanha, mies tai nainen. Trumpettien ja torvien soidessa ja riemun raikuessa he vannoivat tämän Herralle. Kaikki Juudan asukkaat iloitsivat valasta. Koska he vannoivat sen vilpittömin mielin ja kääntyivät sydämensä halusta Herran puoleen, Herra kuuli heitä ja antoi heidän elää rauhassa, kenenkään ahdistamatta."

Juudan kuninkaan Josafatin aikana oli ongelmana myös kansan harjoittama epäjumalanpalvelus. Josafat noudatti Jumalan käskyjä ja poisti Israelista epäjumalanpalveluksen. Jumala siunasi Josafatia antamalla hänelle paljon rikkauksia ja menestystä. Josafat lähetti virkamiehiä ja pappeja opettamaan Jumalan lakia kansalle, jotta sitä noudatettaisiin.

2. Aik. 17:3-6 (RK): "Herra oli Joosafatin kanssa, sillä hän vaelsi samoja teitä, joita hänen isänsä Daavid oli aikaisemmin kulke­nut. Hän ei etsinyt baaleja, vaan hän etsi isänsä Jumalaa ja vaelsi hänen käskyjensä mukaan eikä tehnyt niin kuin Israel teki. Siksi Herra vahvisti Joosafatin kuninkuuden, ja koko Juuda antoi lahjoja hänelle. Niin hän sai paljon rikkautta ja kunniaa. Hänen rohkeutensa kasvoi Herran teillä, hän jopa hävitti kukkuloilla olevat uhripaikat ja aserat Juudasta."

Naapurikansat alkoivat pelkäämään Israelin Jumalaa, etteivät he uskaltaneet sotia Israelia vastaan. He lähettivät kuningas Josafatille paljon lahjoja, jotta rauha säilyisi. Arabialaiset toivat 7700 pässiä ja 7700 pukkia Israelille lahjaksi.

2. Aik. 17:10-12 (RK): "Kaikissa Juudaa ympäröivien maitten valtakunnissa syntyi sellainen pelko Herraa kohtaan, etteivät ne uskaltaneet sotia Joosafatia vastaan. Jotkut filistealaisetkin toivat Joo­safatille lahjoja ja verona hopeaa. Ara­bialaiset toivat hänelle pikkukarjaa, seitsemäntuhatta seitsemänsataa päs­siä ja seitsemäntuhatta seitsemänsa­taa pukkia. Joosafat tuli yhä mahtavammak­si, ja hän rakensi Juudaan linnoituksia ja varastokaupunkeja."

Jumala varoittaa käyttämällä lukua seitsemän

Jumalan käyttää lukua seitsemän myös varoitusten yhteydessä. Jumala karkotti kasvojensa edestä Kainin, joka oli surmannut veljensä Abelin. Kain määrättiin kotiseudultaan pois harhailemaan vierailla mailla pakolaisena. Kain pelkäsi, että hänet surmataan, mutta Jumala varoitti, ettei siihen ole kenelläkään lupaa. Jumala päätti, että jos joku tekee pahaa Kainille, se kostetaan moninkertaisesti. Jumala ei käyttänyt lukua kymmenen tai sata, vaan valitsi luvun seitsemän.

1. Moos. 4:15: "Mutta Herra sanoi hänelle: "Ei, vaan kostettakoon seitsenkertaisesti sille, joka tappaa Kainin." Ja Herra pani Kainiin merkin, ettei kukaan, joka hänet kohtaa, tappaisi häntä." 

Jotta Jumalaa kunnioitettaisiin ja Hänen käskyjä noudatettaisiin, Hän voi kostaa pilkan seitsenkertaisella ankaruudella takaisin (Ps. 94:1, 23). Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta (Sananl. 9:10).

Ps. 79:12: (RK): "Maksa naapureittemme syliin seitsenkertaisesti se herjaus, jolla he ovat häväisseet sinua, Herra."

Kun arvioidaan synnin palkan ankaruutta, niin se on enemmän kuin ruumiin kuolema. Tuomio helvettiin on niin ankara, ettei sen ilmaisemiseen riitä mikään luku. Asiayhteydestä riippuen seitsenkertainen kosto voi tarkoittaa heittämistä helvettiin, missä kärsimys kestää ikuisesti. Luku seitsemän kehottaa ottamaan tosissaan, mitä Jumala sanoo.

Tuom. 9:54, 56-57: "..Aseenkantaja pisti Abimelekin miekallaan kuoliaaksi...    ..Näin Jumala kosti rikoksen, jonka Abimelek oli tehnyt isäänsä vastaan surmatessaan seitsemänkymmentä veljeään, ja Jumala antoi Sikemin miesten pahuuden koitua heidän omaksi tuhokseen."

Room. 6:20-21, 23: "Kun olitte synnin orjia, ette voineet palvella vanhurskautta. Minkä sadon te siitä korjasitte? Kaikkea sellaista mitä nyt häpeätte, sillä sen loppuna on kuolema...    ..Synnin palkka on kuolema..."

Matt. 10:28: "Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin mutta eivät kykene tappamaan sielua. Pelätkää sen sijaan häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin."

Eenok (Henok) oli ihmiskunnan ensimmäinen profeetta ja parannussaarnaaja, jonka Raamattu mainitsee. Hän eli vanhurskaasti ja oli Nooan isoisän isä. Eenok otettiin maan päältä pois tempaamalla siten, ettei hänen tarvinnut nähdä kuolemaa (1. Moos. 5:24, Hepr. 11:5). Vaikka Raamattu mainitsee Eenokista vain vähän, hän oli hyvin merkittävät henkilö. Hän ennusti Yeshuan toisen paluun maan päälle ja maailman syntisten tuomion (vert. Jes. 66:15-24, Mal. 3:1-5, Ilm. 19:11-21). Eenokin sanomaa tehostaa se, että hän oli seitsemättä sukupolvea Aadamista lukien.

Juud. 1:14: "Heistä on myös ennustanut Henok, Aadamista seitsemäs: "Katso, Herra tulee pyhiensä tuhatlukuisen joukon kanssa ja panee jokaisen tuomiolle. Hän rankaisee kaikkia jumalattomia jokaisesta teosta, jonka he jumalattomuudessaan ovat tehneet, ja kaikista julkeista puheista, joita nuo jumalattomat syntiset ovat häntä vastaan puhuneet."

Kuningas Daavid meni laskemaan Jumalan tahdon vastaisesti Israelin armeijan miesvahvuuden. Jumala vihastui kuninkaan syntiin ja määräsi rangaistuksen koko kansalle, jolloin 70 tuhatta henkeä kuoli ruttoon.

1. Aik. 21:7-8, 14 "Jumala piti pahana sitä, mitä Daavid oli tehnyt, ja päätti rangaista Israelia. Daavid sanoi Jumalalle: "Tämä tekoni oli suuri synti. Anna se palvelijallesi anteeksi! Olen menetellyt hyvin tyhmästi."...       ..Niin Herra päästi Israeliin ruton, ja kansaa kuoli seitsemänkymmentätuhatta henkeä."

Jumala kasvattaa ihmisiin nöyryyttä seitsemän vuoden vaivan ajoilla

Babylonian suurvallan kuningas Nebukadnessar tuli ylpeäksi mahdistaan eikä elänyt Jumalan tahdon mukaan. Jumala näytti voimaansa kertoakseen, että Hän voi erottaa kenet tahansa kuninkaan ja nostaa valtaan kenet tahansa. Nebukadnessar menetti järkensä ja hänet ajettiin ihmisten joukosta pois. Jumala määräsi sakkokierroksen pituudeksi seitsemän vuotta. Sen jälkeen kuninkaan ymmärrys palasi ja hän sai kuninkuuden takaisin, vaikka oli elänyt ihmisten hylkäämänä villieläinten parissa. Normaalisti näin alhaalta ei kuninkaaksi nouse ketään, mutta Jumala pystyy mihin tahansa. Sakkokierroksen pituus seitsemän vuotta korostaa, että Jumala oli määrännyt kurituksen.

Dan. 4:22, 31-34: "Sinut ajetaan pois ihmisten joukosta, ja olet asuva villieläinten parissa. Härkien tavoin olet saava ruohoa ruoaksesi, ja yökaste on sinut kasteleva. Seitsemän vuotta vierii sinun ylitsesi, kunnes opit tietämään, että Korkein on hallitsija ihmisten valtakunnassa ja että hän antaa sen kuninkuuden kenelle tahtoo...     .. "Päivien kuluttua umpeen minä, Nebukadnessar, nostin silmäni kohti taivasta ja sain ymmärrykseni takaisin, ja minä kiitin Korkeinta ja ylistin ja kunnioitin häntä, joka elää ikuisesti: -- Totisesti, hänen valtansa on ikuinen valta ja hänen valtakuntansa pysyy polvesta polveen! Maan asukkaat ovat kaikki tyhjän veroiset. Tahtonsa mukaisesti hän tekee taivaan joukoille ja maan asukkaille, eikä ole ketään, joka voisi estää hänen työtään ja joka voisi sanoa hänelle: "Mitä sinä teet?"

"Silloin minä sain takaisin ymmärrykseni, ja kuninkaallinen mahtini ja loistoni annettiin minulle jälleen. Hovimieheni ja ylimykseni noutivat minut, ja kuninkuuteeni palautettiin ennalleen ja valtani lisääntyi entisestään. Nyt minä, Nebukadnessar, kiitän, ylistän ja kunnioitan Taivaan Kuningasta, jonka kaikki teot ovat oikeat ja kaikki tiet oikeudenmukaiset ja joka pystyy nöyryyttämään ne, jotka elävät ylpeyden vallassa." 

Israelin kansa oli alkanut palvoa epäjumalia. Jumala lähetti midianilaiset tuhomaan heidän viljasadot ja ryöstämään karjan. Israel joutui suureen ahdinkoon, jonka jälkeen kansa huusi avukseen Israelin Jumalaa. Sakkokierros kesti seitsemän vuotta, jonka jälkeen Jumala nosti Israelin johtajaksi Gideonin ja tuhosi vihollisjoukot (Tuom. 7).

Tuom. 6:1, 5-6: "Israelilaiset rikkoivat Herraa vastaan, ja Herra jätti heidät midianilaisten armoille seitsemäksi vuodeksi...    ..Viholliset tulivat maahan karjoineen ja telttoineen kuin heinäsirkkalauma. Heitä ja heidän kameleitaan oli lukematon määrä, ja maahan tunkeutuessaan he hävittivät kaiken. Näin israelilaiset joutuivat midianilaisten ahdistamina suureen kurjuuteen, ja he huusivat avukseen Herraa."

Epäjumalanpalvelus loppui siihen, kun Gideon tuhosi epäjumalan alttarin ja kaatoi asera-epäjumalan paalun maahan. Israelin Jumalan alttarilla uhrattiin seitsenvuotias sonni, jonka polttopuina käytettiin asera-paalun puuta. Tuli ikään kuin poltti synnin pois.

Tuom. 6:25-26: "Sinä yönä Herra sanoi Gideonille: "Ota isäsi paras sonni, se joka on seitsenvuotias. Revi maahan isäsi alttari, jolla hän uhraa Baalille, ja kaada sen vieressä seisova asera-paalu. Rakenna tänne kukkulan laelle kivistä alttari Herralle, Jumalallesi. Rakenna se säädetyllä tavalla. Uhraa sitten sonni polttouhriksi ja käytä polttopuuna asera-paalua, jonka kaadoit maahan."

Israelin kansa oli langennut syntiin. Jumala päätti karkottaa kansansa pakkosiirtolaiseksi Babyloniaan ja määräsi ennalta sakkokierroksen kestoksi 70 vuotta. Luvattuun maahan ei palanut syntiä tehnyt sukupolvi, vaan heidän ne jälkeläiset, jotka olivat oppineet etsimään Israelin Jumalaa. Jumala ilmoitti nimenomaan, että Hänellä on suunnitelma. Tämä todistaa, että Jumala on suunnitelmallinen ja Hän toteuttaa suunnitelmiaan tarkasti.

Jer. 29:10-14: "Näin sanoo Herra: Kun Babylonian seitsemänkymmentä vuotta ovat kuluneet, minä otan teidät jälleen huomaani. Minä täytän lupaukseni ja tuon teidät takaisin omaan maahanne. Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Silloin te huudatte minua avuksenne, te käännytte rukoillen minun puoleeni, ja minä kuulen teitä. Te etsitte minua, ja te löydätte minut! Koko sydämestänne te minua etsitte, ja minä annan teidän löytää itseni, sanoo Herra..."

Jaakob oppi nöyryyttä, kun hän joutui kaksi kertaa tekemään orjana työtä, jotta saisi isännän tyttären vaimokseen. Palvelussopimus kesti kummallakin kerralla seitsemän vuotta (1. Moos. 29:18, 27). Lopun ajoilla maapallo puhdistetaan synnistä seitsemän vuoden ahdistuksilla (Ilm. 12:6 ja 14), jota kutsutaan myös Jaakobin vaivan ajaksi (Dan. 9:27). Niinä aikoina käy niin, että monesta naisesta tulee leski (Jes. 3:16 - 4:1). Raamattu kertoo seitsemän lesken menevän yhden miehen luokse anomaan, että he pääsisivät hänen vaimoiksi jopa omalla kustannuksellaan (Jes. 4:1). Tämän jälkeen alkaa tuhatvuotinen valtakunta (Jes. 4:2-6), mutta se alkaa hyvin pienestä siemenestä, koska maasta on poltettu synti pois (Jes. 24:1-13, 66:15-17, Mal. 3:1-5, Matt. 13:31-33).

Jes. 24:5-6: "Maa muuttuu saastaiseksi jalkojen alla, sillä sen asukkaat ovat hylänneet lain, rikkoneet käskyt, tehneet tyhjäksi ikuisen liiton. Siksi kirous syö maan, sen asukkaat saavat maksaa teoistaan. Siksi maan asukkaat käyvät vähiin, vain muutama harva jää jäljelle ihmisen suvusta."

Jaakobin poika Joosef joutui kärsimään paljon vääryyttä. Hänen veljensä myivät hänet orjaksi Egyptiin ja hän joutui syyttömänä vankilaan. Lopulta Joosef pystyi Jumalan avulla selittämään faaraon unet, jolloin faarao ymmärsi Joosefin kyvyt ja ylensi hänet heti Egyptin pääministeriksi. Jumala oli määrännyt Egyptille ensin seitsemän lihavaa vuotta, jolloin valtio voi kerätä viljaa varastoon. Sen jälkeen tulisi seitsemän laihaa nälkävuotta, jolloin elettäisiin varastoissa olevalla viljalla. Jumala oli tosissaan, eikä tulisi peruuttamaan päätöstään.

1. Moos. 41:25, 29-32: "Joosef sanoi faraolle: "Faraon unet tarkoittavat samaa. Jumala on kertonut faraolle, mitä hän aikoo tehdä...    ..Seuraavat seitsemän vuotta ovat suuren yltäkylläisyyden aikaa koko Egyptin maassa, mutta niitä seuraa seitsemän niin kovaa nälkävuotta, että koko tuo yltäkylläisyys jää Egyptissä unohduksiin. Nälänhätä ulottuu yli koko maan, eikä ruoan runsaudesta ole maassa enää tietoakaan, sillä tuo nälänhätä tulee olemaan hyvin ankara. Faraon unen toistuminen taas merkitsee sitä, että Jumala on asian varmasti päättänyt ja panee sen pian täytäntöön."

World Trade Center -tornin rauniot
Yhdysvaltoja on kohdannut viime vuosina moni onnettomuus. Vuonna 2001 tuhoutui kansainvälisen kaupan keskus ja sen vaurauden symboli World Trade Centerin kummatkin pilvenpiirtäjät. Päivä oli 11.9.2001, joka oli Jumalan kalenterissa seitsemännen kuukauden ensimmäinen päivä, pasuunansoiton juhlan päivä (Rosh Hashanah). Jumala on käskenyt olla silloin poissa töistä. Juhlan tarkoitus on kuuluttaa Jumalan tuomio, joka vanhan liiton aikana peruutettiin suurena sovitustenpäivänä (Jom Kippur), jolloin toimitettiin Israelin kansan syntien sovitus. Ne, jotka noudattivat edelleen voimassa olevaa Jumalan käskyä pitää lepopäivä (Matt. 5:17-20), kuten teki monet juutalaiset, eivät kuolleet onnettomuudessa. Iso osa niistä, jotka rikkoivat Jumalan käskyä vastaan, menettivät henkensä. Päivän tapahtumat aiheuttivat kaaoksen pörssissä. Sinä päivänä osakkeiden arvot laskivat 7 % Dow Jones (DJIA) indeksillä mitattuna.

Tasan seitsemän juutalaisvuoden päästä seitsemännen kuun ensimmäisenä päivänä, pasuunansoiton juhlana 29.9.2008 tapahtui uusi katastrofi. Lehman Brothers, Fredie Mac ja Fannie Mae pankit ajautuivat velkasaneeraukseen, mikä aiheutti uuden kaaoksen pörsseihin. Sinä päivänä pörssikurssit laskivat New Yorkissa 777,7 pistettä, joka oli 7,0 %:ia (DJIA). Tästä alkoi maailmanlaajuinen suuri lama, joka on jatkunut pitkään.

New York on maailman suurin pörssikeskus. Joku voi kysyä, tarkoittaako New Yorkin katastrofit Jumalan varoitusta Yhdysvalloille ja rahamaailmalle? Miettikää itse. Onko Yhdysvalloissa tällä hetkellä asiat kunnossa?

Danny - Seitsemän kertaa seitsemän

Suomen kulttuuri on saanut paljon vaikutteita kristinuskosta, joten seitsemää käytetään myös arjen elämässä kuvaamaan erilaisia asioita. Luku seitsemän tehostaa sanomaa. Dannyn laulussa kerrotaan suuresta sisusta, jolla mennään vaikeuksien läpi vaikka seitsemän kertaa seitsemän, joka on laulussa vertauskuva suuresta kestävyydestä.

(Tässä musiikkivideossa näkyy kauniisti seinällä ristilippu ja voitonseppele)

..Tahto rautainen vie läpi harmaan kallion
Siinä katajaisen kansan malli on
Vaikka takatalven halla sen ensiviljan vei
Alla pohjantähden lannistuttu ei 

Seitsemän kertaa seitsemän
Koetellut on koura kohtalon
Seitsemän kertaa seitsemän
Siitä sisu aina suunnaton vain noussut on

Poika perinnöksi pelkän sai tahdon isältään
Lähti torpasta ja saapui kaupunkiin
Joka aamu ehti sorvin ääreen kello seitsemään..


..Pojanpoika peri tahdon myös vahvan taatoltaan,
puri hammasta kun tarttui aapiseen.
Meni kaksi vuotta luokkaa kohti, mutta aikanaan,
hyvän viran sai ja akan oppineen.
Tahto rautainen vie läpi harmaan kallion,
siinä katajaisen kansan malli on..

Danny sai 67-vuotiaana sydäninfarktin, josta selvisi täpärästi hengissä: "Silloin muistan ajatelleeni Jumalaa. Mietin, että anna minun vielä kypsyä, ennen kuin minut satona korjaat." (IL 28.4.2018) Nyt on Dannystä itsestä kiinni, haluaako hän antaa koko sydämensä Herralle ja saada uuden terveen lihasydämen, johon on kirjoitettu Herran tahto, jotta Dannyn sydän rakastaisi Taivaan Isää tekemällä Jumalan tahdon mukaisia vanhurskaita tekoja.

Hes. 36:26-27: "Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen. Minä annan henkeni teidän sisimpäänne ja ohjaan teidät seuraamaan säädöksiäni, ottamaan varteen minun käskyni ja elämään niiden mukaan."

Jer. 31:33, 34: "..Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani...  ..Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään."

Matt. 11:28-30: "Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt."

1. Joh. 5:3: "Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."

Apostoli Johanneksen kirjoituksissa jäsennetään keskeisiä asioita seitsemästi

Apostoli Johannes kirjoitti evankeliuminsa todistaakseen, että Yeshua HaMashiach on Herra ja Jumala, joka tuli ihmiseksi maan päälle sovittamaan ihmiskunnan synnit. Johannes oppi tuntemaan Yeshuan poikkeuksellisen hyvin ja hänen evankeliuminsa kuvaa Yeshuan luontoa syvällisesti. Yeshua rakasti paljon Johannesta (Joh. 21:7), joka sai kunnian pitää huolta Yeshuan äidistä Golgatan jälkeen. Johanneksen evankeliumi on neljästä hengellisin ja sisältää myös seitsenlukua. Siinä on seitsemän toteamusta Yeshuasta kuvaamaan, millainen Jumalalla on. Toteamukset alkavat Jumalan nimellä Minä Olen:
 1. Minä Olen elämän leipä (Joh. 6:35)
 2. Minä Olen maailman valo (Joh. 8:12)
 3. Minä Olen hyvä paimen (Joh. 10:11)
 4. Minä Olen lammasten ovi (Joh. 10:7)
 5. Minä Olen ylösnousemus ja elämä (Joh. 11:25)
 6. Minä Olen tie, totuus ja elämä (Joh. 14:6)
 7. Minä Olen tosi (totuuden) viinipuu (Joh. 15:1)
Joh. 14:7: "Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet."

Johannes todisti Yeshuan olevan jokin muu kuin tavallinen kansanjohtaja, koska Yeshua teki suuria voimatekoja. Johanneksen evankeliumissa on mainittu seitsemän Yeshuan tekemään ihmettä, jotka osoittavat Yeshuan olevan Jumala, joka oli tullut ihmiseksi ihmisten keskelle.
 1. Muutti veden viiniksi (2:6-11).
 2. Paransi kuninkaan virkamiehen pojan, joka tapahtui päivän seitsemännellä tunnilla (4:46-54).
 3. Paransi ramman miehen Betesdan altaalla (5:5-15).
 4. Teki ruuanlisääntymisihmeen ruokkimalla 5000 miestä kahdella kalalla ja viidellä leivällä (6:5-13).
 5. Käveli veden päällä (6:16-20).
 6. Paransi sokeana syntyneen (9:1-12).
 7. Herätti Lasaruksen kuolleista neljäntenä päivänä (11:38-43).
Joh. 20:26-28: "Viikon kuluttua Jeesuksen opetuslapset olivat taas koolla, ja Tuomas oli toisten joukossa. Ovet olivat lukossa, mutta yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: "Rauha teille!"  Sitten hän sanoi Tuomaalle: "Ojenna sormesi: tässä ovat käteni. Ojenna kätesi ja pistä se kylkeeni. Älä ole epäuskoinen, vaan usko!" Silloin Tuomas sanoi: "Minun Herrani ja Jumalani!"

Ilmestyskirjassa on runsaasti lukua seitsemän

Ilmestyskirja on viimeinen kirja Raamatussa. Se kertoo Jumalan luomissuunnitelman viimeisistä vaiheista. Ilmestyskirja esittelee ensin seitsemän alkuseurakuntaa ja sen jälkeen kolme seitsenlukua vitsauksista: seitsemän sinettiä, seitsemän pasuunaa ja seitsemän vihan maljaa. Raamatun kirjoista Ilmestyskirjassa tulee esille luku seitsemän kaikkein suurimmalla voimalla. Seitsemän on kuin Jumalan allekirjoitus ja Kuninkaan sinetti Raamatun viimeisillä sivuilla. Luku seitsemän esiintyy Ilmestyskirjassa (1933/38) kolme kertaa seitsemässä (7+7+7) eli 21 asiassa.

Seitsemän on:
 1. Seurakuntaa
 2. Henkeä valtaistuimen edessä
 3. Kultaista lampunjalkaa
 4. Tähteä
 5. Alkuseurakunnan enkeliä
 6. Tulisoihtua
 7. Sinettiä
 1. Sarvea
 2. Silmää
 3. Jumalan Henkeä lähetetyt kaikkeen maailmaan
 4. Enkeliä puhaltaa torveen
 5. Pasuunaa
 6. Seitsemäntuhatta kuollutta maanjäristyksessä
 7. Ukkosenjylinää
 1. Lohikäärmeen seitsemän päätä ja niissä 
 2. Seitsemän kruunua
 3. Enkeliä, joilla oli 
 4. Seitsemän viimeistä vitsausta
 5. Kultaista maljaa täynnä Jumalan vihaa
 6. Vuorta
 7. Kuningasta
Ilmestyskirja mainitsee yhdeksi Jumalan nimeksi Seitsemän Ukkosenjylinää, joka tarkoittaa hyvin voimakasta ja peljättävää Jumala: 

kuva.JPG
Seitsemän salama iskee Mikaelin kirkon lähelle
Ilm. 10:3-4: ".. antoivat ne seitsemän ukkosen jylinää ääntensä puhua. Ja kun ne seitsemän ukkosenjylinää olivat puhuneet, yritin minä kirjoittaa, mutta minä kuulin äänen taivaasta sanovan: "Pane sinetin taakse, mitä ne seitsemän ukkosenjylinää puhuivat, äläkä sitä kirjoita."

Kirjan kirjoittanut Johannes-niminen mies kuuli, mitä Seitsemän Ukkosenjylinää puhui, mutta Johannesta kiellettiin kirjoittamaan sitä Ilmestyskirjaan. Ne Sanat ovat niin painavia, että ne on pantu sinetin taakse odottamaan niiden julkistamista myöhemmin.

Ilm. 19:6: "Sitten kuulin äänen, joka oli kuin suuren kansanjoukon kohinaa, kuin suurten vesien pauhua ja voimakasta ukkosen jylinää. Se lausui: -- Halleluja! Herra, meidän Jumalamme, Kaikkivaltias, on ottanut kuninkuuden."

Ilmestyskirjan Seitsemän Ukkosenjylinää löytyvät myös psalmi 29:stä. Tämä psalmi kertoo seitsemän kertaa, millainen on Herran jylisevä ääni. Psalmi kuvaa Herran äänen hyvin voimalliseksi. Lopussa kehotetaan jumalolentoja, jotka tarkoittavat enkeleitä, antamaan raikuvalla huudolla kunniaa Jumalalle. 

Ps. 29:1-11: "Antakaa Herralle kunnia, te jumalolennot, tunnustakaa Herran kunnia ja voima! Tunnustakaa hänen nimensä kunnia! Kumartukaa hänen pyhän kirkkautensa eteen! 
 1. Herran ääni kaikuu vetten päällä. Kunnian Jumala jylisee, Herra jylisee suurten vetten päällä. 
 2. Herran ääni on voimallinen, 
 3. Herran ääni on mahtava. 
 4. Herran ääni särkee setrit, Herra murskaa Libanonin setrit. Libanon hyppii niin kuin vasikka, Hermonkuin nuori villihärkä. 
 5. Herran ääni iskee tulta. 
 6. Herran ääni saa autiomaan vapisemaan, Herra saa Kadesin autiomaan vapisemaan. 
 7. Herran ääni saa kauriit poikimaan ja peurat säikkyen vasomaan. 
Hänen temppelissään kaikki huutavat: "Kunnia hänelle!" Herran valtaistuin on taivaan vesien yllä, hän hallitsee kuninkaana iäti. Herra antaa voiman kansalleen, rauhalla hän kansaansa siunaa."

Pyhä Henki on määrännyt jokaisen sanan Raamatussa

Raamatun kirjailija on Pyhä Henki
Seitsenluvut ja monet muut yksityiskohdat todistavat sen puolesta, että Pyhä Henki on suunnitellut koko Raamatun. Hän on ottanut suunnittelun pohjaksi oman itsensä, joka on seitsemän Henkeä, mutta on yksi ja sama Jumala. Vaikka ihmiset ovat todistaneet omin sanoin tapahtumista, Pyhä Henki on valvonut ja ohjannut heitä. Jokainen Raamatun Sana on ollut viime kädessä Pyhä Hengen päättämä.

Fil. 2:13 (1933/38): "..sillä Jumala on se, joka teissä vaikuttaa sekä tahtomisen että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi."

2. Tim. 3:16: "Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään."

Ilm. 19:9: "Enkeli sanoi minulle: "Kirjoita: Autuaita ne, jotka on kutsuttu Karitsan hääaterialle." Ja hän jatkoi: "Nämä ovat tosia Jumalan sanoja."

Apt. 7:51-53: "Te niskuroijat, ympärileikatut mutta sydämeltänne ja korviltanne pakanat! Aina te olette vastustamassa Pyhää Henkeä -- niin kuin isänne, niin myös te! Onko yhtäkään profeettaa, jota teidän isänne eivät olisi vainonneet? He tappoivat ne, jotka ennalta ilmoittivat, että Vanhurskas oli tuleva. Ja nyt olette te kavaltaneet ja murhanneet hänet! Te saitte enkelien tuomana lain, mutta ette ole sitä noudattaneet."

Joh. 10:35 (Jeesus sanoo): "..eikä pyhiä kirjoituksia voi tehdä tyhjäksi."

Matt. 28:18-19, 20: "Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni...     ..ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.

Jumala on antanut ihmiskunnalle aivan upean kirjan, Raamatun. Se on noussut kaikkien aikojen suosituimmaksi kirjaksi, mistä kertoo artikkeli: 'Maailman suosituin kirja on Raamattu'.

Terveiset seitsemältä mereltä

Seitsemän merta on laajasti tunnettu historiallinen sanonta, joka viittaa joko nykykäsityksen mukaan valtameriin tai kunakin aikana erilaiseen joukkoon meriä. Ennen vanhaan sanonnalla "purjehtia seitsemällä merellä" viitattiin merimiehen kokeneisuuteen. Seitsemällä merellä purjehtinut merimies oli käynyt kaikilla suurilla merillä. Valtameret eivät ole itsenäisiä vesialueita, vaan ne liittyvät toisiinsa ja erottavat eri mantereet toisistaan. Maailman mantereet jaetaan Suomessa myös seitsemään maanosaan. Maapallon pinnasta yli 70 %:ia on veden peitossa, mistä maapallo on saanut lempinimensä, Sininen Planeetta.

Purjelaivojen aikana merimiesten työ oli vaarallista. Laivojen miehistö purjehti uskossa Jumalaan ja toivoi, ettei laiva haaksirikkoutuisi tuntemattomalle matalikolle tai joutuisi merirosvojen saaliiksi. Laivat joutuivat luottamaan myös Jumalan antamiin suotuisiin tuliin, jotta ne pääsivät perille. 

Usko, toivo ja rakkaus
Apt. 28:13-15 (RK): "Nostettuamme ankkurit purjeh­dimme Regiumiin. Kun päivän kuluttua alkoi puhaltaa etelätuuli, me pääsimme seuraavana päivänä Puteoliin. Siellä tapasimme veljiä, jotka pyysivät meitä viipymään luonaan seitsemän päivää. Sieltä lähdimme Roomaan. Kun sikäläiset veljet saivat kuulla meistä, he tulivat meitä vastaan Fo­rum Appiin ja Tres Tabernaen kohdalle. Nähdessään heidät Paavali kiitti Jumalaa ja sai rohkeutta."

Merimiehillä on toivo palata kotisatamaan, jossa heitä on vastassa suuri rakkaus, vaimo ja oma perhe. Monissa merimieskirkoissa on tunnus risti, ankkuri ja sydän, jotka muistuttavat uskosta, toivosta ja rakkaudesta.

1. Kor. 13:13: "Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus."

Morgenster (Aamutähti)
Kotkan Meripäivien aikana vuonna 2017 kaupungin satama oli täynnä mitä hienoimpia purjealuksia, koska samaan aikaan Kotka oli Tall Ship Races:n yksi etappisatamista. Allekirjoittanut kirjoitti tapahtuman aikana 16.7.2017 runon 'Paluu seitsemältä mereltä'. Tall Ship Races -tapahtumista minulle on jäänyt muistiin eräässä paidassa ollut hyvä aforismi, joka kertoo myös ihmisen maallisesta vaelluksesta kohti Taivasten Valtakuntaa: "A smooth sea never made a skillful sailor" (Tyyni meri ei ole koskaan tehnyt taitavaa merimiestä).

Paluu seitsemältä mereltä

Seilasin seitsemällä merellä
Purjeet pullollaan navakkaa tuulta


Pärskyi maininki mahtava
Suolavesi huuhtoi kasvoja


Parta märkä, mutta suu hymyssä
Pursi keinui, mutta pinnalla pysyi


Laiva on puuta
mutta miehistö rautaa


On katse kohti pohjoista 
Koti-ikävä on kova

Mutta nyt on sydän täynnä toivoa
Horisontista näkyy jo majakan valo vilkkuva

Oi seitsemän meren seilorit

Tervetuloa kotiin takaisin!

(Runoilija on allekirjoittanut)


Herran Kirje
 
Words of the LORD:

"The world is coming unraveled -- you are witnessing what happens when the world dismisses its GOD"


(Words Received from Our LORD by Susan Davis, June 28, 2017)

Children, your GOD desires to speak to you...

The world is cycling downhill. It is cascading and toppling into total evil. All is coming apart. MY Truth is being disregarded, disrespected, and diminished on all levels -- both great and small. The great and small alike disregard ME in their coming and goings. This will lead to consequences of change as you are already even now witnessing.

The world is coming unraveled -- you are witnessing what happens when the world dismisses its GOD, CREATOR, Life SUSTAINER. There will be gross crime, hearts waxing colder and colder, the vanity of men rising up in their hearts putting themselves above their GOD, WHO created them, lovers of evil who take pleasure in the pain of others, adulterers, abusers of life, whoremongers, and those who take liberties in the things of GOD. Trampling on the Will of GOD by destroying life and tampering with the things of above and meddling with life. It is not for men to touch the things of GOD: destroying and experimenting with living beings to "play GOD." This is by inspiration of the devil.

These men take liberty because they do not believe in GOD and they do not believe in the sanctity of life. There will be judgment and it will be swift and sure for man's atrocities against each other and a Holy GOD.

Run to your GOD ... pursue ME with all your heart. Turn to ME now and I will guide you with MY Eye and keep you safe with MY Hand, MY Righteous Right Hand...

This is your LORD ... SAVIOR ... REDEEMER KINSMAN ... BRIDEGROOMCoordinating Scripture:

Matthew 24:12 (KJV): And because iniquity shall abound, the love of many shall wax cold.
  
Hebrews 13:4 (KJV): Marriage is honourable in all, and the bed undefiled: but whoremongers and adulterers GOD will judge.

2 Timothy 3:2-4 (KJV) For men shall be lovers of their own selves, covetous, boasters, proud, blasphemers, disobedient to parents, unthankful, unholy, Without natural affection, trucebreakers, false accusers, incontinent, fierce, despisers of those that are good, Traitors, heady, highminded, lovers of pleasures more than lovers of GOD;

Psalm 32:8 (KJV): I will instruct thee and teach thee in the way which thou shalt go: I will guide thee with MINE Eye.