lauantai 13. elokuuta 2022

Babylonian portton salainen nimi on paljastunut

 

 • Babylon oli mahtava kaupunki, jossa säädettiin Hammurabin laki ja minne Israelin kansa vietiin orjaksi - myöhemmin kaupunki hylättiin ja se aavikoitui lopullisesti (Jes. 13:19-20)
 • Suuri Babylonian portto on uusi maailmaa johtava kaupunki, joka on uskottomien kirkkokuntien ja epäjumalanpalveluksen äiti (Ilm. 17:5, 18) - sana 'Babylon' merkitsee sekoittaa
 • Roomassa palvottiin vaticanus-nimistä jumalaa - Vatikaanissa oli muinoin magna mater (suuri äiti) -nimisen jumalattaren temppeli ja etruskien hautausmaa
 • Kristus noudattaa oikeudenmukaista Mooseksen lakia, jota antikristus vihaa ja vastustaa (Matt. 5:17-20, Dan. 7:25)
 • Kristinusko on ollut alun perin juutalaisuutta, joka uskoo Jumalan Poikaan (Apt. 24:14, 25:8, 28:23), mutta roomalaiskatolinen kirkko korvasi lain pakanauskontojen opeilla, jolloin syntyi sekoitususkonto ns. klassinen kristinusko (Apt. 20:29-30, 2. Kor. 11:3-4, Gal. 1:6-9)
 • Luterilaisuus, helluntailaisuus, baptistit ja muut klassisen kristinuskon lahkot ovat perineet sekoitusoppinsa suurelta osin äidiltään roomalaiskatoliselta kirkolta, joiden opit perustuvat paljolti Paavalin kirjeiden vääristelyyn (Joh. 8:44, 2. Piet. 3:15-17)
 • Sanansaattaja antaa käskyn lähteä pois Babyloniasta, jottei joudu alttiiksi niille vitsauksille, millä Babyloniaa lyödään (Ilm. 18:2-4)
Salaisuudet sinetöitiin, jotta ne paljastuisivat oikeaan aikaan

 

Ilmestyskirja kertoo pedon päällä istuvasta Babylonian porttosta, jonka nimen kerrotaan olevan salaisuus. Babylonin portto on keskeisesti esillä lopun ajan tapahtumissa, joten nyt tulee selvittää, mitä tarkoittaa nämä asiat: Babylon, portto ja mikä on hänen nimensä sekä mitä nimi merkitsee.

 

Kauppa Münchenissä, Saksassa

Ilm. 17:3-5: (1933/38): "..Siellä minä näin naisen istuvan helakanpunaisen pedon selässä; peto oli täynnä pilkkaavia nimiä, ja sillä oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea. Ja nainen oli puettu purppuraan ja helakanpunaan ja koristettu kullalla ja jalokivillä ja helmillä ja piti kädessään kultaista maljaa, joka oli täynnä kauhistuksia ja hänen haureutensa riettauksia. Ja hänen otsaansa oli kirjoitettu nimi, salaisuus: "Suuri Babylon, maan porttojen ja kauhistuksien äiti"."

 

2. Tess. 2:7-9 (1933/38): "Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää, niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä, tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä


Raamatussa on paljon selkokielistä opetusta, mutta joitain asioita on lukittu vertausten ja arvoitusten taakse, jottei salaisuuksia ymmärrä kukaan muu kuin Kristuksen vanhurskas seurakunta tai asian ei tule julki ennen määräaikaa. 


Jer. 33:3 (1933/38): "Huuda minua avuksesi, niin minä vastaan sinulle ja ilmoitan sinulle suuria ja salattuja asioita, joita sinä et tiedä."


Raamattu antaa usein vertauksille selityksen, mutta joskus se pitää kaivaa esim. vastaavaa asiaa koskevasta Vanhan testamentin tekstistä. Joskus täytyy odottaa, että maailma kehittyy siihen asetelmaan, että salaisuus voidaan ratkaista. Nyt on sellainen tilanne, että Babylonian portto nimi on selvitettävissä Raamatun antamilla tiedoilla.


Dan. 12:8-10: "Minä kuulin, mutta en ymmärtänyt. Ja minä sanoin: "Herrani, miten tämä kaikki päättyy?" Hän sanoi: "Mene, Daniel. Totisesti, nämä asiat ovat salatut ja sinetöidyt lopun hetkeen saakka. Monet seulotaan, sulatetaan ja puhdistetaan, mutta jumalattomat elävät jumalattomina, eikä kukaan jumalattomista ole tätä ymmärtävä. Mutta viisaat ymmärtävät."


Matt. 13:10-15: "Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: "Miksi sinä puhut heille vertauksin?" Jeesus vastasi: "Siksi, että te olette saaneet oppia tuntemaan taivasten valtakunnan salaisuudet, mutta he eivät. Jolla on, sille annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. Minä puhun heille vertauksin, koska he näkevät eivätkä kuitenkaan näe ja kuulevat eivätkä kuitenkaan kuule eivätkä ymmärrä. Heissä käy toteen tämä Jesajan ennustus: -- Kuulemalla kuulkaa älkääkä käsittäkö. Katsomalla katsokaa älkääkä nähkö. Sillä paatunut on tämän kansan sydän, vain vaivoin he kuulevat korvillaan ja silmänsä he ovat ummistaneet, jotta he eivät silmillään näkisi, eivät korvillaan kuulisi eivätkä sydämellään ymmärtäisi, jotta he eivät kääntyisi enkä minä parantaisi heitä."


Portto on uskoton Kristukselle


Miehen ja naisen välinen avioliitto on vertaus Kristuksen ja seurakunnan välisestä suhteesta. Kristus rakastaa seurakuntaa ja on sen pää, jota seurakunta kunnioittaa, kuten vaimon tulee kunnioittaa aviomiestään. Portto ei ole aviomiehelleen uskollinen, vaikka hän sanoisi olevansa aviomiehensä vaimo. Samalla tavalla porttokirkko ei ole Kristukselle uskollinen, vaikka se sanoisi uskovansa ja seuraavansa Kristusta.


Ef. 5:31-33: "Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Tämä on suuri salaisuus; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa. Mutta se koskee myös kaikkia teitä: jokaisen tulee rakastaa vaimoaan niin kuin itseään, ja vaimon tulee kunnioittaa miestään."


Jer. 3:20: "Mutta niin kuin uskoton vaimo pettää miestään, niin sinä, Israelin heimo, olet pettänyt minua, sanoo Herra."


Raamattu vertaa uskovia neitsyihin, koska he ovat sulhaselle kihlattuja morsiamia, jotka eivät ole vielä päässeet avioliittoon sulhasen kanssa. Jumalan ja seurakunnan suhde perustuu liittoon, jossa kummallakin osapuolella on oikeuksia ja velvollisuuksia.

 

Jes. 62:1-5: "Siionin tähden minun on puhuttava, Jerusalemin takia en voi vaieta, ennen kuin oikeus nousee siellä kuin aurinko ja pelastus kuin leimuava soihtu, ennen kuin kansat näkevät sinun vanhurskautesi ja kuninkaat sinun kirkkautesi. Sinä saat uuden nimen, jonka Herra itse lausuu julki, ja sinä olet oleva kaunis kruunu Herran kädessä, kuninkaallinen seppele Jumalan huomassa. Ei sinun nimesi enää ole Hylätty eikä maasi nimi Hedelmätön, vaan sinun nimesi on oleva Rakastettuni ja maasi nimi Puolisoni, sillä Herra rakastaa sinua ja ottaa sinun maasi puolisokseen. Niin kuin nuorukainen ottaa neidon vaimokseen, niin sinun lapsesi ottavat sinut omakseen, niin kuin sulhanen iloitsee morsiamestaan, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta." 


Raamattu jakaa Kristuksen morsiamet viisaisiin ja tyhmiin neitsyihin. Viisaat noudattavat Kristuksen käskyjä Pyhän Hengen antamalla voimalla, mutta tyhmät eivät viitsi noudattaa käskyjä (Matt. 25:1-13, Room. 8:6-13). Kristuksen seurakunta on viisaiden neitsyiden seurakunta, joka on yhtä. He rakastavat lakia, koska se sisältää Jumalan käskyt, mitä Kristuskin noudatti. 


Matt. 5:17-18: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."

 

Tyhmät neitsyet ovat Kristukselle uskottomia. He ovat porttoseurakunta, joka on yhtynyt antikristuksen kanssa. Porttoseurakunta tyydyttää antikristuksen halut ja antautuu antikristuksen vietäväksi. He vihaavat lakia, koska antikristus vihaa Mooseksen lakia (Dan. 7:25, 8:9-13; 2. Tess. 2:3).


Risti kaulassa, mutta portto

Jer. 3:9-10: "Huoruuteen mieltyneenä Juuda häpäisi maan. Hän palveli kiviä ja puita jumalina ja oli uskoton minulle. Kaiken tämän jälkeen ei Israelin petollinen sisar Juuda vieläkään palannut minun luokseni koko sydämestään, vaan valheellisin mielin." Näin sanoi Herra."


Joh. 8:44: "Te olette lähtöisin saatanasta. Hän on teidän isänne, ja hänen halunsa te tahdotte tyydyttää. Saatana on ollut murhaaja alusta asti. Hän on kaukana totuudesta, se on hänelle vieras. Kun hän valehtelee, hän todella puhuu omiaan, sillä hän on valehtelija ja valheen isä."


Porttoseurakunnissa opetetaan paljon väärennettyä evankeliumia vääristelemällä Raamattua ja kuuntelemalla vääriä profetioita. Paavali varoitti seuraamasta toista Jeesusta, toista henkeä ja toista evankeliumia (2. Kor. 11:3-4).


Gal. 1:7-8: "Mitään toista evankeliumia ei kuitenkaan ole. Jotkut vain hämmentävät teidän ajatuksianne ja koettavat vääristää Kristuksen evankeliumia. Julistipa kuka tahansa teille evankeliumia, joka on vastoin meidän julistamaamme -- vaikkapa me itse tai vaikka taivaan enkeli -- hän olkoon kirottu."

 

1. Joh. 4:1: "Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja."

 

Raamatun kontekstissa sana portto ei tarkoita aina seksuaalista uskottomuutta vaan myös uskottomuutta Jumalalle. Politiikassa se voi tarkoittaa moraalitonta toimintatapaa, jossa kaikki omat periaatteet ovat kaupan.


Jes. 1:21-23: "Voi häpeä! Portoksi on sortunut tuo uskollinen kaupunki. Siellä vallitsi oikeus ja vanhurskaus piti majaansa. Nyt siellä asuvat murhamiehet. Sinun hopeasi on mustunut, jalo viinisi on vedellä laimennettu. Sinun johtomiehesi ovat petollisia ja varkaiden kumppaneita, he kaikki rakastavat lahjuksia ja ahnehtivat lahjapalkkioita..."


Kokoomuksen entinen euroedustaja Eija-Riitta Korhola on sanonut: "olen pitänyt keskustaa lähinnä huorapuolueena". Kun häneltä kysyttiin, mitä se tarkoittaa, hän vastasi näin: "Ei omaa rakkauselämää. Ei vakaumusta. Ostettavissa milloin mihin." (IL 10.8.2022Tähän hän lisäsi seuraavana päivänä: "Olemalla hallituksessa mukana keskusta mahdollistaa vihervasemmistolaisen politiikan tavalla, joka mielestäni pettää raskaasti sen taustajoukot, maaseudun ihmiset." (IL 11.8.2022)


Ei vakaumusta: Porttolla ei ole luovuttamattomia arvoja, joista hän pitäisi kiinni loppuun asti. Sellaisia on mm. tapakristityt, jotka vain perinteen takia noudattavat joitain käskyjä. Sellaisia ovat uskontoa harrastuksena pitävät kristityt, jotka sanovat uskovansa omalla tavalla, kun Raamatun opetus ei sellaisenaan kelpaa heille. Portto on rakentanut oman talonsa hiekalle, joka ei tulvia ja myrskyjä kestä. 


Matt. 7:24-27: "Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, mutta se ei sortunut, sillä se oli rakennettu kallioperustalle. "Jokainen, joka kuulee nämä sanani mutta ei tee niiden mukaan, on kuin tyhmä mies, joka rakensi talonsa hiekalle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, ja se sortui, maan tasalle saakka."


Ei omaa rakkauselämää: Raamatun uudessa liitossa kaikki perustuu rakkauteen. Joka rakastaa lakia, hän rakastaa Taivaan Isää. Hän ei noudata lakia pakosta vaan sen takia, että hän rakastaa Taivaan Isää. Porttolla ei ole rakkautta Jumalaa eikä lakia kohtaan, minkä takia hän lipeää käskyjen noudattamisesta aina, kun niin mieli tekee.


1. Joh. 5:3: "Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."


Ilm. 2:4-5: "Mutta sitä en sinussa hyväksy, että olet luopunut ensi ajan rakkaudesta. Muista siis, mistä olet langennut, käänny ja palaa tekemään ensi ajan tekoja. Ellet tee parannusta, minä tulen luoksesi ja siirrän lamppusi paikaltaan."


Ostettavissa milloin mihin: Portto myy vaikka oman ruumiinsa tai äitinsä, jos siitä saa vain jotain hyötyä itselleen. Kuten Raamatussa opetetaan, ihmisellä ei voi olla kahta herraa. Ihminen ei voi toimia yhtä aikaa rahan himossa ja Jumalaa palvellen. Sen takia Raamattu kutsuu ahneutta epäjumalanpalvelukseksi.


Luuk. 16:13-15: "Yksikään palvelija ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän on liittynyt toiseen, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa." Fariseukset kuulivat kaiken tämän. He olivat rahanahneita, ja niinpä he ivailivat Jeesusta. Jeesus sanoi heille: "Ihmisten edessä te olette olevinanne hurskaita, mutta Jumala tuntee teidän sydämenne. Se, mikä on ihmisten silmissä arvokasta, on Jumalalle iljetys."


Kol. 3:5: "Haudatkaa siis se, mikä teissä on maallista: siveettömyys, saastaisuus, intohimot, pahat halut ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta."

Pettää omat: Haureellinen nainen pettää aviomiehensä. Porttokirkko pettää seurakunnan pään Kristuksen. Portto on petturi, joka lyö vaikka puukon omiensa selkää, jos siitä on hänelle jotain etua. Juudas Iskariot petti Herransa 30 hopearahasta.

Matt. 26:15: "ja sanoi: "Paljonko maksatte minulle, jos toimitan hänet teidän käsiinne?" He sopivat hänen kanssaan kolmestakymmenestä hopearahasta."

Apt. 1:16-19: "Hän sanoi: "Veljet! Sen kirjoitusten sanan oli käytävä toteen, jonka Pyhä Henki Daavidin suulla oli ennalta Juudaksesta lausunut -- tuosta miehestä, joka ryhtyi oppaaksi Jeesuksen vangitsijoille. Hän kuului meidän joukkoomme ja oli saanut osalleen palvelutehtävän niin kuin mekin. Petoksensa palkalla hän hankki itselleen kappaleen maata, mutta sitten hän syöksyi päistikkaa alas, niin että hänen vatsansa halkesi ja sisälmykset pursuivat ulos." -- Tämä tuli yleisesti tiedoksi Jerusalemissa, ja niin se paikka sai heidän kielellään nimen Hakeldama, Veripelto."

Antikristus vastustaa Kristusta, minkä takia hän ei suostu noudattamaan lakia


Antikristusta sanotaan laittomuuden ihmiseksi, koska hän ei noudata Mooseksen lakia (2. Tess. 2:3-4). Daniel profetoi antikristuksesta, joka muuttaa lain ja juhla-ajat. Antikristuksen valtakunnassa on siis laki, muuta se ei ole Mooseksen laki vaan sitä rikkova toinen laki. 


Dan. 7:25: "Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi."


Sanan etuliite 'anti' merkitsee joko 'olla jotain vastaan' tai 'olla jonkun sijassa'. Antikristus voi merkitä joko olla Kristuksen vastustaja tai olla Kristuksen sijainen. Eräät paavit (esim. Leo IX ja Paavali VI) ovat käyttäneet myös latinankielistä arvonimeä 'Vicarivs filii dei' (keskiajan latinassa "U" ja "V":lla oli sama äänne eräissä tilanteissa). Andreas Helwig kirjoitti vuonna 1612 kirjassaan 'Antichristus Romanus', että laskettaessa roomalaisilla numeroilla paavin arvonimestä luvun numero, se on on 666 (V=5, I=1, C=100, D=500, L=50; 5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1 = 666). 

 

Ilm. 13:18: "Tässä vaaditaan viisautta. Se, jolla on ymmärrystä, laskekoon pedon nimen lukuarvon: se on erään ihmisen luku, ja se luku on kuusisataakuusikymmentäkuusi.


2. Tess. 2:3-4 (1933/38): "..Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi, tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai jumaloitavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala."

 

Rooman epäjumalan nimi juppiter tulee sanoista 'djous pater', joka merkitsee taivaan isää. Kreikan epäjumalan nimi zeus, tulee sanoista 'dyeus ph2tēr', joka myös merkitsee taivaan isä. Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) kielsi käyttämästä arvonimeä isä, koska on olemassa vain yksi Isä Taivaassa, jonka lapsia kaikki ihmiset ovat. Hengellisessä asiayhteydessä sana Isä tarkoittaa Jumalaa. Roomalaiskatoliset papit käyttävät arvonimenään isää, joten he väittävät olevansa jumalia, vaikka eivät sellaisia ole. Paavin nimikin tulee isää tarkoittavasta sanasta papa.


Matt. 23:8-9: "Älkää te antako kutsua itseänne rabbiksi, sillä teillä on vain yksi opettaja ja te olette kaikki veljiä. Älkää myöskään kutsuko isäksi ketään, joka on maan päällä, sillä vain yksi on teille isä, hän, joka on taivaissa."


Mal. 1:6: " -- Poika kunnioittaa isäänsä ja palvelija isäntäänsä. Minä olen teidän isänne, miksi ette kunnioita minua? Minä olen teidän isäntänne, miksi ette palvele minua? Tätä minä, Herra Sebaot, kysyn teiltä, te papit, jotka pidätte minua pilkkananne…"


Jer. 3:19: " -- Minä ajattelin: Annan sinulle ensimmäisen sijan ihmislasten joukossa, lahjoitan omaksesi kauniin maan, ihanimman koko maailmassa. Ajattelin, että sinä sanot minua isäksi etkä koskaan käänny minusta pois."

 

Antikristuksella tarkoitetaan henkilöä, joka vastustaa Kristusta joko kieltämällä Hänet tai kieltämällä Hänen käskynsä (2. Joh. 1:7). Jos kansa sanoo jotakin kuninkaakseen, mutta ei kuitenkaan viitsi ollenkaan noudattaa hänen käskyjään, hän ei ole kansan todellinen kuningas (Jaak. 2:26). Kenelle olet uskollinen, hän on sinun kuninkaasi.

 

Tit. 1:16: "He väittävät tuntevansa Jumalan, mutta teoillaan he kieltävät hänet. He ovat inhottavia ja tottelemattomia..."

 

Room. 6:16: "Tehän tiedätte, että jos antaudutte orjina tottelemaan jotakuta, olette juuri sen orjia, jota tottelette. Te joko palvelette syntiä, mikä johtaa kuolemantuomioon, tai olette kuuliaisia Jumalalle, mikä johtaa vapauttavaan tuomioon."

 

Raamattu kertoo pahasta pedosta, joka on viimeinen antikristus (Dan. 7:7-8, 8:9-14, 9:27; 2. Tess. 2:1-12; Ilm. 13), mutta häntä ennen on ollut olemassa paljon muita antikristuksia, jotka ovat jollakin tavalla vastustaneet juutalaisten Kuningasta Yeshua HaMashiachia (Jeesusta Kristusta). Antikristukset ovat kaikki laittomuuden ihmisiä. Laittomuus tulee kreikan sanasta 'anomia', joka tulee kahdesta sanasta 'a' jotain vastaan ja 'nomos' laki. Laittomuus tarkoittaa Mooseksen lain vastaista tekoa (1. Joh. 3:4, Hepr. 10:26-28).

 

1. Joh. 2:18-19: "Lapseni, viimeinen aika on käsillä. Te olette kuulleet, että on tulossa antikristus, ja niin onkin nyt monia antikristuksia ilmaantunut. Tästä me tiedämme, että viimeinen aika on käsillä. He ovat lähtöisin meidän joukostamme, mutta he eivät olleet meidän joukkoamme. Jos he olisivat kuuluneet meihin, he olisivat pysyneet keskuudessamme. Mutta täytyihän käydä ilmi, etteivät kaikki kuulu meihin."

 

Matt. 7:22-23 (1933/38): "Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'.

 

Pääkaupunkiseudulla toimii baptistiseurakunta, joka on vuokrannut lounasravintolan tilaa kokouksiaan varten. Seurakunnan pastoriksi oli tullut nuori kokematon mies, joka opiskeli teologiaa etänä yhdysvaltalaisessa raamattukoulussa. Pastori ei tosin näyttänyt olevan puhdas baptisti, koska hän ei pitänyt tärkeänä uskovien upotuskastetta pelastuksen kannalta, kuten baptistit pitävät sitä pelastuksen ehtona. Pastori näyttää olevan enemmän luterilainen kuin baptisti. 


Jumala lähetti palvelijansa tämän seurakunnan raamattupiiriin. Raamattupiirin aiheena oli Galatalaiskirje. Seurakunnan pastori selitti, että Galatalaiskirjeen mukaan Mooseksen laki oli tarkoitettu vain väliaikaiseksi laiksi ja se on nyt päättynyt. Jumalan palvelija huomautti, ettei Galatalaiskirje opeta lain päättymistä eikä muutenkaan puhu lakia vastaan. 


Asiasta kehkeytyi keskustelu ja Jumalan palvelija lainasi Uudesta testamentista jakeita sen todisteeksi, ettei Mooseksen laki ole lakannut olemasta voimassa. Seurakunnan pastori oli todella vaivautunut, mutta ei oikein pystynyt väittämään mitään vastaan, vaikka ei kuitenkaan hyväksynyt vastaväitteitä. Sitten Jumalan palvelija siteerasi Yeshuan (Jeesuksen) sanoja Vuorisaarnasta Matt. 5:17-20, jossa sanotaan, ettei Mooseksen laki ja profeetat ole lakanneet olemasta voimassa vaan ovat kaikkia kristittyjä velvoittava laki koko uuden liiton ajan. Nyt pastori kiihtyi ja sanoi, että se on aivan varmaa, ettei Mooseksen lain ruokasäädökset koske kristittyjä. Jumalan mies kumosi tämänkin väitteet Uuden testamentin kirjoituksilla. Nyt pastori vaivautui niin paljon, että hän sanoi: "tämä pistää nyt vihaksi". Pastori vihastui kaikista niistä Uuden testamentin sanoista, joita hän ei hyväksynyt. Paavalin kirjeiden vääristelystä kertoo lisää artikkeli: 'Mitä voimme oppia Galatalaiskirjeestä?'

 

Joh. 7:7 (Jeesus sanoo veljilleen): "Maailma ei voi vihata teitä, mutta minua se vihaa, koska minä todistan, että sen teot ovat pahat."

 

Matt. 23:34 (Jeesus sanoo): "Kuulkaa siis: Minä lähetän teidän luoksenne profeettoja, viisaita miehiä ja lainopettajia. Toiset heistä te tapatte ja ristiinnaulitsette, toisia ruoskitte synagogissanne ja ajatte takaa kaupungista toiseen.


2. Kor. 6:17-7:1 (1933/38): "Sentähden: "Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani ja olen teidän Isänne, ja te tulette minun pojikseni ja tyttärikseni, sanoo Herra, Kaikkivaltias". Koska meillä siis on nämä lupaukset, rakkaani, niin puhdistautukaamme kaikesta lihan ja hengen saastutuksesta, saattaen pyhityksemme täydelliseksi Jumalan pelossa."


Room. 2:9-13, 27: "Tuska ja ahdistus tulee jokaisen osaksi, joka tekee pahaa, ensin juutalaisen, sitten myös kreikkalaisen. Kirkkaus, kunnia ja rauha taas tulee jokaisen osaksi, joka tekee hyvää, ensin juutalaisen, sitten myös kreikkalaisen, sillä Jumala ei tee eroa ihmisten välillä. Ne, jotka ovat tehneet syntiä lakia tuntematta, myös tuhoutuvat laista riippumatta. Ne taas, jotka ovat lain tuntien tehneet syntiä, myös tuomitaan lain nojalla. Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia…   ..Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia."


Pastorissa oli antikristuksen henki, koska hän ei sietänyt kuulla mm. Jumalan Pojan sanoja. Raamattupiiri eteni kuitenkin rauhallisesti ja hyvässä järjestyksessä, mutta raamattupiirin päätyttyään Jumalan palvelija sanoi pastorille, ettei hän tule enää tähän seurakuntaan. Lähtiessään hän porstuassa pudisti kengistään pölyt ja meni pois.


Matt. 10:14-15: "Jos teitä jossakin talossa tai kaupungissa ei oteta vastaan eikä teidän sanojanne kuunnella, lähtekää sieltä ja pudistakaa pöly jaloistanne. Totisesti: Sodoman ja Gomorran maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin se kaupunki."


Yeshuan (Jeesuksen) sanat Vuorisaarnasta Matt. 5:17-20 ovat kiihdyttäneet muitakin pastoreita. Eräällä pastorilla on oma hyvin pieni helluntaiseurakunta. Pastori oli opettanut, että pakanakristittyjä ei Mooseksen laki koske, koska olemme irti laista. Hän sai monesta suunnasta vastaväitteitä, ettei Paavali tarkoita tällä sitä, ettei pakanakristittyjä laki velvoittaisi. 


Keskusteluun tuli taas Yeshuan (Jeesuksen) sanat Matt. 5:17-20. Pastori otti esille seurakunnan raamattupiirissä nämä jakeet, koska ne olivat alkaneet häntä vaivaamaan. Hänen mukaan Raamattua tulee tulkita voitelussa. Hänen mielestä Jeesuksen sanoja ei voi tulkita, kuten ne on Vuorisaarnaa kirjoitettu, koska muuten kristinuskosta tulisi kauheaa judaismia. Hän keksi mitä mielikuvituksellisempia tekosyitä kumota jokainen kohta jakeista Matt. 5:17-20, jottei Jeesuksen sanat johtaisi judaismiin. Paavali sanoi, ettei ollut rikkonut juutalaisten lakia, joten siinä ei pitäisi olla mitään vikaa (Apt. 25:8). Helluntailaisessa pastorissa ei ollut voitelua, vaan hän oli antikristuksen hengessä (Room. 8:7-9). 

 

Apt. 25:8: "Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan.

 

Matt 5:17-20: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.


Yeshuan (Jeesuksen) sanat ovat kyllä yksiselitteiset ja helposti ymmärrettävät. Sitten on ihan eri asia, kuka uskoo juutalaisten Kuningasta Yeshuaa (Jeesusta) ja kuka ei. Vanhassa testamentissa ei ole yhtä ainuttakaan profetiaa, että Messias tulisi muuttamaan lain vaan useita profetioita, että Messias tulee palauttamaan Mooseksen lain (oikeuden) kunnioituksen, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Herra antaa teille Vanhurskauden Opettajan'.


Jer. 33:15-18: "Kun se aika koittaa, Daavidin suvusta nousee Vanhurskas Verso. Hän saattaa maassa voimaan oikeuden ja vanhurskauden. Niinä päivinä Juuda saa avun, ja Jerusalem elää turvassa. Häntä kutsutaan tällä nimellä: 'Herra on meidän vanhurskautemme'." Näin sanoo Herra: "Aina on Israelin valtaistuimella istuva Daavidin jälkeläinen, ja aina tuovat leeviläiset papit minulle polttouhreja ja ruokauhreja ja valmistavat minulle teurasuhrit."


Matt. 23:1-3; 28:19, 20: "Sitten Jeesus puhui väkijoukolle ja opetuslapsilleen: "Mooseksen istuin on nyt lainopettajien ja fariseusten hallussa. Tehkää siis niin kuin he sanovat ja noudattakaa heidän opetustaan. Älkää kuitenkaan ottako oppia heidän teoistaan, sillä he puhuvat yhtä ja tekevät toista…    ..Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni…   ..ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa."


Babylonian kaupunki alkoi tornin rakentamisesta


Jumala oli alun perin käskenyt ihmistä lisääntyä ja täyttää koko maa, mutta nyt ihmiset halusivat pysyä yhdessä Eufratjoen varrella Baabelissa (Babyloniassa), jota silloin kutsuttiin Sinearin maaksi (1. Moos. 1:28). 


Aluetta kutsutaan myös Mesopotamiaksi ja Kaksoisvirranmaaksi, joka on Eufrat ja Tigris jokien varsilla ja niiden suistossa. Mesopotamia tulee kreikan sanoista meso 'välissä' ja potamoi 'virrat'. Maassa oli paljon hedelmällistä maata ja vettä. Joet olivat kauppalaivoille sen ajan valtateitä. Alueelle syntyi monia suurkaupunkeja: Baabel (Babylon), Mesopotamian ja sumerilaisten pääkaupunki Uruk, Assyrian pääkaupunki Ninive (Joonan ja Naahumin kirja) ja Persian pääkaupunki Susa (Esterin kirja).


Kuningas Nimrodin johdolla kansa päätti rakentaa omalle nimelleen korkean tornin Baabeliin (Babyloniaan), jotteivat he hajaantuisi ympäri maan. Eufratjoen varrella ei ollut kallioita hakata suuria määriä rakennuskiviä, mutta oli joen savea, josta sai poltettua kestäviä rakennustiiliä tornin rakentamiseksi. Alueella kehitettiin savitauluihin tehty nuolenpääkirjoitus kaupankäynnin ja verokirjanpidon tarpeisiin.


Raamattu ei arvostele ihmisiä epäjumalanpalveluksesta, vaikka myöhemmin korkeita torneja käytettiin myös epäjumalien palvonnassa (2. Aik. 33:3, Jer. 19:13, Sef. 1:5). Maalliset hallitsijat ovat aina rakentaneet jonkin mahtipontisen hallintorakennuksen vallan merkiksi. Esim. Donald Trump on rakentanut 202 metriä korkean pilvenpiirtäjän Trump Towerin yrityksensä pääkonttoriksi, jonka ylimmässä 66. kerroksessa on hänen hulppea asuntonsa (IS 10.3.2016). Pilvenpiirtäjän avajaisten aikana v. 1983 se oli Manhattanin korkein asuinrakennus. Baabelin torni oli myös koko ihmiskunnan hallintokeskus.

 

Baabelissa kyse oli ihmisen ylpeydestä ja halusta irtautua Jumalan hallintavalasta. Jumala oli antanut ihmiselle käskyn lisääntyä ja täyttää koko maan, mutta ihmiset eivät halunneet levittäytyä ympäri maan vaan pysyä yhdessä kaupungissa (1. Moos. 1:28). Jumala sekoitti Baabelissa ihmiskunnan kielet, jolloin he eivät voineet enää tehdä yhteistyötä. Näin kansat eivät enää voineet pysyä yhdessä ja ne alkoivat vaeltamaan ympäri maan. Kuningas Nimrod lähti Baabelista pohjoiseen Assyriaan rakentamaan sen pääkaupunkia Niniveä. Sana Baabel merkitsee sekoittaa, mikä viittaa siihen, miten Jumala hajotti ihmiskunnan eri kieliin ja kansoihin.

 

1. Moos. 11:1-9 (2017): "Kaikkialla maan päällä oli yksi kieli ja yksi puhetapa. Kun he lähtivät liikkeelle idän suuntaan, he löysivät alangon Sinearin maassa ja asettuivat sinne. He sanoivat toisilleen: "Tulkaa, tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi." He käyttivät savitiiltä rakennuskivenä, ja asfalttipikeä he käyttivät laastina. He sanoivat: "Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu on taivaassa, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan." Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmisen lapset olivat rakentaneet. Herra sanoi: "Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Nyt heille ei ole mahdotonta mikään, mihin ryhtyvät. Tulkaa, astukaamme alas ja sekoittakaamme siellä heidän kielensä, niin ettei toinen ymmärrä toisensa kieltä." Herra hajotti heidät sieltä yli koko maan, niin että he lakkasivat rakentamasta kaupunkia. Siitä tuli sen nimeksi Baabel, koska Herra siellä sekoitti kaiken maan kielen. Sieltä Herra hajotti heidät yli koko maan."


1. Moos. 10:8-12: "Kusille syntyi myös Nimrod, josta tuli ensimmäinen mahtava hallitsija maan päällä. Hän oli suuri metsästäjä Jumalan armosta. Siksi onkin tapana sanoa: "On kuin Nimrod, suuri metsästäjä Jumalan armosta." Hän hallitsi aluksi Babylonia, Erekiä, Akkadia ja Kalnea Sinearin maassa. Sieltä hän siirtyi Assyriaan ja rakensi Niniven, Rehobot-Irin, Kalahin ja Resenin suuren kaupungin Niniven ja Kalahin välille."


Euroopan Unioni on kuin Babylonia, joka koostuu eri kielistä ja kansoista. On varsin kummallista, että EU:n parlamenttitalo Strasbourgissa on rakennettu Baabelin tornin muotoiseksi "keskenjääneeksi" torniksi, josta lähetetään Euroopan kansoille käskyt.

 

EU:n parlamenttitalo Strasbourgissa on rakennettu Baabelin tornin malliseksi


Babylonian kaupunki oli aikansa kosmopoliitti

Babylonin nosti kukoistukseen kuningas Hammurabi noin 1700-luvulla eKr, jolloin siitä tuli suurvalta. Babylonian imperiumi oli suurimmillaan kuningas Nebukadnessarin aikan 600-500 -luvulla eKr., jolloin sen valta ulottui Egyptistä, Turkkiin ja Intian rajalle saakka (YouTube-video). Babylonia oli siihen aikaan kosmopoliittinen maailman pääkaupunki, jonne väkeä houkutteli sen vauraus, loisto, tieteet ja kulttuurielämä.

Ryntäävä härkä, Wall Street
Babyloniaa voisi verrata nykyajan New Yorkiin, lempinimeltä the Big Apple (iso omena), jossa on YK:n päämaja, maailman pörssien keskus, Broadwayn teatterit ja monien miljonäärien omistamia asuntoja pilvenpiirtäjissä. New Yorkin Wall Streetillä on Ryntäävän härän patsas, joka symboloi aggressiivista taloudellista optimismia ja vaurautta (MTV 20.2.2021).

2. Kun. 17:16: "He hylkäsivät kaikki Herran, Jumalansa, määräykset ja valoivat itselleen kaksi sonnipatsasta. He tekivät asera-tarhan, he kumarsivat kaikkia taivaan tähtijoukkoja ja palvoivat baalia."


Kol. 3:5-6: "Haudatkaa siis se, mikä teissä on maallista: siveettömyys, saastaisuus, intohimot, pahat halut ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta. Niiden vuoksi Jumalan viha kohtaa tottelemattomia ihmisiä."


Babylonian arvomaailma tulee hyvin esille elokuvassa 'Wall Street - rahan ja vallan katu'. Elokuvan päähenkilö Gordon Gekko on röyhkeä pörssisijoittaja, joka ei kaihda mitään keinoja rikastuakseen. Kuvioon kuuluu korruptio, luksushuorat ja demoninen taide.

 

Elokuvajuliste

Elokuvassa on kuuluisa kohtaus, jossa hän pitää hyvin vetoavan puheen Teldar Paper:in yhtiökokouksessa. Hän julistaa olevansa suuri vapahtaja, joka pelastaisi yrityksen tarjoamalla keinoksi entistä kovempaa ahneutta. Hän yllyttää pienosakkaita vastustamaan yrityksen johdon esityksiä. Elokuvan lopulla yksi Gekkon apulaisista kavaltaa esimiehensä ja auttaa poliisia ottamaan hänet kiinni itse teosta, joka sen jälkeen joutuu vankilaan törkeistä talousrikoksista. Gordon Gekko on kuin käärme, joka julistaa omaa valheellista evankeliumiaan vastustaakseen korkeampia auktoriteetteja. Tuhoaja tekeytyy pelastajaksi, orjuuttaja teeskentelee olevansa vapahtaja, raateleva susi pukee päälleen lampaan turkin. Gekko sanoo puheessaan (YouTube-video):

"Minä en ole yritysten tuhoaja vaan niiden vapauttaja. Hyvät naiset ja herrat, kyse on siitä, että ahneus, paremman sanan puutteen vuoksi, on hyvä asia. Ahneus on oikeassa. Ahneus toimii. Ahneus selventää, leikkaa läpi ja vangitsee evolutionaarisen hengen ytimen. Ahneus, kaikissa muodoissaan, ahneus elämää, rahaa, rakkautta, tietoa kohtaan, on merkinnyt ihmiskunnan nousua ylöspäin, ja ahneus, kuten sanoin, ei ainoastaan pelasta Teldar Paper:ia, vaan myös sen toisen viallisen yhtiön nimeltä USA. Kiitoksia paljon."


Ilm. 13:11: "Sitten näin, kuinka toinen peto nousi maan uumenista. Sillä oli kaksi sarvea, kuin karitsan sarvet, mutta se puhui kuin lohikäärme."


Ilm. 20:7-10 (1933/38): "Ja kun ne tuhat vuotta ovat loppuun kuluneet, päästetään saatana vankeudestaan, ja hän lähtee villitsemään maan neljällä kulmalla olevia kansoja, Googia ja Maagogia, kootakseen heidät sotaan, ja niiden luku on kuin meren hiekka. Ja he nousevat yli maan avaruuden ja piirittävät pyhien leirin ja sen rakastetun kaupungin. Mutta tuli lankeaa taivaasta ja kuluttaa heidät. Ja perkele, heidän villitsijänsä, heitetään tuli - ja tulikivijärveen, jossa myös peto ja väärä profeetta ovat, ja heitä vaivataan yöt päivät, aina ja iankaikkisesti."

1. Kor. 6:9-10: "Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät." 

Babylon Berlin 1920-luvulla

Ei ole sattumaa, että sellainenkin televisiosarja on tehty kuin Babylon Berlin, joka kertoo mm., miten berliiniläiset nautiskelivat yöelämästä, runsaasta alkoholista, huumeista ja porttoista. Berliiniä on luonnehdittu Euroopan syntisimmäksi metropoliksi 1920-luvulla. Kun natsi-Saksa poisti juutalaisilta kansalaisoikeudet 15.9.1935 (Nürnbergin lait), heidän olisi pitänyt vihdoin jo ymmärtää palata takaisin Israeliin vaikka tyhjin käsin. Mutta he eivät halunneet jättää Babylonian maallisia mukavuuksia, joten he jäivät Natsi-Saksaan, josta tuli heille surmanloukku. Keskitysleireillä kaikki korut ja vaatteet otettiin pois. Päät ajettiin kaljuksi ja kauneuden tilalle tuli poltinmerkki (vert. Jes. 3:16-24). Vain noin 250.000 juutalaista muutti Israeliin viimeisen kymmen vuoden aikana ennen toisen maailmansodan alkamista ja he pelastuivat holokaustilta. Eurooppaan jääneistä juutalaisista sai holokaustissa surmansa noin kuusi miljoonaa ihmistä. 

Jes. 3:16-24: "Herra sanoo: -- Koska Siionin tyttäret ovat tulleet niin ylpeiksi, kenokauloina kulkevat silmät vilkkuen, ja keimaillen ja sipsutellen helisyttävät nilkkojensa helyjä, niin Herra peittää rupeen Siionin tyttärien päälaen ja paljastaa heidän häpynsä. Sinä päivänä Herra ottaa pois kaikki korut ja kauniit vaatteet: nilkkahelyt, otsakorut, puolikuuriipukset, korvariipukset, rannerenkaat, hunnut, tukkanauhat, nilkkavitjat, punokset, hajustepullot, taikahelyt, sormukset, nenärenkaat, juhlapuvut, viitat, liinat, kukkarot, harsovaatteet, pellavapaidat, päähineet ja huivit. Tuoksun sijaan tulee löyhkä ja vyön sijalle kahleköysi ja hiuslaitteen sijaan keritty pää ja muotipuvun sijaan säkkivaate. Ja kauneuden sijaan tulee poltinmerkki.

 
Millainen on nykyajan Babylonian portto? Tässä varoittava esimerkki Suomesta naimisissa olevasta piinkovasta naispoliitikosta, joka edusti yrittäjiä ja oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Hänellä oli aiemmin ollut suhde kaupunginjohtajan kanssa ja avioeroja tuli. Suhde päättyi ja uusi aviomies löytyi, mutta yhteistyö jatkui politiikassa. Kaupungin johdolla oli seminaari. Maisteltuaan kaupungin maksamaa viiniä johtoryhmän virkamiehet menivät illalla porealtaaseen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja huomasi miehet, riisui itsensä alasti miesten edessä ja hyppäsi porealtaaseen. Naisen aviomies oli kotona. Miehiä nauratti naisen tempaus, mutta yhtä kuvotti ja hän lähti pois porealtaasta. Poliittinen suosio voimaannuttaa vallanhimoista ihmistä, joka saa aikaan muutakin himoa, mistä voi tulla myös vallankäytön väline. Sellainen himo juovuttaa ja vie järjen.

 

Hoos. 4:11-12: "Huoruus ja viini vievät kansalta järjen. He kysyvät neuvoa pyhiltä puiltaan, arvat antavat heille vastauksia. Huoruuden henki eksyttää heidät, he kääntyvät uskottomina pois Jumalansa luota.

 

Ilm. 18:3: "Sen porton viiniä, vihan viiniä, ovat kaikki kansat juoneet, kaikki maailman kuninkaat ovat irstailleet hänen kanssaan, ja kaikki maailman kauppamiehet ovat rikastuneet hänen vauraudestaan ja ylellisestä elämästään. Minä kuulin taivaasta toisenkin äänen, joka sanoi: "Lähtekää pois, jättäkää hänet, te, jotka olette minun kansaani, ettette joutuisi ottamaan osaa hänen synteihinsä ettekä jäisi alttiiksi niille vitsauksille, joilla häntä lyödään. "Hänen syntiensä röykkiö ulottuu jo taivaaseen asti, eikä Jumala unohda hänen pahoja tekojaan."

 

Babyloniassa on paljon katteettomia lupauksia, mitä kansa erehtyy uskomaan

Yeshua (Jeesus) kertoi vertauksessa huonosta ja epärehellisestä huoneenhaltijasta, joka tuhlasi isäntänsä omaisuutta. Ammattipoliitikoilla on samanlainen tarve tuhlata yhteiskunnan varoja, jotta he varmistaisivat uudelleenvalintansa seuraavissa vaaleissa. Kun poliitikko alkaa huomata, että hänen kannatuksensa laskee, poliitikko alkaa kilpaa lupaamaan kaikkea katteetonta, jotta voisi palauttaa kannatuksensa. Roomassa senaattorit järjestivät kansan huviksi gladiaattoritaisteluja, jotta he pääsisivät kansan suosioon (artikkeli). Demokraattiseen hallintojärjestelmään sisältyy kannustin sisäiseen korruptioon, missä poliitikot lupaavat kilpaa etuja omille kannattajilleen, minkä takia lähes kaikki demokraattisesti johdetut valtiot elävät koko ajan yli varojensa.

Yeshuan opetus kiinnittää huomiota siihen, miten Jumala katsoo ihmisen sydämeen ja tutkii hänen pienimmätkin teot. Joka on vähässä uskollinen, hänelle voi antaa vastuuta Jumalan Valtakunnassa. Joka hoitaa työtään välinpitämättömästi ja vieläpä epärehellisesti, hän ei saa mitään vastuuta, vaan poistetaan kokonaan Jumalan Valtakunnasta. Joka hankkii vääryydellä rahaa itselleen, hänellä ei ole mitään aarretta Jumalan Valtakunnassa.

 

Luuk. 16:1-12 (2017): "Mutta hän puhui myös opetuslapsilleen: "Oli rikas mies, jolla oli huoneenhaltija, ja hänelle kanneltiin, että tämä hävitti hänen omaisuuttaan. Hän kutsui hänet eteensä ja sanoi hänelle: 'Mitä kuulenkaan sinusta? Tee tili taloudenhoidosta, sillä et voi enää hallita taloani. Huoneenhaltija sanoi mielessään: 'Mitä teen, kun isäntäni ottaa minulta pois taloudenhoidon? Kaivaa en jaksa, kerjäämistä häpeän. Tiedän, mitä teen, että ottaisivat minut taloihinsa, kun minut pannaan pois taloudenhoidosta.' Hän kutsui luokseen jokaisen herransa velallisista ja sanoi ensimmäiselle: 'Paljonko olet velkaa herralleni?' Tämä sanoi: 'Sata astiaa öljyä.' Hän sanoi hänelle: 'Ota velkakirjasi, istu ja kirjoita pian viisikymmentä.' Hän sanoi toiselle: 'Entä sinä, paljonko olet velkaa?' Tämä sanoi: 'Sata tynnyriä vehnää.' Hän sanoi hänelle: 'Ota velkakirjasi, kirjoita kahdeksankymmentä.' 

 

Herra kehui väärää huoneenhaltijaa siitä, että hän oli menetellyt ovelasti. Sillä tämän maailman lapset ovat omaa sukukuntaansa kohtaan ovelampia kuin valkeuden lapset. Sanon teille: tehkää itsellenne ystäviä väärällä mammonalla, että he, kun se loppuu, ottaisivat teidät iäisiin majoihin. Se, joka vähimmässä on uskollinen, on paljossakin uskollinen, ja se, joka vähimmässä on väärä, on paljossakin väärä. Jos siis ette ole olleet uskollisia väärässä mammonassa, kuka teille uskoo sitä, mikä on oikeaa?

 

Babylonian uskonnollisilla markkinoilla on myös kannustin sisäiseen korruptioon. Erilaiset saarnaajat kilpailevat seurakuntaa rahoittavista jäsenistä lupaamalla mahdollisimman helpon tavan pelastua, jolloin evankeliumi vesittyy ja vääristyy. Itsekkäät ihmiset etsivät sellaisia saarnaajia, jotka antavat heille lohdutusta ja pelastusvarmuutta mahdollisimman pienellä vaivalla. Saarnaajat lupasivat vapautta, mutta seurakunnasta ei tullutkaan vapaata vaan synnin orja. Moni tulee viimeisenä päivänä pahasti pettymään, kun heidät tuomitaankin kadotukseen sen takia, etteivät noudattaneet Jumalan Sanaa.

 

Joh. 8:34: "Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja."

 

2. Piet. 2:18-22: "Heidän puheensa ovat suurellisia mutta tyhjänpäiväisiä, ja ruumiinsa halujen vallassa he koettavat vietellä irstauteen niitä, jotka juuri ovat pääsemässä eroon eksyksissä vaeltavista. He lupaavat näille vapautta, vaikka itse ovat turmeluksen orjia: kenen voittama ihminen on, sen orja hän on. Jos he ovat päässeet eroon maailman saastasta tullessaan tuntemaan meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen mutta sitten taas vajoavat siihen ja joutuvat sen valtaan, heidän tilansa on lopussa pahempi kuin alussa. Parempi olisi heille ollut, etteivät olisi lainkaan oppineet tuntemaan vanhurskauden tietä, kuin että he sen opittuaan kääntävät selkänsä pyhälle käskylle, jonka ovat vastaanottaneet. Heidän on käynyt juuri niin kuin sananlaskussa sanotaan: "Koira palaa oksennukselleen", ja: "Pesty sika rypee rapakossa."

 

Itsekkäitä ihmisiä kiinnostaa sellainen uskonto, missä ei tarvitse itse tehdä mitään ja siitä saa silti pelkkiä lahjoja sekä siunauksia. Sellaiset puheet kiinnostavat, että meidän kirkkoon voi tulla sellaisena kuin olet, eikä kukaan vaadi sinulta mitään muuta kuin, maksat jäsenmaksun tai kirkollisveron. Saarnaajat sanovat, että Jeesus yksin riittää, eikä pelastukseen vaadita mitään muuta. Tosin saarnaajat eivät kerro, mitä Jeesus käski teidän tekevän, jotta Hän antaisi pelastuksen.

 

2. Tim. 4:3-4: "Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. He tukkivat korvansa totuudelta ja kääntyvät kuuntelemaan taruja."

 

Jotkut papit menevät yleisöä mielistelevissä saarnoissaan niin pitkälle, että heidän mukaansa viimeisellä tuomiolla ei kysytä sinun tekojasi ollenkaan. Kirkko ja kaupunki -lehden TikTok-kanavalla pastori Visa Viljamaa saarnaa korvasyyhyyn (kuulijan mielen mukaan, 2. Tim. 4:3). Hän kysyy, että onko oikein kristityn uskoa, että teoilla on merkitystä pelastuksen kannalta? (TikTok-video) Viljamaa kehottaa tekemään hyviä tekoja, mutta vastaa kuitenkin, ettei ole ok ajatella, että hyvillä teolla olisi merkitystä pelastuksen kannalta. Viljamaan mukaan ei tarvita muuta kuin armoa, koska ihminen ei pysty tekemään Jumalan tahoa.

 

Luterilaisuus opettaa puolitotuuksia, jotka eivät ole koko totuus vaan valhe. Kirkko ottaa asiayhteydestä irti monia Paavalin kirjoituksia ja vääristelee niitä laittomuudeksi siten, ettei armon saaminen edellyttäisi tekoja siis parannuksen tekemistä ja uudestisyntymistä (muutosta elämässä, Joh. 3:5). Tästä kertoo lisää artikkeli: 'Leipäpappi opettaa korvasyyhyyn'.


Se on totta, että jokainen ihminen on tehnyt syntiä, mutta Kristuksen armo on tarkoitettu sitä varten, että ihminen voi tehdä parannuksen laittomuudesta ja alkaa elää Jumalan tahdon mukaista pyhää elämää lakia noudattaen (3. Moos. 19:2-3, 1. Piet. 1:14-16). Armoa ei ole tarkoitettu sitä varten, ettei lakia tarvitse noudattaa. Jos kieltäytyy noudattamasta lakia, silloin Uuden testamentin mukaan ei saa armoa (Matt. 5:19-20, Room. 6:1-16, Hepr. 10:26-28). Paavalin mukaan lain pystyy täyttämään, kunhan vain tekee parannuksen Pyhän Hengen antamalla voimalla (Apt. 3:19-26).

 

5. Moos. 30:11, 14 (1933/38): "Sillä tämä käsky, jonka minä tänä päivänä sinulle annan, ei ole sinulle vaikea täyttää eikä liian kaukana...   ..Vaan sana on sinua aivan lähellä, sinun suussasi ja sydämessäsi, niin että voit sen täyttää."


Room. 2:27 (1933/38): "Ja luonnostaan ympärileikkaamaton, joka täyttää lain, on tuomitseva sinut, joka lainkirjaiminesi ja ympärileikkauksinesi olet lainrikkoja."

 

Hes. 36:27 (1933/38): "Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun käskyjeni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne."

 

Room. 7:14, 8:6-9, 8:13: "Me tiedämme, että laki on hengellinen...   ..Lihan pyrkimykset tuottavat kuoleman, Hengen pyrkimykset elämän ja rauhan. Lihan pyrkimykset sotivat Jumalaa vastaan, sillä ne eivät alistu Jumalan lakiin eivätkä voikaan alistua. Ne, jotka elävät turmeltuneen luontonsa mukaisesti, eivät voi olla Jumalalle mieleen. Te ette kuitenkaan elä oman luontonne vaan Hengen alaisina, jos kerran Jumalan Henki asuu teissä. Mutta se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa...   ..Jos elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää."

 

Joh. 12:50: "ja minä tiedän, että hänen käskynsä antaa ikuisen elämän. Kun puhun, puhun siis niin kuin Isä on minun käskenyt puhua."

 

Apt. 25:8: "Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan."


Yeshua (Jeesus) sanoi, että Hän pelastaa vain ne, jotka tekevät Jumalan tahdo, eikä pelasta laittomuuden tekijöitä (Matt. 7:21-23). Raamatun mukaan viimeisellä tuomilla jokainen tuomitaan tekojensa mukaan. Tekoja siis kysytään paljonkin (Matt. 25:31-46). 

 

Juutalaiset tosin eivät voineet tulla teoilla vanhurskaaksi, koska he eivät täyttäneet lain käskyä uskoa Kristusta, mutta Paavali myös sanoi roomalaisille pakanoille, ettei kristitytkään tule vanhurskaaksi, jos he eivät noudata lakia (Room. 2:13, 9:30-33). Vanhurskaus edellyttää sekä uskoa Yeshuaan (Jeesukseen) että lain tekoja. Ota näistä toinen pois, niin et ole vanhurskas etkä pyhä (Jaak. 2:24, Ilm. 14:12). Tästä kertoo lisää artikkeli: 'Usko ilman tekoja on kuin kuollut ruumis haudassa'.

 

Ilm. 20:12-13, 22:12: "..Kirjat avattiin, avattiin myös elämän kirja, ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli merkitty, kukin tekojensa mukaan. Meri antoi kuolleensa, Kuolema ja Tuonela antoivat kuolleensa, ja kaikki heidät tuomittiin tekojensa mukaan...   .."Minä tulen pian, ja tullessani minä tuon jokaiselle palkan, maksan kullekin hänen tekojensa mukaan."


Matt. 7:21-23: "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

 

Jaak. 2:14-17, 24, 26: "Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä? Jos veljenne tai sisarenne ovat vailla vaatteita ja jokapäiväistä ravintoa, niin turha teidän on sanoa: "Menkää rauhassa, pitäkää itsenne lämpimänä ja syökää hyvin", jos ette anna heille mitä he elääkseen tarvitsevat. Näin on uskonkin laita. Yksinään, ilman tekoja, se on kuollut...   ..Näette siis, että ihminen osoittautuu vanhurskaaksi tekojen, ei yksistään uskon perusteella...   ..Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."

 

Matt. 25:44-46: "Silloin nämäkin kysyvät: 'Herra, milloin me näimme sinut nälissäsi tai janoissasi, kodittomana tai alasti, tai sairaana tai vankilassa, emmekä auttaneet sinua?' Silloin hän vastaa heille: 'Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.' "Ja niin he lähtevät, toiset iankaikkiseen rangaistukseen, mutta vanhurskaat iankaikkiseen elämään.

 

Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."

 

Ilm. 14:12: "Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä, niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen."

Babylonia nousi suureksi riistolla ja sitten se romahti

Babylonian kaupungin kasvu perustui sen armeijan valloitusretkillä toisista kansoista vangittuihin orjiin. Valloittaessaan Jerusalemin Babylonian armeija ei surmannut Israelin kansaa, vaan vei kaikkein hyödyllisimmät ihmiset Babyloniaan (Kaldeaan) pakkosiirtolaisiksi, toisin sanoen orjiksi. Babylonian kuningas tarvitsi myös päteviä virkamiehiä, joten hän määräsi juutalaisista nuorista pojista pakko-otettavan lahjakkaimmat hoviin koulutettavaksi kuninkaan virkamiehiksi. Heidän joukossa oli myös Daniel, joka yleni Babyloniassa jopa valtakunnan pääministeriksi (Babylonian maaherraksi ja kuninkaan neuvonantajien johtajaksi).


Dan. 1:3-6, 2:48-49: "Kuningas käski eunukkiensa päällikön Aspenasin valita israelilaisten joukosta, sekä kuninkaallisesta suvusta että ylimysperheistä, kauniita poikia, joissa ei ollut mitään vammaa ja jotka olivat viisaita, älykkäitä ja oppivaisia, niin että he pystyisivät palvelemaan kuninkaan hovissa, ja käski opettaa heille kaldealaisten* kieltä ja kirjallisuutta. Kuningas käski antaa heille ruokaa omasta pöydästään ja viinejä, joita hän itse joi, ja käski kasvattaa heitä kolme vuotta. Sitten osa heistä pääsisi kuninkaan palvelukseen. Heidän joukossaan olivat Juudan heimosta Daniel, Hananja, Misael ja Asarja…    ..Sitten kuningas nosti Danielin korkeaan arvoon, antoi hänelle runsaasti kalliita lahjoja ja teki hänestä Babylonin maakunnan käskynhaltijan ja koko Babylonian viisaiden ylivalvojan. Danielin pyynnöstä kuningas määräsi Sadrakin, Mesakin ja Abed-Negon hoitamaan Babylonin maakunnan hallintoa, mutta Daniel itse pysyi kuninkaan hovissa."


Rivers of Babylon - Boney M.


Boney M:n hittilaulu Rivers of Babylon on sanoitettu soveltaen sanoja Psalmeista 19 ja 137.


Ps. 137:1-4: 

"Virtojen varsilla Babyloniassa me istuimme ja itkimme, 

kun muistimme Siionia.

Rannan pajuihin me ripustimme lyyramme.

Ne, jotka meidät olivat sinne vieneet, 

vaativat meitä laulamaan, 

ne, joiden orjuudessa me vaikeroimme, 

käskivät meidän iloita ja sanoivat:

"Laulakaa meille Siionin lauluja!"

Kuinka voisimme laulaa Herran lauluja vieraalla maalla?"


Ps. 19:15: 

"Ota sanani suopeasti vastaan, sanani ja sydämeni ajatukset, Herra, turvani ja lunastajani.

 

 

Babylonian alamäki alkoi kuningas Belsassarin aikana. Jumala käsi ilmestyi seinälle ja jätti Belsassarille viestin, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Sormi kirjoitti: "Laskettu, laskettu, punnittu, puoliksi jaettu"'. Persia valloitti Babylonian, mutta kaupunki jatkoi yhtenä Persian kaupungeista. 


Aleksanteri Suuri valloitti Babylonian ja kuoli kaupungissa (336 eKr.) todennäköisesti sairauteen. Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen hänen valloittama alue hajosi neljäksi valtioksi, minkä jälkeen Babylonian kaupunki alkoi rapistumaan. Irakin itsevaltainen presidentti Saddam Hussein rakennutti itselleen palatsin Babylonian kaupunkiin, mutta nykyään palatsi on tyhjillään, irtaimisto ryöstettynä ja sisältä graffiteilla töhrittynä. Suuruuden päiviensä jälkeen Babylonian kaupunki on raunioitunut eikä siellä ole pysyvää ihmisasutusta. Profetian mukaan kaupunkia ei enää jälleenrakenneta, joten sen tehtävän on ottanut toinen kaupunki (Jes. 13:19-20; YouTube-video).


Jes. 21:9-10: ".. -- Kaatunut, kaatunut on Babylon, kaikki sen jumalien patsaat ovat murskana maassa! Kansani, poljettu ja tantereella puitu! Minkä minulle ilmoitti Herra Sebaot, Israelin Jumala, sen olen teille kertonut." (vert. Ilm. 18:2)


Jer. 51:7-9, 60-34: "Babylon oli kultamalja Herran kädessä, se juovutti koko maailman. Kansat joivat sen viiniä ja suistuivat pois tolaltaan. Mutta äkkiä Babylon kaatuu ja särkyy. Virittäkää, kansat, kuolinvalitus! Noutakaa balsamia sen haavoihin, ehkä se paranee. "Me yritimme parantaa Babylonia, mutta ei se toipunut. Antaa sen olla! Palataan kotiin, kukin omaan maahansa. Babylonin tuomio ulottuu taivaisiin, sen rangaistus nousee pilviin asti…    ..Jeremia oli kirjoittanut kirjakääröön kaikki Babylonia vastaan suunnatut sanat, kaikki tuon kaupungin hävitystä koskevat ennustukset. Jeremia antoi käärön Serajalle ja sanoi: "Kun tulet Babyloniin, pidä huoli siitä, että luet julki kaiken, mitä kääröön on kirjoitettu. Sano sitten: 'Herra, sinä olet nyt ilmoittanut hävittäväsi tämän paikan, niin ettei tänne jää yhtään asukasta, ei ihmisiä eikä karjaa, vaan tästä paikasta tulee ikuisiksi ajoiksi autiomaa.' Luettuasi kaiken sido kirjakääröön kivi ja heitä se Eufratiin. Sano sitten: 'Näin uppoaa Babylon eikä enää nouse sen tuhon alta, jonka Herra sille tuottaa. Turhaan se näki vaivaa.'" Tähän päättyvät Jeremian sanat." (vert. Ilm. 18)


Jes. 13:19-20: "Niin käy Babylonin, kuningaskuntien kruunun, kaldealaisten ylpeyden ja ihmeen, kuten kävi Sodoman ja Gomorran, jotka Jumala pyyhkäisi pois. Koskaan siellä ei asuta, se jää autioksi polvesta polveen. Ei arabi pystytä sinne telttaansa, ei yksikään paimen lepuuta siellä laumaansa. Vain aavikon eläimet siellä lepäilevät, huuhkajat pesivät huoneissa, strutsit ovat asettuneet taloksi ja villivuohet hyppelevät talojen välissä. Sakaalit ulvovat sen palatseissa, huvilinnoissa kaikuu hyeenan nauru. Babylonin hetki on lähellä, sen päivät ovat käyneet vähiin."

 

Babylonian kuningas Hammurabi sääti lain, josta moni pakanakansan laki on saanut vaikutteita


Babylonia tunnetaan Hammurabin laista, joka on varhaisimpia tunnettuja lakeja, joka sisälsi säädöksiä mm. tuomioistuinmenettelystä, paimentolaisuudesta, maanomistuksesta, orjista, luotonannosta, perheoikeudesta ja kostosta niille, jotka ovat aiheuttaneet jotain vahinkoa toiselle. Jostain syystä laissa ei ole säädöksiä verotuksesta. Laki on kirjoitettu yhtäjaksoiseksi, mutta se on myöhemmin jaettu 282 numeroituun säädökseen (Hammurabin laki). Monien pakanakansojen lait ovat kehittyneet Hammurabin laista.


Hammurabin laissa oli periaate "silmä silmästä, hammas hampaasta". Hammurabin lakia voi kuvata koston laiksi, jossa kullekin tuli kostaa sen mukaan takaisin, mitä hän oli aiheuttanut vahinkoa (talio-periaate, ius talionis). Hammurabin laki ei ota huomioon rikosoikeudelle tärkeitä seikkoja tuottamusta ja tahallisuutta, vaan rangaistus määrätään teon mukaan. 


Hammurabin lain jälkikirjoituksessa sanotaan, että kuunjumala sîn lähettää ankaran rangaistuksen ja antaa spitaalitaudin puhjeta lainrikkojiin. Spitaalitautinen tai hänen vanhempansa katsottiin syyllisiksi sairastumiseen (Tallqvist, Knut; Kuu ja ihminen - kuu-uskomuksia ja kuunpalvontaa itämailla ja muualla, s. 67, WSOY, v. 1938). Hammurabin lain mukaan isän tekemä rikkomus saattoi johtaa pojalle annettavaan kuolemantuomioon. Tässä on muutama esimerkki Hammurabin lain säädöksistä:

 • Jos joku puhkaisee vapaan miehen silmän, niin puhkaistakoon hänen silmänsä. 
 • Jos joku lyö vertaiseltaan mieheltä hampaan, niin lyötäköön häneltä hammas. 
 • Jos joku on varastanut naudan tai lampaan tai aasin tai sian tai vuohen; jos se on jumalan tai palatsin (omaisuutta), korvatkoon sen 30-kertaisesti; jos se on vapaan omaisuutta, korvatkoon sen 10-kertaisesti; jos varkaalla ei ole millä maksaa, surmattakoon hänet. 
 • Jos rakennusmestari on rakentanut jollekulle talon eikä ole tehnyt työtään vankaksi ja talo, jonka hän on rakentanut, sortuu ja aiheuttaa talon omistajan kuoleman, niin kyseessä oleva rakennusmestari surmattakoon. 
 • Jos sortuneen talon alle kuoli omistajan poika, niin rakennusmestarin poika tuli surmata. Poika surmattiin, vaikka hän ei ollut mitenkään syyllinen isänsä laiminlyöntiin. 
 • Jos talon sortuessa omistajan orja kuoli, niin rakennusmestarin tuli antaa uusi orja tilalle.
 • Jos orja sanoi omistajalleen: "et ole herrani!", niin omistaja todistakoon hänet orjakseen ja leikatkoon häneltä korvan.  

 

Babyloniassa palvottiin marduk-nimistä epäjumalaa, jota maan kirjallisuudessa yleensä kutsuttiin nimellä bēl (baal, 'herra'). Baal merkitsee 'aviomiestä', 'herraa', jota monet Lähi-idän kansat palvoivat. Mytologian mukaan baal soti jumala mot:in kanssa ja kuoli. Baalin sisarvaimo anat herätti baalin kuolleista, joka lopuksi vietti häitään. 


Baal oli hedelmällisyyden epäjumala, joka vaati ihmisuhreja, jotta hän antaisi kansalle hedelmällisyyttä. Ylipappi väitti olevansa kuunjumala ihmisen hahmossa. Temppelin ylimmän kerroksen juhlahuoneistossa ylipappi vietti hääyön valitun neidon kanssa, joka sen jälkeen surmattiin uhrina kuunjumalalle. 


Sama tulee esille myös arabiankielisessä Tuhat ja yksi yötä -satukokoelmasta: Prinsessa Šeherazade kertoo henkensä pitimiksi tarinoitaan julmalle Šahryār-kuninkaalle, jotta tämä ei surmaisi Šeherazadea, kuten hän on surmannut kaikki muut nuoret vaimonsa hääyötä seuranneena aamuna. Šeherazaden taktiikkana on jättää jokainen tarina kesken jännittävimmässä kohdassa, jotta kuninkaan mielenkiinto säilyisi seuraavaan yöhön saakka.


Vanhemmat polttivat myös vastasyntyneitä esikoispoikiaan baalille (vert. 2. Moos. 1:22). Israelin Jumala sanoi, ettei Hänelle tulisi sellainen kauheus edes mieleen. Nykyään lapsia surmataan massoittain aborttilain turvin, mistä kertoo lisää opetusvideo: 'Abortti ei ole ihmisoikeus vaan sen rikkomus'.


Jer. 19:4-5: "Kansani on hylännyt minut ja käyttänyt väärin tätä paikkaa. He ovat polttaneet täällä uhreja jumalille, jotka olivat vieraita heille itselleen, heidän isilleen ja Juudan kuninkaille. He ovat täyttäneet tämän paikan viattomien ihmisten verellä. He ovat rakentaneet alttareita polttaakseen lapsiaan tulessa uhreina baalille. Sitä minä en ole käskenyt heidän tehdä, sellainen ei tulisi mieleenikään!"


Koraanissa on myös oma lakinsa, joka perustuu kuunjumala allahin palvomiseen. Koraanin säädökset ovat toisistaan irrallisia yksittäisiä jakeita ja joskus keskenään ristiriitaisia, minkä takia kirjaa on pakko soveltaa periaatteella, että myöhempi säädös kumoaa varhaisemman. Raamatussa ei ole tällaista soveltamissääntöä, koska kirjassa ei ole vastaavia ristiriitoja (2. Tim. 3:17-17). 


Islamin sharia-laki on ankarampi kuin Hammurabin laki. Talibanit noudattavat sharia-lakia, joten he katkaisevat varkailta käden ja maantierosvoilta lisäksi toisen jalan, mikä suoritetaan stadionilla julkisessa amputaatiossa (IL 24.9.2021). Islamin mukaan 12-vuotiaan tytön kanssa saa mennä naimisiin ja eräiden lahkojen mukaan tehdä hänen kanssa jopa yhden yön kestävä määräaikainen huviliitto. Vääräuskoiselle saa valehdella islamin edun tavoittelemiseksi (taqiyya-oppi). Afganistan-asiantuntija Aziza Hossaini on kertonut, ettei talibanit ole noudattaneet ollenkaan lännen kanssa 29.2.2020 solmimaansa Dohan rauhansopimusta (Yle Areena 9.8.2022: 8-minuuttia). Näistä islamin opeista kertoo lisää artikkeli: 'Synnytystuskat alkavat - kansanryhmät nousevat toisiaan vastaan'.


Jumalan säätämä Mooseksen laki on paljon parempi kuin Hammurabin laki


Hammurabin laki ja Mooseksen laki olivat aikanaan rinnakkain käytössä maailmassa. Laeilla on se ero, että Mooseksen lain on antanut Jumala, mutta Hammurabin laki on pakanallista oppia. 

 

Hammurabin lain esipuheessa sanotaan, että jumalat olivat korottaneet Babylonian suureksi ja ikuiseksi valtakunnaksi, jonka he olivat antaneet oikeudenmukaisen kuninkaan Hammurabin johdettavaksi. Tosin Babylon kukistunut monia kertoja ja tällä hetkellä Babylonian kaupunkia ei ole ollenkaan olemassa. Tämän perusteella tiedämme, ettei Babylonian "jumalat" ole olleet mitään eläviä jumalia. Maan lakia ei voi muutenkaan pitää oikeudenmukaisena.


Raamattu kertoo, että Mooseksen laki on täydellinen ja kaikkein oikeudenmukaisin laki. Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) ja Paavali noudattivat kummatkin Mooseksen lakia (Matt. 5:17-19, Apt. 25:8). Sen takia Mooseksen laki on paljon parempi kuin Babylonian laki.


5. Moos. 4:5-8: "Minä opetan teille lain käskyt ja säädökset, kuten Herra, minun Jumalani, käski minun tehdä. Teidän tulee noudattaa niitä siinä maassa, jonka nyt menette ottamaan haltuunne. Noudattakaa niitä ja pitäkää ne, sillä ne ovat muiden kansojen silmissä osoitus teidän viisaudestanne ja ymmärryksestänne. Nämä lait kuullessaan kaikki sanovat: 'Miten viisas ja ymmärtäväinen tuo suuri kansa onkaan.' Minkä muun suurenkaan kansan jumalat ovat yhtä lähellä omaa kansaansa kuin Herra, meidän Jumalamme? Hän on meitä lähellä aina, kun me häntä rukoilemme. Onko millään muulla suurellakaan kansalla yhtä oikeudenmukaiset käskyt ja säädökset kuin tämä laki, jonka minä teille tänään annan?"


Ps. 119:97-100: "Kuinka rakastankaan sinun lakiasi! Kaiken päivää minä sitä tutkin. Sinun käskysi ovat alati ohjeenani, ne tekevät minut vihollisiani viisaammaksi. Olen oppineempi kuin kaikki opettajani, kun tutkin sinun liittosi säädöksiä. Olen viisaampi kuin kansan vanhimmat, kun noudatan sinun säädöksiäsi."


Ps. 18:30: "Jumalan ohjeet ovat täydelliset, Herran sana on kirkas ja puhdas. Kuin kilpi hän suojaa niitä, jotka hakevat hänestä turvaa."


Matt. 5:17-18 (Jeesus sanoo): "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."


Apt. 24:14, 25:8: "Mutta sen minä sinulle tunnustan, että kuljen sitä tietä, jota he sanovat lahkoksi, ja näin palvelen isieni Jumalaa: kaiken sen, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan, minä uskon…   ..Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan."


Uuden testamentin mukaan Mooseksen lakiin on kirjoitettu Jumalan tahto, minkä vuoksi Mooseksen lain rikkominen on aina syntiä, mikä pätee myös pakanakristittyihin (ei-juutalaisiin kristittyihin, Room. 2:9-13, 27). Laittomuus on aina Mooseksen lain rikkomista. Laittomuutta tarkoittava kreikan kielen sana 'anomia' tulee sanoista 'a' jotain vastaan ja 'nomos' laki. Jos joku ei usko Yeshua HaMashiachiin (Jeesukseen Kristukseen) hän rikkoo lakia, koska laissa on myös käsky uskoa Kristusta.


Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."


1. Joh. 3:4: "Jokainen, joka tekee syntiä, syyllistyy laittomuuteen, sillä synti merkitsee Jumalan lain rikkomista."


Apt. 28:23: "..Aamuvarhaisesta iltamyöhään Paavali todisti heille Jumalan valtakunnasta ja selitti sitä. Mooseksen lakiin ja profeettoihin vedoten hän yritti taivuttaa heidät uskomaan Jeesukseen." 

 

Mooseksen laki on hepreaksi 'torah', joka merkitsee lakia, opetusta (Biblehub). Lain tarkoituksena on kasvattaa ihminen tuntemaan Kristus, jotta hän osaisi täyttää Jumalan tahdon kaikissa tilanteessa. Kun ihminen oppii noudattamaan lakia, laissa olevia rangaistussäädöksiä ei enää tarvita, koska niitä ei ole tarkoitettu vanhurskaasti eläville ihmisille (Room. 2:13, Jaak. 2:24). Jumala on armollinen niille, jotka Hänen käskyjään noudattavat.

 

Gal. 3:24 (1933/38): "Niinmuodoin on laista tullut meille kasvattaja Kristukseen, että me uskosta vanhurskaiksi tulisimme."

 

1. Tim. 1:9, 10: "Eihän lakia ole säädetty kunnon ihmisten takia, vaan lain ja järjestyksen rikkojien... ..takia, jotka toimivat vastoin tervettä oppia. Näin sanoo iäti ylistettävän Jumalan kirkkautta julistava evankeliumi, joka on minulle uskottu."

 

2. Moos. 20:6: "Mutta polvesta polveen minä osoitan armoni niille tuhansille, jotka rakastavat minua ja noudattavat minun käskyjäni."

 

Laissa ei ole vain yksittäisiä käskyjä, vaan myös opettavia kertomuksia hyvistä ja huonoista esimerkeistä, mikä auttaa soveltamaan lakia sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti. Laki ei perustu vain kielloille ja velvollisuuksille, vaan se opettaa esikuvien kautta elämään oikein. Yeshua (Jeesus) antoi esimerkin, miten tulee elää, mihin meidän tulee samaistua.


2. Tim. 3:16-17: "Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä."

 

Matt. 5:17: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan." 

 

1. Joh. 2:3-6: "Siitä me tiedämme tuntevamme hänet, että pidämme hänen käskynsä. Joka sanoo tuntevansa hänet mutta ei pidä hänen käskyjään, on valehtelija, eikä totuus ole hänessä. Mutta joka noudattaa hänen sanaansa, hänessä Jumalan rakkaus on todella saavuttanut päämääränsä. Tästä me tiedämme olevamme hänen yhteydessään. Sen, joka sanoo pysyvänsä hänessä, tulee myös elää samalla tavoin kuin hän eli." 

 

Vaikka tässä ei ole mahdollisuutta tehdä kattavaa vertailua Hammurabin ja Mooseksen lain välillä, niin niiden väliltä voidaan ottaa esille selviä eroja. Mooseksen laki on merkittävästi kehittyneempi ja oikeudenmukaisempi kuin Hammurabin laki.


Jos poika sairastui spitaaliin, Hammurabin laki oletti sen olevan sin-jumalan rangaistus pojan tai hänen vanhempien syntien takia. Mooseksen laki myös varoittaa Jumalan rangaistuksesta syntiä tekeville, mutta ihmisen kärsimys ei ole suora todiste synnin tekemisestä. Yeshua (Jeesus) kärsi ristillä kuolemantuomion, mutta hän oli täysin syytön. Job kärsi myös ilman omaa syytään, mitä kertoo lisää artikkeli 'Edomin kuningas Job oli ennakkokuva Kristuksesta'.


Joh. 9:1-3: "Tien sivussa Jeesus näki miehen, joka oli syntymästään saakka ollut sokea. Opetuslapset kysyivät häneltä: "Rabbi, kuka on tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt sokeana? Hän itsekö vai hänen vanhempansa?" Jeesus vastasi: "Ei hän eivätkä hänen vanhempansa. Niin on tapahtunut, jotta Jumalan teot tulisivat hänessä julki."


Matt. 5:11-12: "Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri. Niinhän vainottiin profeettojakin, jotka elivät ennen teitä."


Mooseksen laissa ei ole säädöstä perisynnistä, siis vanhempien syntien periytymisestä lapsille. Mooseksen lain mukaan jokainen tuomitaan omien tekojen mukaan. Hesekielin kirjassa Jumala selittää kansalle sen, miksi poikaa ei rangaista vanhempien synneistä. Näin Jumala kumoaa Hammurabin lain periaatteen epäoikeudenmukaisena. 


Hes. 18:19-20: "Te kysytte: 'Miksi poikaa ei panna vastaamaan isänsä synneistä?' Siksi, että poika on tehnyt niin kuin oikein ja hyvin on! Hän on noudattanut kaikkia säädöksiäni, hän on ne pitänyt, ja siksi hän saa elää. Mutta sen, joka tekee syntiä, on kuoltava. Ei poikaa panna vastaamaan isänsä synneistä eikä isää poikansa synneistä. Vanhurskas saa vanhurskautensa mukaan, jumalaton jumalattomuutensa mukaan."


5. Moos. 24:16: "Isää ei saa tuomita kuolemaan poikansa eikä poikaa isänsä rikoksesta, vaan kukin tuomittakoon vain omasta rikoksestaan."


Mooseksen laki on myös siinä suhteessa kehittyneempi kuin Hammurabin laki, että se ottaa huomioon tuottamuksen ja tahallisuuden (esim. 4. Moos. 35:15-16). Kuolemantuottamus ja onnettomuus ovat eri asioita kuin murha.


Mooseksen laki ei salli kenellekään annettavan tuomiota ilman kahta todistajaa. Sen takia Yeshua (Jeesus) ei myöskään tuominnut aviorikoksen tehnyttä naista, koska häntä syyttäneet todistajat poistuivat paikalta (Joh. 8:1-11), joten lopulta lain vaatimaan kahta todistajaa ei ollut, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Jumalan Pojalla on rautainen sauva'.   


Kahden todistajan vaatimus estää esim. yhden naisen esittämästä perättömiä syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä taitavasti laaditulla valheella. Nykyään tapahtuu sellaista, että jos joku mies pääsee vaikutusvaltaiseen poliittiseen asemaan, niin hänen poliittiset vastustajat alkavat syyttää häntä joistain useita vuosia vanhoista asioista. Ne voivat johtaa tuomioon, koska huonoissa tuomioistuimissa yhden ihmisen todistus saattaa riittää oikeusmurhaan. 


Näin kävi mm. Joosefille, joka kieltäytyi makaamasta isäntänsä vaimon kanssa. Torjutuksi tullut nainen kosti Joosefille syyttämällä häntä valheellisesti raiskauksen yrittämisestä (1. Moos. 39:7-16). Joosef joutui vankilaan syyttömänä yhden naisen valheellisen todistuksen perusteella, mutta lopulta faarao vapautti Joosefin ja ylensi hänen heti Egyptin pääministeriksi. Valheellisen todistuksen antanut nainen olisi Mooseksen lain mukaan tuomittu samaan rangaistukseen kuin, mitä laki määrää raiskaajalle rangaistukseksi.


Me Too -kampanjaa on käytetty myös väärin. Julkisuudessa on ollut paljon esillä näyttelijä Johnny Depp, jota hänen entinen vaimonsa Amber Heard syytti hakkaamisesta Washington Post -lehdessä. Oikeus kuitenkin totesi, ettei ollut näyttöä siitä, että Johnny Depp olisi ollut vaimonhakkaaja, joten Amber Heard tuomittiin maksamaan 10 miljoonaa euroa vahingonkorvausta Johnny Deppille hänen kunniansa loukkaamisesta (Yle 2.6.2022). 


5. Moos. 19:15: "Yhden ihmisen antama todistajanlausunto ei riitä todistamaan ketään syylliseksi, koskipa syytös millaista rikosta tai syntiä tahansa. Asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanalla.  "Jos joku esittää toisen ihmisen tuhoksi perättömiä syytöksiä, riidan kummankin osapuolen on Herran edessä esitettävä riita-asiansa niille papeille ja tuomareille, jotka sillä hetkellä ovat virassa. Tuomarien on tutkittava asia tarkoin, ja jos he havaitsevat syyttäjän esittäneen toista vastaan valheellisia syytöksiä, häntä tulee kohdella samalla tavoin, kuin hän itse aikoi kohdella toista. Hävittäkää paha keskuudestanne."


Mooseksen lakia sovellettaessa on tärkeää asiayhteys. Lakia ei sovelleta kirjaimen vaan alkuperäisen tarkoituksen mukaan. Tämän periaatteen mukaan esim. testamentissa olevia epäselvyyksiä ei ratkaista sen perusteella, mitä testamentin asettaja kirjoitti, vaan mitä hän on mahdollisesti tarkoittanut. "Tarkoitus menee muodon edelle" on paljon kehittyneempi lain soveltamistapa kuin mm. ranskalaisessa lainsäädännössä esiintyvä periaate "muoto ennen tarkoitusta". 


1. Tim. 1:8-11: "Me tiedämme, että laki on hyvä, jos sitä käytetään lain tarkoituksen mukaisesti. Eihän lakia ole säädetty kunnon ihmisten takia, vaan lain ja järjestyksen rikkojien, jumalattomien ja syntisten, rienaajien ja pyhänhäpäisijöiden, isän- ja äidinmurhaajien, tappajien, siveettömien, miesten kanssa makaavien miesten, ihmisten sieppaajien, valehtelijoiden, valapattojen ja ylipäänsä kaikkien sellaisten takia, jotka toimivat vastoin tervettä oppia. Näin sanoo iäti ylistettävän Jumalan kirkkautta julistava evankeliumi, joka on minulle uskottu."


Paavali korosti, että Mooseksen laki on hyvä, kun sitä sovelletaan alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti. Lähestulkoon kaikki harhaopit perustuvat Raamatun vääristelyyn, jolloin lausetta tulkitaan suoraan kirjaimen mukaan ottamatta huomioon asiayhteyttä, käännöksen oikeellisuutta ja muita samaan asiaan liittyviä säädöksiä. Tämä vastaa sitä, että muoto menee tarkoituksen edelle. On olemassa sellaisia kristittyjä pasifisteja, joiden mielestä poliisi ei saa tarttua aseeseen edes hätävarjelutilanteessa, koska Raamatussa on käsky "älä tapa". Ensinnäkin Raamatussa ei ole käskyä "älä tapa" vaan "älä murhaa", mikä on eri asia (YouTube-video). Sen lisäksi Raamattu antaa oikeuden esivallalle kantaa lain miekkaa ja kansalaisille oikeuden hätävarjelun eräissä tilanteissa (Room. 13:3-5), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Jumalan Pojalla on rautainen sauva'.  


Yeshualle (Jeesukselle) ja kirjanoppineille tuli riitoja Mooseksen lain sapattikäskystä, koska Yeshua sovelsi säädöstä sen alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti, joka on virkistyksen antaminen ihmisille ja työeläimille. Sapatti on ihmistä varten, eikä ihminen ole sapattia varten, joten sapattina saa noudattaa Mooseksen lain vaatimusta, että hätää kärsiviä tulee auttaa ja ihmishenkiä pelastaa. Kirjanoppineet sovelsivat itse laatimia perinnäissääntöjä sapatista, jolloin lain alkuperäinen tarkoitus ei toteutunut. Yeshua noudatti sapattia oikein, mutta kirjanoppineet sovelsivat käskyä Mooseksen lain vastaisesti ja syyttivät väärillä perusteilla Yeshuaa sapatin rikkomisesta (Joh. 9:14-16). 


2. Moos. 23:12 (1933/38): "Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä muukalainen saisivat virkistyä."


Mark. 2:27: "Ja Jeesus sanoi heille: "Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten."


Matt. 5:17: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan."


Luuk. 4:16-17: "Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja…"


Mooseksen laissa sovelletaan oikeusprosesseissa myös "silmä silmästä, hammas, hampaasta" - periaatetta, mutta tämä ei ole kaikki, mitä Raamattu säätää. Raamattu opettaa olla kostamatta vihamiehelle, jottei sukujen välille syntyisi loputonta koston kierrettä. Raamattu myös käskee auttamaan pulaan joutunutta veljeä, vaikka heillä olisi keskinäisiä riitoja (2. Moos. 23:4-5). Mitä Raamattu opettaa toisen posken kääntämisestä, siitä kertoo lisää artikkeli: 'Herra antaa teille Vanhurskauden Opettajan'


2. Moos. 21:23-25: "Mutta jos muuta vahinkoa tapahtuu, annettakoon henki hengestä, silmä silmästä, hammas hampaasta, käsi kädestä, jalka jalasta, palovamma palovammasta, haava haavasta, ruhje ruhjeesta."


Sananl. 20:23: "Älä sano: "Minä maksan pahalla pahan", luota Herraan, hän puolustaa oikeuttasi."


Yeshua (Jeesus) puhui rakkauden kaksoiskäskystä, mihin koko Mooseksen laki perustuu. Rakkauden kaksoiskäsky löytyy Mooseksen laista. Poikkeuksellista Raamatussa on verrattuna pakanakansojen lakeihin ja uskontoihin, että Jumala ilmaisee usein rakkauttaan ja armoaan ihmisiä kohtaan, joita Hän pitää omina lapsinaan. Kun muissa laeissa pidetään kansa kurissa rangaistuksilla, Mooseksen laki on kuin rakastava Isä opettaisi lastaan. Ihmiset noudattava lakia, koska he rakastavat Isää Taivaassa, eikä rangaistuksen uhan takia.


Hoos. 1:7: "..Juudan heimoa minä rakastan. Minä itse pelastan heidät, sillä minä olen heidän Jumalansa…"


Sak. 8:2: "Näin sanoo Herra Sebaot: -- Minä rakastan palavasti Siionia ja pidän lujasti oman kaupunkini puolta."


Matt. 22:37-40 (1933/38): "Niin Jeesus sanoi hänelle: "'Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän vertainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'. Näissä kahdessa käskyssä riippuu kaikki laki ja profeetat."


5. Moos. 6:4-6: "Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan."


1. Joh. 5:3: "Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."


3. Moos. 19:18, 34: "Älä kosta omaan kansaasi kuuluvalle äläkä pidä yllä riitaa hänen kanssaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi…   ..Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."


Babylonialaiset uhrasivat lapsiaan epäjumalille, mutta Israelin Jumala uhrasi itsensä lastensa syntien sovitukseksi. Tässä on valtavan suuri ero.


Joh. 15:12-14: "Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä."


Ef. 5:24-27: "Niin kuin seurakunta alistuu Kristuksen tahtoon, niin myös vaimon tulee kaikessa alistua miehensä tahtoon. Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla voidakseen asettaa sen eteensä kirkkaana, pyhänä ja moitteettomana, vailla tahraa, ryppyä tai virhettä."


Kerran Israelin Jumala käski Abrahamia uhraamaan poikansa Iisakin hänelle. Koska Jumala oli luvannut Abrahamille paljon jälkeläisiä Iisakin kautta, niin Abraham ajatteli, että Jumala kykenee herättämään Iisakin kuolleista, joten hän lähti uhramaan poikaansa Iisakia Moorian vuorelle, joka on Jerusalemin Temppelivuori (Hepr. 11:10-19). Abraham oli kasvanut Babyloniassa, jossa oli muutenkin tapa uhrata poikalapsiaan baal-epäjumalalle, joten Abraham ei ihmetellyt Jumala käskyä, vaan tarttui toimeen. Hieman ennen uhraamista Jumala esti Abrahamia surmaamasta Iisakkia. Jumala koetteli tällä tavalla Abrahamin uskoa, mutta lopulta Jumala antoi oinaan (uroslampaa) sijaisuhriksi (1. Moos. 22:1-19). Näin Jumala opetti, ettei ihmisen pidä uhrata omia lapsiaan, vaan Jumala antaa itsensä sijaisuhriksi (2. Kor. 5:19). Jumalan Poika tarkoittaa ihmiseksi tullutta Jumalaa, minkä kautta Jumala sovitti maailman synnit. Yeshua HaMashiach on Jumala Karitsa, joka otti maailman synnin pois. Tästä teemasta kertoo lisää artikkeli: 'Ennakkokuvilla on suuri merkitys Raamatun opetuksessa'.


Joh. 1:29: "Seuraavana päivänä Johannes näki, että Jeesus oli tulossa hänen luokseen. Johannes sanoi: "Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!"


Jes. 53:6, 10: "Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen…   ..Herra näki hyväksi, että hänet ruhjottiin, että hänet lävistettiin. Mutta kun hän antoi itsensä sovitusuhriksi, hän saa nähdä sukunsa jatkuvan, hän elää kauan, ja Herran tahto täyttyy hänen kauttaan."


2. Kor. 5:19 (1933/38): "Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan."


Mooseksen laissa määrätään kaikki orjat vapautettavaksi ja kaikki velat anteeksiannettavaksi joka seitsemäs vuosi


Raamatun aikana elämä ympäri maailman oli köyhää ja orjia oli paljon tekemässä työtä isännilleen. Mooseksen laki tuntee orjuuden kuten Hammurabin lakikin, mutta Mooseksen lain säädökset orjuudesta ovat paljon inhimillisempiä, kuin pakanakansojen laeissa on. Raamatussa olevia orjasäädöksiä voisi verrata pikemminkin Suomessakin olleeseen torpparijärjestelmään. Kyse on pikemminkin määräaikaisesta palvelussuhteesta, jossa maksu tapahtuu eri tavalla kuin tavallisessa palvelussuhteessa. Yleensä ihminen myi vapaaehtoisesti itsensä orjaksi tekemään maatalous- ja kotilaustyötä, jotta hän saisi maksun ja elatuksen isännältään. 

 

Orjaa ei saanut kohdella mielivaltaisesti, vaan hänestä tuli pitää hyvää huolta. Sapatti ja muut vuotuiset Herran juhlat olivat myös orjille vapaapäiviä levoksi ja virkistykseksi (2. Moos. 23:12). Orjat olivat monille isännille kuin perheen jäseniä. Juudan sukuluettelossa on egyptiläinen orja Jarha, joka sai vaimokseen isäntänsä tyttären. Koska juutalaisella isännällä ei ollut poikia, egyptiläisen orjan nimi pääsi Juudan sukuluetteloon ja hän sai perintöosuuden isännältään avioliittonsa kautta (1. Aik. 2:34-35).


Kol. 3:22-24, 4:1: "Orjat, totelkaa kaikessa maallisia isäntiänne, ei silmänpalvelijoina ja mielistellen, vaan vilpittömin sydämin, Herraa peläten. Mitä teettekin, tehkää se täydestä sydämestä, niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille. Muistakaa, että saatte Herralta palkan, osuutenne perinnöstä. Palvelkaa Herraa Kristusta... ..Isännät, kohdelkaa orjianne oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Muistakaa, että teilläkin on taivaassa Herranne."

 

Job 31:13-14: "Olenko loukannut palvelijani oikeuksia, kun hänellä on ollut riita-asia minua vastaan? Jos niin olen tehnyt, miten voisin puolustautua, kun Jumala nousee tuomitsemaan, mitä vastaisin, kun hän panee minut tilille?" 

 

1. Aik. 2:34-35: "Sesanilla oli tyttäriä, mutta ei poikia. Hänellä oli myös egyptiläinen orja, nimeltään Jarha, ja tälle hän antoi vaimoksi tyttärensä, joka synnytti Attain. 

 

1. Moos. 29:18-20: "Jaakob oli rakastunut Raakeliin, ja niin hän sanoi: "Minä palvelen sinua seitsemän vuotta, jos annat minulle nuoremman tyttäresi Raakelin." Laban sanoi: "Parempi minun on antaa hänet sinulle kuin jollekin toiselle. Jää minun luokseni asumaan." Niin Jaakob palveli seitsemän vuotta saadakseen Raakelin, ja ne vuodet tuntuivat hänestä vain muutamalta päivältä, koska hän rakasti Raakelia."


Raamattu kieltää ihmisten ryöstämisen orjiksi. Älä varasta, on selvä käsky (2. Moos. 20:15). Aiemmin monet raamatuntutkijat ovat selittäneet, että tässä kiellettäisiin erityisesti ihmisryöstöt, mitä tapahtui Raamatun aikana paljon, kun suurvallat ryöstivät ihmisiä orjiksi toisista kansoista (artikkeli). Heprean sana 'ganab' merkitsee kaikenlaista varastamista ja sitä käytetään myös ihmisryöstöistä (2. Moos. 21:16, Biblehub; vert. 1. Tim. 1:10). Kun otetaan huomioon asiayhteys 6-8. käskyissä "Älä tapa. Älä tee aviorikosta. Älä varasta", niin tulkinta ihmisryöstön kieltämisestä on perustelu varsinkin, kun omaisuuden varastaminen kielletään erikseen 10. käskyssä. Ihmisryöstöstä tulee myös ankarampi rangaistus kuin omaisuuden ryöstämisestä.

 

2. Moos. 20:15, 21:16: "Älä varasta...   ..Jos joku syyllistyy ihmisryöstöön, häntä rangaistakoon kuolemalla katsomatta siihen, myykö hän ryöstetyn vai löydetäänkö tämä hänen hallustaan."

 

1. Tim. 1:9-10: "Eihän lakia ole säädetty kunnon ihmisten takia, vaan lain ja järjestyksen rikkojien, jumalattomien ja syntisten, rienaajien ja pyhänhäpäisijöiden, isän- ja äidinmurhaajien, tappajien, siveettömien, miesten kanssa makaavien miesten, ihmisten sieppaajien, valehtelijoiden, valapattojen ja ylipäänsä kaikkien sellaisten takia, jotka toimivat vastoin tervettä oppia."

 

Verrattuna pakanakansojen lakeihin Mooseksen laissa on suorastaan vallankumouksellinen säädös orjien vapautumisesta sapattivuotena, mikä on joka seitsemäs vuosi. Jos orja lähti, hänelle piti antaa runsaat läksiäislahjat, jotta hän pääsi oman elämänsä alkuun. Koska Jumala oli lunastanut Israelin omaksi kansaksi Egyptistä, juutalaisia orjia ei saanut myydä kuin kauppatavaraa, koska he olivat Jumalan omia.

 

5. Moos. 15:12-15: "Jos heimolaisesi, heprealainen mies tai nainen, on joutunut myymään itsensä sinulle orjaksi, ja hän on palvellut sinua kuusi vuotta, sinun on seitsemäntenä vuotena vapautettava hänet. Kun päästät hänet vapaaksi, älä anna hänen lähteä tyhjin käsin, vaan lahjoita hänelle runsaasti kaikkea, mitä Herra, sinun Jumalasi, on sinulle suonut: lampaita ja vuohia sekä pellon ja viinitarhan antimia. Muista, että itse olit orjana Egyptissä ja että Herra, sinun Jumalasi, lunasti sinut vapaaksi. Sen tähden minä annan sinulle nyt tämän käskyn."


3. Moos. 25:39-43, 55: "Jos joku israelilainen, sinun lähimmäisesi, köyhtyy niin, että hän joutuu myymään itsensä sinulle, älä pane häntä tekemään työtä orjana, vaan anna hänen asua luonasi päiväpalkkalaisen tai muukalaisen asemassa. Hänen tulee työskennellä sinun luonasi riemuvuoteen saakka, minkä jälkeen hänen on saatava vapaana lähteä luotasi perheineen ja palata sukunsa luo ja isiensä perintömaille. Kaikki israelilaiset ovat minun omaisuuttani. Minä toin heidät pois Egyptistä, ja siksi heitä ei saa myydä niin kuin orjia myydään. Älä pane israelilaista orjantyöhön, vaan pelkää Jumalaasi…   ..sillä israelilaiset ovat vain minun orjiani. He kuuluvat minulle, joka toin heidät pois Egyptistä. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."


Maailmassa on edelleen noin 45 miljoonaa orjaa, joista Intiassa on 18,5 miljoonaa. Intiassa on yleensä kyse velkaorjuudesta. Jos köyhä ei pysty maksamaan velkaansa takaisin, hänet voidaan laittaa orjaksi esim. kalastusalukselle (IL 31.5.2016).  

 

Mooseksen laki ei salli velallisen orjuuttamista ja kieltää elämisen kannalta tärkeän tavaran ottamisen pantiksi (2. Moos. 22:26-27; 5. Moos. 24:6, 17). Mooseksen laki estää ikuisen velkavankeuden, koska joka sapattivuosi (seitsemäs vuosi) on myös yleinen velkojan anteeksianto. Tämä on se vapauden laki, mistä Jaakobin kirjeen 2. luku puhuu kehottaessaan pitämään huolta köyhistä seurakunnan jäsenistä (Jaak. 2:12). 


5. Moos. 15:1-2, 4-5: "Joka seitsemäs vuosi teidän tulee julistaa velkojen anteeksianto. Siitä on säädetty näin: Jokainen, joka on antanut toiselle lainan, luopukoon sen takaisin perimisestä. Lainan antaja ei saa enää vaatia velan suoritusta lähimmäiseltään, toiselta israelilaiselta, sillä Herran kunniaksi on julistettu velkojen anteeksianto…    ..Herra, teidän Jumalanne, siunaa teitä runsaasti siinä maassa, jonka hän antaa teille perintöosaksi. Sen tähden teidän keskuudessanne ei pitäisi olla köyhiä, eikä heitä olekaan, jos vain kaikessa tottelette Herraa ja tarkoin noudatatte tätä käskyä, jonka minä nyt olen teille ilmoittanut."


Jaak. 2:12-17: "Vapauden lain mukaan teidät tuomitaan; pitäkää se mielessänne, mitä puhutte tai teettekin. Joka ei toista armahda, saa itse armottoman tuomion, mutta joka armahtaa, saa tuomiosta riemuvoiton. Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä? Jos veljenne tai sisarenne ovat vailla vaatteita ja jokapäiväistä ravintoa, niin turha teidän on sanoa: "Menkää rauhassa, pitäkää itsenne lämpimänä ja syökää hyvin", jos ette anna heille mitä he elääkseen tarvitsevat. Näin on uskonkin laita. Yksinään, ilman tekoja, se on kuollut."


Tämän takia Isä meidän -rukouksessa pyydetään syntien anteeksiantoa vertaamalla sitä velkojen anteeksiantoon. Niin kuin mekin annamme anteeksi meitä vastaan rikkoneille ja myös meidän velallisillemme, niin antakoon Taivaan Isä anteeksi myös meidän syntivelkamme.


Matt. 6:12, 14: "Ja anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa…   ..Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi."


Kol. 2:12-14: "Kasteessa teidät yhdessä hänen kanssaan haudattiin ja herätettiin eloon, kun uskoitte Jumalaan, joka voimallaan herätti Kristuksen kuolleista. Te olitte kuolleita rikkomustenne ja ympärileikkaamattomuutenne vuoksi, mutta Jumala teki teidät eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin."


Vanhurskaat saavat perintöosuuden Jumalan Valtakunnasta, mutta synnin orjat joutuvat kadotukseen  

 

Laissa on myös paljon säädöksiä köyhien, leskien, orpojen ja muukalaisten (maata omistamattomien) elatuksesta. Jumalan Poika eli köyhässä perheessä, joten Hänellä on sydäntä pitää köyhien puolta (esim. Mal. 3:5).


3. Moos. 25:35: "Jos joku israelilainen, sinun lähimmäisesi, köyhtyy eikä pysty huolehtimaan itsestään, auta häntä, että hän voisi elää teidän joukossanne yhtä hyvin kuin maahan muuttanut siirtolainen tai muukalainen."


5. Moos. 26:12-13: "Joka kolmas vuosi, kymmenysten vuotena, teidän tulee asuinsijoillanne erottaa sadosta kaikki leeviläisille, muukalaisille, orvoille ja leskille kuuluvat kymmenykset. Kun olette tehneet tämän ja kaikki ovat saaneet syödä itsensä kylläisiksi, sanokaa Herran, Jumalanne edessä: 'Olen vienyt talostani pois kaiken Herralle pyhitetyn ja antanut sen leeviläisille, muukalaisille, orvoille ja leskille, niin kuin olet käskenyt minun tehdä. En ole rikkonut enkä unohtanut käskyjäsi." (vert. Jaak. 2)


Matt. 25:34-40: "Sitten kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: 'Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan, joka on ollut valmiina teitä varten maailman luomisesta asti. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.' "Silloin vanhurskaat vastaavat hänelle: 'Herra, milloin me näimme sinut nälissäsi ja annoimme sinulle ruokaa, tai janoissasi ja annoimme sinulle juotavaa? Milloin me näimme sinut kodittomana ja otimme sinut luoksemme, tai alasti ja vaatetimme sinut? Milloin me näimme sinut sairaana tai vankilassa ja kävimme sinun luonasi?' Kuningas vastaa heille: 'Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.'"


Matt. 5:4-10: "Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen. Autuaita kärsivälliset: he perivät maan. Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan. Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan. Autuaita puhdassydämiset: he saavat nähdä Jumalan. Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen. Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta."


Raamatussa on hyvin kaunis tarina mooabilaisesta Ruutista, joka joutui lähtemään anoppinsa kanssa kotimaastaan pois nälänhädän takia. Lesket olivat siihen aikaan hyvin heikossa asemassa varsinkin, kun heillä ei ollut maata, mistä olisivat saaneet elannon. Ruut uskoi Israelin Jumalaan ja hän tuli anoppinsa kanssa Israeliin hakemaan turvaa.


Uskonsa mukaisesti Ruut käytti Mooseksen laissa olevaa oikeutta tehdä jälkikorjuu toisen omistamalta pellolta saadakseen itselleen ja anopilleen elatusta. Pellon omistaja Booas oli vanhurskas mies, joka salli Ruutin korjata pelloltaan laissa säädetyllä tavalla viljaa ja antoi Ruutille luvan juoda hänen työntekijöiden vesiastioista. Tarina päättyi onnellisesti. Booas lunasti Ruutin vaimokseen ja heistä tuli kuningas Daavidin sekä Yeshua (Jeesuksen) esivanhemmat (Ruut 4:13-22).


3. Moos. 19:2, 9-10, 37: "Sano Israelin kansalle: Olkaa pyhät, sillä minä, Herra, teidän Jumalanne, olen pyhä...    .."Kun korjaat maassasi satoa, älä leikkaa pelloiltasi viljaa reunoja myöten äläkä korjaa maahan pudonneita tähkiä leikkuun jälkeen. Älä myöskään suorita jälkikorjuuta viinitarhassasi äläkä poimi maahan varisseita rypäleitä. Jätä ne köyhiä ja muukalaisia varten. Minä olen Herra, teidän Jumalanne...   ..Sen tähden noudattakaa kaikkia minun lakejani ja käskyjäni ja täyttäkää ne. Minä olen Herra."


Ruut 2:5-12: "Boas kysyi palvelijaltaan, joka johti leikkuuväkeä: "Kuka tuo tyttö on?" Palvelija vastasi: "Hän on se moabilainen, joka tuli tänne Noomin mukana Moabin maasta. Hän pyysi minulta lupaa poimia maahan pudonneita tähkiä viljankorjaajien jäljessä, ja nyt hän on ollut työssä yhtä mittaa aamuvarhaisesta tähän saakka. Hän ei ole levännyt juuri lainkaan." Silloin Boas sanoi Ruutille: "Kuulehan, tyttäreni! Älä mene muiden pelloille poimimaan. Jää tänne ja pysy minun palvelijattarieni mukana. Pidä silmällä, millä pellolla minun mieheni leikkaavat, ja kulje heidän jäljessään. Minä olen kieltänyt väkeäni koskemasta sinuun. Jos sinua janottaa, niin mene noiden astioiden luo ja ota sieltä vettä niin kuin muukin väki." Silloin Ruut vaipui polvilleen, kumarsi maahan saakka ja sanoi hänelle: "Miten sinä voit olla minulle näin hyvä? Kohtelet minua kuin tuttavaa, vaikka olen vierasmaalainen." Boas vastasi hänelle: "Minulle on moneen kertaan kerrottu, kuinka hyvä sinä olet ollut anopillesi miehesi kuoltua ja miten jätit isäsi ja äitisi ja synnyinmaasi ja lähdit ventovieraan kansan pariin. Herra palkitkoon sinulle tekosi, niin että saat täyden hyvityksen häneltä, Israelin Jumalalta, jonka siipien alta tulit etsimään suojaa."

 

Mooseksen laissa on periaate, että Jumala omistaa kaiken maan, sillä Hän on kaiken luonut. Hän ottaa ja antaa maan kenelle tahtoo. Periaate on se, että jumalattomilta otetaan pois, mutta vanhurskaille annetaan yltäkyllin. Joka on tehnyt paljon hyvää hedelmää, hänelle annetaan vielä enemmän. Joka ei ole tehnyt hyvää hedelmää, häneltä otetaan sekin pois, mitä hänellä oli (Matt. 25:14-30). 


Vanhurskaus on sen ehto, että saa perintöosuuden Jumalan Valtakunnasta ja saa asua Israelissa. Kun tuhatvuotinen rauhanvaltakunta alkaa, niin israelilaisille ja heidän keskuuteen muuttaneille pakanoille annetaan ilmaiseksi maatila suuressa lottoarvonnassa. 


Ps. 24:1-5: "..Herran on maa ja kaikki mitä siinä on, maanpiiri ja ne jotka siinä asuvat. Hän on sen perustanut merien päälle, kiinnittänyt lujasti virtojen ylle. Kuka saa nousta Herran vuorelle, kuka astua pyhään paikkaan? Se, jolla on viattomat kädet ja puhdas sydän, joka ei valheellisesti vetoa Herraan eikä vanno väärää valaa. Hänelle Herra suo siunauksensa, pelastuksen Jumala katsoo hänet vanhurskaaksi."


Job 41:11: "Kuka siis voisi astua minun eteeni vaatimaan palvelusta palveluksesta? Eikö kaikki taivaan alla ole minun?"


Room. 11:33-36: "Kuinka ääretön onkaan Jumalan rikkaus, kuinka syvä hänen viisautensa ja tietonsa! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Kuka voi tuntea Herran ajatukset, kuka pystyy neuvomaan häntä? Kuka on antanut hänelle jotakin, mikä hänen olisi maksettava takaisin? Hänestä, hänen kauttaan ja häneen on kaikki. Hänen on kunnia ikuisesti. Aamen."


Matt. 25:28-30: " -- Ottakaa pois hänen talenttinsa ja antakaa se sille, jolla on kymmenen talenttia. Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. Heittäkää tuo kelvoton palvelija ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.'"


Taivaan Isä antaa lapsilleen perintöosuuden Hänen Valtakunnastaan. Kenenkään ei tarvitse edes ottaa lainaa maatilan ostamiseen, koska sen saa Jumalalta perintönä ja pojat saavat perintötilat isiltään. Edes ruhtinaalla ei ole oikeutta pakkolunastaa kenenkään perintömaata, joten maa säilyy suvun omistuksessa. Tosin ruhtinaalle annetaan valtavan suuri määrä maata Israelin parhaasta osasta, joten hänellä ei ole tarvettakaan ottaa keneltäkään maata omaan käyttöönsä. Ruhtinas saa melkein yhtä suuren maaomaisuuden, mitä saa yksi Israelin sukukunta yhteensä (Hes. 48:21-23). 


Tällaisia oikeuksia ei ole missään muissa laeissa, mutta Raamatussa on. Mooseksen laki on täydellinen laki ja täysin ylivertainen muihin lakeihin verrattuna.


Ilm. 22:12: "Minä tulen pian, ja tullessani minä tuon jokaiselle palkan, maksan kullekin hänen tekojensa mukaan."


Hes. 47:21-23: "Tämä maa teidän tulee jakaa keskenänne, Israelin heimojen kesken. Jakakaa arpomalla perintöosat itsellenne ja muukalaisille, jotka asuvat teidän keskellänne ja synnyttävät lapsia keskuudessanne. Olkoot he teille samanarvoisia kuin syntyperäiset israelilaiset ja saakoot samoin kuin te arvalla perintöosansa Israelin heimojen keskuudesta. Minkä heimon parissa muukalainen asuu, sen alueelta antakaa hänelle perintöosa. Näin sanoo Herra Jumala."


Hes. 46:16-18: "Näin sanoo Herra Jumala: Jos ruhtinas antaa omistamaansa maata jollekin pojistaan, se on oleva pojan perintöosa. Siitä tulee hänen perintöomaisuuttaan. Mutta jos ruhtinas lahjoittaa maataan jollekin palvelijalleen, maa pysyy tämän omistuksessa vain riemuvuoteen saakka. Silloin se palaa ruhtinaalle, sillä hänen perintömaansa voi pysyvästi jäädä vain hänen pojilleen. Ruhtinas ei liioin saa väkivalloin ottaa itselleen alamaistensa perintömaata, hän ei saa häätää ketään tämän omalta maalta. Hänen tulee antaa pojilleen perintöosat omasta alueestaan, ettei kukaan minun kansastani joutuisi lähtemään perintömaaltaan."


5. Moos. 28:1-9: "Jos kaikessa tottelette Herraa, Jumalaanne, ja tarkoin noudatatte hänen käskyjään, jotka minä teille annan, niin Herra asettaa teidät maan kaikkien kansojen yläpuolelle. Nämä siunaukset tulevat teidän osaksenne, kun vain tottelette Herraa, Jumalaanne. "Herra siunaa teitä kaikkialla, missä olettekin. "Siunattuja ovat teidän lapsenne, teidän maanne sato ja teidän karjanne vasikat ja karitsat. "Siunattuja ovat teidän viljakorinne ja taikinakaukalonne. "Olette siunattuja, kun palaatte kotiin. Olette siunattuja, kun lähdette matkaan. "Herra antaa teidän voittaa vihollisenne, jotka nousevat teitä vastaan. He hyökkäävät kimppuunne yhtenä joukkona, mutta hajaantuvat pakoon kaikkiin suuntiin. "Herra antaa teille siunauksensa, hän siunaa vilja-aittanne ja antaa teidän menestyä kaikissa hankkeissanne. Herra siunaa teitä siinä maassa, jonka hän teille antaa. "Jos noudatatte Herran, Jumalanne, käskyjä ja kuljette hänen teitään, hän tekee teistä pyhän kansansa, kuten hän on teille vannonut."


Yeshua (Jeesus) opetti, ettei ihmisen todellinen orjuuttaja ole isäntä vaan synti. Jos ihminen ei noudata lakia, hänestä tulee synnin orja. Ihminen vapautuu synnin orjuudesta, jos hän oppii tuntemaan Jumalan lain ja alkaa sitä noudattaa, onhan laissa myös käsky uskoa Kristusta. Monet juutalaiset eivät uskoneet Kristusta, joten he eivät myöskään noudattaneet Mooseksen lakia (Joh. 5:43-47).


Antikristus haluaa sitoa ihmisen orjuuden ikeeseen yllyttämällä ihmisen noudattamaan toista lakia. Sen takia antikristus puhuu koko ajan Mooseksen lakia vastaan, jottei ihmiset olisi vapaita vaan hänen orjiaan. Porttokirkko pakottaa seurakunnan noudattamaan sen itse laatimaa kirkkojärjestystä (katekismusta), jotta ihmisestä tulisi synnin orja.


Ps. 119:142: "..sinun lakisi on totuus."


Joh. 8:31-34: "Niille juutalaisille, jotka nyt uskoivat häneen, Jeesus sanoi: "Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita." He vastasivat hänelle: "Me olemme Abrahamin jälkeläisiä, emme me ole koskaan olleet kenenkään orjia. Kuinka voit sanoa, että meistä tulee vapaita?" Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja."


1. Joh. 3:4: "Jokainen, joka tekee syntiä, syyllistyy laittomuuteen, sillä synti merkitsee Jumalan lain rikkomista."


Room. 6:16: "Tehän tiedätte, että jos antaudutte orjina tottelemaan jotakuta, olette juuri sen orjia, jota tottelette. Te joko palvelette syntiä, mikä johtaa kuolemantuomioon, tai olette kuuliaisia Jumalalle, mikä johtaa vapauttavaan tuomioon."


Maailma voidaan jakaa kahteen osaan Israeliin ja Babyloniaan


Maailma voidaan jakaa kahteen osaan Israeliin ja sen ympärillä olevaan Babyloniaan, joka on sekalainen joukko pakanakansoja: 


 1. Israel on Jumalan morsian, jolle Jumala on antanut Sanansa ja pyhittänyt sen noudattamaan käskyjään. 

 2. Babylonia edustaa jumalatonta ja pakanallista maailmaa, joka ei Jumalan käskyjä noudata eikä aina edes tunne Sanaa (Ps. 147:19-20). Porttoa kutsutaan suureksi, koska Babylonian on suurin osa maata ja ihmiskuntaa. 


Mitä tarkoittaa, että portto tulee Babyloniasta? Se tarkoittaa erityisesti Babyloniassa syntynyttä uutta uskontoa, mihin on sekoitettu oikeaa ja väärää uskontoa keskenään. Sekoitususkonnossa on jonkin verran oikeaa kristinuskoa, mutta suurimmaksi osaksi se on vääriä pakanallisia oppeja, jolloin evankeliumi on turmeltunut.

 

Ef. 4:17, 20-22: "Minä varoitan teitä vakavasti Herran nimeen: älkää enää eläkö niin kuin pakanat!.. ..Mutta ei teille ole Kristuksesta tällaista opetettu, jos todella olette hänestä kuulleet, jos teille on opetettu se totuus, joka Jeesuksessa on. Sen opetuksen mukaan teidän tulee hylätä entinen elämäntapanne...

 

2. Kor. 11:3-4: "Pelkään kuitenkin, että niin kuin käärme kavalasti petti Eevan, teidän mielenne turmeltuu ettekä te enää ole vilpittömiä ja puhtaita suhteessanne Kristukseen. Jos joku tulee luoksenne ja julistaa toista Jeesusta kuin me olemme julistaneet, jos te saatte jonkin toisen hengen kuin sen, jonka olette jo saaneet, tai toisen evankeliumin kuin sen, jonka olette jo ottaneet vastaan, niin sellaista te kyllä hyvin siedätte."


2. Piet. 2:1, 19-22: "Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja…    ..He lupaavat näille vapautta, vaikka itse ovat turmeluksen orjia: kenen voittama ihminen on, sen orja hän on. Jos he ovat päässeet eroon maailman saastasta tullessaan tuntemaan meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen mutta sitten taas vajoavat siihen ja joutuvat sen valtaan, heidän tilansa on lopussa pahempi kuin alussa. Parempi olisi heille ollut, etteivät olisi lainkaan oppineet tuntemaan vanhurskauden tietä, kuin että he sen opittuaan kääntävät selkänsä pyhälle käskylle, jonka ovat vastaanottaneet. Heidän on käynyt juuri niin kuin sananlaskussa sanotaan: "Koira palaa oksennukselleen", ja: "Pesty sika rypee rapakossa."


Ilmestyskirja kertoo Babylonian portton olevan kaikkia kansoja hallitseva kaupunki, jolla on seitsemän vuorta ja joka sijaitsee vesien äärellä. Vesien selitetään olevan kansoja ja kieliä. Ilmestyskirjan kirjoittamisen aikana Rooma hallitsi Välimeren rannoilla olevia kansoja. Rooma oli Välimeren keskellä, minne kauppalaivat toivat viljaa ja ylellisyystavaroita imperiumin alusmaista. Rooma tunnetaan myös kaupunkina, jossa on seitsemän kukkulaa (Wikipedia). 

 

Sestertius-kolikko 71 jKr
Vieressä on kuva keisari Vespansianuksen liikkeelle laskemasta sestertius-kolikosta 69-71 jKr., missä on kuva naisesta valtikka kädessä, joka istuu seitsemän kukkulan päällä. Naisen alla on susi imettämässä Romulusta ja Remusta ja teksti, joka kertoo naisen tarkoittavan Roomaa (YouTube-video). Kolikon arvo oli neljäsosa denaaria ja nimi tulee mielenkiintoisesti sanoista 'semis' puoli ja tertius 'kolmas', joka merkitsee kaksi täyttä kymmenesosaa ja kolmannesta kymmenesosasta puolet (Wikipedia). Ilmestyskirjassa kerrotaan antikristuksen hallintokauden pituus sanoilla "aika ja kaksi aikaa ja puoli aikaa" (Ilm 12:14 [1933/38]).

 

Ilm. 17:1-2, 9, 15: "Yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli seitsemän maljaa, tuli luokseni ja sanoi: "Tule, minä näytän sinulle, millainen tuomio annetaan sille suurelle portolle, joka asuu suurten vesien äärellä, sille, jonka kanssa maailman kuninkaat ovat irstailleet ja jonka iljettävästä viinistä maan asukkaat ovat juopuneet."..    .."Tässä tarvitaan ymmärrystä ja viisautta. Seitsemän päätä tarkoittaa seitsemää vuorta, joilla nainen istuu…    ..Vielä enkeli sanoi: "Vedet, jotka näit, ne, joiden äärellä portto asuu, ovat kansoja, joukkoja, maita ja kieliä."


Kuningas Nebukadnessar nosti Babylonian kukoistukseen ja hän oli aikansa mahtavin kuningas (Dan. 2:37-38). Hän sai ennusunen kuvapatsaasta, joka kuvasi tulevia suurvaltoja, joista yksi toisensa perään tulisivat olemaan yhä enemmän rappiolla, jonka hänelle tulkitsi Daniel (Dan. 2). Viimeinen valtakunta ennen Kristuksen tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan perustamista on kuvapatsaan jalat, jotka ovat osaksi rautaa ja osaksi savea. Valtakunta koostuu sekalaisista kielistä ja kansoista, jotka eivät sulaudu toisiinsa vaan valtakunta on oleva jakautunut. 


Samalla tavalla laajentuva Euroopan Unioini ja Nato ovat entistä sekalaisempi joukko maita ja uskontoja, jotka eivät aina tule toimeen keskenään. Neuvostoliitto oli myös sekalainen joukko kansoja, jonka hajoamisen jälkeen Venäjällä on edelleen 160 etnistä ryhmää, joissa puhutaan yli 100 kieltä.Dan. 2:40-45: "Vielä on tuleva neljäs valtakunta, luja kuin rauta, ja niin kuin rauta murskaa ja särkee kaiken ja niin kuin rauta rikkoo, niin se on murskaava ja rikkova kaikki muut. "Se, että näit jalkojen ja varpaiden olevan osaksi ruukkusavea ja osaksi rautaa, tarkoittaa, että tämä valtakunta on oleva jakautunut mutta siinä on raudan lujuutta, niin kuin näit rautaa olevan ruukkusaven seassa. Se, että varpaat olivat osaksi rautaa ja osaksi savea, tarkoittaa, että valtakunta on oleva osittain luja ja osittain hauras. Ja että näit rautaa ruukkusaven seassa, se tarkoittaa, että valtakunnat liittyvät toisiinsa aviositein mutta eivät yhdisty, niin kuin ei rautakaan yhdisty saveen. "Noiden kuninkaiden aikana on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka ei ikinä tuhoudu, eikä sitä valtakuntaa anneta toiselle kansalle. Se murskaa lopullisesti kaikki nuo valtakunnat, ja se pysyy ikuisesti, niin kuin sinä näit, että vuoresta lähti vierimään kivi käden koskematta ja murskasi raudan, pronssin, saven, hopean ja kullan. Suuri Jumala on ilmoittanut kuninkaalle, mitä pian on tapahtuva, ja uni on tosi, ja sen selitys on oikea."


Lopun ajan Babylon tulee olemaan sekalainen valtakunta, jossa on sekä raudan lujuutta että rappion ja hajaannuksen aiheuttamaan heikkoutta. Tämä rautahampainen petovaltakunta tulee tuhoutumaan Kristuksen palatessa takaisin (Dan. 7:7-11).


Dan. 7:7-11: "Ja vielä minä näin yöllisessä näyssäni, että oli neljäs eläin, pelottava, kauhistuttava ja hyvin väkevä. Sillä oli suuret rautaiset hampaat, ja se söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Se oli erilainen kuin aikaisemmat eläimet, ja sillä oli kymmenen sarvea. Minä katselin niitä sarvia ja näin, että niiden väliin kasvoi vielä pieni sarvi, ja entisistä sarvista kolme irtosi sen tieltä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät, ihmisen silmien kaltaiset, ja suu, joka puhui suuria sanoja. Kun minä sitä katselin, istuimet asetettiin paikoilleen, ja Ikiaikainen istuutui. Hänen pukunsa oli valkea kuin lumi ja hänen hiuksensa ja partansa kuin puhdas villa. Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä, ja sen pyörät olivat palavaa tulta. Hänen luotaan lähti liikkeelle tulinen virta. Tuhannet ja taas tuhannet palvelivat häntä, miljoonat seisoivat odottaen hänen edessään. Oikeus asettui istumaan, ja kirjat avattiin. Minun yhä katsellessani se eläin surmattiin niiden suurien sanojen vuoksi, jotka sarvi oli puhunut, ja sen ruumis tuhottiin, heitettiin roihuavaan tuleen."

 

Babylonian portto salainen nimi on Vatikaani

 

Suuren Babylonian portton kuvataan olevan kaikkien porttojen ja kauhistusten äiti. Tämä tarkoittaa kaiken harhaopin lähdettä ja epäjumalanpalveluksen äitiä, mitä on tullut myös kristinuskoon mm. pakanallisten tapojen ja pyhimysten palvonnan kautta. Kaiken valheen isä on saatana ja portto on valheen äiti, johon saatana laskee siemensä (valhe, myrkyllinen juolavehnä) ja jonka kautta saatana levittää valheensa.


Joh. 8:43-45: "Miksi te ette ymmärrä minun puhettani? Siksi, että te ette siedä kuunnella, mitä minä sanon. Te olette lähtöisin saatanasta. Hän on teidän isänne, ja hänen halunsa te tahdotte tyydyttää. Saatana on ollut murhaaja alusta asti. Hän on kaukana totuudesta, se on hänelle vieras. Kun hän valehtelee, hän todella puhuu omiaan, sillä hän on valehtelija ja valheen isä. Mutta minua te ette usko, koska minä sanon teille totuuden." 

Jes. 57:3-5 (2017): "Mutta tulkaa tänne, te ennustajien lapset, te avionrikkojamiehen ja porttovaimon siemen. Kenen kustannuksella te iloanne pidätte? Kenelle suuta auotte ja kielenne pitkälle pistätte? Ettekö te ole rikoksen lapsia ja valheen siementä? Te, jotka hehkutte himosta tammien varjossa, jokaisen vihreän puun alla, te, jotka teurastatte lapsia laaksoissa ja kallionrotkoissa!"

1. Moos. 3:14-15 (2017): "Sitten Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käydä ja syödä tomua koko elinaikasi. Minä panen vihollisuuden sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen Siemenensä välille. Hän on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä häntä kantapäähän."


Matt. 13:37-42 (2017): "Niin hän vastasi ja sanoi: "Hyvän siemenen kylväjä on Ihmisen Poika. Pelto on maailma; mutta hyvä siemen on valtakunnan lapsia, juolavehnät taas ovat paholaisen lapsia. Vihamies, joka ne kylvi, on perkele, elonkorjuu on maailman loppu, ja leikkaajat ovat enkeleitä. Kuten juolavehnät kootaan ja tulessa poltetaan, niin tapahtuu maailman lopussa. Ihmisen Poika lähettää enkelinsä, ja he kokoavat hänen valtakunnastaan kaikki, jotka ovat pahennukseksi ja tekevät laittomuutta, ja heittävät heidät tuliseen uuniin; siellä on oleva itku ja hammasten kiristys."

 

Magna mater (suuri äiti)
Vatikaani on valtio ja kaupunki Roomassa. Ennen Rooman syntymistä alue kuului etruskeille. Vaticanus nimisellä kukkulalla oli alun perin etruskien perustama hautausmaaVatikaanin kukkulalle rakennettiin Phrygianum-niminen palatsi, joka oli cybele-nimisen jumalattaren temppeli (artikkeli). Cybele tuli tunnetuksi Roomassa nimellä 'magna mater', joka merkitsee suurta äitiä (artikkeli ja Wikipedia). Kultin mukaan hän oli jumalten, ihmisten ja eläinten äiti. Magna materilla oli kruununa kaupungin muurit, koska hän oli Rooman suojelija. Latinan sana 'vates' on lainasana etruskien kielestä, joka merkitsee profetoimista. Latinan kautta käännettynä Vaticanus merkitsee profetian kukkulaa (artikkeli).

 

Ilm. 17:5 (1933/38): "Ja hänen otsaansa oli kirjoitettu nimi, salaisuus: "Suuri Babylon, maan porttojen ja kauhistuksien äiti"." 

 

On hyvin kummallista, että roomalaiskatolinen kirkko on aina pyrkinyt rakentamaan kirkkonsa pakanauskontojen saastuttamille uhrilehdoille ja kalmistojen päälle. Pakanauskontojen pyhät puut, puutarhat ja uhrikukkulat jatkoivat vain uudessa käytössä, jotka kristinuskon myötä otettiin kirkon valtaan. Esimerkiksi Suomessa Paavi Gregorius IX vahvisti vuonna 1229 kirkon omaisuudeksi suomalaisten uhrilehdot ja pyhäköt. Varsinais-Suomen varhaisia kirkkoja perustettiin pyhien lehtojen paikalle tai niiden läheisyyteen.

Etruskien jumalatar

Kirkkoteologi Arnobiuksen (284-305 jKr.) mukaan Etruria oli kaikkien taikauskojen kotimaa (Kaimio, Etruskit, 2003, s. 99-102). Etruskit palvoivat vatica-nimistä alamaailman jumalatarta, jotka on Vaticanus-hautausmaan kuolleiden vartija (artikkeli). Roomalaisten epäjumalien joukossa oli myös vaticanus-niminen jumala (Wikipedia). Eräiden lähteiden mukaan etruskinkielinen sana 'vaticanus' merkitsee lohikäärmettä, käärmettä ja sana 'vatis' voi merkitä myös käärmettä (artikkeli)Etruskien uskonnossa oli myös vanth-niminen naispuolinen demoni (artikkeli). Oikealla on kuva etruskien alamaailman jumalattaresta, joka on Berliinin Altes Musemin kokoelmissa.  

Vaticalla oli useita muita siihen liittyviä merkityksiä muinaisessa Etruriassa. Nimi ei liittynyt vain alamaailman epäjumalattareen. Vatica oli myös katkera, pahanmakuinen rypäle, jota talonpojat käyttivät halvan viinin tuottamiseen. Rypäleen lisäksi oli samanniminen ruoho, jota käytettiin huumeena. Kun ihmiset söivät vatika-ruohoa, he kokivat hallusinaatioita. Sana siirtyi latinaksi synonyyminä 'profeetalliselle näylle'. Latinalainen sana 'vaticinor' merkitsee 'ennustusta', 'profetiaa' (artikkeli).


Ilm. 17:4, 17:6, 18:3, 18:6: "Naisen puku hohti purppuraisena ja helakanpunaisena, hänen yllään kimalsivat kulta, jalokivet ja helmet, ja kädessään hän piti kultaista maljaa, joka oli täynnä hänen haureutensa iljetystä ja saastaa…    ..Minä näin, että nainen oli juopunut pyhien verestä ja Jeesuksen todistajien verestä, ja hämmästyin suuresti hänet nähdessäni...   ..Sen porton viiniä, vihan viiniä, ovat kaikki kansat juoneet, kaikki maailman kuninkaat ovat irstailleet hänen kanssaan, ja kaikki maailman kauppamiehet ovat rikastuneet hänen vauraudestaan ja ylellisestä elämästään…   ..Tehkää hänelle niin kuin hän on tehnyt muille, maksakaa kaksin verroin hänen teoistaan. Siihen maljaan, johon hän on toisille juomansa sekoittanut, sekoittakaa häntä itseään varten kahta katkerampi juoma."

On mitä ilmeisintä, että Vatikaanin nimi tulee etruskien kukkulalla harjoittamasta epäjumalanpalveluksesta. Vatikaanin nimi perustuu epäjumalien vatican ja vaticanuksen nimiin sekä magna materin (suuren äidin) kulttiin. Suuren Babylonian portton salainen nimi on Vatikaani, joka on maailman porttojen ja kauhistusten äiti. Tämä valtakunta edustaa lohikäärmettä, toiselta nimeltä käärmettä.

Ilm. 12:9 (1933/38): "Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa."


Matt. 23:15, 33: "Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te kierrätte maat ja meret hankkiaksenne edes yhden käännynnäisen, ja kun siinä onnistutte, teette hänestä helvetin oman, kahta vertaa pahemman kuin itse olette…    ..Te käärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt! Miten te voisitte välttää kadotustuomion?"

 

On varsin erikoista, että suurimman kristillisen kirkkokunnan pääkaupungin ja myös valtion nimi tulee etruskien ja roomalaisten epäjumalanpaveluksesta, vaikka Raamattu hyvin selvästi kieltää koskemasta mihinkään epäjumalanpalveluksen saastuttamaan.

 

2. Kor. 6:15-18: "Voivatko Kristus ja beliar olla yhtä mieltä? Mikä voi liittää uskovan sellaiseen, joka ei usko? Miten jumalien kuvat soveltuvat Jumalan temppeliin? Mehän olemme elävän Jumalan temppeli, niin kuin Jumala on sanonut: -- Minä asetun heidän keskelleen ja vaellan heidän mukanaan. Minä olen oleva heidän Jumalansa ja he minun kansani. Siksi Herra sanoo: -- Lähtekää pois heidän joukostaan ja erotkaa heistä älkääkä koskeko mihinkään saastaiseen, niin otan teidät vastaan ja olen oleva teidän Isänne, ja te olette minun poikiani ja tyttäriäni. Näin sanoo Herra, Kaikkivaltias." (beliar / belial on yksi paholaisen nimistä)


2. Moos. 23:13: "Noudattakaa tarkoin kaikkia minun käskyjäni. Älkää kutsuko avuksi vieraita jumalia, niiden nimiä älkää päästäkö huulillenne."


4. Moos. 33:52: "..Hävittäkää heidän kiveen veistetyt epäjumalansa, samoin kaikki heidän valetut jumalankuvansa, ja tuhotkaa heidän uhrikukkulansa."


5. Moos. 17:25: "Polttakaa heidän jumalankuvansa. Älkää ahneuksissanne ottako niistä itsellenne hopeaa tai kultaa, ettette joutuisi heidän jumaliensa pauloihin, sillä ne ovat iljetys Herralle, teidän Jumalallenne.


1. Moos. 35:2, 4: "Niin Jaakob sanoi perheelleen ja muulle väelleen: "Hylätkää vieraat jumalat, joita teillä on, puhdistautukaa ja vaihtakaa vaatteenne...   ..He luovuttivat Jaakobille kaikki hallussaan olevat jumalankuvat sekä renkaat, jotka heillä oli korvissaan, ja Jaakob kätki ne maahan Sikemin luona kasvavan suuren puun alle."

 

Vatikaani on suuri Babylonian portto, maailman porttojen ja kauhistusten äiti


Mardukin kuva Babyloniassa

Babyloniassa palvottiin marduk-nimisistä epäjumalaa, jolla oli sarvipäinen lohikäärmeen pää, leijonan etujalat, kotkan takajalat ja hännässä oli käärme (vert. Ilm. 9:19).

Sen lisäksi Babyloniassa palvottiin epäjumalatar ištaria. Kaupungin muurissa oli kuuluisa ištarin portti, joka on nykyään Berliinin Pergamon museossa, minne se rakennettiin 1930-luvulla Babyloniasta tuoduista osista (YouTube-video). Erikoista museossa on, että sinne on tuotu myös Turkin Pergamosta suuri alttarirakennus (Wikipedia). Raamattu kertoo, että Pergamossa oli saatanan valtaistui, mikä viittaa nimenomaan zeukselle ja athenelle omistettuun temppeliin.


Ilm. 2:12-14 (1933/38): "Ja Pergamon seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, jolla on se kaksiteräinen, terävä miekka: Minä tiedän, missä sinä asut: siellä, missä saatanan valtaistuin on; ja sinä pidät minun nimestäni kiinni etkä ole kieltänyt minun uskoani niinäkään päivinä, jolloin Antipas, minun todistajani, minun uskolliseni, tapettiin teidän luonanne, siellä, missä saatana asuu. Mutta minulla on vähän sinua vastaan: sinulla on siellä niitä, jotka pitävät kiinni Bileamin opista, hänen, joka opetti Baalakia virittämään Israelin lapsille sen viettelyksen, että söisivät epäjumalille uhrattua ja haureutta harjoittaisivat."


Mytologian mukaan ištar oli "neitsyt", vaikka hänellä oli lukuisia rakastajia. Ištarin oli siis portto. Istarista on tullut pääsiäisen englanninkielinen nimi Easter, vaikka se ei ole pääsiäistä tarkoittavan heprealaisen sanan pesach käännös, vaan sana tulisi kääntää Passover. Katolinen kirkko opettaa, että neitsyt Maria olisi taivaassa kuningatar, mikä ei pidä paikkansa, mutta tämä harhaoppi on otettu muinaisesta pakanallisesta tavasta palvoa taivaan kuningatarta epäjumalattarena.


Jer. 44:19-23: "Naiset sanoivat: "Me olemme uhranneet taivaan kuningattarelle ja tuoneet hänelle juomauhreja yhdessä miestemme kanssa. Olisimmeko me vastoin miestemme tahtoa valmistaneet taivaan kuningattarelle uhrikakkuja, joissa on hänen kuvansa, ja tuoneet hänelle juomauhreja?" Silloin Jeremia vastasi väkijoukolle, sekä miehille että naisille, kaikille, jotka olivat väittäneet häntä vastaan: "Eivätkö juuri uhrit, joita olette uhranneet Juudan kaupungeissa ja Jerusalemin kaduilla -- te itse, teidän isänne, kuninkaanne, ruhtinaanne ja koko kansa -- ole syynä onnettomuuteenne? Herra muistaa ne, ja ne loukkaavat häntä! Herra ei voinut enää sietää teidän uhrimenojanne, niin pahoja ja iljettäviä ne olivat. Siksi teidän maanne tuli autioksi, tyhjäksi ja kirotuksi, niin ettei vielä tänä päivänäkään kukaan asu siellä. Onnettomuus, joka teitä nyt on kohdannut, johtuu siitä, että te uhrasitte taivaan kuningattarelle ja siten teitte syntiä Herraa vastaan. Ette noudattaneet Herran tahtoa, ette eläneet hänen lakinsa, käskyjensä ja säädöksiensä mukaan.


Roomalaiskatolinen kirkko alkoi palvoa neitsyt Mariaa ja muita pyhimyksiä. Neitsyt Marian palvonta on kristillistetty versio Roomassa olleesta vesta-neitsyeen palvonnasta. Vestan temppelissä palveli selibaattilupauksen tehneitä papittaria.

Monet roomalaisista epäjumalista oli kopioitu Kreikan kulttuurista. Akropolis-kukkulalla on athene-jumalattaren Parthenonin (neitsyeen) temppeli. Siellä oli 'Ateenan neitsyeen' (athene parthenos) patsas, joka oli 11,5 metriä korkea ja päällystetty kullalla sekä norsunluulla. 500-luvulla katolinen kirkko muutti temppelin neitsyt Marian kirkoksi, joka muutettiin moskeijaksi vuonna 1456, kun osmaanit valtasivat Ateenan.

Katolinen risti Espanjassa
Roomalaiskatolisessa kirkossa neitsyt Marian rooli nousi keskiajalla olennaiseen asemaan. Kirkko pyrki luomaan Jeesuksesta kuvaa kiukkuisena tuomarina, mikä antaa väärän kuvan Jumalan Pojasta. Jeesuksen lepyttämiseksi tarvittiin Hänen äitiään ja äitinsä rintamaitoa, joka saisi Jumalan Pojan leppymään. Seurakunta opetettiin rukoilemaan neitsyt Mariaa, että hän esirukouksillaan lepyttäisi synnyttämänsä Jumalan Pojan. Tällöin kirkko alkoi käyttämään neitsyt Mariasta nimitystä kanssa-vapahtaja (
co-redemptrix)

Katolisessa kirkon patsaissa Jeesus on usein Marian sylissä oleva vauva. Monissa roomalaiskatolisissa kirkoissa on reliikkeinä rintamaitoa, jonka he väittävät olevan peräisin neitsyt Marialta, mutta jokainen järkevä ihminen ymmärtää, ettei tämä voi mitenkään pitää paikkansa. Entinen katolinen munkki Martti Luther kirjoitti sarkastisesti, että Euroopan kirkoissa on säilöttynä neitsyt Marian rintamaitoa niin paljon, että sillä ruokkisi kaikki Saksan vauvat (Olli-Pekka Vainio, Luther, 2016, s. 187-188). 

Marian palvonta juontaa Egyptiin
Roomalaiset ovat saaneet paljon vaikutteita egyptiläisestä kulttuurista ja mytologiasta. Jo ennen Jeesuksen aikaa Egyptissä palvottiin isis-jumalatarta, joka kuvattiin anteliaaksi äidiksi, joka imetti sylissä olevaa horus-poikaa, joka oli auringon epäjumala. Tutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että kuvat isiksen imettämässä horus-poikaa, ovat vaikuttaneet roomalaiskatolisen kirkkoon ja sen taiteilijoihin, jotka kuvasivat neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta.

Ennen roomalaiskatolisen kirkon messua tai sen jälkeen moni seurakuntalainen kokoontuu kirkkoon ruusukkoon, missä hokemalla hoetaan vuoroin terve Maria -rukousta neitsyt Marialle ja Isä meidän -rukousta taukoamatta esimerkiksi puoli tuntia. Monet hypistelevät samalla rukousnauhaa, mitä ei tarvita rukoilemiseen ollenkaan. Se on pikemminkin muista uskonnoista omaksuttu rituaali.

Matt. 6:7-8: "Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuulluiksi, kun vain latelevat sanoja. Älkää ruvetko heidän kaltaisikseen..."

Obeliski Vatikaanissa

Pahamainen keisari Galigula varasti Egyptistä auringonepäjumalan kunniaksi rakennetun korkean obeliskin. Obeliski siirrettiin keskeiselle paikalle Vatikaaniin paavi Sixtus V:n määräyksestä Pietarinkirkon rakentamisen aikana vuonna 1586. Tämä osoittaa, miten alttiisti roomalaiskatolinen kirkko on tuonut kristinuskoon pakanallisuutta ja jopa epäjumalanpalvelusta. Epäjumalan muistomerkkiä on mahdoton kristillistää, pikemminkin se tulisi hävittää.

Dan. 8:11: "Se kasvoi ja uhmasi jo taivaan joukon valtiasta, ja valtiaalta otettiin pois päivittäinen uhri ja hänen temppelinsä turmeltiin perustuksia myöten."

1. Kor. 3:17: "Jos joku turmelee Jumalan temppelin, Jumala saattaa turmioon hänet. Jumalan temppeli on pyhä..."

 

Roomassa on maailmankuulu Fontana di Trevi:n suihkulähde, jonka tilasi paavi Klemens XII (valmistui v. 1762). Vaikka kirkko rakennutti suihkulähteen, siinä ei ole yhtään kristillistä symbolia vaan roomalaisten jumalien ja jumalattarien patsaita. Vatikaanissa on tuhansia roomalaisten, kreikkalaisten ja egyptiläisten epäjumalien patsaita, joita kirkko esittelee Vatikaanin museossa pääsymaksua vastaan (artikkeli). 

 

Sen lisäksi Pyhän Pietarin kirkossa on jopa pyhäinjäännöksiä, joita katoliset kumartavat ja rukoilevat. Kirkon sivualttarilla on esillä lasiarkussa paavi Johannes Paavali II:n balsamoitu ruumis ja hänestä ennen kuolemaa otettua verta, jota katoliset rukoilevat avuksi, mikä on epäjumalanpalvelusta, koska Raamattu kieltää kääntymästä vainajahenkien puoleen. Johannes Paavali II suuteli koraania, jonka oli saanut lahjaksi hänen luokse vieraiksi tulleilta imaameilta (artikkeli). Roomalaiskatolisen kirkon epäjumalanpalveluksesta kertoo lisää artikkeli: 'Pyhimysten palvonta, epäjumalanpalvelus ja väärät uskonnot'.


Paavi Johannes Paavali II:n muumio

5. Moos. 4:15-18: "Sinä päivänä, jona Herra puhui teille Horebilla tulen keskeltä, te ette nähneet minkäänlaista hahmoa. Pitäkää sen tähden tarkoin huoli siitä, ettette lankea tekemään minkäänlaista patsasta tai muuta jumalankuvaa, jolla olisi miehen tai naisen hahmo tai maan päällä elävän eläimen tai taivaalla lentävän linnun hahmo tai maassa ryömivän matelijan tai alhaalla vesissä elävän kalan hahmo."


3. Moos. 19:31: "Älkää kääntykö vainajahenkien puoleen älkääkä kysykö neuvoa tietäjiltä, ettette saastuttaisi itseänne. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."


Jes. 8:19: "Te kuulette sanottavan: "Tiedustelkaa neuvoa vainajahengiltä, kysykää tietäjiltä, jotka supisevat ja mumisevat." Mutta Jumalaltaanhan kansan on neuvonsa pyydettävä! Miksi sen pitäisi kysyä kuolleilta neuvoa elävien asiassa?"


1. Aik. 10:13-14: "Näin kuoli Saul, koska hän oli luopunut Herrasta eikä ollut totellut hänen sanaansa. Saul oli myös hakenut neuvoa vainajien hengiltä eikä Herralta. Siksi Herra antoi hänen kuolla ja siirsi kuninkuuden Daavidille, Iisain pojalle."


Kristinuskon turmeltuminen uskottomaksi porttokirkoksi lähti Vatikaanista, joka on porttokirkkojen ja epäjumalanpalveluksen äiti. Vatikaanista on lähtöisin valhe, joka on levinnyt muihin klassisen kristinuskon kirkkoihin kuin kulkutauti, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Miten käärme juonii ja valehtelee'

 

Luterilaiset, helluntailaiset, baptistit ja muut klassisen kristinuskon kirkkokunnat noudattavat Babylonian portto harhaoppeja


Klassinen kristinusko on 300-luvulta alkaen Roomassa syntynyt uusi uskonto, joka on erkaantunut alkuperäisestä apostolien opettamasta kristinuskosta (Gal. 1:6-9). Roomalaiskatolinen kirkko luopui lähes kaikista Jumalan käskyistä ja korvasi juutalaisuuden eri pakanauskontojen opeilla. Babylonian portto nimensäkin mukaisesti sekoitti kristinuskon muiden uskontojen opeilla, jolloin syntyi uusi sekoitususkonto. Yeshua (Jeesus) ei tullut uutta uskontoa perustamaan, vaan sen teki roomalaiskatolinen kirkko. Kristinusko on ollut alun perin juutalaisuutta, joka uskoo Yeshuan (Jeesuksen) olevan Messias ja Jumalan Poika (Apt. 24:14, 28:23).


Apt. 24:14, 25:8, 28:23: "Mutta sen minä sinulle tunnustan, että kuljen sitä tietä, jota he sanovat lahkoksi, ja näin palvelen isieni Jumalaa: kaiken sen, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan, minä uskon…   ..Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan…  ..Aamuvarhaisesta iltamyöhään Paavali todisti heille Jumalan valtakunnasta ja selitti sitä. Mooseksen lakiin ja profeettoihin vedoten hän yritti taivuttaa heidät uskomaan Jeesukseen."


Matt. 5:19-20: "Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan."


Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."


Vaikka katolisesta kirkosta irtautuneet uudet kirkkokunnat eivät hyväksyneet kaikkia katolisten oppeja, niin siitä huolimatta niiden opit perustuvat suurelta osin klassisen kristinuskon oppeihin. Luterilaisen kirkon virallinen oppi on kirjoitettu Augsburgin tunnustukseen (v. 1530), jossa sanotaan: "..seurakuntamme eivät missään uskonkohdassa poikkea katolisesta kirkosta, vaan ovat ainoastaan poistaneet muutamia väärinkäytöksiä, jotka ovat uusia ja vastoin kirkkosääntöjen henkeä olosuhteista johtuen omaksuttuja..."  

 

Luterilaisessa kirkossa on käytännössä sama oppi roomalaiskatolisen kirkon kanssa esim. kalenterista, juhlapäivistä, ruokasäädöksistä ja kasteesta. Luterilainen kirkko tunnustautuu myös vanhaan katoliseen uskoon, jonka mukaan Maria on ikuinen neitsyt. Neitsyt Marian asema tunnustettiin luterilaista kirkkoa sitovaksi jo ensimmäisissä ekumeenisissa kirkolliskokouksissa (artikkeli). Oppi Marian ikuisesta neitsyydestä ei pidä paikkansa. Raamatun mukaan Maria oli neitsyt synnyttäessään Yeshuan (Jeesuksen), mutta sen jälkeen Joosef yhtyi vaimoonsa Mariaan ja Yeshualle syntyi useita veljiä sekä sisaria (artikkeli).

 

Matt. 1:24-25 (1933/38): "Herättyään unesta Joosef teki, niinkuin Herran enkeli oli käskenyt hänen tehdä, ja otti vaimonsa tykönsä eikä yhtynyt häneen, ennenkuin hän oli synnyttänyt pojan. Ja hän antoi hänelle nimen Jeesus."

 

Matt. 13:55-56: "Eikö hän ole se rakennusmiehen poika? Eikö hänen äitinsä nimi ole Maria, ja ovathan Jaakob, Joosef, Simon ja Juudas hänen veljiään? Hänen sisarensakin asuvat kaikki täällä missä mekin. Mistä hän on voinut saada tämän kaiken?"

 

Gal. 1:19: "Ketään muuta apostolia en tavannut, ainoastaan Herran veljen Jaakobin."


Helluntailaiset kuvittelevat olevansa opillisesti kaukana katolisista, mutta todellisuudessa helluntailaiset ovat paljon lähempänä katolilaisuutta kuin messiaanista juutalaisuutta, joka on alkuperäinen apostolinen kristinusko (Apt. 24:14, 28:23). Luterilaisuus ja helluntailaisuus ovat samalla tavalla sekoitususkontoja kuin roomalaiskatolisuus, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Messiaaninen juutalaisuus on alkuperäinen kristinusko' .


1. Kor. 11:8-9 (1933/38): "Sillä ensiksikin olen kuullut, että kun kokoonnutte seurakunnankokoukseen, teillä on riitaisuuksia keskenänne, ja osittain sen uskonkin. Täytyyhän teidän keskuudessanne olla puolueitakin, että kävisi ilmi, ketkä teistä kestävät koetuksen."


Apt. 20:29-30: "Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa."


Dan. 7:25: "Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi."


Yhteistä klassisen kristinuskon lahkoille on sellaiset harhaopit, joissa vääristellään Paavalin kirjeitä oikeuttamaan lain kumoaminen (rietasten eksymys = laittomuus), vaikka Paavali ei sellaista tarkoittanut (esim. Room. 2:13, 7:12). Paavalin kirjeet ovat vaikeatajuista ja syvällistä Mooseksen lain opettamista, minkä takia niitä on helppo vääristellä ottamalla jokin lause irti asiayhteydestä ja selittämällä se vastoin alkuperäistä tarkoitusta. Katolinen kirkko on kumonnut lain ja asettanut sen tilalle oman katekismuksensa, mistä monet klassisen kristinuskon lahkot ovat saaneet vaikutteita (Dan. 7:25, Matt. 5:19-20). Vatikaani on kaiken uskottomuuden takana ja hengellisten porttojen äiti. 


2. Piet. 3:15-17 (1933/38): "ja lukekaa meidän Herramme pitkämielisyys pelastukseksi, josta myös meidän rakas veljemme Paavali hänelle annetun viisauden mukaan teille on kirjoittanut; niinkuin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, jota tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen. Koska te siis, rakkaani, tämän jo edeltäpäin tiedätte, niin olkaa varuillanne, ettette rietasten eksymyksen mukaansa tempaamina lankeaisi pois omalta lujalta pohjaltanne,"

 

2. Piet. 3:17: (Green's Literal): "Then beloved, you knowing beforehand, watch lest being led away by the error of the lawless you fall from your own steadfastness.(kreikan sana 'athesmos' merkitsee laittomuutta, joka tulee sanoista 'a' jotain vastaan ja 'thesmos' laki [Douglas Maurice MacDowell: The Law in Classical Athens, s. 43-45])

 

2. Piet. 3:17 (Folkbibeln): "Därför, mina älskade, då ni redan vet detta, var på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste."


Roomalaiskatolinen kirkko turmeli Raamatun opetuksen


Roomalaiskatolinen kirkko asetti Jumalan käskyjen tilalle itse kirjoittamansa katekismuksen. Raamattua käännettäessä muille kielille Jumalan erisnimet vaihdettiin toisiksi jopa sellaisiksi, ettei niitä voi pitää edes käännöksinä (lisää artikkelissa). Kopioitaessa Raamatun käsikirjoituksia huolimattomasti teksteihin tuli kopiointivirheitä ja tekstiä jopa tahallaan väärennettiin, jotta saatiin kirkon opit runnottua väkisin kristinuskoon (lisää artikkelissa). Jopa kastekäskyäkin muutettiin, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Tehkää parannus ja ottakaa uskovien upotuskaste, niin saatte syntinne anteeksi'.

 

Näistä muutoksista on kuitenkin jäänyt jälkiä, minkä takia osa niistä voidaan palauttaa ennalleen. Ei riitä, että väärentää muutaman sanan yhteen lauseeseen, koska Raamatussa on paljon samaa asiaa koskevaa opetusta ja kopioita on muutenkin ympäri maailman, joten väärennöksestä jää kiinni.


Ilm. 22:18-19: "Jokaiselle, joka kuulee tämän kirjan ennussanat, minä vakuutan: Jos joku panee niihin jotakin lisää, panee Jumala hänen kärsittävikseen ne vitsaukset, joista tässä kirjassa on kerrottu. Jos joku ottaa pois jotakin tämän ennustusten kirjan sanoista, ottaa Jumala pois hänen osallisuutensa elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kerrottu."

 

Kirkko vaihtoi Raamatussa mainitut Herran juhlapäivät kirkon asettamiin juhlapäiviin, joiden historia juontaa jostain pakanaepäjumalan juhlasta. Joulukin on sijoitettu roomassa palvotun sol invictuksen syntymäpäivälle 25.12 (voittamaton aurinko). Asia tunnustetaan mm. koulujen ortodoksisen uskonnon opetuksen yhteydessä, jonka opetusmateriaalissa lukee:

"Joulua alettiin viettää 25.12. Konstantinopolissa 300-luvun lopulla... ..kristinuskon omaksunut Rooman keisari halusi kristillistää pakanallisen voittamattoman auringon juhlan, jota vietettiin heti talvipäivänseisauksen jälkeen. Siksi joulu siirrettiin omaksi juhlakseen, erilleen teofaniasta. Toinen joulupäivä 26.12. on omistettu Jumalansynnyttäjälle, Neitsyt Marialle. Ortodokseilla on myös niin sanottu kolmas joulupäivä, 27.12. Se on omistettu ensimmäiselle kristillisen kirkon marttyyrille, diakoni Stefanokselle. Kolmas joulupäivä on suomeksi tapaninpäivä." 

 

Joulukuusi

Jer. 10:2-5: "Näin sanoo Herra: -- Älkää omaksuko vieraiden kansojen tapoja, älkää peläten tuijottako taivaan merkkejä, niin kuin nuo pakanat tekevät. Heidän uskomuksensa ovat typeriä kuvitelmia. He kaatavat metsästä puun, ja puuseppä muodostelee sen taltallaan, hän koristelee sen hopealla ja kullalla ja kiinnittää sen paikoilleen vasaralla ja nauloilla, ettei se kaadu. Tällaisia ovat heidän jumalansa. Ne ovat kuin linnunpelättimet kurkkumaalla, eivät ne osaa puhua. Ne eivät pysty liikkumaan itse, niitä täytyy kantaa paikasta toiseen. Älkää pelätkö niitä, eivät ne tee teille pahaa, mutta ei niistä apuakaan ole."

 

2. Kun. 17:15: "He hylkäsivät hänen käskynsä, he luopuivat liitosta, jonka hän oli heidän isiensä kanssa tehnyt, ja liitonehdoista, jotka hän oli heille asettanut. He kulkivat turhuuksien perässä ja tulivat itse turhaakin turhemmiksi, he seurasivat ympärillään asuvia pakanakansoja, vaikka Herra oli kieltänyt heitä elämästä niiden tavoin.

 

David Pawson: The Traditions of Christmas - The Truth About Christmas 

 

 


Kirkkohistorioitsijoiden mukaan ensimmäisillä vuosisadoilla kaikki kristilliset seurakunnat viettivät sapattia lepopäivänään. 300-luvun alussa alkoi Rooman seurakunnasta muotoutua valtionkirkko, joka sai loppuhuipennuksensa 500-luvun alussa. Näiden muutosten lomassa kirkko muokkautui osittain silloisen yhteiskunnan mukaisesti. Sapatti vaihdettiin sunnuntaiksi, koska Roomassa vietettiin silloin auringonepäjumalan viikottaista juhlapäivää, mistä tulee myös sana sunnuntai (sun-day). Kirkko lopetti sapatin vieton ja siirtyi viettämään lepopäivänään ja jumalanpalveluspäivänään Rooman valtakunnan virallista lepopäivää sunnuntaita. 

 

Monet tutkijat kuten myös katolinen kirkko sijoittavat tämän lepopäivämuutoksen vuoteen 364, jolloin katolisessa Laodikean konsiilissa paavi Liberiuksen johdolla kehotettiin kirkon jäseniä sapatin sijasta alkamaan kunnioittaa sunnuntaita (Wikipedia). Kirkolliskokous päätti:

"Kristittyjen ei tule seurata juutalaisuutta lepäämällä sapattina, vaan heidän on työskenneltävä tuona päivänä, mieluummin kunnioittaen Herran päivää, ja jos voivat levättävä silloin kristittyinä. Mutta jos joku havaitaan olevan juutalaisuuden kannattaja, julistettakoon hänet pannaan, eroon Kristuksesta." (Canonum XXIX)


2. Moos. 31:17: "Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin."

 

Luuk. 16:17 (Jeesus sanoo): "..laista ei häviä piirtoakaan, ennemmin katoavat taivas ja maa.

 

Ef. 4:17-22: "Minä varoitan teitä vakavasti Herran nimeen: älkää enää eläkö niin kuin pakanat! Heidän ajatuksensa ovat turhanpäiväisiä, heidän ymmärryksensä on hämärtynyt, ja se elämä, jonka Jumala antaa, on heille vieras, sillä he ovat tietämättömiä ja sydämeltään paatuneita. Heidän tuntonsa on turtunut, ja he ovat heittäytyneet irstailuihin sekä kaikenlaiseen saastaisuuteen ja ahneuteen. Mutta ei teille ole Kristuksesta tällaista opetettu, jos todella olette hänestä kuulleet, jos teille on opetettu se totuus, joka Jeesuksessa on. Sen opetuksen mukaan teidän tulee hylätä entinen elämäntapanne ja vanha minänne, joka on petollisten himojensa vuoksi tuhon oma."


Kirkko muutti ajanlaskun

Raamatussa on oman järjestelmä vuosittaiselle ajanlaskulle, jossa kuukaudet alkavat keväästä ja perustuvat tarkasti kuun kierrolle. Roomalaiskatolinen kirkko vaihtoi ajanlaskun roomalaiseen juliaaniseen kalenteriin, minkä pohjana tähtitieteilijät käyttivät laskelmissaan vanhaa egyptiläistä kalenteria sen matemaattisen yksinkertaisuuden vuoksi. Juliaanista kalenteria muutettiin hieman paavi Gregorius XIII:n toimesta, mistä tulee nimi nykyisin käytössä olevalle Gregoriaaniselle kalenterille, mutta idän ortodoksinen kirkko on pysynyt edelleen juliaanisessa kalenterissa. Roomalalaiskatolinen kirkko muutti myös pääsiäisen ajankohtaa, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Jumalalla on eri pääsiäinen kuin kirkolla'

 

Länsimaisessa ajanlaskussa viikonpäivien ja kuukausien nimet tulevat yleensä erilaisista pakanallisista epäjumalien tai keisarien nimistä. Jumala ei alun perin nimennyt viikonpäiviä eikä kuukausia, vaan Raamattu alun perin on kutsunut niitä järjestysnumeronsa mukaan. 

 

Babyloniassa ei ollut käytössä 10-lukujärjestelmää vaan 60-lukujärjestelmä (seksagesimaalijärjestelmä). Tämän perintönä nykyaikaisessa ajanlaskussa tunti jakaantuu 60 minuuttiin, joka jakaantuu 60 sekuntiin. Kuudella jaollisuus esiintyy myös kansainvälisessä kaupankäynnissä. Kaupan tuotteet merkitään EAN-viivakoodilla, jossa on kaksi kuuden merkin mittaista lukua. Lukujen edellä, välissä ja lopussa on rajamerkkinä numeroa 6 vastaavat viivat, joten kaikista viivakoodeista löytyy luku 666. Babylonian kuningas Nebukadnessar rakennutti kultaisen epäjumalan patsaan, joka oli 60 kyynärää korkea ja 6 kyynärää leveä.


Dan. 3:1: "Kuningas Nebukadnessar teetti kultaisen kuvapatsaan. Sen korkeus oli kuusikymmentä kyynärää ja leveys kuusi kyynärää. Hän pystytti sen Duran tasangolle Babylonin maakuntaan."

 

1. Kun. 10:14: "Sen kultamäärän paino, jonka Salomo vuosittain sai, oli kuusisataakuusikymmentäkuusi talenttia.


Monet kebab-pitseriat ilmoittavat kaiken lihan olevan epäjumalalle uhrattua halal-lihaa, joten sellaisen ravintolan tuotteita kristityt eivät saa syödä (Apt. 15:20, 29; 1. Kor. 10:14-28). Portto naispastori Isebel opetti Tyatiran seurakuntaa syömään epäjumalille uhrattua lihaa, mitä Yeshua (Jeesus) arvosteli kovin sanoin (Ilm. 2:20-23). Roomalaiskatolinen kirkko salli myös epäjumalille uhratun sianlihan syömisen, mistä juontaa myös joulukinkun syöminen, vaikka Raamattu kieltää myös sianlihan syömisen. Tästä aiheesta kertoo lisää artikkeli: 'Kenen juhla joulu on?'


Apt. 15:29: "karttakaa epäjumalille uhrattua lihaa, samoin verta ja sellaista lihaa, josta ei ole verta laskettu, sekä haureutta…"


Ilm. 2:20-23 (1933/38): "Mutta se minulla on sinua vastaan, että sinä suvaitset tuota naista, Iisebeliä, joka sanoo itseään profeetaksi ja opettaa ja eksyttää minun palvelijoitani harjoittamaan haureutta ja syömään epäjumalille uhrattua. Ja minä olen antanut hänelle aikaa parannuksen tekoon, mutta hän ei tahdo parannusta tehdä eikä luopua haureudestaan. Katso, minä syöksen hänet tautivuoteeseen, ja ne, jotka hänen kanssaan tekevät huorin, minä syöksen suureen ahdistukseen, jos eivät tee parannusta ja luovu hänen teoistansa; ja hänen lapsensa minä tappamalla tapan, ja kaikki seurakunnat saavat tuntea, että minä olen se, joka tutkin munaskuut ja sydämet; ja minä annan teille kullekin tekojenne mukaan."


Roomalaisten ruokaa on ollut myös pähkinöillä täytetyt rotat, joten kirkko hyväksyi myös niiden syömisen, koska muuten roomalaiset eivät olisi liittyneet uuteen valtionkirkkoon, vaikka Raamattu kieltää rottienkin syömisen (3. Moos. 11). Vuosina 1346-1353 vähintään kolmasosa euroopalaisista kuoli musta surma paiseruttoon, mitä levitti mustarotat. Paavi Klemens VI:n teettämien virallisten laskelmien mukaan 42.836.486 ihmistä kuoli. Tutkijat ovat selittäneet kuolleisuutta kirkonkirjoista, maatilojen kirjanpidosta, luostarien arkistoista ja muista lähteistä. Pahimmilla seuduilla 50-60 % ihmisistä kuoli ja muualla vähemmän, joten paavin teettämä selvitys on oikean suuntainen. Juutalaisia ei juurikaan kuollut musta surmaan, koska he eivät saastaisiin rottiin koskeneet. Jos muutkin olisivat noudattaneet Jumalan käskyä, he olisivat myös pelastuneet.


Sienalainen kauppias Agnolo di Tura on kertonut silminnäkijänä musta surma rutosta (Historia-lehti 15.5.2022)

"Isät hylkäsivät lapsensa, vaimo miehensä, veli veljensä. Ja sitten he kuolivat. Kukaan ei suostunut hautamaan vainajaa rahasta eikä ystävyydestä. Perheenjäsenet toivat kuolleita kaivantoon ilman pappia, ilman kirkon virkamiehiä. Kirkonkellot eivät soineet. Sienaan kaivettiin moniin paikkoihin suuria kuoppia, joihin ruumiita kastattiin. Ja minä Agnolo di Tura, jota Pullukaksi kutsutaan, hautasin itse viisi lastani omilla käsin. Jotkut ruumiit oli peitelty maalla niin ohuelti, että koirat raahasivat ne mukanaan ja söivät niitä eripuolilla kaupunkia."  

 

2. Tess. 1:7-8: "..kun Herra Jeesus väkevien enkeleittensä kanssa ilmestyy taivaasta tulenlieskojen keskellä ja rankaisee niitä, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä suostu olemaan kuuliaisia Herramme Jeesuksen evankeliumille."


Jes. 66:15-17: "Katso, Herra saapuu tulenlieskassa, hänen vaununsa ovat kuin pyörretuuli. Hänen vihansa purkautuu tulenhehkuna, hänen jyrinänsä liekkeinä. Niin Herra toteuttaa oikeutensa tulella, hänen miekkansa lyö ihmissukua, ja monet kaatuvat sen lävistäminä: nuo, jotka puhdistautuvat ja valmistautuvat palvontatarhojen menoihin johtajansa ympärillä, nuo, jotka syövät kaikkea iljettävää, sian lihaa, rottia -- minä tunnen heidän tekonsa ja ajatuksensa, ja he kaikki saavat loppunsa, sanoo Herra."

 

Keskiajan lopulla katolinen kirkko alkoi vihkiä pareja avioliittoon, vaikka Raamatussa ei ole mitään käskyä pappien vihkiä ketään avioliittoon. Raamatun mukaan avioliitto on sulhasen ja morsiamen keskenään solmiva liitto, eikä siinä tarvita pappia edes todistajaksi. Kihloihin menneen parin avioliitosta tulee virallinen hääyönä. Kun aviopari alkaa asua yhdessä, heidän solmimasta avioliitosta tulee julkinen.  

 

Roomalaiskatolinen kirkko on kaiken klassisen kristinuskon harhaopin äiti. Roomalaiskatolinen kirkkon on jakautunut useita kertoja erilaisten oppiriitojen takia. Ensin kirkosta erosi itäinen ortodoksinen osa. Myöhemmin kirkosta erosi pohjoinen luterilainen osa, joka peri roomalaiskatolisen kirkon valtavan omaisuuden toimialueellaan. Kirkkokunnat pirstaloituivat eri lahkoihin ja luterilaisuuden pohjalta syntyi muita protestanttisia kirkkokuntia kuten esim. vapaakirkko, helluntailaisuus ja baptistit, joilla on kuitenkin yhteistä mm. Jumalan erisnimien muuttaminen kastekäskyä myöden, Raamatun lain kumoaminen, sunnuntain pitäminen lepopäivänä ja muut väärät juhla-ajat.

 

Jotkut ovat yrittäneet yhdistää sekoitususkonnot niin, että jos tunnustat apostolisen uskontunnustuksen, se riittäisi pelastukseen (Wikipedia). Se ei riitä, koska Yeshua (Jeesus) vaati Jumalan tahdon tekemistä sen ehtona, että Hän pelastaa (Matt. 5:19-20, 7:21-23). Ei siis voi valita mielestään klassisen kristinusko lahkoa ja pelastua, koska lahkoissa opit on laadittu siten, ettei niitä Jumalan käskyjä noudateta, jotka Raamattu mainitsee uudessa liitossa pysymisen ehdoksi. Huomatkaa, miten Yeshua (Jeesus) varoittaa Hänen nimessä ihmeitä tehneitä, etteivät he pelastu, jos he tekivät laittomuutta (Matt. 7:22-23).

 

Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."

 

Matt. 7:21-23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

 

Apt. 2:38 (1933/38): "Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.

 

Jes. 56:6-7 (1933/38): "Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi."

 

1. Kor. 14:34, 37-38: "naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo... ..hänen tulee tietää että tämä, mitä kirjoitan, on Herran käsky. Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä.


Jos protestanttiset kirkot hylkäsivät joitain katolisen kirkon harhaoppeja, niin kirkot hyväksyivät naispappeuden Jumalan käskyn vastaisesti


Luterilainen kirkko on mennyt jumalattomuudessaan niin pitkälle, että se sallii pappiensa vihkiä samasukupuolisia pareja avioliittoon, vaikka kirkko ei ole kyennyt tekemään virallista päätöstä asiasta sen raamatunvastaisuuden takia. Arkkipiispa Tapio Luoma on sanonut, että hän voisi olla töissä sellaisessa kirkossa, jossa on sukupuolineutraali vihkikaava ja jos kirkko vahvistaa sen, hän myös vihkisi samasukupuolisia pareja (Yle TV1, 5.11.2022, Flinkkilä & Kellomäki: Arkkipiispa ja ajan kiperät kysymykset). Luterilaisen kirkon avioliittosäännöt poikkeavat monessa kohtaa muutenkin Raamatun säädöksistä. Luterilainen kirkko sallii naisen vaihtaa aviomiestään miten huvittaa, joka on Raamatun mukaan haureutta (Matt. 5:32, Room. 7:1-2; IL 2.8.2022).

 

1. Kor. 6:9: "Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet," 


3. Moos. 18:22-25: "Älä makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, sillä se on kauhistuttava teko. Älä yhdy mihinkään eläimeen, ettet tulisi saastaiseksi. Älköön kukaan nainen paritelko eläimen kanssa, sillä sellainen on luonnonvastaista. "Älkää saastuttako itseänne tällaisilla teoilla. Niiden takia ovat tulleet saastaisiksi ne kansat, jotka minä ajan pois teidän tieltänne, ja myös se maa on tullut saastaiseksi. Siksi minä panen sen maan vastaamaan näistä pahoista teoista, ja se oksentaa ulos asukkaansa."


Ilm. 3:14-16: "Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita: "Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku: "Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani."


Luterilainen kirkko palkkaa myös naispappeja, vaikka sen on Jumala kieltänyt. Kuten Paavali sanoi, niin Jumalan pyhien seurakunnassa eivät naiset saa puhua, joten luterilainen kirkko ja helluntaiseurakunnat eivät ole Jumalan pyhien seurakuntia, koska niissä naiset saavat saarnata (1. Kor. 14:33).


1. Tim. 2:11-12: "Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti"


Kirkoissa opetetaan virheellisesti, että uudessa liitossa Herra Jeesus on tehnyt kaikki kristityt kuninkaallisiksi papeiksi, olivat he sitten miehiä, naisia tai mistä tahansa kansasta. Raamattu ei opeta yleistä pappeutta, vaan se on väärinkäsitys eräistä Uuden testamentin asiayhteydestä irrotetuista jakeista ja jopa niiden huonoista käännöksistä. Ilmestyskirjan luku 5 ei anna kuninkaallisen papiston tehtävää kaikille kristityille, vaan tässä tapauksessa neljälle kuusisiipiselle ja 24 vanhimmalle, kun asian tarkistaa paremmasta käännöksestä Bibliasta (Ilm. 5:6-10). Jakeessa Ilm. 5:10 ei lue pakanoihin viittaavia sanoja "tehnyt heidät" (1933/38) vaan kuusisiipisiin ja vanhimpiin viittaavat sanat "olet meidät tehnyt" (Biblia: vert KJV: "hast made us"). Raamattu opettaa, että Jumala on tehnyt Israelin miehet hänen pappisvaltakunnakseen, mihin Pietari viittasi, kun hän puhui kuninkaallisesta papistosta (2. Moos. 19:5-6, 1. Piet. 2:9). Sen takia Paavali ei kutsunut pakanaseurakuntien johtajia papeiksi vaan kaitsijoiksi (paimeniksi), joiksi voidaan valita vain mies.


1. Tim. 3:2: "Seurakunnan kaitsijan tulee olla moitteeton, yhden vaimon mies"


1. Piet. 2:9: "Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa."


2. Moos. 19:5-6: "Jos te nyt kuuntelette minua ja pidätte minun liittoni, niin te tulette olemaan kansojen joukossa minun oma kansani. Koko maailma on minun, mutta teistä tulee minun pappisvaltakuntani ja pyhä kansani.' Tämä sinun tulee sanoa israelilaisille."


Ilm. 5:6-10 (Biblia): "Ja minä näin, ja katso, keskellä istuinta, ja neljän eläimen ja vanhimpien keskellä seisoi Karitsa, niinkuin tapettu, jolla oli seitsemän sarvea ja seitsemän silmää, jotka ovat seitsemän Jumalan henkeä kaikelle maalle lähetetyt: Ja se tuli ja otti kirjan istuimella istuvaisen oikiasta kädestä. Ja kuin hän kirjan ottanut oli, lankesivat ne neljä eläintä ja neljäkolmattakymmentä vanhinta Karitsan eteen, ja jokaisella oli kantele ja kultaiset maljat suitsutusta täynnä, jotka ovat pyhäin rukoukset, Ja veisasivat uutta virttä, sanoen: sinä olet mahdollinen kirjaa ottamaan ja sen sineteitä avaamaan; sillä sinä olet tapettu ja verelläs meitä Jumalalle lunastit kaikkinaisista sukukunnista, ja kielistä, ja kansoista ja pakanoista, Ja olet meidät tehnyt meidän Jumalallemme kuninkaiksi ja papeiksi, ja me saamme vallita maan päällä."

Väärät profetiat ovat saastuttaneet monet seurakunnat  

 

Helluntaiseurakuntien ja karismaattisten luterilaisten herätysliikkeiden suuri ongelma on väärät profetiat. Helluntailaisuudessa on tärkeää kokea jokin yliluonnollinen kokemus, jotta tuntisi olevansa yhteydessä Kristuksen kanssa. Kun seurakunta pyrkii virittämään armolahjoja palavaksi väärällä tavalla, se ei saa yhteyttä Jumalaan vaan ihmeitä tekeviin eksyttäviin henkiin (lisää artikkelissa).

 

1. Joh. 4:1: "Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja."

 

Martti Ahvenainen, Ilpo Jokimäki, Onni Haapala ja Paavo Järvinen keskustelevat Raamatusta TV7:n ohjelmassa Toinen kirje Timoteukselle: Vilpitön usko ja armolahja. Martti Ahvenainen kertoo ohjelman kohdasta 19 minuuttia 29 sekuntia alkaen:

"Ei tästä ole kuin muutama viikko aikaa, kun olin yhdessä seurakunnassa puhumassa ja siinä loppurukouksen aikana, kun Herran Henki laskeutui siihen, niin yksi sisko alkaa puhumaan kielillä. Minä tunsin hengessäni, että hänellä on profetian sanoma. Sanoin, sisko, onko sinulla selittämisen lahja? Joo on. Selitä vaan ne kielet. Yhdessä toisessa kokouksessa, jossa olin myöskin, nainen alkaa puhua kielillä, niin minä koin, että ne on semmoset profetian kielet. Minä sanoin, että voisitko sinä selittää nämä kielet? Siellä oli toinen sisko, joka sanoi, että minä selitän, minulla on selittämisen armolahja ja hän selitti sitten ne. On ihmisiä, jotka eivät uskalla tuoda esille, ellei heitä rohkaise."

Martti Ahvenainen

Naisella voi olla profetian armolahja, mutta hän ei saa profetoida seurakunnan kokouksessa, eikä Jumala anna naiselle sen takia profetioita seurakunnalle ilmoitettavaksi. Siitä huolimatta Martti Ahvenainen rohkaisi naisia puhumaan seurakunnan kokouksessa, vaikka Jumala on sen kieltänyt. 


Tämä on sikäli vakava synti, koska Paavali on opettanut, ellei joku tunnusta Jumalan käskyä "nainen vaietkoon seurakunnassa", Jumala ei tunnusta häntä omakseen (1. Kor. 14:38). Jos joku enkeli (henkiolento tai seurakunnan johtaja) tulee puhumaan tätä käskyä vastaan, hän on Paavalin sanojen mukaan kirottu (Gal. 1:8).


1. Kor. 14:32-38: "Profeetat pystyvät hallitsemaan henkilahjojaan, sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala. Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnan kokouksessa. Teidänkö luotanne Jumalan sana on lähtenyt liikkeelle? Tai onko se tullut pelkästään teidän luoksenne? Jos joku uskoo olevansa profeetta tai saaneensa muita Hengen lahjoja, hänen tulee tietää että tämä, mitä kirjoitan, on Herran käsky. Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä." (American Standard -käännöksen alaviitteessä huomautus jakeesta 1. Kor. 14:38: "Many ancient authorities read "But if any man knoweth not, he is not known". Compare 1 Co 8:3")


1. Kor. 14:38 (Raamattu Kansalle): "Jos joku ei tätä tunnusta, häntä itseään ei tunnusteta."


Gal. 1:8: "Julistipa kuka tahansa teille evankeliumia, joka on vastoin meidän julistamaamme -- vaikkapa me itse tai vaikka taivaan enkeli -- hän olkoon kirottu."


Monet helluntailaiset ja karismaattiset luterilaiset sanovat, että nainen saa puhua seurakunnassa, jos Pyhä Henki niin käskee. Mutta kun Pyhä Henki ei sellaista profetiaa anna, koska Jumala on kieltänyt naisia puhumasta seurakunnassa. Ei Pyhä Henki toimi itse antamiaan käskyjä vastaan.

 

Apt. 5:32: "Me olemme kaiken tämän todistajat -- samoin Pyhä Henki, jonka Jumala on antanut niille jotka häntä tottelevat."

 

Gal. 5:22-23: "Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki."

 

Ef. 5:9: "Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä.(oikeus = laki)


Jos nainen puhuu seurakunnassa, hän tarttuu kiellettyyn hedelmään. Jos miehet sallivat naisten puhua, he ottavat naisilta vastaan myös kielletyn hedelmän, mistä on heille kaikille vakavat seuraukset.


1. Tim. 2:11-14: "Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti. Ensinhän luotiin Aadam ja sitten Eeva, eikä petetyksi joutunut Aadam, vaan nainen antoi pettää itsensä ja rikkoi käskyn."


Martti Ahvenaisen ja mainittujen naisten puheet eivät olleet Jumalasta, koska ne rikkoivat Jumalan käskyä. Tätä seikkaa eivät huomanneet edes Ilpo Jokimäki, Onni Haapala eikä Paavo Järvinen, mikä kertoo siitä, miten heikolla tasolla on profetioiden koettelu helluntaiseurakunnissa. Tämä on erityisen vaarallista, koska helluntaiseurakunnissa on suuri määrä vääriä profetioita ja ihmeitä, jotka eivät tule Jumalasta, mistä kertoo lisää artikkeli 'Sillä maailmassa on monta väärää profeettaa'.

 

Matt. 24:24: "Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat, jos mahdollista, valitutkin harhaan."

 

5. Moos. 13:1-4: "Teidän keskuuteenne saattaa ilmestyä profeetta tai unennäkijä, joka lupaa tehdä ihmeen tai tunnusteon ja joka näin koettaa taivuttaa teidät palvelemaan vieraita ja teille outoja jumalia. Älkää kuunnelko sellaisen profeetan tai unennäkijän sanoja, vaikka hänen lupaamansa ihme tapahtuisikin. Herra, teidän Jumalanne, koettelee teitä näin saadakseen tietää, rakastatteko häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne. Teidän tulee seurata vain Herraa, Jumalaanne, pelätä häntä, noudattaa hänen käskyjään, totella häntä ja pysyä hänen uskollisina palvelijoinaan."


Matt. 7:21-23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."


Porttokirkko on saatanan synagooga


Ilmestyskirja mainitsee saatanan synagoogan. Mikä se on? Ilmestyskirjan aikana kirkkorakennuksia kutsuttiin synagoogiksi, joka merkitsee kokoontumispaikkaa. Ilmestyskirja varoittaa, että seurakuntaan on tullut juutalaisia, jotka sanovat olevansa juutalaisia, vaikka eivät ole. Eikös se ole nyt ihan selvä asia, että kuka on syntyperäinen ympärileikattu juutalainen? Kyse ei ole tästä asiasta. Apostolien aikana kristinusko oli juutalaisuutta, joka uskoi Yeshuan (Jeesuksen) olevan Messias. Kristittyjä kutsuttiin juutalaisten nasaretilaiseksi lahkoksi ja roomalaiset laskivat kristityt myös juutalaisiksi (Apt. 24:5, Room. 2:26-29). Saatanan synagogaan kuuluvat sellaiset kristityt, jotka valehtelevat olevansa kristittyjä, mutta eivät kuitenkaan opeta apostolien opettamaa messiaanista juutalaisuutta, joka on ollut alkuperäinen kristinusko (Apt. 24:14, 28:23). 


Apt. 20:29: "Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa."


Ilm. 2:9, 3:9 (1933/38): "Minä tiedän sinun ahdistuksesi ja köyhyytesi - sinä olet kuitenkin rikas - ja mitä pilkkaa sinä kärsit niiltä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan ovat saatanan synagooga…    ..Katso, minä annan sinulle saatanan synagoogasta niitä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan valhettelevat; katso, minä olen saattava heidät siihen, että he tulevat ja kumartuvat sinun jalkojesi eteen ja ymmärtävät, että minä sinua rakastan."

 

Joskus kirkko kertoo avoimesti olevansa saatanan synagooga. Pariisissa katolisessa Notre-Damen katedraalissa on satoja pelottavia demonien patsaita, mikä kertoo kaiken (valokuvia; vert. elokuva 'Notre-Damen kellonsoittaja'). 


Roomalaiskatolisella kirkolla on ollut myös inkvisitiolaitos, joka kidutti ja surmasi niitä kristittyjä, jotka eivät hyväksyneet kirkon harhaoppeja. Natsi-Saksa käytti Martti Lutherin juutalaisvastaisia kirjoituksia hyväksi perustellakseen holokaustin oikeutuksen (lisää artikkelissa).

 

Ilm. 17:5-6: "Hänen otsassaan oli nimi, jolla on salainen merkitys: "Suuri Babylon, maailman porttojen ja iljetysten äiti." Minä näin, että nainen oli juopunut pyhien verestä ja Jeesuksen todistajien verestä, ja hämmästyin suuresti hänet nähdessäni.


Joh. 8:44: "Saatana on ollut murhaaja alusta asti. Hän on kaukana totuudesta, se on hänelle vieras. Kun hän valehtelee, hän todella puhuu omiaan, sillä hän on valehtelija ja valheen isä."


Roomalaiskatolisessa kirkossa on ollut myös lukuisia skandaaleja liittyen poikalasten laajaan homoseksuaaliseen hyväksikäyttöön. Skandaalien takia Vatikaani oli pakotettu vuonna 2013 nostamaan suojaikää 12-vuodesta 18-vuoteen. On varsin kummallista se on alun perin ollut vain 12-vuotta.


Kirkko ja kaupunki -lehti kirjoitti 6.10.2021 artikkelissa: 'Vallan väärinkäyttö, seksuaalisuuden vääristyminen ja salailu johtivat katolisessa kirkossa hirvittävään lopputulokseen, arvioi tutkija Mikko Ketola':

"Ranskan katolisen kirkon perustama riippumaton komissio julkisti tällä viikolla raportin, joka arvioi, että noin 216.000 ranskalaista lasta on joutunut pappien ja muiden kirkon työntekijöiden seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi vuosien 1950 ja 2020 välillä. Uhreista joka kolmas on raiskattu. Kun lukuun lasketaan myös kirkon maallikkojäsenten, kuten katolisten koulujen opettajien tekemä seksuaalinen hyväksikäyttö, hyväksikäytettyjä on jopa 330.000.


Hyväksikäyttäjiä on seitsemän vuosikymmenen aikana ollut vähintään 2900–3200. Selvitys perustuu muun muassa uhrien haastatteluihin sekä poliisin, oikeusviranomaisten ja kirkon omiin arkistoihin…    ..Katolisen kirkon erityispiirre on se, että peräti 80 prosenttia uhreista on poikia…


..Katolisen kirkon historiaan, paaviuteen ja nykypäivään perehtynyt Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tutkija Mikko Ketola toteaa, että Ranskan paljastukset ovat uusin lenkki pitkässä ketjussa. Ensin, 2000-luvun alussa, paljastui suuri määrä hyväksikäyttötapauksia Yhdysvalloissa, jossa niitä on sittemmin tullut esille lisää.


– Seuraava isompi rypäs selvisi Irlannissa 2009. Sitten edettiin mannermaalle Saksaan, Hollantiin ja Belgiaan. Ranska kuuluu oikeastaan jo kolmanteen aaltoon, jossa on paljastuksia Saksasta ja Espanjasta."

Roomalaiskatolinen kirkko on huomattavan rikas organisaatio, vaikka paavi yrittää näytellä vaatimatonta ajamalla lyhyitä matkoja vanhalla rättisitikalla näön vuoksi. Kirkko on saanut vuosisatojen aikana anekaupoilla ja testamenteilla valtavan maaomaisuuden. Katolinen kirkko lienee maailman suurin maanomistaja, jos valtioita ei lasketa lukuun. Esimerkiksi kirkko omistaa huomattavan arvokkaat maat mm. Manhattanilla. 


Vatikaania on syytetty paljon siitä, ettei se puuttunut toisen maailmansodan aikana natsien juutalaisvainoihin, vaikka se hyvin tiesi niistä (IL 18.9.2023). Vatikaani jopa auttoi natsiupseereja pakenemaan Etelä-Amerikkaan sodan jälkeen (NewsMax 31.7.2022). Vatikaani solmi 20.7.1933 valtiosopimuksen Adolf Hitlerin johtaman natsi-Saksan kanssa. Kirkko tunnusti natsi-Saksan ja sitoutui olemaan puuttumatta sen politiikkaan. Vastalahjaksi kirkko sai mm. oikeuden kantaa kirkollisveroa ja papeille valtion virkamiehiin rinnastettavan suojatun aseman (Wikipedia). Sopimus on edelleen voimassa ja Saksan katolinen kirkko sai vuonna 2019 kirkollisveroa 6,76 miljardia euroa, josta osan saa Vatikaani (artikkeli). Verotuotto on korkea, koska veroprosentti on myös korkea osavaltiosta riippuen joko 8 tai 9 % (artikkeli). Saksassa on ollut pitkään eräänlainen kymmenysten keräys kirkolle verotuksen kautta, vaikka Mooseksen lain säädös kymmenyksistä ei koske muita kuin Jerusalemin temppelin alaisuudessa toimivia leeviläsiä pappeja, joilla ei lain mukaan saa olla maaomaisuutta omaksi elatuksekseen (4. Moos. 18:21-24). Koska Saksan kirkko on upporikas, niin väärinkäytöksiä on myös sattunut. Vaikka katolisten pappien pitäisi elää perheettöminä munkkeina köyhyydessä, niin Limburgin piispa Franz-Peter Tebartz-van Elst käytti 31 miljoonaa euroa työsuhdeasuntonsa remontointiin (BBC 23.10.2013).


Vatikaanissa on pankki, joka on ryvettynyt useissa skandaaleissa liittyen mafian rahoihin ja rahanpesuun. Vatikaanin pankin johtaja tuomittiin vajaan yhdeksän vuoden vankeuteen rahanpesusta (CNN 22.1.2021). Paavin oikeana kätenä toiminut kardinaali tuomittiin viiden ja puolen vuoden vankeuteen kavalluksesta sekä virka-aseman väärinkäytöstä käytettyään 350 miljoonaa euroa hyväntekeväisyyteen tarkoitettuja varoja kiinteistösijoituksiin Lontoon Chelsean yläluokkaiselta alueelta, mistä kirkolle aiheutui tappioita (IS 17.12.2023).


Vatikaanissa on myös pieni tavaratalo, johon pääsee ostoksille vain Vatikaanin kansalaiset. Tavaratalosta voi ostaa ylellisyystavaroita verovapaasti. Valikoimassa on mm. Swarovskin jalokivet, Chanelin parfyymit, Salvatore Ferragamon ja Burberryn käsilaukut (Times 10.3.2014 ja valokuva kaupan sisältä)


Ilm. 3:15-17: "Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani. "Sinä kerskut, että olet rikas, entistäkin varakkaampi, etkä tarvitse enää mitään. Et tajua, mikä todella olet: surkea ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston."


Evil Woman - Elo


You made a fool of me

But them broken dreams have got to end…


..Rolled in from another town

Hit some gold, too hard to settle down

But a fool and his money soon go separate ways

And you found a fool lyin' in a daze

Ha, ha, woman, what you gonna do

You destroyed all the virtues that the Lord gave you…


..Evil woman, how you done me wrong

But now you're tryin' to wail a diff'rent song

Ha, ha, funny, how you broke me up

You made the wine, now you drink a cup…


..Evil woman (what an evil woman)

Evil woman (such an evil woman)

Evil woman (what an evil woman)

Evil woman (such an evil woman)...

 

 

Luterilainen kirkko harjoittaa myös new age -uskontoa

Roomalaiskatolinen kirkko on synnyttänyt luterilaisen kirkon. Luterilainen kirkko on äitinsä tavoin jatkanut epäjumalanpalveluksen sekoittamista kristinuskoon. Luterilainen kirkko tekee tiivistä yhteistyötä muiden uskontojen pappien kanssa ja on tuonut kirkkoon jopa uushenkisyyttä (new age), koska sen kaltaiselle hurmahenkisyydelle on kirkossa kysyntää. Onko luterilaisessa kirkossa kaikki kaupan? Kirkon yhteydessä järjestetään nykyään itämaisiin uskontoihin perustuvaa joogaa ja meditaatiota, mitä harrastaa myös piispa Mari Leppänen. Meditoimalla pyritään saavuttamaan jumalallinen viisaus, mikä on samaa syntiä, jota Eeva teki syömällä hyvän ja pahan tiedon puusta saavuttaakseen jumalallisen viisauden, mutta joutuikin karkotetuksi Paratiisista (1. Moos. 3:3-8). Rukoilemista Mari Leppänen luonnehtii hengittämiseksi ja huokailemiseksi, mikä kuulostaa muodikkaalta meditoimiselta toimittaja Tyyne Pennasen mielestä (Anna 31.7.2021). Näistä asioista kertoo lisää artikkeli: 'Leipäpappi opettaa korvasyyhyyn'.

5. Moos. 12:30-31: "varokaa, ettette myöhemminkään joudu heidän pauloihinsa jäljittelemällä heidän tapojaan. Älkää ottako selkoa siinä maassa asuvien kansojen jumalista älkääkä kyselkö, miten nuo kansat palvelivat jumaliaan. Te ette saa Herraa, Jumalaanne, palvellessanne noudattaa näiden kansojen tapoja, sillä kaikki se, mitä ne ovat tehneet palvoessaan jumaliaan, on Herralle iljetystä, jota hän vihaa…"

Tarot-kortti
Helsingin evankelisluterilaisissa seurakunnissa "profetoidaan" tarot-korteista meditatiivisena harjoituksena saadakseen neuvoja omalle elämälleen. Kun pakasta nostetaan satunnaisesti kortti, sieltä voi tulla mm. maagikko, taikuri, ylipapitar, intohimo, rakastavaiset, kuolema, hirtetty tai paholainen. Todellisuudessa kyse on kirkossa harjoitettavasta selvänäkemisestä. Koska tarot-korttien nimi voi särähtää korvaan, niitä kutsutaan "armon korteiksi", mikä on huijaus. Kyse on noituuden ujuttamisesta kristinuskoon. Kirkko ja kaupunki -lehti kirjoittaa 11.8.2022 artikkelissa: 'Jos tarot-sana tuntuu pahalta, näitä voisi nimittää armon korteiksi” – pappi Henri Järvinen käyttää tarot-kortteja itsetuntemuksen lisäämiseen':

"Henri Järvinen istahtaa Helsingin seurakuntien virastotalossa kokoushuoneen pöydän ääreen ja kaivaa papintakin taskusta tarot-kortit...  

..Henri Järvinen työskentelee Helsingin seurakunnissa hengellisen ohjauksen ja nuorten aikuisten pappina. Uushenkisissä piireissä, joihin hän työssään on tutustunut, tarot ei ole vain tämän hetken muoti-ilmiö vaan yksi vakiintuneista työkaluista. Sieltä löytyi myös kokeneita opastajia, kun Järvinen itse alkoi perehtyä tarotiin kolmisen vuotta sitten...

..Kirkon virallisen uskon rinnalla on aina elänyt monimuotoinen kansanusko. Sellaiseen tarot-kortitkin Henri Järvisen mukaan kuuluvat. Niiden nykyinen suosio kertoo hänen mukaansa siitä, että henkisyys tai hengellisyys ei ole kadonnut mihinkään. Sen sijaan vanhat kristilliset perinteet eivät enää välttämättä kanna ihmisten arjessa....   ..Nykyajan uushenkisessä kulttuurissa on Järvisen mukaan monia sellaisia piirteitä, jotka puhuttelevat erityisesti nuoria naisia: kehollisuutta, feminiinisyyttä, luontoon liittyvää mystiikkaa, rituaaleja...   ..Ryhtyvätkö pian muutkin papit kulkemaan tarot-pakka taskussaan? Järvinen kertoo tietävänsä monia kirkon työntekijöitä, jotka ovat aktiivisia harrastajia – mutta toistaiseksi piilossa...

– Tuntuu, että jokainen sukupolvi vuorollaan löytää nämä samat jutut, sanoo uskontotieteilijä Tiina Mahlamäki Turun yliopistosta, kun häneltä kysyy tarot-korttien, astrologian ja noituuden kaltaisten ilmiöiden nykyisestä suosiosta...

Uskomushoidot, samoin kuin tarot ja astrologia, ovat osa kirjavaa hyvinvointibisnestä, mutta Mahlamäen mukaan kaikki uskonnollinen toiminta noudattaa nykyisin markkinoiden logiikkaa – myös kirkko. Se on reagoinut uushenkisyyden suosioon nostamalla esiin omaa elämyksellistä perinnettään, kuten retriittejä, pyhiinvaelluksia ja mystiikkaa, ja kehittänyt joogasta seurakuntasaleihin kelpaavan version. Gospel-tarot ei siis kuulosta mitenkään mahdottomalta."

 

Hoos. 4:12: "He kysyvät neuvoa pyhiltä puiltaan, arvat antavat heille vastauksia. Huoruuden henki eksyttää heidät, he kääntyvät uskottomina pois Jumalansa luota."  

Tietokirjailija, teologian maisteri Pasi Turunen on kommentoinut blogissaan Henri Järvisen tarot-kortteja Kirkko ja kaupunki -lehden artikkelin pohjalta. Turunen sanoo, ettei Järvisellä ole Sanaa (isolla alkukirjaimella) tarkoittaen, ettei Järvisellä ole Jumalan Sanaa siis hänelle ei ole Jumalan Poikaa (Ilm. 19:13). Pasi Turunen kommentoi asiaa 12.8.2022 bloginsa artikkelissa: 'Papilla pakka ihan sekaisin':

"Järvinen ei peittele pyrkimystään tuoda tarot-kortit osaksi kirkon elämää...   ..Järvisen kaltaisia uushenkisiä okkultisteja vaikuttaa olevan papiston keskuudessa enemmänkin. Nimittäin: ”Järvinen kertoo tietävänsä monia kirkon työntekijöitä, jotka ovat aktiivisia [Tarot] harrastajia – mutta toistaiseksi piilossa. Hän itse ei näe estettä sille, että kortteja voisi käyttää vaikkapa yhtenä hengellisen ohjauksen työkaluna.”

TÄLLAINEN synkretistinen kristinuskon ja okkultismin sekoittaminen toisiinsa osoittaa erittäin pinnallista kristinuskon tuntemista ja suurta Jumalan sanan kunnioituksen puutetta...   ..Tietenkin tällaiseen uushenkisyyteen kuuluu pyrkimys ”sekularisoida” se ja saada kaunis pahuus näyttämään harmittomalta puuhastelulta lisäksi kastamalla se kristinuskoon...

..Olen lähes sanaton. Mutta Järvinen on Sanaton. Hän on antikristus. Yksi monista..."

Suurenna kuvaa klikkaamalla sitä
Helsingin seurakuntayhtymä järjestää mindfulness kursseja, joka on buddhalaista meditaatiota. Kirkon jooga-tuntien yhteydessä on valon rukouksia, joka liittyy intialaisiin uskontoihin ja diwali-nimiseen valon juhlaan, minkä vaikutuksesta syksyisin on Suomessakin erilaisia valon juhlia (internetsivut)

Kirkko ja kaupunki -lehden artikkelissa on kuvituskuva, jossa on tähtitaivaalla astrologinen ympyrä, mikä on kuin aurinko (vert. sol invictus). Sen keskeltä laskeutuu valonsäde liperit kaulassa olevan papin päälle. Papin kädessä on Raamattu, jonka välistä nousee tarot-kortti, kuten nousee taikurien vastaavassa tempussakin (YouTube-video). Taustalla näkyy Helsingin kaupungin siluetti, jossa näkyy risti kirkon katolla. Kuva kertoo asiasta kaiken. Se on kuva luterilaisesta kirkosta, joka on muuttunut viime vuosien aikaan uudeksi sekoitususkonnoksi.

2. Kor. 11:13-15: "Semmoiset ovat vääriä apostoleja, petollisia työntekijöitä, he vain tekeytyvät Kristuksen apostoleiksi. Eikä ihme, tekeytyyhän itse saatanakin valon enkeliksi. Ei siis ole mitenkään merkillistä, että hänen palvelijansa esiintyvät Jumalan asian palvelijoina. He saavat tekojensa mukaisen lopun."

Jes. 5:20: "Voi niitä, jotka sanovat pahaa hyväksi ja hyvää pahaksi! Pimeyden he kääntävät valoksi ja valon pimeydeksi..."

Pappi Henri Järvinen kertoo Helsingin seurakuntien internetsivuilla omasta koulutuksesta ja työkokemuksesta. Sitä lukiessa jää ihmettelemään, että tämähän kuulostaa pikemminkin Babylonian papin työltä (internetsivut).

"Toimin tällä hetkellä Helsingissä hengellisen ohjauksen ja nuorten aikuisten pappina ja monissa tehtävissä ekumenian ja uskontodialogin parissa. Olen toiminut aikaisemmin monenlaisissa paikoissa opettajana sekä reilut kymmenen vuotta yliopistopappina Taideyliopistossa. Työssäni olen kouluttanut eri alojen ihmisiä spiritualiteetin ja erityisesti meditaation, henkisten harjoitusten ja kontemplatiivisen hengellisyyden kysymyksissä. Tällä hetkellä vastuualueenani on Helsingin seurakuntien hengellisen ohjauksen, retriittitoiminan ja muun hengellisen toiminnan kehittäminen. 
Spiritualiteetin kentällä olen erikoistunut mystiikan teologiaan, nykypäivän hengellisyyten ja hengellisen ohjauksen kysymyksiin. Erityisesti tunnen karmeliittaspiritualiteettia mm. Ristin Johanneksen ja Avilan Teresan ajattelua sekä ignatiaanista spiritualiteettia. Olen kouluttautunut joogaohjaajaksi, Ignatiaaniseksi ohjaajaksi, sekä retriitinohjaajaksi. Toimin monissa yhteisöissä mm. Tuomasyhteisössä, Hiljaisuuden ystävissä. Olen myös uusmonastisen Betania-yhteisön vetäjä.
Suuri kiinnostuksen kohteeni on mystiikan ja spiritualiteetin teemojen lisäksi ikebana eli japanilainen kukkienasettelutaide. Toimin Sogetsu ikebanakoulukunnan opettajana. Harrastan myös kamppailulajeja mm. Brasilialaista Jujustsua ja Vapaaottelua."

Luterilaisen kirkon uusmonastisessa Betania-yhteisössä harjoitetaan mystiikkaa katolisen luostariperinteen kautta (internetsivut). Monastisuus on uskonnollinen käytäntö elää erillään maailmasta, tavallisesti eristäytyneinä samankaltaisten ihmisten yhteisössä. Uusmonastisessa Betania-liikkeessä toimii Henri Järvisen lisäksi pappi Vesa Viljamaa (internetsivut).

Mystiikka tulee vaikenemista merkitsevästä kreikan sanasta 'mueó' (Biblehub). Sana 'mustérion' merkitsee salaisuutta (Biblehub). Yleiskielessä mystiikalla voidaan tarkoittaa myös salaperäisyyttä ja salamyhkäisyyttä. Mystiikka tarkoittaa elämäntapaa, jossa pyritään saavuttamaan välitön yhteys Jumalaan tai perimmäinen todellisuus, jonka mukaan olevaisen ydin on käsitettävissä vain intuitiolla. Mystiikassa on todellisuudessa kyse salatieteistä. Mysteeriuskonnoksi kutsutaan uskontoa, jonka keskeinen sisältö on salaista viisautta. Mysteeriuskonnossa uskonnon keskeiset opinkappaleet, kulttimenot ja uskonnon todellinen luonne paljastetaan ainoastaan niille henkilöille, jotka on vihitty sen salaisuuksiin (Wikipedia; vert. salaseurat).

Kirkko ja kaupunki -lehti kertoi 18.8.2020 Henri Järvisen meditointiopista artikkelissa: '”Meditoi vuoden ajan ja tule sitten takaisin” – pappi Henri Järvinen suosittelee, että hengellinen etsijä ei tällä kertaa lukisikaan kirjaa'. Pappi Henri Järvinen suorastaan torjuu Raamatun lukemisen, jotta ihminen alkaisi etsimään Jumalaa pelkästään meditoimalla, mikä on intialaisten uskontojen oppien tuputtamista kristityille. Jumalan Poika on Jumalan Sana, joka on ainoa tie Isän luokse. Jos ei opiskele Raamattua (Jumalan Sanaa), on mahdoton löytää Jumalaa.

Joh. 1:1, 14: "Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala...   ..Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta."

Joh. 14:6: "Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani."

Teologian tohtori Markku Siltala on sekä pappi että psykoterapeutti. Hän on toiminut pappina mm. Sodankylässä, Sallassa ja Helsingissä erityisdiakoniapappina. Hän kertoo ryhtyneensä uskontotieteilijäksi tutkimaan kuoleman mysteeriä, koska ihmiset kertoivat hänelle, miten kuollut ihminen oli ottanut johonkin yhteyttä. Siltala on aina kiehtonut yhteys kuoleman rajan taakse. Siltalan mukaan yhteys kuolleisiin on mahdollinen ja vainajahenkien viestit ovat informatiivisia sekä voimaannuttavia, mistä hän on kirjoittanut kirjan 'Hän oli siinä'. Pappi Markku Siltala kertoo tekevänsä edelleen toimituksia esim. hautaan siunaamisia (nettisivut)

Siltalan toiminta on antikristillistä. Raamattu kieltää kääntymästä vainajahenkien puoleen. Jos yhteys sinne saadaan, yhteys ei ole syntynyt vainajaan vaan pahaan henkeen, joka on tekeytynyt vainajaksi. Tämä on todellisuudessa spiritismiä (3. Moos. 20:6, Sam. 28:7-20, 1. Aik. 10:13).

Jes. 8:19: "Te kuulette sanottavan: "Tiedustelkaa neuvoa vainajahengiltä, kysykää tietäjiltä, jotka supisevat ja mumisevat." Mutta Jumalaltaanhan kansan on neuvonsa pyydettävä! Miksi sen pitäisi kysyä kuolleilta neuvoa elävien asiassa?"

3. Moos. 19:31: "Älkää kääntykö vainajahenkien puoleen älkääkä kysykö neuvoa tietäjiltä, ettette saastuttaisi itseänne. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."

Epäterveen mystiikan, meditoinnin ja muun epäjumalanpalveluksen tuominen luterilaiseen kirkkoon ei ole vain muutaman eksyneen papin työtä. Pappisliitto jopa valitsi vuoden 2022 papiksi Heli Harjunpään, koska hän toi luterilaiseen kirkkoon joogan (Sk 12.10.2022). Piispat ja kirkkoherrat eivät tähän puutu, koska he hiljaisesti hyväksyvät sen, jolloin koko kirkosta tulee vikapää syntiin.

2. Joh. 1:9-11: "Jokainen, joka ei pysy Kristuksen opetuksessa vaan tuo siihen jotakin lisää, on vailla Jumalaa. Jokaisella, joka tässä opetuksessa pysyy, on sekä Isä että Poika. Jos joku tulee teidän luoksenne eikä opeta tällä tavoin, älkää ottako häntä kotiinne älkääkä edes tervehtikö häntä. Se, joka lausuu hänet tervetulleeksi, osallistuu hänen pahoihin tekoihinsa."

Tilannetta pahentaa entisestään se, että kirkolliskokous hyväksyi edustaja Kirsi Pohjolan aloitteen, että kirkkohallitus kokoaisi "kristillistä" spiritualiteettia käsittelevää materiaalia osaksi kirkkovuoden kiertoa Verkkokirkon Kirkkovuosi nyt -sivustolle. Epäjumalanpalveluksen tuominen kirkkoon verhottiin piiloon sanomalla "aineiston tuottaminen moninaistuvan hengellisyyden tueksi", mikä on kuin susi pukisi lampaan turkin päälleen. Kotimaa-lehti uutisoi asiasta 4.5.2022 otsikolla: 'Aloite kristillisen mystiikan aineistosta eteni kirkollis­kokouksessa...':

" – Hengellisyyttä eletään aiempaa enemmän kokemuksellisesti ja kokonaisvaltaisesti. Jo hajoavan kansankirkollisuuden ja herätysliikkeiden rinnalle ovat viime vuosikymmeninä vahvistuneet hengellisen elämän muodot, joiden kokoavana käsitteenä voidaan puhua kristillisestä spiritualiteetista ja myös kristillisestä mystiikasta, edustaja Kirsi Pohjola esitteli aloitetta. 

Pohjolan mukaan tämän hengellisyyden piiriin kuuluvat hiljaisuuden viljely, ignatiaaninen spiritualiteetti, ikonit, hengellinen ohjaus, kristillinen meditaatio, pyhiinvaellukset, kiinnostus pyhimyksiä kohtaan ja hakeutuminen luostarien rukousrauhaan."

Jos ihminen menee yksinäisyyteen meditoimaan intialaisten uskontojen tapojen mukaisesti, hän ei saa yhteyttä Jumalaan vaan pahoihin henkiin. 

1. Tim. 4:1-2: "Pyhä Henki sanoo selvästi, että viimeisinä aikoina jotkut luopuvat uskosta ja alkavat seurata eksyttäviä henkiä ja pahojen henkien opetuksia. He luottavat tekopyhiin valehtelijoihin, joiden omassatunnossa on polttomerkki."

Ilm. 18:2, 23: "Hän huusi kovalla äänellä: "Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon! Siitä on tullut pahojen henkien tyyssija ja kaikkien saastaisten henkien ja kaikkien saastaisten ja inhottavien lintujen pesäpaikka...    ..Sinun kauppiaasi olivat maan mahtavia, sinä lumosit noitakeinoillasi kansat ja johdit ne harhaan."

Kirkon jumalattomuuden hedelmä on pappien nuorten mielen mukaiset saarnat (korvasyyhyyn), että kiroileminen on ok ja se helpottaa oloa. Kun kansa ei tule kirkkoon, pappi menee istuskelemaan kaljalle (IL 17.1.2018).  

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 23.4.2017: 'Uuden ajan apostoli - Pastori Visa Viljamaa ei odota, että ihmiset tulevat kirkkoon, vaan lähtee heidän kanssaan vaikka oluelle'. 

Kirkko ja kaupunki -lehti kirjoittaa lisää Visa Viljamaan puheista 4.8.2022 artikkelissa: '”Totta v***ssa voi kiroilla ja teen niin itsekin” – Pappi Visa Viljamaa vastaa nuoria askarruttaviin moraalikysymyksiin TikTokissa': 

"– Totta v***ssa voi kiroilla ja teen niin itsekin. Olen vedonnut siihen, että minulla on akateeminen loppututkinto teologian alalta, joten saan käyttää teologisia kirosanoja, kuten perkele, saatana ja helvetti.
– Välillä tulee vastaan tilanteita, joissa kiroileminen helpottaa oloa, ja silloin se on ihan ok...  
– Minulle on pyhää se, että saan olla yhteydessä Jumalaan rukouksen, ehtoollisen ja toisten ihmisten kautta."

 

Ef. 4:29, 5:3-5: "Älkää päästäkö suustanne sopimatonta puhetta, vaan puhukaa sitä, mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi...    ..Siveettömyydestä, kaikenlaisesta saastaisuudesta ja ahneudesta ei teidän keskuudessanne saa olla puhettakaan, eihän mikään sellainen sovi pyhille. Myöskään rivoudet, typerät jutut tai kaksimielisyydet eivät teille sovi, teidän suuhunne sopii kiitos. Tehän tiedätte hyvin, ettei kenelläkään siveettömällä eikä saastaisella ole osaa Kristuksen ja Jumalan valtakunnasta, ei myöskään ahneella, sillä hän on epäjumalanpalvelija.

Luterilaisen kirkon nuorten kasvatus tuottaa erittäin vahingollista hedelmää. Eräs nuori nainen julkaisi TikTokissa videon, jossa hän sanoi:

"Äityyks teillä ikinä ilmastoahdistus niin pahaks, että tekis mieli vaan tehä joku loitsu, että joku muinainen jumalatar tulis paikalle ja pelastais tilantee tuosta noin vaan? tein siitä biisin."
Ennen papit puuttuivat tällaiseen noituuteen, mutta nykyään monien pappien mielestä kaikki tällainen on ok ja he antavat rikkaruohojen myrkyttää elopellot.

Kaikesta huolimatta luterilaisen kirkon sekoitususkonto käy entistä huonommin kaupaksi ja kirkon jäsenmäärä laskee koko ajan. Kirkko onkin ryhtynyt moniin epätoivoisin tempauksiin pitääkseen veronmaksajat keinolla millä hyvänsä. Nyt seurakunnalle tarjoillaan kirkon rahoilla sirkushuveja ja punk-musiikkia. Paavalin kirkon sisäpihalla järjestetään pop-, rock- ja punk-fetivaali PopPaavali. Festivaaleilla soittaa mm. punk-yhtyä Pelle Miljoona, joka on julkaissut laulun 'Pyhät matriarkat' (kirkon mainos ja K&k 11.8.2022). Luterilainen kirkko on tehnyt Paavalin kirkon esipihasta markkinapaikan, mikä ei tietenkään ole Jumalan mieleen (Mark. 11:15-17, Sak. 14:21).  

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala on myös kylpenyt kirkon pihalla paljussa, johon on seurakunnan jäseniä kutsuttu hyppäämään mukaan (Km 23.8.2018). Kanala järjesti Paavalin kirkkoon sambakarnevaalit kutsumalla naiset tanssimaan sambaa kulttuurin mukaisissa asuissa (Yle Areena). Kanala on vienyt jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntaa lähipubiin myös kirkkokaljalle ja kirkkoginille (lisää artikkelissa). Yksi törkeimmistä tempauksista on ollut, kun Kari Kanala esiintyi alastomana Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 4.9.2021 artikkelissa: 'Huolehdin pyhän hengen temppelistä'. Tällainen on täysin sopimatonta käytöstä kirkkoherralta, koska se on kuin Babylonian portto riisuisi itsensä seurakunnan edessä. Kanalan sanat ja teot loukkaavat Pyhää Henkeä, koska alastomana seurakunnalle esiintyvä kirkkoherra ei ole Pyhän Hengen temppeli vaan Babylonian temppeli. Kuinkahan paljon Helsingin Sanomat maksoi Kanalalle alastonkuvasta, vai halusiko Kanala tällä performanssilla vain lisätä julkisuusarvoaan?

Ilm. 3:15-17: "Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani. "Sinä kerskut, että olet rikas, entistäkin varakkaampi, etkä tarvitse enää mitään. Et tajua, mikä todella olet: surkea ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston."

Hoos. 4:11-14: "Huoruus ja viini vievät kansalta järjen. He kysyvät neuvoa pyhiltä puiltaan, arvat antavat heille vastauksia. Huoruuden henki eksyttää heidät, he kääntyvät uskottomina pois Jumalansa luota. Vuorten huipuilla he uhraavat, polttavat suitsuketta kukkuloilla tammen, poppelin ja rautatammen alla. Ne luovat suloisen varjon. Onko siis ihme, että tyttäristänne tulee porttoja ja miniänne rikkovat avion! Mutta minä en syytä tyttäriänne siitä, että he harjoittavat haureutta, enkä miniöitänne siitä, että he rikkovat avion. Itsehän miehet lähtevät huorien matkaan, uhraavat temppeliporttojen kanssa. Ymmärtämätön kansa joutuu turmioon!

Luterilainen kirkko tekee juuri sitä syntiä, mitä teki kuningatar Isebel, jonka voi sanoa olleen Babylonian portto esikuva. Isebel toi Israelin temppeliin epäjumalien kuvat ja niiden papit. Jumala vihastui Israeliin ja lähetti profeetta Elian kurittamaan Israelia sulkemalla taivas sateilta 3,5 vuodeksi, mikä johti suureen nälänhätään ja suureen kamppailuun Karmelinvuorella (1. Kun 18).

Jaak. 5:17-18: "Elia oli samanlainen ihminen kuin me. Hän rukoili hellittämättä, ettei sataisi, eikä maa saanut sadetta kolmeen ja puoleen vuoteen. Ja kun hän taas rukoili, taivas antoi sateen ja maa tuotti jälleen hedelmää."

1. Kun. 18:17-20, 39-40: "Profeetan nähdessään Ahab kysyi häneltä: "Siinäkö sinä nyt olet, sinä, joka olet saattanut Israelin kurjuuteen?" Elia vastasi hänelle: "En minä tuo kurjuutta Israeliin. Sitä tuotte sinä ja isäsi suku, kun olette lyöneet laimin Herran käskyt ja kun sinä olet kääntynyt Baalin palvelijaksi. Lähetä nyt koko Israelin kansalle käsky kokoontua minun luokseni Karmelinvuorelle, ja kutsu sinne myös baalin neljäsataaviisikymmentä profeettaa ja astarten neljäsataa profeettaa, joita Isebel ruokkii pöydässään." Ahab lähetti sanan kaikille israelilaisille ja kokosi profeetat Karmelinvuorelle...    ..Kun kansa näki tämän, kaikki heittäytyivät kasvoilleen ja huusivat: "Herra on Jumala! Herra on Jumala!" Elia sanoi heille: "Ottakaa kiinni baalin profeetat, älkää päästäkö ainoatakaan pakoon!" Heidät otettiin kiinni, ja Elia vei heidät alas Kisoninpurolle ja surmasi heidät siellä."

2. Kun. 19:33-37: "Työntäkää hänet alas", Jehu sanoi, ja hovimiehet työnsivät Isebelin ikkunasta. Hänen vertaan roiskui seinään ja hevosten päälle, ja Jehu ajoi vaunuillaan hänen ylitseen. Jehu tuli sisään, söi ja joi ja sanoi: "Huolehtikaa siitä, että se kirottu tulee haudatuksi. Onhan hän sentään kuninkaan tytär." Mutta kun Isebeliä mentiin hautaamaan, hänestä ei löydetty muuta kuin pääkallo, jalat ja kädet. Hautaajat tulivat takaisin ja kertoivat tämän Jehulle. Silloin hän sanoi: "Herran sanat ovat käyneet toteen. Hänhän sanoi palvelijansa, tisbeläisen Elian, suulla: 'Koirat syövät Jisreelin maatilalla Isebelin ruumiin, ja se ruumis on Jisreelin pellolla levällään kuin lanta, niin ettei kukaan voi enää sanoa: Tämä on Isebel.'"

Lähtekää pois Babyloniasta


Jos joku luki tämän artikkelin tarkasti, hän huomasi, että Jeremian kirjassa ja Ilmestyskirjassa on kummassakin lähes samoilla sanoilla kehotus lähteä pois Babyloniasta. Juutalaisilla on aina ollut velvollisuus palata takaisin kotimaahansa Israeliin silloin, kun se on tullut mahdolliseksi. Kun 70 vuotta kestänyt määräaikainen rangaistus Babylonian pakkosiirtolaisuudessa päättyi, Jumalan profeetat kehottivat kansaa palaamaan takisin Israeliin. 

Jer. 51:6-9: "Paetkaa Babylonista, kaikki jotka suinkin voitte! Pelastakaa henkenne, ettette joutuisi tuhoon, kun kaupunki saa rangaistuksen syntiensä tähden. On tullut aika, jolloin Herra kostaa, hän kostaa sille sen tekojen mukaan." Babylon oli kultamalja Herran kädessä, se juovutti koko maailman. Kansat joivat sen viiniä ja suistuivat pois tolaltaan. Mutta äkkiä Babylon kaatuu ja särkyy. Virittäkää, kansat, kuolinvalitus! Noutakaa balsamia sen haavoihin, ehkä se paranee. "Me yritimme parantaa Babylonia, mutta ei se toipunut. Antaa sen olla! Palataan kotiin, kukin omaan maahansa. Babylonin tuomio ulottuu taivaisiin, sen rangaistus nousee pilviin asti." (vert. Ilm. 18:2-4)

Ilmestyskirjassa on kaikille kansoille käsky lähteä pois Babyloniasta ja tulla kumartamaan Jehovah Yeshuaa (Herraa Jeesusta) Jerusalemiin, ettei joudu alttiikisi niille vitsauksille, millä Babyloniaa rangaistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Ilmestyskirjassa mainitut seitsemän vuoden ahdistusten ajat alkavat, niin Jerusalemin Temppelivuoresta tulee turvapaikka ahdistusten aikojen puoleen väliin asti. Silloin Jehovah Yeshua (Herra Jeesus) vie viisaat neitsyet siis vanhurskaan seurakuntansa temppelistä Karitsan häihin Isän luokse, jolloin antikristusta pidättävä tekijä poistuu ja antikristus voi tulla temppeliin seuraaviksi 3,5 vuodeksi. Jos joku kuvittelee, että hän on Israelin ulkopuolella turvassa antikristukselta, niin tämä on harhakuvitelmaa. Kuten Joelin kirjakin profetoi, niin Siionin vuori on silloin vanhurskaan seurakunnan turvapaikka.


Joel 2:32: "Mutta jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu. Siionin vuori ja Jerusalem on turvapaikka, niin Herra on luvannut. Ne, jotka Herra kutsuu, ne pelastuvat."


Ilm. 11:1-2, 14:1-7, 18:2-4: "Sitten minulle annettiin mittakeppi, joka oli kuin sauva, ja minulle sanottiin: "Mene mittaamaan Jumalan temppeli ja alttari ja laske ne, jotka siellä rukoilevat. Temppelin ulompaa esipihaa älä kuitenkaan lue mukaan, jätä se mittaamatta, sillä se on annettu vieraiden kansojen haltuun. Ne polkevat pyhää kaupunkia neljänkymmenenkahden kuukauden ajan…     


..Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi. Minä kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien pauhu tai kuin ukkosen jylinä. Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua. Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo sataneljäkymmentäneljätuhatta, jotka on ostettu maan päältä. He eivät ole tahranneet itseään naisten kanssa vaan ovat pysyneet puhtaina kuin neitsyet, ja he seuraavat Karitsaa, minne hän meneekin. Heidät on ostettu ihmisten joukosta esikoislahjaksi Jumalalle ja Karitsalle. Valhetta ei heidän suustaan ole kuultu, he ovat puhtaita ja virheettömiä. Minä näin taas uuden enkelin, joka lensi korkealla taivaan laella. Hänen tehtävänään oli julistaa ikuinen evankeliumi maan asukkaille, kaikille kansoille, heimoille, kielille ja maille. Hän kuulutti kovalla äänellä: "Pelätkää Jumalaa ja antakaa hänelle kunnia - - hänen tuomionsa aika on tullut! Kumartakaa häntä, joka on luonut taivaan, maan ja meren ja vesien lähteet…     


..Hän huusi kovalla äänellä: "Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon! Siitä on tullut pahojen henkien tyyssija ja kaikkien saastaisten henkien ja kaikkien saastaisten ja inhottavien lintujen pesäpaikka. Sen porton viiniä, vihan viiniä, ovat kaikki kansat juoneet, kaikki maailman kuninkaat ovat irstailleet hänen kanssaan, ja kaikki maailman kauppamiehet ovat rikastuneet hänen vauraudestaan ja ylellisestä elämästään." Minä kuulin taivaasta toisenkin äänen, joka sanoi: "Lähtekää pois, jättäkää hänet, te, jotka olette minun kansaani, ettette joutuisi ottamaan osaa hänen synteihinsä ettekä jäisi alttiiksi niille vitsauksille, joilla häntä lyödään."


Ob. 1:17: "Mutta Siionin vuori on turvapaikka, se on oleva pyhä vuori. Jaakobin heimo ottaa jälleen haltuunsa siltä riistetyt maat."


Vanhassa testamentissa profetoidaan Messiaasta joka kokoaa kaikki omansa maan ääristä asti Jerusalemiin tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan alkuun mennessä. Kokoaminen onkin jo alkanut, kun Israelin valtio on itsenäistynyt ja juutalaisten paluumuutto on alkanut. Lopun ajoilla Messiaan omat juutalaiset ja pakanat vaeltavat Israeliin, mikä on uusi exodus. Se on niin merkittävä tapahtuma, ettei enää Herran juhlissa muistella sitä, miten Jehovah (Herra) vei Israelin Egyptistä suurilla voimateoilla, vaan nyt muistellaan sitä, miten Jehovah Yeshua (Herra Jeesus) kokosi kaikki kansat yhteen.


Hab: 3:2-4, 15: "Herra, minä olen kuullut sanomasi, ja minä pelkään. Tee myös tänään niitä tekoja, joita olet ennen tehnyt, anna meidän nähdä ne. Vaikka vihastut, armahda meitä. Jumala tulee Temanista, Pyhä ilmestyy Paranin vuorelta. (sela) Hänen valtansa loiste peittää taivaan, maa on täynnä hänen ylistystään. Hän loistaa valona, hän säteilee kirkkautta, hohde verhoaa hänen suuren voimansa…   ..Sinä ajat hevosillasi halki meren, jossa suuret vedet kuohuvat."


Ilm. 19:11-14: "Minä näin taivaan avoinna: näin valkoisen hevosen ja sen selässä miehen. Hän on uskollinen ja totuudellinen, hän tuomitsee ja taistelee vanhurskaasti. Hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit, hänellä oli päässään monta kruunua, ja häneen oli kirjoitettu nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin hän itse. Hänellä oli pukunaan vereen kastettu viitta, ja hänen nimensä on Jumalan Sana. Hänen jäljessään tulivat taivaan sotajoukot, valkoisilla hevosilla ratsastavat soturit, joiden puku oli hohtavan valkeaa pellavaa."


Jes. 11:15-16: "Herra halkaisee Egyptin merenlahden ja heristää kättään Eufratia kohden, hän hajottaa sen polttavalla henkäyksellään seitsemään uomaan, joiden yli voi kulkea jalkojen kastumatta. Niin avautuu valtatie hänen kansansa jäännöksen kulkea -- sen, joka on jäljellä Assyriassa -- samalla tavalla kuin tie aukeni Israelille sinä päivänä, jolloin se lähti Egyptin maasta."


Jer. 16:14-16: "Herra sanoo: "Vielä tulevat päivät, jolloin ei enää sanota: 'Niin totta kuin Herra elää, hän, joka toi israelilaiset Egyptin maasta.' Sen sijaan sanotaan: 'Niin totta kuin Herra elää, hän, joka toi israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin oli heidät karkottanut.' Sillä minä tuon heidät takaisin heidän omaan maahansa, jonka minä olen antanut heidän isilleen." Herra sanoo: "Minä lähetän suuren joukon kalastajia kalastamaan Juudan asukkaita. Sen jälkeen lähetän suuren joukon metsästäjiä kaikille vuorille, kukkuloille ja kallionrotkoihin metsästämään heitä."


Jes. 66:15-18: "Katso, Herra saapuu tulenlieskassa, hänen vaununsa ovat kuin pyörretuuli. Hänen vihansa purkautuu tulenhehkuna, hänen jyrinänsä liekkeinä. Niin Herra toteuttaa oikeutensa tulella, hänen miekkansa lyö ihmissukua, ja monet kaatuvat sen lävistäminä: nuo, jotka puhdistautuvat ja valmistautuvat palvontatarhojen menoihin johtajansa ympärillä, nuo, jotka syövät kaikkea iljettävää, sian lihaa, rottia -- minä tunnen heidän tekonsa ja ajatuksensa, ja he kaikki saavat loppunsa, sanoo Herra. Minä saavun kokoamaan kaikki kansat ja kielet, ja kaikki tulevat ja näkevät kirkkauteni."


2. Tess. 1:7-8: "mutta ahdistetut -- niin teidät kuin meidätkin -- hän päästää siitä, kun Herra Jeesus väkevien enkeleittensä kanssa ilmestyy taivaasta tulenlieskojen keskellä ja rankaisee niitä, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä suostu olemaan kuuliaisia Herramme Jeesuksen evankeliumille."


Exodus - This Land is Mine