torstai 3. marraskuuta 2022

Häät ovat suuri ennusmerkki Messiaan Valtakunnan tulosta

 

* Profeetat ennustivat Messiaasta, joka tulee tarjoamaan valioluokan viiniä ja ruokaa häissään sekä Herran juhlissa tuhatvuotisen valtakunnan aikana (Jes. 25:6-8, 62:8-9; Ilm. 19:9)

* Muuttaessaan Kaanan häissä suuren määrän vettä valioluokan viiniksi Yeshua (Jeesus) antoi ennusmerkin, että Hän on Messias

* Taivaan Isä haluaa rakkauteen perustuvan suhteen lastensa kanssa, minkä takia Kristuksen ja seurakunnan välistä suhdetta verrataan neitsyen kihlaukseen sekä avioliittoon 

* Taivaan Isä kutsui paljon vieraita Poikansa häihin, mutta vain harva suostui tulemaan

* Karitsan häihin pääsevät viisaat neitsyet, jotka noudattava lakia, mutta laittomuutta tehneet tyhmät neitsyet jätetään oven taakse

* Lain noudattaminen on Pyhän Hengen hedelmä, mutta kielilläpuhuminen ei ole varma tae siitä, sillä väärät profeetat osaavat puhua kielillä ja tehdä ihmeitä (Hes. 36:26-27, Matt. 7:21-23, Apt. 5:32, Gal. 5:22-23, Ef. 5:9)

* One Way Mission on yksisuuntainen leveä tie, jota on miellyttävä ja helppo kulkea, mutta se johtaa kadotukseen (Matt. 7:13-23)




Profetioiden mukaan Messias tulee tarjoamaan valioluokan viinejä


Johanneksen evankeliumissa on mainittu seitsemän Yeshuan (Jeesuksen) tekemään voimatekoa:


  1. Muutti veden viiniksi (2:6-11).

  2. Paransi kuninkaan virkamiehen pojan (4:46-54).

  3. Paransi ramman miehen Betesdan altaalla (5:5-15).

  4. Teki ruuanlisääntymisihmeen ruokkimalla 5000 miestä kahdella kalalla ja viidellä leivällä (6:5-13).

  5. Käveli veden päällä (6:16-20).

  6. Paransi sokeana syntyneen (9:1-12).

  7. Herätti Lasaruksen kuolleista neljäntenä päivänä (11:38-43).


Jes. 29:18-19, 35:5-6, 35:10: "Sinä päivänä kuurot kuulevat kirjan sanat, sokeat pääsevät synkästä pimeydestä ja heidän silmänsä näkevät. Kurjat riemuitsevat jälleen Herrasta ja köyhimmät iloitsevat Israelin Pyhästä…   ..Silloin aukenevat sokeiden silmät ja kuurojen korvat avautuvat, rampa hyppii silloin kuin kauris, mykän kieli laulaa riemuaan…    ..Herran vapaiksi ostamat palaavat ja saapuvat riemuiten Siioniin. He kantavat päänsä päällä ikuista iloa. Ilo ja riemu astuvat portista, huoli ja huokaus pakenevat kauas."


Hes. 37:9-10, 12-13: "Herra sanoi minulle: "Ihminen, kutsu sanallasi henkeä ja sano sille: Näin sanoo Herra Jumala: Tule, henki, tule taivaan neljältä tuulelta ja mene näihin surmattuihin, niin että ne heräävät eloon." Minä puhuin niin kuin Herra minua käski, ja luihin tuli henki. Ne heräsivät eloon ja nousivat maasta, ja siinä oli luvuton ihmisjoukko…   ..Sen tähden julista heille: Näin sanoo Herra Jumala: Minä aukaisen teidän hautanne, päästän teidät, oman kansani, haudoistanne ja vien teidät Israelin maahan. Te tiedätte silloin, että minä olen Herra, kun minä aukaisen hautanne ja päästän teidät, kansani, haudoistanne."


Matt. 27:51-53: "Sillä hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti. Maa vavahteli, kalliot halkeilivat, haudat aukenivat, ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös. He lähtivät haudoistaan, ja Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen he tulivat pyhään kaupunkiin ja näyttäytyivät siellä monille."


Yeshua (Jeesus) paransi sairaita ja herätti kuolleita, mutta miksi ihmeessä Yeshuan piti ensimmäisenä voimatekona muuttaa häissä suuri määrää vettä valioluokan viiniksi ja samalla pelastaa sulhanen suurelta häpeältä, ettei hänellä ollut tarjota häävieraille riittävästi viiniä? Tämä on niin yllättävä alku Yeshuan elämän työlle, ettei sitä olisi kukaan keksinyt, jos joku olisi yrittänyt suunnitella satukirjalleen päähenkilöä. Tämän on siis täytynyt tapahtua, mikä ei ollut kuitenkaan sattumaa.

 

Veden muuttaminen viiniksi ei ole ajatuksena kuitenkaan tavaton. Profeetta Elisa pelasti leskinaisen velkojaltaan, joka uhkasi ottaa leskinaisen pojat orjaksi. Nainen kaatoi yhdestä öljypullosta monet astiat täyteen öljyä, minkä hän sai myytyä maksaakseen velkansa ja pitää loput öljyt omaksi ruuaksi. Yeshua on maksanut myös seurakuntansa syntivelan ja tehnyt velkakirjan mitättömäksi naulaamalla sen Golgatan ristiin (Kol. 2:13-14).


2. Kun. 4:3-7: "Elisa sanoi silloin: "Mene nyt ja lainaa kaikilta naapureiltasi tyhjiä astioita. Kerää niitä niin paljon kuin voit. Mene sitten poikiesi kanssa sisään ja sulje ovi perässäsi. Kaada kaikkiin astioihin öljyä ja siirrä täysi astia aina syrjään." Nainen lähti hänen luotaan, meni poikiensa kanssa sisään ja sulki oven. Pojat ojensivat hänelle astioita, ja hän kaatoi pullosta niihin öljyä. Kun astiat olivat täynnä, hän sanoi pojalleen: "Anna minulle vielä yksi astia." Mutta poika vastasi hänelle: "Ei ole enää yhtään." Silloin öljyn tulo lakkasi. Leski lähti Jumalan miehen luo ja kertoi, mitä oli tapahtunut. Elisa sanoi: "Myy nyt öljy ja maksa velkasi. Sinä ja poikasi voitte vielä elää sillä, mitä jää jäljelle."

 

Kol. 2:13-14: "..Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin."

 

Profeetta Elisa oli muutenkin ennakkokuva (typologia) tulevasta Kristuksesta. Elisan nimi tulee sanoista 'El' (Jumala) ja 'yasha' (pelastus), joka merkitsee 'Jumala on pelastus'. Elisa paransi syyrialaisen Naamanin ihotaudin käskemällä hänen sukeltaa seitsemän kertaa Jordan-jokeen, mikä oli uskovien upotuskasteen ennakkokuva (2. Kun. 5:1-17, Luuk. 4:27). Elisa nostatti veteen pudonnen kirveen pinnalle kellumaan, kuten Yeshua käveli veden päällä (2. Kun. 6:4-7). Elisa teki ruuanlisääntymisihmeen ruokkimalla sata miestä kahdellakymmenellä ohraleivällä ja pussillisella viljaa, mistä jäi ylikin ruokaa (2. Kun. 4:42-44). Samalla tavalla Yeshua teki ruuanlisääntymisihmeitä kaloilla ja leivillä. Elisa profetoi hedelmällisyytensä menettäneelle vanhalle sunemilaiselle avioparille pojan syntymän. Jumalan Poika syntyi myös ihmeen kautta neitsyt Mariasta. Myöhemmin sunemilaisen avioparin poika kuoli. Elisan sauva pojan ruumiin päällä ja Elisan kämmenet pojan kämmeniä vasten tekee kuvan Kristuksesta naulattuna ristille. Elisan rukoillessa Jumala herätti pojan kuolleista (2. Kun. 4:31-36), jonka jälkeen poika aivasti seitsemän kertaa (vert. Jes. 11:1-2, Ilm. 5:6). Kun kuollut mies heitettiin samaan hautaan, missä Elisan luut olivat, kuollut mies heräsi eloon (2. Kun. 13:21). Tästä aiheesta kertoo lisää artikkeli: 'Ennakkokuvilla on suuri merkitys Raamatun opetuksessa'.

 

2. Kun. 4:31-36: "Gehasi ehti perille ennen heitä. Hän asetti sauvan pojan kasvoille, mutta tämä ei äännähtänytkään, mitään elonmerkkiä ei näkynyt. Gehasi lähti Elisaa vastaan ja kertoi, ettei poika ollut vironnut. Kun Elisa meni huoneeseensa, poika makasi vuoteella kuolleena. Elisa sulki oven perässään, rukoili Herraa ja asettui sitten makaamaan pojan päälle. Hän pani suunsa pojan suulle, silmänsä hänen silmilleen ja kämmenensä hänen kämmenilleen, ja kun hän painautui poikaa vasten, tämän ruumis lämpeni. Sitten hän nousi seisaalleen ja käveli huoneessa kerran edestakaisin. Kun hän uudestaan asettui pojan päälle, poika aivasti seitsemän kertaa ja avasi silmänsä. Elisa huusi silloin Gehasia ja sanoi: "Kutsu pojan äiti tänne." Gehasi kutsui naista, ja nainen tuli profeetan luo. "Ota poikasi", sanoi Elisa."

 

Ilm. 5:6: "Ja minä näin, että valtaistuimen ja neljän olennon edessä vanhinten keskellä seisoi karitsa. Se oli kuin teurastettu, ja sillä oli seitsemän sarvea ja seitsemän silmää -- ne Jumalan seitsemän henkeä, jotka on lähetetty kaikkialle maailmaan.

 

Jes. 11:1-2: "Iisain kannosta nousee verso, vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää. Hänen ylleen laskeutuu Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen Henki, taidon ja voiman Henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon Henki:"

 

Jesajan kirjan luku 25 profetoi, että Messias tulee tarjoamaan valioviiniä seurakunnalleen. Kaanan häät eivät olleet kuitenkaan tämän Messias profetian lopullinen vaan vasta sen esitäyttymys. Jesajan kirjan profetia yltäkylläistä juhlista toteutuu lopullisesti vasta Karitsan häissä ja Herra juhlissa tuhatvuotisessa rauhanvaltakunnassa Jerusalemin temppelivuorella (Jes. 25:6-10, Matt. 26:29). Kaanassa Yeshua antoi kuitenkin ensimmäisen merkin siitä, kuka Hän on.


Jes. 25:6: "Tällä vuorella Herra Sebaot valmistaa pidot kaikille kansoille, herkkuruokien aterian, valioviinien juhlan: ydinrasvalla maustettuja herkkuja, kypsiä, kirkkaaksi seestettyjä viinejä."


Veden muuttaminen viiniksi häissä oli ennusmerkki myös siitä, että Taivasten Valtakunta antaa sinne pääseville nautinnollisia kokemuksia ja iloa, mihin kuuluu myös yltäkylläiset Herran juhlat herkkuruokien ja valioviinien kera, joissa tanssitaan ja lauletaan mukavan musiikin rytmissä. Kyse ei ole mistään juopottelusta vaan hyvin korkeatasoisista juhlista, jossa vieraat käyttäytyvät asiallisesti ja kaikilla on kivaa. Veden muuttaminen viiniksi häissä sisältää kuitenkin paljon muutakin sanomaa, mihin nyt myös syvennymme.


Ps. 150: "Halleluja! Ylistäkää Jumalaa hänen pyhäkössään, ylistäkää häntä taivaan mahtavissa holveissa! Ylistäkää häntä, hänen väkeviä tekojaan, ylistäkää häntä, hän on suuri! Ylistäkää häntä raikuvin torvin, ylistäkää häntä harppua ja lyyraa soittaen! Ylistäkää häntä tanssien ja rumpua lyöden, ylistäkää häntä luuttua ja huilua soittaen! Ylistäkää häntä symbaalien helinällä, ylistäkää häntä riemukkain symbaalein! Kaikki te, joissa on elämän henkäys, ylistäkää Herraa! Halleluja!"


Ilm. 14:1-3: "Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi. Minä kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien pauhu tai kuin ukkosen jylinä. Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua. Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo sataneljäkymmentäneljätuhatta, jotka on ostettu maan päältä."


Ilm.15:2-3: "..Heillä oli käsissään Jumalan harput, ja he lauloivat Mooseksen, Jumalan palvelijan, ja Karitsan laulua: -- Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas!"

Persian kuningas kruunaa neitsyt Esterin

Psalmi 45:ssä on erittäin kaunis tarina Israelin kuninkaan häistä. Juhlat pidetään loisteliaassa norsunluupalatsissa. Juhlien kaunistuksena on eri maiden kuninkaiden tyttäriä. Vauraan Tyroksen valtion prinsessa tulee parhaalla kullalla kirjotussa hääpuvussa sulhasensa luokse. Neidot seuraavat morsianta. Kuningas on kaunistautunut parhailla tuoksuilla. Tyroksen prinsessasta tulee Israelin kuningatar. Kaikki ylistävät kuningasta. Heprealaiskirje selittää psalmin tarkoittavan Messiasta (Jumalan Voideltua). Se kertoo vertauskuvallisesti Karitsan häistä ja Jumalan Pojan hyvin kauniista morsiamesta.

Hepr. 1:8-9: "Mutta Pojastaan hän sanoo: -- Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy ajasta aikaan, ja sinun kuninkaanvaltikkasi on oikeudenmukaisuuden valtikka. Sinä rakastit oikeutta ja vihasit vääryyttä. Sen tähden Jumala, sinun Jumalasi, on voidellut sinut riemun öljyllä, sinut, ei kumppaneitasi."

Ps. 45:6-15: "Sinun valtaistuimesi on niin kuin Jumalan, se pysyy ikuisesti, sinun valtikkasi on oikeuden valtikka. Sinä rakastat oikeutta ja vihaat vääryyttä. Sen tähden Jumala, sinun Jumalasi, on nostanut sinut veljiesi joukosta ja voidellut sinut riemun öljyllä. Vaatteesi tuoksuvat mirhalta, aaloelta ja kassialta. Norsunluupalatseista kaikuu sinun iloksesi kielisoitinten musiikki. Hovisi kaunistuksena on kuninkaiden tyttäriä, kuningatar seisoo oikealla puolellasi yllään Ofirin kultaa. Kuule, tyttäreni, kuuntele neuvoani. Unohda kansasi, unohda isäsi suku. Sytyttäköön kauneutesi kuninkaan! Hän on sinun herrasi. Kumarru hänen eteensä, sinä Tyroksen prinsessa. Maan rikkaat pyrkivät lahjoillaan sinun suosioosi. Kuninkaan tytär saapuu palatsiin kaikessa loistossaan, hänen vaatteensa ovat kullalla kirjotut. Juhlapuvussa hänet viedään kuninkaan eteen. Neidot, ystävättäret, seuraavat häntä. Heitä viedään riemusaatossa, he astuvat kuninkaan palatsiin."

Ilm. 2:10 (1933/38): "..Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun."

1. Piet. 5:4: "..ylimmän paimenen ilmestyessä saatte kirkkauden seppeleen, joka ei kuihdu."

Psalmi 34:n runollinen teksti virittää aistit ja kehottaa maistamaan Herran hyvyyttä. Herran juhlissa seurakunta nauttii parhaista ruuista ja juomista. Makuelämykset ovat taivaallisen hyviä. Laulujen laulu on rakkaustarina, joka menee runollisuudessa vielä pidemmälle: morsian sanoo sulhasen suudelman maistuvan paremmalta kuin viini. 


Ps. 34:9 (1933/38): "Maistakaa ja katsokaa, kuinka Herra on hyvä. Autuas se mies, joka häneen turvaa!"

 

Ps. 119:103: "Miten suloiset ovatkaan sinun sanasi! Ne maistuvat hunajaa makeammilta.


Taivasleivos

Laul.l. 1:1-4: "Lauluista kaunein, Salomon laulu. (Morsian:) Suudelkoon hän minua, antakoon suudelmiaan! Ihanampaa kuin viini on sinun rakkautesi, ihana on voiteittesi tuoksu! Sinun nimesikin tiukkuu parhainta öljyä, siksi neidot sinua rakastavat. Ota minua kädestä, juostaan! Vie minut taloosi, kuningas, vie minut huoneeseesi!.."


Laulujen laulu on hyvin romanttinen kirja, joka on vertauskuva Kristuksen ja morsiusseurakunnan välisestä palavaasta rakkaudesta (vert. Jes. 62:4-5), mistä kirja antaa ensimmäisillä riveillä vihjeen: "Sinun nimesikin tiukkuu parhainta öljyä", mikä viittaa arvonimeen Messias (Mashiach), joka merkitsee voideltua. Kuningas Salomon nimi merkitsee rauhaa, mikä on ennakkokuva Rauhan Ruhtinaasta, joka on yksi Jumalan Pojan nimistä (Jes. 9:6).


Jes. 9:6: "Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas."

 

Jes. 62:4-5: "Ei sinun nimesi enää ole Hylätty eikä maasi nimi Hedelmätön, vaan sinun nimesi on oleva Rakastettuni ja maasi nimi Puolisoni, sillä Herra rakastaa sinua ja ottaa sinun maasi puolisokseen. Niin kuin nuorukainen ottaa neidon vaimokseen, niin sinun lapsesi ottavat sinut omakseen, niin kuin sulhanen iloitsee morsiamestaan, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta."


David Pawsonin luento Laulujen laulun -kirjasta



Johannes Kastaja kokosi Jumalan Karitsalle morsiusseurakunnan


Avioliitto on vertaus Kristuksen ja seurakunnan välisestä suhteesta (Jes. 62:4-5, Ef. 5:31-33). Uudessa testamentissa verrataan Taivasten Valtakuntaa usein kuninkaan pojan häihin (Matt. 9:15, 22:1-14, 25:1-13; Joh. 3:29; Ilm. 19:7-9, 21:9-10). Jumala kutsuu Israelia ja Jerusalemia morsiamekseen, jonka kauneutta Hän ihailee. 


Jer. 2:2: "Julista Jerusalemissa koko kaupungin kuullen:  -- Näin sanoo Herra: Minä muistan, miten uskollinen olit, kun olit nuori, muistan, millainen oli rakkautesi, kun olit morsian. Sinä seurasit minua autiomaassa, maassa, jossa mikään ei kasva."


4. Moos. 24:5-6: "Kuinka ihanat ovatkaan sinun telttasi, Jaakob, sinun asumuksesi, Israel! Ne levittäytyvät kuin joenuomat, ne ovat kuin puutarhat virran varrella, kuin aaloepuut, Herran istuttamat, kuin setrit veden partaalla!"


Ilm. 21:9-10: "..Hän sanoi: "Tule, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon." Henki valtasi minut, ja enkeli vei minut suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui taivaasta, Jumalan luota."


Jes. 61:10: "Minä riemuitsen Herrasta, minä iloitsen Jumalastani! Hän pukee minun ylleni pelastuksen vaatteet, hän kietoo minut vanhurskauden viittaan, niin että olen kuin sulhanen, joka laskee hiuksilleen juhlapäähineen, tai kuin morsian, joka koristautuu kauneimpiinsa."


Ilm. 3:5: "Se, joka voittaa, saa ylleen valkeat vaatteet, enkä minä pyyhi hänen nimeään elämän kirjasta, vaan tunnustan hänet omakseni Isäni ja hänen enkeliensä edessä."


Jumala ei tosin katso ihmisen ulkonäköön vaan sydämeen. Jumalalle kauneutta on ihmisen nöyryys ja uskollisuus. Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan ei ole romanttista vaan emotionaalista, kuten on isän ja lasten välinen rakkaus. 


1. Sam. 16:7: "Mutta Herra sanoi Samuelille: "Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen."


1. Piet. 5:5: "Samoin te, jotka olette nuorempia, tyytykää asemaanne vanhimpien alaisina. Ja te kaikki: pukeutukaa keskinäiseen nöyryyteen, sillä Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon."


Sananl. 18:12: "Ylpeys vie ihmisen perikatoon, kunnian tie käy nöyryyden kautta."


Johannes Kastaja oli tien rakentaja. Hän vertauskuvallisesti täytti maastossa olevat kuopat ja tasoitti mäet suoraksi tieksi. Tämä tarkoittaa vanhurskauden tien opettamista syntiä tehneelle kansalle (Mal. 3:22-24) sekä tien valmistamista Messiaan tuloa varten. Heprealainen sana 'derek' merkitsee tietä, mutta se voi merkitä myös matkaa tai käytöstapoja (Biblehub). Sen vuoksi Yeshua (Jeesus) sanoi olevansa tie, totuus ja elämä, koska Yeshuan opetus on totuuden tie, joka antaa iankaikkisen elämän (Joh. 12:50, 14:6).


Mal. 3:1, 22-24 (2017): "Katso, lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien eteeni. Joutuin temppeliinsä on tuleva Herra, jota te etsitte, ja Liiton Enkeli, jota te rakastatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot…   ..Muistakaa palvelijani Mooseksen laki, jonka säädin Hoorebilla hänelle koko Israelia varten käskyiksi ja oikeuksiksi. Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennen kuin tulee Herran päivä, se suuri ja pelottava. Hän kääntää jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten tulisi ja löisi maata kirouksella."


Johannes Kastaja valmisti erämaassa morsiusseurakunnan Messiaalle, jotta Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) saattoi täyttää oman tehtävänsä. Jumala noudatti samaa kaavaa, kuin Israelin pelastamisessa Egyptin orjuudesta. Israel vietiin erämaahan oppimaan laki ja vanhurskaus. Profeetta Hoosea oli tärkeä ennusmerkki tulevasta Messiaasta. Hoosean kirja puhuu, miten Herra puhuu suloisesti kotoa karanneelle vaimolleen erämaassa (Hoos. 2:14-23). Herra kihlaa morsiamensa Israelin vanhurskauden ja oikeuden (lain noudattamisen) sitein rakkaudella ja hyvyydellä. Johannes Kastaja oli huutava ääni erämaassa, joka opetti ja upotuskastoi kansaa parannukseen, jotta he saisivat synnit anteeksi (Mark. 1:4).


Hoos. 2:14-20: " -- Katso! Minä suostuttelen hänet mukaani, vien hänet autiomaahan, puhun hänelle suloisesti. Siellä minä annan hänelle viinitarhoja, minä muutan Akorinlaakson toivon portiksi. Siellä hän vastaa kutsuuni kuin nuoruutensa päivinä, kuin silloin, kun hän lähti Egyptistä. Sinä päivänä -- näin puhuu Herra -- hän on sanova minulle: "Minun mieheni!" eikä hän enää sano: "Minun baalini!" Minä poistan baalien nimet hänen huuliltaan, niitä ei enää mainita. Sinä päivänä minä luon rauhan: Villieläimet, taivaan linnut, maan matelijat eivät enää tuota vaaraa. Minä särjen jousen ja miekan, niin ettei sotia enää käydä. Minä annan kansani asua turvassa. Minä kihlaan sinut, otan omakseni ainiaaksi, minä liitän sinut itseeni vanhurskauden ja oikeuden sitein, rakkaudella ja hyvyydellä. Minä liitän sinut itseeni uskollisuuden sitein, ja sinä tulet tuntemaan Herran."


Jes. 40:1-5: " -- Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani, sanoo teidän Jumalanne. Puhukaa lempeästi Jerusalemille ja kertokaa sille, että sen pakkotyö on päättynyt, että sen syyllisyys on sovitettu, sillä kaksin verroin on Herran käsi sitä kurittanut kaikista sen synneistä. Ääni huutaa: -- Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme! Täyttykööt notkot, alentukoot huiput, mäet madaltukoot, vuorten louhikot tasoittukoot! Herran kunnia ilmestyy, kaikki saavat sen nähdä. Näin on Herra puhunut."


Matt. 3:1-6 (1933/38): "Niinä päivinä tuli Johannes Kastaja ja saarnasi Juudean erämaassa ja sanoi: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle". Sillä hän on se, josta profeetta Esaias puhuu sanoen: "Huutavan ääni kuuluu erämaassa: 'Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi'." Ja Johanneksella oli puku kamelinkarvoista ja vyötäisillään nahkavyö; ja hänen ruokanaan oli heinäsirkat ja metsähunaja. Silloin vaelsi hänen tykönsä Jerusalem ja koko Juudea ja kaikki Jordanin ympäristö, ja hän kastoi heidät Jordanin virrassa, kun he tunnustivat syntinsä."

 

Johanneksen evankeliumi toisessa luvussa kerrotaan Kaanan häistä ja kolmannessa luvussa kerrotaan, miten Johannes Kastajan kokoama ja kastama seurakunta alkoi siirtymään Yeshuan (Jeesuksen) opetuslapsiksi. Johannes Kastaja totesi, että kuten hääjuhlassa sulhasen vieressä seisova mies iloitsee sulhasen onnesta, niin samalla tavalla hän iloitsee siitä, että Yeshua sai morsiusseurakunnan, jonka hän oli valmistanut Yeshualle. Yeshuan opetuslapsista ainakin Andreas oli ollut ennen Johannes Kastajan opetuslapsi (Joh. 1:35-40, Luuk. 11:1). Kun Yeshua sanoi Johannes Kastajaa suurimmaksi äidistä syntyneistä ihmisistä, se tarkoittaa myös sitä, että Johannes Kastaja on Yeshualle kuin häiden bestman. Johannes Kastaja on tuhatvuotisen valtakunnan ruhtinas, jonka Kuningas Yeshua HaMashiach antaa istua samalla valtaistuimella Hänen kanssaan (Hes. 44:1-3; Ilm. 3:21).


Joh. 3:26-30: "Opetuslapset menivät Johanneksen luo ja sanoivat: "Rabbi, nyt on ruvennut kastamaan myös se mies, joka oli kanssasi Jordanin toisella puolen ja josta annoit hyvän todistuksen. Kaikki menevät hänen luokseen." Johannes vastasi: "Kukaan ei voi ottaa mitään, ellei sitä anneta hänelle taivaasta. Te voitte itse todistaa, että minä sanoin: 'En minä ole Messias. Minut on lähetetty kulkemaan hänen edellään.' Sulhanen on se, jolla on morsian. Mutta sulhasen ystävä seisoo hänen vieressään ja kuuntelee, mitä hän puhuu, ja iloitsee suuresti sulhasta kuunnellessaan. Niin iloitsen minäkin, ja iloni on nyt täydellinen. Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi."


Luuk. 7:24-28: "Kun Johanneksen lähettämät miehet olivat menneet pois, Jeesus alkoi puhua ihmisille Johanneksesta: "Mitä te lähditte autiomaahan katsomaan? Ruokoako, jota tuuli huojuttaa? Vai mitä odotitte näkevänne? Kenties hienosti pukeutuneen miehen? Kuninkaanlinnoista te niitä löydätte, jotka koreilevat vaatteillaan ja elävät ylellisesti! Mitä te sitten odotitte näkevänne? Profeetanko? Aivan oikein, ja minä sanon teille, että hän on enemmänkin kuin profeetta. Hän on se, josta on kirjoitettu: -- Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi, hän raivaa sinulle tien. Minä sanon teille: yksikään naisesta syntynyt ei ole Johannesta suurempi, mutta kaikkein vähäisin, joka on Jumalan valtakunnassa, on suurempi kuin hän."


Ilm. 2:26-28, 3:21: "Sille, joka voittaa, sille, joka loppuun asti noudattaa minun tahtoani, minä annan vallan hallita kansoja. Hän paimentaa niitä rautaisella sauvalla, lyö pirstoiksi kuin saviastioita. Hän saa saman vallan, jonka minä olen Isältäni saanut; minä annan hänelle aamutähden…   ..Sen, joka voittaa, minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittoni jälkeen asettunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen."

Suomi-neito on Suomen henkilöitymä. Neito tulee sanasta neitsyt. Suomi-neito on nuori kaunis nainen, joka pukeutuu kansallispukuun. Symboli on yleistynyt 1800-luvun lopulla (Suomi-neito v. 1883). Alun perin Suomen symbolina käytettiin Aura-nimistä naista Turun Aurajoen mukaan, mutta myöhemmin yleistyi Suomi-neito. Aleksanteri II:n patsaan (v. 1894) veistosjalustan lakia kuvaavaa Lex-hahmoa on pidetty myös Suomi-neitona (kuva). 

Suomi-neito vuonna 1906

Suomi-neito voi myös tarkoittaa Suomen valtion rajoja, jotka kartalla muistuttavat naista käsivarsineen, päineen ja mekkoineen. "Käsivarsia" oli kaksi vuosina 1921–1944, jolloin Petsamo kuului Suomeen. Nykyään on jäljellä vain läntinen käsivarsi, joka tunnetaan Käsivarren Lappina. 

Suomi-neidolla on kädessään siniristilippu. Risti on kristinuskon tunnus. Värit sininen ja valkoinen symboloivat järviä ja lunta. Suomea kutsutaan "tuhansien järvien maaksi". Nimitys on peräisin J. L. Runebergin Maamme-laulun kymmenennestä säkeistöstä, jossa Suomea kuvaillaan seuraavasti: "Totuuden, runon kotimaa, maa tuhatjärvinen".

Tukholman kaupungissa vuonna 1984 annettu profetia kertoo Suomesta, kun maailma joutuu koviin lopun aikojen koetuksiin (lisää artikkelissa). Profetiassa on paljon lohduttavia ja rohkaisevia sanoja Kristuksen morsiamelle, joka antaa Suomessa morsiamen merkin. Profetia kertoo, miten Herra varjelee morsiamensa, mutta muut joutuvat suureen ahdinkoon. Kun morsian juhlii häitään, muiden maailma pimenee entistä synkemmäksi. Suomessa annetaan morsiamen merkki, joka on myös ajan merkki, missä on paljon samaa, josta Raamattu puhuu muutenkin. Tässä on profetiasta lainattuja lauseita, jotka käsittelevät Suomessa asuvaa morsianta:

Tukholman profetia: "..Minun Poikani Jeesuksen Kristuksen morsian tekee morsiamen merkin Suomessa... ..Sinä Jumalan valittu kansa, minä sanon sinulle, sinä Jumalan valittu, joka asut Suomen maassa, ja olet minun poikani Jeesuksen Kristuksen morsian, sinä et tule kokemaan ahdistuksen hetkeä niin raskaana kuin kokevat ne, jotka eivät ole minun Poikaani tunnustaneet. Minä suojelen sinua morsian, minä varjelen sinua morsian, ja sinä tulet loistamaan kansasi keskellä, niin kuin lamppu loistaa pimeässä paikassa... ..Vain morsian, minun Poikani morsian, sinä olet uloskutsuttu, ja sinä tulet seisomaan, kun muut ympärilläsi kaatuvat... ..Sinä kerrot sen sanan, että Suomessa nousee profeetta, joka julistaa minun sanaani, ja morsian ottaa vastaan sen sanan kuuleviin korviinsa. Iloitse minun sanastani ja seiso sen kanssa. Minä Herra, tiedän teidän kärsimyksenne ja ahdistuksenne määrän, (mutta) yhtään ylimääräistä kyyneltä ei morsiamen tarvitse itkeä... ..Sinä morsian, kuuntele Yljän ääntä, kuuntele sen profeetan ääntä, jonka minä nostan. Mutta, kuuntele myös minun sanaani, joka on kirjoitettu Raamattuun. Ruoki itseäsi sanalla, ja kulje suoraan, kapeaa tietä..."

 

Suomi-neito vuonna 1901

Ps. 16:2-4: "Minä sanon Herralle: "Sinä olet minun valtiaani, sinulta saan kaiken hyvän!" Pyhille, jotka maan päällä ovat, hän osoittaa ihmeellistä rakkauttaan. Mutta tuska ja vaiva tulee niiden osaksi, jotka seuraavat vieraita jumalia..."

 

5. Moos. 33:3-4: "Herra rakastaa heimojaan, hän varjelee kaikkia omiaan. He laskeutuvat hänen jalkojensa juureen ja ottavat opikseen hänen sanansa. Mooses antoi meille lain, perinnöksi Jaakobin seurakunnalle." 

 

Ps. 37:28-29: "Herra rakastaa oikeutta. Hän ei hylkää omiaan vaan varjelee heitä iäti, mutta jumalattomien suku sammuu. Vanhurskaat perivät maan ja asuvat siinä aina." (oikeutta = lain mukaista toimintaa)

 

Dan. 12:1-3: "..Ja tulee ahdistuksen aika, jonka kaltaista ei ole ollut siitä alkaen, kun kansoja on ollut, aina tuohon aikaan saakka. Mutta sinun kansasi pelastuu, pelastuu jokainen, jonka nimi on kirjoitettu kirjaan. Monet maan tomussa nukkuvista heräävät, toiset ikuiseen elämään, toiset häpeään ja ikuiseen kauhuun. Oikeat opettajat loistavat niin kuin säteilevä taivaankansi, ja ne, jotka ovat opastaneet monia vanhurskauteen, loistavat kuin tähdet, aina ja ikuisesti."

 

Matt. 13:41-43 (1933/38): "Ihmisen Poika lähettää enkelinsä, ja he kokoavat hänen valtakunnastaan kaikki, jotka ovat pahennukseksi ja jotka tekevät laittomuutta, ja heittävät heidät tuliseen pätsiin; siellä on oleva itku ja hammasten kiristys. Silloin vanhurskaat loistavat Isänsä valtakunnassa niinkuin aurinko...

 

J. Karjalainen - Meripihkahuone - Uusi Jerusalem on kuin kaunein morsian

 

..Keisarinna Katariina kultaisessa ikkunassa
Valo leikkii kasvoillasi muinaisien aurinkojen
Kanssas sun beibi oon onnellinen
Valo kaukainen, 

biljoona miljoona vuotta oon onnellinen...

 



Häävieraat eivät paastoa, vaan juhlivat syömällä yhdessä


Johannes Kastajan opetuslapset paastosivat usein siihen saakka, kun he siirtyivät Yeshuan opetuslapsiksi. Fariseukset ihmettelivät, että mikseivät he enää paastonneet. Yeshua vastasi, ettei häävieraita voi vaatia paastoamaan, koska Sulhanen on paikalla. Juutalaisten kulttuurissa sulhasen velvollisuus oli tarjota häävieraille viiniä ja muuta kestitystä. Siihen aikaan jotkut saattoivat tulla monen päivämatkan takaa sukulaistensa hääjuhlaan, joten olisi ollut suuri häpeä hääparille, jos he eivät olisi tarjonneet kestitystä häävieraille. Yeshuan puheet olivat lain ja profeettojen mukaisia, koska Jeremia profetoi, että tuhatvuotisessa rauhanvaltakunnassa paastopäivät muuttuvat juhlapäiviksi. 


Luuk. 5:33-35: "Jeesukselle sanottiin: "Johanneksen opetuslapset paastoavat usein ja pitävät rukouksia, samoin fariseusten opetuslapset, mutta sinun opetuslapsesi syövät ja juovat." Hän vastasi: "Ette kai te voi vaatia häävieraita paastoamaan silloin kun sulhanen vielä on heidän kanssaan? Vielä tulee toinenkin aika. Kun sulhanen on otettu pois, silloin, niinä päivinä he paastoavat."


Sak. 8:19-23: "Näin sanoo Herra Sebaot: -- Neljännen ja viidennen, seitsemännen ja kymmenennen kuukauden paastopäivät ovat vielä kerran Juudan heimolle ilon ja riemun päiviä, onnellisen juhlan aikaa. Rakastakaa totuutta ja rauhaa! Näin sanoo Herra Sebaot: -- Vielä on tapahtuva, että monet kansat ja monien kaupunkien asukkaat lähtevät liikkeelle. He kulkevat kaupungista toiseen ja sanovat: "Lähtekää tekin mukaan, menkäämme yhdessä Jerusalemiin uhraamaan Herralle ja etsimään häneltä armoa, rukoilemaan Herraa Sebaotia." Ja kaikkialta kuuluu huuto: "Minä tulen mukaan!" Kansanjoukot ja mahtavat kansat saapuvat Jerusalemiin rukoilemaan minua, Herraa Sebaotia, uhraamaan minulle ja etsimään minulta apua. "Näin sanoo Herra Sebaot: Jokaisen Juudan miehen viitan liepeisiin tarttuu noina päivinä kymmenen miestä, jotka kaikki puhuvat eri kieltä, ja he sanovat: 'Me tahdomme tulla teidän mukaanne. Olemme kuulleet, että Jumala on teidän kanssanne.'"


Kun Messias on paikalla kaikki pakanakansat tulevat Jerusalemin temppelivuorelle nauttimaan juhla-aterian Herra Yeshua HaMashiachin luokse. Messiaan temppelin juhlien luettelossa ei mainita kuin kaksi suurta seitsenpäiväistä juhlaa keväällä oleva pääsiäinen ja syksyllä oleva lehtimajanjuhla (Hes. 45:21-25), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Hesekielin temppeli on uuden liiton temppeli'.


Hes. 45:21-25: "Ensimmäisen kuun neljäntenätoista päivänä alkaa teillä pääsiäinen, seitsenpäiväinen juhla. Koko juhlan ajan teidän tulee syödä happamatonta leipää. Sinä päivänä ruhtinaan tulee uhrata sonni syntiuhriksi omasta puolestaan ja maan kaikkien asukkaiden puolesta. Jokaisena seitsemänä juhlapäivänä hän toimittakoon Herralle polttouhrin: seitsemän virheetöntä sonnia ja seitsemän virheetöntä pässiä joka päivä noiden seitsemän päivän ajan, ja syntiuhriksi joka päivä vuohipukki. Ruokauhrina hänen tulee antaa jauhoja eefa- mitallinen sonnia kohden ja samoin eefa-mitallinen pässiä kohden sekä öljyä yksi hin-mitta jokaista eefa-mitallista kohti. "Seitsemännen kuun viidentenätoista päivänä ja siitä eteenpäin, koko seitsenpäiväisen syysjuhlan ajan, ruhtinaan tulee tehdä samalla tavoin, tuoda samat syntiuhrit, polttouhrit ja ruokauhrit ja sama määrä öljyä."


Sak. 14:16, 21: "Kaikki jäljellä olevat niistä kansoista, jotka ovat hyökänneet Jerusalemia vastaan, tulevat nyt sinne vuosi vuodelta kumartaen rukoilemaan Kuningasta, Herraa Sebaotia, ja viettämään lehtimajanjuhlaa…    ..Jokainen pata Jerusalemissa ja Juudassa on oleva pyhitetty Herralle. Ihmiset, jotka tulevat uhraamaan, voivat keittää niissä uhrilihaa. Silloin ei kukaan enää käy kauppaa Herran Sebaotin temppelissä."


Jes. 66:23. "Ja aina uudenkuun päivänä ja jokaisena sapattina tulee koko ihmissuku, ja kaikki kumartuvat minun eteeni, sanoo Herra."


Fariseukset eivät ymmärtäneet Yeshuan puhetta, vaikka se perustui Jeremian ja Hesekielin kirjojen Messias profetioihin. Yeshua vastasi fariseuksille vertauksella viinistä ja nahkaleileistä, jotka olivat viinin säilytystä varten valmistettuja nahkapusseja. Kerran käytettyyn leiliin ei voi laittaa uutta viiniä, koska vanha nahka alkaa halkeilemaan. Tällä vertauksella Yeshua perusteli sen, miksei Hän valinnut kirjanoppineita opetuslapsikseen vaan oppimattomia työläisiä. Jos teologian tohtori on koko elämänsä oppinut väärille tavoille ja vielä luulee olevansa taitava, niin hän ei kyllä kuuntele sellaista puuseppää, joka sanoo teologian tohtorin ymmärtäneen kaiken väärin. Teologian tohtorin mukaan vanha viini on aina parempaa kuin uusi viini. Vanha koira ei opi uusia temppuja.


Luuk. 5:37-39: "Eikä kukaan laske uutta viiniä vanhoihin leileihin. Silloinhan uusi viini rikkoo leilit, viini valuu maahan ja leilit ovat pilalla. Ei, uusi viini on laskettava uusiin leileihin. Ei kukaan, joka on juonut vanhaa viiniä, halua uutta. Hänen mielestään vanha on hyvää."


Kirjanoppineet vihastuivat Yeshuaan, koska Hän osoitti kirjanoppineiden tekevän syntiä. Käräjäoikeuden tuomareilla on sanonta, ettei pidä katsoa koiraa karvoihin. Se tarkoittaa, ettei pidä arvioida todistajaa hänen ulkonäkönsä perusteella, vaan mitä hän sanoo. Teologian tohtorin pitäisi aina pysähtyä ja mennä itseensä, jos joku maallikko sanoo sellaisia nuhteita hänelle, jotka ovat täysin Raamatun mukaisia. Tällä kertaa 30-vuotias puuseppä tarjosi todellista viiniä, minkä voi juoda siitä nauttien. Kuten sanotaan, syökää Sanaa (Hes. 3:1-4, 1. Kor. 11:23-26, Ilm. 10:8-11). Hän oli itse Jumalan Sana, joka on asettanut lain. Jumalan Poika kyllä tietää, mistä puhuu, josta kertoo lisää artikkeli: 'Jumalan Poika ja Mooses tapasivat kasvotusten telttamajassa'


Joh. 7:7: "Maailma ei voi vihata teitä, mutta minua se vihaa, koska minä todistan, että sen teot ovat pahat."


Joh. 6:48-58: "Minä olen elämän leipä. Teidän isänne söivät autiomaassa mannaa, ja silti he ovat kuolleet. Mutta tämä leipä tulee taivaasta, ja se, joka tätä syö, ei kuole. Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää." Tästä sukeutui kiivas väittely juutalaisten kesken. He kysyivät toisiltaan: "Kuinka tuo mies voisi antaa ruumiinsa meidän syötäväksemme?" Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti: ellette te syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää. Mutta sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä, ja viimeisenä päivänä minä herätän hänet. Minun lihani on todellinen ruoka, minun vereni on todellinen juoma. Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, pysyy minussa, ja minä pysyn hänessä. Isä, joka elää, on minut lähettänyt, ja niin kuin minä saan elämäni Isältä, niin saa minulta elämän se, joka minua syö. Tämä on se leipä, joka on tullut alas taivaasta. Se on toisenlaista kuin se ruoka, jota teidän isänne söivät: he ovat kuolleet, mutta se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti."


Luuk. 22:17-20: "Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: "Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne. Minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia, ennen kuin Jumalan valtakunta on tullut." Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne."


Tukholman profetia: "..Öljy on Jumalan Pyhä Henki, ja viini on Jumalan Sana…"


Uhriateria on yhteys Kristuksen ruumiiseen ja vereen


Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) käski syömään ruumiinsa ja juomaan verensä (Joh. 6:48-58, Luuk. 22:17-20). Tämä suututti eräät juutalaiset, koska Mooseksen laissa kielletään juomasta verta, sillä veressä on elämän voima. Mies ei saa edes yhtyä vaimoonsa kuukautisten aikana (3. Moos. 18:19).


5. Moos. 12:23-25: "Mutta teidän tulee tarkoin pitää huoli siitä, ettette nauti verta, sillä veressä on elämänvoima, jota ei saa syödä lihan mukana. Älkää syökö verta, vaan antakaa sen vuotaa maahan kuin vesi. Pidättykää nauttimasta verta; silloin te menettelette Herran käskyn mukaisesti ja te ja teidän jälkeläisenne menestytte."


Viisaat juutalaiset ymmärsivät Yeshuan hepreankielisestä puheesta, mistä on kyse. Heprealainen sana 'dam' voi merkitä sekä verta että punaista rypäleen mehua, joka tarkoittaa viiniä (sanakirja, 1. Moos. 49:11). Samoin sana 'lechem' voi merkitä ruumista, lihaa tai leipää (vert. Sef. 1:17; artikkeli ja YouTube-video). Kun Yeshua käski syömään ruumiinsa, hän tarkoitti samalla leipää. Kun Hän käski juomaan verensä, se tarkoitti myös viiniä. Tämän vuoksi Yeshua on elämän leipä, joka antaa iankaikkisen elämän. 


Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa on Messias profetia Juudan Leijonasta, joka tarkoittaa Yeshua HaMashiachia, jossa kerrotaan hallitsijasta, jonka valtakunnan aikana maassa on runsas viinin ja maidon yltäkylläisyys (2. Moos. 3:8). Huomatkaa, miten profetoidaan vaatteiden pesusta viinissä. Jakeessa 1. Moos. 49:11 rypäleen veri on alkutekstissä 'dam'. Kaanan häissä pesuvedet muutettiin valioluokan viiniksi ja Kristuksen morsiusseurakunta pesee hääpukunsa hohtavan valkeaksi Jumalan Karitsan veressä (Joh. 2:6, Ilm. 7:14). 


2. Moos. 3:8: "Olen tullut vapauttamaan heidät egyptiläisten käsistä ja viemään heidät Egyptistä maahan, joka on hyvä ja avara ja tulvii maitoa ja hunajaa…"


Joh. 10:7-10: "Siksi Jeesus jatkoi: "Totisesti, totisesti: minä olen lampaiden portti. Ne, jotka ovat tulleet ennen minua, ovat kaikki olleet varkaita ja rosvoja, eivätkä lampaat ole kuunnelleet heitä. Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän. "Minä olen hyvä paimen, oikea paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta."


1. Moos. 49:9-12: "Juuda, sinä nuori leijona, saaliilta olet noussut, poikani. Hän on kyyristynyt, käynyt makuulle kuin leijona, kuin jalopeura. Kuka uskaltaa häntä häiritä? Ei siirry valtikka pois Juudalta, ei käskijän sauva hänen suvultaan. Hänen heimostaan on tuleva se, jolla on valta, häntä kansat tottelevat. Viiniköynnökseen hän sitoo aasinsa, jaloon köynnökseen aasinsa varsan. Hän pesee viinissä vaatteensa, rypäleiden veressä pukunsa. Hänen silmissään on viinin hehku, hänen hampaissaan maidon valkeus."


Ilm. 7:13-17: "Yksi vanhimmista kysyi minulta: "Keitä nämä valkeavaatteiset ovat? Mistä he ovat tulleet?" Minä vastasin: "Herra, sinä sen tiedät." Hän sanoi minulle: -- Nämä ovat päässeet suuresta ahdingosta. He ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä. Sen tähden he ovat Jumalan valtaistuimen edessä ja palvelevat häntä hänen pyhäkössään päivin ja öin, ja hän, joka istuu valtaistuimella, on levittänyt telttansa heidän ylleen. Nälkä ei heitä enää vaivaa, ei jano, enää ei heitä polta aurinko eikä paahtava helle. Karitsa, joka on valtaistuimen edessä, kaitsee heitä ja vie heidät elämän veden lähteille, ja Jumala pyyhkii heidän silmistään kaikki kyyneleet."


Miksi Kristityt uhraavat leipää ja viiniä Yeshuan muistoksi? Jumala on opettanut seurakuntaa noudattamaan rituaaleja, koska ne kasvattavat ihmiset elämään yhteydessä Jumalan kanssa. Kyse on esikuvallisuudesta. Kun syöt leipää, se on yhteys Kristuksen ruumiiseen. Kun juot viiniä, se on yhteys Kristuksen vereen. Jumala asetti temppeliin jokapäiväisen uhrin Kristusta varten. Karitsan veri kuvasi Kristuksen verta ja karitsan liha kuvasi Kristuksen ruumista, minkä takia Johannes Kastaja kutsui Yeshuaa Jumalan Karitsaksi (Joh. 1:29-37).


1. Kor. 10:16-18: "Eikö malja, jonka me siunaamme, ole yhteys Kristuksen vereen? Ja eikö leipä, jonka me murramme, ole yhteys Kristuksen ruumiiseen? Leipä on yksi, ja niin mekin olemme yksi ruumis, vaikka meitä on monta, sillä tulemme kaikki osallisiksi tuosta yhdestä leivästä. Ajatelkaa Israelin kansaa! Eivätkö papit, jotka syövät uhrilihaa, joudu läheiseen yhteyteen alttarin kanssa?"


Kristuksen ja seurakunnan välinen uskollisuus perustuu keskinäiseen rakkauteen


Jumalalla on monta nimeä, jotka kertovat Hänen luonteestaan. Yksi Hänen nimistään on El Ahavah, joka merkitsee 'Jumala On Rakkaus' (1. Joh. 4:8).

 

1. Joh. 4:7-9: "Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. Joka ei rakasta, ei ole oppinut tuntemaan Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus. Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän."


Laul.l. 2:4 (RK): "Hän on tuonut minut viinimajaan, rakkaus on hänen lippunsa minun ylläni."

Jer. 31:3-4: "Herra ilmestyi minulle, hän tuli kaukaa ja sanoi: -- Minä olen sinua aina rakastanut, Israel, siksi vedän sinua luokseni uskollisesti. Minä rakennan sinut uudelleen, taas sinä nouset, neitsyt Israel. Jälleen sinä koristaudut juhlaan, otat käteesi rummun, lähdet karkeloon toisten iloitsevien kanssa!"

Jotta maailmassa olisi rakkautta, tarvitaan kaksi. Tämän takia Jumala loi maailman. Tämä on se syy, miksi Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi (1. Moos. 2:23-24).

Saarn. 4:11: "Ja jos kaksi makaa yhdessä, on molemmilla lämmin, mutta kuinka yksinäisellä voisi olla lämmin?"

1. Moos. 2:18 (1933/38): "Ja Herra Jumala sanoi: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva"."

Yeshua opetti rakkauden kaksoiskäskyn, joka perustuu Mooseksen laissa olevaan kolmeen käskyyn rakastaa Jumalaa, omaa maanmiestään ja muukalaista.


Matt. 22:36-40: "Opettaja, mikä on suurin käsky laissa?" Niin Jeesus sanoi hänelle: "'Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän vertainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'. Näissä kahdessa käskyssä riippuu kaikki laki ja profeetat."


5. Moos. 6:4-6: "Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan."


3. Moos. 19:18, 34: "Älä kosta omaan kansaasi kuuluvalle äläkä pidä yllä riitaa hänen kanssaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Minä olen Herra…   ..Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."


Taivaan Isä haluaa, että Hänen ja lasten välinen suhde on rakkaussuhde. Lapset eivät tottele Isää vain sen takia, että se on heidän velvollisuutensa, vaan koska lapset rakastavat Isäänsä, joka antaa lapsilleen perintöosuuden valtakunnastaan. 


5. Moos. 6:4-6: "Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan."


1. Joh. 5:3: "Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."


Joh. 15:10-14: "Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. "Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä."


5. Moos. 7:9-13: "Tietäkää siis, että vain Herra, teidän Jumalanne, on Jumala. Häneen voi luottaa, hän pitää voimassa liittonsa. Tuhansien sukupolvien ajan hän on uskollinen niille, jotka rakastavat häntä ja pitävät hänen käskynsä, mutta niille, jotka häntä uhmaavat ja vihaavat, hän kostaa tuhoamalla heidät. Hän kostaa viipymättä sille, joka häntä vihaa. Pitäkää siis huoli siitä, että noudatatte lakia, niitä käskyjä ja säädöksiä, jotka minä teille nyt annan. "Jos te tottelette näitä käskyjä ja noudatatte niitä, niin Herra, teidän Jumalanne, osoittaa teille uskollisuutensa ja pitää voimassa liittonsa, kuten hän on vannonut teidän esi-isillenne. Hän rakastaa ja siunaa teitä ja antaa teidän kasvaa suureksi kansaksi. Hän siunaa teidän jälkeläisenne, maanne hedelmät, viljanne, viininne ja öljynne ja tekee suuriksi teidän karjalaumanne siinä maassa, jonka hän on esi-isillenne vannomallaan valalla luvannut teille."


Jumala uhrasi Poikansa Golgatan ristillä, jotta Hänen lapsensa ymmärtäisivät, miten paljon Hän heitä rakastaan. Jumalan Poika tarkoittaa ihmiseksi tullutta Jumalaa. 

 

Joh. 3:16: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän." 


2. Kor. 5:19 (1933/38): "Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan."

 

Room. 2:4 (1933/38): "Vai halveksitko hänen hyvyytensä ja kärsivällisyytensä ja pitkämielisyytensä runsautta, etkä tiedä, että Jumalan hyvyys vetää sinua parannukseen?"


Luoja osoitti suurinta mahdollista rakkautta uhratessaan itsensä lastensa puolesta. Yeshua sanoo olevansa lempeä ja nöyrä. Kun Hän tuli Jerusalemiin sovittamaan maailman synnit, hän ei ratsastanut kalliilla valkoisella hevosella vaan pienellä halvalla aasin varsalla. Yeshua ei matkustanut kuin loisteliaalla limousinella vaan pienellä autolla, jonka saisi ostettua lähes ilmaiseksi käytettyjen autojen kaupasta.


Matt. 11:29, 21:1-5: "..katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon…    ..Jeesus lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi heille: "Menkää tuolla näkyvään kylään. Siellä on aasintamma kiinni sidottuna ja varsa sen vierellä; löydätte ne heti. Ottakaa ne siitä ja tuokaa minulle. Jos joku sanoo teille jotakin, vastatkaa, että Herra tarvitsee niitä mutta palauttaa ne pian." Näin tapahtui, jotta kävisi toteen tämä profeetan sana: -- Sanokaa tytär Siionille: Katso, kuninkaasi tulee! Hän tulee luoksesi lempeänä, ratsastaen aasilla, työjuhdan varsalla."


Sak. 9:9: "Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa."


Joh. 18:11-12: "Mutta Jeesus sanoi Pietarille: "Pane miekkasi tuppeen! Kun Isä on tämän maljan minulle antanut, enkö minä joisi sitä?" Sotilaat, joita komensi korkea upseeri, ja juutalaisten lähettämät miehet vangitsivat nyt Jeesuksen, panivat hänet köysiin"


Hepr. 5:7-9: "Ihmiselämänsä päivinä Jeesus ääneen itkien rukoili ja huusi avukseen häntä, jolla oli valta pelastaa hänet kuolemasta, ja hänen uhrirukouksensa kuultiin, koska hän taipui Jumalan tahtoon. Vaikka hän oli Poika, hän joutui kärsimyksistä oppimaan, mitä on kuuliaisuus. Kun hän oli saavuttanut täydellisyyden, hänestä tuli iankaikkisen pelastuksen tuoja, kaikkien niiden pelastaja, jotka ovat hänelle kuuliaisia."


Ennalta määrätyksi ajaksi Jumala alensi itsensä ja otti orjan muodon. Hän kulki köyhänä puuseppänä ihmisten keskellä ja näytti esimerkkiä, miten tulee elää. Filippiläiskirjeen jakeen 2:11 mukaan Isää Jumalaa (Jehovaa) kunnioitetaan tunnustamalla, että Yeshua HaMashiach on Jehovah (Jeesus Kristus on Herra). Yeshua on ihmiseksi tullut Jehovah, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Johannes Kastaja todisti: Jumalan Poika on Jehovah'.  


Fil. 2:5-11 (2017): "Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli, joka ei, vaikka hänellä olikin Jumalan muoto, katsonut saaliikseen olla Jumalan kaltainen, vaan tyhjensi itsensä ottamalla orjan muodon, tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olemukseltaan sellaiseksi kuin ihminen. Hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, aina ristin kuolemaan asti. Sen tähden onkin Jumala hänet korkealle korottanut ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman, jotta kaikki polvet notkistuisivat Jeesuksen nimeen, sekä niiden, jotka taivaissa ovat, että niiden, jotka maan päällä ovat, ja niiden, jotka maan alla ovat, ja jokainen kieli tunnustaisi Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra."


Matt. 1:23: " -- Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel -- se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme."


Jes. 9:6: "Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas."


Fredi - Kun rakkaus voittaa


Kun rakkaus kerran voittaa

Pois ihmisten kateus silloin jää

Kun päivä tuo kerran koittaa

Se kaikki kansat yhdistää

Voi rakkaus tuskan poistaa…

 



Jumala teki kaiken tämän rakkaudesta ja saadakseen lapsiltaan vastarakkautta. Jumalan hyvyys saa ihmisen tekemään parannuksen. 


Room. 2:4 (1933/38): "..etkä tiedä, että Jumalan hyvyys vetää sinua parannukseen?"


Tit. 3:4-7: "Mutta kun Jumalan, meidän pelastajamme, hyvyys ja rakkaus ihmisiä kohtaan tuli näkyviin, hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tämän Hengen hän vuodatti runsaana meidän päällemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta,  jotta me hänen armonsa ansiosta tulisimme vanhurskaiksi ja saisimme osaksemme ikuisen elämän, niin kuin toivomme."


Sak. 12:10 (2017): "Vuodatan Daavidin huoneen päälle ja Jerusalemin asukkaiden päälle armon ja rukouksen Hengen. He katsovat minuun, jonka ovat lävistäneet. He valittavat häntä, niin kuin valitetaan ainoaa poikaa, murehtivat häntä katkerasti, niin kuin katkerasti murehditaan esikoista."


Jumalan rakkaus lapsiaan kohtaan on hyvin intohimoista, mikä tulee erityisen hyvin esille Laulujen laulun -kirjan runollisesta tekstistä, joka kertoo palavasta rakkaudesta: "Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela." Hän on valmis uhraamaan jopa oman itsensä, jotta ihmiset ymmärtäisivät, miten paljon Hän heitä rakastaa. Jumalan voimakkaasti palavaa rakkautta ei voi mikään sammuttaa. Tätä asiaa käsittelevät vertauskuvallisesti myös Hoosean, Ruutin ja Esterin kirjat, josta kertoo lisää artikkeli: 'Esteristä tuli uusi kuningatar Vastin tilalle'.


Neitsyt Ester saapuu sulhasensa luokse

Laul.l. 2:2-6: "(Sulhanen:) Kuin lilja ohdakkeiden keskellä on minun armaani neitojen keskellä. (Morsian:) Kuin omenapuu metsän puiden keskellä on rakkaani nuorukaisten keskellä. Sen puun varjoon kaipaan lepäämään, sen hedelmä maistuu suussani makealta. Hän vei minut viinitupaan, ja yllämme hulmusi rakkauden viiri. Tuokaa minulle rusinaterttuja, että vahvistun, tuokaa omenoita, että virvoitun -- minä olen rakkaudesta sairas! Hänen vasen kätensä on pääni alla, hänen oikea kätensä hyväilee minua."


Hoos. 14:4-7: " -- Minä parannan heidät heidän uskottomuudestaan. Minä rakastan heitä omasta tahdostani, vihani on väistynyt heistä pois. Minä virvoitan Israelin kuin aamukaste, ja niin se kukoistaa kuin lilja ja tunkee juurensa maahan kuin Libanonin setri. Sen versot leviävät, se kasvaa kauniiksi kuin oliivipuu, se tuoksuu kuin Libanon. Sen katveessa ihmiset saavat jälleen asua ja viljellä peltojaan. He kukoistavat kuin viiniköynnös, jonka viini on kuin Libanonin viini."


Laul.l. 8:5-7 (Morsian): "..Omenapuun alla minä herätin rakkautesi, siellä, missä sinä sait alkusi, siellä, missä äitisi alkoi sinua odottaa. Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan…"


Eternal Flame - Jehovah Yeshuan (Herran Jeesuksen) rakkaus on ikuinen tulen liekki

 


 


Jumalan Poika ei halua olla vain paimen lampailleen, jotka seuraavat Häntä. Raamattu vertaa Jumalan Pojan ja seurakunnan välistä suhdetta miehen ja naisen väliseen avioliittoon, jossa aviopari on yhtä. Kuten vaimo kunnioittaa aviomiestään ja aviomies rakastaa vaimoaan, niin on oleva myös Jumalan Pojan ja morsiusseurakunnan välinen suhde. Kyse on liitosta, joka perustuu rakkaudelle ja keskinäiselle uskollisuudelle.


Ef. 5:24-33: "Niin kuin seurakunta alistuu Kristuksen tahtoon, niin myös vaimon tulee kaikessa alistua miehensä tahtoon. Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla voidakseen asettaa sen eteensä kirkkaana, pyhänä ja moitteettomana, vailla tahraa, ryppyä tai virhettä. Samoin aviomiehenkin velvollisuus on rakastaa vaimoaan niin kuin omaa ruumistaan. Joka rakastaa vaimoaan, rakastaa itseään. Eihän kukaan vihaa omaa ruumistaan, vaan jokainen ravitsee ja vaalii sitä. Juuri niin hoitaa Kristuskin seurakuntaansa, omaa ruumistaan, jonka jäseniä me olemme. "Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Tämä on suuri salaisuus; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa. Mutta se koskee myös kaikkia teitä: jokaisen tulee rakastaa vaimoaan niin kuin itseään, ja vaimon tulee kunnioittaa miestään."


Gal. 5:6 (1933/38): "Sillä Kristuksessa Jeesuksessa ei auta ympärileikkaus eikä ympärileikkaamattomuus, vaan rakkauden kautta vaikuttava usko."


1. Kor. 13:1-8, 13: "Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään. Vaikka jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi. Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa…   ..Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus."


Fontella Bass - Rescue Me (cover): Jumalan Poika on Pelastaja


Rescue me

Take me in your arms

Rescue me

I want your tender charm

'Cause I'm lonely

And I'm blue

I need you

And your love too

Come on and rescue me…



Yeshua kastettiin 30-vuotiaana, minkä jälkeen Hän toimi noin vuoden ja kaksi kuukautta


Evankeliumien alussa kerrotaan, miten Johannes Kastaja aloitti työnsä ja kastoi Yeshuan (Jeesuksen). Luukkaan evankeliumi ilmoittaa, että Yeshua on silloin noin 30 vuotias. 


Luuk. 3:23: "Jeesus oli noin kolmenkymmenen vuoden ikäinen aloittaessaan työnsä…"


Ilmestyskirja kertoo Yeshuan syntymäpäivän tavalla, miten juutalaisten ajanlaskun määräytyy (Ilm. 12:1-5). Yeshua syntyi pasuunansointonjuhlan (Jom Teruah, 3. Moos. 23:23-25) aikana 11.9.3 eKr. 


Ilm. 12:1, 5: "Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä…   ..Nainen synnytti lapsensa, pojan, joka on paimentava maailman kansoja rautaisella sauvalla…"


Kun tästä lasketaan 30 vuotta päästää aikaan 11.9.28 - 10.9.29 jKr (huom. vuotta nolla ei ole olemassa). Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumit kertovat Yeshuan elämästä kronologisessa järjestyksessä juhla-ajoista toiseen ja mainitsee vain kaksi pääsiäistä, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Kenen juhla joulu on?' 


Tästä tiedämme, että Yeshuan toimi noin yhden vuoden ja kaksi kuukautta. Yeshua ristiinnaulittiin pääsiäisenä 30 jKr, mistä kertoo yksityiskohtaisesti artikkeli: 'Jumalalla on eri pääsiäinen kuin kirkolla'. On yleinen harhaluulo, että Yeshua olisi toiminut 3,5 vuotta, mikä perustuu väärinkäsitykseen jakeesta Dan. 9:27, jonka selitetään virheellisesti tarkoittavan Kristusta, vaikka se tarkoittaa nimenomaan antikristusta, mistä kertoo yksityiskohtaisesti artikkeli: 'Viimeinen vuosiviikko'. Evankeliumeissa ei ole mitään viitteitä siitä, että Yeshua olisi toiminut kolmen kalenterivuoden ajan eikä myöskään sen vaatimasta neljästä pääsäisestä. Tämän takia monet teologit ovat sitä mieltä, että Yeshua (Jeesus) toimi hieman yli vuoden.


Johanneksen evankeliumin luvut 1-2 kertovat Yeshuan (Jeesuksen) työn aloituksen päivä päivältä. Ensin puhutaan Johannes kastajasta ja sitten kerrotaan, miten hän kastoi seuraavana päivänä Yeshuan (Joh 1:29). Johannes näki Yeshuan myös sitä seuraavana päivänä, kuten evankeliumi toteaa (Joh. 1:35).


Joh. 1:29-37: "Seuraavana päivänä Johannes näki, että Jeesus oli tulossa hänen luokseen. Johannes sanoi: "Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! Hän on se, josta sanoin: 'Minun jälkeeni tuleva kulkee edelläni, sillä hän on ollut ennen minua.' Minäkään en tuntenut häntä, mutta juuri sitä varten olen tullut kastamaan vedellä, että Israel saisi tietää, kuka hän on." Johannes todisti: "Minä olen nähnyt, kuinka Henki laskeutui taivaasta kyyhkysen tavoin ja jäi hänen päälleen. Minäkään en häntä tuntenut. Mutta hän, joka lähetti minut kastamaan vedellä, sanoi minulle: 'Se, jonka päälle näet Hengen laskeutuvan ja jäävän, kastaa Pyhällä Hengellä.' Minä olen sen nähnyt ja todistan, että tämä mies on Jumalan Poika." Seuraavana päivänä Johannes oli samassa paikassa, ja hänellä oli kaksi opetuslasta seurassaan. Jeesus kulki siitä ohi, ja osoittaen häntä Johannes sanoi: "Katsokaa: Jumalan Karitsa!" Kun opetuslapset kuulivat hänen sanansa, he lähtivät seuraamaan Jeesusta."


Seuraavaksi Johanneksen evankeliumi puhuu kolmannesta päivästä. Joissakin käännöksissä on tulkittu, että kyseessä olisi kolmas viikonpäivä (tiistai), mutta alkuteksti puhuu vain kolmannesta päivästä, jolloin oli Kaanassa häät. Kolmas päivä viittaa aikaan Yeshuan upotuskasteesta ei viikonpäivään. 


Joh. 2:1-2 (2017): "Kolmantena päivänä oli häät Galilean Kaanassa, ja Jeesuksen äiti oli siellä. Myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat kutsutut häihin.


Evankeliumin mukaan hääpäivän jälkeen Yeshua meni Kapernaumiin, missä hän vietti muutaman päivän, jonka jälkeen Hän lähti kulkemaan Jerusalemiin pääsiäisjuhlaan (Joh. 2:12-13). Kapernaumista on noin neljän päivän kävelymatka Jerusalemiin, joten tästä voimme tietää, että Yeshua aloitti työnsä ja kastettiin keväällä juutalaisten kalenterin ensimmäisen kuun (nisan-kuu) alussa. Yeshuan upotuskaste osuu aikaan, jolloin Messiaan temppelissä (kolmannessa temppelissä) tulee olemaan vuotuinen seitsemän päivää kestävä temppelin puhdistus (Hes. 43:18-27, 45:18-20). 


Hes. 43:25-26, 45:18-20: "Seitsemän päivän ajan sinun tulee joka päivä uhrata syntiuhrina pukki. Samoin on uhrattava sonni ja pikkukarjasta pässi, molemmat virheettömiä. Näin alttari seitsemän päivän aikana puhdistetaan ja toimitetaan sen sovitusmenot. Tällä tavoin se vihitään käyttöön…    .."Näin sanoo Herra Jumala: Ensimmäisen kuun ensimmäisenä päivänä teidän on tuotava virheetön sonni ja toimitettava temppelin puhdistusmenot. Papin tulee ottaa syntiuhrin verta ja sivellä sitä temppelin ovenpieliin, alttarin porrastuksen neljään kulmaan ja sisemmän esipihan portin pieliin. Tehkää samoin myös kuun seitsemäntenä päivänä niiden puolesta, jotka kenties ovat vahingossa tai tietämättään tehneet syntiä. Näin toimitetaan temppelin sovitusmenot."


Raamatussa määrättyjen juhlien esikuvallisuus on toteutunut tarkasti Yeshuan elämässä. Kuten Paavali kirjoitti kolossalaisille, niin seurakunta viettää Herran juhlia, koska ne ovat varjo (ennakkokuva) Messiaan Valtakunnasta (Kol. 2:16-17).


Kol. 2:16-17 (Biblia): "..määrätyistä pyhäpäivistä, ei uudesta kuusta, eikä sabbateista, Jotka ovat tulevaisten varjo, mutta itse ruumis on Kristuksessa…" (Huom. alkutekstissä ei ole sanaa "vain", jonka lisääminen lauseeseen kääntää sen tarkoituksen päinvastaiseksi. Jakeet tarkoittavat, ettei seurakunnan ulkopuoliset pakanat saa arvostella kristityiksi kääntyneitä kolossalaisia siitä, että he olivat alkaneet uskonsa mukaisesti syömään myös liharuokia, mitä eläinten palvontaan liittyvät pakanauskonnot eivät sallineet, ja viettämään Mooseksen lain mukaisia juhlia, koska ne ovat ennakkokuva Kristuksen Valtakunnasta)


1. Kor. 5:7-8: "Puhdistakaa siis talonne hapantaikinasta, niin että teistä tulee uusi taikina. Happamattomiahan te olettekin, sillä meidän pääsiäislampaamme, Kristus, on jo teurastettu. Meidän on siis aika viettää juhlaa, ei vanhan pahuuden ja kelvottomuuden hapattamina, vaan happamattomina, vilpittömyydessä ja totuudessa."


Avioliitto astuu voimaan hääyönä, joka on tarkoitettu kestävän koko elämän ajan


Kaanan häissä paikan päällä oli Yeshuan äiti Maria, mutta hänen aviomiestään Joosefia ei Uusi testamentti mainitse ollenkaan sen jälkeen, kun Yeshua oli 12-vuotias (Luuk 2:41-42), mikä johtunee siitä, että Joosef oli jo kuollut. Yeshua oli perheen vanhin poika, joten Hän piti huolta myös leskeksi tulleesta äidistään.


Avioliitto astuu voimaan hääyönä

Raamattu ei kerro, että aviopari olisi kirkollisesti vihitty eikä edes mainitse papin olleen häissä. Tämä johtuu siitä, ettei Raamatussa ole mitään käskyä papin vihkiä aviopareja avioliittoon. Raamatun mukaan avioliiton solmii sulhanen ja morsian keskenään, eikä siinä tarvita pappia ollenkaan. Kihlaus muuttuu avioliitoksi hääyönä, kun sulhanen yhtyy morsiameensa. Miehestä ja naisesta tulee yksi liha, mikä tarkoittaa ihannetta, että avioliitto on purkamaton. Avioliitto voi purkautua vain kahdesta syystä, vaimo tekee aviorikoksen tai mies kuolee (Matt. 5:32). Vaimo on sidottu mieheensä hänen kuolemaansa asti, koska he ovat yksi liha (Room. 7:1-3)

 

Britannian maallisessa laissa katsotaan avioliitoksi sellainen parisuhde, jossa mies ja nainen on asunut monta vuotta yhdessä, vaikka heitä ei olisi kukaan vihkinyt avioliittoon. Katolinen kirkko alkoi vihkiä aviopareja vasta keskiajan lopulla, koska se halusi kontrolloida avioliittojen solmimista ja merkitä perheet veroluetteloon.


1. Moos. 24:58-60, 67: "He kutsuivat Rebekan paikalle ja kysyivät häneltä: "Tahdotko nyt heti lähteä tämän miehen mukaan?" Hän vastasi: "Tahdon." Niin he saattoivat matkaan Rebekan ja hänen imettäjänsä sekä Abrahamin palvelijan ja tämän miehet. He siunasivat Rebekan ja sanoivat hänelle: -- Tulkoon sinulle, sisaremme, tuhat kertaa kymmenentuhatta jälkeläistä, ja jälkeläisesi ottakoot omakseen vihollistensa kaupungit…  ..Iisak vei Rebekan äitinsä Saaran telttaan ja otti hänet vaimokseen. Iisak rakasti häntä…"


1. Moos. 1:27-28, 2:24: "Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne…   ..mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi."


Teleks -  Elämäni Viimeinen Elämäni Rakkaus

 

..Kävin joka aamu luonasi

Mietin sun täytyy olla erityisen

Ihmeellinen ihminen 

Kun maanantaisinkin seitsemältä
Sä olit pelkkää hellää hymyä
Jäi sydämeni torikahvilaan

Mies löysi onnen työmatkaltaan

Olisitko elämäni viimeinen elämäni rakkaus
(2x)

Nyt poimin tähdet taivaalta
Aamu kuudelta jo kotiovella
Tuun luoksesi, sä kaadat kahvia
Ja mä juon sen omasta kupista

Olisitko elämäni viimeinen elämäni rakkaus
(4x)

Näkisitkö mussa vanhan herran
Joka kerran 

Kulkee samaan suuntaan vierelläsi, siinä pysyisin...

 

 

 

Kaanan häissä viini loppui kesken ja Yeshuan äiti puuttui asiaan 

 

Kaanan häissä tapahtuu sulhasen kannalta todella häpeällistä: viini loppuu kesken. Maria huolestui tästä asiasta ja pyysi Yeshuaa tekemään asian eteen jotain. Miksi Mariaa puuttui tähän asiaan? Evankeliumi ei kerro, kuka oli häiden sulhanen, mutta on täysin mahdollista, että hän olisi ollut joku Yeshuan neljästä veljestä, koska Maria antoi myös käskyjä häiden pitopaikan palvelijoille (Mark. 6:3, Luuk. 8:19-20, Joh. 2:5). 


Miksi Maria saattoi kuvitella, että Yeshua pystyy järjestämään sulhaselle lisää viiniä? Jo ennen Yeshuan syntymää, enkeli kertoi, että hän synnyttää Jumalan Pojan, joka perii Daavidin valtaistuimen (Luuk. 1:28-38). Maria tiesi Yeshuan olevan Messias, minkä hän saattoi yhdistää kaikkiin niihin Messias profetioihin, joissa puhutaan Messiaan tarjoavan viiniä kansalle (esim. 1. Moos. 49:10-12; Jes. 25:6, 55:1-3). Yeshua vastasi äidilleen, ettei Minun aikani ole vielä tullut. Joku voisi ajatella, ettei Yeshuan aika ollut tullut tehdä ihmeitä, mutta juuri sellaisen Hän heti teki. Yeshua ajatteli, ettei Hänen aikansa ollut vielä tullut kuolla lunastaakseen itselleen morsiusseurakunnan, jotta Hän voisi Isänsä Valtakunnassa juoda heidän kanssa viiniä (Matt. 26:29). Yeshua kuitenkin teki, kuten Hänen äitinsä pyysi, mikä oli ilmiselvä Jumalan suunnitelma.


Joh. 2:1-5: "Viikon kolmantena päivänä vietettiin Galilean Kaanassa häitä. Jeesuksen äiti oli siellä, ja myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa kutsuttiin häihin. Viini loppui kesken, ja äiti sanoi Jeesukselle: "Heillä ei ole viiniä." Mutta Jeesus vastasi: "Anna minun olla, nainen. Minun aikani ei ole vielä tullut." Hänen äitinsä sanoi palvelijoille: "Mitä hän teille sanookin, tehkää se."


Joh. 7:6, 8: "Jeesus sanoi heille: "Nyt ei ole vielä minun aikani -- teille taas sopii mikä aika hyvänsä…   ..Menkää te vain juhlille. Minä en tule tähän juhlaan, sillä minun aikani ei ole vielä tullut."


Matt. 26:29: "Ja minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia ennen kuin sinä päivänä, jona juon uutta viiniä teidän kanssanne Isäni valtakunnassa."


Maria sanoi palvelijoille, että tehkää, mitä Yeshua teille sanookin. Tässä on analogia faaraon puheeseen, jolloin hän käski kaikkien tehdä, mitä Jaakobin poika Joosef sanoo, kun kansalla oli nälänhätä. Egyptin ruhtinaaksi kohonnut Joosef oli ennakkokuva Yeshuasta, mistä kertoo isää artikkeli: 'Ennakkokuvilla on suuri merkitys Raamatun opetuksessa'.


1. Moos. 41:55: "Kun nälkä alkoi vaivata koko Egyptiä ja kansa huusi faraolta leipää, tämä sanoi egyptiläisille: "Menkää Joosefin luo ja tehkää niin kuin hän käskee."


Joosefin ohjeiden noudattaminen on nälkää kärsivälle kansalle elämäksi, kuten on Yeshuan käskyt kaikille ihmisille elämäksi (Joh. 12:50, Room. 8:13). Sen takia Marian ohje pitojen palvelijoille, tehdä kaikki se, mitä Yeshua sanoo, onkin hyvä esimerkki, että meidänkin tulee tehdä samoin. Raamatussa kerrotaan, että Messiaan käskyjä tulee noudattaa, muuten joutuu kadotukseen.


Apt. 3:19-26 (1933/38): "Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois, että virvoituksen ajat tulisivat Herran kasvoista ja hän lähettäisi hänet, joka on teille edeltämäärätty, Kristuksen Jeesuksen. Taivaan piti omistaman hänet niihin aikoihin asti, jolloin kaikki jälleen kohdallensa asetetaan, mistä Jumala on ikiajoista saakka puhunut pyhäin profeettainsa suun kautta. Sillä Mooses on sanonut: 'Profeetan, minun kaltaiseni, Herra Jumala on teille herättävä veljienne joukosta; häntä kuulkaa kaikessa, mitä hän teille puhuu. Ja on tapahtuva, että jokainen, joka ei sitä profeettaa kuule, hävitetään kansasta.' Ja kaikki profeetat Samuelista alkaen ja kaikki järjestään, jotka puhuneet ovat, ovat myös ennustaneet näitä päiviä. Te olette profeettain ja sen liiton lapsia, jonka Jumala teki meidän isiemme kanssa sanoen Aabrahamille: 'Ja sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki maan sukukunnat'. Teille ensiksi Jumala on herättänyt Poikansa ja lähettänyt hänet siunaamaan teitä, kun käännytte itsekukin pois pahuudestanne."


Ps. 2:12: "Tervehtikää poikaa, hänen voideltuaan, suudelkaa häntä, muuten Herra vihastuu teihin ja te suistutte tieltänne tuhoon, sillä hetkessä syttyy hänen vihansa. Hyvä on sen osa, joka turvaa häneen!"


Kaanan häissä Yeshua antoi ennusmerkin, että Hän on Sulhanen Karitsan häissä


Yeshua asettui sulhasen ja pitojen mestarin paikalle. Hän kestitsi häävieraat parhaalla viinillä ja pelasti hääparin suurelta häpeältä. Jesajan kirja profetoi Messiaan tekevän juuri tällä tavalla. Yeshua poistaa seurakunnaltaan sen häpeän, miten ei-uskovat olivat sitä kiusanneet ja pilkanneet, tarjoamalla häävieraille hyvin korkeatasoisen juhlan, mihin seurakunnan vihollisilla ei ole pääsyä. Viholliset joutuvat katsomaan Jumalan hyvyyttä, mikä johtaa kateuteen ja lopulta kateellisten omaan tuhoon.


Presidentti Ronald Reagan on kerran sanonut puheessaan (TikTok-video): 

"Minä en ole pitkään aikaan kyennyt ymmärtämään ateisteja tässä maailmassa, jossa on niin paljon kauneutta. Minulla on ollut kiusallinen halu kutsua joitain ateisteja päivälliselle ja tarjota heille kaikkein paras gurmee-ateria, mitä on koskaan kokattu, ja aterian jälkeen kysyä heiltä, uskotteko, että on olemassa kokki?"

Ps. 23:5-6: "Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä, ja minun maljani on ylitsevuotavainen. Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti."


Jes. 25:6-8: "Tällä vuorella Herra Sebaot valmistaa pidot kaikille kansoille, herkkuruokien aterian, valioviinien juhlan: ydinrasvalla maustettuja herkkuja, kypsiä, kirkkaaksi seestettyjä viinejä. Tällä vuorella hän repäisee pois verhon, verhon kaikkien kansojen yltä, vaatteen joka on levitetty niiden ylle. Kuolema on nielty ainiaaksi. Herra Jumala pyyhkii kaikkien kasvoilta kyyneleet ja vapauttaa kansansa alennuksesta ja häpeästä kaikkialla maan päällä. Näin on Herra puhunut."


Jes. 62:8-9: "Oikean kätensä, vahvan käsivartensa kautta Herra on vannonut: -- Sinun viljaasi minä en enää anna vihollistesi ruoaksi, eivätkä muukalaiset enää juo sinun viiniäsi, josta sinä olet vaivan nähnyt, vaan ne, jotka viljan korjaavat, sen myös syövät ylistäen Herraa, ja ne, jotka kokoavat rypäleet, ne myös juovat viinin minun pyhäkköni esipihoissa."


Laul.l. 8:2-4: "Saisin ottaa sinut mukaani, saisin viedä sinut äitini taloon. Siellä sinä opastaisit minua ja minä antaisin juodaksesi maustettua viiniä ja granaattiomenoitteni mehua. Hänen vasen kätensä on pääni alla, hänen oikea kätensä hyväilee minua. Minä vannotan teitä, Jerusalemin tytöt: älkää häiritkö rakkauttamme, älkää häiritkö, ennen kuin itse haluamme herätä!"


Pepe Willberg - Aamu


Kun silmäni mä auki saan ja sinut siinä nään mä ihan lähelläin

Niin lämpimänä vasten oot sä minun kylkeäin

Siihen mä jään, sä tuot niin hiljaa kätes kädellein

Sanot: "Kultasein, mä näin tahdon olla vain"...

 

 



Viini on viisasten juoma, jota voi nauttia kohtuudella


Raamatussa ei ole ehdotonta kieltoa nauttia alkoholijuomia, mutta on kielto humalahakuiseen juopotteluun (5. Moos. 21:20, Jes. 28:7-8, 1. Kor. 6:10, Ef. 5:18, 1. Tim. 3:8). Sen takia viiniäkin saa juoda ehtoollisella ja Herran juhlissa, kunhan pysyy kohtuudessa. Paavali jopa käski vatsan toiminnan kannalta juomaan vähän viiniäkin. Viinissä oleva alkoholi toimii myös säilöntäaineena, jolloin marjamehu säilyy myös lämpimässä.


1. Tim. 5:23: "Älä enää juo pelkkää vettä, vaan käytä vatsasi ja toistuvien vaivojesi vuoksi vähän viiniäkin."


1. Moos. 14:18-19: "Salemin kuningas Melkisedek toi sinne leipää ja viiniä. Hän oli Korkeimman Jumalan pappi, ja hän siunasi Abramia sanoen: -- Siunatkoon Abramia Korkein Jumala, taivaan ja maan luoja."


Ef. 5:18: "Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne."


Herra on pyytänyt jopa tuomaan laadukkaita alkoholijuomia Hänen juhliinsa (5. Moos. 14:26). Juhlat onnistuvat hyvin kunhan osaa laskea juomansa, juo välillä lasillisen vettä ja ymmärtää lopettaa hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa.


Kuohuviini sopii häihin

5. Moos. 14:26: "Ostakaa sillä rahalla kaikkea, mitä mielenne tekee, nautoja, lampaita ja vuohia, viiniä tai olutta tai muuta mieleistänne, ja syökää ja iloitkaa siellä perheinenne Herran, Jumalanne edessä."


Saarn. 2:24, 9:7: "Vaivannäkönsä keskellä ihmisellä ei ole muuta onnea kuin syödä ja juoda ja nauttia elämän iloista. Minä huomasin, että myös tämä tulee Jumalan kädestä…   ..Syö siis leipäsi iloiten ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo kauan sitten Jumala on hyväksynyt nuo tekosi."


Yli kymmenen vuotta sitten eräs mies sai kutsu tulla saunomaan erään katolisen kirkkoherran luokse, joka oli puoliksi saksalainen ja puoliksi puolalainen. Hänellä oli tapana saunoa usein tuttaviensa kanssa, sillä hänellä ei ollut perhettä, mutta hän piti kovasti saunomisesta. Kirkkoherran vieraina oli usein myös muiden kirkkokuntien jäseniä, koska häntä kiinnosti kuulla muidenkin näkemyksiä Raamatusta, minkä takia hänen kanssa oli helppo keskustella. Pappilan sauna oli rakennettu hyvin tasokkaasti tyylikkäitä lauteita, musiikkikaiuttimia ja tunnelmavalaisimia myöden. Saunassa oli tarjolla kylpytakkeja, saunahattuja ja löylyvedessäkin oli hyvin miellyttävä tervan tuoksu. Kirkkoherra oli aluksi valmistanut erittäin herkullisen pataruuan vieraille, jonka kanssa hän tarjosi punaviiniä. Saunassa oli tarjolla kylmää puolalaista olutta. Kattoterassilla grillattiin lihaa vaaleiden leipien väliin saksalaisen ruokakulttuurin mukaisesti. Ilta oli mukava eikä kukaan remunnut yhtään. Saunominen tapahtui hyvässä järjestyksessä. Seuraavana aamuna kello 07:00 kirkkoherra johti aamumessua tapansa mukaan selvänä ja virkeänä. 


Luuk. 19:1-7: "Jeesus tuli Jerikoon ja kulki kaupungin halki. Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas. Hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli, mutta ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen, joka oli tulossa sitä tietä. Mutta tultuaan sille kohtaa Jeesus katsoi ylös ja sanoi: "Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi." Sakkeus tuli kiireesti alas ja otti iloiten Jeesuksen vieraakseen. Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: "Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen."


Yeshuan vastustajat tekivät kaikkensa mustamaalatakseen Yeshuan maineen. He käänsivät kaikki kivet, jotta löytäisivät jotain, mitä voisi käyttää Yeshuaa vastaan (Luuk. 20:20). Yeshua kävi syntisten publikaanien (korruptoituneet virkamiehet) luona syömässä, jotta he voisivat kuulla evankeliumin ja tehdä parannuksen. Juutalaiset pilkasivat Yeshuaa syntisten ystäväksi (Matt. 11:19). Syntinen publikaani Sakkeus kutsui Jeesuksen kotiinsa ja teki parannuksen (Luuk. 19:1-10). Jumala opetti Pietarille, ettei syntisesti elänyttä pakanauskovaa saa sanoa enää saastaiseksi, jos hän on uskonsa tähden lopettanut synnin tekemisen (Apt. 10:15-35).


Luuk. 19:7-10: "Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: "Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen." Mutta Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: "Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin." Sen kuultuaan Jeesus sanoi häneen viitaten: "Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan."


Mark. 2:15-17: "Jeesus oli sitten aterialla Leevin kodissa. Monia publikaaneja ja muita syntisiä aterioi Jeesuksen ja hänen opetuslastensa kanssa, sillä heitä oli paljon hänen seuraajiensa joukossa. Kun fariseuksiin kuuluvat lainopettajat näkivät Jeesuksen syövän syntisten ja publikaanien seurassa, he sanoivat hänen opetuslapsilleen: "Kuinka hän syö yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!" Jeesus kuuli sen ja sanoi: "Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä."


Juutalaiset alkoivat pilkkaamaa Yeshuaa juomariksi (juopoksi), vaikka sitä Hän ei ollut. Heidän juonensa oli osoittaa asiayhteydestä irroitetuilla Mooseksen lain sanoilla Yeshua kurittomaksi pojaksi ja juopoksi, jotta Hänet tuomittaisiin. Kuten muillakin kerroilla tämäkin syytös oli väärä.


5. Moos. 21:18-20: "Jos vanhemmilla on tottelematon ja uppiniskainen poika, joka kurituksesta huolimatta ei kuuntele heitä, heidän on otettava poika kiinni ja vietävä hänet kaupunkinsa portille ja sanottava kaupungin vanhimmille: 'Tämä meidän poikamme on tottelematon ja uppiniskainen. Hän ei kuuntele meitä, vaan viettää kevytmielistä ja juopottelevaa elämää.'"


Matt. 11:16-19: "Mihin minä vertaisin tätä sukupolvea? Se on kuin torilla istuvat lapset, jotka huutavat toisilleen: 'Me soitimme teille huilua, mutta te ette tanssineet, me pidimme valittajaisia, mutta te ette itkeneet mukana.' Johannes tuli, hän ei syö eikä juo, ja ihmiset sanovat: 'Hänessä on paha henki.' Ihmisen Poika tuli, hän syö ja juo, ja ihmiset sanovat: 'Mikä syömäri ja juomari, publikaanien ja muiden syntisten ystävä!' Mutta Viisauden teoista Viisaus tunnetaan!"


Yeshua käski täyttää pidoissa olevat kuusi kivistä pesuallasta vedellä, jotka olivat kukin 80-120 litran kokoisia, joten vettä oli yhteensä noin 600 litraa. Nämä pesualtaat olivat käsien ja jalkojen pesua varten ennen ruokailua. Mooseksen lain mukaan savinen astia tulee hävittää, jos siihen putoaa esim. saastaisen eläimen raato, mutta kivistä astiaa ei tarvitse (3. Moos. 11:31-36). Näin ollen puhtaalla vedellä täytetyt kivisen astiat olivat täysin puhtaita. 


Joh. 2:6-7: "Siellä oli kuusi kivistä vesiastiaa juutalaisten tapojen mukaisia pesuja varten; ne olivat parin kolmen mitan vetoisia. Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten."


Yeshua teki vedestä noin 600 litraa viiniä, vaikka häissä oli jo juotu viiniä aiemmin. Tarkoittaako tämä, että nyt olisi alettu oikein kunnolla juopottelemaan? Kyse oli kuudesta noin 100 litran astiasta. Juutalaisilla oli tapana viettää häitä peräti seitsemän päivää. Nyt oli kulunut vasta ensimmäinen päivä ja kuusi oli jäljellä. Viiniä oli yksi 100 litran astiallinen päivää kohden, mikä ei ole enää niin valtavan paljoa, jos häävieraita oli paljon. Vaikka tämäkin olisi ollut yli tarpeen, niin sulhaspari sai yli jääneen viinin lahjaksi koko vuodelle ruokajuomaksi (vert. 2. Kun. 4:7). Välimeren kulttuureissa viini on tavallinen ruokajuoma. 


Viikon kestävät häät noudattavat Raamatussa olevaa tavallista tapaa, että Herran keväiset ja syksyiset juhla-ajat, pappien vihkiminen ja myös temppelin alttarin vihkiminen kestävät seitsemän päivää.


1. Moos. 29:27: "Vietä nyt vain hääviikko loppuun tämän vanhemman kanssa…"


Tuom. 14:12, 17: "Simson sanoi heille: "Minäpä esitän teille arvoituksen. Jos pystytte ratkaisemaan sen tämän hääviikon kuluessa…   ..Vaimo kiusasi itkullaan Simsonia häiden seitsemänteen päivään asti, ja koska vaimo niin ahdisteli häntä, hän lopulta seitsemäntenä päivänä kertoi ratkaisun vaimolleen…"


3. Moos. 8:33: "Te ette saa poistua pyhäkköteltan ovelta ennen kuin seitsemän päivän kuluttua, jolloin virkaanvihkimispäivänne ovat kuluneet umpeen; teidän virkaanvihkimisenne kestää seitsemän päivää."


Hes. 43:25-26: "Seitsemän päivän ajan sinun tulee joka päivä uhrata syntiuhrina pukki. Samoin on uhrattava sonni ja pikkukarjasta pässi, molemmat virheettömiä. Näin alttari seitsemän päivän aikana puhdistetaan ja toimitetaan sen sovitusmenot. Tällä tavoin se vihitään käyttöön."


Pitojen hovimestari (valvoja, johtaja) sai maistaa viiniä, olihan hän alan ammattilainen. Hovimestari totesi viinin olevan hyvää viiniä. Hän ihmetteli, että miksi piti aluksi antaa huono viini ja vasta lopuksi hyvä viini? Periaatteessa niinhän se on, että ihmisen vaellus maailmassa on vaivalloista, mutta vasta Taivasten Valtakunnassa sitä saa nauttia huippuluokan viineistä ja ruuista. Kuningas Salomon (nimi merkitsee rauhaa) aikainen yltäkylläisyys ja hänen tuhat vaimoaan olivat ennakkokuva Kristuksen tuhatvuotisesta rauhanvaltakunnasta.


Joh. 2:8-11: "Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Valvoja maistoi vettä: se oli muuttunut viiniksi. Toisin kuin palvelijat, jotka olivat veden astiasta ottaneet, hän ei tiennyt, mistä viini oli peräisin. Hän kutsui sulhasen luokseen ja sanoi: "Kaikki tarjoavat ensiksi hyvän viinin ja sitten, kun vieraat alkavat juopua, huonompaa. Mutta sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti." Tämä oli Jeesuksen tunnusteoista ensimmäinen, ja hän teki sen Galilean Kaanassa. Hän ilmaisi sillä kirkkautensa, ja hänen opetuslapsensa uskoivat häneen."


Saarn. 2:3-10 (Salomo sanoo): "Päätin sitten virkistää itseäni viinillä -- päästämättä silti viisautta ohjaksista -- ja sillä tavoin antaa mielettömyydelle vallan, kunnes näkisin, mitä ihmisen on paras tehdä vähinä elinpäivinään tämän taivaan alla. Minä ryhdyin suuriin töihin: rakensin itselleni taloja, istutin viinitarhoja sekä puistoja ja puutarhoja, joissa kasvoi kaikenlaisia hedelmäpuita, tein itselleni lammikoita kastellakseni niiden vedellä metsikön puita. Minä hankin orjia ja orjattaria, ja heitä syntyi myös talossani; minulla oli karjaa, raavaita, lampaita ja vuohia, enemmän kuin kenelläkään, joka oli hallinnut Jerusalemissa ennen minua. Kokosin itselleni myös kultaa ja hopeaa, kuninkaiden aarteita ja maakuntien rikkauksia. Minä hankin laulajia ja laulajattaria ja miehen nautintoja: vaimon, jopa useita vaimoja. Minä tulin mahtavaksi, mahtavammaksi kuin yksikään edeltäjäni Jerusalemissa. Silti säilytin kaikessa viisauteni. Minä en evännyt silmiltäni mitään, mitä ne halusivat, enkä kieltänyt sydämeltäni yhtäkään iloa. Vaivannäköni tuloksista minun sydämeni iloitsi, sen palkan sain kaikesta ponnistelustani."


1. Kun. 10:4-9: "Saban kuningatar sai nähdä, miten viisas Salomo oli. Hän näki myös, millaisen palatsin Salomo oli rakentanut, millaisia ruokia hänen pöydässään tarjottiin, miten hänen alaisensa asuivat ja miten palvelu oli hovissa järjestetty. Hän näki palvelusväen asut, samoin juomanlaskijat ja heidän asunsa sekä polttouhrit, jotka kuningas uhrasi Herran temppelissä. Tämän kaiken kuningatar näki, ja hän mykistyi ihmetyksestä. Hän sanoi kuninkaalle: "Totta se oli, mitä minä maassani kuulin sinusta ja viisaudestasi. Minä en uskonut niitä puheita ennen kuin nyt tulin ja näin kaiken omin silmin. Eihän minulle ole kerrottu tästä puoliakaan. Sinulla on viisautta ja kaikkea hyvää paljon enemmän kuin olin kuullut. Onnellisia ovat sinun vaimosi, onnellisia nämä palvelijat, jotka jatkuvasti saavat olla luonasi ja kuunnella viisaita sanojasi! Kiitetty olkoon Herra, sinun Jumalasi, joka on mieltynyt sinuun niin, että on asettanut sinut Israelin valtaistuimelle. Koska Herra rakastaa ikuisesti Israelia, hän on pannut sinut kuninkaaksi pitämään voimassa lakia ja oikeutta."

 

Christina Perri - A Thousand Years - Tuhatvuotinen rauhanvaltakunta 

..And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more... 

 


  

 

Viini on jalo juoma, jonka laaduissa on suuria eroja


Onko viineissä eroja todellisia eroja? Viinikulttuuria harrastavat tietävät, että viineillä on suuriakin eroja. Vanhoissa James Bond -elokuvissa tilataan usein Dom Perignon -shampanjan vuosikertaa 1957, joka lienee ollut silloin tämän kuohuviinin paras ja kallein vuosikerta. Espanjan viinitiloilla vieraat saavat haistella eri rypälelajikkeiden tuoksua näyttelyssä olevan luukun kautta ja huomata, miten suuri eroja niissä on jo pelkässä tuoksussa. Viinitilojen museoissa on käsikäyttöisiä viinipuristimia, jollaisesta Johannes Gutenberg kehitti ensimmäisen painokoneensa, millä hän alkoi painamaan Raamattuja vuodesta 1455 lähtien (Gutenbergin Raamattu). Painokoneen ansioista Raamatut tulivat tavallisen kansan saataville, joten viinillä ja Jumalan Sanalla on tällainenkin yhteys. 


Yeshua vertasi itseään viinipuuhun ja Taivaan Isää viinitarhuriksi, joka leikkaa puusta pois huonoa hedelmää tekevät oksat, jotta hyvää hedelmää tekevät oksat menestyivät entistä enemmän.


Joh. 15:1-6: "Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa. "Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu. Kuivat oksat kerätään ja viskataan tuleen, ja ne palavat poroksi."


Eräs mies sai konkreettisesti tuntea viinien makujen, tuoksujen ja värien erot jo vuosia sitten matkalla Unkarin viinialueelle Tokajiin (Wikipedia), joka on kuuluisa makeasta valkoviinistä Tokaji Aszú:sta (artikkeli). Saavuttuaan viinitehtaan luokse he laskeutuivat portaita alas syvälle kukkulan alle, jossa oli viinikellarit. Käytävien kiviseinät olivat täynnä jalohometta, joten hän ihmetteli, minne sitä oikein on joutunut. Syvältä maan alta löytyi kuitenkin siisti ravintola, jonne tuli tehtaan johtava viinimestari paikalle. Vierailun järjestämisessä oli avustanut Suomen suurlähetystön kaupallinen sihteeri ja matkallamme mukana ollut itäkaupan professori Urpo Kivikari tulkkasi unkaria suomeksi, joten saimme poikkeuksellista vieraanvaraisuutta.


Est. 1:7-8: "Juotavaa tarjottiin kultapikareista, jotka kaikki olivat erilaisia, ja kuninkaan palatsin parhaita viinejä oli yllin kyllin, kuten kuninkaan pidoissa kuuluu olla. Maljapakkoa ei kuitenkaan ollut, sillä kuningas oli antanut palveluskuntansa päälliköille määräyksen noudattaa kunkin vieraan toivomuksia."


Viinimestari kertoi, että tämä esittely kestäisi neljä tuntia, mutta aikataulusyistä viinejä maistellaan vähän nopeammin. Aluksi meille esiteltiin perustason viinejä ja laatu parani koko ajan. Viinimestari vaikutti erittäin asiantuntevalta. Parin tunnin jälkeen heille tuotiin maisteltavaksi viinialueen valioviinejä. Viimeiseksi heille esiteltiin Tokaji Aszú, jota saa 3-6 puttonin laatuina. Mitä enemmän puttoneita, sen makeampaa ja kalliimpaa viini on. Lopuksi heille tuotiin tämän viinin kaikkein parhaat laadut maistettavaksi. Heille oli aivan uskomaton kokemus tuntea suussaan, miten paljon parempaa oli kaikkein paras vuosikerta verrattuna niihin viineihin, joita saimme aluksi maistaa. Tokajin viinialueen paras viini oli huikean hyvää ja ikimuistoinen kokemus. Viinimestari kertoi, ettei tätä laatua ole enää paljoa varastossa. Kaupassa parhaan vuosikerran hinta oli huomattavan korkea. 


Ps. 34:9 (1933/38): "Maistakaa ja katsokaa, kuinka Herra on hyvä. Autuas se mies, joka häneen turvaa!"

 

1. Piet. 2:2-3: "Niin kuin vastasyntyneet lapset tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa, jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen. Olettehan te "maistaneet Herran hyvyyttä"."  


Eräällä miehellä oli yli kymmenen vuotta sitten tilaisuus illallistaa Oulussa kaupungin yhdestä parhaasta ravintolasta. Vastapäätä istui paikallisen olutseuran puheenjohtaja, jolla on paljon asiantuntemusta oluista. Siitä kehkeytyi keskustelu, ettei aina tarvitse juoda päivällisellä viiniä, vaan hiilihappopitoinen ja miedompi laatuolut voisi olla jopa parempi ruokajuoma. Olutseuran puheenjohtaja yhtyi tähän varauksetta ja innostui kertomaan, miten eri ruokalajeille voi löytyä laadukkaat oluet viinin sijaan. Juomassa oleva hiilihappo parantaa ruoan makua, minkä vuoksi kuohuviini, olut ja kivennäisvesi sopivat hyvin ruokajuomaksi laaturuokien kanssa. 


Ruoka maistuu paremmalta myös korkealla vuorella ja lentokoneessa, koska korkea ilmanala parantaa ruuan makua, ulkonäköä, väriä, tuoksua ja jopa säilyvyyttä (artikkeli). Lopun aikojen maan mullistusten jäljiltä Jerusalemin Temppelivuori tulee olemaan maailman korkein vuori, joten siellä on erityisen otolliset olosuhteet aterioida hyvältä maistuvia ruokia.


5. Moos. 14:26: "Ostakaa sillä rahalla kaikkea, mitä mielenne tekee, nautoja, lampaita ja vuohia, viiniä tai olutta tai muuta mieleistänne, ja syökää ja iloitkaa siellä perheinenne Herran, Jumalanne edessä."


Jes. 2:2-3 (1933/38): "Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, kukkuloista korkeimpana, ja kaikki pakanakansat virtaavat sinne. Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana"."


2. Moos. 24:9-11: "Mooses ja Aaron, Nadab ja Abihu sekä seitsemänkymmentä Israelin vanhinta lähtivät vuorelle. He näkivät Israelin Jumalan, ja se millä hän seisoi oli kuin safiirikiveä, kirkas kuin taivas itse. Näitä Israelin valittuja vastaan hän ei nostanut kättään. He saivat katsella Jumalaa, ja he söivät uhriaterian."

 

Joe Cocker & Jennifer Warnes - Up Where We Belong


Who knows what tomorrow brings

In a world, few hearts survive

All I know is the way I feel

When it's real, I keep it alive


The road is long, there are mountains in our way

But we climb a step every day


Love lift us up where we belong

Where the eagles cry on a mountain high

Love lift us up where we belong

Far from the world below, up where the clear winds blow…

 



Taivaan Isä on kutsunut paljon vieraita Poikansa häihin, mutta harva halusi tulla


Yeshua vertasi Taivasten Valtakuntaa kuninkaan pojan häihin, johon oli valmistettu paljon korkealuokkaisia herkkuja. Kuningas lähetti kutsuja kansalle, mutta ketään ei kiinnostanut. Toiset halusivat mennä pellolle työhön, koska sehän toi heille itselleen vaurautta. Toiset suhtautuivat vihamielisesti kuninkaan lähettiläisiin ja pieksivät heidät. Tässä vertauksessa Yeshua kertoo, miten Taivaan Isä kokee sen, kun ihmiset eivät ole ollenkaan kiinnostuneet Hänestä vaan lähinnä maallisista mukavuuksista. Vaikka Isä lupaisi olla hyvinkin vieraanvarainen, Hänet torjutaan. Kun Isä lähettää profeettoja kutsumaan ihmisiä tulemaan luokseen, profeettoja pilkataan, piestään ja jopa murhataan. Tämän vertaus kertoo, miksi on olemassa helvetti. Miksi Jumala heittää viimeisellä tuomiolla niin paljon ihmisiä tuliseen järveen. Kuningas lopulta lähetti armeijansa surmaamaan murhaajat ja polttamaan heidän kaupunkinsa. Sen jälkeen kuningas lähetti hakemaan kaikki kurjat ja köyhät ihmiset häävieraiksi, kunnes häiden pitopaikka tuli täyteen.


Matt. 22:1-14: "Jeesus jatkoi vertauspuheitaan ja sanoi heille: "Taivasten valtakuntaa voi verrata kuninkaaseen, joka valmisti häät pojalleen. Hän lähetti palvelijoitaan kutsumaan häävieraita, mutta kutsun saaneet eivät tahtoneet tulla. Silloin hän lähetti toisia palvelijoita ja käski heidän sanoa kutsutuille: 'Olen valmistanut ateriani, härät ja syöttövasikat on teurastettu, kaikki on valmiina. Tulkaa häihin!' Mutta kutsun saaneista toiset eivät välittäneet siitä, vaan menivät muualle, kuka pellolleen, kuka kaupoilleen, toiset taas ottivat kuninkaan palvelijat kiinni, pieksivät heitä ja löivät heidät hengiltä. Silloin kuningas vihastui. Hän lähetti sotajoukkonsa, surmasi murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa. Sitten kuningas sanoi palvelijoilleen: 'Kaikki on valmiina hääjuhlaa varten, mutta kutsutut eivät olleet juhlan arvoisia. Menkää nyt teille ja toreille ja kutsukaa häihin keitä vain tapaatte.' Palvelijat menivät ja keräsivät kaikki, jotka he tapasivat, niin pahat kuin hyvät, ja häähuone täyttyi aterialle tulleista. "Kun kuningas tuli sisään katsomaan juhlavieraitaan, hän näki siellä miehen, jolla ei ollut hääpukua. Hän kysyi tältä: 'Ystäväni, kuinka saatoit tulla tänne ilman häävaatteita?' Mies ei saanut sanaa suustaan. Silloin kuningas sanoi palvelijoilleen: 'Sitokaa hänet käsistä ja jaloista ja heittäkää ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita. Monet ovat kutsuttuja, mutta harvat valittuja.'"


Joel 2:32: "Mutta jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu. Siionin vuori ja Jerusalem on turvapaikka, niin Herra on luvannut. Ne, jotka Herra kutsuu, ne pelastuvat."


Monet köyhät ja kurjat tulivat paikalle, koska heillä ei ollut mitään omaisuutta tai omia hääjuhlia, mikä olisi pitänyt heitä rahanhimon vankeina. Häävieraiden joukkoon oli kuitenkin tullut henkilöitä, jotka eivät olleet pukeutuneet asiallisesti hääpukuun, joka on vertaus vanhurskaista teoista. Lopulta juhlasalista poistettiin ne, joilla ei ollut vanhurskaita lain tekoja (Room. 2:13, Jaak. 2:24). Köyhä ihminen ei tarvitse rahaa hankkiakseen puhdasta, silitettyä ja valkoista hääpukua. Se hankitaan noudattamalla lakia ja pestään puhtaan valkoiseksi Kristuksen veressä.


Ilm. 7:14, 19:7-9: "..Nämä ovat päässeet suuresta ahdingosta. He ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä…   ..Iloitkaamme ja riemuitkaamme, antakaamme hänelle kunnia! Nyt on tullut Karitsan häiden aika. Hänen morsiamensa on valmiina, hänen ylleen on puettu hääpuku, hohtavan valkea pellavapuku. Se pellavapuku tarkoittaa pyhien vanhurskaita tekoja. Enkeli sanoi minulle: "Kirjoita: Autuaita ne, jotka on kutsuttu Karitsan hääaterialle…"


Jaak. 2:24, 26: "Näette siis, että ihminen osoittautuu vanhurskaaksi tekojen, ei yksistään uskon perusteella…   ..Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."


Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."


Kutsu Karitsan hääjuhlaan - Let the River Run (New Jerusalem)


..It's asking for the taking.

Trembling, shaking.

Oh, my heart is aching.


We're coming to the edge,

Running on the water,

Coming through the fog,

Your sons and daughters.


Let the river run,

Let all the dreamers

Wake the nation.

Come, the New Jerusalem.


Silver cities rise,

The morning lights…



Joka kieltäytyy noudattamasta lakia, hän ei ole yhtä Kristuksen kanssa


Yeshua kertoi toisessa vertauksessa, miten mies järjesti suuret pidot ja kutsui arvovieraita. Kutsutut olivat itsekkäitä ja ajattelivat vain omaa mukavuuttaan. Kuka halusi vain mennä peltotöihin rikastuakseen entistä enemmän. Toinen halusi mennä kokeilemaan pelolla juuri hankkimiaan uusia härkiä ikään, kuin joku olisi ostanut uusia autoja, joita halusi mennä kokeilemaan. Joku oli juuri mennyt naimisiin ja halusi viettää yhteistä aikaa uuden vaimonsa kanssa. Kaikki rikkaat olivat hyvin itsekkäitä. Sitten mies kutsui köyhät, sokeat sekä vammaiset juhliin ja vannoi, ettei hänet torjuneet pääse enää hänen juhlapöytäänsä nauttimaan ateriasta. Nämä vertaukset osoittavat, miten loukkaantunut on Taivaan Isä, jos ihmiset rakastavat enemmän maallisia mukavuuksia kuin Häntä.


1. Tim. 6:9-10: "Ne, jotka tahtovat rikastua, joutuvat kiusaukseen ja lankeavat ansaan, monenlaisten järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan, jotka syöksevät ihmiset tuhoon ja perikatoon. Rahanhimo on kaiken pahan alkujuuri. Rahaa havitellessaan monet ovat eksyneet pois uskosta ja tuottaneet itselleen monenlaista kärsimystä."


Luuk. 14:15-24: "Tämän kuullessaan sanoi eräs pöytävieraista Jeesukselle: "Autuas se, joka saa olla aterialla Jumalan valtakunnassa." Jeesus vastasi näin: "Eräs mies järjesti suuret pidot ja oli kutsunut paljon vieraita. Kun pitojen oli määrä alkaa, hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: 'Tulkaa, kaikki on jo valmiina.' Mutta yksi toisensa jälkeen nämä alkoivat esittää verukkeita. 'Olen ostanut pellon', sanoi yksi, 'minun täytyy mennä katsomaan sitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.' 'Ostin viisi härkäparia', sanoi toinen, 'ja olen lähdössä kokeilemaan niitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.' Kolmas sanoi: 'Olen juuri mennyt naimisiin enkä siksi voi tulla.' "Palvelija palasi ja kertoi tämän herralleen. Silloin isäntä vihastui ja sanoi palvelijalle: 'Mene kiireesti kaupungin kaduille ja toreille ja tuo tänne köyhät ja raajarikot, sokeat ja rammat.' Palvelija tuli sanomaan: 'Herra, olen tehnyt niin kuin käskit, mutta vielä on tilaa.' Silloin herra sanoi: 'Mene maanteille ja kylien kujille ja vaadi ihmisiä tulemaan, jotta taloni täyttyisi. Ja siitä voitte olla varmat, että yksikään noista, jotka minä kutsuin, ei pääse minun pitopöytääni!'"


Matt 5:3-12: "Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta. Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen. Autuaita kärsivälliset: he perivät maan. Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan. Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan. Autuaita puhdassydämiset: he saavat nähdä Jumalan. Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen. Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta. "Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri. Niinhän vainottiin profeettojakin, jotka elivät ennen teitä."


Yeshua kertoi, että vain hyvin harva uskovainen pelastuu. Moni oli kuullut Yeshuan (Jeesuksen) opetusta, mutta Hän sanoo heille, etteivät he pääse aterioimaan Hänen kanssaan. Syyksi Yeshua mainitsee, ettei Hän tunne heitä. Joku voi ihmetellä, että eikö Yeshua nyt tunne kaikki ihmiset? Asian ymmärtää paremmin heprean kielen kautta, jota Yeshua puhui. Hepreassa sana 'jada' merkitsee tuntea tai (avioparin) yhdyntää (verti. 1. Moos. 4:1). Sulhanen ei tunne morsiamia, jotka eivät ole olleet Hänen kanssa yhtä. Kuka on sellainen uskova, joka ei ole kuitenkaan yhtä Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen) kanssa? Jos joku kristitty ei ole tehnyt parannusta laittomuudesta, hän ei ole koskaan ollut yhtä Kristuksen kanssa, vaikka hän olisi tehnyt profetoinut tai jopa ihmeitä Jeesuksen Kristuksen nimessä (Matt. 7:21-23). Jotta voi olla yhtä Kristuksen kanssa, tulee noudattaa lakia (Matt. 5:17-20, 19:16-19; Joh. 12:49-50). Suurimmalle osalle kristityistä viimeinen tuomio on katkera paikka. Vaikka he olisivat ylistäneet Jeesusta sunnuntaisin herätyskokouksissa ja syöneet joulukinkkua, niin sitten he saavat kuulla, etteivät he saaneet syntien sovitusta ja pelastusta, koska he tekivät laittomuutta (Room. 2:27, Hepr. 10:26-28).


Matt. 7:21-23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'." (laittomuutta tarkoittava kreikkalainen sana 'anomia' tulee sanoista 'a' jotain vastaan ja 'nomos' laki)


Luuk. 13:23-30: "Joku kysyi häneltä: "Herra, onko niin, että vain harvat pelastuvat?" Jeesus vastasi: "Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille: monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene. "Tulee hetki, jolloin talon isäntä nousee ja sulkee oven. Kun te sitten seisotte ulkona, kolkutatte ovelle ja huudatte: 'Herra, avaa meille!', hän vastaa: 'Keitä te olette? En tunne teitä.' Silloin te alatte selittää: 'Mehän söimme ja joimme sinun kanssasi, ja sinä opetit meidän kaduillamme.' Mutta hän sanoo: 'Keitä te olette? En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, kaikki te vääryydentekijät.' "Siellä te itkette hammasta purren, kun näette Abrahamin ja Iisakin ja Jaakobin ja kaikki profeetat Jumalan valtakunnassa mutta huomaatte, että teidät itsenne on suljettu ulos. Idästä ja lännestä, pohjoisesta ja etelästä tulee ihmisiä, jotka käyvät aterialle Jumalan valtakunnassa. Monet viimeiset ovat silloin ensimmäisiä, monet ensimmäiset viimeisiä." 


Joh. 17:21-22: "Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. "Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä."


Yeshua kertoi rikkaasta miehestä sekä köyhästä ja sairaasta Lasaruksesta, jota rikas mies ei auttanut. Rikas mies oli tuomittu helvetin tuleen ja Lasarus pääsi Taivaaseen (Luuk. 16:19-31). Mielenkiintoista tässä kertomuksessa on se, ettei Yeshua mainitse rikasta miestä nimeltä. Yeshua ei siis tunnusta tuntevansa niitä, jotka lopulta päätyvät tuliseen järveen (1. Kor. 8:3). Tämä on itämainen tapa sanoa, etteivät he ole Yeshuan ystäviä (Joh. 15:13-15). Tuomittu on nimensä ja kaiken arvonsa menettänyt henkilö (Ilm. 3:5). Taivasten Valtakunnassa kutsutaan kaikkein alhaisimmaksi niitä, jotka on tuomittu tuliseen järveen (Matt. 5:19-20).


Luuk. 16:19-24 (Jeesus opettaa): "Oli rikas mies. Hänen vaatteensa olivat purppuraa ja hienointa pellavaa, ja päivästä päivään hänen elämänsä oli pelkkää ylellisyyttä ja juhlaa. Mutta hänen porttinsa pielessä virui köyhä Lasarus, täynnä paiseita. Köyhä olisi nälkäänsä halunnut syödä niitä ruokapaloja, joita rikkaan pöydältä putoili. Koiratkin tulivat siihen ja nuolivat hänen paiseitaan. "Sitten köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Abrahamin huomaan. Rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin. Kun hän tuonelan tuskissa kohotti katseensa, hän näki kaukana Abrahamin ja Lasaruksen hänen rintaansa vasten. Silloin hän huusi: 'Isä Abraham, armahda minua! Lähetä Lasarus tänne, että hän kastaisi sormenpäänsä veteen ja vilvoittaisi kieltäni. Näissä liekeissä on kauhea olla.'"


Ilm. 3:5: "Se, joka voittaa, saa ylleen valkeat vaatteet, enkä minä pyyhi hänen nimeään elämän kirjasta, vaan tunnustan hänet omakseni Isäni ja hänen enkeliensä edessä."


Yeshua myös sanoi, ettei ketään voi saada uskomaan, jos ihminen ei kuuntele Moosesta ja profeettoja. Mooseksen laissa on kaikkia kansoja velvoittavia Jumalan käskyjä, kuten on Uudessakin testamentissa (Room. 2:9-13, Room. 2:27, Apt. 10:34-35). Jos ette tottele Mooseksen lakia, ette usko myöskään Kristusta. 


1. Kor. 8:3: "Mutta jos joku rakastaa Jumalaa, hänet Jumala tuntee."


1. Joh. 5:3: "Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."


Luuk. 16:27-31: "Rikas mies sanoi: 'Isä, minä pyydän, lähetä hänet sitten vanhempieni taloon. Minulla on viisi veljeä -- hänen pitäisi varoittaa heitä, etteivät hekin joutuisi tähän kärsimyksen paikkaan.' Abraham vastasi: 'Heillä on Mooses ja profeetat. Kuulkoot heitä.' 'Ei, isä Abraham', mies sanoi, 'mutta jos joku kuolleiden joukosta menisi heidän luokseen, he kääntyisivät.' Mutta Abraham sanoi: 'Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä saada uskomaan, vaikka joku nousisi kuolleista.'"


Joh. 5:46: "Jos te uskoisitte Moosesta, uskoisitte myös minua -- juuri minusta hän on kirjoittanut."


Jaak. 2:26: "Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."


Paavali tunnusti uskovansa kaiken sen, mitä Mooseksen laissa ja profeetoissa sanottiin sekä sanoi noudattavansa niitä. Jos joku ei toimi samalla tavalla, häntä Yeshua ei tunne viimeisellä tuomiolla ja hän joutuu rikkaan miehen joukkoon tuliseen järveen.


Apt. 24:14, 25:8, 28:23: "Mutta sen minä sinulle tunnustan, että kuljen sitä tietä, jota he sanovat lahkoksi, ja näin palvelen isieni Jumalaa: kaiken sen, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan, minä uskon…   ..Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan…    ..Aamuvarhaisesta iltamyöhään Paavali todisti heille Jumalan valtakunnasta ja selitti sitä. Mooseksen lakiin ja profeettoihin vedoten hän yritti taivuttaa heidät uskomaan Jeesukseen."


Vertaus kymmenestä morsiamesta, joista vain viisi pääsi Kristuksen vaimoksi


Yeshualla on kuuluisa vertaus miehestä, joka oli kihloissa 10 neitsyen (morsiusneidon) kanssa ja hääpäivänä vain viisi viisasta neitsyttä pääsi naimisiin sulhasen kanssa, mutta viisi tyhmää jäivät oven taakse (Matt. 25:1-13). Neitsyt on vertaus krististitystä, joka on tullut uskoon, mutta ei ole vielä pelastunut Kristuksen luokse, kuten sulhanen ei ole vielä yhtynyt kihlaamaansa neitsyeeseen, joten morsiamesta ei ole vielä tullut vaimoa.

 

Joku voi ihmetellä, miksi Yeshua ottaa vertauksen miehestä, jolla on useita vaimoja? Mooseksen laki sallii miehelle useita vaimoja, minkä Yeshua myös hyväksyi (2. Moos. 21:20, 2. Aik. 24:2-3, Matt. 5:17-20). Miehen moniavioisuus sopii sikäli tähän vertaukseen, koska avioliitto on kuva Kristuksen ja seurakunnan välisestä suhteesta, jossa on yksi sulhanen ja useita morsiamia (Ef. 5:31-33). Jesaja profetoi, että tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan alussa on paljon miehiä, joita kutakin kosii seitsemän naista, koska lopun aikojen sodissa on kuollut niin paljon miehiä, ettei miehiä riitä kaikille naisille (Jes. 3:16-4:6, opetusvideo).


Jes. 4:1-5: "Sinä päivänä seitsemän naista tarttuu yhteen mieheen, ja he sanovat: -- Me syömme kyllä omaa leipäämme ja pukeudumme omiin vaatteisiimme, kunhan vain saamme käyttää sinun nimeäsi ja pääsemme naimattomuuden häpeästä. Sinä päivänä Herra antaa versonsa nousta maasta kauniina ja ylväänä. Rehevänä ja kukoistavana nousee maan hedelmä henkiin jääneille israelilaisille. Ja Siionin jäljelle jääneitä ja Jerusalemissa jäljellä olevia kutsutaan pyhiksi -- kaikkia, jotka on kirjoitettu elävien kirjaan Jerusalemissa. Kun Herra on huuhtonut pois Siionin tyttärien lian ja poistanut Jerusalemista sen verivelat oikeuden hengellä, puhdistavalla hengellä, hän nostaa Siionin vuoren ylle ja sinne kokoontuneiden ylle päiväksi pilven ja yöksi savupatsaan ja tulen loimun. Ja Herran kirkkaus on oleva kattona kaiken yllä."


Matt. 5:18 (Jeesus sanoo): "Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."


Juutalaisten perinteeseen kuuluu, että sulhanen ja morsian antavat ensin avioliittolupauksen toisilleen, jolloin he menevät kihloihin. Morsian alkaa valmistaa itselleen hääpukua ja sulhanen menee rakentamaan perheelle kotia. Kun koti on saatu valmiiksi ja hääjuhla on valmistettu, niin sulhanen tulee yllättäen hakemaan morsiamensa hääjuhlaan. Vertauksessa 10 neitsyttä valvoivat yömyöhään asti odottamassa sulhasta. Viisaat olivat ottaneet lamppuihin riittävästi öljyä, mutta tyhmillä ei ollut öljyä. Öljy on vertus Pyhästä Hengestä. Vain viisaat neitsyet pääsivät naimisiin sulhasen kanssa, koska he olivat täyttyneet Pyhästä Hengestä. Tyhmät eivät pääsee Karitsan häihin mukaan, koska heiltä puuttui Pyhä Henki.


Matt. 25:1-12 (2017): "Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ottamaan ylkää vastaan. Mutta viisi heistä oli ymmärtäväistä ja viisi tyhmää. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa sekä lamppunsa. Yljän viipyessä heille kaikille tuli uni, ja he nukkuivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Tulkaa ottamaan häntä vastaan.' Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä lamppumme sammuvat.' Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: 'Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjien luo ostamaan itsellenne.' Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli, ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häihin, ja ovi suljettiin. Myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti sanon teille: en tunne teitä.'"


Sananl. 6:23: "Käsky on lamppu, opetus on valo, kuri ja kasvatus on elämän tie." (opetus on hepreaksi 'torah', joka merkitsee myös lakia)

Sananl. 6:23 (King James Version): "For the commandment is a lamp; and the law is light; and reproofs of instruction are the way of life:" 

Sananl. 13:9 (2017): "Vanhurskaitten valo loistaa iloisesti, mutta jumalattomien lamppu sammuu."

Sananl. 13:9 (King James Version): "The light of the righteous rejoiceth: but the lamp of the wicked shall be put out." (lamppu sammutetaan)

1. Tess. 5:19, 22-23: "Älkää sammuttako Henkeä... ..Pysykää erossa kaikesta pahasta. Itse rauhan Jumala pyhittäköön teidät kokonaan ja varjelkoon koko olemuksenne, teidän henkenne, sielunne ja ruumiinne, niin että olette nuhteettomat Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa."

Ilm. 2:5: "Muista siis, mistä olet langennut, käänny ja palaa tekemään ensi ajan tekoja. Ellet tee parannusta, minä tulen luoksesi ja siirrän lamppusi paikaltaan." ("siirrän lamppusi paikaltaan" = lamppu sammutetaan ja viedään pois paikaltaan)

Madonna - Like a Virgin


I made it through the wilderness

Somehow I made it through

Didn't know how lost I was until I found you

I was beat, incomplete, I'd been had

I was sad and blue, but you made me feel

Yeah, you made me feel shiny and ne


Like a virgin

Touched for the very first time

Like a virgin

When your heart beats next to mine…




 

Laulujen laulussa kuningas Salomo tuli juhlapuvussa ja loisteliaalla kantotuolilla hakemaan morsiantaan valiosotilaiden saattamana (Laul.l. 3:6-11). Tätä voisi verrata juhlavaan kuninkaalliseen saattueeseen, jossa kuningas saapuu loistoautolla hakemaan morsiantaan. Tämän esikuvan mukaisesti myös Jumalan Poika tulee hakemaan morsiusseurakuntansa täydessä loistossaan. Tällä kertaa Hän ei ratsasta halvalla aasin varsalla, vaan Hän laskeutuu kerbien kantamalla valtaistuimella pilvessä ja tulee Messiaan temppeliin itäisestä portista sisälle (Hes. 1:3-28, 43:1-7; Apt. 1:9-11). Hänen morsiusseurakuntansa lentää ilmaan Sulhastaan vastaan, mihin kuuluu erityisesti 144000 messiaanista juutalaista (Ilm. 7:3-4, 11:1-2, 14:1-5). Joku voi kysyä, etteikö Hän ratsastakaan valkoisella hevosella Jerusalemiin? Se tapahtuu myöhemmin, kun Hän menee Harmageddoniin sotimaan viitta täynnä veren roiskeita (Jes. 63:1-6, Sak. 14:3-5, Ilm. 19:11-16), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Harmageddon on ratkaisutaistelu'.


Laul.l. 3:6-11: "Mikä tuolta tulee? Mikä saapuu autiomaasta? Se kohoaa kuin savupatsas, se tuoksuu mirhalta ja suitsukkeelta, outojen maiden ihojauheilta. Katsokaa! Se on Salomon kantotuoli! Sitä saattaa kuusikymmentä soturia, Israelin sotajoukon parhaimmisto, miekkamiehiä kaikki, sotimaan tottuneita. Jokaisella on kupeellaan miekka yön kauhuja vastaan. Libanonin puista on tehty kuningas Salomon kantotuoli. Sen pylväät ovat hopeaa, sen selkänoja on kultaa ja patja purppuraa, sen seiniä kaunistaa rakkaus. Tulkaa ulos, Jerusalemin tytöt! Katsokaa, Siionin tyttäret: tässä on kuningas Salomo! Hän kantaa kruunua, jonka äidiltään sai tänään, hääpäivänään, suurena ilonpäivänään!"


2. Tess. 1:7-8: "..kun Herra Jeesus väkevien enkeleittensä kanssa ilmestyy taivaasta tulenlieskojen keskellä…"


Jes. 66:15: "Katso, Herra saapuu tulenlieskassa, hänen vaununsa ovat kuin pyörretuuli…"


Hes. 1:3-4, 43:2-7: "..Kebarjoen varrella. Siellä häneen tarttui Herran käsi. Tämän minä näin: Pohjoisesta tuli myrskytuuli ja suuri pilvi, joka liekehti tulta ja levitti loistetta ympärilleen. Tulen keskusta säihkyi kuin sula kulta…   ..Ja minä näin: Idästä saapui Israelin Jumalan kirkkaus. Sen ääni oli kuin suurten vesien pauhu, ja Herran kirkkaus sai maan hohtamaan. Näky, jonka minä näin, oli samanlainen kuin se, minkä olin aikaisemmin nähnyt, se oli niin kuin se, minkä näin, kun Herra tuli hävittämään kaupunkia, niin kuin se, minkä olin Kebarjoen rannalla nähnyt. Minä heittäydyin maahan kasvoilleni. Herran kirkkaus meni temppeliin portista, joka on itää kohti. Henki nosti minut maasta ja vei minut sisempään esipihaan, ja minä näin, että Herran kirkkaus täytti temppelin. Joku puhutteli minua, ja minä kuulin sen äänen tulevan temppelistä -- mies seisoi yhä minun vieressäni. Ääni sanoi minulle: "Ihminen, tämä on minun valtaistuimeni sija ja koroke minun jalkojeni alla. Täällä minä olen asuva Israelin kansan keskellä ikuisesti…"


Matt. 25:6: "Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!'"


1. Tess. 4:16-17: "Itse Herra laskeutuu taivaasta ylienkelin käskyhuudon kuuluessa ja Jumalan pasuunan kaikuessa, ja ensin nousevat ylös ne, jotka ovat kuolleet Kristukseen uskovina. Meidät, jotka olemme vielä elossa ja täällä jäljellä, temmataan sitten yhdessä heidän kanssaan pilvissä yläilmoihin Herraa vastaan. Näin saamme olla aina Herran kanssa."


Joh. 14:2-3: "Minun Isäni kodissa on monta huonetta -- enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen."


Limahl - Never Ending Story - Kristuksen morsiamet ovat viisaita neitsyitä


Turn around

Look at what you see

In her face

The mirror of your dreams


Make believe I'm everywhere

Given in the light

Written on the pages

Is the answer to a never ending story…


 


Viisaat morsiamet noudattavat uskollisesti lakia, mutta tyhmät elävät laittomuudessa


Kuka on sitten viisas ja kuka tyhmä. Raamatun mukaan viisaita ovat ne, jotka noudattavat lakia. Jos tyhmä alkaa noudattaa lakia, hänestä tulee viisas.


Ps. 19:8-10 (2017): "Herran laki on täydellinen. Se virvoittaa sielun. Herran todistus on vahva. Se tekee tyhmästä viisaan. Herran asetukset ovat oikeat. Ne ilahduttavat sydämen. Herran käskyt ovat selkeät. Ne valaisevat silmät. Herran pelko on puhdas, se pysyy iäti. Herran oikeudet ovat todet, kaikki tyynni vanhurskaat."


Ps. 111:10: "Herran pelko on viisauden alku, viisas se, joka hänen tahtonsa täyttää..."


Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."


Room. 7:12 (1933/38): "..laki on kuitenkin pyhä ja käskysana pyhä, vanhurskas ja hyvä."


Samalla tavalla voi erottaa kristityt, joilla on Pyhä Henki ja joilla ei ole. Yeshua opettaessaan tästä asiasta Hän viittasi Hesekielin kirjan profetiaan uudesta liitosta (Joh. 3:5, Hes. 36:25-27). Yeshua vaati ihmisen muuttumista uudeksi ihmiseksi kastevedestä ja Pyhästä Hengestä, muuten ihminen ei tule näkemään Herraa. Hesekiel profetoi, että uudessa liitossa Herra vihmoo ihmisten päälle synneistä puhdistavaa vettä, mikä tarkoittaa uskovien upotuskastetta (4. Moos. 8:7; Apt. 2:38, 22:16; lisää artikkelissa). Herra antaa Pyhän Henkensä ihmisen sydämeen, jotta hän noudattaisi Mooseksen lakia (Apt. 24:14, 25:8, 28:23). 


Joh. 3:5: "Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan."


4. Moos. 8.7: "Heidän puhdistamisekseen sinun on pirskotettava heidän päälleen synneistä puhdistavaa vettä…"


Apt. 22:16: "Älä vitkastele. Huuda avuksi hänen nimeään, nouse ja anna kastaa itsesi, anna pestä syntisi pois.'"


Hes. 36:25-27 (1933/38): "Ja minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte; kaikista saastaisuuksistanne ja kaikista kivijumalistanne minä teidät puhdistan. Ja minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan teidän sisimpäänne. Minä poistan teidän ruumiistanne kivisydämen ja annan teille lihasydämen. Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun käskyjeni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne."


Pyhän Hengen saavat ne, jotka uskovat Yeshua HaMashiachiin, kuten laki ja profeetat kertovat Messiaasta. Yeshuan aikana ei ollut vielä Uuden testamentin kirjoja, joten Yeshua viittasi Vanhassa testamentissa oleviin Messias profetioihin. Joka uskoo Yeshuaan, kuten Messiaasta on profetoitu, hän saa Pyhän Hengen. 


Joh. 7:37-39 (2017): "Mutta juhlan viimeisenä, suurena päivänä Jeesus seisoi, huusi ja sanoi: "Jos joku janoaa, tulkoon minun tyköni ja juokoon. Joka uskoo minuun, kuten Raamattu sanoo, hänen sisimmästään on juokseva elävän veden virrat." Mutta sen hän sanoi Hengestä, jonka ne saavat, jotka uskoivat häneen…"


Vanhan testamentin Messias profetioissa ei sanota missään, että Messias tulisi vapauttamaan ihmiset tai pakanat velvollisuudesta noudattaa Mooseksen lakia vaan sanotaan, että Messias palauttaa Mooseksen lain noudattamisen Israelin lisäksi kaikkiin muihinkin kansoihin (Jer. 31:31-34, Matt. 5:17-20). Jos joku sanoo, että Kristuksen ristinkuolema lopetti lain, hän uskoo toiseen Jeesukseen ja väärään evenkeliumiin, mistä Raamattu ei kerro ja hän voi saada sisimpäänsä jopa eksyttävän hengen, joka tekeytyy Jeesukseksi, vaikka ei ole Jeesus (2. Kor. 11:3-4, 13-15; 1. Joh. 4:1). Tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan aikana Jumalan Sana ja lain opetus lähtee Jerusalemin temppelistä, jonne pakanat tulevat opiskelemaan Mooseksen lakia. Temppeli on silloin Jehovah Yeshuan (Herran Jeesuksen) valtaistuimen sija (Hes. 37:26-28, 43:4-7). Tästä teemasta kertoo lisää artikkeli: 'Juudan Leijona on Hallitsija, joka palauttaa oikeuden maailmaan'.


Mal. 3:1: "Katso, lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien eteeni. Joutuin temppeliinsä on tuleva Herra, jota te etsitte, ja Liiton Enkeli, jota te rakastatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot." (Liiton Enkeli on yksi Herran Jeesuksen nimistä, mistä kertoo lisää artikkeli)


Jes. 2:2-4 (1933/38): "Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, kukkuloista korkeimpana, ja kaikki pakanakansat virtaavat sinne. Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana". Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan."

 

Jes. 42:1-3 (2017): "Katso, palvelijani, jota tuen, valittuni, johon sieluni on mieltynyt. Olen pannut Henkeni hänen päälleen, hän tuo pakanoille oikeuden. Hän ei huuda eikä korota ääntään eikä anna sen kuulua kaduilla. Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaa lampun sydäntä hän ei sammuta. Hän levittää oikeutta uskollisesti."


Jes. 14:1: "Herra armahtaa Jaakobia ja ottaa jälleen Israelin omaksi kansakseen, ja se saa rauhassa asua omassa maassaan. Siihen maahan asettuneet muukalaiset liittyvät Jaakobin jälkeläisiin ja sulautuvat heihin."
 

Paavali opetti, että Pyhän Hengen hedelmät ovat aina lain mukaisia (Gal. 5:23). Oikeuden (lain) noudattaminen on Pyhän Hengen hedelmä (Ef. 5:9). Uskollisuus on Pyhän Hengen hedelmä (Gal. 5:22). Kun Yeshua (Jeesus) opetti hedelmistä, se perustui Psalmi 1:een, missä määritellään, mikä on hyvää ja huonoa hedelmää (Matt. 7:15-23). Hyvä hedelmä on lain mukainen, vaikka se sisältäisi nuhteita tai peräti tuomioita (esim. Jes. 22:14, Joh. 20:22-23, Ilm. 14:6-7). Laittomuus on aina huono hedelmä (Matt. 7:23) Jos ei ole lain tekoja, ei ole uskoa eikä uskollisuutta (Jaak. 2:17-26).


Gal. 5:22-23: "Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki."


Ef. 5:9: "Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä."

 

Ps. 1: "Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin, ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa vaan löytää ilonsa Herran laista, tutkii sitä päivin ja öin. Hän on kuin puu, vetten äärelle istutettu: se antaa hedelmän ajallaan, eivätkä sen lehdet lakastu. Hän menestyy kaikissa toimissaan. Niin ei käy jumalattomien. He ovat kuin akanat, joita tuuli ajaa. Väärintekijät saavat kerran tuomionsa, syntisillä ei ole sijaa vanhurskaiden joukossa. Herra ohjaa omiensa tietä, mutta jumalattomien tie päätyy tuhoon."


Roomalaiskirjeen luvussa 7 Paavali kertoo, miten ihminen lihalliset himot houkuttelevat tekemään syntiä. Paavali sanoo, että lihallinen ihminen ei pysty hylkäämään syntiä, joten mikä pelastaisi ihmisen synnin orjuudesta? Monet jättävät Roomalaiskirjeen lukemisen tähän ja sanovat, ettei sitä lakia pysty kukaan noudattamaan, joten ei kannata edes yrittää. Se on suuri virhe, koska Paavali jatkaa luvussa 8 asian käsittelyä. Paavali sanoo, että ihminen pystyy noudattamaan lakia, kunhan hän kuolettaa synnin pois Pyhän Hengen antamalla voimalla (Room. 8:6-13). Paavalin korosti, ettei lain kirjaimessa olevat ohjeet riitä motivoimaan ihmistä noudattamaan lakia, mutta Pyhä Henki antaa voiman noudattaa lakia. Paavalin mukaan ihminen siis pystyy täyttämään lain, kunhan hän vain täyttyy Pyhästä Hengestä (Room. 2:25-29). 


Room. 7:14, 8:6-9, 8:13: "Me tiedämme, että laki on hengellinen…   ..Lihan pyrkimykset tuottavat kuoleman, Hengen pyrkimykset elämän ja rauhan. Lihan pyrkimykset sotivat Jumalaa vastaan, sillä ne eivät alistu Jumalan lakiin eivätkä voikaan alistua. Ne, jotka elävät turmeltuneen luontonsa mukaisesti, eivät voi olla Jumalalle mieleen. Te ette kuitenkaan elä oman luontonne vaan Hengen alaisina, jos kerran Jumalan Henki asuu teissä. Mutta se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa…   ..Jos elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää."


Room. 2:27-29: "Ja luonnostaan ympärileikkaamaton, joka täyttää lain, on tuomitseva sinut, joka lainkirjaiminesi ja ympärileikkauksinesi olet lainrikkoja. Sillä ei se ole juutalainen, joka vain ulkonaisesti on juutalainen, eikä ympärileikkaus se, joka ulkonaisesti lihassa tapahtuu; vaan se on juutalainen, joka sisällisesti on juutalainen, ja oikea ympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus Hengessä, ei kirjaimessa; ja hän saa kiitoksensa, ei ihmisiltä, vaan Jumalalta."


Fil. 2:13 (1933/38): "sillä Jumala on se, joka teissä vaikuttaa sekä tahtomisen että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi."


Uudessa liitossa Jumala kirjoittaa Tooran (lain) sydämeen, jotta sitä myös noudatettaisiin. Jumala ympärileikkaa ihmisen sydämen, jotta lihallinen synti kuolee hänestä pois ja tilalle tulee Pyhän Hengen vaikuttama lain noudattaminen (Room. 2:25-29). Kuollut kivisydän vaihdetaan elävään sydämeen (Hes. 36:26-27). Jos joku ei tiedä edes sitä, mitä laissa ja profeetoissa lukee, niin hänen sydämessään ei ole lakia eikä hän ole uudessa liitossa, vaikka hän kuinka paljon puhuisi kielillä ja tekisi ihmeitä Jeesuksen nimessä (Matt. 7:21-23).


Jer. 31:31-34: "Tulee aika", sanoo Herra, "jolloin minä teen uuden liiton Israelin kansan ja Juudan kansan kanssa. Tämä liitto ei ole samanlainen kuin se, jonka tein heidän isiensä kanssa silloin kun tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sen liiton he rikkoivat, vaikka minä olin ottanut heidät omakseni, sanoo Herra. "Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: 'Oppikaa tuntemaan Herra!' Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra. Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään."


Ps. 40:7-8: "Siksi minä sanoin: "Nyt olen tullut, Herra. Kirjaan on kirjoitettu, mitä minun pitää tehdä. Jumalani, minä täytän mielelläni tahtosi, sinun lakisi on minun sydämessäni."


Muissakin uskonnoissa osataan puhua kielillä ja tehdä ihmeitä, joten ne eivät yksin riitä todistamaan, että ihme olisi Jumalasta (5. Moos. 13:1-5; Matt. 7:21-23, 24:24). Helluntaiseurakunnissa ja karismaattisissa luterilaisissa herätysliikkeissä on suuri määrä vääriä profeettoja ja ihmeitä, joka eivät ole Jumalasta, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Sillä maailmassa on monta väärää profeettaa'.


Matt. 24:24: "Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat, jos mahdollista, valitutkin harhaan."


Matt. 7:21-23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."


Jos jollekin kristitylle on hyvin vastenmielistä noudattaa Mooseksen lakia uskossa Yeshua HaMashiachiin, hän on tyhmä neitsyt, jolla ei ole Pyhää Henkeä, vaikka hän olisi puhunut kielillä ja tehnyt ihmeitä Jeesuksen nimessä (Matt. 7:21-23). Pyhä Henki on niillä viisailla neitsyillä, jotka noudattavat lakia.


Apt. 5:32: "Me olemme kaiken tämän todistajat -- samoin Pyhä Henki, jonka Jumala on antanut niille jotka häntä tottelevat."


Matt. 5:19-20: "Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan."

 

Eräiden raamatunopettajien mukaan Pyhän Hengen voi saada, vaikka ei noudattaisi ollenkaan Mooseksen lakia. He vetoavat Galatalaiskirjeeseen, jossa Paavali kysyy, saitteko Pyhän Hengen lain teoista vai uskossa kuulemisesta (Gal. 3:1-6)? Näitä lauseita ei voi ottaa irti asiayhteydestä. Paavali tarkoittaa, ettei Pyhää Henkeä voi saada, jos ei myös usko Yeshua HaMashiachiin (Jeesukseen Kristukseen). Hän osoittaa nämä sanat niille juutalaisille ja pakanoille, jotka kyllä saattoivat noudattaa joitain Mooseksen lain käskyjä, mutta ei noudattaneet lain käskyä uskoa Kristusta (Gal. 1:6)

 

Gal. 3:1-2 (1933/38):  "Oi te älyttömät galatalaiset! Kuka on lumonnut teidät, joiden silmäin eteen Jeesus Kristus oli kuvattu ristiinnaulittuna? Tämän vain tahdon saada teiltä tietää: lain teoistako saitte Hengen vai uskossa kuulemisesta?"

 

Galatalaiskirje ei kumoa millään tavalla Mooseksen lakia, vaan pikemminkin opettaa, että Pyhän Hengen hedelmät ovat aina Mooseksen lain mukaisia (Gal. 5:22-23). Paavali tarkoittaa uskossa kuulemisella sitä, että on kuuliainen Jumalalle noudattamalla Hänen käskyjään, minkä takia Paavali vaati seurakunnalta uskonkuuliaisuutta (Room. 1:5, 16:26). Galatalaiskirje on yksi väärinymmärretyimmistä ja myös väärinkäytetyimmistä kirjeistä. Tästä teemasta kertoo syvällisesti artikkeli: 'Mitä voimme oppia Galatalaiskirjeestä?'

 

Room. 1:5: "ja häneltä minä olen saanut armon ja apostolinviran, jotta hänen nimensä kunniaksi johtaisin ihmisiä kaikista kansoista uskonkuuliaisuuteen." 

 

Hepreassa uskoa tarkoittava sana on 'emunah', joka merkitsee uskollisuutta jollekin. Raamatussa se tarkoittaa uskollisuutta Jumalalle (Biblehub, Hab. 2:4, 1. Kor. 4:1-2). Uskollisuutta tulee osoittaa nimenomaan sille Jumalan Sanalle, joka löytyy Raamatusta. Jos seurakunnassa opetetaan väärennettyä evankeliumia, silloin seurakunta ei ole uskollinen Jumalalle, vaikka se sanoisi uskovansa Jeesukseen, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Likainen porttokirkko'.

 

Hab. 2:4: "..vanhurskas saa elää, kun hän pysyy uskollisena." 

 

Room. 1:17: "Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon. Onhan kirjoitettu: "Uskosta vanhurskas saa elää."


Hoos. 2:19-20, 23: "Minä kihlaan sinut, otan omakseni ainiaaksi, minä liitän sinut itseeni vanhurskauden ja oikeuden sitein, rakkaudella ja hyvyydellä. Minä liitän sinut itseeni uskollisuuden sitein, ja sinä tulet tuntemaan Herran... ..Minä kylvän Israelin tähän maahan omaksi kansakseni. Minä rakastan Lo-Ruhamaa, minä sanon Lo-Ammille: "Sinä olet minun kansani!" Ja hän vastaa minulle: "Sinä olet minun Jumalani!"

 

1. Sam. 2:35: "Mutta minä asetan itselleni papin, joka on minulle uskollinen ja toimii tahtoni ja mieleni mukaisesti. Hänestä luon pysyvän pappissuvun, joka saa aina toimittaa virkaa minun voideltuni edessä."

 

Usko syntyy Jumalan Sanan kuulemisesta ja hepreassa sana 'shama' kuuleminen tarkoittaa myös kuuliaisuutta, tottelemista (Biblehub). Jos joku ei noudata Jumalan käskyjä, hän ei ole uskollinen, joten hänellä ei ole uskoa, vaikka hän sanoisi uskovansa Jeesukseen (Matt. 7:21-23). Juutalaisessa ajattelussa uskoa ei mitata sanojen vaan tekojen kautta. Kuten Jaakob opetti, ei ole uskoa, jos ei ole lain tekoja (Jaak. 2:14-26, Luuk. 16:31, Room. 2:13).

 

Jer. 11:7-8: "..minä olen kehottanut pitämään tämän liiton. Jatkuvasti minä kehotin isiänne ja sanoin: 'Kuulkaa minua!' Mutta he eivät totelleet, eivät ottaneet kuuleviin korviinsa minun sanojani, vaan jokainen kulki oman pahan ja paatuneen sydämensä mukaan. Niin minä toteutin uhkaukseni, koska he eivät noudattaneet liiton ehtoja, jotka olin heille säätänyt." 


Room 7:10, 6:16, 16:26: "Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana…    ..Tehän tiedätte, että jos antaudutte orjina tottelemaan jotakuta, olette juuri sen orjia, jota tottelette. Te joko palvelette syntiä, mikä johtaa kuolemantuomioon, tai olette kuuliaisia Jumalalle, mikä johtaa vapauttavaan tuomioon…  ..Nyt se on saatettu julki ja annettu ikuisen Jumalan käskystä profeetallisissa kirjoituksissa tiedoksi kaikille kansoille, jotta ne johdettaisiin uskoon ja kuuliaisuuteen."

 

Luuk. 16:31 (Jeesus Kristus sanoo): "Mutta Abraham sanoi: 'Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä saada uskomaan, vaikka joku nousisi kuolleista.'(vert. Apt. 28:23) 


1. Piet. 1:2: "ja jotka Isä Jumala suunnitelmansa mukaisesti on Hengellään pyhittänyt elämään Jeesukselle Kristukselle kuuliaisina ja hänen verellään puhtaaksi vihmottuina..." 


5. Moos. 6:3-6: "Kuunnelkaa siis, israelilaiset! Noudattakaa näitä käskyjä ja eläkää niiden mukaan. Silloin te menestytte ja kasvatte suureksi kansaksi siinä maassa, joka tulvii maitoa ja hunajaa. Näin on Herra, teidän isienne Jumala, luvannut. "Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan."

 

1. Kor. 4:1-2 (RK): "Pitäköön siis jokainen meitä Kristuksen palvelijoina ja Jumalan salaisuuksien taloudenhoitajina. Taloudenhoitajilta vaaditaan ennen muuta sitä, että heidät havaitaan uskollisiksi."


Hoos. 6:4-6, 12:6: " -- Mitä minun pitäisi tehdä sinulle, Efraim, mitä sinulle, Juuda? Teidän uskollisuutenne on kuin aamupilvi, kuin kaste, joka kohta haihtuu. Siksi olen lähettänyt profeettani lyömään teitä, olen lähettänyt sanani, sanan, joka surmaa. Minun oikeuteni on kirkas kuin valo. Uskollisuutta minä vaadin... ..Käänny siis Jumalasi puoleen, ole uskollinen ja noudata oikeutta ja pane aina toivosi Jumalaan." (oikeus = laki) 


Hepr. 10:36-37, 38: "Kestävyys on teille tarpeen, jotta pystyisitte täyttämään Jumalan tahdon ja siten saisitte omaksenne sen, minkä hän on luvannut. Onhan sanottu näin:..  ..Kun vanhurskas palvelijani uskoo, hän saa elää, mutta jos hän luopuu, en häntä hyväksy. 


Jaak. 2:24, 26: "Näette siis, että ihminen osoittautuu vanhurskaaksi tekojen, ei yksistään uskon perusteella... ..Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."

 

Lainopettajat ja fariseukset saattoivat joskus opettaa ihan oikein Mooseksen lakia, mutta eivät kuitenkaan itse viitsineet lakia noudattaa. Yeshua (Jeesus) sanoi, että noudattakaa heidän opetustaan, mutta älkää ottako oppia heidän teoista, sillä he sanovat yhtä ja tekevät toista. Heiltä siis puuttui uskollisuus Jumalan käskyille ja juutalaisen ajattelun mukaan myös usko, koska tekoja ei ollut

 

Yeshua kertoi kahdesta pojasta, jotka isä pyysi menemään tekemään työtä viinitarhaan. Toinen kieltäytyi, mutta muutti kuitenkin mieltään ja meni tekemään työtä. Toinen sanoi menevänsä, mutta ei kuitenkaan mennyt. Usko mitattiin tässäkin kohtaa tekojen kautta. Joka lähti tekemään työtä, hän uskoi isäänsä. Joka sanoi uskovansa isäänsä, mutta ei kuitenkaan lähtenyt viinitarhalle töihin, hänellä ei ollut uskoa. Monilla kristityillä on tällainen kelvoton usko. He sanovat uskovansa Jeesukseen, mutta eivät kuitenkaan suostu noudattamaan Jeesuksen käskystä lakia, joten heidän uskonsa ei kelpaa Jumalalle (Matt. 5:19-20, 7:21-23; Room. 2:13; Jaak. 2:26).

 

Matt. 23:1-3: "Sitten Jeesus puhui väkijoukolle ja opetuslapsilleen: "Mooseksen istuin on nyt lainopettajien ja fariseusten hallussa. Tehkää siis niin kuin he sanovat ja noudattakaa heidän opetustaan. Älkää kuitenkaan ottako oppia heidän teoistaan, sillä he puhuvat yhtä ja tekevät toista."

 

Matt. 21:28-32: "..Eräällä miehellä oli kaksi poikaa. Hän meni toisen luo ja sanoi: 'Poikani, mene tänään viinitarhaan työhön.' 'En minä halua', poika vastasi. Sitten hän kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin ja meni. "Isä meni toisen pojan luo ja sanoi tälle saman. Poika vastasi: 'Menen kyllä, isä', mutta ei mennytkään. Kumpi näistä kahdesta teki, mitä hänen isänsä tahtoi?" "Edellinen", he vastasivat. Jeesus sanoi: "Totisesti: portot ja publikaanit menevät Jumalan valtakuntaan ennemmin kuin te. Johannes avasi teille vanhurskauden tien, mutta te ette uskoneet häntä. Portot ja publikaanit sen sijaan uskoivat, ja vaikka te sen näitte, te ette jälkeenpäinkään tulleet katumukseen ettekä uskoneet häntä.

 

ABC-kuoro - Kalliolle kukkulalle (vuodelta 1975)


Laul.l. 8:13-14: "(Sulhanen:) Rakkaani, puutarhan kukka, kaikki odottavat kutsuasi. Kutsu minut! (Morsian:) Tule, rakkaani! Riennä kuin gaselli, kuin nuori peura tuoksuville vuorille!"


Ilm. 22:17: "Henki ja morsian sanovat: "Tule!" Joka tämän kuulee, sanokoon: "Tule!" Joka on janoissaan, tulkoon. Joka haluaa, saa lahjaksi elämän vettä."


..Kalliolle, kukkulalle

rakennan minä majani.

Tule, tule, tyttö nuori,

jakamaan se mun kanssani!..



Ps. 127: "..Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan näkevät rakentajat vaivaa. Jos Herra ei kaupunkia vartioi, turhaan vartija valvoo. Turhaan te nousette varhain, turhaan valvotte myöhään ja raadatte leipänne tähden. Yhtä lailla Herra antaa omilleen, vaikka he nukkuisivat. Lapset ovat Herran lahja, kohdun hedelmä on hänen antinsa. Kuin nuolet soturin kädessä ovat nuorena saadut lapset. Onnellinen se mies, jonka viini on nuolia täynnä! Hän ei jää tappiolle, kun hän kaupunginportissa käräjöi vihamiestensä kanssa."

One Way Mission on leveä tie kadotukseen


Monilla uskonnoilla on orpokoteja ja muuta hyväntekeväisyyttä mm. Intiassa ja Afrikan maissa. Se ei kuitenkaan takaa, että seurakunnassa opetettaisiin Raamattua oikein. Harhaoppiset seurakunnat käyttävät hyväntekeväisyyttä julkisuuskuvansa parantamiseen ja edistääkseen oman toiminnan varojen keräystä. Uskovien omalla vastuulla on tarkistaa, että seurakunnassa noudatetaan Raamatun opetusta.

 

Apt. 17:11: "Juutalaiset olivat täällä avarakatseisempia kuin Tessalonikassa. He ottivat sanan halukkaasti vastaan ja tutkivat päivittäin kirjoituksista, pitikö kaikki paikkansa."


Monilla on harhaluulo, että evankeliumi on pelkkää armoa, eikä siinä ole tuomiota ollenkaan (vert. Joh. 16:8, Ilm. 14:6-7). On sellaisia raamatunopettajia, joiden mukaan pitäisi sallia kaikki toisistaan poikkeavat opit, olla harhaoppisille armollinen ja olla tuomitsematta, kunhan Kristuksen armoa vain julistetaan (vert. Joh. 20:22-23, 1. Kor. 5:11-13)Nämä saarnaajat lainaavat usein Yeshuan (Jeesuksen) sanoja "Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen", mutta jättävät lainaamatta asiaan olennaisesti liittyvät sitä seuraavat lauseet, joissa Yeshua lukee tuomion niille, jotka eivät usko Jumalan Poikaa, vaan rikkovat Jumalan käskyjä (tekevät laittomuutta, pahuutta).


Joh. 3:17-20, 12:48-50: "Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei uskonut Jumalan ainoaan Poikaan. Ja tuomio on tämä: valo on tullut maailmaan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden. Se, joka tekee pahaa, kaihtaa valoa; hän ei tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi...      ..Jos joku torjuu minut eikä ota sanojani vastaan, hänellä on kyllä tuomarinsa: se sana, jonka olen puhunut, tuomitsee hänet viimeisenä päivänä. En minä ole puhunut omissa nimissäni. Isä, joka on minut lähettänyt, on määrännyt, mitä minun tulee puhua ja julistaa, ja minä tiedän, että hänen käskynsä antaa ikuisen elämän..."

 

Puolitotuus on vahingollisempi kuin valhe

Näiden raamatunopettajien mukaan pyrkimys oikeaoppisuuteen olisi harha-askel, koska kaikki ovat väärässä ja lopulta saavat kuitenkin armoa (vert. Gal. 1:8, 2. Joh. 1:10-11). Ihmistä ei kuulemma pelasta oikeaoppisuus vaan Jumalan armo, mikä pitää sisällään väitteen, että jättämällä noudattamatta Jumalan käskyt voi siitä huolimatta saada armoa, mikä ei pidä paikkansa (vert. Matt. 5:19-20, 7:21-23; Hepr. 10:26-28). He sanovat, ettei kristillisyys ole oikeaoppisuuden yliopisto, mikä väitteenä halveksuu Jumalan Sanan opiskelua, tuntemista ja noudattamista (vert. Room. 2:12-13, 1. Tim. 4:13). Tämän suuntaista on saarnannut mm. One Way Missionin pastori Jari Välilä saarnassaan 'Oikeaoppisuuden harha-askel'. Tuntuu siltä, että he ovat lukeneet Uudesta testamentista vain joitain yksittäisiä lauseita irti asiayhteydestä, erillään muusta opetuksesta ja niitä soveltaen omien halujensa mukaisesti. Puolitotuus ei ole koko totuus vaan valhe.


Room. 2:27 (1933/38): "Ja luonnostaan ympärileikkaamaton, joka täyttää lain, on tuomitseva sinut, joka lainkirjaiminesi ja ympärileikkauksinesi olet lainrikkoja."


Gal. 1:8: "Julistipa kuka tahansa teille evankeliumia, joka on vastoin meidän julistamaamme -- vaikkapa me itse tai vaikka taivaan enkeli -- hän olkoon kirottu."


2. Joh. 1:10-11: "Jos joku tulee teidän luoksenne eikä opeta tällä tavoin, älkää ottako häntä kotiinne älkääkä edes tervehtikö häntä. Se, joka lausuu hänet tervetulleeksi, osallistuu hänen pahoihin tekoihinsa."

 

Todellisuudessa Raamatussa on paljon papistoa tuomitsevia profetioita (esim. Mal. 2:1-9, Matt. 5:19-20). Uudessa testamentissa vaaditaan Jumalan Sanassa ja laissa pysymistä hyvinkin tarkasti. Yeshua antoi ankaria nuhteita lain kumoajille (esim. Matt. 5:17-20, 7:15-23, 23:13-36; Mark. 7:6-13). Pietari vertasi Jumalan käskyt hylänneitä raamatunopettajia pestyiksi sioiksi, jotka ovat menneet takaisin rapakkoon rypemään (2. Piet. 2:17-22). Jaakob käytti ankaraa kieltä maallistuneista raamatunopettajista, joiden suusta tuleva myrkky ja helvetintuli sytyttää metsät palamaan (Jaak. 3:1-8, 4:4 vert. Luuk. 16:24). Juuda kertoi kirjeensä alussa halustaan kirjoittaa seurakunnalle pelastuksen evankeliumista, mutta nyt päättikin kirjoittaa muusta. Juuda varoitti kovin sanoin leipäpapeista, jotka mm. kääntävät Jumalan armon laittomuudeksi (Juud. 1:4, vert. Room. 6:1-16). Kauniit puheet armosta eivät ole silloin evankeliumin mukaisia, jos ne johtavat lain noudattamatta jättämiseen (1. Tim. 1:8-11, Hepr. 10:26-28, 2. Piet. 3:15-17).

 

Matt. 23:15 (1933/38): "Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te kierrätte meret ja mantereet tehdäksenne yhden käännynnäisen; ja kun joku on siksi tullut, niin teette hänestä helvetin lapsen, kahta vertaa pahemman, kuin te itse olette!"

 

Juud. 1:4, 12-13: "Teidän joukkoonne on näet luikerrellut ihmisiä, joista jo kauan on ollut tuomio kirjoitettuna. Nämä jumalattomat kääntävät meidän Jumalamme armon riettaudeksi... ..He ovat paimenia, jotka huolehtivat vain itsestään. He ovat pilviä, jotka tuuli vie ja jotka eivät vettä anna, puita, jotka syksyllä eivät kanna hedelmää, kahdesti kuolleita, juuriltaan repäistyjä, pärskyviä meren aaltoja, joiden vaahtoharjana on heidän häpeänsä, radaltaan harhautuneita tähtiä, joille ikuisiksi ajoiksi on varattuna synkin pimeys."

 

2. Piet. 2:17, 21-22: "Nuo ihmiset ovat vedettömiä lähteitä, sadepilviä, jotka tuulenpuuska hajottaa. Heille on varattuna synkin pimeys... ..Parempi olisi heille ollut, etteivät olisi lainkaan oppineet tuntemaan vanhurskauden tietä, kuin että he sen opittuaan kääntävät selkänsä pyhälle käskylle, jonka ovat vastaanottaneet. Heidän on käynyt juuri niin kuin sananlaskussa sanotaan: "Koira palaa oksennukselleen", ja: "Pesty sika rypee rapakossa."

 

Jaak. 3:1, 5-6: "Veljeni, kovin monien teistä ei pidä ryhtyä opettajiksi, sillä te tiedätte, että meidät opettajat tullaan tuomitsemaan muita ankarammin... ..Samoin kieli on pieni jäsen, mutta se voi kerskua suurilla asioilla. Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän! Ja kielikin on tuli; meidän jäsentemme joukossa se on vääryyden maailma. Se saastuttaa koko ruumiin ja sytyttää tuleen elämän pyörän, itse liekehtien helvetin tulta."

 

Luuk. 16:24: "Silloin hän huusi: 'Isä Abraham, armahda minua! Lähetä Lasarus tänne, että hän kastaisi sormenpäänsä veteen ja vilvoittaisi kieltäni. Näissä liekeissä on kauhea olla.'

 

Paavalin oli pettynyt korittilaisiin kristittyihin, joita hän nuhteli välillä kovin sanoin. Seurakunta piti Paavalin kirjeitä ankarina ja kiivaina (2. Kor. 10:10). Paavali oli kihlannut seurakunnan yhdelle miehelle Kristukselle, jonka hän halusi tuoda Kristuksen eteen kuin puhtaan neitsyeen, mutta seurakunta halusi kuunnella kelvottomia opettajia, jotka puhuivat toisesta Jeesuksesta. Korintin seurakunnalle opetettiin väärää evankeliumia, joka oli kovasti seurakunnan mielen mukaista. Paavali oli harmissaan myös siitä, että he mieltyivät toisiin henkiin, mikä tarkoittaa eksyttäviä henkiä, vääriä profetioita ja kaikenlaista muutakin Jumalan Sanan vääristelyä (1. Joh. 4:1). Valitettavasti tämä on nykyään myös hyvin tavallista klassisessa kristinuskossa, mitä kertoo lisää artikkeli: 'Leipäpappi opettaa korvasyyhyyn'.


2. Kor. 11:3-4, 13-15: "Pelkään kuitenkin, että niin kuin käärme kavalasti petti Eevan, teidän mielenne turmeltuu ettekä te enää ole vilpittömiä ja puhtaita suhteessanne Kristukseen. Jos joku tulee luoksenne ja julistaa toista Jeesusta kuin me olemme julistaneet, jos te saatte jonkin toisen hengen kuin sen, jonka olette jo saaneet, tai toisen evankeliumin kuin sen, jonka olette jo ottaneet vastaan, niin sellaista te kyllä hyvin siedätte…    ..Semmoiset ovat vääriä apostoleja, petollisia työntekijöitä, he vain tekeytyvät Kristuksen apostoleiksi. Eikä ihme, tekeytyyhän itse saatanakin valon enkeliksi. Ei siis ole mitenkään merkillistä, että hänen palvelijansa esiintyvät Jumalan asian palvelijoina. He saavat tekojensa mukaisen lopun."


2. Tim. 3:5-9: "he ovat ulkonaisesti hurskaita mutta kieltävät uskon voiman. Karta sellaisia! Nämä näet tunkeutuvat koteihin ja kietovat valtaansa syntien rasittamia, monenlaisten oikkujensa riepottelemia naisparkoja, jotka ovat aina alttiita uusille opetuksille mutta eivät voi koskaan päästä selville totuudesta. Niin kuin Jannes ja Jambres vastustivat Moosesta, niin tuollaiset villitsijät vastustavat totuutta. He ovat menettäneet järkensä, ja heidän uskonsa on kelvoton. Mutta kauan he eivät menesty, sillä heidän järjettömyytensä paljastuu pian kaikille, kuten noille kahdellekin kävi."


Ps. 119:142: "Sinun oikeamielisyytesi on ikuinen, sinun lakisi on totuus."

 

One Way Mission -seurakunnan televisiokanavalla on Jarmo Sormunen opettanut aiheesta 'Onko tämä Jumalasta?'. Rauhallisella ja tunteisiin vetoavalla tyylillä One Way Missio pyrkii luomaan turvallisen kuvan itsestään, mutta kun koettelemme sen opetusta, niin sitä se ei ole. Sormunen varoittaa sellaisista opeista, joissa laitetaan Kristuksen ja pelastuksen väliin jotain ylimääräistä, mikä saattaa kuulostaa hyvältä, mutta Sormusen puheessa on lukuisia kohtia, jotka ovat ristiriidassa evankeliumin kanssa. Sormunen sanoo näin (YouTube-video):

"Raamatun mukaan ei kuitenkaan mitään, ei mitään saa laittaa Kristuksen ja pelastuksen väliin, ei edes parannusta tai kastetta. Parannus on väline, jolla ihminen ottaa vastaan pelastuksen. Jos ihminen ei tee parannusta, ei pysty uskomaan anteeksi syntejään. Ei vain kerta kaikkiaan pysty. Mutta siltikään parannus ei ole ehto, ei ole Jumalan asettama ehto sille, että ihminen pelastuu. Se on väline enemmän. Saati kaste. Nykyään kristikunnassa edelleenkin tapellaan kasteista puolelle ja toiselle ja kukin väittää, että meidän kastenäkemys on se oikea. Ja sä et oikein voi olla kunnolla pelastettu, jos sä et usko kasteesta, niinkuin me opetetaan. Tähän Raamattu sanoo, että höpöhöpö. Jeesuksen risti riittää ihmisen pelastukseksi. Raamatun mukaan ei mitään, ei mitään saa laittaa Kristuksen ja pelastuksen väliin. Riittääkö se pelastukseen, että sä tunnustat syntisi Jumalalle ja uskot Jeesuksen sovittaneen ne Golgatan ristillä. Raamattu sanoo, että riittää ja kertakaikkiaan riittää. Sä voit uskoa ne anteeksi."

Jarmo Sormusen mukaan pelastukseen riittää se, että tunnustaa syntinsä Jumalalle ja uskoo Jeesuksen sovittaneen ne Golgatan ristillä. Tämä ei yksin riitä, koska Yeshua (Jeesus) sanoi myös näin:

Matt. 7:21, 23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon... ..menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'"

Sellainen sanonta kuulostaa todella houkuttelevalta, että "vain risti riittää", mutta evankeliumi asettaa selvät ehdot, kenelle annetaan syntien sovitus. Kaikki kristityt eivät saa syntien sovitusta. Evankeliumin mukaan vain harva kristitty pelastuu (Matt. 7:13-14, Luuk. 13:23-25). Yeshua (Jeesus) sanoi, ettei kaikki ne pelastu, jotka uskovat Hänen olevan Herra. Jarmo Sormunen voi yrittää vastata tähän Paavalin sanoilla jakeesta Room. 10:9, mutta se ei kumoa Yeshuan (Jeesuksen) sanoja jakeissa Matt. 7:21-23 (myös Miika 3:4), koska ne täydentävät toisiaan. Asian ymmärtämistä vaikeuttaa se, että Raamatun kirjoituksia, myös Paavalin kirjeitä on käännetty ja kopioitu eräiltä osin virheellisesti ja jopa tarkoitushakuisesti, mistä kertoo syvällisesti artikkeli: 'Jumalan Sana annetaan heille, jotka haluavat sitä noudattaa, mutta Sana otetaan pois niiltä, jotka eivät sitä noudata'. 

 

Matt. 7:13-14, 21 (Jeesus sanoo): "Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!..   ..Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra', pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon."

 

Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."


Se on täysin selvää asia, jos joku kieltäytyy tekemästä Taivaan Isän tahtoa noudattamalla lakia, niin hän ei saa syntien sovitusta, koska niin Yeshua opetti (vert. Hepr. 10:26-28). Tämä johtuu siitä, ettei Kristuksen armo ole tarkoitettu laittomuutta vaan parannuksen tekoa varten (Room. 6:1-16).

 

1. Joh. 3:4: "Jokainen, joka tekee syntiä, syyllistyy laittomuuteen, sillä synti merkitsee Jumalan lain rikkomista."


Hepr. 10:26-28 (1933/38): "Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä, vaan hirmuinen tuomion odotus ja tulen kiivaus, joka on kuluttava vastustajat. Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman:"


2. Moos. 20:6: "Mutta polvesta polveen minä osoitan armoni niille tuhansille, jotka rakastavat minua ja noudattavat minun käskyjäni."

Uskovien upotuskasteen ottaminen on Jumalan tahto. Jos joku ei ota upotuskastetta, hän ei tee Jumalan tahtoa eikä pelastu (Matt. 3:15, 7:21). Johannes Kastaja upotti Yeshuan kokonaan Jordan-jokeen, mikä on esimerkkinä kaikille, miten kristityt tulee kastaa (vert. 2. Kun. 5:14, 1. Joh. 2:6).

Matt. 3:13-16: "Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!" Mutta Jeesus vastasi hänelle: "Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon." Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä. Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä..."

2. Kun. 5:13-14 (1933/38): "..Isäni, jos profeetta olisi määrännyt sinulle jotakin erinomaista, etkö tekisi sitä? Saati sitten, kun hän sanoi sinulle ainoastaan: 'Peseydy, niin tulet puhtaaksi'." Niin hän meni ja sukelsi Jordaniin seitsemän kertaa, niinkuin Jumalan mies oli sanonut; ja hänen lihansa tuli entisellensä, pienen pojan lihan kaltaiseksi, ja hän tuli puhtaaksi.

Apt. 22:16 (1933/38): "Ja nyt, mitä viivyttelet? Nouse, huuda avuksi hänen nimeänsä ja anna kastaa itsesi ja pestä pois syntisi.'"

Kol. 2:12: "Kasteessa teidät yhdessä hänen kanssaan haudattiin ja herätettiin eloon, kun uskoitte Jumalaan, joka voimallaan herätti Kristuksen kuolleista."

Raamattu on asettanut pelastuksen ehdoksi parannuksen teon laittomuudesta ja uskovien upotuskasteen. Kyse ei ole ylimääräisten asioiden laittamisesta pelastuksen ja Kristuksen väliin, koska Kristus on itse niin opettanut. Tästä teemasta kertoo lisää artikkeli: 'Tehkää parannus ja ottakaa uskovien upotuskaste, niin saatte syntinne anteeksi'.

Apt. 2:38: "Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan."


Apt. 3:19-20, 26: "Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois, että virvoituksen ajat tulisivat Herran kasvoista ja hän lähettäisi hänet, joka on teille edeltämäärätty, Kristuksen Jeesuksen…    ..Jumala on herättänyt Poikansa ja lähettänyt hänet siunaamaan teitä, kun käännytte itsekukin pois pahuudestanne."

 

Matt. 11:20-24: "Sitten Jeesus alkoi soimata niitä kaupunkeja, joissa hän oli useimmat voimatekonsa tehnyt, siitä etteivät ne olleet tehneet parannusta: "Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet. Minä sanon teille: Tyros ja Sidon pääsevät tuomiopäivänä vähemmällä kuin te. "Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! Jos sinun kaduillasi tehdyt voimateot olisi tehty Sodomassa, se olisi pystyssä vielä tänäkin päivänä. Minä sanon: Sodoman maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sinä." 


Sormunen yrittää vesittää myös Raamatun opetusta parannuksesta. Hän sanoo: "Jos ihminen ei tee parannusta, ei pysty uskomaan anteeksi syntejään." Hänen mukaan Raamattu tarkoittaisi parannuksella vain sitä, että uskoo Jeesuksen sovittaneen synnit. Evankeliumi vaatii parannusta syntien tekemisestä. Parannus on siis paljon laajempi käsite. Se sisältää vaatimuksen alkaa noudattaa lakia, koska Uuden testamentin mukaan lain rikkominen on aina syntiä (1. Joh. 3:4). Heprealaiskirje vaatii parannusta kuolemaan johtavista teoista, joka tarkoittaa laittomuutta (Hepr. 6:1; vert. Matt. 5:19-20, 7:23). Johannes Kastaja vaati myös parannusta lain vastaisten tekojen lopettamiseksi. Laki vaatii myös uskomaan Kristukseen, joten sekin käsky tulee täyttää (Apt. 28:23). 


Hepr. 6:1: "Älkäämme siis enää viipykö Kristuksen opin alkeissa, vaan edetkäämme täyteen tietoon. Emme voi uudestaan laskea perustusta ja opettaa sellaisia asioita kuin parannus kuolemaan johtavista teoista, usko Jumalaan,"


Luuk. 3:8-14 (1933/38): "Tehkää sentähden parannuksen soveliaita hedelmiä, älkääkä ruvetko sanomaan mielessänne: 'Onhan meillä isänä Aabraham', sillä minä sanon teille, että Jumala voi näistä kivistä herättää lapsia Aabrahamille. Jo on myös kirves pantu puitten juurelle; jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, siis hakataan pois ja heitetään tuleen." Ja kansa kysyi häneltä sanoen: "Mitä meidän siis pitää tekemän?" Hän vastasi ja sanoi heille: "Jolla on kaksi ihokasta, antakoon toisen sille, joka on ilman; ja jolla on ruokaa, tehköön samoin". Niin tuli myös publikaaneja kastettaviksi, ja he sanoivat hänelle: "Opettaja, mitä meidän pitää tekemän?" Hän sanoi heille: "Älkää vaatiko enempää, kuin mikä teille on säädetty". Myös sotamiehet kysyivät häneltä sanoen: "Mitäs meidän pitää tekemän?" Ja hän sanoi heille: "Älkää kiskoko keneltäkään älkääkä kiristäkö, vaan tyytykää palkkaanne"."


Matt. 13:40-42: "Niinkuin lusteet kootaan ja tulessa poltetaan, niin on tapahtuva maailman lopussa. Ihmisen Poika lähettää enkelinsä, ja he kokoavat hänen valtakunnastaan kaikki, jotka ovat pahennukseksi ja jotka tekevät laittomuutta, ja heittävät heidät tuliseen pätsiin; siellä on oleva itku ja hammasten kiristys."


Luuk. 13:3: "..minä teille, mutta ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte."

 

One Way on kuin leveä tie Roomassa

Roomalaiset rakensivat muinoin leveitä kivillä päällystettyjä teitä, joita oli helppo ja nopea kulkea (TikTok-video). Joitakin teistä on käytetty vuosituhansien ajan. Teiden ensisijainen tarkoitus oli mahdollistaa tavaroiden ja armeijoiden helppo liikuteltavuus paikasta toiseen. Rooman valtakunnan kasvu perustui suurelta osin tehokkaaseen tieverkostoon (Wikipedia). Vieressä on valokuva muinaisesta tiestä Roomassa.

 
One Way Missionilla on sama ongelma kuin Roomassa
300-luvulla syntyneellä ns. klassisella kristinuskolla, joka ei ole alkuperäistä kristinuskoa, mitä Yeshua (Jeesus) ja apostolit opettivat (Matt. 5:17-20; Apt. 24:14, 25:8, 28:23). Joku voi joskus puhua parannuksen tekemisestä ja synneistä yleisellä tasolla, kuten tekee One Wayn Missionin uusi toiminnanjohtaja Teppo Lehtimäki (YouTube-video), mutta kukaan ei opeta evankeliumin tarkoittamalla tavalla, mitä on synti. Lehtimäki ei hyväksy naisia seurakunnan ylimpään johtoon, mutta hän tekee kompromissin Jumalan Sanan kohdalla ja hyväksyy naispappeuden (YouTube-video), vaikka Raamattu sen selvästi kieltää (1. Tim. 2:11-12). Paavali kirjoitti, ettei naisella ole lupa puhua Jumalan pyhien seurakunnassa, kuten lakikin sanoo (1. Kor. 14:32-38). Tapani Suonto kiertää käsitettä synti kuin kissa kuumaa puuroa, eikä hän saa sanottua kaikkein olennaisinta, että Kristuksen evankeliumin mukaan synti tarkoittaa Mooseksen lain rikkomista, minkä tekeminen tulee kaikkien niin pakanoiden kuin juutalaisten lopettaa (Room. 2:9-13, Room. 2:27, Apt. 10:34-35, 1. Joh. 3:4-10, Hepr. 10:28, 1. Tim. 1:8-11; YouTube-video). Parannussaarnat ja synneistä puhuminen jäävät tekopyhäksi tyhjänpuhumiseksi, joka ei johda mihinkään vanhurskauteen eikä uudestisyntymiseen (Room. 2:13, Jaak. 2:24)

 

Tämä ongelman juurisyy on, ettei One Way Mission noudata Yeshuan Vuorisaarnassa antamaa ohjetta opettaa seurakunnalle lakia, jota seurakunnassa ei muutenkaan noudateta (Matt. 5:19-20, 23:1-3; 1. Tim. 4:13). Sen sijaan seurakunta noudattaa monia roomalaisia perinnäissääntöjä, jotka syntyivät roomalaiskatolisessa kirkossa. Tästä teemasta on lisää artikkelissa: 'Babylonian portton salainen nimi on paljastunut'.

 

1. Joh. 3:4: "Jokainen, joka tekee syntiä, syyllistyy laittomuuteen, sillä synti merkitsee Jumalan lain rikkomista."

 

Hepr. 10:28 (1933/38): "Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman:" 

 

Room. 2:9-13: "Tuska ja ahdistus tulee jokaisen osaksi, joka tekee pahaa, ensin juutalaisen, sitten myös kreikkalaisen. Kirkkaus, kunnia ja rauha taas tulee jokaisen osaksi, joka tekee hyvää, ensin juutalaisen, sitten myös kreikkalaisen, sillä Jumala ei tee eroa ihmisten välillä. Ne, jotka ovat tehneet syntiä lakia tuntematta, myös tuhoutuvat laista riippumatta. Ne taas, jotka ovat lain tuntien tehneet syntiä, myös tuomitaan lain nojalla. Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."

 

Apt. 10:34-35: "Pietari rupesi puhumaan. Hän sanoi: "Nyt minä todella käsitän, ettei Jumala erottele ihmisiä. Hän hyväksyy jokaisen, joka pelkää häntä ja noudattaa hänen tahtoaan, kuului tämä mihin kansaan tahansa."

 

Room. 2:27 (1933/38): "Ja luonnostaan ympärileikkaamaton, joka täyttää lain, on tuomitseva sinut, joka lainkirjaiminesi ja ympärileikkauksinesi olet lainrikkoja."

 

Apt. 24:14, 25:8 (Paavali sanoo): "Mutta sen minä sinulle tunnustan, että kuljen sitä tietä, jota he sanovat lahkoksi, ja näin palvelen isieni Jumalaa: kaiken sen, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan, minä uskon...   .."Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan."


Jarmo Sormusen opin mukaan, jos sanot uskovasi Jeesuksen sovittaneen syntisi, niin pelastut, vaikka olisit elänyt kuin piru. Uskossa on kyse paljon muustakin kuin siitä, että vain uskot Jeesuksen olevan olemassa ja sovittaneen maailman synnit. Jaakobin kirje varoittaa, että pahat hengetkin uskovat Jumalaan, mutta siitä huolimatta he eivät pelastu. Usko ilman lain tekoja on kuollut (Jaak. 2:26). Yeshuan (Jeesuksen) sanojen mukaan ketään ei voi edes saada uskomaan, jos ei kuuntele Moosesta ja profeettoja (Luuk. 16:31; vert. Apt. 24:14, 25:8).


Jaak. 2:17-20, 24: "Näin on uskonkin laita. Yksinään, ilman tekoja, se on kuollut. Ehkä joku nyt sanoo: "Sinulla on usko, minulla teot." Näytä sinä minulle uskosi ilman tekoja, minä kyllä näytän sinulle uskon teoillani. Sinä uskot, että Jumala on yksi ainoa. Oikein teet -- pahat hengetkin uskovat sen ja vapisevat. Mutta etkö sinä tyhjänpäiväinen ihminen tahdo tietää, että ilman tekoja usko on hyödytön?..   ..Näette siis, että ihminen osoittautuu vanhurskaaksi tekojen, ei yksistään uskon perusteella."

 

Matt. 19:16-17: "Eräs mies tuli kysymään Jeesukselta: "Opettaja, mitä hyvää minun pitää tehdä, jotta saisin iankaikkisen elämän?" Jeesus vastasi hänelle: "Miksi sinä minulta hyvästä kyselet? On vain yksi, joka on hyvä. Jos haluat päästä sisälle elämään, noudata käskyjä."


Joh. 12:50: "ja minä tiedän, että hänen käskynsä antaa ikuisen elämän. Kun puhun, puhun siis niin kuin Isä on minun käskenyt puhua."

 

Ilm. 22:14-15 (2017): "Autuaat ne, jotka pitävät hänen käskynsä, että heillä olisi valta elämän puuhun ja valta käydä porteista sisälle kaupunkiin! Ulkopuolella ovat koirat, noidat, huorintekijät, murhaajat, epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka rakastavat ja tekevät valhetta." (vert. Biblia) 


Raamattu ei opeta, että pelastus tai armo otetaan vastaan, vaan se annetaan lahjaksi siis ilman rahallista maksua niille, jotka ovat tehneet parannuksen laittomuudesta uskossa Yeshua HaMashiachiin (Jeesukseen Kristukseen; Room. 2:13, 6:16, 8:13). Tästä aiheesta opettaa lisää artikkeli: 'Pelastusta ei voi ostaa rahalla, koska Jumala antaa sen lahjaksi'.


Laittomuus on huono hedelmä

Jarmo Sormusen juoni on opettaa korvasyyhyyn sellaista kivalta kuulostavaa harhaoppia, ettei Taivaan Isän tahtoa tarvitse tehdä, ei tarvitse tehdä parannusta laittomuudesta eikä tarvitse edes noudattaa Kristuksen kastekäskyä. Sormuselle kelpaa mikä tahansa kaste tai kastamattomuus. One Way Missionin entiselle toiminnanjohtajalle Tapani Suonnolle kelpasi myös mikä tahansa kaste (lisää artikkelissa). Näillä puheilla he tekevät tyhjäksi evankeliumissa olevan käskyn pyytää itselle uskovien upotuskastetta syntien anteeksisaamiseksi (Mark. 16:15-16; Apt. 2:38, 19:4-5, 22:16). Tällä tavalla One Way Mission pyrkii pitämään rahoittajinaan myös niihin kirkkokuntiin kuuluvat kristityt, joissa on väärä kasteoppi. Sormunen tekee evankeliumista yleisön mielen mukaisen väärennöksen, josta on poistettu Kristuksen seurakunnalle asettamat velvollisuudet (Room. 8:12-13). 

 

Seurakunnan ei koskaan pitäisi tehdä kompromisseja Jumalan Sanan kohdalla, jotta se saisi kasvatettua tulojaan ja jäsenmääräänsä, koska se johtaa Yeshuan (Jeesuksen) sanojen mukaan raamatunopettajan pelastuksen menettämiseen ja myös niiden seurakunnan jäsenten, jotka noudattavat lain purkajien opetusta (Matt. 5:19-20). One Way Missionin tuottaa kelvotonta laittomuuden hedelmää (Ps. 1, Matt. 7:15-23). Tästä teemasta kertoo lisää artikkeli: 'Hedelmistä puu tunnetaan'.

 

Matt. 5:19-20: "Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan."


Room. 8:7-8, 12-13: "Lihan pyrkimykset sotivat Jumalaa vastaan, sillä ne eivät alistu Jumalan lakiin eivätkä voikaan alistua. Ne, jotka elävät turmeltuneen luontonsa mukaisesti, eivät voi olla Jumalalle mieleen…   ..Meillä on siis velvollisuuksia, veljet, mutta ei itsekästä luontoamme kohtaan; ei meidän pidä elää sen mukaan. Jos elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää."

 

Apt. 2:41, 8:36-38, 22:16: "Ne, jotka ottivat hänen sanomansa vastaan, kastettiin, ja uskovien joukkoon tuli sinä päivänä lisää noin kolmetuhatta henkeä... ..Matkan jatkuessa he tulivat paikkaan, jossa oli vettä. Silloin hoviherra sanoi: "Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?" Filippos sanoi hänelle: "Jos koko sydämestäsi uskot, se on mahdollista." Hoviherra vastasi: "Minä uskon, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika." Hän käski pysäyttää vaunut, ja he molemmat, Filippos ja hoviherra, astuivat veteen, ja Filippos kastoi hänet... ..Älä vitkastele. Huuda avuksi hänen nimeään, nouse ja anna kastaa itsesi, anna pestä syntisi pois.'" 


Luuk. 7:29-30: "Kaikki, jotka kuulivat Johannesta, publikaanitkin, taipuivat tunnustamaan, että Jumalan vaatimus oli oikea, ja ottivat Johannekselta kasteen. Mutta fariseukset ja lainopettajat asettuivat Jumalan tahtoa vastaan eivätkä ottaneet Johannekselta kastetta."

 

Sormunen ottaa Paavalin vaikeatajuisista kirjeistä muutaman lauseen irti asiayhteydestä, joita hän selittää väärin oikeuttamaan uskonelämä ilman lain noudattamista. Sormunen saarnaa Paavalin kirjeitä, kuin hän söisi pullasta vain rusinat ja muut osat hän heittäisi roskakoriin, koska ne eivät hänelle maistu. Tällaisesta Paavalin kirjeiden vääristelystä varoitti Pietari (2. Piet. 3:15-17). Sormunen lupaa vapautta synnin orjuudesta, mutta hän kuitenkin vie seurakunnan synnin orjaksi (Matt. 5:19-20).

 

Joh. 8:34: "Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja." 


2. Piet 2:1, 19-22: "Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja…    ..He lupaavat näille vapautta, vaikka itse ovat turmeluksen orjia: kenen voittama ihminen on, sen orja hän on. Jos he ovat päässeet eroon maailman saastasta tullessaan tuntemaan meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen mutta sitten taas vajoavat siihen ja joutuvat sen valtaan, heidän tilansa on lopussa pahempi kuin alussa. Parempi olisi heille ollut, etteivät olisi lainkaan oppineet tuntemaan vanhurskauden tietä, kuin että he sen opittuaan kääntävät selkänsä pyhälle käskylle, jonka ovat vastaanottaneet. Heidän on käynyt juuri niin kuin sananlaskussa sanotaan: "Koira palaa oksennukselleen", ja: "Pesty sika rypee rapakossa."


2. Piet. 3:15-17 (2017): "..meidän rakas veljemme Paavali hänelle annetun viisauden mukaan on teille kirjoittanut. Niin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän puhuu niissä näistä asioista, vaikka niissä tosin on jonkin verran vaikeatajuista, jota oppimattomat ja vakaantumattomat vääristelevät niin kuin muitakin Kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen. Koska te siis, rakkaani, tämän jo edeltäpäin tiedätte, olkaa varuillanne, ettette jumalattomien eksymyksen mukaansa tempaamina lankeaisi pois omalta lujalta pohjaltanne," (jumalattomien eksymys [athesmos plane] = laittomuus, ruotsiksi laglösas)


2. Piet. 3:17 (Folkbibeln): "Därför, mina älskade, då ni redan vet detta, var på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste."


Sormunen yrittää saarnata sellaista harhaoppia, ettei kristinuskoa harjoitettaessa tarvittaisi lakia ollenkaan. Paavali oli toista mieltä. Paavali kirjoittaa, että evankeliumissa on vaatimus noudattaa lakia (1. Tim. 1:8-11). Paavali kirjoittaa jopa roomalaisille pakanoille, että vain Mooseksen lakia noudattavat kristityt ovat vanhurskaita (Room. 2:13). Kun Paavali osoittaa sanansa niille juutalaisille, jotka eivät usko Yeshuaan (Jeesukseen), hän huomauttaa, ettei lain teoilla voi tulla vanhurskaaksi, jos he eivät täytä laissa olevaa käskyä uskoa Kristusta (5. Moos. 18:18-19, Apt. 3:19-26, Room. 9:30-33). Sormunen yrittää vääristellä tätä asiaa antamalla sellaisen kuvan, ettei lain noudattaminen vaikuttaisi kristityn vanhurskauteen millään tavalla, mitä Paavali ei kuitenkaan tarkoittanut. Paavali nimenomaan toteaa, ettei usko kumoa kristityn velvollisuutta noudattaa lakia (Room. 3:31). Vanhurskaus edellyttää sekä uskoa Yeshuaan (Jeesukseen) että lain noudattamista. Jos näistä ottaa toisen pois, silloin ei ole vanhurskas eikä pyhä (Room. 2:13, Jaak. 2:24, Ilm. 14:12). Tästä teemasta kertoo syvällisesti artikkeli: 'Mitä voimme oppia Galatalaiskirjeestä?'


Room. 3:31: "Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo."


1. Tim. 1.8, 11: "Me tiedämme, että laki on hyvä, jos sitä käytetään lain tarkoituksen mukaisesti…    ..Näin sanoo iäti ylistettävän Jumalan kirkkautta julistava evankeliumi, joka on minulle uskottu."


Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."


Ilm. 14:12: "Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä, niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen."

 

Yeshua (Jeesus) sanoi, että Hän on Sapatin Herra (Luuk. 6:5). Tämä liittyy siihen, että Raamatun mukaan sapatin pitäminen on ikuinen ja kaikkia kansoja koskeva merkki siitä, että ihminen on liitossa Herran kanssa (2. Moos. 31:17; Jes. 56:6-7, 66:23). Jo Paratiisissa Herra koetteli, osaako ihminen noudattaa käskyä olla syömättä kiellettyä hedelmää. Jumala asetti sapatin ihmiselle levoksi ja virkistykseksi, mutta myös koetellakseen, pystyykö ihminen omistautumaan Herralle noudattamalla tätä käskyä, jonka täyttäminen ei ole raskas taakka (5. Moos. 8:2). Jos joku ei noudata sapattia, hän ei ole uudessa liitossa Herra Yeshuan (Jeesuksen) kanssa eikä pääse Herran juhliin, mikä pätee myös uuden liiton pakanauskovia (Jes. 56:6-7, 66:23; Matt. 5:17-20).

 

Roomalaiskatolinen kirkko ei noudattanut sapattia, vaan siirsi sen sunnuntaille, koska silloin Roomassa vietettiin lepopäivää auringonjumalan kunniaksi, mistä tulee viikonpäivän nimi sunnuntai (sun-day). Näin klassiseen kristinusko omaksui lain vastaisen lepopäivän muutoksen, mikä johtaa Sanan mukaan seurakunnan eroon Sapatin Herrasta Kristuksesta. Tämän takia One Way Mission myös järjestää sunnuntaijuhlia, millä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä Herran juhlien kanssa. One Way Missionin "juhlissa" ei tarjota seurakunnalle ateriaa. Tilaisuuden jälkeen jokainen voi omalla rahalla ostaa kanttiinista kinkkuvoileivän ja Tapani Suonnon kirjoja (5. Moos. 14:8, Matt. 5:17-20). Paavali käski eroamaan saastaiseen lihaan koskevien seurakunnasta, jotta Herra ottaisi heidät vastaan (2. Kor. 6:17-7:1, 2. Piet. 2:22). Kristuksen Valtakunnassa ei järjestetä viikoittaisia sunnuntaijuhlia, ei syödä kinkkuvoileipiä eikä temppelissä kaupitella Tapani Suonnon kirjoja (Sak. 14:21).  

 

2. Moos. 31:17: "Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin. 


Luuk. 6:5: "Ja Jeesus sanoi vielä: "Ihmisen Poika on sapatin herra.

 

Jes. 56:6-7 (1933/38): "Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi." (vert. Ps. 15)

 

Jes. 66:23: "Ja aina uudenkuun päivänä ja jokaisena sapattina tulee koko ihmissuku, ja kaikki kumartuvat minun eteeni, sanoo Herra."

 

Sak. 14:21: "Jokainen pata Jerusalemissa ja Juudassa on oleva pyhitetty Herralle. Ihmiset, jotka tulevat uhraamaan, voivat keittää niissä uhrilihaa. Silloin ei kukaan enää käy kauppaa Herran Sebaotin temppelissä."

 

2. Kor. 6:17-7:1 (1933/38): "..Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani ja olen teidän Isänne, ja te tulette minun pojikseni ja tyttärikseni, sanoo Herra, Kaikkivaltias". Koska meillä siis on nämä lupaukset, rakkaani, niin puhdistautukaamme kaikesta lihan ja hengen saastutuksesta, saattaen pyhityksemme täydelliseksi Jumalan pelossa."


Matt. 5:17-18: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."


One Way on yksisuuntainen leveä tie

One Way Mission puhuu paljon Kristuksesta, mutta ei juuri mitään Kristuksen seurakunnalle antamista käskyistä, mutta jos joskus jotain puhuu niin senkin puutteellisesti tai väärin. Tämä vuoksi One Way Missionin opetusta korvasyyhyyn on miellyttävä kuunnella (2. Tim. 4:3). One Way Mission on leveä tie, jota on helppo kulkea, mutta se johtaa kadotukseen (Matt. 7:13-23). Jos joku erehtyy perustamaan oman pelastuksensa One Way Missionin opetukseen, hänestä ei koskaan tule viisasta neitsyttä ja hän jää ilman pelastusta. One Way Missionin opetus on selvästi ristiriidassa mm. Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen), Johannes Kastajan, Pietarin, Jaakobin ja Paavalin puheiden kanssa, joissa vaaditaan parannusta laittomuudesta ja uskovien upotuskastetta sen ehtona, että Kristus pelastaa.


Mark. 16:15-16 (1933/38): "Ja hän sanoi heille: "Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen."


Apt. 19:4-5: "Silloin Paavali sanoi: "Johannes tosin kastoi vedellä parannukseen, mutta hän kehotti ihmisiä uskomaan toiseen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, Jeesukseen." Tämän kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen,"


Apt. 17:30-31: "Tällaista tietämättömyyttä Jumala on pitkään sietänyt, mutta nyt sen aika on ohi: hän vaatii kaikkia ihmisiä kaikkialla tekemään parannuksen. Hän on näet määrännyt päivän, jona hän oikeudenmukaisesti tuomitsee koko maailman, ja tuomarina on oleva mies, jonka hän on siihen tehtävään asettanut. Siitä hän on antanut kaikille takeet herättämällä hänet kuolleista."


Skyfall: Millainen paikka on helvetti?


This is the end

Hold your breath and count to ten…


..Skyfall is where we start

A thousand miles and poles apart

Where worlds collide and days are dark

You may have my number, you can take my name

But you'll never have my heart…