maanantai 16. tammikuuta 2023

Synnytystuskat ja poikalapsen syntymä ovat suuri ennusmerkki Messiaan Valtakunnan tulosta

 

*Kun erikseen niin ilmoitetaan, äidin synnytystuskat, lapsen syntymä ja nimi ovat ennusmerkkejä tulevasta
*Juutalaisilla kirjanoppineilla on sanonta: "Esi-isien teot ovat ennusmerkkejä pojille" – Raamatun profetiat ja tapahtumat toistavat itseään useita kertoja (esim. Sak. 1:18-21)
*Eksodus on tapahtunut ensimmäisen kerran jo Abrahamin aikana ja tulee tapahtumaan uudelleen vielä seitsemän vuoden ahdistusten aikoina (Jer. 16:14-16)
*Mooses oli ennakkokuva Jumalan Pojasta (5. Moos. 18:15-19) – Mooses opetti Israelille lain, mitä se ei noudattanut, mutta Jumala Poika saa kaikki kansat noudattamaan lakia tuhatvuotisen rauhanvaltakuntansa aikana (Jes. 2:2-4, 42:1-3; Sak. 14:16; Matt. 5:17-20; Apt. 10:34-35)
*Jumala on uskollinen niille, jotka ovat uskollisia Hänelle – profeetta Hoosean avioliitto oli ennusmerkki, että Jumala ottaa haureellisesta vaimostaan Israelista eron, mutta ottaa vaimonsa takaisin solmimalla uuden liiton, minkä jälkeen vaimo noudattaa lakia uskollisesti (Hes. 36:24-27, Jer. 31:31-34) 
*Immanuel merkitsee 'Jumala on meidän kanssamme' (Jes. 7:14, 8:8; Matt. 1:22-23) – profeetta Jesajalle syntynyt Immanuel-poika oli ennusmerkki (Jes. 8:18), että: 
  • Jumala pelastaa kuningas Ahaksen kahdelta viholliseltaan (Jes. 7:14-16)
  • Jumala pelastaa kuningas Hiskian assyyrialaisilta (Jes. 8:8, 37:21-38)
  • Jumala syntyy ihmiseksi pelastaakseen kansansa sen synneistä (Matt. 1:21-23)
  • Jumala on morsiusseurakuntansa kanssa myös seitsemän vuoden ahdistusten aikoina ja aina maailman loppuun asti (Matt. 28:20; Ilm. 7:3-4, 11:1-2, 14:1-7)
*Ilmestyskirja profetoi kruunu päässä olevasta naisesta, joka synnyttää pojan keskellä seitsemän vuoden ahdistusten aikoja (Ilm. 12:1-6, Jes. 66:7-9) lapsen syntymä kertoo, että ihmiskunnalla on vielä toivoa, mutta kaiken täytyy muuttua (Mal. 4:1-6, Jes. 66:22-23)




Jumala on antanut lasten syntymien kautta ennusmerkkejä tulevasta

Raamatussa on useita kohtia, joissa poikalapsen syntymän kerrotaan olevan ennusmerkki jostain tulevasta. Tässä artikkelissa tutkitaan, miten nämä kohdat selittävät erityisesti Messiaan valtakunnan tuloa. Poikalapsi voi syntyä jo yhdeksän kuukauden päästä hääyöstä, joten tämä artikkeli on jatko-osa artikkeliin: 'Häät ovat suuri ennusmerkki Messiaan Valtakunnan tulosta'
 
Ilm. 12:1, 2, 5: "Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki... ..Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana... ..Nainen synnytti lapsensa, pojan...
 
Jes. 8:18: "Minä ja nämä lapset, jotka Herra on minulle antanut, me olemme tässä, enteinä ja merkkeinä Israelille, Herran Sebaotin merkkeinä -- hänen, jonka asuinpaikka on Siionin vuori.

Raamatussa on huiman kaunis Tuhkimo-tarina moabilaisesta Ruutista, joka tuli leskeksi ja jäi ilman elatusta. Hän turvautui Israelin Jumalaan ja pakeni anoppinsa Noomin kanssa Betlehemiin. Ruutille kävi lopulta hyvin. Edesmenneen aviomiehen rikas sukulainen Boas lunasti Ruutin vaimoksi (5. Moos. 25:5-6, Ruut. 3:9-13). Kaunis tarina ei kuitenkaan päättynyt Ruutin pelastumiseen ja häihin. Boas ja Ruut saivat Obed-pojan, jonka kylän naiset toivoivat tulevan kuuluisaksi. Toivotushuudot olivat profeetallisia, sillä Obedista tuli todellakin kuuluisa. Hänestä tuli kuningas Daavidin isoisä ja Messiaan suvun kantaisä. Obedin kotikylästä Betlehemistä tuli Daavidin kaupunki, jossa Messias syntyi (Luuk. 2:10-12).

Ruut. 4:13-17: "Boas otti Ruutin vaimokseen ja yhtyi häneen. Herra antoi Ruutin tulla raskaaksi, ja hän synnytti pojan. Naiset sanoivat Noomille: "Kiitetty olkoon Herra, joka antoi sinulle sukulunastajan. Tulkoon poika kuuluisaksi Israelissa, antakoon hän sinulle uutta voimaa ja olkoon hän vanhuutesi turvana, sillä hänet on synnyttänyt miniäsi Ruut, joka rakastaa sinua ja on sinulle enemmän arvoinen kuin seitsemän poikaa." Noomi otti pojan syliinsä, ja hänestä tuli pojan hoitaja. Naapuritalojen naiset kuuluttivat pojan syntymää ja huusivat: "Noomi on saanut pojan." Poika sai nimekseen Obed, ja hänestä tuli Daavidin isän Iisain isä."

Luuk. 2:4-5, 10-11: "Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta…   ..mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra."

Kun Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) nousi Taivaaseen, Hän jätti Israelin Miikan profetian mukaan siksi ajaksi, kun synnyttäjä synnyttää (Miika 5:2-4). Miikan profetia synnyttämisestä viittaa Ilmestyskirjassa ja Jesajan kirjassa mainittuun profetiaan poikalapsen syntymästä, mikä ei enää liity Messiaan syntymään vaan muun ennusmerkin antamiseen (Ilm. 12:1-5, 1. Moos. 37:8-10). Kun otetaan huomioon Apostolien tekojen jakeen 3:21 kreikankielen oikea aikamuoto futuurissa, niin Pietari selittää samalla tavalla, että Taivas on oleva Kristuksen asuinsija siihen aikaan saakka, jolloin kaikki pannaan kohdalleen, niin kuin Jumala ikiajoista asti on luvannut pyhien profeettojensa suulla.

Apt. 3:21 (International Standard): "Heaven must receive him until the time of universal restoration that God announced long ago through the voice of his holy prophets."

Miikan profetiasta voimme tietää, että Messiaalla on vähintään kaksi tulemusta. Profetian mukaan Messias syntyy Betlehemissä, sitten Hän jättää Israelin ja lopuksi palaa takaisin tuhoamaan Israelin viholliset, kokoamaan israelilaisten jäännöksen kaikkialta maailmasta takaisin kotimaahansa sekä perustamaan tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan, jonka valta ulottuu kaikkiin kansoihin (Ilm. 20:4). Silloin Jumalaa palvelevat messiaaniset juutalaiset ovat kansojen keskuudessa kuin leijonat, joiden voimaa ei kykene kukaan vastustamaan (Miika 5:6-8).

Miika 5:2-5, 8: "Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana. Herra jättää Israelin vain siksi ajaksi, kun synnyttäjä synnyttää. Sitten israelilaisten luokse palaavat heidän jäljelle jääneet veljensä. Hallitsija on nouseva ja kaitseva heitä Herran voimalla. Herra, hänen Jumalansa, antaa hänelle vallan ja kunnian. He saavat elää rauhassa, sillä hänen valtansa ulottuu maan ääriin saakka. Hän tuo rauhan…   ..Ne, jotka ovat jäljellä Jaakobin heimosta, jotka asuvat kansojen seassa, monien kansojen keskellä, ovat kuin leijona muiden eläinten parissa, kuin nuori leijona lammaslaumassa. Kun se hyökkää, se ruhjoo ja raatelee, eikä kukaan voi sen hampaista pelastaa."
 
Jes. 66:8-9: "Kuka on kuullut, kuka on nähnyt tällaista? Syntyykö maa yhdessä päivässä, syntyykö kansa yhdellä kertaa? Mutta heti kipujen alkaessa Siion synnytti omat lapsensa. -- Minäkö avaisin kohdun suun saattamatta synnytystä päätökseen? kysyy Herra. -- Minä, joka ohjaan synnyttäjää, estäisinkö minä häntä synnyttämästä? kysyy sinun Jumalasi."

Ilmestyskirja profetoi syntyvästä poikalapsesta lähes samoilla sanoilla, miten Jaakobin poika Joosef sai profetian tulevasta hallitsijan asemastaan (Ilm. 12:1-5, 1. Moos. 37:8-10). Ilmestyskirjan ilmoituksen mukaan kirja on profetia tulevasta, joten poikalapsen syntymä ei ole vielä saanut lopullista täyttymystään, mikä käy ilmi myös asiayhteydestä (Ilm. 1:1-3, 12:1-6). Tätä profetiaa käsitellään yksityiskohtaisesti jäljempänä.

Ilm. 1:1-3: "Jeesuksen Kristuksen ilmestys, jonka Jumala antoi hänelle näyttääkseen palvelijoilleen, mitä pian on tapahtuva. Jumala lähetti enkelinsä ja ilmoitti kaiken tämän palvelijalleen Johannekselle, joka nyt omalla todistuksellaan vahvistaa Jumalan sanan ja Jeesuksen Kristuksen todistuksen, kaiken minkä on nähnyt. Autuas se, joka tämän toisille lukee, autuaat ne, jotka kuulevat nämä ennussanat ja ottavat varteen sen, mitä tähän kirjaan on kirjoitettu, sillä hetki on lähellä."

Ilm. 12:1-2, 4-5: "Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana…   ..Lohikäärme asettui synnyttävän naisen eteen nielaistakseen lapsen heti kun se syntyy. Nainen synnytti lapsensa, pojan, joka on paimentava maailman kansoja rautaisella sauvalla…"

Profeetat Hoosea ja Jesaja saivat lapsia, joiden syntymän ja nimeämisen sanottiin olevan ennusmerkkejä (Hoos. 1:2-11, Jes. 8:1-4). Jesaja oli profetoinut, että Israelin kansa viedään pakkosiirtolaisuuteen, mutta jäännös palaa takaisin. Jesajan vanhimman pojan nimi oli Sear-Jasubin, joka merkitsee 'jäännös palaa takaisin'.
 
Jes. 7:3, 10:20-21: "Silloin Herra sanoi Jesajalle: "Mene poikasi Sear-Jasubin kanssa tapaamaan Ahasia... ..Sinä päivänä eivät Jaakobin jälkeläiset, jotka ovat päässeet pakoon, nuo Israelista jäljelle jääneet, enää turvaudu sortajaansa. Herralle uskollisina he turvautuvat yksin häneen, Israelin Pyhään. Jäännös palaa takaisin, Jaakobin heimon jäännös kääntyy väkevän Jumalan luo."
 
Nimen merkitys on hyvin keskeisessä osassa profetiassa, jossa Jumala antaa merkin Israelin kuningas Ahasille ja kansalle Immanuel-nimisen poikalapsen syntymän kautta (Jes. 7:14, 8:8). Tästä Jesajan kirjan profetiasta juutalaiset ja kristityt ovat kiistelleet paljon. Krisittyjen mielestä kyseessä on Messias profetia, mutta juutalaiset kiistävät sen sanomalla, että kyseessä on Ahasin aikana syntynyt poika, joka on mahdollisesti Ahaksen oma poika Hiskia tai Jesajan poika.

Yleensä kristityt ja juutalaiset selittävät profetian vastoin sen alkuperäistä tarkoitusta. Kummallakin osapuolella on puolitotuus, mutta ei koko totuutta. Kaksi puutteellista selitystä on kiistellyt asiasta turhaan, sillä kyseessä on Messias profetia, joka profetoi kummankin osapuolen tarkoittamalla tavalla yhtä aikaa. Tätä profetiaa käsitellään yksityiskohtaisesti jäljempänä, mutta ensi tulee käydä perusteellisesti läpi se periaate, miten profetia Immanuelista ennustaa tulevia. 

Jes. 7:14-16 "Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel. Pelkkää maitoa ja hunajaa tämä lapsi saa syödä siihen asti kun hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän. Mutta ennen kuin hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän, autioituvat ne maat, joita sinä nyt pelkäät noiden kahden kuninkaan vuoksi."

Lasten nimet ovat merkityksellisiä, kun nimi on erikseen sanottu olevan ennusmerkki

Teologian lisensiaatti ja diplomikielenkääntäjä Jukka Norvanto kirjoittaa kirjassaan 'Sisälle sanaan, johdanto Vanhan testamentin kirjoihin' s. 125: 
"Raamattua luettaessa nimiä ei kannata ohittaa kovin nopeasti, sillä ne sisältävät mielenkiintoisia näkökulmia sekä nimen haltijaan että hänen tehtäväänsä. Raamatussa nimi usein kertoo myös sen, millaisesta ihmisestä on kysymys."
Kun Jumala on määrännyt lapselle enteellisen nimen, siihen saadaan aina vahvistus muuta kautta esim. Raamatun ilmoituksen kautta. Lapsen nimeäminen kertoo Kaikkivaltiaan Luojan suunnitelman yksityiskohtaisuudesta. Hän vaikuttaa vanhempien tahtomiseen ja tekemiseen jo lapsen syntymän aikana, jos Jumalalla on suunnitelma käyttää lasta ennusmerkkinä tai myöhemmin muussa tarkoituksessa (Fil. 2:13)
 
Ruutin kirja kertoo alussa, että Elimelek joutui lähtemään vaimonsa ja kahden poikansa kanssa Moabiin pakoon Israelissa olevaa nälänhätää. Perheellä lienee ollut varsin kovat ajat, koska he antoivat pojille varsin surulliset nimet. Mahlon merkitsee sairautta (sanakirja) ja Kiljon merkitsee menehtymistä (Biblehub). Pojat menivät naimisiin ja kuolivat kymmen vuoden päästä, eikä toisen pojan vaimo Ruut ollut saanut edes lasta. Poikien nimistä tuli tässä tapauksessa ennusmerkki.
 
Ruut 1:1-5: "Siihen aikaan, kun tuomarit hallitsivat Israelia, tuli kerran nälänhätä maahan. Muuan mies Juudan Betlehemistä muutti silloin vaimonsa ja kahden poikansa kanssa siirtolaiseksi Moabin maahan. Miehen nimi oli Elimelek, hänen vaimonsa oli Noomi, heidän poikansa olivat nimeltään Mahlon ja Kiljon, ja he olivat efratalaisia Juudan Betlehemistä. He tulivat Moabin maahan ja jäivät sinne asumaan. Elimelek, Noomin mies, kuoli, ja Noomi jäi yksin molempien poikiensa kanssa. Pojat ottivat itselleen moabilaiset vaimot; toisen nimi oli Orpa ja toisen Ruut. Kun he olivat asuneet siellä kymmenisen vuotta, kuolivat myös molemmat pojat, Mahlon ja Kiljon, ja niin Noomi oli yksin menetettyään sekä miehensä että poikansa.

Raamattu kertoo tyhmästä miehestä Nabalista, jonka nimikin merkitsi tyhmyriä. Hän pysyisi jatkossakin tyhmyrinä. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki maailman nimet olisivat ennusmerkkejä. Sellainenkin sanonta on: "Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä". Raamatussa on kuitenkin mainittu monia henkilöitä, joiden nimi on tarkoitettu kuvaamaan häntä.

1. Sam. 25:25: "Älä välitä tuosta kelvottomasta miehestä, Nabalista! Nimi on miestä myöten. Tyhmyri on hänen nimensä, ja tyhmyrinä hän pysyy…"

Raamattu ilmoittaa yhden nimen, jonka kirjainten lukuarvojen summasta voi laskea 666 tunnistaakseen antikristuksen (Ilm. 13:18), mutta muissa nimissä tällaista mekanismia ei ole. Kabbalassa lasketaan nimistä ja Raamatun teksteistä lukuarvoja, minkä avulla pyritään tekemään ennustuksia, mutta ne ovat vääriä ennustuksia. Nimien lukuarvoihin ei ole piilotettu mitään salaista tietoa tulevasta. 

Nimi ei ole aina tae vanhurskaudesta 
 
Nimien merkitykset eivät ole ennustuksia, ellei raamatullinen profeetallisuus niin erikseen mainitse. Esim. Usko-nimiset miehet eivät kaikki ole suinkaan vanhurskaita uskovia. Nimi voi pikemminkin kertoa vanhempien toiveesta, että pojasta tulisi Jumalalle uskollinen, mitä ei suinkaan aina tapahdu. Joskus Usko-niminen pastori voi olla hyvinkin kiero eksyttäjä, jolloin hänen todellinen nimensä on Uskoton. Nimi kertoo ihmisestä, jos hänen tekonsa ovat nimensä mukaisia.
 
Jaak. 2:14, 26: "Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä?.. ..Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."
 
Aadam ja Eeva uskoivat Jumalaan. He eivät joutuneet Jumalan puutarhasta ulos sen takia, etteivätkö he olisi enää uskoneet Jumalan olevan olemassa vaan sen takia, etteivät he totelleet Jumalan käskyä. Jos joku sanoo uskovansa Jumalaan, se ei ole vielä pelastavaa uskoa. Pitää tehdä myös Jumalan tahto, jotta usko tulisi todeksi (Matt. 7:21-23, Jaak. 2:14-26).  
 
Matt. 7:21 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon."
 
Eeva ei totellut Jumalan käskyä, joten Jumala määräsi, ettei naiset saa opettaa seurakunnassa. Vanhempien rikkomuksella on ollut vaikutusta lasten elämään. Jumalan pyhien seurakunnassa saa puhua vain miehet. Sen takia Yeshuan (Jeesuksen) kutsumat apostolit olivat kaikki miehiä. Jos nainen puhuu seurakunnassa, se ei ole Jumalan pyhien seurakunta (1. Kor. 14:32-34).
 
1. Tim. 2:11-15: "Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti. Ensinhän luotiin Aadam ja sitten Eeva, eikä petetyksi joutunut Aadam, vaan nainen antoi pettää itsensä ja rikkoi käskyn. Lasten synnyttäjänä hän on kuitenkin pelastuva, jos vain pysyy uskossa ja rakkaudessa ja viettää hillittyä, Jumalalle pyhitettyä elämää."
 
Eeva Backman puhuu seurakunnassa
Eeva "Glory" Backman on evankelista, jonka liikanimi Glory merkitsee kirkkautta. Glory ei kuitenkaan säteile Jumalasta tulevaa kirkkautta, koska hän rikkoo Jumalan käskyä, ettei nainen saa opettaa, puhua eikä profetoida seurakunnan kokouksessa (1. Tim. 2:11-12, 1. Kor. 14:32-38, Matt. 7:15-23). Jumala ei käytä naisia profeettoinaan seurakunnan kokouksessa, mutta voi käyttää kokouksen ulkopuolella.
 
Luuk. 11:35: "Pidä siis varasi, ettei se valo, joka sinussa on, ole pimeyttä."
 
1. Kor. 14:32-38: "Profeetat pystyvät hallitsemaan henkilahjojaan, sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala. Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnan kokouksessa. Teidänkö luotanne Jumalan sana on lähtenyt liikkeelle? Tai onko se tullut pelkästään teidän luoksenne? Jos joku uskoo olevansa profeetta tai saaneensa muita Hengen lahjoja, hänen tulee tietää että tämä, mitä kirjoitan, on Herran käsky. Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä."
 
1. Kor. 14:38 (RK): "Jos joku ei tätä tunnusta, häntä itseään ei tunnusteta."
 
Pyhä Henki ei puhu Jumalan käskyjä vastaan. Pyhä Henki annetaan vain niille, jotka noudattavat Jumalan käskyjä. Jos joku henki käskee tekemään jotain Jumalan käskyn vastaista, se ei ole Jumalan Henki (Apt. 5:32, Room. 8:6-7).
 
1. Joh. 4:1: "Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja." 
 
Apt. 5:32: "Me olemme kaiken tämän todistajat -- samoin Pyhä Henki, jonka Jumala on antanut niille jotka häntä tottelevat."
 
TV7-televisiokanavalla on ohjelmasarjat 'Jumalan juoksutytöt' ja 'Rukouksen ihme', joiden kuvauksissa lukee: 
"Vieraana Glory Backman. Jumalan juoksutytöt. Sarja suomalaista naisista, jotka ovat tarttuneet auraan ja lähteneet kutsuttuina Jumalan työhön. Ristin Tuki ry:n toiminnanjohtajan, Mirja Ojareksen keskusteluohjelma. Mirja Ojares tapaa Jumalan juoksutyttöjä eli naisia, jotka ovat rohkeasti tarttuneet auraan ja lähteneet Jumalan kutsumina Jumalan työhön."

"Rukouksen ihme. Glory Backmanin esirukousohjelma. Glory Backman on kansainvälinen profetallinen sanan-julistaja, jonka julistuksen hedelmänä ovat ihmeet ja merki."
Älä ota Eevalta hedelmää
Vaikka Eeva "Glory" Backmanilla on koskettava elämäntarina (IL 17.12.2022) ja mahdollisesti tehtyjä ihmeitä, se ei todista hänen olevan Jumalan profeetta, koska hän ei noudata Jumalan käskyjä. Voimme olla aivan varmoja, ettei Jumala ole antanut Eevalle mitään profetioita seurakunnan kokouksessa ilmoitettavaksi, ei kutsunut häntä seurakunnan opettajaksi, eikä kutsunut häntä opettamaan TV7-televisiokanavalle. Jos Eeva Backman tai TV7:n johtaja Martti Ojares muuta väittävat, heille on puhunut joku muu henki, jota ei pidä uskoa. 
  
Käyttämällä liikanimeä "Glory" hän on tekeytynyt valon enkeliksi, mitä hän ei ole. Hän on vain yksi uusi Eeva, joka ei osannut pitää sormiaan irti kielletystä hedelmästä (1. Tim. 2:11-12, 1. Kor. 14:32-38). Eevan tekemät hedelmät todistavat, että hän on väärä profeetta (Matt. 5:19-20, 7:15-23; Ps. 1). Profeettojen tekemien hedelmien arvioimisesta kertoo lisää artikkeli: 'Sillä maailmassa on monta väärää profeettaa'.
 
5. Moos. 13:1-4: "Teidän keskuuteenne saattaa ilmestyä profeetta tai unennäkijä, joka lupaa tehdä ihmeen tai tunnusteon ja joka näin koettaa taivuttaa teidät palvelemaan vieraita ja teille outoja jumalia. Älkää kuunnelko sellaisen profeetan tai unennäkijän sanoja, vaikka hänen lupaamansa ihme tapahtuisikin. Herra, teidän Jumalanne, koettelee teitä näin saadakseen tietää, rakastatteko häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne. Teidän tulee seurata vain Herraa, Jumalaanne, pelätä häntä, noudattaa hänen käskyjään, totella häntä ja pysyä hänen uskollisina palvelijoinaan.
 
Matt. 24:24: "Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat, jos mahdollista, valitutkin harhaan."
 
Matt. 7:22-23 (1933/38): "Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'.
  
2. Kor. 11:13-15: "Semmoiset ovat vääriä apostoleja, petollisia työntekijöitä, he vain tekeytyvät Kristuksen apostoleiksi. Eikä ihme, tekeytyyhän itse saatanakin valon enkeliksi. Ei siis ole mitenkään merkillistä, että hänen palvelijansa esiintyvät Jumalan asian palvelijoina. He saavat tekojensa mukaisen lopun."
 
Jos evankelista kehuskelee tekemäänsä hyväntekeväisyyttä vankilassa Bangkokissa, sekin rikkoo Jumalan käskyä olla panematta omia hyviä tekojaan muiden katseltavaksi, jolloin Jumala ei maksa sellaisesta hyväntekeväisyydestä palkkaa (Matt. 6:1-5). Kyse on vain markkinointikeinoista saada rahaa seurakunnalta (Room. 6:18). Tämän vuoksi monet seurakunnat mainostavat tekemäänsä hyväntekeväisyyttä, koska se edistää varojen hankintaa seurakunnan kaikkeen toimintaan.

Room. 16:18: "Sellaiset eivät palvele meidän Herraamme Kristusta vaan omaa vatsaansa, ja kauniilla ja vakuuttavilla puheillaan he pettävät vilpittömien sydämet."
 
Jumala on kutsunut palvelijansa nimeltä

Jumala on antanut itselleen nimet sen perusteella, mitä ne merkitsevät. Jumalan nimi Jehovah merkitsee Minä Olen, mutta se voidaan kääntää myös Ikuinen (Ilm. 4:8). Tämä kertoo paljon Jumalasta. Mitään ei olisi, jos ei olisi Jumalaa, joka on aina ollut ja elää ikuisesti.

Jumala on antanut monille palvelijoilleen uuden nimen. Abramista tuli Abraham (1. Moos. 17:5). Jaakobista tuli Israel. Simonista tuli Keefas (Pietari, Joh. 1:42). 

Jes. 43:1: "Ja nyt -- näin sanoo Herra, joka sinut loi, Jaakob, joka sinut muovasi, Israel: -- Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun."

1. Moos. 17:5: "Älköön siis nimesi enää olko Abram, vaan olkoon se Abraham, koska minä teen sinusta kansojen paljouden isän."

Joh. 1:42: "Andreas vei hänet Jeesuksen luo. Jeesus katsoi häneen ja sanoi: "Sinä olet Simon, Johanneksen poika. Nimesi on oleva Keefas" -- se merkitsee: Kallio."

Jerusalem saa myös uuden nimen Rakastettu ja Israelin maata kutsutaan myös uudella nimellä Puolisoni (Jes. 62:1-4). Raamattu ilmoittaa, että Yeshua (Jeesus) saa lopuksi myös uuden nimen (Ilm. 3:12). Lopuksi kaikki Jumalan palvelijat saavat uuden nimen, millä Jumala heitä kutsuu (Jes. 65:15). Ihminen uudestisyntyy vanhurskaaksi Jumalan palvelijaksi, joten hänet tulee myös nimetä uudestaan (Joh. 3:3-8). Älkää siis ihmetelkö, jos Jumalan profeetta ei esiinny vanhempiensa antamalla nimellä vaan Jumalan hänelle antamalla uudella nimellä.

Jes. 62:1-4, 65:13-15: "Siionin tähden minun on puhuttava, Jerusalemin takia en voi vaieta, ennen kuin oikeus nousee siellä kuin aurinko ja pelastus kuin leimuava soihtu, ennen kuin kansat näkevät sinun vanhurskautesi ja kuninkaat sinun kirkkautesi. Sinä saat uuden nimen, jonka Herra itse lausuu julki, ja sinä olet oleva kaunis kruunu Herran kädessä, kuninkaallinen seppele Jumalan huomassa. Ei sinun nimesi enää ole Hylätty eikä maasi nimi Hedelmätön, vaan sinun nimesi on oleva Rakastettuni ja maasi nimi Puolisoni, sillä Herra rakastaa sinua ja ottaa sinun maasi puolisokseen…    ..Sen tähden Herra, minun Jumalani, sanoo näin: -- Minun palvelijani saavat syödäkseen, mutta te näette nälkää, minun palvelijani saavat juodakseen, mutta te kärsitte janoa, minun palvelijani iloitsevat, mutta teidän osanne on häpeä, minun palvelijani riemuitsevat sydän täynnä onnea, mutta te huudatte sydän tuskaa tulvillaan ja valitatte mieli murtuneena. Kiroukseksi minun valittujeni suuhun jää teidän nimenne: "Surmatkoon Herra sinut, niin kuin hän surmasi heidät!" Mutta omia palvelijoitani olen kutsuva uusilla nimillä."

Ilm. 2;17, 3:12: "..Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja…   ..Siitä, joka voittaa, minä teen pylvään Jumalani temppeliin, eikä hän joudu milloinkaan lähtemään sieltä. Minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, uuden Jerusalemin, joka laskeutuu taivaasta Jumalani luota, ja oman uuden nimeni."

Abrahamin vaimo ja Jaakobin isoäiti sai myös uuden nimen Saara, joka on hepreaksi 'Sarah'. Nimi on femiinisukuinen muoto sanasta 'sar' (substantiivi), joten se merkitsee ruhtinatarta (Biblehub). Raamattu kutsuu Abrahamia myös Jumalan ruhtinaaksi.

1. Moos. 23:5-6: "Heettiläiset vastasivat Abrahamille: "Herra, sinä Jumalan ruhtinas meidän keskuudessamme!.."

1. Moos. 17:15-16: "Jumala sanoi vielä Abrahamille: "Vaimoasi Saraita älä enää kutsu Saraiksi, vaan hänen nimensä olkoon Saara. Minä siunaan häntä ja annan hänen synnyttää sinulle pojan. Minä siunaan häntä: monet kansakunnat saavat hänestä alkunsa, ja hänestä polveutuu kansojen kuninkaita."

Jaakobin nimi merkitsee petturia, mutta Jumala kasvatti hänestä vanhurskaan Israelin kansan kantaisän. Jaakobista tuli suoraselkäinen Jesurun, joka on Israelin runollinen nimi ja merkitsee suoraa (Biblehub). Jaakob ei varsinaisesta paininut tai tapellut Jumalan Pojan kanssa, vaan hädissään turvautui Jumalan Poikaan pitämällä hänestä lujasti kiinni, jotta hän saisi siunauksen Jumalan Pojalta ja pelastuisi veljensä Esaun vihalta (Hoos. 12:3-4; lisää artikkelissa). 
 
1. Moos. 27:36: "Esau sanoi: "Ei häntä suotta Jaakobiksi sanota. Hän on pettänyt minut kahteen kertaan: hän vei jo esikoisuuteni, ja nyt hän riisti minulta siunauksenkin!"
 
Jes. 44:2: "Näin sanoo Herra, joka sinut loi ja jo kohdussa sinut muovasi, hän, joka auttaa sinua: -- Älä pelkää, palvelijani Jaakob, sinä Jesurun, jonka olen valinnut."

Jumala antoi Jaakobille uuden nimen Israel, joka tulee heprean sanoista 'sarah' (verbi) kestää, pysyä kiinni, voittaa (Biblehub) ja 'sar' ruhtinas (Biblehub) ja 'El' Jumala. Israel on siis Jumalan ruhtinas, joka piti lujasti kiinni Jumalasta (vert. 2. Moos. 19:5-6). Jaakob oli siinä suhteessa voittaja, että hän pysyi kiinni Jumalan Sanassa. Kun Ilmestyskirjan luvuissa 2 ja 3 puhutaan voittajista, se tarkoittaa niitä, jotka ovat pysyneet loppuun asti lujasti kiinni Jumalan Sanassa (Ilm. 2:10, 12:17, 14:12).

Hoos. 12:3-4: "Jo äidinkohdussa Jaakob petti veljensä, miehuutensa päivinä hän kamppaili Jumalan kanssa. Hän paini enkelin kanssa ja voitti, hän itki ja anoi armoa…"

1. Moos. 32:28: "Silloin mies sanoi: "Sinua ei pidä enää sanoa Jaakobiksi, vaan Israeliksi, sillä sinä olet kamppaillut Jumalan ja ihmisten kanssa ja voittanut."

Joos. 22:5 (1933/38): "Noudattakaa vain tarkoin niitä käskyjä ja sitä lakia, jotka Herran palvelija Mooses on teille antanut, rakastakaa Herraa, teidän Jumalaanne, vaeltakaa aina hänen teitänsä, noudattakaa hänen käskyjänsä, riippukaa hänessä kiinni ja palvelkaa häntä kaikesta sydämestänne ja kaikesta sielustanne."

Ilm. 2:26: "Sille, joka voittaa, sille, joka loppuun asti noudattaa minun tahtoani, minä annan vallan hallita kansoja."

Johannes Kastaja oli profeetta Elia, jonka Malakian kirja profetoi tulevan uudelleen. Enkeli ilmoitti Johanneksen vanhemmille poikansa nimen ja tehtävän ennen jo ennen hänen syntymäänsä. Hän oli ennakkokuva armon tuovasta Jehovasta, minkä takia hän upotuskastoi ja sai uuden nimen Johannes. Johanneksen heprealainen nimi Jehohanan merkitsee 'Jehovah on armollinen', kun Yeshuan (Jeshua tai Jehoshua) nimi merkitsee 'Jehovah on pelastaja'.

Luuk. 1:13-17: "Mutta enkeli puhui hänelle: "Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes. Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään. Hän on oleva suuri Jumalan mies. Viiniä ja väkijuomaa hän ei juo. Jo äitinsä kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä. Hän kääntää Israelin kansasta monet jälleen Herran, heidän Jumalansa, puoleen. Hän kulkee Herran edelläkävijänä Elian hengessä ja voimassa, hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja ohjaa tottelemattomat ajattelemaan hurskaiden tavoin, näin valmistaakseen kansan Herran tuloa varten."

Mal. 3:1, 23-24 (2017): "Katso, lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien eteeni. Joutuin temppeliinsä on tuleva Herra, jota te etsitte, ja Liiton Enkeli, jota te rakastatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot…   ..Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennen kuin tulee Herran päivä, se suuri ja pelottava. Hän kääntää jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten tulisi ja löisi maata kirouksella."

Enkeli ilmoitti heprean kielellä Joosefille ja Marialle, että heidän poikalapselle tulee antaa nimeksi Yeshua (Jeesus), koska Hän pelastaa, joka on hepreaksi yhdellä sanalla 'yoshia'. Lapsen nimi oli profetia, että poikalapsi pelastaa kansansa heidän synneistä. Raamatun lauseessa on hyvin tavallinen runollinen heprealainen sanaleikki. Lause ei toimi millään muulla kielellä kuin hepreaksi, mikä kertoo siitä, että Yeshuan perheen äidinkieli ei ollut aramea vaan heprea (Matt. 1:21; vert. Joh. 19:20; Apt. 21:40 - 22:3, 26:14). Tästä asiasta kertoo lisää artikkeli: 'Johannes Kastaja todisti: Jumalan Poika on Jehovah').

Matt. 1:21: "Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä."
 
Ps. 25:4-5 (1933/38): "Herra, neuvo minulle tiesi, opeta minulle polkusi. Johdata minua totuutesi tiellä ja opeta minua, sillä sinä olet minun pelastukseni Jumala..." (pelastuksen Jumala on hepreaksi 'Elohim Yesha')

1. Aik. 16:35: "Sanokaa: Auta meitä, pelastuksen Jumala, saata meidät yhteen, pelasta meidät kansojen keskeltä! Silloin saamme ylistää pyhää nimeäsi ja riemuiten kiittää sinua."

Pietari sanoi, ettei ole mitään muuta nimeä, joka pelastaa, kuin Yeshua (Apt. 4:10-12). Joku juutalainen kirjanoppinut voi väittää vastaan sanomalla, että Raamatun mukaan ei ole muuta pelastajaa kuin Jehovah (Jes. 43:11). Itse asiassa Pietari ei puhunut väärin. Heprealaiset ymmärtävät, että Yeshuan nimi merkitsee pelastajaa, joka on muodostettu sanoista Jehovah ja 'yasha' (pelastaa).

Apt. 4:10, 12 (1933/38): "..Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimen kautta, hänen, jonka te ristiinnaulitsitte, mutta jonka Jumala kuolleista herätti, hänen nimensä kautta tämä seisoo terveenä teidän edessänne...    ..Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman."
Matt. 1:21: "Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä."
Jes. 43:11: "Minä, minä yksin olen Herra, ei ole muuta pelastajaa kuin minä."

Jes. 43:11 (Green's Literal, 1985): "I, I am Jehovah; and there is no Savior besides Me."

Jes. 59:20: "Mutta Siioniin Herra tulee vapauttajana, Jaakobin jälkeläisten luo lunastajana, kun he luopuvat rikkomuksistaan, sanoo Herra.

Jumala oli määrännyt profeetta Jeremian palvelukseensa jo ennen hänen syntymäänsä. Jumala ilmoitti korottavansa nuoren miehen kuninkaiden ja kansojen yläpuolelle, mikä tarkoitti Jeremian valtaa tuomita kenet tahansa Jumalan antamien ohjeiden mukaisesti. Jeremian heprealainen nimi Jirmejahu merkitsee 'Jehovah on korottanut'. Jumala korotti Mooseksenkin faaraon tuomariksi (2. Moos. 7:1). Tämä on muistutus, että esivallallakin on omat herransa ja tuomarinsa (Ef. 6:9). Jeremian aikana Babylonian armeija ryösti ja tuhosi Jerusalemin temppelin sekä vei Israelin kansan pakkosiirtolaiseksi. Jeremia profetoi kansalle, että pakkosiirtolaisuus tulee olemaan Jumalan rangaistus heidän syntiensä takia.

Jer. 1:5-10: " -- Jo ennen kuin sinut äidinkohdussa muovasin, minä valitsin sinut. Jo ennen kuin sinä synnyit maailmaan, minä pyhitin sinut omakseni ja määräsin sinut kansojen profeetaksi. Mutta minä vastasin: "Voi, Herra, Jumalani, en minä osaa puhua, minä olen niin nuori!" Silloin Herra sanoi: -- Älä sano, että olet nuori, vaan mene, minne ikinä sinut lähetän, ja puhu, mitä minä käsken sinun puhua. Älä pelkää ketään, sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi ja suojelen sinua. Sitten Herra ojensi kätensä, kosketti suutani ja sanoi minulle: -- Minä annan sanani sinun suuhusi. Minä asetan sinut tänä päivänä kansojen ja valtakuntien yläpuolelle. Sinun tulee repiä ja särkeä, tuhota ja hävittää, rakentaa ja istuttaa."

Raamattu käyttää usein synnytystuskia vertauksena kansan tuskista

Poikalapsen syntymään liittyy olennaisesti synnytystuskat. Raamatussa kerrotaan erilaisista tapahtumista, jonka kanssa samaan aikaan nainen on ollut synnytystuskissa ja lapsen synnyttä antanut lapselle enteellisen nimen. Tämä on ollut Jumalan tapa ilmoittaa, että kipujen kautta syntyy jotain uutta aiempaa parempaa. Jotta äiti voisi iloita lapsesta, hänen on käytävä läpi raskausajan vaivat ja synnytystuskat. Ilo lapsesta auttaa vanhempia unohtamaan syntymää edeltäneet vaivat.

Apt. 14:22: "rohkaisivat opetuslapsia ja kehottivat heitä pysymään uskossa. He sanoivat: "Jumalan valtakuntaan meidän on mentävä monen ahdingon kautta."

Joh. 16:20-22: "Totisesti, totisesti: te saatte itkeä ja valittaa, mutta maailma iloitsee. Te joudutte murehtimaan, mutta tuskanne muuttuu iloksi. Nainen, joka synnyttää, tuntee tuskaa, kun hänen hetkensä koittaa. Mutta kun lapsi on syntynyt, äiti ei enää muista kipujaan vaan iloitsee siitä, että ihminen on syntynyt maailmaan. Tekin tunnette nyt tuskaa, mutta minä näen teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää."

Jes. 26:17-19: "Niin kuin raskaana oleva nainen, jonka aika on tullut, vääntelehtii ja huutaa kipuaan, niin olimme edessäsi, Herra. Me olimme raskaana, me vääntelehdimme, mutta niin kuin tuulta oli se mitä synnytimme. Mitään apua emme pystyneet tuomaan, ketään emme synnyttäneet asumaan maata. Mutta sinun kuolleesi heräävät eloon, heidän ruumiinsa nousevat ylös. Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään."

Jaakobin poika Joosef joutui kärsimään paljon vääryyttä. Hänen veljensä myivät Joosefin orjaksi Egyptiin. Joosef joutui valheellisen todistajalausunnon takia vankilaan raiskaajana, vaikkei ollut siihen syyllistynyt. Jumala yhdessä päivässä nosti Joosefin Egyptin ruhtinaaksi. Faarao antoi Joosefille korkea-arvoisen perheen tyttären vaimoksi ja Joosef sai esikoispojan, jolle hän antoi nimeksi Manasse, mikä merkitsee 'hän saa unohtamaan'. Seuraavaksi syntyneelle lapselle hän antoi nimen Efraim, koska Jumala oli tehnyt hänet hedelmälliseksi paljojen kärsimysten jälkeen. Nimi Efraim merkitsee 'hän on tehnyt hedelmälliseksi'. 

Joosef oli ennakkokuva Jumalan Pojasta, joka ensin alensi itsensä vähäksi aikaa ja lopulta korotettiin yli kaiken (Fil. 2:5-11). Jumalan Poika kärsi Golgatan ristillä ne synnytystuskat, joiden kautta Hän lunasti seurakuntansa omaksi (Hepr. 2:9).

1. Moos. 41:45-47, 51-52: "Farao antoi Joosefille nimeksi Safenat-Paneah ja antoi hänelle vaimoksi Onin papin Poti-Feran tyttären Asenatin. Joosefin valta ulottui yli koko Egyptin. Joosef oli kolmikymmenvuotias tullessaan faraon, Egyptin kuninkaan, palvelukseen. Niin Joosef lähti faraon luota ja kiersi kaikkialla Egyptissä. Ja maa tuotti seitsemänä yltäkylläisyyden vuotena viljaa ylen määrin…   ..Esikoiselleen Joosef antoi nimeksi Manasse sanoen: "Jumala on saanut minut unohtamaan kaikki vaivani ja isäni kodin." Toiselle pojalleen hän antoi nimeksi Efraim sanoen: "Jumala on tehnyt minut hedelmälliseksi maassa, jossa olen joutunut niin paljon kärsimään."

Hepr. 2:9, 5:7-9: "Sen kuitenkin näemme, että tuo "lyhyeksi aikaa enkeleitä alemmaksi asetettu", Jeesus, on kuoleman tuskat kärsittyään "seppelöity kirkkaudella ja kunnialla". Armollisen Jumalan tahto näet oli, että Jeesuksen oli kärsittävä kuolema jokaisen ihmisen puolesta…    ..Ihmiselämänsä päivinä Jeesus ääneen itkien rukoili ja huusi avukseen häntä, jolla oli valta pelastaa hänet kuolemasta, ja hänen uhrirukouksensa kuultiin, koska hän taipui Jumalan tahtoon. Vaikka hän oli Poika, hän joutui kärsimyksistä oppimaan, mitä on kuuliaisuus. Kun hän oli saavuttanut täydellisyyden, hänestä tuli iankaikkisen pelastuksen tuoja, kaikkien niiden pelastaja, jotka ovat hänelle kuuliaisia."

Fil. 2:5-11: "Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli. Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa, hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti. Sen tähden Jumala on korottanut hänet yli kaiken ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman. Jeesuksen nimeä kunnioittaen on kaikkien polvistuttava, kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla, ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi: "Jeesus Kristus on Herra."

Kun Jumala haluaa antaa lapsen syntymällä jonkun ennusmerkin, syntymä on usein tapahtunut ihmeen kautta. Abrahamin vaimo Saara oli jo yli-ikäinen ja hedelmällisyytensä menettänyt, mutta Jumala teki ihmeen ja Saara sai pojan. Sama toistui myös Johannes Kastajan äidin Elisabetin kohdalla. Profeetta Samuelin äiti Hanna oli ensin hedelmätön, mistä hänen sisarvaimonsa Peninna kiusasi häntä. Hanna rukoili itkien Jehovaa temppelissä ja lupasi antaa poikalapsen Jehovalle omistetuksi nasiiriksi, jos hän saisi lapsen (1. Sam. 1:10-20). 

Jehovah kuuli Hannan rukouksen ja hän sai pojan. Samuelin heprealainen nimi Shemuel tulee heprealaisista sanoista 'shama' kuulla (Biblehub) ja 'El' Jumala, joten nimi merkitsee 'Jumala on kuullut'. Samuel oli myös kuuliainen Jumalalle (Ps. 99:6-7).

1. Sam. 1:15-20: "..Minä olen onneton nainen ja vuodatin sydämeni Jumalalle. Älä pidä palvelijaasi kelvottomana naisena, vain suuren suruni ja huoleni takia minä rukoilin näin kauan." Silloin Eeli sanoi hänelle: "Mene rauhassa. Israelin Jumala antakoon sinulle, mitä häneltä pyysit." Hanna vastasi: "Minä kiitän sinua suopeudestasi!" Sitten hän meni pois, söi eikä ollut enää surullinen. Varhain seuraavana aamuna he nousivat rukoilemaan Herraa. Sitten he palasivat kotiinsa Ramaan. Kun Elkana oli maannut vaimonsa Hannan kanssa, Herra vastasi Hannan rukoukseen. Hanna tuli raskaaksi ja synnytti aikanaan pojan. Hän antoi pojalleen nimen Samuel sanoen: "Herralta minä häntä pyysin."

Ps. 99:6-7: "Mooses ja Aaron olivat hänen pappejaan, Samuel huusi avuksi hänen nimeään. He huusivat Herraa, ja hän vastasi. Pilvipatsaasta hän puhui heille, ja he pitivät käskyt ja säädökset, jotka hän heille antoi."

Kun Hanna oli lopettanut Samuelin imettämisen ja poika oli vielä pieni, Hanna vei Samuelin ylipappi Eelin luokse kasvatettavaksi (1. Sam. 1.23-24). Samuelista tuli Eelin kasvattipoika. Erikoista oli, että Samuel nukkui Eelin kanssa temppelin pyhäkköteltassa, vaikka Samuel ei ollut Leevin pappisuvusta vaan Efraimin suvusta, eikä hänellä olisi ollut sen takia lupaa tulla temppeliin (4. Moos. 3:38, 1. Sam. 1:1, 2:27-29, 3:1-21). Jumalan Sana (Jumalan Poika) ilmestyi miehen hahmossa puhumaan Samuelille pyhäkköteltassa, mikä tarkoitti Jehovan hyväksyvän efraimilaisen Samuelin palvelemaan häntä pappina (1. Sam. 3:7-10). Miten tämä on mahdollista? Jumalan laki tuntee adoption. Lain mukaan sukukunta määräytyy isän mukaan, mutta adoptoitu pieni lapsi kuuluu kasvatti-isän sukuun. Samuelista tuli Leevin suvun jäsen, koska hänestä oli jo pienenä poikana tullut ylipappi Eelin ottopoika.

Samuelin adoptiossa on kyse huomattavan suuresta ennakotapauksesta. Yeshua (Jeesus) sikisi Pyhästä Hengestä, joten hänellä ei ollut biologista isää ihmisten keskuudesta. Yeshuan biologinen Isä oli Pyhä Henki, mutta hänen kasvatti-isänsä Joosef kuului Daavidin sukuun (Room. 1:3-4). Joosef oli Daavidin kuninkuuden perillinen (Matt. 1:6-16). Yeshuan sukukunta määräytyi kasvatti-isän kautta, vaikka Yeshuan äiti Maria kuului myös Juudan sukuun (Luuk. 3:23). Lain adoptiosäädöksiä ja niiden soveltamista Yeshuaan käsitellään yksityiskohtaisesti artikkelissa: 'Miksi juutalaisilla ja kristityillä on eri käsitys Messiaasta?').

Eeli oli Israelin ylipappi ja tuomari, jolla oli omia poikia, mutta Jumalalla oli tarve antaa Eelille Samuel ottopojaksi (1. Sam. 4:18). Eelin pojat olivat kelvottomia miehiä, jotka eivät olleet uskollisia Jumalan Sanalle. Jumala ilmoitti, että Eelin omat pojat tulevat kuolemaan saman päivänä ja temppeliin tulee myös onnettomuus (1. Sam. 2:12-36, 1. Kun. 9:6-9). Samuelista tuli heidän jälkeen uusi ylipappi ja tuomari Israeliin (1. Sam. 7:9-17). 

Jumala käyttää Raamatussa äidin synnytystuskia kuvaamaan sitä ahdistusta, mitä joku asia aiheuttaa kaikille. Kun ylipappi Eelin miniä oli raskaana viimeisillään, Israel lähti sotaan filistealaisia vastaan, mutta jäi tappiolle. Silloin Eelin pojat päättivät omavaltaisesti tuoda pyhäkköteltasta liitonarkun rintamalle mukaan luullen, että Jumala antaisi sen takia heille voiton. Toisin kävi. Eelin pojat kaatuivat ja samana päivänä kuoli myös heidän isänsä Eeli uutisten tuoman järkytyksen seurauksena. Liiton arkku joutui filistealaisten käsiin, jonka he veivät epäjumalansa temppeliin. Samana päivänä Eelin miniä oli kovissa synnytystuskissa ja hän synnytti kuolleelle aviomiehelleen pojan. Poika sai nimekseen Ikabod, joka merkitsee 'ei kunniaa'. Pojan nimi johtui siitä, että äiti suri aviomiehensä, appensa ja liitonarkun menettämistä. 

1. Sam. 4:17-22: "Sanantuoja vastasi: "Israelin joukot pakenivat filistealaisten tieltä, ja tappiot ovat suuret. Myös molemmat poikasi, Hofni ja Pinehas, saivat surmansa, ja Jumalan arkku jäi vihollisen käsiin." Kun hän mainitsi Jumalan arkun, Eeli kaatui tuoliltaan taaksepäin portin pieleen, niin että hänen niskansa murtui ja hän kuoli; hän oli näet vanha ja painava. Neljänkymmenen vuoden ajan hän oli johtanut tuomarina Israelia. Eelin miniä, Pinehasin vaimo, odotti lasta ja oli viimeisillään. Kun hän sai kuulla, että Jumalan arkku oli jäänyt vihollisen saaliiksi ja hänen appensa ja miehensä olivat kuolleet, hän lyyhistyi maahan ankarissa synnytystuskissa. Kun hän oli jo kuolemaisillaan, paikalla olevat naiset sanoivat: "Ei hätää, olet saanut pojan." Mutta hän ei vastannut eikä välittänyt heidän puheistaan. Pojalle hän antoi nimen Ikabod sanoen: "Mennyttä on Israelin kunnia" -- tällä hän tarkoitti sekä Jumalan arkun että appensa ja miehensä menetystä. Siksi hän sanoi: "Mennyttä on Israelin kunnia, sillä Jumalan arkku on viety."

Historia toistaa itseään - Raamatun tapahtumat ja profetiat toteutuvat useita kertoja
Yeshua (Jeesus) sanoi, että Pyhien Kirjoitusten mukaan Kristuksen tuli kärsiä ja herätä kuolleista kolmantena päivänä (Luuk. 24:46). Jos etsii tällaista profetiaa laista ja profeetoista, sellaista ei sieltä löydy. Kun ottaa huomioon, että Vanhan testamentin tapahtumat sekä profetiat ovat ennakkokuvia tulevasta ja erityisesti Messiaasta, niin silloin löytyy useitakin profetioita. Yeshua oli haudassa kolme päivä ja kolme yötä, mikä vastaa ylösnousemusta kolmantena päivänä, koska Hän nousi ylös kuolleista sen päivän lopulla.
Matt. 12:39-40: "Mutta Jeesus vastasi heille: "Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki. Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä."
Luuk. 24:46-47 (1933/38): "Ja hän sanoi heille: "Niin on kirjoitettu, että Kristus oli kärsivä ja kolmantena päivänä nouseva kuolleista, ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista." 
Hoosean kirjasta löytyy profetia, miten Jumala kurittaa juutalaisia päivän tai kaksi, mutta kolmantena päivänä Hän nostaa heidät ylös ja antaa heidän elää, minkä takia Joona oli myös kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä (Hoos. 6:1-3, Joona 1:17). Joosef laittoi veljensä vankilaan, mutta päästi heidät pois kolmen päivän jälkeen (1. Moos. 42:17-18). Kuolemanvaaran uhatessa kuningatar Ester paastosi juutalaisten kanssa kolme päivää ja kolme yötä, minkä jälkeen he pelastuivat (Est. 4:16).
Hoos. 6:1-3: "Tulkaa, palatkaamme Herran luo! Hän on raadellut, mutta hän myös parantaa, hän on lyönyt, mutta hän myös sitoo haavat. Vain päivä tai kaksi, ja hän virvoittaa meidät, kolmantena päivänä hän nostaa meidät ylös, ja niin me saamme elää ja palvella häntä. Ottakaamme opiksemme, pyrkikäämme tuntemaan Herra! Hän tulee, se on varmaa kuin aamun koitto. Hän tulee kuin sade, kuin kevätsade, joka kastelee maan."
Joona 1:17: "Mutta Herra pani suuren kalan nielaisemaan Joonan. Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä.
1. Moos. 42.17-18: "Ja hän heitätti heidät vankilaan kolmeksi päiväksi. Kolmantena päivänä Joosef sanoi heille: "Tehkää kuten sanon, niin saatte pitää henkenne, sillä minä olen Jumalaa pelkäävä mies."
Est. 4:16 - 5:3: "Kutsu koolle kaikki Susan juutalaiset paastoamaan minun puolestani. Älkää syökö älkääkä juoko mitään kolmeen päivään ja kolmeen yöhön. Minäkin paastoan samalla tavoin palvelijattarieni kanssa, ja sitten lähden kuninkaan luo, vaikka se onkin vastoin lakia. Kun minun kerran on kuoltava, niin kuolen. Mordokai meni pois ja teki niin kuin Ester oli käskenyt tehdä. Kolmantena päivänä Ester pukeutui kuninkaalliseen asuunsa, meni kuninkaan palatsin sisäpihaan ja jäi seisomaan valtaistuinsalin oviaukon kohdalle. Kuningas istui valtaistuinsalissa kuninkaallisella valtaistuimellaan vastapäätä oviaukkoa. Kun kuningas huomasi kuningatar Esterin seisovan pihassa, hän heltyi ja osoitti Esteriä kultavaltikalla, joka hänellä oli kädessään. Ester astui kuninkaan eteen ja kosketti valtikan päätä. Sitten kuningas kysyi häneltä: "Mikä sinun mieltäsi painaa, kuningatar Ester? Mitä sinä minulta toivot? Vaikka pyytäisit puolta valtakuntaa, saat sen."
Yeshua antoi ensimmäisen Joonan merkin jo ennen ristiinnaulitsemistaan. Kun Yeshua oli nukkumassa veneessä, myrsky nousi. Opetuslapset herättivät hädissään Yeshuan, koska pelkäsivät hukkuvansa. Yeshua nuhteli tuulta ja aaltoja, jolloin merestä tuli täysin tyyni. Vastaavasti Joona oli laivan ruumassa nukkumassa, kun rajuilma yltyi. Laivan miehistö herätti hädissään Joonan, jotta hän rukoilisi Jumalaltaan apua. Kun lopulta Joona heitettiin mereen kolmeksi vuorokaudeksi, meri tyyntyi heti. Juutalaiset tiesivät tästä, että vain Jumalalla on valta käskeä myrskyjä.
 
Joona 1:4-6: 15-16: "Laivan ehdittyä ulapalle Herra nostatti ankaran myrskyn. Se oli niin raju, että laiva oli vähällä hajota. Merimiehet olivat peloissaan, ja kukin huusi avuksi jumalaansa. Keventääkseen laivaa he heittivät mereen kaiken tavaran, mitä laivassa oli. Joona oli mennyt alas laivan uumeniin ja pannut maata. Siellä hän nyt nukkui syvässä unessa. Laivan kapteeni meni hänen luokseen ja sanoi hänelle: "Sinäkö vain nukut! Nouse ylös ja huuda avuksi jumalaasi! Ehkä sinun jumalasi huomaa meidät, niin ettemme huku... ..Sitten he tarttuivat Joonaan ja heittivät hänet mereen. Meren raivo laantui heti. Miehet pelkäsivät ja kunnioittivat nyt Herraa, uhrasivat hänelle teurasuhrin ja tekivät pyhiä lupauksia.
 
Matt. 8:24-27: "Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: "Herra, pelasta meidät! Me hukumme." "Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?" Jeesus sanoi. Sitten hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja, ja tuli aivan tyven. Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat: "Mikä tämä mies on? Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin.
 
Sakarja profetoi kirjansa alussa, että Jumala kurittaa Israelia neljä kertaa pakkosiirtolaisuudella sen syntiensä takia. Profetiassa mainitut neljä sarvea tarkoittavat Assyriaa, Babyloniaa, Roomaa ja antikristusta, jotka tulevat valtaamaan Israelin ja viemään kansan pakkosiirtolaiseksi, mutta toinen sepäksi kutsuttu suurvalta hajoittaa sarven ja Israelin kansa pääsee palaamaan kotimaahan takaisin. Juutalaisten olisi pitänyt tästä tietää, ettei Jumalan Poika vapauta heitä Rooman vallasta ensimmäisessä tulemuksessaan, vaikka he sitä kovasti toivoivat, koska Rooman jälkeen olisi tulossa vielä yksi maastakarkoitus. 

Tällä hetkellä Israelin kansa on palaamassa kotimaahansa takasin ja sillä on vielä edessä yksi pakkosiirtolaisuus, joka ajoittuu antikristuksen aikaan. Viimeinen seppä on Jumalan Poika, joka tuhoaa antikristuksen joukot ja kokoaa henkiin jääneet kaikkialta maailmasta Jerusalemiin Hänen luokseen (Sak. 13:8-14:9, Jes. 66:18-24).

Sak. 1:18-21: "Sitten sain nähdä neljä sarvea. Minä kysyin enkeliltä, joka puhui kanssani: "Mitä nämä tarkoittavat?" Hän vastasi: "Nämä sarvet tarkoittavat niitä kansoja, jotka ovat hajottaneet Juudan, Israelin ja Jerusalemin asukkaat ympäri maailmaa." Sen jälkeen Herra antoi minun nähdä neljä seppää. Minä kysyin: "Mitä he aikovat tehdä?" Hän vastasi: "Nuo sarvet ovat hajottaneet Juudan asukkaat ympäri maailmaa, niin ettei kukaan ole voinut enää nostaa päätään. Nuo sepät taas ovat tulleet pelottamaan viholliskansat pois ja murskaamaan niiden sarvet, joilla ne ovat puskeneet Juudan maata ja karkottaneet sen asukkaat kaikkialle maailmaan."

Sak. 13:8 - 14:3: "Näin sanoo Herra: -- Kaksi kolmasosaa tämän maan asukkaista joutuu tuhoon ja kuolee, vain yksi kolmannes jää jäljelle. Tämän kolmanneksen minä vien tuleen, puhdistan sen kuin hopean ja koettelen sitä tulessa niin kuin kulta koetellaan. He huutavat avuksi minun nimeäni, ja minä vastaan heille. Minä sanon: "He ovat minun kansani." He vastaavat: "Herra, meidän Jumalamme." Jerusalem, Herran päivä on jo lähellä! Sinä päivänä sinut ryöstetään tyhjäksi, ja saalis jaetaan muuriesi sisällä. Minä kokoan kaikki kansat taistelemaan Jerusalemia vastaan. Kaupunki valloitetaan, talot ryöstetään, naiset raiskataan, puolet kaupungin asukkaista viedään vieraaseen maahan. Mutta jäljelle jääneitä ei tuhota. Herra itse lähtee sotaan viholliskansoja vastaan, niin kuin hän on lähtenyt ennenkin vihollisen hyökätessä."

Juutalaisilla kirjanoppineilla on sanonta: "Esi-isien teot ovat ennusmerkkejä pojille." (Torah Mitzion ja Sefaria) Raamatun historiassa toistuu samat mallit yhä uudelleen. Mitä on tapahtunut esi-isille, se tapahtuu myöhemmin uudelleen saman mallin mukaisesti. Historiallinen tapahtuma voi olla profetia tulevasta vastaavasta tapahtumasta. Samat mallit voivat toistua jopa useammin kuin kaksi kertaa, joten monet tärkeät Raamatun profetiat odottavat vielä lopullista täyttymystään, vaikka ne vaikuttaisivat täyttyneen jo aiemmin. On välttämätöntä ymmärtää tämä periaate, jotta voi ymmärtää Raamatussa olevat profetiat oikein ja tunnistaa myös Messiaan. Tästä aiheesta kertoo lisää artikkeli: 'Ennakkokuvilla on suuri merkitys Raamatun opetuksessa'

Saarn. 1:9, 3:15: "Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina, mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen: ei ole mitään uutta auringon alla…   ..Mitä nyt on, sitä on ollut ennenkin, ja mitä vastedes on, sitäkin on ollut ennen. Jumala tuo esiin sen, minkä aika on vienyt.
 
Jesajan kirjan luvussa 9 on kuuluisa Messias profetia syntyvästä poikalapsesta (Jes. 9:1-7). Siinä on yksi mielenkiintoinen lause, jota monet eivät heti huomaa. Messias tulee tuhoamaan Israelin viholliset, kuten Jumala tuhosi heidät Jisreelin laaksossa Gideonin aikana (Jes. 9:4). Tämä tarkoittaa, että Gideonin taistelu medianilaisia ja heidän epäjumaliaan vastaan oli ennakkokuva Harmageddonin taistelusta Jisreelin laaksossa (Tuom. 7), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Harmageddon on ratkaisutaistelu'.
Suurenna kuvaa klikkaamalla sitä

Jes. 9:2-5: "Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon. He iloitsevat sinun edessäsi niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan, niin kuin saaliinjaossa riemuitaan. Ikeen, joka painaa heidän hartioitaan, valjaat, jotka painavat olkapäitä, ja heidän käskijänsä sauvan sinä murskaat, niin kuin murskasit Midianin vallan. Ja kaikki taistelukenttiä tallanneet saappaat, kaikki veren tahrimat vaatteet poltetaan, ne joutuvat tulen ruoaksi." 

Tuom. 6:32-33; 7:22, 24-25: "Sinä päivänä Gideon sai nimen Jerubbaal, koska hänen isänsä oli sanonut: "Baal puolustakoon nyt itse itseään, kun Gideon on repinyt maahan hänen alttarinsa." Kaikki midianilaiset, amalekilaiset ja itäisen autiomaan paimentolaiset olivat liittyneet yhteen, ylittäneet Jordanin ja leiriytyneet Jisreelin tasangolle... ..Kun Gideonin kolmesataa miestä puhalsivat torviinsa, Herra pani midianilaiset käymään ase kädessä toistensa kimppuun. Sotajoukon rippeet pakenivat Bet-Sittaan, Sereran suuntaan, ja aina Tabbatin luona virtaavalle Abel-Meholan purolle saakka... ..Kaikki Efraimin heimon miehet kutsuttiin aseisiin, ja he valtasivat vesipaikat Bet-Baraa ja Jordania myöten sekä ottivat vangiksi kaksi midianilaisten päällikköä, Orebin ja Seebin. Orebin he surmasivat Orebinkallioilla, ja Seebin he surmasivat Seebin viinikuurnan luona. He jatkoivat midianilaisten takaa-ajoa, mutta Orebin ja Seebin päät tuotiin Gideonille Jordanin toiselle puolen."

 
Raamattu kertoo Simsonin ja Johannes Kastajan syntymästä hyvin samalla tavalla. Simson uhrasi itsensä pelastaakseen Israelin vihollisen ja Johannes Kastaja mestattiin, koska hän palveli Jumalaa rohkeasti. Simson merkitsee 'kuin aurinko' (sanakirja). 

Luuk. 1:7, 13-17: "Mutta lapsia heillä ei ollut, sillä Elisabet oli hedelmätön, ja he molemmat olivat jo iäkkäitä... ..Mutta enkeli puhui hänelle: "Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes. Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään. Hän on oleva suuri Jumalan mies. Viiniä ja väkijuomaa hän ei juo. Jo äitinsä kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä. Hän kääntää Israelin kansasta monet jälleen Herran, heidän Jumalansa, puoleen. Hän kulkee Herran edelläkävijänä Elian hengessä ja voimassa, hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja ohjaa tottelemattomat ajattelemaan hurskaiden tavoin, näin valmistaakseen kansan Herran tuloa varten."
 
Joh. 5:35: "Johannes oli kirkkaalla liekillä palava lamppu, mutta vain hetken aikaa te halusitte nauttia hänen valostaan."
 
Matt. 14:10-12: "Hän lähetti vankilaan sanan ja käski mestata Johanneksen. Tämän pää tuotiin vadilla ja annettiin tytölle, ja tyttö vei sen äidilleen. Johanneksen opetuslapset tulivat sitten hakemaan ruumiin ja hautasivat sen...
 
Tuom. 13:3-5, 24-25: "Eräänä päivänä Herran enkeli ilmestyi Manoahin vaimolle ja sanoi: "Minä tiedän, että sinä olet hedelmätön etkä ole voinut saada lapsia. Kuitenkin sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan. Et saa juoda viiniä etkä olutta etkä syödä mitään epäpuhdasta raskautesi aikana, sillä poika, jonka synnytät, on Jumalan nasiiri jo äidinkohdusta asti, eikä veitsi milloinkaan saa koskettaa hänen hiuksiaan. Hän ryhtyy taistelemaan filistealaisia vastaan ja aloittaa Israelin vapauttamisen... ..Nainen synnytti pojan ja antoi hänelle nimen Simson. Poika kasvoi, ja Herra siunasi häntä. Herran Henki alkoi ajaa häntä tekoihin hänen asuessaan Mahane-Danissa, Sorean ja Estaolin välillä."
  
Hab. 3:3-5, 13-14 (2017): "Jumala tulee Teemanista, Pyhä Paaranin vuorelta. Sela. Hänen valtasuuruutensa peittää taivaat, ja hänen ylistyksensä täyttää maan. Hänen hohteensa on kuin aurinko, hänen kädestään välkehtivät säteet. Se verhoaa hänen voimansa. Hänen edellään kulkee rutto, ja liekit tulevat hänen perässään... ..Olet lähtenyt auttamaan kansaasi, auttamaan Voideltuasi. Murskaat pään jumalattoman huoneesta ja paljastat perustukset kaulan tasalle. Sela. Sinä lävistät heidän keihäillään pään heidän johtajiltaan..." (vert. Jes. 66:15-17, 2. Tess. 1:7-9)
 
Tuom. 15:4-5, 16:29-31: "Simson pyydysti kolmesataa kettua. Sitten hän otti soihtuja, sitoi ketut kaksittain hännistään yhteen ja kiinnitti häntien väliin soihdun. Hän sytytti soihdut ja laski ketut irti filistealaisten viljapelloille. Näin hän poltti kaiken, niin lyhteet kuin leikkaamattoman viljan, ja lisäksi viini- ja oliivitarhat... ..Simson tunnusteli kahta keskipilaria, joiden varassa rakennus oli, ja painoi oikean kätensä toista ja vasemman kätensä toista pilaria vasten. Sitten hän sanoi: "Menköön minulta henki samalla kuin filistealaisilta!" Simson ponnisti voimansa äärimmilleen, ja rakennus luhistui päämiesten ja kaikkien sisällä olevien päälle. Näin hän surmasi kuollessaan enemmän vihollisia kuin oli surmannut eläessään. Simsonin veljet kävivät yhdessä suvun muiden miesten kanssa hakemassa hänen ruumiinsa pois ja hautasivat hänet..."
 
Jo Vanhasta testamentista on löydettävissä toinen Aadam ja luomiskertomuksen toisinto. Aadam oli ennakkokuva Nooasta, joka oli ihmiskunnan uusi alku. Vedenpaisumus toistaa monia kohtia luomiskertomuksesta.

  1. Ennen maailman luomista Jumalan Henki liikkui vesien päällä (1. Moos. 1:1-2) – Nooan arkki kellui vesien päällä 
  2. Luomisen kolmantena päivänä maan kamara tuli esille merestä (1. Moos. 1:9-10) – vedenpaisumuksen vedet laskivat ja maa kamara tuli hiljalleen näkyviin 
  3. Jumala istutti puutarhansa Eedeniin, joka oli vuorella, koska sieltä laski neljä jokea alas mereen (1. Moos. 2:10-15, lisää artikkelissa) – Nooan arkki asettui Ararat vuorelle ja arkissa olleet eläimet pääsivät uudelleen luotuun luontoon, minne Nooa istutti viinitarhan (1. Moos. 8:1-14, 9:20) 
  4. Jumala käski Aadamia (ihmistä) olemaan hedelmällinen, lisääntymään ja täyttämään koko maan sekä ottamaan se valtaansa (1. Moos. 1:28-30) – Nooa ja hänen poikansa saivat saman tehtävän (1. Moos. 9:1-7)
  5. Eedenin puutarhassa oli puu, josta ihminen ei saanut syödä (1. Moos. 2:16-17) – Nooa noudatti lakia puhtaista ja saastaisista eläimistä (1. Moos. 7:2-8) 
  6. Aadam teki syntiä syömällä kielletyn hedelmän ja huomasi olevansa alasti (1. Moos. 3:6-7) – Nooa juopui viinistä ja jäi makaamaan maahan alasti (1. Moos. 9:20-21) 
  7. Aadamin poika Kain murhasi veljensä Abelin, jolloin hän ei voinut enää asua maassa, johon oli vuodattanut veljensä verta, joten Kain joutui harhailemaan maassa kodittomana pakolaisena (1. Moos. 4:4-8) – Nooan pojanpoika Kanaan katseli sopimattomalla tavalla alastomana makaavan Nooan häpyä, jolloin hänet määrättiin veljiensä orjaksi (1. Moos. 9:22-29) 

Samanlainen luomiskertomuksen toisinto löytyy myös Hesekielin kirjasta. Ensin Herran Henki kuljettaa Hesekieliä Israelin kansan kuivien luiden yläpuolella, kuten Herran Henki kulki alussa vetten päällä. Herra kutsuu Hesekieliä ihmisen pojaksi, joka on myös yksi Jumalan Pojan nimistä. Herra käski Hesekielä sanomaan profeetallisen sanan, jolloin luut heräsivät eloon ja Israelin kansa nousi ylös haudoistaan. Tämän mallin mukaan Isä käski Poikaa sanomaan ne sanat, joilla maailma luotiin (vert. Joh. 12:49).
 
1. Moos. 1:1-2, 26: "Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä... ..Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme..." ('alussa' voidaan kääntää myös Esikoisessa)
 
Joh. 1:1-3, 12:49: "Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä.... ..En minä ole puhunut omissa nimissäni. Isä, joka on minut lähettänyt, on määrännyt, mitä minun tulee puhua...
 
Hes. 37:1-2, 9-11 (2017): "Herran käsi oli päälläni ja vei minut pois Herran Hengessä ja laski minut keskelle laaksoa, joka oli täynnä luita. Hän kuljetti minua ympäriinsä niiden ohi, ja katso, niitä oli hyvin paljon laaksossa maan päällä, ja katso, ne olivat hyvin kuivia... ..Hän sanoi minulle: "Profetoi Hengestä, profetoi, ihmislapsi, ja sano Hengelle: Näin sanoo Herra, Herra: Tule, Henki, neljästä tuulesta ja puhalla näihin surmattuihin, että ne tulisivat eläviksi." Profetoin, niin kuten hän oli minua käskenyt, ja niihin tuli henki, ja ne tulivat eläviksi ja nousivat ylös jaloilleen. Niitä oli tavattoman suuri joukko. 
Hän sanoi minulle: "Ihmislapsi, nämä luut ovat koko Israelin heimo..." (ihmislapsi on alkutekstissä ihmisen poika) 
 
Nooan jälkeen ihmiskunta kadotti taas yhteyden Luojaansa ja epäjumalanpalvelus yleistyi. Jumala oli tehnyt liiton Nooan kanssa, ettei Hän hävittäisi enää maata vedenpaisumuksella, joten uskollisena liitolleen Hän ei tuhonnut maata eikä ihmiskuntaa (1. Moos. 9:8-17). Aadamista tarvittiin kuitenkin kolmas versio. Jumalan löysi Abrahamista uuden alun valitulle kansalleen Israelille. 

1. Moos. 9:11: "Minä teen liiton ja annan teille lupaukseni: koskaan enää ei vedenpaisumus tuhoa kaikkea elävää, se ei koskaan enää hävitä maata."

1. Moos. 12:1-3: "Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Minä teen sinusta suuren kansan ja siunaan sinua, ja sinun nimesi on oleva suuri ja siinä on oleva siunaus. Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinun saamasi siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille."

Mooses osoitti sauvallaan merta ja se halkesi
Yksi huomattavimmista Raamatun kertomuksista on eksodus Egyptistä, kun Jumalan johdolla Mooses haki Israelin kansan Egyptin pakkosiirtolaisuudesta pois. Jumala löi ankarilla vitsauksilla Egyptiä ja lopulta Israelin kansa pääsi lähtemään mukanaan egyptiläisten heille antamat rikkaudet. Kansa vaelsi vaivalloisen matkan erämaan halki luvattuun maahan Israeliin.

Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen eksodus. Israelin kansan esi-isä Abraham joutui pakenemaan Egyptiin Israelissa olevan nälänhädän takia. Faarao huomasi Abrahamin vaimon olevan kaunis ja halusi ottaa hänet vaimokseen, mutta Jumala suojeli Saaran kohtua. Tämä oli kuin ennakkokuva tulevasta faaraosta, joka halusi ottaa Israelin kansan omakseen, joka oli Jumalan morsian. Jumala löi faaraon hovia ankarilla taudeilla ja faarao antoi Saaran Abrahamille takaisin sekä paljon rikkauksia, jotka hän sai mukaansa, kun palasi takaisin luvattuun maahan Israeliin. 

Jumala ilmoitti Abrahamille, että hänen jälkeläiset joutuvat myöhemmin 400 vuodeksi Egyptiin ja palaavat takaisin mukanaan Egyptin rikkaudet, kuten oli käynyt myös Abrahamille (1. Moos. 15:13-14). Abrahamin matka Egyptiin ja takaisin oli prototyyppi (ennakkokuva) Israelin kansan myöhemmästä eksoduksesta Mooseksen aikana. 

1. Moos. 12:10, 14-20: "Sitten tuli maahan nälänhätä. Koska nälänhätä oli kova, Abram siirtyi Egyptiin ja asui siellä muukalaisena…   ..Kun Abram saapui Egyptiin, egyptiläiset havaitsivat, että Sarai oli hyvin kaunis nainen. Sarain nähtyään faraon virkamiehet ylistivät häntä faraolle, ja hänet haettiin palatsiin. Farao kohteli Abramia hyvin Sarain takia, ja Abram sai lampaita ja vuohia, nautakarjaa ja aaseja, orjia ja orjattaria sekä aasintammoja ja kameleita. Mutta Herra antoi faraon ja hänen palatsinsa väen sairastua ankariin tauteihin Abramin vaimon Sarain tähden. Silloin farao kutsutti Abramin luokseen ja sanoi: "Mitä oletkaan minulle tehnyt! Miksi et kertonut minulle, että hän on vaimosi? Miksi sanoit häntä sisareksesi, niin että minä saatoin ottaa hänet vaimokseni? Siinä on vaimosi, ota hänet ja mene matkoihisi!" Sitten farao antoi miehilleen käskyn toimittaa Abram, hänen vaimonsa ja koko hänen omaisuutensa maasta pois."

1. Moos. 15:13-14: "Silloin Herra sanoi hänelle: "Sinun tulee tietää, että jälkeläisesi joutuvat elämään muukalaisina maassa, joka ei ole heidän omansa. Heistä tulee siellä orjia, ja heitä sorretaan neljäsataa vuotta. Mutta minä rankaisen myös sitä vierasta kansaa, jonka orjiksi he joutuvat, ja he pääsevät lähtemään sieltä suuri omaisuus mukanaan."

2. Moos. 12:30-36: "Kun farao, hänen hovinsa väki ja kaikki egyptiläiset sinä yönä näkivät, mitä tapahtui, puhkesi Egyptissä suuri valitus, sillä ei ollut kotia, jossa ei olisi ollut vainajaa. Farao kutsutti Mooseksen ja Aaronin yöllä luokseen ja sanoi: "Lähtekää tiehenne, pois minun kansani keskuudesta, te itse ja kaikki israelilaiset, ja menkää palvelemaan Herraa, niin kuin olette pyytäneet. Ottakaa myös lampaanne, vuohenne ja nautakarjanne, niin kuin olette halunneet, ja menkää. Ja kun nyt lähdette, toivottakaa siunausta minullekin." Egyptiläiset kiirehtivät israelilaisia lähtemään heti pois maasta, sillä he ajattelivat: "Muuten me kuolemme kaikki." Niinpä israelilaiset ottivat vielä hapantumattoman taikinan mukaansa kaukaloissa, jotka he käärivät viittojensa sisään ja ripustivat olalleen. Israelilaiset olivat Mooseksen neuvon mukaisesti pyytäneet egyptiläisiltä hopea- ja kultaesineitä sekä vaatteita, ja Herra oli tehnyt egyptiläiset heille niin suosiollisiksi, että he saivat mitä pyysivät. Näin israelilaiset veivät egyptiläisiltä heidän rikkautensa."

Myös Joosefin ja Marian oli paettava Egyptiin, koska Herodes halusi surmata Yeshua-pojan. Perhe joutui olemaan Egyptissä siihen saakka, kun kaikki ne olivat kuolleet, jotka halusivat surmata Yeshuan. Näin Israelin esi-isän ja kansan eksodukset toteutuivat myös Yeshuan lapsuuden aikana. Matteuksen evankeliumi lainaa Hoosean kirjaa, jossa on sanottu, että "Egyptistä minä kutsuin poikani", jonka heprean alkukielessä sana poikani on yksikkömuodossa (Biblehub). Näin evankeliumi selittää, että Hoosean kirjassa mainittu eksodus koskee myös Jumalan Poikaa.

Matt. 2:13-15: "Tietäjien lähdettyä Herran enkeli ilmestyi unessa Joosefille ja sanoi: "Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä mukaasi ja pakene Egyptiin. Pysy siellä, kunnes käsken sinun palata. Herodes aikoo etsiä lapsen käsiinsä ja surmata hänet." Joosef heräsi unestaan, otti heti yöllä mukaansa lapsen ja hänen äitinsä ja lähti kulkemaan kohti Egyptiä. Siellä hän pysytteli Herodeksen kuolemaan asti. Näin kävi toteen, mitä Herra oli profeetan suulla ilmoittanut: "Egyptistä minä kutsuin poikani."

Hoos. 11:1: " -- Kun Israel oli nuori, minä rakastin sitä, Egyptistä minä kutsuin poikani."

Raamattu profetoi vielä suuremmasta eksoduksesta, joka tapahtuu seitsemän vuoden ahdistusten aikojen loppuun mennessä. Silloin toistuu Egyptissä koetut ankarat vitsaukset mutta entistä rajuimpina, mistä kertoo mm. Ilmestyskirja ja Matteuksen evankeliumin luku 24. Yeshua (Jeesus) on palannut takaisin ja kokoaa eloonjääneen jäännöksen Hänen luokseen ympäri maailman. Tämä ei tapahdu yhdessä hetkessä, vaan se on useita vuosia kestävä prosessi. Ihmiskunnan historiaan verrattuna nämä muutamat vuodet voivat tuntua yhdeltä hetkeltä, mutta kyse on kuitenkin pitemmästä ajasta. Yeshuan (Jeesuksen) paluu ei ole vain yhden päivän asia, vaan siihen välittömästi liittyviä asioita tapahtuu viimeisen seitsemän vuoden aikana. Tämä on niin merkittävä asia, että tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan aikana ei enää muistella eksodusta Egyptistä vaan ennen tuhatvuotisen rauhavaltakunnan alkua tapahtunutta viimeistä eksodusta kaikkialta maailmasta (Jer. 16:14-16).

Hab: 3:15: "Sinä ajat hevosillasi halki meren, jossa suuret vedet kuohuvat."

Jes. 11:15-16: "Herra halkaisee Egyptin merenlahden ja heristää kättään Eufratia kohden, hän hajottaa sen polttavalla henkäyksellään seitsemään uomaan, joiden yli voi kulkea jalkojen kastumatta. Niin avautuu valtatie hänen kansansa jäännöksen kulkea -- sen, joka on jäljellä Assyriassa -- samalla tavalla kuin tie aukeni Israelille sinä päivänä, jolloin se lähti Egyptin maasta."

Ilm. 16:12: "Kuudes enkeli tyhjensi maljansa suureen Eufratvirtaan. Virran vesi kuivui, ja niin aukeni tie idän kuninkaille."
 
Jer. 16:14-16: "Herra sanoo: "Vielä tulevat päivät, jolloin ei enää sanota: 'Niin totta kuin Herra elää, hän, joka toi israelilaiset Egyptin maasta.' Sen sijaan sanotaan: 'Niin totta kuin Herra elää, hän, joka toi israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin oli heidät karkottanut.' Sillä minä tuon heidät takaisin heidän omaan maahansa, jonka minä olen antanut heidän isilleen." Herra sanoo: "Minä lähetän suuren joukon kalastajia kalastamaan Juudan asukkaita. Sen jälkeen lähetän suuren joukon metsästäjiä kaikille vuorille, kukkuloille ja kallionrotkoihin metsästämään heitä."

Paavali profetoi myös tästä kansojen kokoamisesta ympäri maailman yhteen, mutta Paavalin profetia perustuu profeettojen kirjojen tietoihin. Monet ovat sekoittaneet nämä Paavalin sanat tempaukseen, mutta Paavali ei puhu tässä kohtaa tempauksesta mitään, vaan Yeshuan oman jäännöksen kokoamisesta Jerusalemiin sen jälkeen, kun antikristuksen hallinto on tuhottu (2. Tess. 2:1-3). Paavali viittaa Jesajan kirjan profetiaan, jossa puhutaan kansojen kokoamisesta yhteen erilaisilla kulkuneuvoilla, ei tempaamalla (Jes. 66:15-20). Kun Yeshua (Jeesus) palaa takaisin Öljymäelle, se halkeaa ja ketään ei lennä ilmaan Häntä vastaan, vaan eloon jäänyt jäännös pakenee Jerusalemin sotatoimia Öljymäen väliin tullutta laaksoa pitkin (Sak. 14:3-5, Ilm. 19:11-21). Näin ollen Paavalin sanoja ei voi käyttää perustelemaan sitä, että tempaus tapahtuisi vasta ahdistusten aikojen lopussa. Tempaus tuuliin ja pilviin tapahtuu paljon aiemmin, mistä kerrotaan lisää artikkelissa: 'Viimeinen vuosiviikko'.

2. Tess. 2:1-3: "Otamme nyt puheeksi Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemisen ja sen, että meidät kootaan hänen luokseen. Me pyydämme, veljet, ettette heti menetä malttianne ja säikähdä, jos joku vedoten Hengen ilmoitukseen tai muka meidän puheeseemme tai kirjeeseemme väittää, että Herran päivä on jo käsillä.  Älkää antako kenenkään millään tavoin johtaa itseänne harhaan. Ennen tuota päivää näet tapahtuu uskosta luopuminen ja ilmaantuu itse laittomuus ihmishahmossa, kadotuksen ihminen."

Jes. 66:15-20: "Katso, Herra saapuu tulenlieskassa, hänen vaununsa ovat kuin pyörretuuli. Hänen vihansa purkautuu tulenhehkuna, hänen jyrinänsä liekkeinä. Niin Herra toteuttaa oikeutensa tulella, hänen miekkansa lyö ihmissukua, ja monet kaatuvat sen lävistäminä: nuo, jotka puhdistautuvat ja valmistautuvat palvontatarhojen menoihin johtajansa ympärillä, nuo, jotka syövät kaikkea iljettävää, sian lihaa, rottia -- minä tunnen heidän tekonsa ja ajatuksensa, ja he kaikki saavat loppunsa, sanoo Herra. Minä saavun kokoamaan kaikki kansat ja kielet, ja kaikki tulevat ja näkevät kirkkauteni. Ja heidän keskellään minä teen ihmeen ja heidän joukostaan lähetän eloon jääneitä vieraiden kansojen luo Tarsisiin, Putiin, Ludiin, Mesekiin, Tubaliin ja Javaniin, kaukaisille saarille ja rannikoille, jotka eivät ole kuulleet minusta puhuttavan eivätkä nähneet minun kirkkauttani. Nuo, jotka lähtevät, kertovat vieraiden kansojen keskuudessa minun kirkkaudestani. He tuovat kaikki veljenne kaikkien kansojen keskeltä, lahjaksi Herralle, he tuovat heidät hevosilla ja avovaunuilla ja katetuilla vankkureilla ja muuleilla ja ratsukameleilla Jerusalemiin, minun pyhälle vuorelleni -- sanoo Herra -- samalla tavoin kuin israelilaiset tuovat uhrilahjana ruokaa puhtaissa astioissa Herran huoneeseen."

Sak. 14:3-5: "Herra itse lähtee sotaan viholliskansoja vastaan, niin kuin hän on lähtenyt ennenkin vihollisen hyökätessä. Hän seisoo sinä päivänä Öljymäellä, joka kohoaa Jerusalemin itäpuolella. Ja Öljymäki halkeaa kahtia idästä länteen, toinen puoli vuoresta väistyy pohjoiseen, toinen puoli etelään, ja välille syntyy valtaisa laakso. Te pakenette vuorten välissä olevaa laaksoa pitkin, ja se ulottuu Asaliin asti. Te pakenette, niin kuin paettiin maanjäristystä Juudan kuninkaan Ussian aikana. Sitten Herra, teidän Jumalanne, tulee Jerusalemiin, ja kaikki pyhät ovat hänen mukanaan."

Mooses oli ennakkokuva Messiaasta

Mooses profetoi, että hänen jälkeensä tulee toinen profeetta, joka on hänen kaltainen ja sanoi lisäksi, jos joku ei tottele tätä profeettaa, hän joutuu edesvastuuseen toisin sanoen menettää pelastuksensa (5. Moos. 18:15-19, Apt. 3:19-26, Matt. 7:21-23). Juutalaiset odottivat Eliaa, Mooseksen kaltaista profeettaa ja Messiasta, joista Vanhan testamentin kirjoitukset ennustivat, mutta eivät ymmärtäneet, että Mooses puhuessaan hänen kaltaisesta profeetasta tarkoitti Messiasta (vert. Joh. 1:21). Johannes Kastaja oli Elia (Matt. 11:13-14; Mal. 3:1, 4:5-6).

Mooses tekee kuvan Golgatasta
5. Moos. 18:15-19: "Herra, teidän Jumalanne, antaa veljienne joukosta nousta profeetan, joka on minun kaltaiseni. Häntä teidän tulee kuunnella. Tätähän te pyysitte Herralta, Jumalaltanne, kun Horebin juurelle kokoontuneina sanoitte: 'Me emme enää kestä kuulla Herran, Jumalamme, ääntä emmekä nähdä tuota suurta tulta, sillä pelkäämme, että kuolemme.' Herra sanoi silloin minulle: 'Se, mitä he sanoivat, on oikein. Siksi minä annan heidän omien jälkeläistensä joukosta nousta profeetan, joka on sinun kaltaisesi; minä panen sanani hänen suuhunsa, ja profeetta puhuu kaiken, minkä minä hänen puhuttavakseen annan. Jos joku ei kuuntele niitä sanoja, jotka hän minun nimissäni puhuu, minä itse vaadin tilille sen miehen."

Joh. 5:45-47: "Älkää luulko, että minä teitä Isäni edessä syytän. Teidän syyttäjänne on Mooses, hän, johon olette panneet toivonne. Jos te uskoisitte Moosesta, uskoisitte myös minua -- juuri minusta hän on kirjoittanut. Mutta kun te ette usko hänen kirjoituksiaan, kuinka voisitte uskoa minun puhettani!"

Apt. 3:19-26 (RK): "Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois ja että virvoituksen ajat tulisivat Herran kasvoista ja hän lähettäisi teille ennalta määrätyn Voidellun, Jeesuksen. Taivaan oli määrä ottaa hänet luokseen niihin aikoihin asti, jolloin kaikki asetetaan kohdalleen. Tästä Jumala on puhunut ikiajoista asti pyhien profeettojensa suulla. Mooses on sanonut: ’Profeetan, minun kaltaiseni, on Herra, teidän Jumalanne, herättävä teille veljienne joukosta. Kuulkaa häntä kaikessa, mitä hän teille puhuu. Ja on tapahtuva, että jokainen, joka ei tätä profeettaa kuule, hävitetään kansasta.’ Myös kaikki profeetat Samuelista alkaen, järjestään kaikki, jotka ovat puhuneet, ovat ennustaneet näistä päivistä. Te olette profeettojen ja sen liiton lapsia, jonka Jumala teki isienne kanssa sanoessaan Abrahamille: ’Sinun siemenessäsi siunataan kaikki maan sukukunnat.’ Ennen kaikkea teitä varten Jumala herätti palvelijansa ja lähetti hänet siunaamaan teitä, kun itse kukin käännytte pois pahuudestanne."

Mooseksen alkuperäinen nimi Mosheh oli alun perin egyptin kieltä (Biblehub), joka merkitsee lasta. Hepreaksi nimi merkitsee nostaa vedestä. Mooses nostettiin vedestä ylös, kuten Jumalan Poika nousi kastevedestä ja haudasta ylös (Room. 6:3-6). Syntyi siis poikalapsi Mooses, joka oli monessa suhteessa ennakkokuva Messiaasta:

  1. Faarao yritti tuhota kaikki vastasyntyneet juutalaiset poikalapset, mutta Mooses pelastui, koska Niilijoen vietäväksi jätetty kaislakori vei Mooses-vauvan faaraon tyttären luokse (vertaa Nooan arkki), joka otti Mooseksen ottopojakseen (Apt. 7:19-22) – maaherra Herodes yritti tuhota Yeshua-lapsen määräämällä Betlehemin seudulla poikalasten surman, mutta Yeshua pelastui, koska hänen perheensä pakeni Egyptiin (2. Moos. 1:15 - 2:10,  Matt. 2:13-23).
  2. Mooses oli Jumalan ruhtinas, joka johti kansaa sauva valtikkanaan – Jumalan Poika on tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan Kuningas, jolla on rautainen sauva valtikkanaan (Ps. 2:6-9).
  3. Mooses rakensi telttamajan Herran antamien ohjeiden mukaisesti – Daavidin Juuriverso Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus; Ilm. 5:5) rakentaa Jerusalemiin temppelin Hesekielin ja Sakarjan kirjoissa ilmoitetulla tavalla, joka on Hänen valtaistuimensa sija tuhatvuotisen rauhavaltakunnan aikana, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Hesekielin temppeli on uuden liiton temppeli' (Hes. 40-44, Jes. 11:1-3, Sak. 6:9-15; Sakarjan kirjassa heprean nimi Yehoshua/Yeshua on käännetty Joosua, joka on uudessa testamentissa käännetty Jeesus).
  4. Kukaan ihminen ei voi katsoa Taivaan Isän kasvoja, minkä takia Jumalan Poika on ainoa välittäjä Isän ja kansan välillä (Joh. 1:18, Matt. 11:27, 1. Tim. 2:5) – Mooses näki Jumalan Pojan kasvot ja kirkkauden, jonka jälkeen hänen kasvonsa sädehtivät valoa samalla tavalla, minkä takia hän joutui peittämään kasvonsa (2. Moos. 34:29-35) – Mooses oli välittäjänä Herran ja kansa välillä, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Jumalan Poika ja Mooses tapasivat kasvotusten telttamajassa'.
  5. Jumalan Pojan johdatuksessa Mooses vei Israelin kansan luvattuun maahan (1. Kor. 10:4) – Jumalan Poika tulee tuhatvuotisen rauhanvaltakuntansa aikana kokoamaan kaikki kansat Jerusalemiin kumartamaan Häntä ja viettämään juhlia (Jes. 2:2-4, 56:6-8, 66:18-24; Sak. 14:16-21).
  6. Mooses opetti Jumalan lain kansalle – Jumalan Poika opetti mm. Vuorisaarnassaan kansalle Mooseksen lakia (Matt. 5:17-20) ja palatessaan takaisin palauttaa lain noudattamisen koko maailmaan (Jes. 2:2-4, 42:1-3, 56:6-7; Jer. 33:14-16; Mal. 4:4-6), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Juudan Leijona on Hallitsija, joka palauttaa oikeuden maailmaan'.
  7. Mooseksen aikana Jumala ruokki erämaassa Israelin kansaa antamalla heille mannaa, viiriäisiä ja vettä kalliosta – Jumalan Poika ruokki Häntä kuuntelemaan tullutta kansaa tekemällä ruuanlisääntymisihmeen, jolloin kansa ymmärsi, että Yeshua (Jeesus) on Mooseksen ennustama tuleva profeetta ja Messias (Joh. 6:5-15).

Ilmestyskirja kertoo, miten Jumalan pyhät tulevat laulamaan Jumalan Pojan ja Hänen palvelijansa Mooseksen laulua. Jos joku haluaa liittyä tähän laulukuoroon, hänen on tehtävä parannus laittomuudesta ja alettava noudattaa Mooseksen lakia uskossa Yeshua HaMashiachiin kuului hän mihin tahansa kansaan (Matt. 7:21-23; Room. 2:9-13; Apt. 2:38, 3:19-26), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Tehkää parannus ja ottakaa uskovien upotuskaste, niin saatte syntinne anteeksi'. 

Ilm. 15:2-4: "..Heillä oli käsissään Jumalan harput, ja he lauloivat Mooseksen, Jumalan palvelijan, ja Karitsan laulua: -- Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas! Kuka ei sinua pelkäisi, Herra, kuka ei ylistäisi nimeäsi? Sinä yksin olet pyhä. Kaikki kansat tulevat eteesi ja kumartavat sinua, sillä sinun oikeat tuomiosi ovat tulleet julki."

Hepr. 10:26-29 (1933/38): "Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä, vaan hirmuinen tuomion odotus ja tulen kiivaus, joka on kuluttava vastustajat. Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman: kuinka paljoa ankaramman rangaistuksen luulettekaan sen ansaitsevan, joka tallaa jalkoihinsa Jumalan Pojan ja pitää epäpyhänä liiton veren, jossa hänet on pyhitetty, ja pilkkaa armon Henkeä!"

Apt. 10:34-35: "Pietari rupesi puhumaan. Hän sanoi: "Nyt minä todella käsitän, ettei Jumala erottele ihmisiä. Hän hyväksyy jokaisen, joka pelkää häntä ja noudattaa hänen tahtoaan, kuului tämä mihin kansaan tahansa."

Messias rakentaa itselleen temppelin

Malli Jerusalemin temppelistä
Kuningas Daavid olisi halunnut rakentaa Jumalalle temppelin, mutta hän sai profetian, että hänen kuolemansa jälkeen hänen poikansa tulee rakentamaan temppelin (2. Sam. 7:8-17). Daavidin poika Salomo rakensi temppelin, mutta eräät ovat tulkinneet profetiaa, että se tarkoittaisi Daavidin Poikaa Yeshuaa (Jeesusta), koska profetia kertoo rakentajan olevan Taivaan Isän Poika, minkä takia Raamatun 2017-käännös kirjoittaa isolla alkukirjaimella sana Poika. Heprean sana 'ben', voi tarkoittaa poikaa, pojanpoikaa tai muuta miespuolista jälkeläistä alenevassa polvessa, minkä takia Yeshuaa kutsutaan myös Daavidin Pojaksi. 

Mark. 10:47: "Kun hän kuuli, että ohikulkija oli Jeesus Nasaretilainen, hän alkoi huutaa: "Jeesus, Daavidin Poika, armahda minua!

2. Sam. 7:12-14 (2017): "Kun päiväsi ovat päättyneet ja lepäät isiesi luona, minä korotan sinun seuraajaksesi jälkeläisesi, joka lähtee ruumiistasi, ja vahvistan hänen kuninkuutensa. Hän on rakentava huoneen nimelleni, ja vahvistan hänen valtaistuimensa ikuisiksi ajoiksi. Minä olen oleva hänen Isänsä ja hän minun Poikani"

Raamattu kutsuu kaikkia Israelin miehiä Jumalan pojiksi (5. Moos. 14:1-2), joten profetia voi tässä suhteessa tarkoittaa Daavidin poikia Salomoa, Serubbabelia (Matt. 1:6-12) tai Yeshuaa. Salomo ja Serubbabel rakensivat kaksi ensimmäistä temppeliä. Daavidin poika Salomo oli profetian ensimmäinen täyttymys (1. Aik. 28:5-7). Yeshua tulee Vanhan testamentin profetioiden mukaan rakentamaan kolmannen temppelin, jolloin Daavidin profetia saa uudelleen täyttymyksensä (Sak. 6:9-15; Ilm. 11:1-2, 14:1-3). Tämä osoittaa, että Jumalan antama profetia voi täyttyä jopa kolme kertaa.

5. Moos. 14:1-2: "Te olette Herran, Jumalanne, lapsia. Kun surette vainajaa, älkää viillelkö itseänne älkääkä ajelko päätänne otsalta paljaaksi, sillä te olette Herralle, Jumalallenne, pyhitetty kansa. Maailman kaikkien kansojen joukosta Herra valitsi teidät omaksi kansakseen." ('ben' on käännetty lapsia, mutta se merkitsee poikia)

2. Sam. 7:12-16: "Kun päiväsi ovat päättyneet ja sinä lepäät isiesi luona, minä asetan hallitsemaan sinusta polveutuvan suvun ja vakiinnutan sen kuninkuuden. Poikasi rakentaa nimelleni temppelin, ja minä pidän hänen kuninkaallisen valtaistuimensa vahvana ikiaikoihin asti. Minä olen oleva hänelle isä, ja hän on oleva minulle poika, ja jos hän tekee väärin, kuritan häntä niin kuin ihmiset lapsiaan. Mutta minä pysyn uskollisena enkä hylkää häntä, niin kuin hylkäsin Saulin, jonka siirsin pois sinun tieltäsi. Ja sukusi ja kuninkuutesi pysyvät edessäni ikuisesti lujina, ja valtaistuimesi on kestävä ikuisesti."

1. Aik. 28:2-7: "Kuningas Daavid nousi seisomaan ja puhui näin: "Veljeni ja kansani, kuulkaa minua! Aikomukseni oli rakentaa temppeli Herran liitonarkun asuinsijaksi ja meidän Jumalamme valtaistuimen jalkakorokkeeksi, ja olin jo alkanut valmistella rakentamista. Mutta Jumala sanoi minulle: 'Sinä et saa rakentaa minulle temppeliä, sillä olet sotinut paljon ja vuodattanut paljon verta.' Herra, Israelin Jumala, on kuitenkin valinnut isäni suvusta juuri minut olemaan ikuisesti Israelin kuninkaana, sillä koko Israelin johtajaksi hän valitsi Juudan, Juudan heimosta hän valitsi isäni suvun, ja isäni pojista hän näki hyväksi valita minut ja teki minut koko Israelin kuninkaaksi. Ja kaikista pojistani -- sillä Herra on antanut minulle monta poikaa -- hän valitsi poikani Salomon nousemaan Herran oman kansan valtaistuimelle ja hallitsemaan Israelia. Hän sanoi minulle näin: 'Poikasi Salomo rakentaa minulle temppelin ja sen esipihat. Hänet minä olen valinnut pojakseni, ja minä olen oleva hänelle isä. Minä vahvistan hänen kuninkuutensa ikiajoiksi, jos hän edelleenkin noudattaa käskyjäni ja säädöksiäni yhtä uskollisesti kuin nyt.'"
 
Miksi Raamatun 2017-käännös ja eräät raamatuntutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että Daavidin saama profetia Pojasta, joka rakentaa temppelin ja saa ikuisesti kestävän kuninkuuden, koskisi lopulta Jumalan Poikaa Yeshuaa? Daavid tiesi tämänkin, koska hän on ilmeisesti tehnyt Psalmi 2:n, jossa viitataan mainittuun profetiaan ja siinä olevaan lain säädökseen (2. Sam. 7:12-16, 1. Aik. 28:2-7). Heprealaiskirje selittää profetoiden tarkoittavan Jumalan Poikaa (Hepr. 1:3-13). Psalmit 2 ja 110 kertovat Jumalan synnyttämästä Pojasta, joka saa ikuisesti kestävän kuninkuuden, mistä kertoo yksityiskohtaisesti artikkeli: 'Jumalan Pojalla on rautainen sauva'.
 
Ps. 2:6-9: "Minä itse olen asettanut kuninkaani Siioniin, pyhälle vuorelleni!" Nyt kerron, mitä Herra on säätänyt. Hän sanoi minulle: "Sinä olet minun poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. Pyydä minulta, niin saat kansat perinnöksesi, ja maan ääriin ulottuu sinun valtasi. Sinä alistat kansat rautaisella valtikalla, murrat ne kuin saviastiat."
 
Hepr. 1:5-6: "Ei Jumala ole yhdellekään enkelille milloinkaan sanonut: -- Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. Ei myöskään näin: -- Minä olen oleva hänen Isänsä, ja hän on oleva minun Poikani. Kun Jumala jälleen tuo Esikoisensa maailmaan, hän sanoo: -- Kaikki Jumalan enkelit kumartakoot häntä."
 
Ps. 110:1-5: "Daavidin psalmi. Herra sanoo minun herralleni: "Istu oikealle puolelleni. Minä kukistan vihollisesi, panen heidät jalkojesi alle, korokkeeksi valtaistuimesi eteen. Herra, Siionin valtias, ojentaa sinulle hallitsijan sauvan. Ulottukoon sinun mahtisi myös vihollistesi yli! Nyt sinulla on valta, kansasi seuraa sinua yhtenä miehenä. Pyhillä vuorilla minä sinut synnytin, sinä synnyit kuin kaste aamuruskon helmasta." Näin on Herra vannonut, eikä hän valaansa peruuta: "Sinä olet pappi ikuisesti, sinun pappeutesi on Melkisedekin pappeutta." Herra on sinun oikealla puolellasi. Kun hän vihastuu, hän murskaa kuninkaat."
 
1. Moos. 49:10: "Ei siirry valtikka pois Juudalta, ei käskijän sauva hänen suvultaan. Hänen heimostaan on tuleva se, jolla on valta, häntä kansat tottelevat.

Kun Israel palasi takaisin Babylonian pakkosiirtolaisuudesta, Jerusalemin temppeliä jäälleenrakensi Persian Israelin provinssin maaherra Serubbabel ja ylipappi Joosua, jonka heprealainen nimi oli Jehoshua, mikä on pidempi versio nimestä Jeshua (Yeshua). Ylipapilla oli sama nimi, mitä oli Jumalan Pojalla myöhemmin. Joosuan isän nimi oli Jehootsadak, joka merkitsee vanhurskasta Jehovaa. Jehootsadakin pojan Joosuan nimi merkitsee 'vanhurskaan Jehovan poikaa Yeshuaa' (Biblehub). 

Erikoista oli rituaali, jossa ylipappi Joosuan päähän laskettiin myös kuninkaan kruunu (Sak. 3:8-9, Ps. 110). Raamattu ilmoittaa, että ylipappi Joosua oli ennusmerkki tulevasta Kuningas ja Ylipappi Yeshuasta, joka rakentaa Jerusalemiin temppelin, jolloin kuninkuus ja ylipappeus yhdistyy Mesiaalle (Ps. 110). Sakarjan kirja profetoi ylipappi Joosuan antaman ennakkokuvan kautta, että Messiaan nimi tulee olemaan Yeshua.

Sak. 3:8-9: "Näin sanoo Herra: "Kuule, Joosua, ylipappi! Sinä ja papit, jotka kokoontuvat sinun johdollasi, olette ennusmerkkinä siitä, että minä lähetän palvelijani. Hän on Uusi Verso. Näettekö kiven, jonka olen pannut Joosuan eteen? Siinä yhdessä kivessä on seitsemän silmää! -- Katsokaa, minä kaiverran siihen kirjoitukseni, sanoo Herra Sebaot. Yhdessä hetkessä minä otan pois tämän maan synnin."

Sak. 6:11-13 (RK): "Ota vastaan hopea ja kulta, tee kruunu ja pane se ylipappi Joosuan, Jehootsadakin pojan, päähän ja sano hänelle: Näin sanoo Herra Sebaot: Katso, mies nimeltä Vesa! Hän versoo omalta pohjaltaan, ja hän on rakentava Herran temppelin. Hän rakentaa Herran temppelin. Hän kantaa valtasuuruutta. Hän istuu ja hallitsee valtaistuimellaan. Hän istuu myös pappina valtaistuimellaan, ja rauhaisa yhteisymmärrys vallitsee molempien tehtävien välillä.

Ps. 110: "Daavidin psalmi. Herra sanoo minun herralleni: "Istu oikealle puolelleni. Minä kukistan vihollisesi, panen heidät jalkojesi alle, korokkeeksi valtaistuimesi eteen. Herra, Siionin valtias, ojentaa sinulle hallitsijan sauvan. Ulottukoon sinun mahtisi myös vihollistesi yli! Nyt sinulla on valta, kansasi seuraa sinua yhtenä miehenä. Pyhillä vuorilla minä sinut synnytin, sinä synnyit kuin kaste aamuruskon helmasta." Näin on Herra vannonut, eikä hän valaansa peruuta: "Sinä olet pappi ikuisesti, sinun pappeutesi on Melkisedekin pappeutta."
Yeshua (Jeesus) osoitti Jerusalemin temppeliä, jonka Hän oli juuri puhdistanut kauppiaista ruoskalla. Hän sanoi, että hajottakaa tämä temppeli, niin Hän rakentaa sen kolmessa päivässä. Juutalaiset epäilivät Yeshuaa, koska temppeli oli suuri ja kauniisti koristeltu rakennus, jota oli rakennettu 46 vuotta. Johanneksen evankeliumi selittää, että Yeshua tarkoitti omaa ruumistaan ja ylösnousemustaan. Tämä ei ole kuitenkaan Yeshuan profetian koko täyttymys. Yeshua tulee myös rakentamaan itselleen temppelin tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan asunnokseen ja valtaistuimensa paikaksi (Sak. 6:9-15, Hes. 43:1-7).
Joh. 2:19-22: "Jeesus vastasi: "Hajottakaa tämä temppeli, niin minä saan sen nousemaan kolmessa päivässä." Silloin juutalaiset sanoivat: "Tätä temppeliä on rakennettu neljäkymmentäkuusi vuotta. Sinäkö pystyttäisit sen kolmessa päivässä?" Jeesus tarkoitti kuitenkin temppelillä omaa ruumistaan. Kun hän sitten oli noussut kuolleista, opetuslapset muistivat nämä hänen sanansa, ja he uskoivat kirjoituksiin ja siihen, mitä Jeesus oli puhunut."
Ilm. 11:1, 14:1: "Sitten minulle annettiin mittakeppi, joka oli kuin sauva, ja minulle sanottiin: "Mene mittaamaan Jumalan temppeli ja alttari ja laske ne, jotka siellä rukoilevat... ..Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi." 
Hes. 37:26-28 (1933/38): "Minä teen heidän kanssansa rauhan liiton - se on oleva iankaikkinen liitto heidän kanssansa - istutan ja runsaasti kartutan heidät ja asetan pyhäkköni olemaan heidän keskellänsä iankaikkisesti. Minun asumukseni on oleva heidän yllänsä, ja minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Ja pakanakansat tulevat tietämään, että minä olen Herra, joka pyhitän Israelin, kun minun pyhäkköni on heidän keskellänsä iankaikkisesti.
Eräät salaliittoteoreetikot julkaisevat opetuksia, miten ortodoksijuutalaiset tulevat rakentamaan kolmannen temppelin arabien myötävaikutuksella, mutta he eivät tule temppeliä rakentamaan, vaikka heidän Temppeli-instituuttinsa onkin jo valmistanut esineitä kolmanteen temppeliin. He näkevät turhaan vaivaa, koska Jehovah Yeshua (Herra Jeesus) rakentaa itse Jumalan temppelin.
Ps. 127:1: "Matkalaulu. Salomon psalmi. Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan näkevät rakentajat vaivaa..." 
Profeetta Hoosean avioliitto ja lapset olivat ennakkokuva vanhan liiton rikkoutumisesta sekä uudesta liitosta
Profeetta Hoosea antoi huomattavan tärkeän profetian avioliittonsa ja vaimonsa synnyttäneiden lastensa kautta. Hoosea toimi samaan aikaan Israelissa (Pohjois-Israelissa) kun Jesaja toimi Juudassa (Etelä-Israelissa), jotka olivat jakautuneet kahdeksi eri valtioksi kahden eri kuninkaan alaisuuteen. Hoosea ja Jesaja toimivat Juudan kuninkaiden Ahasin ja hänen poikansa Hiskian aikana, jolloin Jesaja antoi kuningas Ahasille huomattavan tärkeän profetian Immanuel-poikalapsen syntymästä (Jes. 7:14). Daavidin jälkeen alkoi Israelin alamäki ja kansa saastui synnistä ja epäjumalanpalveluksesta. Ahasjan aikana oli jo lähellä Israelin ja Juudan ankara kurittaminen.
Hoosean nimi merkitsee pelastaminen, joten tämäkin nimi on sukua Yeshuan nimelle. Israelissa oli tavallista, että lapsille annettiin teoforisia nimiä, mikä tarkoittaa Jumalaan viittaavaa nimeä. Jesajan nimi merkitsee samaa kuin Yeshuan nimi, joka muodostuu sanoista Jehovah ja jasha (pelastaa). Jesajan heprealainen nimi Jesajahu on yhdistelmä samoista sanoista, mutta toisessa järjestyksessä kirjoitettuna jasha ja Jehovah.
Jesaja profetoi Israelille, että se joutuu Assyrian vallan alle, joka ryöstää maan (Jes. 7:17-8:10). Tämän merkiksi Jesajan vaimo synnytti pojan, jolle annettiin nimeksi Maher-Salal-Has-Bas, mikä merkitsee 'pakene, saalis, ryöstäjä lähenee'. Jesajan pojan syntymä merkitsi Jumalan kehotusta paeta pohjoisesta tulevaa uhkaa. Ne pelastuivat, jotka uskovat Jumalan profeettaa ja lähtivät kotiseudultaan Israelista pakoon. 
Jes. 8:1-4: "Herra sanoi minulle: "Ota iso sinettikivi ja kaiverra siihen selvin kirjainmerkein: 'Maher-Salal- Has-Bas.'" Minä kutsuin todistajiksi luotettavat miehet, pappi Urian ja Sakarjan, Jeberekjan pojan. Ja minä lähestyin vaimoani, ja hän tuli raskaaksi ja synnytti pojan. Herra sanoi minulle: "Anna hänelle nimeksi Maher-Salal-Has-Bas, sillä ennen kuin tämä lapsi on oppinut sanomaan 'isä' ja 'äiti', viedään Damaskoksen aarteet ja Samarian ryöstösaalis Assyrian kuninkaan jalkojen juureen."
Sama toimintamalli toteutuu myös Yeshuan profetioissa. Kun Jumala rankaiseen Rooman armeijan tai antikristuksen avulla Jerusalemia, niin vanhurskailla uskovilla on tieto paeta vuorille pelastuakseen (Matt. 24:15-21, Luuk. 21:20-24). Sama ohje päteen kolmannenkin kerran, kun lopussa Yeshua (Jeesus) palaa sotimaan Jerusalemiin. Silloin on jokaisen paettava kahtia haljenneen Öljymäen välistä Jerusalemista pois (Sak. 14:3-5).
Matt. 24:15-16 (1933/38): "Kun te siis näette hävityksen kauhistuksen, josta on puhuttu profeetta Danielin kautta, seisovan pyhässä paikassa - joka tämän lukee, se tarkatkoon - silloin ne, jotka Juudeassa ovat, paetkoot vuorille;"
Raamattu kieltää ottamasta haureellista naista vaimoksi. Nainen on sidottu niihin elossa oleviin miehiin, joiden kanssa hän on maannut (Matt. 5:32, Room. 7:1-3). Jumala on joskus tehnyt poikkeuksen tunnettujen profeettojensa kohdalla lain pääsäännöstä, jos se on tarpeen ennakkokuvan antamiseksi kaikelle kansalle ja tarinan sisällyttämiseksi Raamattuun. 
Miehillä ei ole edelleenkään lupaa ottaa haureellisia naisia vaimoksi. Jos joku helluntailainen nainen profetoi seurakunnan kokouksessa, että mies voi ottaa vaimokseen toisen miehen entisen vaimon, niin se on väärä profetia (vert. 1. Kor. 14:33-38). Hoosean tapauksessa kyse ei ollut väärästä profetiasta, vaan huomattavan tärkeän profetian antamisesta juuri ennen, kuin ensin Israel ja sitten Juuda ajetaan maasta pois pakkosiirtolaiseksi ja Israelin maa jää pakanakansan hallittavaksi.
Jo kauan ennen Hoosean aikaa Mooses profetoi, että Israelin kansasta tulee haureellinen, joka rikkoo liittonsa Jumalan kanssa ja Jumala hylkää kansansa, mutta ei kuitenkaan lopullisesti. Miksi Hoosean piti ottaa vaimoksi portto? Jumala halusi tämän esikuvan kautta kertoa runollisesti, miten syvästi Israelin kansa oli Häntä loukannut hylätessään lain ja alkaessaan palvoa epäjumalia. Jumala halusi sanoa, että Hänen vaimonsa Israel on portto.
Saastainen portto
5. Moos. 31:16-21 (2017) "Herra sanoi Moosekselle: "Katso, sinä käyt lepäämään isiesi luo. Silloin tämä kansa nousee ja lähtee haureudessa kulkemaan vieraiden jumalien perässä, joita palvellaan siinä maassa, johon se menee, ja hylkää minut ja rikkoo liiton, jonka minä olen tehnyt sen kanssa. Sinä päivänä minun vihani syttyy sitä vastaan, ja minä hylkään heidät ja peitän kasvoni heiltä, niin että he joutuvat tuhon omiksi, ja suuret onnettomuudet ja ahdistukset kohtaavat sitä. Sinä päivänä se sanoo: 'Eivätkö nämä onnettomuudet ole kohdanneet minua sen tähden, ettei minun Jumalani ole keskuudessani?' Mutta sinä päivänä minä kokonaan peitän kasvoni kaiken sen pahan tähden, mitä he ovat tehneet, kun ovat kääntyneet muiden jumalien puoleen. Kirjoittakaa nyt itsellenne tämä virsi. Opeta se israelilaisille ja pane se heidän suuhunsa, että tämä laulu olisi minulle todistajana israelilaisia vastaan. Sillä minä vien heidät siihen maahan, jonka minä valalla vannoen olen luvannut heidän isilleen, maahan, joka vuotaa maitoa ja hunajaa, ja he syövät ja tulevat ravituiksi ja lihaviksi. Mutta he kääntyvät muiden jumalien puoleen ja palvelevat niitä ja pitävät pilkkanaan minua ja rikkovat liittoni. Kun suuret onnettomuudet ja ahdistukset kohtaavat heitä, tämä laulu on oleva todistajana heitä vastaan, eikä se unohdu heidän jälkeläistensä suusta. Sillä minä tiedän heidän aikeensa, joita he hautovat jo ennen kuin minä olen vienyt heidät siihen maahan, josta minä olen valan vannonut."
Hoosean vaimo synnytti lapsia, joiden nimillä on ratkaisevan tärkeä merkitys. Syntyvät lapset ovat yleensä ennusmerkkejä tulevasta. Hoosean vaimo synnytti pojan, sitten tyttären ja lopuksi pojan. Ensimmäisen pojan nimi oli Jisreel, joka on sama viljava tasanko, missä on myös Harmageddon. Nimi merkitsee 'Jumala kylvää'. Jumala ilmoitti kostavansa Israelin kuninkaan Jehun tekemät julmuudet Jisreelin laaksossa (Pohjois-Israelissa, 2. Kun. 10:6-11). 
Jes. 5:7 (2017): "Sillä Israelin heimo on ollut Herran Sebaotin viinitarha, ja Juudan miehet hänen istutuksensa, josta hän iloitsi. Niinpä hän odotti oikeutta, mutta katso, tuli oikeudettomuus, ja vanhurskautta, mutta katso, tuli vaikerrus.(Runollinen sanaleikki: 'mishpat' on oikeus ja 'mispach' on oikeudettomuus; 'tsadaqah' on vanhurskaus ja 'tsa`aqah' on vaikerrus) 
Seuraavaksi syntyi tytär, joka sai nimeksi Lo-Ruhama, joka merkitsee 'ei-rakastettu'. Näin Jumala ilmoitti, ettei se enää rakasta vaimoaan Israelia, eikä anna sen sukupolven synnin tekijöille anteeksi, mutta Juudalle Hän on edelleen armollinen. Juudan kuningas Ahas oli paha mies, mutta hänen poikansa Hiskia oli vanhurskas kuningas. Hoosean tyttären nimi kertoi, mitä hänen isoveljensä nimestä seurasi. 
Viimeiseksi syntyi poika, joka sai nimen Lo-Ammi, joka merkitsee 'ei-minun-kansani'. Tämä voi hyvinkin tarkoittaa, ettei poika ollut edes Hoosean lapsi. Nyt Israel ja Juuda saivat erokirjat, eivätkä ne olleet enää Jumalan omaisuuskansa. Hoosean kirjan loppupuolella luvussa 13 Jumala kertoo runollisesti siitä vihastaan, mitä Hänellä oli kansaansa kohtaan, joka oli alkanut kapinoimaan Jumalaansa vastaan. Tekstissä verrataan Israelin kuristusta voimakkaisiin synnytystuskiin. 
Jumalan puheesta tulee esille myös pettymys siitä, että Israelin kansa ei halunnut enää Jumalan olevan heidän Kuninkaansa, vaan he halusivat valita Saulin kuninkaakseen omaksi turvaksi. Saul osoittautui kuitenkin huonoksi kuninkaaksi, kuten monet muutkin Israelin ja Juudan kuninkaat. Kansa halu turvautua maallisiin valtoihin ja päästä eroon Jumalastaan vihastutti Israelin Jumalan, mutta Hän salli heidän valita kuninkaan opettaakseen heitä kantapään kautta, mihin se johtaisi. 
1. Sam. 8:6-9: "Samuel pahastui kovin siitä, että he pyysivät häneltä kuningasta johtajakseen. Hän rukoili Herraa, mutta Herra vastasi hänelle: "Tee niin kuin he pyytävät. Eivät he ole hylänneet sinua vaan minut, kun eivät enää halua pitää minua kuninkaanaan. He tekevät nyt sinulle saman, mitä ovat tehneet minulle siitä alkaen kun toin heidät pois Egyptistä: kerran toisensa jälkeen he ovat hylänneet minut ja palvelleet muita jumalia. Mutta suostu heidän pyyntöönsä. Varoita kuitenkin heitä vakavasti ja muistuta heitä siitä, millaiset oikeudet kuuluvat kuninkaalle, joka heitä hallitsee."
Hoos. 13:9-16: "Omaa tuhoasi sinä valmistat, Israel, kun nouset minua, auttajaasi, vastaan! Missä on nyt kuninkaasi, joka pelastaisi sinut ja sinun kaupunkisi? Missä ovat tuomarisi, joille sanoit: "Anna minulle kuningas ja päämiehet"? Minä annoin sinulle kuninkaan vihassani ja vihassani otin hänet sinulta pois! Efraimin rikos on muistissa, kuin kirjakääröön talletettuna, hänen syntinsä eivät jää unohduksiin. Synnytystuskien tullessa, ratkaisun hetkinä, hän oli kuin lapsi, joka ei aikanaan osannut tulla ulos äidinkohdusta. Pitäisikö minun päästää teidät tuonelan vallasta, vapauttaa teidät kuolemasta? Missä on mahtisi, kuolema, missä on pistimesi, tuonela? Ei enää ole säälin aika. -- Efraim on kukoistanut veljiensä joukossa, mutta Herra lähettää polttavan tuulen. Se nousee idästä, puhaltaa autiomaasta. Efraimin kaivot kuivuvat, lähteet ehtyvät. Kaikki aarteet ryöstetään, kaikki kalleudet viedään pois. Samaria joutuu tilille synneistään, se on kapinoinut Jumalaansa vastaan. Sen miehet kaatuvat miekkaan, sen pienet lapset murskataan, ja raskaana olevat naiset viilletään halki."
Jer. 22:20-23: " -- Nouse, Jerusalem, Libanonin vuorille, huuda ja valita! Anna äänesi kaikua Basanissa, huuda Abarimin vuorilta, sillä kaikki sinun rakastajasi on murskattu! Minä puhuin sinulle jo silloin, kun vielä elit rauhassa, mutta sinä sanoit: "En kuuntele!" Nuoruudestasi asti olet aina kieltäytynyt kuuntelemasta minua. Myrsky nousee ja vie paimenesi, rakastajasi kulkevat vankeuteen. Sinä saat häpeän ja pilkan palkaksi pahuudestasi. Sinun asuinpaikkasi on nyt kuin Libanon, olet rakentanut pesäsi setripuihin. Mutta kuinka voihkitkaan, kun sinulle tulevat kivut kuin synnyttäjälle tuskat!"
Mike and the Mechanics - Now that You've Gone
..As the shadows fall
There's no place to hide
From the pain I feel inside
Now that you've gone
Every thought of you, every memory
Is a ghost that is hauting me
Now that you've gone

Now that you've gone
How can I go on
I can't believe, this could happen to me
Now that you've gone
I've got to find a way
I need to know life goes on
Now that you've gone

I'm just a shadow of the man I used to be
Before you turned me inside out
Your love was all that ever meant
A thing to me
It's something I can't live without…
 
Jumala on uskollinen aviomies niille, jotka ovat uskollisia Hänelle 
Jumala on uskollinen aviomies. Vanha liitto ei purkautunut Jumalasta johtuvasta syystä eikä myöskään lain sisällön takia. Liitto purkautui, koska Jumalan vaimo Israel rikkoi lakia. Jos Israel olisi noudattanut lakia, uutta liittoa ei olisi tarvittu ollenkaan.
Ps. 81:8-12: "Kuule, kansani, minä varoitan sinua. Kunpa kuulisit minua, Israel! Muuta jumalaa sinulla ei saa olla, vierasta jumalaa älä kumarra. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Minä johdatin sinut pois Egyptin maasta. Avaa suusi, niin minä annan mitä tarvitset. "Mutta kansani ei kuullut minun ääntäni, Israel ei halunnut totella. Siksi minä hylkäsin sen, jätin sen paatuneen sydämensä valtaan, kulkemaan oman ymmärryksensä varassa."
Jes. 50:1: "Näin sanoo Herra: -- Onko jossakin erokirja, jolla olisin ajanut teidän äitinne pois luotani? Tai olenko myynyt teidät jollekin velkojalleni? Ei! Teidät myytiin omien rikkomustenne tähden ja äitinne lähetettiin pois teidän pahojen tekojenne tähden."
Hepr. 8:7: "Jos ensimmäinen liitto olisi ollut rikkumaton, ei sen sijalle olisi tarvittu toista."
Raamatussa on tärkeä opetus, että Jumala on uskollinen niille, jotka ovat hänelle uskollisia. Liiton osapuolten välillä ei ole tässä asiassa mitään erotusta. Avioliitossa tulee kummankin osapuolen olla uskollisia, jotta liitto pysyy.
5. Moos. 7:9-11, 30:19-20: "Tietäkää siis, että vain Herra, teidän Jumalanne, on Jumala. Häneen voi luottaa, hän pitää voimassa liittonsa. Tuhansien sukupolvien ajan hän on uskollinen niille, jotka rakastavat häntä ja pitävät hänen käskynsä, mutta niille, jotka häntä uhmaavat ja vihaavat, hän kostaa tuhoamalla heidät. Hän kostaa viipymättä sille, joka häntä vihaa. Pitäkää siis huoli siitä, että noudatatte lakia, niitä käskyjä ja säädöksiä, jotka minä teille nyt annan…    ..Taivas ja maa ovat todistajinani, kun nyt sanon: Minä olen pannut teidän valittavaksenne elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Valitkaa siis elämä, että te ja teidän jälkeläisenne saisitte elää. Rakastakaa Herraa, Jumalaanne, totelkaa häntä ja pysykää hänelle uskollisina. Silloin te saatte elää
Ps. 103:17-18: "Mutta Herran armo pysyy ajasta aikaan, se on ikuinen niille, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Polvesta polveen ulottuu hänen uskollisuutensa kaikkiin, jotka pysyvät hänen liitossaan, muistavat hänen käskynsä ja elävät niiden mukaan." 
Joh. 12:50: "ja minä tiedän, että hänen käskynsä antaa ikuisen elämän. Kun puhun, puhun siis niin kuin Isä on minun käskenyt puhua."
Suomalainen käännös Raamatusta vesittää, mitä Jumalan Sana on alun perin tarkoittanut uskolla, koska se ei kykene ottamaan huomioon kaikkia heprean kielen erityispiirteitä. Paavalin kirjeitä on paljon käännetty huonosti ja jopa tarkoitushakuisesti väärin, mikä johtaa monissa kohdin lukijan harhaan. Tästä asiasta kertoo yksityiskohtaisesti artikkeli: 'Jumalan Sana annetaan heille, jotka haluavat sitä noudattaa, mutta Sana otetaan pois niiltä, jotka eivät sitä noudata'.
Paavali kertoo Roomalaiskirjeessä, mitä on usko. Sitä ei suomalaisesta käännöksestä voi oikein ymmärtää, koska Paavalin puheessa on heprean kielessä yleinen sanaleikki, jota kääntäjät eivät ole osanneet ottaa huomioon kääntäessään tekstiä sana sanalta (sanavastaavasti) eri kielille. Paavali on alun perin käyttänyt heprean sanaa 'shama', joka merkitsee kuulla, olla kuuliainen, totella (Biblehub). 
Jer. 11:7-8: "..minä olen kehottanut pitämään tämän liiton. Jatkuvasti minä kehotin isiänne ja sanoin: 'Kuulkaa minua!' Mutta he eivät totelleet, eivät ottaneet kuuleviin korviinsa minun sanojani, vaan jokainen kulki oman pahan ja paatuneen sydämensä mukaan. Niin minä toteutin uhkaukseni, koska he eivät noudattaneet liiton ehtoja, jotka olin heille säätänyt."
Paavali toistaa sanan kahteen kertaa, mutta eri asiayhteydessä ja siten eri merkityksessä. Suomalainen käännös sanoo, että usko syntyy evankeliumin kuulemisesta (shama), mutta ihminen korvien kuulemisen (shama) aiheuttaisi Kristuksen sana. Paavali tarkoittaa, että ihmisen usko edellyttää evankeliumin kuuntelemista (shama), mutta kuuliaisuuden (shama) synnyttää Kristuksen sanan noudattaminen (shama). Paavali opetuksen ydin on, kun ihminen kuuntelee (shama) Kristuksen sanaa ja sitä tottelee (shama), silloin hän uskoo siis on uskollinen. Paavali sanoo myös, ettei vanhurskauteen riitä pelkästään se, että kuuntelee (shama) korvillaan lain lukemista, vaan sitä pitää myös noudattaa (shama).
Joh. 8:31-32: "Niille juutalaisille, jotka nyt uskoivat häneen, Jeesus sanoi: "Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita. 
Room. 2:13, 10:16-17: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia…    ..Mutta kaikki eivät ole olleet evankeliumille kuuliaisia. Jesaja sanookin: "Herra, kuka on uskonut meidän sanomamme?" Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana."
5. Moos. 6:4-6: "Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan." (kuule Israel = shama Israel = ole kuuliainen Israel)
Mark. 12:28-30: "Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?" Jeesus vastasi: "Tärkein on tämä: 'Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.'"
Heprean sana 'emunah' (Biblehub) ei tarkoita uskoa vaan uskollisuutta. Uusi testamentti ei tarkoita uskolla (kreikaksi 'pistis') vain sitä, että ihminen uskoo Jumalan olevan olemassa. Ihmistä ei pelasta yksin se, että hän tietää Jumalan olevan olemassa ja Jumalan Pojan sovittaneen synnit Golgatan ristillä (Matt. 5:19-20, 7:21-23).
Matt. 7:21: "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra', pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon.
Jos ihminen ei ole lojaali Jumalalle ja noudata Hänen käskyjään, ihmisellä ei ole uskollisuutta eikä Jumalalle kelpaavaa uskoa (Room. 2:13, Hepr. 10:26-28). Jumalan uskollisuus tulee esille Hänen tekojensa kautta, kuten ihmisen todellinen usko tulee esille hänen teoistaan (Jaak. 2:14-26). 
Ps. 33:4: "Herran sana on tosi ja varma. Hän on uskollinen ja osoittaa sen teoissaan."
Jes. 42:3 (2017): "..Hän levittää oikeutta uskollisesti." (oikeus = laki)
Jaak. 2:26: "Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."
Habakukin kirjan kertoo, että "vanhurskas saa elää, kun hän pysyy uskollisena", mihin Paavali viittaa omissa kirjeissään (Hab. 2:4, Room. 1:17). Lause voidaan kääntää kahdella tavalla ja se voi merkitä myös "vanhurskas elää minun uskollisuudestani." Vanhurskas ihminen saa lopulta elää, koska Jumala on uskollinen ihmiselle ja pitää lupauksensa. Jotta ihminen voi olla vanhurskas, hänen tulee olla uskollinen Jumalalle ja Hänen käskyilleen (Joh. 12:50, Room. 2:13). Paavali oli juutalainen kirjanoppinut, joka ymmärsi myös, mitä Habakukin kirjan heprean kielinen ilmoitus kokonaan tarkoittaa. Jumalan vanhurskaus ilmestyy siinä, että Hän on uskollinen uskollisille (Room. 1:17, 2. Sam. 22:26-28)
Hab 2:4: "..vanhurskas saa elää, kun hän pysyy uskollisena."
Room. 1:17: "Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon. Onhan kirjoitettu: "Uskosta vanhurskas saa elää."
2. Sam. 22:26-28: "Herra, sinä olet uskollinen uskolliselle, vilpitöntä kohtaan olet vilpitön, puhtaat ovat tekosi puhdasta kohtaan, mutta kieron sinä johdat harhaan. Nöyrät sinä pelastat, mutta ylpeiden katseen sinä painat maahan."

Ilm. 17:14: "..hän on herrojen Herra ja kuninkaiden Kuningas. Hänen kanssaan saavat voiton hänen uskollisensa, kaikki kutsutut ja valitut." 

Monet ovat tottuneet lukemaan Roomalaiskirjeen jakeen 3:22: "Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa," Miksi lause toistaa uskon kaksi kertaa? Miksi lauseessa lukee vanhurskauden tulevan uskosta uskoville? Todellisuudessa alkukieli tarkoittaa, että Jumalan vanhurskaus tulee Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen) uskollisuudesta, joka tulee niiden hyväksi, jotka ovat uskollisia Yeshualle. Kummankin osapuolen tulee olla uskollisia toisilleen. Osapuolten välillä ei ole siis erotusta. Kun lukee neljä jaetta eteenpäin, Paavalin opetuksesta tulee esille sama ajatus (Room. 3:26). Jumala on itse vanhurskas ja uskollinen, joten Hän tekee vanhurskaaksi ne, jotka ovat uskollisia Yeshua HaMashiachille.
Room. 3:22 (International Standard): "God's righteousness through the faithfulness of Jesus Christ for all who believe. For there is no distinction,"
Room. 3:26: "..meidän aikanamme hän osoittaa vanhurskautensa: hän on itse vanhurskas ja tekee vanhurskaaksi sen, joka uskoo Jeesukseen."
Kun Roomalaiskirjettä lukee vielä kaksi jaetta eteenpäin, suomalaisessa käännöksessä lukee jakeessa 3:28 "ihminen tulee vanhurskaaksi, kun hän uskoo, ilman (choris) lain vaatimia tekoja". Paavali on edellisen luvun jakeessa 2:13 kirjoittanut, että vain lakia noudattavat ovat vanhurskaita, joten miksi Paavali kirjoittaa ristiriitaisesti ja omaa opetustaan vastaan? 
Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."
Vastaus ilmeiseen ristiriitaan löytyy pitkästä sekä huterasta Raamatun käsikirjoitusten kopiointi- ja käännösketjusta, mikä on johtanut virheisiin. Kreikan sana 'choris' voi merkitä asiayhteydestä riippuen joko ilman tai lisäksi (sanakirja). Tuleeko Paavalin mukaan ihminen vanhurskaaksi uskosta ilman lain tekoja vai lain tekojen lisäksi? Sama sana 'choris' on jakeissa Matt. 14:21 ja 15:38 merkityksessä lisäksi. Yeshuaa ei ollut kuuntemassa tuhansia miehiä ilman vaimoja ja lapsia vaan vaimojen ja lasten lisäksi (choris). Jos joku haluaa pitäytyä sellaisessa käännösratkaisussa, että Paavali olisi halunnut sanoa, että vanhurskaudessa usko syrjäyttää lain teot, niin Paavali lopuksi selventää asiaa sanomalla, ettei usko syrjäytä lakia (Room. 3:31). Tämän perusteella tiedämme, ettei Paavali tarkoita sitä, että ihmisestä voisi tulla vanhurskas ilman lain noudattamista (Room. 2:13).
Vanhurskaus edellyttää uskon lisäksi lain tekoja, koska ilman niitä ei ole uskollisuutta (Jaak. 2:24, 26). Tämä periaate on myös hyvin vaikeatajuisessa Galatalaiskirjeessä, mistä kertoo yksityiskohtaisesti artikkeli: 'Mitä voimme oppia Galatalaiskirjeestä?' 
Jaak. 2:24, 26: "Näette siis, että ihminen osoittautuu vanhurskaaksi tekojen, ei yksistään uskon perusteella…    ..Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."
Matt. 14:21: "Syömässä oli noin viisituhatta miestä ja lisäksi naisia ja lapsia."
Matt. 15:38: "Syömässä oli neljätuhatta miestä ja lisäksi naisia ja lapsia."
2. Kor. 11:28: "Kaikkien näiden hankaluuksien lisäksi minua joka päivä painaa huoli kaikista seurakunnista." (lisäksi = choris)
Room. 3:31: "Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo."
Paavali on alunperin tarkoittanut, että vanhurskaus edellyttää uskollisuutta Yeshua HaMashiachille (Jeesukselle Kristukselle) lain noudattamisen lisäksi (Room. 2:28, vert. Jaak. 2:24). Laissahan on myös käsky uskoa Kristusta Jumalan Poikaa, joten vanhurskaus edellyttää myös sen käskyn täyttämistä. Paavali selittää tämänkin asian Roomalaiskirjeessän lainaamalla Jesajan kirjan Messias profetioita.
Room. 9:30-33 (1933/38): "Mitä me siis sanomme? Että pakanat, jotka eivät tavoitelleet vanhurskautta, ovat saavuttaneet vanhurskauden, mutta sen vanhurskauden, joka tulee uskosta; mutta Israel, joka tavoitteli vanhurskauden lakia, ei ole sitä lakia saavuttanut. Minkätähden? Sentähden, ettei se tapahtunut uskosta, vaan ikäänkuin teoista; sillä he loukkautuivat loukkauskiveen, niinkuin kirjoitettu on: "Katso, minä panen Siioniin loukkauskiven ja kompastuksen kallion, ja joka häneen uskoo, se ei häpeään joudu"."
Jes. 28:16: "Siksi Herra Jumala sanoo näin: -- Katsokaa: minä lasken Siioniin peruskiven, huolella valitun kivipaaden, kallisarvoisen kulmakiven sitomaan vankkaa perustaa. Joka uskoo, ei horju."
Jes. 8:14-15 (1933/38): "Ja hän on oleva pyhäkkö, hän loukkauskivi ja kompastuksen kallio molemmille Israelin huonekunnille, paula ja ansa Jerusalemin asukkaille. Monet heistä kompastuvat ja kaatuvat ja ruhjoutuvat, monet kiedotaan ja vangitaan."
Jos joku on erehtynyt luulemaan, että vanhurskaus ei edellytä lain opiskelua ja sen noudattamista, niin kirkko on johtanut silloin uskovan harhaan (Matt. 5:19-20, Room. 2:13). Jumalan armo ei ole tarkoitettu laittomuudessa elämistä vaan parannuksen tekoa varten (vert. Matt. 7:21-23, Apt. 3:19-26). Paavali päättää Roomalaiskirjeen kolmannen luvun selvennykseen, ettei hän väitä uskon kumoavan kristittyjen velvollisuutta noudattaa lakia, vaan vahvistaa sen, mitä laissa lukee. Sen takia on mahdotonta, että Paavali olisi kumonnut lain vetoamalla uskoon.
Room. 3:31: "Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo."
5. Moos. 6:25: "Kun me tarkoin noudatamme tätä lakia, jonka Herra, meidän Jumalamme, on antanut, niin Herra katsoo meidät vanhurskaiksi.'"
Matt. 5:19-20: "Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan."
Jes. 42:1, 3 (2017): "Katso, palvelijani, jota tuen, valittuni, johon sieluni on mieltynyt. Olen pannut Henkeni hänen päälleen, hän tuo pakanoille oikeuden…    ..Hän levittää oikeutta uskollisesti." (oikeuden = lain)
Jumala ei hylännyt lopullisesti vaimoaan Israelia vaan teki Israelin kanssa uuden liiton
Jumala oli luvannut Abrahamille, että Israel olisi Hänen kansansa, jolle Jumala antoi Israelin maan perintöomaisuudeksi. Jumala on uskollinen aviomies, joten Hän lupasi ottaa erokirjan saaneen vaimonsa takaisin. 
Jes. 54:5-8: "sillä nyt sinun aviomiehesi on hän, joka sinut loi -- Herra Sebaot on hänen nimensä -- ja sinun lunastajasi on Israelin Pyhä -- häntä kutsutaan koko maanpiirin Jumalaksi. Nyt Herra kutsuu sinua, hylättyä vaimoa, joka on toivonsa menettänyt. -- Kuka voisi hylätä nuoruutensa vaimon, sanoo sinun Jumalasi. -- Hetkeksi minä sinut jätin, mutta suuressa rakkaudessani minä nyt haen sinut takaisin. Vain tuokioksi, vihani vimmassa, minä käänsin kasvoni sinusta pois, mutta minä armahdan sinua, minun uskollisuuteni on ikuinen, sanoo Herra, sinun lunastajasi.
Sak. 8:7-8: "Näin sanoo Herra Sebaot: -- Vielä minä pelastan oman kansani auringonnousun ja auringonlaskun maista. Jerusalemiin minä tuon heidät asumaan. He ovat minun kansani, ja minä olen heidän Jumalansa, uskollinen ja vanhurskas."
Laki kieltää ottamasta sellaista vaimoa takaisin, joka on maannut toisen miehen kanssa (5. Moos. 24:1-4), joten kukaan mies ei saa ottaa takaisin haureellista vaimoaan. Tämä ei kuitenkaan koske Jumalaa, joka voi ottaa syntiä tehneen kansansa takaisin vaimokseen, mutta tässäkin tapauksessa sekin on tapahtunut vasta myöhempien sukupolvien aikana. Pietari kertoo ensimmäisessä kirjeessään, että hylätty Israel on taas Jumalan kansa. Pietari ei aseta mitään yleistä pappeutta, vaan vahvistaa sen, että Israelin kansan miehet ovat edelleen Jumalan kuninkaallinen papisto, jolloin hän viittaa Hoosean kirjaan ja Mooseksen lakiin.
Hoos. 1:6, 9: "..minä en enää osoita rakkautta Israelia kohtaan enkä anna sille anteeksi…   ..te ette ole minun kansani enkä minä ole teidän Jumalanne."
1. Piet. 2:9-10: "Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa. Ennen te ette olleet kansa, mutta nyt te olette Jumalan kansa. Ennen te olitte armoa vailla, mutta nyt on Jumala teidät armahtanut."
2. Moos. 19:5-6: "Jos te nyt kuuntelette minua ja pidätte minun liittoni, niin te tulette olemaan kansojen joukossa minun oma kansani. Koko maailma on minun, mutta teistä tulee minun pappisvaltakuntani ja pyhä kansani.' Tämä sinun tulee sanoa israelilaisille."
Hoosean kirjan ensimmäinen luku loppuu profetiaan, jonka mukaan Jumala tekee uuden liiton Israelin ja Juudan kanssa sekä yhdistää ne takaisin yhdeksi valtioksi. Israelia kutsutaan silloin nimellä Rakastettu (Hoos. 2:1). Sama profetia löytyy myös Hesekielin kirjassa, jossa Jumala ilmoittaa yhdistävänsä kaksi sauvaa yhdeksi ja antavansa Israelille anteeksi, minkä jälkeen kansa noudattaa lakia (Hes. 37:15-28). Jeremian kirjassa on profetia uudesta liitosta, jossa Jumala tekee uuden liiton Israelin ja Juudan kanssa ja kirjoittaa Mooseksen lain ihmisten sydämiin, jotta he lakia noudattaisivat. Jesaja profetoi, että sen jälkeen Israelia kutsutaan uudella nimellä Puolisoni (Jes. 62:1-4).
Hoos. 1:2-2:1: "Herra alkoi puhua Hoosealle ja sanoi näin: "Mene ja ota portto vaimoksesi ja ota lapsiksesi ne lapset, jotka hän saa. Tämä maa on uskoton Herraa kohtaan, se on kuin portto, se palvelee vieraita jumalia." Niin Hoosea otti vaimokseen Gomerin, Diblaimin tyttären, ja tämä tuli raskaaksi ja synnytti hänelle pojan. Herra sanoi Hoosealle: "Anna pojalle nimeksi Jisreel, sillä pian minä kostan Jehun suvulle verityöt, jotka hän on tehnyt Jisreelissä, ja teen lopun Israelin kuninkaista. Sinä päivänä minä särjen Israelin jousen Jisreelin tasangolla." Hoosean vaimo tuli jälleen raskaaksi ja synnytti tyttären. Herra sanoi Hoosealle: "Anna hänelle nimeksi Lo-Ruhama, sillä minä en enää osoita rakkautta Israelia kohtaan enkä anna sille anteeksi. Mutta Juudan heimoa minä rakastan. Minä itse pelastan heidät, sillä minä olen heidän Jumalansa. Minä pelastan heidät, mutta en jousella, miekalla enkä sodalla, en hevosilla enkä sotavaunuilla." Vieroitettuaan Lo-Ruhaman Hoosean vaimo tuli taas raskaaksi ja synnytti pojan. Herra sanoi Hoosealle: "Anna hänelle nimeksi Lo-Ammi, sillä te ette ole minun kansani enkä minä ole teidän Jumalanne." -- Kerran Israelin jälkeläisiä on oleva kuin merenrannan hiekkaa, jota ei voi mitata eikä laskea. Sen sijaan että heille nyt sanotaan: "Te ette ole minun kansani", heille sanotaankin näin: "Te olette elävän Jumalan lapset." Silloin Juuda ja Israel kokoontuvat yhteen. He asettavat itselleen yhteisen johtajan ja leviävät yli koko maan. Totisesti, suuri on oleva Jisreelin päivä, Jumalan kylvön päivä! Sanokaa silloin veljillenne: "Te olette 'Minun kansani'!" Sanokaa sisarillenne: "Teidän nimenne on 'Rakastettu'!"
Jes. 62:3-4: "..sinä olet oleva kaunis kruunu Herran kädessä, kuninkaallinen seppele Jumalan huomassa. Ei sinun nimesi enää ole Hylätty eikä maasi nimi Hedelmätön, vaan sinun nimesi on oleva Rakastettuni ja maasi nimi Puolisoni, sillä Herra rakastaa sinua ja ottaa sinun maasi puolisokseen."
Jumala on alunperin tarkoittanut miehen ja naisen välisen avioliiton ikuisesti kestäväksi. Eräillä vaimoilla oli kuitenkin uskoton kivisydän, jolloin he tekivät aviorikoksia. Vaimon kovasydämisyyden takia lakiin tuli säädös, miten mies antoi erokirjan häpeällisen teon tehneelle vaimolleen (5. Moos. 24:1-4, Matt. 19:8-9). Jos vaimolla on uskollinen lihasydän, liitto pysyy ikuisesti. Jotta ihminen voi olla liitossa Jumalan kanssa, Jumalan tulee vaihtaa ihmisen kivisydän elävään lihasydämeen, joka on uskollinen Jumalan Sanalle. Uudessa liitossa Jumala ympärileikkaa sydämen, jotta siitä tulee lainkuuliainen.
Hes. 36:26-27 (1933/38): "Ja minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan teidän sisimpäänne. Minä poistan teidän ruumiistanne kivisydämen ja annan teille lihasydämen. Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun käskyjeni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne." (oikeuksiani = lakiani)
5. Moos. 30:6, 10, 14 (1933/38): "Ja Herra, sinun Jumalasi, ympärileikkaa sinun sydämesi ja sinun jälkeläistesi sydämet, niin että rakastat Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi, että eläisit... ..kun sinä kuulet Herran, sinun Jumalasi, ääntä ja noudatat hänen käskyjänsä ja säädöksiänsä, jotka ovat kirjoitetut tähän lain kirjaan... ..sana on sinua aivan lähellä, sinun suussasi ja sydämessäsi, niin että voit sen täyttää." 
Room. 2:26-29 (1933/38): "Jos siis ympärileikkaamaton noudattaa lain säädöksiä, eikö hänen ympärileikkaamattomuutensa ole luettava ympärileikkaukseksi? Ja luonnostaan ympärileikkaamaton, joka täyttää lain, on tuomitseva sinut, joka lainkirjaiminesi ja ympärileikkauksinesi olet lainrikkoja. Sillä ei se ole juutalainen, joka vain ulkonaisesti on juutalainen, eikä ympärileikkaus se, joka ulkonaisesti lihassa tapahtuu; vaan se on juutalainen, joka sisällisesti on juutalainen, ja oikea ympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus Hengessä..."
Uutta liitto ei olisi tarvittu, jos Israel olisi noudattanut lakia (Jer. 31:31-34, Hepr. 8:7-12). Uusi liitto ei ole samanlainen liitto, mitä oli vanha liitto. Vanhassa liitossa ei lakia noudatettu, mutta uudessa liitossa sitä noudatetaan Pyhän Hengen antamalla voimalla (Hes. 36:26-27, Room. 8:6-13). Lain kirjain ei saanut Israelia noudattamaan lakia, mutta Pyhä Henki saa ihmiset noudattamaan sitä (Room. 2:26-29). Tästä teemasta kertoo lisää artikkeli: 'Mitä Raamattu opettaa uudesta liitosta'.
Toora on kirjoitettu sydämeen
Jer. 31:31-34: "Tulee aika", sanoo Herra, "jolloin minä teen uuden liiton Israelin kansan ja Juudan kansan kanssa. Tämä liitto ei ole samanlainen kuin se, jonka tein heidän isiensä kanssa silloin kun tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sen liiton he rikkoivat, vaikka minä olin ottanut heidät omakseni, sanoo Herra. "Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: 'Oppikaa tuntemaan Herra!' Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra. Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään." (laki on alkutekstissä Toora) 
Mitään lain muutosta tai vaihtumista ei liittojen välillä tapahdu (Matt. 5:17-19, Room. 3:31). Heprealaiskirjeessä mainittu lain muutos tarkoittaa vain sitä, että lakiin edeltä kirjoitettu muutos ylipappeudesta Aaronin järjestyksestä Melkisedekin järjestykseen astuu voimaan Messiaan tultua (Hepr. 7:11-14). Eräät raamatunopettajat ovat vääristelleet Heprealaiskirjeen jaetta 7:12 irrottamalla sen asiayhteydestä väittääkseen väärin, ettei lakia tarvitse noudattaa enää uudessa liitossa, mistä lakia purkanut raamatunopettaja menettää pelastuksensa, kuten Jumalan Poika sanoi (Matt. 5:19-20, Hepr. 10:26-28). Tästä aiheesta kertoo lisää artikkeli: 'Hesekielin temppeli on uuden liiton temppeli'
Matt. 5:17-20: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi. Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan."
Hepr. 10:28 (1933/38): "Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman:"
Apt. 25:8: "Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan."
Hoosean haureellinen vaimo karkasi kotoa ja myi itsensä toiselle miehelle orjaksi. Hän alkoi ottaa muilta miehiltä rahaa, mutta huomasi, ettei miehet olleet enää kiinnostuneita hänestä. Hoosean vaimo tuli katumapäälle, koska hänellä oli hyvä olla Hoosean luona. Hoosea vei vaimonsa erämaahan ja puhui hänelle suloisesti. Jumala halusi kertoa siitä suuresta armosta, mitä Hänellä on, kun joku syntiä tehnyt tekee parannuksen ja palaa takaisin. Taivaan Isä ottaa takaisin tuhlaajapojat, jotka tekevät parannuksen laittomuudesta.
Luuk. 15:18-24: "Ei, nyt minä lähden isäni luo ja sanon hänelle: Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi. Ota minut palkkalaistesi joukkoon.' Niin hän lähti isänsä luo. "Kun poika vielä oli kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä. Poika sanoi hänelle: 'Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi.' Mutta isä sanoi palvelijoilleen: 'Hakekaa joutuin parhaat vaatteet ja pukekaa hänet niihin, pankaa hänelle sormus sormeen ja kengät jalkaan. Tuokaa syöttövasikka ja teurastakaa se. Nyt syödään ja vietetään ilojuhlaa! Minun poikani oli kuollut mutta heräsi eloon, hän oli kadoksissa, mutta nyt hän on löytynyt.' Niin alkoi iloinen juhla."
Jumala on vienyt Israelin kansan aika ajoin erämaahan oppimaan oikeille tavoille. Hoosea oli ennakkokuva Jumalan Pojasta. Hoosea osti vaimonsa takaisin orjan hinnalla, mutta Hoosea sanoi vaimolle, että hän joutuu odottamaan kauan, että pääsee takaisin miehensä huollettavaksi. Jumalan Poika maksaa syntiä tehneen syntivelkakirjan, jos tekee parannuksen laittomuudesta uskossa Häneen (Kol. 2:13-14). Vaimon parannuksen teko ja uskollisuus testattiin pitkällä koetusajalla. Samalla tavalla Israelin kansa joutuu olemaan kauan ilman kuningasta, koska se teki syntiä. Nyt on kulunut noin 2600 vuotta siitä, kun Israelissa olisi hallinnut Juudan sukuun kuulunut kuningas.
Hoos. 2:14-3:5: " -- Katso! Minä suostuttelen hänet mukaani, vien hänet autiomaahan, puhun hänelle suloisesti. Siellä minä annan hänelle viinitarhoja, minä muutan Akorinlaakson toivon portiksi. Siellä hän vastaa kutsuuni kuin nuoruutensa päivinä, kuin silloin, kun hän lähti Egyptistä. Sinä päivänä -- näin puhuu Herra -- hän on sanova minulle: "Minun mieheni!" eikä hän enää sano: "Minun baalini!" Minä poistan baalien nimet hänen huuliltaan, niitä ei enää mainita. Sinä päivänä minä luon rauhan: Villieläimet, taivaan linnut, maan matelijat eivät enää tuota vaaraa. Minä särjen jousen ja miekan, niin ettei sotia enää käydä. Minä annan kansani asua turvassa. Minä kihlaan sinut, otan omakseni ainiaaksi, minä liitän sinut itseeni vanhurskauden ja oikeuden sitein, rakkaudella ja hyvyydellä. Minä liitän sinut itseeni uskollisuuden sitein, ja sinä tulet tuntemaan Herran. 
Tuona päivänä minä vastaan pyyntöihin, sanoo Herra, minä vastaan taivaan pyyntöön, ja taivas vastaa maalle. Maa vastaa viljan, viinin ja öljyn pyyntöön, ja ne vastaavat Jisreelille. Minä kylvän Israelin tähän maahan omaksi kansakseni. Minä rakastan Lo-Ruhamaa, minä sanon Lo-Ammille: "Sinä olet minun kansani!" Ja hän vastaa minulle: "Sinä olet minun Jumalani! 
Herra sanoi minulle: "Sinun tulee vielä rakastaa naista, jolla nyt on rakastaja ja joka rikkoo avion. Samoin minä, Herra, rakastan israelilaisia, vaikka he kääntyvät muiden jumalien puoleen ja rakastavat rypälekakkuja, joita tuovat uhrilahjoiksi." Minä ostin naisen ja maksoin hänestä viisitoista hopeasekeliä ja puolitoista homer-mittaa ohria. Sanoin hänelle: "Sinun täytyy nyt kauan aikaa olla täällä ja odottaa. Varo, ettet ole uskoton ja mene muiden miesten mukaan. Kun tottelet minua, niin aikanaan minä tulen luoksesi." Samoin saavat israelilaiset olla kauan ilman kuningasta ja ruhtinasta, ilman uhria ja kivipatsasta, ilman efodia ja jumalankuvia. Mutta lopulta he kääntyvät ja etsivät Herraa, Jumalaansa, ja kuningastaan Daavidia. Tulevina aikoina israelilaiset lähestyvät vavisten Herraa ja panevat toivonsa hänen hyvyyteensä."
Immanuel-pojan syntymä on ennusmerkki Jumalasta, joka tulisi olemaan ihmisten kanssa
Kun Jehovah ilmoitti palavasta pensaasta nimensä Moosekselle, kertomuksessa oli paljon syvempi ilmoitus, mitä Jumalan nimi kirjaimellisesti merkitsee. Jehovah sanoi tulleensa alas vapauttamaan kansansa Egyptin orjuudesta. Jehovah oli siis tullut israelilaisten luokse. Jehovah käski Mooseksen lähteä puhumaan faaraolle ja viemään kansan pois Egyptistä. Mooses vastasi, mikä minä olen tekemään tämän. Sitten Jehovah sanoi Moosekselle, että Minä Olen (kanssasi). Vastauksessa oli Jehovan nimi ensimmäisessä persoonassa ja tulevassa aikamuodossa (Biblehub). Tämän jälkeen Jehovah kertoi Moosekselle, että hänen tulee kertoa Israelin kansalle, että Jehovah on lähettänyt hänet israelilaisten luokse. Jehovan nimi merkitsee tarkalleen ottaen kolmannessa persoonassa 'Hän On', koska ihmiset puhuvat nyt Hänestä, joka On (Minä Olen). Kun otetaan huomioon koko keskustelun asiayhteys, Jehovan nimi kertoo myös, että Hän on teidän kanssanne. 
2. Moos. 3:10-12, 14: "Mene siis, minä lähetän sinut faraon luo. Sinun on vietävä minun kansani, israelilaiset, pois Egyptistä." Mutta Mooses sanoi Jumalalle: "Mikä minä olen menemään faraon luo ja viemään israelilaiset pois Egyptistä?" Jumala sanoi: "Minä olen sinun kanssasi…   ..Jumala sanoi Moosekselle: "Minä olen se joka olen." Hän sanoi vielä: "Näin sinun tulee sanoa israelilaisille: 'Minä-olen on lähettänyt minut teidän luoksenne.'"
Ilm. 4:8: "Näillä neljällä olennolla oli kullakin kuusi siipeä, jotka olivat molemmilta puolin täynnä välkehtiviä silmiä. Taukoamatta, päivin öin, nuo olennot lausuvat: -- Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias! Hän oli, hän on ja hän on tuleva."
Jesajan kirjan luvuissa 7 ja 8 on mainittu kaksi syntyvää poikalasta, jotka ovat ennusmerkkejä tulevasta. Luvussa 8 Jesajan oma poika on ennusmerkki. Edeltävässä luvussa 7 mainitaan Immanuel-niminen poikalapsi, mikä merkitsee 'Jumala on kanssamme', joka on ennusmerkki toisesta asiasta. Kristityt ovat yrittäneet selittää juutalaisille, että tässä profetoidaan neitsyestä syntyvästä poikalapsesta, joka tulee olevaan ihmiseksi syntynyt Jumala. 
Ps. 46:11: "Herra Sebaot on kanssamme, Jaakobin Jumala on turvamme."
2. Moos. 33:15-17: "Mooses sanoi: "Älä vie meitä täältä pois, ellet itse kulje kanssamme. Juuri siitä, että sinä kuljet kanssamme, näkyy sinun armosi minua ja kansaasi kohtaan ja meidän erikoisasemamme kaikkien kansojen joukossa maan päällä." Herra vastasi Moosekselle: "Minä teen sen mitä minulta pyydät, sillä olen mieltynyt sinuun ja tunnen sinut."
Jes. 8:9-10: "Kohottakaa sotahuuto, kansat, pian joudutte kauhun valtaan! Kuulkaa, te maan äärten asukkaat, pukeutukaa taisteluvarusteisiin, pian joudutte kauhun valtaan! Niin, pukeutukaa taisteluvarusteisiin, te joudutte kauhun valtaan! Tehkää suunnitelma! Se raukeaa. Neuvotelkaa! Ei se hyödytä. Meidän kanssamme on Jumala!"
Juutalaiset kirjanoppineet ovat torjuneet kristittyjen tulkinnan. Heidän tulkintansa jakeesta Jes. 7:14 perustuu kahteen pääargumenttiin (Jews for judaism).
Ensiksi juutalaiset kirjanoppineet sanovat, että Jesajan kirja puhuu Juudan kuningas Ahakselle annettavasta ennusmerkistä. Juudaa uhkasi pohjoinen Israelin valtio, joka oli liitossa Assyrian kanssa. Jesaja kertoo, että Jumala tulee pelastamaan Juudan ja antaa kahden valtiovallan kukistua siihen mennessä, kun Immanuel on kasvanut niin isoksi pojaksi, että hän syö vahvaa ruokaa sekä erottaa hyvän pahasta. Kirjanoppineet sanovat, ettei kyse voi olla mitenkään Jeesuksesta, koska luku kertoo aivan selvästi Ahaksen aikana syntyvästä poikalapsesta, joka ei ehdi kasvamaan aikuiseksi ennen, kuin Ahaksen kaksi vihollista kukistuvat. Seuraavassa luvussa 8 mainitaan Immanuel vielä uudestaan, kun Jesaja profetoi vihollisen tulevan valtaamaan Juudaa. 
Jotkut ovat tulkinneet profetiaa niin, että Immanuel olisi Ahaksen poika Hiskia, jonka kanssa Jumala olikin pelastaessaan Jerusalemin assyrialaisten piiritykseltä (2. Kun. 19, Jes. 37:21-38). Jesaja kuitenkin sanoo, että hän ja hänen lapsensa ovat ennusmerkkejä, joten luvuissa 7 ja 8 mainitut kaksi ennusmerkkeinä syntyvää poikaa ovat Jesajan omia poikia (Jes. 8:18).
Jes. 7:14-16, 8:8, 8:18: "Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel. Pelkkää maitoa ja hunajaa tämä lapsi saa syödä siihen asti kun hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän. Mutta ennen kuin hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän, autioituvat ne maat, joita sinä nyt pelkäät noiden kahden kuninkaan vuoksi.…    ..Juudankin se saavuttaa, kuohuen se tulvii yli, kohoaa kaulaan saakka. Se levittää siipensä äärestä ääreen yli sinun maasi, Immanuel... ..Minä ja nämä lapset, jotka Herra on minulle antanut, me olemme tässä, enteinä ja merkkeinä Israelille, Herran Sebaotin merkkeinä -- hänen, jonka asuinpaikka on Siionin vuori."
 
Juutalaiset kirjanoppineet ovat kääntäneet Jesajan tekstin tarkasti. Käännöksessä on aikamuodot oikein. Heprean alkuteksti ei sano, että neitsyt tulee raskaaksi, vaan sanoo nuoren naisen olevan jo raskaana ja tulevan synnyttämään lapsen, joka tulee olemaan Herran antama merkki. Raskaana olevalla naisella on määräinen artikkeli, joten Jesaja ei voi kertoa jostain tuntemattomasta naisesta tulevaisuudessa, vaan hän viittaa määrättyyn naiseen, joka on tässä tapauksessa hänen vaimonsa (Jes. 8:18, Biblehub).
 
Jes. 7:14: (Chabad): "Therefore, the Lord, of His own, shall give you a sign; behold, the young woman is with child, and she shall bear a son, and she shall call his name Immanuel."
 
(Sen vuoksi Herra itse antaa teille merkin: katso, nuori nainen on raskaana ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.)

Toiseksi juutalaiset kirjanoppineet huomauttavat, ettei jakeessa Jes. 7:14 puhuta ollenkaan neitseellisestä syntymästä vaan nuoresta naisesta. Jakeen käyttämä heprean sana 'almah' merkitsee nuorta naista. Eräissä kristittyjen käännöksissä on 'almah' käännetty myös nuoreksi naiseksi (unga kvinnan).  
 
Juutalaisten tekemässä kreikkalaisessa käännöksessä Septuaginta 'almah' on käännetty 'parthenos', joka on käännetty edelleen neitsyt. Kun Jaakobin tytär Dina raiskattiin, Septuaginta sanoo Dinan olevan edelleen 'parthenos' (1. Moos. 34:3). Tämä johtuu siitä, että vanhassa kreikan kielessä 'parthenos' ei merkinnyt neitsyttä vaan nuorta naista, mikä vastaa heprean sanaa 'almah'. Jakeissa Sananl. 30:19-20 esiintyy 'almah' merkityksessä nuori nainen, joka ei ole enää neitsyt vaan aviorikkoja. Jesaja ei käytä neitsyttä tarkoittavaa sanaa 'betulah' (Biblehub), joka on modernissa hepreassa ainoa neitsyttä merkitsevä sana.

Jes. 7:14 (Svenska Bibeln 1917): "Så skall då Herren själv giva eder ett tecken: Se, den unga kvinnan skall varda havande och föda en son, och hon skall giva honom namnet Immanuel."

Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, kun enkeli ilmoittaa Joosefille, että hänen neitsyt morsiamensa Maria on tullut raskaaksi Pyhästä Hengestä. Enkeli viittaa Jesajan profetiaan Immanuelista. Joosefin ja Ahaksen kohdalla toistuu sama kaava. Kummallekin ilmoitetaan poikalapsesta, kun nainen on jo raskaana.

Matt. 1:20-23: "Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: "Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä." Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut: -- Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel -- se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme."

Matt. 28:18, 20: "Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille…   ..minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."

Miten enkeli voi viitata Jumalan Pojan syntymän yhteydessä Jesajan profetiaan Immanuelista varsinkin, jos Immanuel on syntynyt jo kuningas Ahaksen aikana? Enkeli puhui Joosefille hepreaa ja käytti sanaa 'almah', mikä on käännetty evankeliumin kreikkalaiseen käännökseen neitsyt, koska Marian tiedetään muuten olleen neitsyt (lisää hepreasta artikkelissa). Onhan sekin merkki, että neitsyt tulee raskaaksi, mutta profetia ei ole tämän varassa, sillä profetian ydin on Immanuel-nimen merkityksessä. Jumala antaa merkin poikalapsen syntymän ja nimeämisen kautta, että Jumala tulee olemaan ihmisten kanssa, minkä enkeli selittää tarkoittavan, että nyt Jumala syntyy ihmiseksi ja perii Daavidin kuninkuuden. Enkeli soveltaa Raamatussa olevaa profetiaa sen mallin mukaisesti, miten Raamatussa toteutuu profetioita uudelleen ja uudelleen, joka on ollut Jumalan alkuperäinen tarkoitus. Tämän vuoksi Raamattu kertoo myös Abrahamin pojan Isakin uhraamisesta, minkä Jumala tosin keskeytti, koska Iisak oli ennusmerkki Jumalan Pojasta, joka uhraa itsensä maailman syntien sovitukseksi. Sen vahvistukseksi Jesajan kirjan luvussa 53 profetoidaan Jumalan Karisasta, joka uhrataan maailman syntien sovitukseksi (Sak. 3:8-9, Joh. 1:29, Apt. 8:26-39). Tästä aiheesta kertoo lisää artikkeli: 'Ennakkokuvilla on suuri merkitys Raamatun opetuksessa'.

Joh. 1:29: "Seuraavana päivänä Johannes näki, että Jeesus oli tulossa hänen luokseen. Johannes sanoi: "Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!"

Jesajan profetian oikea ymmärtäminen perustuu siihen, että Ahaksen aikana syntynyt Immanuel on ollut ennusmerkki tulevasta toisesta poikalapsesta, joka on Jumala ihmisten kanssa toisin sanoen ihmiseksi syntynyt Jumala. Johannes Kastaja julisti, että tehkää parannus, sillä Taivasten Valtakunta on tullut lähelle, mikä tarkoittaa, että Jumala on tullut ihmisten luokse. Tämä viittaa nimenomaan Immanuelin antamaan ennusmerkkiin. Myös Yeshua (Jeesus) jatkoi samaa ilosanoman julistamista.
 
Matt. 3:1-2, 4:12, 4:17 (1933/38): "Niinä päivinä tuli Johannes Kastaja ja saarnasi Juudean erämaassa ja sanoi: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle"... ..kun Jeesus kuuli, että Johannes oli pantu vankeuteen, poistui hän Galileaan... ..Siitä lähtien Jeesus rupesi saarnaamaan ja sanomaan: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle".

Jos kristityt kieltävät sen, ettei Ahaksen aikana syntynyt Immanuel-poikaa, silloin juutalaiset kirjanoppineet sulkevat kokonaan korvansa, koska Jesajan kirja kertoo Immanuelin syntyneen Ahaksen aikana (Jes. 7:14, 8:8). Ennusmerkin antaminen Immanuelin kautta valmisti Israelin kansaa ajatukseen, että Jumala syntyy ihmiseksi, mutta sekään asia ei ole tästä yhdestä Jesajan kirjan jakeesta kiinni, koska Raamatussa on paljon vastaavaa ilmoitusta, että Jehovah syntyy ihmiseksi ja ristiinnaulitaan (esim. Sak. 12:10). Jos Jumala syntyy ihmiseksi, siitä voi tehdä johtopäätöksen, että sikiäminen tapahtuu Pyhästä Hengestä ja Poika syntyy neitsyestä, koska silloin Pojan voi sanoa olevan Jumalan Poika. Juutalaisten kirjanoppineiden ei pidä kieltää sitä, etteikö ennusmerkki Immanuelista tarkoittaisi myös Yeshuaa (Jeesusta). Kirjanoppineet eivät vain halua uskoa, että Jumala tulee ihmiseksi, vaikka Jesaja sanoo suoraan, että syntynyt poikalapsi on Isä Jumala (Jes. 9:6-7).

Jes. 9:6-7: "Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan…"

Luuk. 2:11: "Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra." (Herra on aramealaisessa käännöksessä Jehovah)

Joh. 14:10: "Etkö usko, että minä olen Isässä ja Isä on minussa? Kun puhun teille, en puhu omissa nimissäni: Isä on minussa, ja minun tekoni ovat hänen tekojaan."

Sak. 12:1, 10: "Ennussana. Tämä on Herran sana Israelille. Näin sanoo Herra…   ..Mutta Daavidin sukuun ja Jerusalemin asukkaisiin minä vuodatan armon ja rukouksen nöyrän hengen. Ja he kohottavat katseensa minuun, kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet. He surevat häntä, niin kuin surraan ainoaa poikaa, ja valittavat häntä katkerasti, niin kuin esikoista valitetaan."

Jes. 53:5-6: "vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet. Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen."

Juutalaisille on ollut erityisen vaikeaa ymmärtää Jesajan kirjassa olevia Messias profetioita (esim. Jes. 7:14, 52:13 - 53:12). Jumala antoi Jesajalle käskyn paaduttaa juutalaiset niin, etteivät he näe eivätkä kuule (Jes. 6:9-13). Juutalaisten on ollut vaikea hyväksyä Jesajan kirjan kuvaa Jumalasta, koska he ovat itse määritelleet oman mielensä mukaisen Jumalan, mikä ei vastaa Jesajan kirjan Messias profetioita. Heidän on vaikea uskoa vähäksi aikaa itsensä alentavaan nöyrään Jumalaan, joka tulee ihmiseksi uhratakseen itsensä maailman syntien sovitukseksi. Hän ei tule ensimmäisellä kerralla edes hevosten vetämillä kuninkaallisilla vaunuilla vaan halvalla aasinvarsalla ratsastaen (Sak. 3:9, 9:9; Fil. 2:5-11; Hepr. 2:9). Näin Jumala karsii pois ne juutalaiset ja pakanat, jotka eivät hyväksy Jumalaa sellaisena, kuin Hän on.

Sak. 9:9 (RK): "Iloitse suuresti, tytär Siion, huuda riemusta, tytär Jerusalem. Katso, kuninkaasi tulee sinun luoksesi! Hän on vanhurskas, hän pelastaa; hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla."

Jes. 50:5-6, 53:6-7: "Herra avasi minun korvani, ja minä tottelin, en väistänyt tehtävääni. Minä tarjosin selkäni lyötäväksi ja poskieni parran revittäväksi, en kätkenyt kasvojani häväistyksiltä, en sylkäisyiltä…     ..Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen. Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut. Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut."

Jes. 6:9-13: "Hän sanoi: -- Mene ja sano tälle kansalle: Kuulemalla kuulkaa älkääkä käsittäkö. Katsomalla katsokaa älkääkä ymmärtäkö. Paaduta tämän kansan sydän, sulje sen korvat, sokaise sen silmät, ettei se silmillään näkisi, ei korvillaan kuulisi eikä sydämellään ymmärtäisi -- ettei se kääntyisi ja tulisi terveeksi. Minä kysyin: -- Kuinka pitkäksi aikaa, Herra? Hän vastasi: -- Siksi kunnes kaupungit ovat autioina, asukkaita vailla ja talot tyhjillään, kunnes tyhjillä pelloilla vallitsee autius. Herra vie ihmiset kauas, ja tyhjänä leviää hylätty maa. Jos väestä on jäljellä vaikka vain kymmenesosa, vielä sekin raastetaan maasta, kaadetaan niin kuin puu, kuin tammi. Mutta puustakin jää kanto, ja siitä kannosta kasvaa pyhien suku."

Samalla tavalla Paavalin vaikeatajuiset kirjeet ovat paaduttaneet monia pakanakristittyjä olemaan noudattamatta lakia omaksi tuhokseen, mistä Pietari erityisesti varoitti (2. Piet. 3:15-17). Heillä ei ole mitään rakkautta juutalaisten lakia kohtaan, joten he ovat halunneet etsiä Paavalin kirjeistä lauseita, joita irrottamalla asiayhteydestä voisi opettaa lain lakanneen olemasta voimasta, vaikka Paavali ei koskaan sellaista tarkoittanut ei edes pakanoiden osalta (Room. 2:9-13, 3:31). Vain pieni jäännös juutalaisista ja pakanauskovista pelastuu (Matt. 7:13-14).

Room. 3:31: "Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo."
 
Ps. 119:97-98: "Kuinka rakastankaan sinun lakiasi! Kaiken päivää minä sitä tutkin. Sinun käskysi ovat alati ohjeenani, ne tekevät minut vihollisiani viisaammaksi." 

Room. 2:13, 27: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia…   ..Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia."

2. Piet. 3:15-16: "..rakas veljemme Paavali on hänelle annetun viisauden mukaisesti teille kirjoittanut. Samaa hän sanoo kaikissa kirjeissään, joissa puhuu näistä asioista. Niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, mitä tietämättömät ja haihattelevat ihmiset omaksi tuhokseen vääristelevät niin kuin kaikkia muitakin pyhiä kirjoituksia."

Luuk. 13:23-24: "Joku kysyi häneltä: "Herra, onko niin, että vain harvat pelastuvat?" Jeesus vastasi: "Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille: monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene."

Profetia Immanuelista opettaa, että Jumala on ihmisten kanssa myös viimeisinä ahdistusten aikoina

Jesajan profetia Immanuelista ei vain ennusta sitä, että Jumala tulee ihmiseksi. Kun tutkitaan koko asiayhteys, saadaan ymmärrystä, millä tavalla Jumala on ihmisten kanssa. 

Ahakselle annettiin merkki silloin, kun pohjoisesta tulevat viholliset uhkasivat Juudaa ja erityisesti Jerusalemia, mutta Jumala pelastaa Juudan. Nuori nainen oli synnytystuskissa Immanuel-pojan takia, joka on vertaus niille ahdistuksille, missä Juuda oli tuolloin. Poikalapsen syntymän jälkeen viholliset kukistuivat muutaman vuoden päästä. 

Kun Ahaksen jälkeen tuli hänen poikansa Hiskia Juudan kuninkaaksi, niin synnytystuskat alkoivat uudelleen (2. Kun. 18-19). Assyyrian kuningas Sanherib oli valloittanut Juudan kaupunkeja ja alkoi piirittämään Jerusalemia. Hiskia vertasi tilannetta lapsen tuloon synnytyskanavan suulle, mutta äidillä ei ollut voimaa synnyttää häntä. Synnytystuskat olivat kovat. Jumala oli Hiskian kanssa. Jehovan Enkeli, joka oli Jumalan Poika, surmasi itse 185000 assyyrialaista sotilasta, jolloin Jerusalem pelastui (lisää artikkelissa).

Jes. 8:7-8: "minä, Herra, nostatan ylitsenne vyörymään Suuren virran väkevät vedet: Assyrian kuninkaan ja hänen mahtinsa. Se virta paisuu yli äyräittensä, se karkaa uomistaan kaikkialla, Juudankin se saavuttaa, kuohuen se tulvii yli, kohoaa kaulaan saakka. Se levittää siipensä äärestä ääreen yli sinun maasi, Immanuel.

2. Kun. 19:1-3, 35-37: "Kun kuningas Hiskia kuuli, mitä oli tapahtunut, hän repäisi vaatteensa ja pukeutui säkkikankaaseen. Sitten hän meni Herran temppeliin. Hän lähetti hovin päällikön Eljakimin, hovikirjuri Sebnan ja pappien vanhimmat säkkikankaaseen verhoutuneina profeetta Jesajan, Amosin pojan, luo ja käski heidän sanoa Jesajalle: "Näin sanoo Hiskia: 'Tämä päivä on surun ja kurituksen ja häpeän päivä. Lapsi on tullut kohdun suulle saakka, mutta ei ole voimaa synnyttää…    ..Niin Herran enkeli lähti yöllä liikkeelle ja löi assyrialaisten leirissä kuoliaaksi satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Kun eloon jääneet heräsivät aamulla, kaikkialla lojui ruumiita. Silloin Sanherib, Assyrian kuningas, purki leirinsä ja lähti. Hän meni takaisin maahansa ja jäi Niniveen. Kun kuningas Sanherib kerran oli jumalansa Nisrokin pyhäkössä rukoukseen kumartuneena, hänen poikansa Adrammelek ja Sareser löivät miekalla hänet hengiltä ja pakenivat sitten Araratin maahan."

Immanuelin syntymä oli myös ennakkokuva viimeisen vuosiviikon synnytystuskien ajoista, jolloin Jumala on omiensa kanssa, kuten oli Hiskian aikana. Antikristus tulee Jerusalemiin Googin sotajoukon voimalla (Dan. 9:27, Hes. 38-39). Antikristus valtaa Jerusalemin ja sen temppelin 3,5 vuodeksi. Puolet israelilaisista viedään pakkosiirtolaiseksi. Israelin maa on sodan vallassa ja synnytystuskat ovat kovat. Silloin toteutuu profetia Immanuelin syntymästä uudelleen. 

Kuten Jumalan Poika tuhosi 185000 assyyrialaista sotilasta, silloin Googin sotajoukko tuhoutuu Israelin vuorille ja Harmageddonin kentälle. Pakkosiirtolaiseksi viety ja eloon jäänyt jäännös haetaan takaisin kotimaahansa. Jumalan Poika ei tuhonnut pakanakansojen sotilaita Israelissa ensimmäisessä tulemuksessaan, mutta tekee sen viimeisen vuosiviikon lopulla toisen paluunsa jälkeen. Sen sijaan Jumala toi vuonna 70 jKr. Rooman armeijan tuhoama Jerusalemin kaupungin ja temppelin sen rangaistuksena, että Israel oli hylännyt Jumalansa, mistä kuningas Salomo oli aikanaan varoittanut profetiassaan (1. Kun. 9:6-9). Kun Jerusalemiin rakennetaan kolmas temppeli, se ei tuhoudu antikristuksen 3,5 vuoden hallintokauden aikana, vaan sen jälkeen temppeli puhdistetaan ja otetaan uudelleen käyttöön Messiasta varten, kuten tapahtui aiemmin Antiokhos IV Epifaneksen aikana makkabilaisten noustua kapinaan häntä vastaan vuosina 160-luvulla eKr. (Dan. 8:11-14, 9:27; Hes. 43:7; Jes. 2:2-4; Joh. 10:22)

Sak. 13:8 - 14:1-5: "Näin sanoo Herra: -- Kaksi kolmasosaa tämän maan asukkaista joutuu tuhoon ja kuolee, vain yksi kolmannes jää jäljelle. Tämän kolmanneksen minä vien tuleen, puhdistan sen kuin hopean ja koettelen sitä tulessa niin kuin kulta koetellaan. He huutavat avuksi minun nimeäni, ja minä vastaan heille. Minä sanon: "He ovat minun kansani." He vastaavat: "Herra, meidän Jumalamme." Jerusalem, Herran päivä on jo lähellä! Sinä päivänä sinut ryöstetään tyhjäksi, ja saalis jaetaan muuriesi sisällä. Minä kokoan kaikki kansat taistelemaan Jerusalemia vastaan. Kaupunki valloitetaan, talot ryöstetään, naiset raiskataan, puolet kaupungin asukkaista viedään vieraaseen maahan. Mutta jäljelle jääneitä ei tuhota. Herra itse lähtee sotaan viholliskansoja vastaan, niin kuin hän on lähtenyt ennenkin vihollisen hyökätessä. Hän seisoo sinä päivänä Öljymäellä, joka kohoaa Jerusalemin itäpuolella. Ja Öljymäki halkeaa kahtia idästä länteen, toinen puoli vuoresta väistyy pohjoiseen, toinen puoli etelään, ja välille syntyy valtaisa laakso. Te pakenette vuorten välissä olevaa laaksoa pitkin, ja se ulottuu Asaliin asti. Te pakenette, niin kuin paettiin maanjäristystä Juudan kuninkaan Ussian aikana. Sitten Herra, teidän Jumalanne, tulee Jerusalemiin, ja kaikki pyhät ovat hänen mukanaan."

Tämän profetian prototyyppi löytyy ihmisen syntiinlankeamuksen seurauksista. Koska ihminen osoittautui alttiiksi tekemään syntiä, mies sai vaivakseen raskaan työn perheensä elatukseksi ja nainen synnytystuskat. Jumala asetti käärmeen ja Jumalan Pojan välille vihollisuuden, joka on ollut ihmiskunnalle kärsimykseksi koko Paratiisin jälkeisen ajan. Käärme pistää Jumalan Poikaa kantapäähän Golgatan ristillä ja Pojan kantapää polkee käärmeen pään kuoliaaksi. Vaikka Israel on ollut tottelematon vaimo Jumalan Pojalle, lopulta Hän saa hallintavallan Israelissa ja koko maailmassa. 

Daavidin elämä oli lähes jatkuvaa sotimista vihollisia vastaan, mutta hän voitti kaikki heidät, koska Jumala oli Daavidin kanssa. Vasta Daavidin pojan Salomon aikana suureksi kasvanut Israel sai rauhan ja yltäkylläisyyden. Kaikki uusi syntyy synnytystuskien kautta.

1. Moos. 3:14-16 (RK): "Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän." Naiselle Jumala sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinä synnytät lapsia. Kuitenkin sinä tunnet halua mieheesi, ja hän on hallitseva sinua."

Room. 8:22: "Me tiedämme, että koko luomakunta yhä huokaa ja vaikeroi synnytystuskissa."

Ilmestyskirja profetoi keskellä seitsemän vuoden ahdistusten aikoja syntyvästä poikalapsesta

Yksi merkittävä toteutumaton profetia poikalapsen syntymästä löytyy Ilmestyskirjasta. Koko kirja on profetia tulevasta (Ilm. 1:1-3), mutta profetialla poikalapsen syntymästä on prototyyppinsä (ennakkokuvansa) aina Joosefin aikaan asti. Joosef sai lähes vastaavilla sanoilla profetian, missä ilmoitettiin hänestä tulevan Israelin ruhtinas, jota hänen veljensä joutuvat kumartamaan (1. Moos. 37:8-10). Joosefin saama profetia antaa tulkintaohjeen Ilmestyskirjan profetialle.

1. Moos. 37:8-10: "Veljet sanoivat hänelle: "Sinustako tulisi meidän kuninkaamme, sinäkö muka hallitsisit meitä?" Ja näiden unien ja puheiden takia he vihasivat häntä yhä enemmän. Joosef näki vielä toisen unen ja kertoi senkin veljilleen: "Taas minä näin unta, ja siinä aurinko, kuu ja yksitoista tähteä kumartuivat minun eteeni." Kun hän oli kertonut tämän isälleen ja veljilleen, isä nuhteli häntä: "Mitä tuollaiset unet ovat olevinaan? Pitäisikö minun ja äitisi ja veljiesi muka tulla kumartamaan sinua?"

Ilm. 12:1-6: "Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana. Toinenkin tunnusmerkki näkyi taivaalla: suuri tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea ja kruunu kaikissa seitsemässä päässä. Pyrstöllään se pyyhkäisi pois kolmanneksen taivaan tähdistä ja sinkosi ne maahan. Lohikäärme asettui synnyttävän naisen eteen nielaistakseen lapsen heti kun se syntyy. Nainen synnytti lapsensa, pojan, joka on paimentava maailman kansoja rautaisella sauvalla. Tämä lapsi temmattiin Jumalan ja hänen valtaistuimensa luo, ja nainen pakeni autiomaahan. Jumala on sinne valmistanut hänelle turvapaikan, missä hänestä pidetään huolta tuhat kaksisataakuusikymmentä päivää."

Ilmestyskirja kertoo, että poikalapsi syntyy sen jälkeen, kun kolmannes tähdistä on sammunut taivaalta (Ilm. 12:4). Mihin kohtaan ajoittuu se, että kolmannes tähdistä tippuu taivaalta? Ilmestyskirja kertoo, että neljännen pasuunan kohdalla kolmannes tähdistä sammui. Jesajan kirja kertoo myös ahditusten aikojen synnytystuskista, jolloin auringon ja tähtien valo lakkaa. Ilmestyskirja kertoo, että viidennen vihan maljan kohdalla maailma pimenee. Vastaavat profetiat löytyvät myös Joelin kirjasta jakeista 2:30-31 ja 3:15-16.

Ilm. 8:12: "Neljäs enkeli puhalsi torveensa. Silloin kolmannes auringosta, kolmannes kuusta ja kolmannes tähdistä sammui, niin että ne pimenivät kolmanneksen. Päivä menetti kolmanneksen valostaan, ja samoin synkkeni yö."

Joel 2:30-31: "Minä annan teidän nähdä merkkejä taivaalla ja maan päällä: verta, tulta ja savupatsaita. Aurinko pimenee, kuu värjäytyy vereen, ennen kuin koittaa Herran päivä, suuri ja pelottava."

Jes. 13:8-13: "Kaikki säikähtävät, ihmiset joutuvat tuskan kouristusten valtaan, he vääntelehtivät kuin synnyttäjä, katselevat hämmentyneinä toisiaan, heidän kasvoillaan liekehtii kauhu. Herran päivä tulee ankarana, täynnä raivoa ja hehkuvaa vihaa, se muuttaa maan autioksi ja hävittää sen syntiset asukkaat. Taivaan tähdet ja tähtikuviot kieltävät silloin valonsa loiston. Pimeänä nousee aurinko, eikä kuu säteile valoa. Minä, Herra, vaadin maailman tilille pahuudestaan ja jumalattomat synneistään. Minä teen lopun röyhkeiden ylimielisyydestä, painan maahan väkivaltaisten ylpeyden, ja ihmisiä on oleva vähemmän kuin puhdasta kultaa, vähemmän kuin Ofirin jalokultaa. Sen tähden taivaat järisevät ja maa järkkyy sijoiltaan Herran Sebaotin suuttumuksen vuoksi hänen vihansa päivänä."

Ilm. 16:10-11: "Viides enkeli tyhjensi maljansa pedon valtaistuimelle, ja pedon valtakunta pimeni. Ihmiset purivat tuskissaan kielensä verille mutta herjasivat taivaan Jumalaa tuskansa ja haavojensa tähden. He eivät kääntyneet, eivät luopuneet pahoista teoistaan.

Joel 3:15: "Aurinko ja kuu pimenevät, tähtien loiste sammuu."

Synnytystuskissa ja kruunu päässä oleva nainen tarkoittaa Jumalan morsianta Israelia, mikä viittaa seitsemän vuoden ahdistusten aikoihin. Nainen synnyttää poikalapsen, joka tulee hallitsemaan rautaisella sauvalla kansoja. Monet ovat nähneet tässä kuva Jumalan Pojasta, minkä syntymä ja nousu pilvissä Taivaaseen onkin profetian esitäyttymys menneessä historiassa. Profetiassa mainitusta tähtijoukon asennoista, voidaan määrittää juutalaisen kalenterin päivämäärä pasuunansoiton päivään (Jom Teruah) 3 eKr, mikä on Jumalan Pojan oikea syntymäpäivä, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Kenen juhla joulu on?' 

Ilmestyskirja puhuu luvussa 12 erityisesti 3,5 vuoden Israelin ahdistusten ajoista, kun antikristus uhkaa Jumalan morsianta. Jesajan kirja kertoo, mitä Ilmestyskirja tarkoittaa poikalapsella, joka tulee hallitsemaan rautaisella sauvalla. Ennen kuin antikristuksen ajan pahimmat synnytystuskat ovat alkaneet, Israelin on synnyttänyt seurakunnan (kansan). Kyse on morsiusseurakunnan parhaasta osasta, sen ensihedelmästä, niistä viisaista neitsyistä, jotka olivat noudattaneet Jumalan käskyjä hyvin tarkasti (Ilm. 3:10, 14:4-5).

Ilm. 2:26-28: "Sille, joka voittaa, sille, joka loppuun asti noudattaa minun tahtoani, minä annan vallan hallita kansoja. Hän paimentaa niitä rautaisella sauvalla, lyö pirstoiksi kuin saviastioita. Hän saa saman vallan, jonka minä olen Isältäni saanut; minä annan hänelle aamutähden."
 
2. Moos. 4:22: "..Näin sanoo Herra: 'Israel on minun esikoispoikani." 

Jes. 66:7-10: "Ennen kuin kivut ovat edes alkaneet, Siion on jo synnyttänyt, ennen kuin tuska on ehtinyt tulla, hän on saattanut maailmaan poikalapsen. Kuka on kuullut, kuka on nähnyt tällaista? Syntyykö maa yhdessä päivässä, syntyykö kansa yhdellä kertaa? Mutta heti kipujen alkaessa Siion synnytti omat lapsensa.  -- Minäkö avaisin kohdun suun saattamatta synnytystä päätökseen? kysyy Herra. -- Minä, joka ohjaan synnyttäjää, estäisinkö minä häntä synnyttämästä? kysyy sinun Jumalasi. Iloitkaa Jerusalemin kanssa, riemuitkaa kaupungin tähden, te kaikki, jotka sitä rakastatte!.."
 
Jumalan Poika laskeutuu pilvessä kerubien kantamalla valtaistuimella temppeliin hakemaan morsiusseurakuntansa parasta ensihedelmää, joka temmataan ilmaan Jumalan Poikaa vastaan (Hes. 43:1-7). Seurakunta kokoontuu temppeliin kumartamaan Herraansa Yeshua HaMashiachia (Jeesusta Kristusta) ja viettämään juhlia (Ilm. 11:1-2, 14:1-7), minkä jälkeen seitsemän vuoden ahdistusten aikojen puolivälissä se lähtee Jumalan Pojan mukana Karitsan häihin Taivaaseen (Ilm. 12:5-6, Joh. 14:1-3). 

Antikristusta pidättävä tekijä poistuu, kun temppelistä tulee tyhjä talo (2. Tess. 2:6-7), jonka jälkeen antikristus pääsee temppeliin 3,5 vuodeksi (Dan. 9:27). Tämän jälkeen Jumalan Poika ratsastaa valkoisella hevosella takaisin Jerusalemiin sotimaan antikristusta vastaan (Sak. 14:3-5, Jes. 66:15-17, 2. Tess. 1:7-9, Ilm. 19:11-21), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Harmageddon on ratkaisutaistelu'. 

1. Tess. 4:16-17: "Itse Herra laskeutuu taivaasta ylienkelin käskyhuudon kuuluessa ja Jumalan pasuunan kaikuessa, ja ensin nousevat ylös ne, jotka ovat kuolleet Kristukseen uskovina. Meidät, jotka olemme vielä elossa ja täällä jäljellä, temmataan sitten yhdessä heidän kanssaan pilvissä yläilmoihin Herraa vastaan. Näin saamme olla aina Herran kanssa."

Joh. 14:1-3: "Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta -- enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen."

Kaksitoista tähteä ovat Israelin kaksitoista sukukuntaa, joista valitaan kustakin 12000 nuhteetonta miestä Israelin 12 sukukunnasta kukin yhteensä 144000 messiaanista juutalaista (Ilm. 7:2-8, 11:1-2, 14:1-5). Nämä messiaaniset juutalaiset merkitään Jumalan sinetillä, ettei mikään vitsaus satu heihin. He eivät joudu kärsimään antikristuksen ajan vainoista, vaan heidät temmataan ennen sitä Jumalan valtaistuimen eteen Taivaaseen Karitsan häihin ahdistusten aikojen puolivälissä (Ilm. 3:10, 12:5-6). 

Ilm. 7:2-4, 11:1-2, 14:1-5: "Ja vielä näin yhden enkelin, joka nousi idästä kantaen elävän Jumalan sinettiä. Hän huusi kovalla äänellä noille neljälle enkelille, joille oli annettu valta hävittää maata ja merta: "Älkää hävittäkö maata, älkää merta älkääkä puita, ennen kuin olemme painaneet sinetin meidän Jumalamme palvelijoiden otsaan." Minä kuulin myös sinetillä merkittävien määrän. Sinetin sai sataneljäkymmentäneljätuhatta, ja heitä oli kaikista Israelin heimoista…   ..Sitten minulle annettiin mittakeppi, joka oli kuin sauva, ja minulle sanottiin: "Mene mittaamaan Jumalan temppeli ja alttari ja laske ne, jotka siellä rukoilevat. Temppelin ulompaa esipihaa älä kuitenkaan lue mukaan, jätä se mittaamatta, sillä se on annettu vieraiden kansojen haltuun. Ne polkevat pyhää kaupunkia neljänkymmenenkahden kuukauden ajan…    ..Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi. Minä kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien pauhu tai kuin ukkosen jylinä. Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua. Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo sataneljäkymmentäneljätuhatta, jotka on ostettu maan päältä. He eivät ole tahranneet itseään naisten kanssa vaan ovat pysyneet puhtaina kuin neitsyet, ja he seuraavat Karitsaa, minne hän meneekin. Heidät on ostettu ihmisten joukosta esikoislahjaksi Jumalalle ja Karitsalle. Valhetta ei heidän suustaan ole kuultu, he ovat puhtaita ja virheettömiä."

Tuhatvuotisessa rauhanvaltakunnassa Jumalan Pojalla on apulaisina alijohtajina 4 kuusisiipistä, 24 vanhinta ja 144000 messiaanista juutalaista. Vanhinten joukossa ovat Jumalan Pojan 12 opetuslasta, jotka hallitsevat 12 Israelin sukukuntaa niiden ruhtinaina.

Matt. 19:28: "Jeesus sanoi heille: "Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa."

Ilm. 5:8-10 (Biblia): "Ja kuin hän kirjan ottanut oli, lankesivat ne neljä eläintä ja neljäkolmattakymmentä vanhinta Karitsan eteen, ja jokaisella oli kantele ja kultaiset maljat suitsutusta täynnä, jotka ovat pyhäin rukoukset, Ja veisasivat uutta virttä, sanoen: sinä olet mahdollinen kirjaa ottamaan ja sen sineteitä avaamaan; sillä sinä olet tapettu ja verelläs meitä Jumalalle lunastit kaikkinaisista sukukunnista, ja kielistä, ja kansoista ja pakanoista, Ja olet meidät tehnyt meidän Jumalallemme kuninkaiksi ja papeiksi, ja me saamme vallita maan päällä."

Voidaanko Ilmestyskirjan profetiaa tulkita myös niin, että seurakunnan lisäksi syntyisi jollekin naiselle yksi poikalapsi merkkinä Israelin synnytystuskien alkamisesta? Jesajan kirjan selityksen mukaan profetia tarkoittaa ensisijaisesti Jumalan Pojalle annettavaa seurakuntaa. Ei ole kuitenkaan poissuljettua, että joku vaimo on juuri silloin synnytystuskissa, koska Jumalalla on tapana toteuttaa yhä uudelleen Raamatussa mainittuja historiallisia tapahtumia. 
 
Ylipappi Eelin miniä oli silloin synnytystuskissa, kun toteutui Jumalan miehen Eelille ilmoittama profetia ja liitonarkku vietiin filistealaisten epäjumalan temppeliin (1. Sam. 2:27-36, 4:1-22). Jumala löi ankarilla vitsauksilla filistealaisia, jolloin filistealaiset halusivat päästä eroon liitonarkusta ja lähettivät sen takaisin israelilaisille (1. Sam. 5-6).
 
Ilmestyskirjassa nainen on synnytystuskissa aikana ennen antikristuksen tuloa Jerusalemin temppeliin. Antikristuksen 3,5 vuoden määräaika Jerusalemin temppelissä on yhtä kärsimystä vitsausten takia ja päättyy, kun Jumalan Poika valtaa sen takaisin itselleen. Sen jälkeen alkaa tuhatvuotinen rauhanvaltakunta. 

Mark. 13:8: "Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, joka puolella on maanjäristyksiä ja tulee nälänhätä. Tämä on synnytystuskien alkua."
 
Ilmestyskirja kertoo, että vaimon pään päällä on kruununa 12 tähteä, joten hän voi olla esim. tuhatvuotisen valtakunnan ruhtinaan vaimo, joka on ruhtinatar. Neitsyen tähtikuviossa on kaksitoista tähteä, jotka piirtävät sekä naisen vartalon että kruunun kuvan. Raamattu sanoo, että ruhtinaalla on poikia, jotka saavat tuhatvuotisen valtakunnan aikana perintömaansa isältään, jolla on valtavan suuri maaomaisuus Israelin parhaassa osassa (Hes. 48:21-22). Vaikka ruhtinatar synnyttänee myös keskellä vaikeita aikoja, niin poika syntyy iloksi vanhemmilleen perheeseen, joka elää turvassa läpi vaikeat ajat (1. Tess. 5:9, Ilm. 3:10).

Ilm. 12:1-2: "Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana."

Hes. 46:16: "Näin sanoo Herra Jumala: Jos ruhtinas antaa omistamaansa maata jollekin pojistaan, se on oleva pojan perintöosa. Siitä tulee hänen perintöomaisuuttaan."

Ilm. 8:6: "Ne seitsemän enkeliä, joilla oli seitsemän torvea, valmistautuivat puhaltamaan torviinsa."

Jes. 4:1-5: "Sinä päivänä seitsemän naista tarttuu yhteen mieheen, ja he sanovat: -- Me syömme kyllä omaa leipäämme ja pukeudumme omiin vaatteisiimme, kunhan vain saamme käyttää sinun nimeäsi ja pääsemme naimattomuuden häpeästä. Sinä päivänä Herra antaa versonsa nousta maasta kauniina ja ylväänä. Rehevänä ja kukoistavana nousee maan hedelmä henkiin jääneille israelilaisille. Ja Siionin jäljelle jääneitä ja Jerusalemissa jäljellä olevia kutsutaan pyhiksi -- kaikkia, jotka on kirjoitettu elävien kirjaan Jerusalemissa. Kun Herra on huuhtonut pois Siionin tyttärien lian ja poistanut Jerusalemista sen verivelat oikeuden hengellä, puhdistavalla hengellä, hän nostaa Siionin vuoren ylle ja sinne kokoontuneiden ylle päiväksi pilven ja yöksi savupatsaan ja tulen loimun. Ja Herran kirkkaus on oleva kattona kaiken yllä."

Tarinalla on onnellinen loppu. Syntyy poikalapsi. Äiti itkee ilosta. Hän kuvitteli, ettei koskaan saa lasta. Nyt hänen synnyttämä lapsi juo maitoa äitinsä rinnoista, joka tulee aikanaan saamaan perintöosuuden isänsä maista.

Jes. 54:1, 66:10-14: "Riemuitse, hedelmätön, sinä joka et koskaan synnyttänyt! Huuda riemusta, iloitse, sinä joka et ole synnytyskipuja kokenut! Nyt sinulla, hylätyllä, on enemmän lapsia kuin konsanaan aviovaimolla, sanoo Herra…   ..Iloitkaa Jerusalemin kanssa, riemuitkaa kaupungin tähden, te kaikki, jotka sitä rakastatte! Juhlikaa riemuiten sen kanssa, te kaikki, jotka sitä suritte. Niin te saatte imeä, tulla kylläisiksi lohtua antavista rinnoista, saatte nauttia, juoda yltäkyllin sen voiman ja mahdin nisistä. Näin sanoo Herra: -- Katso, minä ohjaan Siioniin rauhan kuin virran. Kuin uomastaan tulvivan puron minä käännän sen luo kansojen rikkaudet. Sen imeväisiä kannetaan sylissä ja keinutellaan polvien päällä. Niin kuin äiti lohduttaa lastaan, niin minä teitä lohdutan, Jerusalemin onni antaa teille täyden lohdun: kun tämän näette, teidän sydämenne ihastuu, te kukoistatte kuin vehmas niitty. Niin Herran palvelijat saavat tuntea hänen kätensä voiman ja viholliset hänen vihansa."
 
5. Moos. 30:8-9: "Te käännytte jälleen Herran puoleen, olette hänelle kuuliaisia ja täytätte kaikki hänen käskynsä, jotka minä nyt teille annan, ja Herra, teidän Jumalanne, antaa teille runsain mitoin menestystä kaikessa, mitä teette. Teille syntyy paljon lapsia, karjanne lisääntyy ja maanne tuottaa suuren sadon. Herra iloitsee jälleen teidän menestyksestänne, kuten hän iloitsi teidän esi-isiennekin menestyksestä."
Tämä tapahtuu, kun poikalapsi syntyy. Lapsen syntymä kertoo, että ihmiskunnalla on vielä toivoa, mutta kaiken täytyy muuttua (Mal. 4:1-6).
Lexi Walker (13-vuotias) - When a Child is Born
A ray of hope flickers in the sky
A tiny star lights up way up high
All across the land, dawns a brand new morn
This comes to pass when a child is born

A silent wish sails the seven seas
The winds of change whisper in the trees
And the walls of doubt crumble, tossed and torn
This comes to pass when a child is born…

..It's all a dream, an illusion now
It must come true, sometime soon somehow
All across the land, dawns a brand new morn
This comes to pass when a child is born