keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Hedelmistä puu tunnetaan


  • Tuore ensi hedelmä on sadon paras osa, joka maistuu taivaallisen hyvältä
  • Seurakunta viettää uudenkuunjuhlaa, koska se on ennakkokuva tuhatvuotisesta valtakunnasta, joka antaa 12 satoa vuodessa
  • Jumala on viinitarhuri, joka odottaa seurakunnan tuottavan paljon hyvää hedelmää 
  • Kristus on totinen ja uskollinen viinipuu, Aamen!
  • Jumalan tahto on kirjoitettu Mooseksen lakiin, mikä on totuus (Ps. 119:142, Room. 2:18) 
  • Lain noudattaminen kantaa hyvää hedelmää, mutta laittomuus on paha hedelmä, joka heitetään pois
  • Profeetta on Jumalan puutarhassa rikkaruohojen kitkijä, puiden kaataja ja uusien taimien istuttaja




Paras hedelmä on tuore ensi hedelmä

Suomessa kesä on sadonkorjuun aikaa. Perunasadon ensi hedelmä uudet perunat maistuvat niin hyvältä. Talvivarastosta otetut perunat maistuvat jo ihan toisilta. Kesällä aurinko paistaa myöhään yöhön asti. Auringon valoa hyvin saaneet mansikat keräävät paljon sokeria ja niistä tulee makeita. Vastapoimittu mansikka on rakenteeltaan kiinteä ja maistuu taivaallisen hyvältä. Sadon ensi hedelmä on korkeatasoista, mutta pitkään säilytetystä marjasta tulee vetinen ja hapan.

Hedelmistä puu tunnetaan

Taatelipalmujen hedelmiä myydään Suomessa yleensä kuivattuna pusseissa, mutta puolituoreena niitäkin on myynnissä. Kuivattujen taatelien pahvisesta ja ylimakeasta mausta eivät kaikki pidä, mutta tuoreena poimittu taateli on paljon maukkaampi ja mehevämpi, mihin monet ovat ihastuneet lähtemättömästi. Etelässä lomailleet tietävät, miten paljon paremmalta maistuu vastapoimittu banaani kuin sellainen Suomeen laivalla tuotu banaani, joka on kuljetuskestävyyden takia poimittu puusta raakana. Appelsiinitiloilla myydään vastapoimituista hedelmistä puristettua mehua, jonka maku on huiman hyvää verrattuna pahvitölkeissä myytäviin mehuihin. Tuoreet viinirypäleet maistuvat paljon paremmilta kuin kuivatut rusinat. Tuore ensi hedelmä on sadon paras osa.


Laul.l. 1:1: "Lauluista kaunein, Salomon laulu." 2:10-14: "..Mies: Nouse, kalleimpani, kauneimpani, tule kanssani ulos! Talvi on mennyt, sade on laannut, se on kaikonnut pois. Kukat nousevat maasta, laulun aika on tullut, joka puolella huhuavat metsäkyyhkyt. Viikunapuussa kypsyvät ensi hedelmät, viiniköynnöksen nuput aukeavat ja levittävät tuoksuaan. Nouse, kalleimpani, kauneimpani, tule kanssani ulos! Kyyhkyni, kallion kätkemä, vuoren seinässä lymyävä, anna minun nähdä kasvosi, anna minun kuulla äänesi, sillä sinun äänesi on suloinen, ihanat ovat sinun kasvosi."

Hesekielin kirja kertoo, että Messiaan uuden liiton temppelissä on kerubien ja palmujen kuvia pyhäkössä (Hes. 41:18). Temppelin koristeet kertovat, millainen on paratiisi. Siellä on hedelmällisiä palmuja, jotka myös antavat paljon makeaa mahan täydeltä. Kesä on vastanaineille aviopareille rakkauden aikaa. Raamatussa on Laulujen laulu -kirja, joka on suuri romanttisen rakkauden ylistys, mutta myös vertauskuva Kristuksen ja morsiusseurakunnan välisestä rakkaudesta. Paratiisin nimi Eeden merkitsee mielihyvää. Saaran tultua vanhaksi hän sanoi, voiko kuihtuneella puulla olla vielä halua aviomiestään kohtaan. Saara käytti heprealaista sanaa eeden, joka merkitsee halua (pleasure, 1. Moos. 18:12; Biblehub), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Eedenistä itään ja paluu takaisin'. Seuraavana vuonna Abraham ja Saara saivat Iisak-pojan, kuten Jumala oli heille luvannut (1. Moos. 18:10-14). 

Palmuja kuin paratiisissa

Jes. 51:2-3: "Katsokaa Abrahamia, isäänne, ja Saaraa, joka teidät synnytti! Yksi ainoa hän oli, Abraham, kun minä hänet kutsuin: minä siunasin hänet jälkeläisten runsaudella. Yhä Herra lohduttaa Siionia ja armahtaa sen rauniomaita. Hän muuttaa aution maan Eedenin puutarhan kaltaiseksi ja aron kuin Herran paratiisiksi. Siellä on oleva ilo ja riemu, siellä kaikuu soitto ja ylistyslaulu."

Jes. 43:19: "Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin -- ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle."

Jes. 35:1-2, 7-8: "Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee, aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan! Kuin lilja kukkikoon maa, se riemuitkoon, huutakoon ääneen! Sen osaksi tulee Libanonin kunnia, Karmelin ja Saaronin ihanuus. Kaikki saavat katsella Herran kunniaa, meidän Jumalamme ihanuutta...   ..Hehkuva hiekka muuttuu lammikoiksi, janoinen maa pulppuaviksi lähteiksi. Siellä, missä hyeenat lepäilivät, kasvaa silloin rantakaislaa ja papyrusta. Ja sinne syntyy tie, valtatie, sitä kutsutaan Pyhäksi tieksi. Epäpyhä ei saa sille astua: Herran tien kulkijoille se kuuluu, heille yksin..."

Joel 3:18: "Tuona päivänä vuoret tihkuvat rypäleitten mehua, kukkulat vuotavat maitoa, ja kaikki Juudan purojen uomat ovat tulvillaan vettä. Herran huoneesta kumpuaa lähde, se kastelee Sittiminlaakson."

Laul.l. 4:15: "Sinä olet puutarhan lähde, elävän veden kaivo, johon virtaavat Libanonin vuorten vedet!"

Laulujen laulussa Salomo kuvaa lempimorsiantaan kukoistavaksi ja hedelmälliseksi palmupuuksi. Salomo haluaa kiivetä tuohon hoikkaan puuhun ja tarttua sen runsaisiin hedelmiin. Tämä on vertaus, miten Luoja haluaa puutarhansa tuottavan parasta hedelmää, mikä tarkoittaa lasten vilpitöntä ja uskollista rakkautta Isää kohtaan. Jumalan paratiisi on onnellinen asuinpaikka ja perhe, kuin komea sulhanen ja kaunis morsian olisivat hääyötä viettämässä.

Taatelipalmun tertut

Laul.l. 7:6-10: "Mies: Miten kaunis, miten ihana oletkaan, rakastettuni, riemuni! Sinun vartalosi on kuin palmupuu, sinun rintasi ovat sen tertut. Minä ajattelen: tuohon palmuun minä nousen, sen hedelmiin minä tartun! Kuin rypäletertut ovat sinun rintasi, hengityksessäsi on omenan tuoksu, sinun suusi maistuu jalolta viiniltä, joka kiihdyttää rakkauttani ja kostuttaa uinuvien huulet. 

Neito: Minä olen rakkaani oma, minuun hän tuntee halua!"

Laul.l. 8:10: "Neito: Muuri minä olenkin, ja rintani ovat kuin tornit! Mutta kun rakastettuni tulee, olen antautumaan valmis."

Laul.l. 1:2-3, 12-14: "Neito: Suudelkoon hän minua, antakoon suudelmiaan! Ihanampaa kuin viini on sinun rakkautesi...   ..Kuningas lepää ateriallaan, ja nardukseni levittää tuoksuaan. Kuin mirhakimppu rakkaani lepää rintojeni välissä, kuin hennakimppu, En-Gedin viinitarhoista poimittu."

Laul.l. 2:5-6 (neito): "Tuokaa minulle rusinaterttuja, että vahvistun, tuokaa omenoita, että virvoitun -- minä olen rakkaudesta sairas! Hänen vasen kätensä on pääni alla, hänen oikea kätensä hyväilee minua."

Sananl. 5:15-20: "Juo vettä omasta ruukustasi, käytä oman kaivosi raikasta juomaa. Miksi antaisit lähteittesi vuotaa kadulle, purojesi kaupungin toreille? Ne pulppuavat yksin sinua varten, vain sinun hyväksesi, eivät muiden. Olkoon sinun lähteesi siunattu, iloitse vaimosta, jonka nuorena sait, rakkaasta peurasta, suloisesta kauriistasi. Olkoot hänen rintansa ilosi vuodesta vuoteen, hänen rakkautensa elämäsi riemu ja hurmio. Miksi, poikani, viehättyisit vieraaseen naiseen, miksi hyväilisit vieraan povea?" 

Uhrilahjojen tuominen Herralle opettaa pyhittämään elämänsä

Israelin kansan tuli antaa sadosta paras osa kymmenyksinä Herralle. Kolme kertaa vuodessa kansa kokoontui Jerusalemin temppeliin vieden sinne satonsa ensi hedelmän leeviläisille papeille, joilla ei ollut oikeutta omistaa peltomaata elättääkseen itsensä. Herra oli määrännyt, että Israelin kansan tulee antaa leeviläisille papeille palkaksi paras osa sadostaan. 

Sananl. 3:9-10 (1933/38): "Kunnioita Herraa antamalla varoistasi ja kaiken satosi parhaimmasta, niin sinun jyväaittasi täyttyvät runsaudella, ja viini pursuu sinun kuurnistasi." 

Neh. 10:37: "Tuomme papeille Jumalamme temppelin varastohuoneisiin myös leivän vuoden ensimmäisestä leipomuksesta, muut antimme sekä parhaan osan hedelmäpuiden ensi hedelmistä, viinistä ja öljystä..."

Parhaan osan antaminen Herralle osoittaa kunnioitusta Häntä kohtaan. Silloin myös noudattaa Herran käskyä, jolla on arvo sinänsä. Se myös opettaa kansaa pyhittymään ja pysymään puhtaana, koska näin kansa oppii, että Herralle kelpaa vain hyvä hedelmä ja virheetön uhri. Jos tuot herralle yli jääneitä mädäntyneitä omenia ja ontuvia laihoja lampaita, tuot silloin hinnaltaan halvimman osa sadosta. Halvan (viallisen) uhrin antaminen loukkaa Herraa.

Mal. 1:6-9: " -- Poika kunnioittaa isäänsä ja palvelija isäntäänsä. Minä olen teidän isänne, miksi ette kunnioita minua? Minä olen teidän isäntänne, miksi ette palvele minua? Tätä minä, Herra Sebaot, kysyn teiltä, te papit, jotka pidätte minua pilkkananne. "Miten me olemme pitäneet sinua pilkkanamme?" te kysytte. -- Siten, että olette tuoneet minun alttarilleni epäpuhdasta ruokaa. "Miten me olemme halveksineet sinua?" te kysytte. -- Siten, että olette ajatelleet: Herran pöytä ei ole minkään arvoinen. Kun te tuotte uhrattavaksi sokean eläimen, eikö se ole väärin? Kun te tuotte uhrattavaksi ontuvan tai sairaan eläimen, eikö se ole väärin? Yritä viedä sellainen lahjaksi käskynhaltijallesi! Luuletko, että hän on tyytyväinen sinuun ja ottaa sinut ystävällisesti vastaan? Näin sanoo Herra Sebaot. Ja sellaisia uhreja te tuotte Jumalallenne! Niillä te yritätte päästä hänen suosioonsa, että hän olisi teille armollinen. Kun te näin teette, luuletteko, että hän täyttää pyyntönne? Näin sanoo Herra Sebaot."

Kenenkään kuninkaan eteen ei kansalaiset tule likaisissa ja ryppyisissä vaatteissa, vaan he ensin peseytyvät ja laittavat parhaat vaatteet päälleen osoittaakseen kunnioitusta kuningasta kohtaan. Kukaan ei tuo kuninkaalle halpaa lahjaa vaan parasta. Näin on myös, kun tullaan Herran eteen. Kun itämaantietäjät tulivat kumartamaan vastasyntynyttä Israelin Kuningasta, he toivat Yeshua (Jeesus) -lapselle kalliita lahjoja.

Hääparilla parhaat päällä

Matt. 2:11: "He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa."

Est. 4:2 (1933/38). "..sisälle kuninkaan porttiin ei saanut mennä säkkiin puettuna.

Matt. 22:11-13: "Kun kuningas tuli sisään katsomaan juhlavieraitaan, hän näki siellä miehen, jolla ei ollut hääpukua. Hän kysyi tältä: 'Ystäväni, kuinka saatoit tulla tänne ilman häävaatteita?' Mies ei saanut sanaa suustaan. Silloin kuningas sanoi palvelijoilleen: 'Sitokaa hänet käsistä ja jaloista ja heittäkää ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita."

Hepr. 12:14: "..pyrkikää pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa."

Kol. 3:23: "Mitä teettekin, tehkää se täydestä sydämestä, niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille."

Uhrilahjojen ja ulkoisen puhdistautumisen tarkoitus on opettaa ihminen puhdistamaan oma sydämensä synnistä ja pyhittymään, sillä Jumala haluaa enemmän kuuliaisuutta kuin uhria. Ylistämällä Jeesusta ei saa erivapautta elää laittomuudessa (Matt. 7:21-23). Herralle ei kelpaa uhrit, jos ihminen ei halua noudattaa lakia. Joka sulkee korvansa lailta, sen rukous ja ylistys ovat Herralle kauhistus (Sananl. 28:9).

Miika 6:6-8 (1933/38): "Mitä tuoden minä voisin käydä Herran eteen, kumartua korkeuden Jumalan eteen? Käynkö hänen eteensä tuoden polttouhreja, vuodenvanhoja vasikoita? Ovatko Herralle mieleen tuhannet oinaat, kymmenettuhannet öljyvirrat? Annanko esikoiseni rikoksestani, ruumiini hedelmän sieluni syntiuhriksi?" -Hän on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä hyvä on; ja mitä muuta Herra sinulta vaatii, kuin että teet sitä, mikä oikein on, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi edessä..."

Hoos. 6:6 (1933/38): "Sillä laupeutta minä haluan enkä uhria, ja Jumalan tuntemista enemmän kuin polttouhreja;"

1. Sam. 15:22-23 (1933/38): "Silloin Samuel sanoi: "Haluaako Herra polttouhreja ja teurasuhreja yhtä hyvin kuin kuuliaisuutta Herran äänelle? Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva. Sillä tottelemattomuus on taikuuden syntiä, ja niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta. Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut, etkä sinä enää saa olla kuninkaana."

Room 12:1-2: "Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla. Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä."

Herran juhlat ovat todellisia ilon juhlia, jolloin pöydät notkuvat herkkuja

Herran juhlissa syödään hyvin ja iloitaan
Kun kansa toi ensi hedelmät kymmenyksinä Jumalan temppeliin, niin kansa vietti samalla suurta juhlaa Herran edessä syöden uuden sadon antia. Raamatussa asetetut Herran juhlat ovat todellisia juhlia, jolloin pöydät katetaan parhailla ruuilla ja juomilla, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Tule mukaan iloitsemaan'. 

5. Moos. 14:22-23, 26: "Luovuttakaa vuosittain kymmenykset kylvönne tuottamasta sadosta, kaikesta siitä, mikä kasvaa pelloillanne. Teidän tulee syödä viljanne, viininne ja öljynne kymmenykset sekä nautojenne, lampaittenne ja vuohienne esikoiset Herran, Jumalanne, edessä siinä paikassa, jonka hän valitsee nimensä asuinsijaksi. Näin te opitte olemaan koko elinaikanne kuuliaisia Herralle, Jumalallenne...   ..Ostakaa sillä rahalla kaikkea, mitä mielenne tekee, nautoja, lampaita ja vuohia, viiniä tai olutta tai muuta mieleistänne, ja syökää ja iloitkaa siellä perheinenne Herran, Jumalanne edessä."

Pääsiäistä juhlitaan keväällä, jolloin ohra on valmistunut ja keväällä poikineet karitsat ovat kasvaneet vajaan vuoden verran. Karitsaksi lasketaan alle vuoden ikäiset lampaat. Karitsa on maukkainta lampaan lihaa, koska karitsan lihaan ei ole ehtinyt kertyä rasvaa, joka antaa lihalle villaisen maun. Ohralyhteiden heilutus temppelissä sadon ensiantina Herralle tapahtui samana päivänä, jolloin Jumalan Poika heräsi kuolleista (lisää artikkelissa). Ensilyhteen heilutuksesta laskettuna 50. päivä on shavuot-juhla (helluntai), jolloin vehnäsato on korjattu ja kansa kokoontuu temppeliin uudelleen viettämään juhlaa. Syksyllä on lehtimajanjuhla, jolloin on korjattu oliivit, appelsiinit, sitruunat, viinimarjat ja muut puiden hedelmät ja on aika taas viettää yhdessä suurta juhlaa herkkuruokien kanssa. Herran juhlat ovat luonteeltaan myös sadonkorjuujuhlia. Ne ajoittuvat vuoden aikojen mukaan niihin hetkiin, jolloin sato valmistuu. Koska vuodessa on kolme selvää sadonkorjuun aikaa, niin silloin Herra haluaa koota kansansa eteensä viettämään juhlaa.

5. Moos. 16:16: "Kolmesti vuodessa, happamattoman leivän juhlan, viikkojuhlan ja lehtimajanjuhlan aikana, kaikkien miesten on kokoonnuttava Herran, Jumalanne, kasvojen eteen siihen paikkaan, jonka hän valitsee. Kukaan ei saa tulla Herran eteen tyhjin käsin,"

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, mieheksi ja naiseksi (1. Moos. 1:27). Miehen ja naisen välinen avioliitto on myös kuva Herran perheestä, jossa Kristus on perheen pää ja seurakunta on morsian (Ef. 5:21-33). Avioliitto on joka suhteessa vertauskuva Kristuksen ja seurakunnan välisestä suhteesta, minkä vuoksi on tärkeää opiskella myös Laulujen laulua Raamatusta.

Ef. 5:31-33: "Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi." Tämä on suuri salaisuus; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa. Mutta se koskee myös kaikkia teitä: jokaisen tulee rakastaa vaimoaan niin kuin itseään, ja vaimon tulee kunnioittaa miestään."

2. Kor. 11:2: "Vartioin teitä intohimoisesti Jumalan puolesta. Olenhan kihlannut teidät yhdelle ainoalle miehelle, Kristukselle, ja tahdon tuoda teidät hänen eteensä kuin puhtaan neitsyen."

Hoos. 2:19-20: "Minä kihlaan sinut, otan omakseni ainiaaksi, minä liitän sinut itseeni vanhurskauden ja oikeuden sitein, rakkaudella ja hyvyydellä. Minä liitän sinut itseeni uskollisuuden sitein, ja sinä tulet tuntemaan Herran."

Ilm. 22:17: "Henki ja morsian sanovat: "Tule!" Joka tämän kuulee, sanokoon: "Tule!" Joka on janoissaan, tulkoon. Joka haluaa, saa lahjaksi elämän vettä."

Laul.l. 8:13-14: "Mies: Rakkaani, puutarhan kukka, kaikki odottavat kutsuasi. Kutsu minut! Neito: Tule, rakkaani! Riennä kuin gaselli, kuin nuori peura tuoksuville vuorille!"

Vaimon naisellinen viettely aviomiestään kohtaan on esikuva Herralle annettavista uhrilahjoista ja nimenomaan kiitos- ja rauhanuhreista, jotka seurakunta syö yhdessä pappien kanssa Herran edessä. Koska Herra ei voi itse syödä Hänelle annettuja uhrilihoja, papit edustavat aterialla Taivasten Valtakuntaa. Herra pitää todella paljon uhrilahjoista, jos ne on annettu Herran säädöksiä noudattaen.

Mal. 3:1, 4: " -- Minä lähetän sanansaattajani raivaamaan edelläni tietä. Ja aivan äkkiä tulee temppeliinsä Valtias, jota te odotatte, ja Liiton enkeli, jota te kaipaatte. Hän saapuu, sanoo Herra Sebaot...   ..Juudan ja Jerusalemin uhrilahjat ovat Herralle mieleen, niin kuin ne olivat entisinä aikoina, jo kauan sitten."

Jes. 56:6-7 (RK): "Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herran kansaan palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitaan – kaikki, jotka varovat saastuttamasta sapattia ja pysyvät minun liitossani – heidät minä tuon pyhälle vuorelleni, ja he saavat iloita minun rukoushuoneessani. Heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa minun alttarillani ovat minulle mieluisat, sillä minun huonettani on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi."

Toora on kirjoitettu sydämeen (Jer. 31)
Hes. 20:41 (2017): "Niin kuin suloisesti tuoksuvaan uhriin miellyn teihin, kun vien teidät pois kansojen seasta ja kokoan teidät maista, joihin olette hajotetut, ja osoitan teissä pyhyyteni pakanoiden silmien edessä."

Laul.l. 6:4-6: "Mies: Kalleimpani! Sinä olet kaunis kuin Tirsan palatsit, ihana kuin Jerusalem, pelottava kuin sotajoukon viirit. Käännä silmäsi pois, ne lumoavat minut! Sinun hiuksesi ovat kuin mustien vuohien lauma, joka karkaa Gileadin rinteitä alas. Sinun hampaasi hohtavat valkoisina kuin vedestä nousevat lampaat..."

Laul.l. 8:4-13: "Mies: Tule, valittuni, tule vuorilta, tule luokseni Libanonilta! Jätä Amanan huiput, jätä Senirin ja Hermonin laet, leijonien lymypaikat, pantterien vuoret! Rakkaani, kihlattuni, olet vienyt sydämeni! Yhdellä silmäyksellä sinä sen veit, yhdellä kaulanauhasi helmellä. Miten ihanaa on sinun rakkautesi, rakkaani, valittuni! Mitä on sinun rakkautesi rinnalla viini! Ihanammin kuin kaikki balsamit tuoksuvat sinun voiteesi! Mesi helmeilee sinun huulillasi, sinun kielelläsi on maitoa ja hunajaa. Rakas, sinun vaatteissasi tuoksuu Libanon! Rakkaani, valittuni! Sinä olet suljettu puutarha, lukittu tarha, sinetöity lähde, paratiisi, jonka purojen äärellä kasvaa granaattiomenoita, monia maukkaita hedelmiä...

Uhrilahjat eivät ole Herralle mieleen, jos lahjojen antaja ei ole puhdistautunut ja pyhittynyt tullessaan Herran eteen (Jes. 1:13-20, Matt. 5:23-24). Aviomiestä ei miellytä ollenkaan vaimon naisellinen viettely, jos vaimo tekee huorin toisen miehen kanssa. Ketään vanhurskasta miestä ei miellytä sellaisen naisen viettely, joka on toisen miehen vaimo. Sen takia uskottoman ihmisen uhrilahjat eivät ole myöskään Herralle mieleen. Herra haluaa ennemmin uskollisuutta kuin uhria (1. Sam. 15:22-23, Hoos. 6:6, Miika 6:6-13). Uhrilahjoilla ei voi ostaa oikeutta tehdä syntiä eikä edes lopullista syntien sovitusta, koska Yeshua HaMashiach (Jeesus Kristus) sovitti kaikki maailman synnit Golgatan ristillä (Sak. 3:8-9; Jes. 53:4-10; Matt. 5:23-26; Hepr. 7:27, 10:26-28).

2. Moos. 20:2-3 (1933/38): "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. Älä pidä muita jumalia minun rinnallani."  

Ps. 81:9-10: "Muuta jumalaa sinulla ei saa olla, vierasta jumalaa älä kumarra. Minä olen Herra, sinun Jumalasi..."

Jer. 3:1-2, 6, 9: "Näin sanoo Herra: "Jos mies on ottanut eron vaimostaan ja tämä on lähtenyt hänen luotaan ja sen jälkeen ollut naimisissa toisen kanssa, ei mies enää saa ottaa häntä vaimokseen. Jos hän ottaisi, se loukkaisi tämän maan pyhyyttä. Sinä, Israel, olet pettänyt minua monien rakastajien kanssa. Sinäkö siis saisit palata minun luokseni! Näin sanoo Herra. "Katso noita alastomia kukkuloita. Näetkö yhtäkään, jolla et olisi maannut rakastajiesi kanssa?..    .."Näetkö, mitä tuo Luopio-Israel on tehnyt? Hän on käynyt jokaisella korkealla kukkulalla ja jokaisen vihreän puun alla harjoittamassa haureutta...    ..Huoruuteen mieltyneenä Juuda häpäisi maan. Hän palveli kiviä ja puita jumalina ja oli uskoton minulle." (Israel uhrasi epäjumalille uhrikukkuloilla)

Jer. 6:19-20 (1933/38): "Kuule, maa! Katso, minä tuotan onnettomuuden tälle kansalle, heidän hankkeittensa hedelmän, sillä he eivät ole kuunnelleet minun sanojani, vaan ovat hyljänneet minun lakini. Mitä on minulle suitsutus, joka tulee Sabasta, ja paras kalmoruoko kaukaisesta maasta? Teidän polttouhrinne eivät ole minulle otolliset, eivätkä teidän teurasuhrinne minulle kelpaa.

Sananl. 28:9: "Joka sulkee korvansa Herran lailta, sen rukouskin on Herralle kauhistus."

Jos vaimo on koko sydämestään uskollinen aviomiehelleen ja viettelee naisellisesti vain aviomiestään, jotta mies lähestyisi häntä, se sytyttää miehessä suuren halun vaimoaan kohtaan (vert. Eeden). Aviomies on valmis tekemään ihan mitä tahansa, jotta hänelle uskollinen vaimo olisi onnellinen (Est. 5:3, Ef. 5:25-27).

Jes. 18:7: "Tulee aika, jolloin Herralle Sebaotille lähettää lahjoja kookaskasvuinen ja kiiltäväihoinen kansa, kansa, jota pelätään lähellä ja kaukana, oudosti ääntelevä, jalkojaan tömistävä kansa, jonka maata virrat huuhtovat mukaansa. Ja tämän kansan lahjat tuodaan paikkaan, jonka pyhittää Herran Sebaotin nimi: Siionin vuorelle."

Ilm. 21:26-27: "Kaikki kansojen kalleudet ja ihanuudet tuodaan sinne. Mitään epäpuhdasta ei sinne päästetä, ei ainoatakaan iljettävän valheen palvelijaa, vaan ainoastaan ne, joiden nimet on kirjoitettu Karitsan elämänkirjaan."

Herra iloitsee seurakunnasta, joka on pessyt hääpukunsa hohtavan valkoiseksi Jumalan Karitsan verellä ja pyhittynyt noudattamalla Jumalan käskyjä. Kun pyhä seurakunta tulee Herran eteen uhrilahjoilla, se miellyttää Herraa kuten vaimo, joka viettelee naisellisesti aviomiestään. Raamatussa Herra sanoo monta kertaa, miten Häntä miellyttää uhrien suloinen tuoksu. Samalla tavalla Salomoa miellytti hänen morsiamensa voiteiden ihana tuoksu. Paavali myös puhdistautui ennen menemistä Herran eteen Jerusalemin temppeliin antamaan rahalahjaa ja toimittamaan uhreja Herralle, minkä Paavali teki uuden liiton aikana uskoen Yeshua HaMashiachiin (Jeesukseen Kristukseen; asiasta lisää artikkelissa). 

Apt. 24:14, 16-18: "Mutta sen minä sinulle tunnustan, että kuljen sitä tietä, jota he sanovat lahkoksi, ja näin palvelen isieni Jumalaa: kaiken sen, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan, minä uskon...    ..Siksi teen kaikkeni, että minulla aina olisi puhdas omatunto Jumalan ja ihmisten edessä. Oltuani vuosikausia poissa tulin nyt tuomaan kansalleni rahalahjaa ja toimittamaan uhreja. Juuri näissä tehtävissä minä temppelissä olin, kun eräät Aasiasta tulleet juutalaiset tapasivat minut. Olin puhdistautunut..."

Avioparin puvut ovat puhtaan valkeat
4. Moos. 29:6: "..Tämä on tuoksuva tuliuhri, joka on Herralle mieluisa.

4. Moos. 18:17: "..Vihmo niiden veri alttarille ja polta niiden rasva tuoksuvana tuliuhrina, joka on Herralle mieluisa."

Laul.l. 4:10-11 (mies): "..Ihanammin kuin kaikki balsamit tuoksuvat sinun voiteesi! Mesi helmeilee sinun huulillasi, sinun kielelläsi on maitoa ja hunajaa. Rakas, sinun vaatteissasi tuoksuu Libanon!"

Laul.l. 5:13, 16 (neito): "Hänen poskensa tuoksuvat kuin yrttitarha, tuoksuvat kuin voiderasia, hänen huulensa ovat liljankukat, niillä helmeilee kirkas mirha...   ..Hänen suunsa maistuu makealta -- kaikki hänessä houkuttaa!.."

Laul.l. 5:2-4: "..Mies: Avaa ovesi, rakkaani, kalleimpani, pieni kyyhkyni, kaikkeni! Tukkani on kasteesta märkä, yön pisarat noruvat hiuksiltani. 
Neito: Minä jo ehdin riisua vaatteeni -- miksi pukeutuisin uudelleen? Jalkanikin jo pesin -- miksi tahraisin ne taas? Rakkaani työnsi kätensä ovenraosta, ja sydämeni hypähti."

Seurakunta uhraa leipää ja viiniä, koska Jumalan Karitsa Yeshua HaMashiach uhrasi oman ruumiinsa ja verensä pestäkseen morsiamensa puhtaaksi Sanallaan ja verellään (upotuskasteella vedessä, Joh. 3:5, Tit. 3:5, Ef. 5:26). Kuten sulhanen ja morsian lähestyvät hääyönä toisiaan ja heistä tulee yksi liha, niin sen esikuvan mukaisesti seurakunta lähestyy Herraa, kun se uhraa leipää ja viiniä Jumalan Karitsan sovitustyön muistoksi. Paavali opetti, että pappi joutuu läheiseen yhteyteen Herran kanssa, kun hän syö uhriaterian. Tämä johtuu siitä, että kaikki uhrit ovat esikuvia Jumalan Karitsan antamasta kertakaikkisesta uhrista syntien sovitukseksi (Sak. 3:8-9; Jes. 53:6-10; Apt. 8:32-38; Hepr. 7:27, 9:12). Golgatan sovitustyön jälkeen esikuvista tuli muistoaterioita (1. Kor. 11:24; lisää artikkelissa).

Ef. 5:25-27: "Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla voidakseen asettaa sen eteensä kirkkaana, pyhänä ja moitteettomana, vailla tahraa, ryppyä tai virhettä. Samoin aviomiehenkin velvollisuus on rakastaa vaimoaan niin kuin omaa ruumistaan. Joka rakastaa vaimoaan, rakastaa itseään."

Paistettu karitsa
1. Kor. 10:16-18: "Eikö malja, jonka me siunaamme, ole yhteys Kristuksen vereen? Ja eikö leipä, jonka me murramme, ole yhteys Kristuksen ruumiiseen?  Leipä on yksi, ja niin mekin olemme yksi ruumis, vaikka meitä on monta, sillä tulemme kaikki osallisiksi tuosta yhdestä leivästä. Ajatelkaa Israelin kansaa! Eivätkö papit, jotka syövät uhrilihaa, joudu läheiseen yhteyteen alttarin kanssa?"

Jes. 8:3: "Ja minä lähestyin vaimoani, ja hän tuli raskaaksi ja synnytti pojan..."

Mark. 10:7-8: "Sen tähden mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi."

Joh. 17:19-21: "Minä pyhitän itseni uhriksi heidän tähtensä, että heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä. "Minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän todistuksensa tähden uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. "Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä."

Gadol Adonai - Great is the Lord

Hoos. 14:2: "Kääntykää Herran puoleen, huulillanne vilpittömät sanat, sanokaa hänelle: "Anna kaikki meidän syntimme anteeksi ja ota vastaan paras lahjamme: me tuomme sinulle uhriksi rukouksemme, huultemme hedelmän."

Hepr. 13:15: "Olkaamme sen tähden hänen välityksellään alati uhraamassa Jumalalle kiitosuhria, niiden huulten hedelmää, jotka tunnustavat hänen nimeään."

Hepreankielinen laulu messiaanisten juutalaisten konsertista:

..In the city of our God, In His holy mountain
I will come to the altar of God to God my exceeding joy
I will bring the fruit of my lips as an offering before You...

..Behold, the tabernacle of God with men, they shall be His people...

..Hallelujah for the Lord our God reigns...

 


Herra ihailee ja siunaa vanhurskasta seurakuntaa

Uhrilahjat lisäävät Isän rakkautta lapsiaan kohtaan, mikä saa Isän antamaan monenlaisia siunauksia lapsilleen. Kun seurakunta antaa ilman vilppiä täydet kymmenykset Jerusalemissa olevaan Jumalan temppeliin ja sen lisäksi vapaaehtoisia kiitoslahjoja, silloin ihmiset saavat paljon lapsia, maan satoa, hyviä hedelmiä, suuria karjoja, paljon maitoa ja hunajaa. Kun ihmiset rakastavat lähimmäisiä pitämällä heikoista huolta ja noudattavat Herran käskyjä, kansa on silloin siunattu. Kansa elää yltäkylläisyydessä ja rauha vallitsee Herran ja seurakunnan välillä. Kun antaa toiselle rakkautta ilman ennakkoehtoja, saa lopulta paljon enemmän vastarakkautta.

Mal. 3:10-12: " -- Tuokaa täydet kymmenykset aarrekammioon, jotta temppelissäni olisi ruokaa. Koetelkaa minua tällä tavalla, sanoo Herra Sebaot. -- Silloin saatte nähdä, että minä avaan taivaan ikkunat ja vuodatan teille sateen runsaan siunauksen. Minä karkotan heinäsirkat mailtanne, ne eivät enää tuhoa peltojenne satoa, tarhojenne viiniköynnös ei jää hedelmää vaille, sanoo Herra Sebaot. -- Silloin kaikki kansat ylistävät teidän onneanne, sillä maanne on oleva ihana maa, sanoo Herra Sebaot."

1. Kor. 9:7: "Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa."

5. Moos. 28:1-3, 11-12: "Jos kaikessa tottelette Herraa, Jumalaanne, ja tarkoin noudatatte hänen käskyjään, jotka minä teille annan, niin Herra asettaa teidät maan kaikkien kansojen yläpuolelle. Nämä siunaukset tulevat teidän osaksenne, kun vain tottelette Herraa, Jumalaanne. "Herra siunaa teitä kaikkialla, missä olettekin...   ..Herra antaa teille runsain mitoin kaikkea hyvää: teille syntyy paljon lapsia, karjanne lisääntyy ja viljelyksenne tuottavat suuren sadon siinä maassa, jonka Herra teidän isillenne vannomallaan valalla on luvannut antaa teille. Herra avaa teille aarreaittansa, taivaan, niin että maa saa sadetta ajallaan, ja hän siunaa teidän kaikki toimenne..."

Est. 2:16-18: "Ester vietiin kuninkaan eteen kuningas Kserkseen seitsemännen hallitusvuoden kymmenentenä kuukautena, tebet-kuussa. Hänestä tuli kuninkaalle kaikkia muita naisia rakkaampi, eikä kukaan toinen neitsyt osannut hänen laillaan voittaa puolelleen kuninkaan mieltymystä ja suosiota. Kuningas asetti kuninkaallisen kruunun Esterin päähän ja julisti hänet kuningattareksi Vastin sijaan. Esterin kunniaksi kuningas järjesti kaikille ruhtinailleen ja ylimmille virkamiehilleen suuret hääpidot, myönsi maakunnille verohelpotuksia ja jakeli kuninkaan arvon mukaisia lahjoja."

1. Moos. 24:16, 51-53,  58: "Tyttö oli hyvin kaunis, neitsyt, johon mies ei ollut koskenut...   ..Tässä on Rebekka, ota hänet mukaasi. Tulkoon hänestä isäntäsi pojan vaimo, niin kuin Herra on määrännyt." Kuultuaan heidän sanansa Abrahamin palvelija lankesi maahan ja kiitti Herraa. Sitten hän otti esiin hopea- ja kultaesineitä sekä vaatteita ja antoi ne Rebekalle. Myös hänen veljelleen ja äidilleen hän antoi kallisarvoisia lahjoja...   ..He kutsuivat Rebekan paikalle ja kysyivät häneltä: "Tahdotko nyt heti lähteä tämän miehen mukaan?" Hän vastasi: "Tahdon."

Sana siunata on Raamatussa usein merkityksessä antaa toiselle paljon lapsia. Kun Jumala siunaa kansaa, Hän antaa kansalle paljon lapsia (5. Moos. 28:2, 12). Jumala siunasi Jaakobia (Israelia) neljällä vaimolla ja 12 pojalla. Menneinä aikoina lasten suuri lukumäärä antoi suvulle paljon työntekokykyä, vaurautta ja vanhemmille hyvän turvan eläkepäiviä varten. Jukka Norvanto on puhunut, mitä Raamattu opettaa siunauksesta (Norvannon luento).

1. Moos. 28:3 (Iisak sanoo Jaakobille): "Jumala, Kaikkivaltias, siunatkoon sinua ja tehköön sinut hedelmälliseksi ja jälkeläisesi monilukuisiksi, niin että sinusta saa alkunsa suuri kansa."

Ps. 115:12-14: "Herra muistaa meitä ja siunaa meitä, hän siunaa Israelin sukua, hän siunaa Aaronin sukua. Herra siunaa niitä, jotka häntä palvelevat, niin pieniä kuin suuria. Lisätköön Herra kansaansa, teitä ja lapsianne, polvesta polveen."

Ps. 127:3-5: "Lapset ovat Herran lahja, kohdun hedelmä on hänen antinsa. Kuin nuolet soturin kädessä ovat nuorena saadut lapset. Onnellinen se mies, jonka viini on nuolia täynnä! Hän ei jää tappiolle, kun hän kaupunginportissa käräjöi vihamiestensä kanssa."

1. Moos. 24:60: "He siunasivat Rebekan ja sanoivat hänelle: -- Tulkoon sinulle, sisaremme, tuhat kertaa kymmenentuhatta jälkeläistä, ja jälkeläisesi ottakoot omakseen vihollistensa kaupungit.

Jesajan kirjan luvuissa 2-4 on merkittäviä Messias profetioita, jotka koskevat Yeshua HaMashiachin (Jeesuksen Kristuksen) paluuta hallitsemaan tuhatvuotista rauhanvaltakuntaansa. Luvussa neljä ilmoitetaan yksi ennusmerkki, milloin Yeshuan tulo on lähellä. Seitsemän nöyrää naista kosii yhtä miestä (avioliittosäännöistä lisää artikkelissa). Tästä Jumalan siunaamasta miehestä tulee kuin kukoistava ja rehevä puu, minkä vaimot ovat kuin seitsemän hedelmällistä oksaa, jotka kantavat paljon hyvää hedelmää.

Jes. 8:18: "Minä ja nämä lapset, jotka Herra on minulle antanut, me olemme tässä, enteinä ja merkkeinä Israelille, Herran Sebaotin merkkeinä -- hänen, jonka asuinpaikka on Siionin vuori.

Jes. 4:1-6: "Sinä päivänä seitsemän naista tarttuu yhteen mieheen, ja he sanovat: -- Me syömme kyllä omaa leipäämme ja pukeudumme omiin vaatteisiimme, kunhan vain saamme käyttää sinun nimeäsi ja pääsemme naimattomuuden häpeästä. Sinä päivänä Herra antaa versonsa nousta maasta kauniina ja ylväänä. Rehevänä ja kukoistavana nousee maan hedelmä henkiin jääneille israelilaisille. Ja Siionin jäljelle jääneitä ja Jerusalemissa jäljellä olevia kutsutaan pyhiksi -- kaikkia, jotka on kirjoitettu elävien kirjaan Jerusalemissa. Kun Herra on huuhtonut pois Siionin tyttärien lian ja poistanut Jerusalemista sen verivelat oikeuden hengellä, puhdistavalla hengellä, hän nostaa Siionin vuoren ylle ja sinne kokoontuneiden ylle päiväksi pilven ja yöksi savupatsaan ja tulen loimun. Ja Herran kirkkaus on oleva kattona kaiken yllä. Se on oleva kuin maja, joka varjelee päivän helteeltä ja suojaa sateen ryöppyjä vastaan."

Jer. 31:21, 22: "..Paina mieleesi tie, se polku, jota olet kulkenut. Palaa kotiin, neitsyt Israel, palaa takaisin näihin kaupunkeihisi!..   ..Nyt Herra luo täällä aivan uutta: "Nainen miestä piirittää."

Ps. 128:3-5: "Vaimosi, sinun talosi emäntä, kukoistaa kuin viiniköynnös, lapsia on pöytäsi ympärillä kuin oliivipuun juurella vesoja. Tällaisen siunauksen ja onnen saa mies, joka pelkää Herraa. Siionin Herra siunatkoon sinua!.." 

10 sekelin kolikko
Seitsemän oksan palmu on perinteinen Israelin kansaa kuvaava symboli, joka on Israelin 10 sekelin kolikossakin (kuva vasemmalla). Sama kuva esiintyy myös muinaisissa israelilaisissa kolikoissa (valokuva). Profeetta Hoosean avioliitto oli esikuva uudesta liitosta (Hoos. 1-3). Samalla tavalla miehen avioliitto seitsemän vaimon kanssa tulee olemaan ennusmerkki tuhatvuotisesta rauhavaltakunnasta ja muistutus siitä, että Mooseksen laki on edelleen voimassa uuden liiton aikana ja sitä noudatetaan tuhatvuotisessa rauhanvaltakunnassaan (Jes. 2:2-4, 66:23; Sak. 14:16; Matt. 5:17-19; Room. 3:31;
lisää artikkelissa). Elian tehtävä on valmistaa tie Herran paluulle ja muistuttaa Mooseksen laista (Mal. 4:4-6, Matt. 17:11 [jae futuurissa]; Eliasta lisää artikkelissa). Kuten Yeshua sanoi, kaikki lain ja profeettojen ennustukset tulevat toteutumaan.

Matt. 5:18 (Jeesus sanoo): "Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."

Mal. 4:4: "Pitäkää mielessänne palvelijani Mooseksen laki, jonka annoin hänelle Horebilla: käskyt ja säädökset, jotka annoin koko Israelille."

Rakastunut mies ihailee morsiantaan katselemalla häntä. Sitä morsiankin haluaa, että sulhanen kääntäisi katseensa häneen ja ihailisi, mitä edessään näkee. Mitä morsian tekeekään, se on vain sulhasta varten, kuten tunnetun laulun sanoissa on: "For your eyes only, only for you, You see what no one else can see". Kun rakastunut mies katsoo vaimoaan, se on kuin puhaltaisi hehkuvaan hiileen. Iskelmän sanoissakin lauletaan: "Kun katsoit minuun, Kaiken muun mä unohdin, Kun katsoit minuun, Vain sinun olla halusin, Kun katsoit minuun, Sytyin sylissäs ja paloin, Silloin rakastaa sua aloin, Kun sä katsoit minuun hetken niin." Laulujen laulussa Salomo ihailee koko ajan morsiamensa kauneutta. Raamatussa on paljon kohtia, jossa Herra ihailee omaa morsiantaan Jerusalemia, vaimoaan Israelia (Ilm. 21:9-27).

Rannalla on ihana palmu

Laul.l. 4:1: "Mies: Miten kaunis oletkaan, kalleimpani, miten kaunis on katseesi! Kyyhkyjä ovat sinun silmäsi, hunnun verhoamat..."

4. Moos. 24:5: "Kuinka ihanat ovatkaan sinun telttasi, Jaakob, sinun asumuksesi, Israel!"

Hoos. 9:10, 13: " -- Kuin viinirypäleet autiomaassa oli Israel, kun minä sen löysin. Kun näin teidän isänne, he olivat kuin viikunapuun keväthedelmät...   ..Kun ensi kerran näin Efraimin, se oli kuin palmu vehreällä laidunmaalla..."

Laul.l. 6:11, 13: "Neito: Menin pähkinätarhaan, menin ihailemaan laakson vehreyttä, katsomaan, joko viiniköynnös versoo, joko kukkii granaattiomenapuu...    ..Muut: Tule takaisin, tule, Sulamin neito! Tule, anna meidän ihailla sinua!.."

Kun Herran ja seurakunnan välillä on rauha ja rakkaus, silloin Herra siunaa seurakuntaansa kaikella hyvyydellään. Herran hyvyys saa seurakunnan tekemään parannuksen. Seurakunta toivoo, että Herra kääntäisi kasvojensa valon heihin ja olisi armollinen. Herran hyvyys ihmisiä kohtaan lisää seurakunnan rakkauden määrää Herraa kohtaan. Samalla tavalla aviomiehen hyvyys ja huomaavaisuus vaimoaan kohtaan vain kasvattaa avioparin välistä rakkautta.

Room. 2:4 (1933/38): "..Jumalan hyvyys vetää sinua parannukseen?"

Hoos. 3:5: "..Tulevina aikoina israelilaiset lähestyvät vavisten Herraa ja panevat toivonsa hänen hyvyyteensä."

4. Moos. 6:25: "Herra kirkastakoon sinulle kasvonsa ja olkoon sinulle armollinen."

Ps. 119:135: "Kirkasta kasvosi palvelijallesi. Opeta minut tuntemaan käskysi!"

Ps. 4:5-8: "Uhratkaa säädetyt uhrit ja luottakaa Herraan. Monet sanovat: "Kunpa saisimme osaksemme menestystä! Herra, käännä meihin kasvojesi valo." Mutta sinä annat sydämeeni suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta. Rauhassa menen levolle ja nukahdan. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää turvassa."

Est. 7:2: "..kuningas kysyi jälleen Esteriltä: "Mitä haluat saada, kuningatar Ester? Saat kaiken mitä haluat. Vaikka pyytäisit puolta valtakuntaa, saat sen." (vert. Joh. 14:13-14, 16:23-24)

Jes. 55:1, 2-3: "Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen! Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää, ottakaa maksutta viiniä ja maitoa!..    ..Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvin, te saatte nauttia parhaista herkuista. Kuulkaa minua, tulkaa minun luokseni, kuulkaa, niin te saatte elää! Minä teen ikuisen liiton teidän kanssanne ja lupaan olla liitossani uskollinen, niin kuin olin uskollinen Daavidille."

Limahl - Never Ending Story - Kristuksen morsiamet ovat viisaita neitsyitä

Turn around
Look at what you see
In her face
The mirror of your dreams

Make believe I'm everywhere
Given in the light
Written on the pages
Is the answer to a never ending story...

 


Hepr. 11:6: "..Sen, joka astuu Jumalan eteen, täytyy uskoa, että Jumala on olemassa ja että hän kerran palkitsee ne, jotka etsivät häntä."

1. Sam. 26:23: "Herra palkitsee aina oikeamielisyyden ja uskollisuuden..."

5. Moos. 4:40: "Noudattakaa hänen lakejaan ja käskyjään, jotka minä teille tänään annan, että te ja teidän jälkeläisenne menestyisitte ja saisitte elää vanhoiksi siinä maassa, jonka Herra, teidän Jumalanne, antaa teille ikuisiksi ajoiksi."

Ilm. 2:7: "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on Jumalan puutarhassa."

Uudenkuunjuhla on ennakkokuva tuhatvuotisesta rauhanvaltakunnasta

Raamatun kalenterissa kuukauden ensimmäinen päivä on silloin, kun kuun sirppi näkyy ensimmäisen kerran paljailla silmillä (lisää kalenterista). Silloin vietetään uudenkuunjuhlaa. Tämä artikkelikin on julkaistu viidennen kuun uudenkuunjuhlan alkaessa (raamatulliset kalenteripäivät).

Ps. 104:19: "Sinä panit kuun jakamaan aikaa, ja aurinko tietää laskemisensa hetken."

Uudenkuunjuhla on verrattavissa sapattiin, mikä on lepopäivä, jolloin ei saa tehdä työtä. Tuhatvuotisessa rauhavaltakunnassa kaikki kansat viettävät sapattia, uudenkuun- ja lehtimajanjuhlaa. Tämä johtuu siitä, että Jumalan Poika ja Hänen edellä kulkenut Johannes Kastaja (Elia) ovat palauttaneet kaikkien kansojen lainkuulaisuuden (Mal. 4:4-6; lisää artikkelissa).

Uusikuu
Aam. 8:5: "Te sanotte: "Milloin päättyy uudenkuun juhla, että saamme myydä viljaa, milloin sapatti, että saamme avata varastot? Silloin voimme taas pienentää mittaa, suurentaa hintaa ja pettää väärällä vaa'alla."
 
Jes. 66:23: "Ja aina uudenkuun päivänä ja jokaisena sapattina tulee koko ihmissuku, ja kaikki kumartuvat minun eteeni, sanoo Herra."

Ps. 81:1-5: "..Kohottakaa ilohuuto Jumalalle, riemuhuuto Jaakobin Jumalalle! Hän on väkevä auttajamme. Virittäkää soitto, tuokaa rummut, ottakaa harppu ja helkkyvä lyyra. Puhaltakaa torveen, kun on uudenkuun aika, kun on täysikuu, kun vietämme juhlaa! Tämä on Israelille annettu säädös, määräys, jonka Jaakob on Jumalaltaan saanut. Herra antoi sen Joosefin heimolle käydessään Egyptin maata vastaan..."
 
Sak. 14:16: "Kaikki jäljellä olevat niistä kansoista, jotka ovat hyökänneet Jerusalemia vastaan, tulevat nyt sinne vuosi vuodelta kumartaen rukoilemaan Kuningasta, Herraa Sebaotia, ja viettämään lehtimajanjuhlaa."

Sapatti on monille tuttu Raamatun mukainen juhla, mutta miksi vietetään uudenkuunjuhlaa? Paavali opetti asiasta. Pakanoista kristityiksi kääntyneet kolossalaiset alkoivat noudattaa laissa säädettyjä Herran juhlia mm. sapattia ja uudenkuunjuhlaa. Seurakunnan ulkopuoliset kolossalaiset alkoivat arvostelemaan pakanoista (ei-juutalaisia) kääntyneitä kristittyjä Mooseksen lain mukaisten juhlien viettämisestä, jolloin Paavali puolusti pakanauskovia sanomalla, että seurakunta (Kristuksen ruumis) kuuluu Kristukselle, eikä seurakunnan ulkopuolisilla ole oikeutta tuomita seurakunnan jäseniä. Sapatti ja uudenkuunjuhla ovat varjokuvia tuhatvuotisesta rauhanvaltakunnasta, minkä takia niitä myös vietetään. Jumala loi maailman kuudessa päivässä ja seitsemäntenä päivänä Hän siunasi ja pyhitti sapatin ja lepäsi. Koska Jumalalle on yksi päivä kuin tuhat vuotta, niin tuhatvuotinen rauhanvaltakunta ajoittuu seitsemännelle vuosituhannelle maailman luomisesta lukien (Ps. 90:4, 2. Piet. 3:8; lisää artikkelissa).

Kol. 2:16-17 (Biblia): "Älkään siis kenkään teitä tuomitko ruasta eli juomasta, taikka määrätyistä pyhäpäivistä, ei uudesta kuusta, eikä sabbateista, Jotka ovat tulevaisten varjo, mutta itse ruumis on Kristuksessa."

Biblian (1776) jälkeen tehtyihin käännöksiin on jakeeseen Kol. 2:17 lisätty alkutekstiin kuulumaton sana "vain", jotta jakeen tarkoitus menisi väärin. Paavali ei tarkoita, että sapatin ja uudenkuunjuhlan viettäminen ovat vain jotain vanhentunutta varjoa, minkä Kristus olisi kumonnut, vaan tarkoittaa, että Kristuksen seurakunta viettää Herran juhlia, koska ne ovat ennakkokuvia Kristuksen Valtakunnasta. Sapattijuhla on edelleen olemassa ja sen noudattaminen on merkkinä pysymisestä uudessa liitossa. Sapatteihin kuuluu viikkosapatin lisäksi kaikki muut Jumalan määräämät juhla-ajat. Jos joku ei noudata sapattia, uudenkuunjuhlaa ja muita Herran juhlia, hän ei ole uudessa liitossa Sapatin Herran Yeshuan (Jeesuksen) kanssa.

Matt. 5:18: "Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."

Hepr. 9:4: "Jumalan kansalla on siis yhä sapattijuhla edessään."

2. Moos 31:17: "Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin."

Luuk. 6:5: "Ja Jeesus sanoi vielä: "Ihmisen Poika on sapatin herra."

Jes. 56:6-7 (1933/38): "Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi."

Herra määräsi sapatin viettämisen tiettyyn viikonpäivään perjantai-illasta lauantai-iltaan, jotta Hänen oma kansansa erottautuisi pois pakankansojen tavoista. Sapatin, uudenkuunjuhlan sekä muiden Herran käskyjen noudattaminen tekee Jumalan kansan ja muiden kansojen välille eron. Se on kuin erottautuisi pois roomalaisten epäjumalien juhlapäivästä sunnuntaista (lisää artikkelissa). Se on kuin lähtisi pois Egyptistä ja Babyloniasta, missä oli jumalaton elämä. Egyptistä lähti pois myös sekalaisia pakankansoja (ei-juutalaisia), jotka olivat liittyneet Israelin kansaan (2. Moos. 12:37-38, Jes. 14:1). Mooses otti toiseksi vaimokseen jopa nubialaisen tumman naisen (sudanilaisen, 4. Moos. 12). Jumalan antama sapattikäsky koski myös pakanoita. Herra hyväksyy omakseen kaikki ihmiset alkuperästä ja rodusta riippumatta, jotka noudattavat Herran käskyjä (Jes. 56:6-7, Apt. 10:34-35).

Hes. 20:10-12: "Niin minä vein heidät Egyptistä ja johdin heidät autiomaahan. Siellä minä annoin heille säädökseni ja määräykseni -- joka niitä noudattaa, saa elää. Myös sapattini minä annoin heille, jotta se olisi merkkinä liitostamme ja muistuttaisi heitä siitä, että minä, Herra, olen pyhittänyt heidät omaksi kansakseni."

Ef. 4:17-24: "Minä varoitan teitä vakavasti Herran nimeen: älkää enää eläkö niin kuin pakanat! Heidän ajatuksensa ovat turhanpäiväisiä, heidän ymmärryksensä on hämärtynyt, ja se elämä, jonka Jumala antaa, on heille vieras, sillä he ovat tietämättömiä ja sydämeltään paatuneita. Heidän tuntonsa on turtunut, ja he ovat heittäytyneet irstailuihin sekä kaikenlaiseen saastaisuuteen ja ahneuteen. Mutta ei teille ole Kristuksesta tällaista opetettu, jos todella olette hänestä kuulleet, jos teille on opetettu se totuus, joka Jeesuksessa on. Sen opetuksen mukaan teidän tulee hylätä entinen elämäntapanne ja vanha minänne, joka on petollisten himojensa vuoksi tuhon oma. Teidän tulee uudistua mieleltänne ja hengeltänne ja pukea yllenne uusi ihminen, joka on luotu sellaiseksi kuin Jumala tahtoo, elämään oikeuden ja totuuden mukaista, pyhää elämää."

1. Kor. 7:19: "On yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei; tärkeää on Jumalan käskyjen noudattaminen."

Ennen Babylonian pakkosiirtolaisuuttaan Israelin kansa alkoi laiminlyödä sapattikäskyä. Sen lisäksi kuningas Sidikian aikana Jerusalemin temppelin jumalanpalveluksessa alettiin noudattaa pakanakansojen tapoja. Kansa oli kääntynyt pois Herrasta eikä enää noudattanut lakia, joten Herra ajoi Juudan kansan 70 vuodeksi pakkosiirtolaiseksi, jotta Israelin maa saisi hyvityksen pitämättä jääneistä sapateista. Herra näki laittomuutta tehneet sukupolvet, kuin he olisivat olleet korillinen mätiä viikunoita. Pakkosiirtolaisuudessa nöyrtynyt uusi sukupolvi oli kuin paras osa viikunasadosta, minkä sydämen Herra oli kääntänyt vanhurskaiksi ja he saivat palata takasin kotimaahansa. Sapatin pitäminen on kaikille kansoille ehto pääsemiseksi tuhatvuotiseen rauhanvaltakuntaan (Jes. 56:6-7, 66:23).

2. Aik. 36:12, 14, 21: "Sidkia teki sitä, mikä oli väärää Herran, hänen Jumalansa, silmissä, eikä nöyrtynyt, vaikka profeetta Jeremia puhui hänelle, mitä Herra oli käskenyt...    ..Myös kaikki johtomiehet, papit ja kansa luopuivat Herrasta, alkoivat noudattaa muiden kansojen kauhistuttavia tapoja ja saastuttivat Jerusalemin temppelin, jonka Herra oli pyhittänyt itselleen...    ..Näin toteutui Herran sana, jonka Jeremia oli julistanut: maa on oleva autio, ja se lepää seitsemänkymmentä vuotta, kunnes se on saanut hyvityksen pitämättä jääneistä sapateista."

Jer. 24:5-9: "Toisen korin viikunat olivat erittäin hyviä, alkukesän varhaisviikunoiden veroisia. Mutta toisessa korissa viikunat olivat erittäin huonoja, niin huonoja, ettei niitä voinut syödä...    ..Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Niin kuin silmä iloitsee nähdessään hyviä viikunoita, niin minä katson suopein silmin Juudan pakkosiirtolaisia, jotka minä lähetin tästä maasta kaldealaisten maahan. Minä käännyn heidän puoleensa ja tuon heidät takaisin tähän maahan. Minä rakennan heistä jälleen kansan enkä enää hävitä heitä, minä istutan heidät enkä enää revi pois. Minä annan heille uuden sydämen, niin että he tuntevat minut ja ymmärtävät, että minä olen Herra. He kääntyvät jälleen minun puoleeni, koko sydämestään. He ovat minun kansani, ja minä olen heidän Jumalansa. "Mutta niin kuin tehdään huonoille viikunoille, jotka eivät kelpaa syötäväksi, niin minä teen Juudan kuninkaalle Sidkialle, hänen hovilleen ja jäljellä oleville Jerusalemin asukkaille -- olivatpa he sitten jääneet tähän maahan tai asettuneet asumaan Egyptiin. Kaikki kansat kauhistuvat ja tyrmistyvät nähdessään, mitä olen heille tehnyt. Kaikkialla, minne heidät karkotan, minä teen heistä varoittavan esimerkin ja pilkan kohteen. Heitä häväistään, ja heidän kohtalostaan tulee kirosana."

Messiaan Valtakuntaan eivät pääse saastaiset, mutta saastaisuudesta puhdistuneet pääsevät

Ruokasäädöksetkin ovat edelleen voimassa (Matt. 5:17-20, Apt. 15:20-21). Jakeeseen Mark. 7:19 on myös lisätty alkutekstiin kuulumattomia sanoja "..näin Jeesus teki selväksi...", jotta lauseen tarkoitus menisi väärin. Raamatun käännös 1933/38 on tässä jakeessa täysin väärä: "..Näin hän sanoi kaikki ruuat puhtaiksi." Jeesus ei sanonut kaiken ruuan olevan puhdasta syötävää, vaan tarkoitti, ettei pesemättömin käsin syöminen saastuta ruokaa syömäkelvottomaksi, koska ruuansulatus puhdistaa ruuan ja saasta tulee lopulta ulos. Ihmisen sydäntä ei saastuta se, millaisilla käsillä hän ruokansa syö, vaan ne Jumalan käskyjen vastaiset puheet, jotka tulevat suustaan ulos (Mark. 7:1-23, Matt. 12:3-37, Jaak. 1:26).

Mark. 7:19 (Biblia): "Sillä ei se mene hänen sydämeensä, vaan vatsaan, ja menee luonnollisesti ulos, kaikki ruat puhdistain."

Mark. 7:19 (Green's Literal, 1985): "This is because it does not enter into his heart, but into the belly, and goes out into the wastebowl, purging all the foods."

Mark. 7:19 (King James Version, 1611): "Because it entereth not into his heart, but into the belly, and goeth out into the draught, purging all meats?"
 
Matt. 15:17-20 (2017): "Ettekö käsitä, että kaikki, mikä käy suusta sisään, menee vatsaan ja ulostetaan käymälään? Mutta mikä käy suusta ulos, se tulee sydämestä, ja sellainen saastuttaa ihmisen. Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, jumalanpilkat. Nämä ihmisen saastuttavat, mutta pesemättömin käsin syöminen ei saastuta ihmistä.

Matt. 12:36-37: "Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili. Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi."

Kristittyjen keskuudessa on myös ilmiselvä väärinkäsitys koskien Pietarin näkyä taivaasta laskeutuvasta purjekankaasta, jossa oli saastaisia eläimiä. Näky oli vaikeatajuinen, joten Pietari totesi, ettei hän ymmärrä sitä (Apt. 10:17). Raamattu antaa näkyyn kuitenkin selvän selityksen. Näky ei opeta, että uskovat saavat syödä mitä tahansa eläimiä. Näky ei tarkoittanut ruokaa vaan pakanoista kristityiksi kääntyneitä ihmisiä. Juutalaisilla oli tapana kutsua pakanoita sioiksi ja koiriksi, koska he elivät saastaisesti mm. syömällä sianlihaa ja rottia, minkä vuoksi juutalaiset eivät olleet läheisesti heidän kanssa tekemisissä (Apt. 10:28, vert. Matt. 7:6). Jumalalla oli suunnitelma lähettää Pietari pakanoiden luokse julistamaan evankeliumia. Lopulta Pietari ymmärsi näyn opetuksen, ettei kukaan juutalainen saa pitää sellaista pakanauskovaa saastaisena, jonka Jumala on puhdistanut synneistään ja Sanallaan pyhittänyt, mikä tietenkin edellyttää parannuksen tekemistä laittomuudesta (ruokasäädöksiä ja lakia käsitellään yksityiskohtaisesti artikkelissa).

Apt. 10:15, 28 (1933/38): "Ja taas ääni sanoi hänelle toistamiseen: "Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpyhäksi"...    ..Ja hän sanoi heille: "Te tiedätte, että on luvatonta juutalaisen miehen seurustella vierasheimoisen kanssa tai mennä hänen tykönsä; mutta minulle Jumala on osoittanut, etten saa sanoa ketään ihmistä epäpyhäksi enkä saastaiseksi."

Apt. 10:34-35: "Pietari rupesi puhumaan. Hän sanoi: "Nyt minä todella käsitän, ettei Jumala erottele ihmisiä. Hän hyväksyy jokaisen, joka pelkää häntä ja noudattaa hänen tahtoaan, kuului tämä mihin kansaan tahansa.

Ef. 5:5: "Tehän tiedätte hyvin, ettei kenelläkään siveettömällä eikä saastaisella ole osaa Kristuksen ja Jumalan valtakunnasta..."

Room. 2:27: "Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia."

Pietarin näyn ymmärtämisessä auttaa, kun tutkii Hesekielin saamaa profetiaa, jossa on sama rakenne: -syö; en ole koskaan syönyt mitään saastaista; ei tarvinnutkaan syödä; kyse oli pakanoiden saastaisuuteen liittyvästä vertauksesta. Uuden testamentin kirjoitukset perustuvat Vanhan testamentin kirjoituksiin, joten Uutta testamenttia ei voi ymmärtää ilman Vanhan testamentin kirjoituksia. Jumala ei ole jakanut Raamattua kahteen osaan, vaan kaikki kirjoitukset ovat yhtä ja samaa Raamattua, edelleen pyhiä kirjoituksia ja voimassa (Matt. 5:17-18, Joh. 10:34-35, 2. Tim. 3:16).

Apt. 10:13-14: "Samassa hän kuuli äänen: "Nouse, Pietari! Teurasta ja syö!" Mutta hän vastasi: "Ei, ei, Herra! En ole koskaan syönyt mitään epäpuhdasta tai kiellettyä."

Hes. 4:12-15: "Syö leipäsi ohuina kakkuina, jotka paistat heidän nähtensä ihmislannalla." Ja Herra sanoi: "Näin joutuvat israelilaiset leipänsä syömään, saastaisen leipänsä vieraissa maissa, joihin minä heidät karkotan." Minä sanoin: "Voi, Herra! Koskaan en ole koskenut mihinkään saastaiseen. Lapsuudestani tähän päivään saakka en ole syönyt itsestään kuollutta tai petojen raatelemaa eläintä enkä pannut suuhuni saastaista lihaa." Silloin Herra sanoi: "Saat käyttää karjanlantaa ihmislannan asemesta, paista leipäsi sillä." 

Kuten edellä on todettu, niin Herra pitää todella paljon uhrilahjoista, jos ne on annettu Herran säädöksiä noudattaen (Jes. 56:7, Hes. 20:41, Mal. 3:4). Jos kristitty syö epäjumalille uhrattua lihaa, se loukkaa Herraa, kuin vaimo alkaisi viettelemään vieraita miehiä. Tämän takia pakanoista kääntyneille kristityille huomautettiin, että heidän tulee heti lopettaa epäjumalille uhratun lihan syöminen ja haureus (Apt. 15:20-21, apostolien kokouksesta lisää artikkelissa). Epäjumalille uhratun lihan syöminen on myös hengellistä haureutta ja uskottomuutta, kuten on myös huorinteko avioliitossa. Herra ei ota ketään kristittyä Valtakuntaansa, joka ei tee parannusta saastaisuudesta, mihin kuuluu myös epäjumalille uhratun lihan syöminen (2. Kor. 6:17-18, Ef. 5:5, Ilm. 21:8). Suomessa myydään kebab-pitserioissa yhä enemmän epäjumalille uhrattua halal-lihaa. Jos kristitty saa tietää, että ravintolassa myydään halal-lihaa tai ruuan olevan muuten uhrattu epäjumalille, niin sellaista ruokaa ei saa syödä (1. Kor. 10:28). Kuten Paavali opetti korinttolaisille pakanauskoville, älkää koskeko mihinkään saastaiseen, mikä tarkoittaa mm. sianlihaa, äyriäisiä ja kaikkea epäjumalapalveluksen saastuttamaa ruokaa.

Apt. 15:20-21: "Meidän on kuitenkin lähetettävä heille kirje ja kehotettava heitä karttamaan sellaista, minkä epäjumalanpalvelus on saastuttanut, sekä haureutta, verta ja lihaa, josta verta ei ole laskettu. Onhan Mooseksen laki jo ikimuistoisista ajoista tullut tunnetuksi joka kaupungissa, kun sitä luetaan synagogissa jokaisena sapattina."

2. Kor. 6:17-7:1: "Siksi Herra sanoo: -- Lähtekää pois heidän joukostaan ja erotkaa heistä älkääkä koskeko mihinkään saastaiseen, niin otan teidät vastaan ja olen oleva teidän Isänne, ja te olette minun poikiani ja tyttäriäni. Näin sanoo Herra, Kaikkivaltias. Rakkaat ystävät! Kun kerran olemme saaneet tällaiset lupaukset, meidän tulee puhdistautua kaikesta ruumiin ja hengen saastaisuudesta ja Jumalaa peläten pyhittää elämämme kokonaan hänelle."

Ilm. 2:20-23 (1933/38): "Mutta se minulla on sinua vastaan, että sinä suvaitset tuota naista, Iisebeliä, joka sanoo itseään profeetaksi ja opettaa ja eksyttää minun palvelijoitani harjoittamaan haureutta ja syömään epäjumalille uhrattua. Ja minä olen antanut hänelle aikaa parannuksen tekoon, mutta hän ei tahdo parannusta tehdä eikä luopua haureudestaan. Katso, minä syöksen hänet tautivuoteeseen, ja ne, jotka hänen kanssaan tekevät huorin, minä syöksen suureen ahdistukseen, jos eivät tee parannusta ja luovu hänen teoistansa; ja hänen lapsensa minä tappamalla tapan, ja kaikki seurakunnat saavat tuntea, että minä olen se, joka tutkin munaskuut ja sydämet; ja minä annan teille kullekin tekojenne mukaan."

Est. 7:8-10: "Kun kuningas palasi sisäpihan puutarhasta pitosaliin, Haman oli juuri vaipunut sohvalle, jolla kuningatar Ester lepäsi. Silloin kuningas sanoi: "Yritätkö sinä tehdä väkivaltaa kuningattarelle minun läsnä ollessani?" Tuskin oli kuningas saanut tämän sanotuksi, kun palvelijat jo peittivät Hamanin kasvot. Harbona, yksi kuningasta palvelevista eunukeista, sanoi: "Onhan Hamanilla pihassaan valmiina viisikymmentä kyynärää korkea hirsipuu. Sen hän pystytti Mordokaita varten, joka kerran teki kuninkaalle suuren palveluksen." Kuningas sanoi: "Hirttäkää Haman siihen." Vasta kun Haman oli ripustettu hirsipuuhun, jonka hän oli pystyttänyt Mordokaita varten, lauhtui kuninkaan viha."

Messiaan Valtakunta on hedelmällinen paratiisi

Yleensä maa antaa satonsa kerran vuoressa, mutta lähellä päiväntasaajaa voidaan saada kaksi satoa vuodessa. Tuhatvuotisessa valtakunnassa hedelmäpuut antavat satonsa joka kuukausi, mikä on suuri lisä nykyiseen. Temppelistä laskevan elämänvirran varrella kasvavat hedelmäpuut tuottavat joka kuukausi uuden hedelmäsadon. Ilmasto ja maaperä ovat niin hedelmällisiä, että sato voidaan korjata 12 kertaa vuodessa. Tarjolla on koko ajan riittävästi ruokaa, minkä laatu vastaa parasta ja tuoreinta osaa sadosta. Ihmiset saavat syödä koko ajan ensi hedelmän laatuista ruokaa ja kasvit kukkivat ympäri vuoden. Onhan olemassa myös sellaisia kukkia, joita voi laittaa ruokien koristeeksi ja syödä kuten esim. laventeli, ruusun terälehdet, orvokit ja orkideat. Temppelistä laskeva joki täyttää Kuolleenmeren, jonka vesi tulee makeaksi ja siinä kasvaa paljon kaloja ihmisten ruuaksi. Tuoretta järvikalaa riittää, eikä tarvitse tyytyä valtameriltä kalastettuun purkitettuun kalaan. Miten hyvää onkaan tuore ahvenfile verrattuna tölkissä olevaan öljyiseen tonnikalamurskaan.

Hedelmällinen Messiaan Valtakunta
Hes. 47:1, 7-12: "Mies vei minut takaisin temppelin ovelle, ja minä näin, että perustuksen alta kumpusi vettä. Sitä virtasi purona temppelin itäpäädystä -- julkisivuhan oli itään -- ja tultuaan esiin lähellä rakennuksen eteläkulmaa puro jatkoi matkaansa alttarin eteläpuolitse itään päin...    ..Paluumatkalla minä näin, että virran rannalla kasvoi molemmilla puolin hyvin paljon puita. Mies sanoi minulle: "Nämä vedet virtaavat maan itäosiin ja juoksevat siellä alas Jordanin laaksoon ja edelleen Itäiseenmereen, jonka suolaisen veden ne muuttavat makeaksi. Ja missä ikinä nämä vedet virtaavat, siellä kaikki eläimet menestyvät ja lisääntyvät. Myös kaloja on suuret määrät, sillä kaikkialla, minne tulee, tämä virta muuttaa veden makeaksi. Minne vain se tulee, siellä kaikki virkoaa elämään. Meren rannalla seisoo kalastajia vieri vieressä, En-Gedistä En-Eglaimiin on verkkoja kuivumassa, ja erilaisia kaloja on viljalti, yhtä monia lajeja kuin Suuressameressä. Mutta rantojen soissa ja lammikoissa vesi ei makeudu -- ne jäävät entiselleen, jotta saataisiin suolaa. "Pitkin virran molempia rantoja kasvaa kaikenlaisia hedelmäpuita. Niistä eivät lehdet lakastu eivätkä hedelmät lopu: joka kuukausi ne antavat uuden sadon, sillä niitä ruokkii virta, joka saa alkunsa pyhästä paikasta. Niiden hedelmiä käytetään ruoaksi ja niiden lehtiä lääkkeeksi." 

Taivaassa on elämän puu, joka antaa uuden sadon 12 kertaa vuodessa. Jumalan Valtakunnassa ihmiset saavat syödä elämän puun hedelmää kerran kuukaudessa ja myös sen lehtiä, mikä antaa heille ikuisen nuoruuden ja terveyden. Tämän ennakkokuvana Yeshua paransi 12 vuotta verenvuodosta kärsineen naisen ja herätti 12 vuotiaan tytön kuolleista saman päivän aikana (Mark. 5:22-42). Paavali kastoi 12 miestä Herran Yeshua HaMashiachin nimeen, minkä jälkeen he saivat Pyhän Hengen (Apt. 19:4-7, lisää artikkelissa). Ninivessä asui yli 120.000 ihmistä, jotka tekivät parannuksen, minkä takia Jumala armahti ja pelasti heidät (Joona 4:11, Matt. 12:41). Uudenkuunjuhla on varjokuva elämän puusta ja iankaikkisesta elämästä Paratiisissa.

Ilm. 22:1-2: "Enkeli näytti minulle elämän veden virran, joka kristallinkirkkaana kumpuaa Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta. Kaupungin valtakadulla, virran haarojen keskellä kasvoi elämän puu. Puu antaa vuodessa kahdettoista hedelmät, uuden sadon kerran kuukaudessa, ja sen lehdistä kansat saavat terveyden."

Ilm. 7:17: "Karitsa, joka on valtaistuimen edessä, kaitsee heitä ja vie heidät elämän veden lähteille, ja Jumala pyyhkii heidän silmistään kaikki kyyneleet."

Ilm. 2:7: "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on Jumalan puutarhassa."

Eräät raamatunopettajat eivät ole mitenkään pystyneet ymmärtämään, miksi Hesekielin kirjassa on eri laki temppelipalveluksesta ja Herran juhlista (Hes. 40-48) kuin Mooseksen kolmannessa kirjassa. Herran suuret juhlat ajoittuvat sadonkorjuun aikoihin. Jos ihmiskunnan elinympäristö muuttuu paratiisinomaiseksi, joka suorastaan pursuaa yltäkyllin herkullista ruokaa ja vuotuisten satojen määrä kasvaa tuntuvasti, se on peruste säätää erilaiset säädökset sitä aikaa varten. Silloin susista, panttereista, käärmeistä ja muista petoeläimistä tulee lempeitä kasvissyöjiä, joista ei ole vaaraa pienille lapsillekaan, eikä kukaan käy sotaa toisia vastaan.

Pieni lapsi paimentaa susia, lampaita ja leijonia
Jes. 65:17-20, 25: "Katso, minä luon uuden taivaan ja uuden maan. Menneitä ei enää muistella, ne eivät nouse mieleen. Ei, vaan te saatte iloita ja riemuita aina ja ikuisesti siitä, mitä minä luon. Katso, ilon kaupungiksi minä luon Jerusalemin, teen riemuitsevaksi sen kansan. Ja minä riemuitsen Jerusalemista, iloitsen kansastani. Ei siellä enää kuulu itkun ääntä, ei valitusta, eivät vastasyntyneet siellä enää kuole, ei yksikään, ei kuole vanhus, ennen kuin on elänyt päivänsä täyteen...   ..Susi ja karitsa käyvät yhdessä laitumella, leijona syö heinää kuin härkä, ja käärmeen ruokana on maan tomu. Kukaan ei tee pahaa, kukaan ei vahingoita ketään minun pyhällä vuorellani, sanoo Herra."

Jes. 11:6-9: "Silloin susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen, vasikka ja leijonanpentu syövät yhdessä ja pikkupoika on niiden paimenena. Lehmä ja emokarhu käyvät yhdessä laitumella, yhdessä laskeutuvat levolle niiden vasikat ja pennut, ja leijona syö heinää kuin härkä. Ja imeväinen leikkii kyyn kolon äärellä, vastikään vieroitettu lapsi kurottaa kättään kohti myrkkykäärmeen luolaa. Kukaan ei tee pahaa, ei tuota turmiota minun pyhällä vuorellani, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta niin kuin meri on vettä tulvillaan."

Hes. 34:25-28: "Minä teen heidän kanssaan liiton ja takaan heille rauhan. Minä hävitän pedot koko maasta, niin että he ovat turvassa aavikollakin ja voivat nukkua vaikka metsässä. Minä annan heille siunaukseni ja siunaan maan, joka ympäröi pyhää vuortani. Minä annan sateet ajallaan, ja ne ovat siunauksen sateet. Puut kantavat hedelmää ja maa antaa runsaan sadon, ja he elävät maassaan vaaroilta turvassa. Kun minä murskaan heidän ikeensä ja pelastan heidät orjuudesta, sortajien käsistä, he tietävät, että minä olen Herra. Enää he eivät joudu toisten kansojen armoille eivätkä petojen hampaisiin, vaan he elävät rauhassa eikä kukaan ahdista heitä." 

Laissa on kahdet eri säädökset ylipappeudesta, temppelipalveluksesta ja temppelin pohjapiirroksesta, joita noudatetaan olosuhteiden muukaan. Suomen lainsäädännöissä on myös sama periaate: Olosuhteet määräävät, mitä kohtaa laista sovelletaan. Kun Messias palaa takaisin, silloin noudatetaan niitä lain säädöksiä, mitkä koskevat Messiaan ylipappeutta, temppeliä ja rauhanvaltakuntaa. Tämä ei tarkoita sitä, että Mooseksen lakia olisi kumottu tai muutettu. Aaronin suvun ylipappeus, telttamaja, Salomon ja Serubabbelin temppelit olivat tarkoitettu niitä aikoja varten, milloin Messias profetiat eivät olleet vielä täyttyneet kokonaan. Tästä teemasta kertoo lisää Heprealaiskirjeen luvut 7-10 ja artikkeli: 'Hesekielin temppeli on uuden liiton temppeli'.  

Luku 12 kertoo Herran Valtakunnasta

Vuodessa on 12 kuukautta ja uudenkuunjuhlaa, jos Raamatun mukaisessa kalenterissa ei ole karkauskuukautta. Luku 12 ja sen kerrannaiset esiintyvät keskeisesti Jumalan luomisjärjestyksessä ja Raamatussa. Yeshua HaMashiachilla (Jeesuksella Kristuksella) oli 12 opetuslasta ja Uuden Jerusalemin portteja on 12. Israelilla on 12 sukukuntaa ja Jaakobin sedällä Ismaelilla oli myös 12 poikaa, joista polveutui ympärileikkauksen perinnettä jatkavat pakanakansat arabimaissa (1. Moos 17:20). Yeshua HaMashiach tullessa takaisin saa esikoislahjana ja ensi hedelmänä 144000 esikoispoikaa 12000 jokaisesta Israelin sukukunnasta (Ilm. 14:1-5).  
 
Luku 12 esiintyy usein Raamatussa

4. Moos. 8:84: "Nämä olivat ne lahjat, jotka Israelin päämiehet toivat alttarin vihkimistä varten silloin, kun se voideltiin: kaksitoista hopeakulhoa, kaksitoista hopeista vihmontamaljaa, kaksitoista kultaista kuppia."

Joos. 4:8: "Israelilaiset noudattivat Joosuan käskyä. He ottivat Jordanin keskeltä kaksitoista kiveä, joista Herra oli puhunut Joosualle. Kiviä oli yksi kutakin Israelin heimoa kohti. He veivät kivet yöpymispaikkaansa ja asettivat ne sinne."

1. Moos 17:20: "Ja minä toteutan myös sen, mitä pyysit Ismaelin puolesta. Minä siunaan häntä, teen hänet hedelmälliseksi ja annan hänelle suuren joukon jälkeläisiä. Hänestä tulee kahdentoista ruhtinaan isä, ja minä teen hänestä suuren kansan."

Kuningas Daavid määräsi 24000 leeviläistä hoitamaan temppelipalvelua jaettuna 24 osastoon, jotka vuorollaan palvelivat temppelissä (1. Aik. 23:4, 1. Aik. 24). Jumalan valtaistuinsalissa on 24 vanhimman valtaistuimet, mikä on kaksi kertaa 12 (Ilm. 4:4). Yeshua ilmoitti, että 12 opetuslasta saavat tuhatvuotisessa valtakunnassa syödä Hänen pöydässä ja johtaa kukin yhtä Israelin sukukuntaa. 12 apostolia kuuluvat siis 24 vanhimman joukkoon.

Ilm. 4:4: "Tämän valtaistuimen ympärillä oli kaksikymmentäneljä valtaistuinta, ja niillä istui kaksikymmentäneljä vanhinta, joilla oli yllään valkeat vaatteet ja päässään kultaseppele."

Luuk. 12:30: "Te saatte minun valtakunnassani syödä ja juoda minun pöydässäni, ja te istutte valtaistuimilla ja hallitsette Israelin kahtatoista heimoa."

Matt. 19:28: "Jeesus sanoi heille: "Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa."

Keitä ovat sitten ne toiset 12 vanhinta Yeshuan opetuslasten lisäksi? Ilmestyskirjasta saamme tietää, että neljä kuusisiipistä ja 24 vanhinta ovat tuhatvuotisessa rauhanvaltakunnassa kuninkaita ja pappeja (Ilm. 5:8-10 [2017 ja King James Version], Ilm. 14:3-4). On ilmeistä, että he ovat muita israelilaisia merkkihenkilöitä, joille Yeshua antaa kullekin hallintoalueen pakanakansoista, ja yhden heistä tulisi olla Yeshuan alainen tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan ruhtinas (Hes. 46:16-18; ruhtinaasta lisää artikkelissa). Jaakobin poika Joosef oli aikanaan Egyptin pääministeri ja Daniel oli Babylonian sekä Persian pääministeri (huom. Dan. 12:9, 13; Hagg. 2:21-23). Kuninkaallisia pappeja ei tule kenestä tahansa vaan kuninkaallinen pappissuku on Israel, josta tulee johtajat hallitsemaan pakanakansoja.

Ilm. 5:8-10 (2017): "Kun hän oli ottanut kirjan, neljä olentoa ja kaksikymmentä neljä vanhinta lankesivat Karitsan eteen. Heillä oli kullakin sitra, ja heillä oli kultamaljat täynnä suitsutuksia, jotka ovat pyhien rukoukset. He veisasivat uutta virttä, sanoen: "Sinä olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinut on teurastettu ja olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmiset kaikista sukukunnista, kielistä, [Israelin] kansasta ja pakanoista ja tehnyt meidät Jumalallemme kuninkaiksi ja papeiksi, ja tulemme hallitsemaan maan päällä." 

Ilm. 5:10 (King James Version): "And hast made us unto our God kings and priests: and we shall reign on the earth."

Ilm. 14:3-4 (1933/38): "Ja he veisasivat uutta virttä valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä; eikä kukaan voinut oppia sitä virttä, paitsi ne sata neljäkymmentä neljä tuhatta, jotka ovat ostetut maasta. Nämä ovat ne, jotka eivät ole saastuttaneet itseään naisten kanssa; sillä he ovat niinkuin neitsyet. Nämä ovat ne, jotka seuraavat Karitsaa, mihin ikinä hän menee. Nämä ovat ostetut ihmisistä esikoiseksi Jumalalle ja Karitsalle,"

Ilm. 2:26-28 (2017): "Sille, joka voittaa ja ottaa loppuun asti vaarin teoistani, annan vallan hallita pakanoita, ja hän on kaitseva heitä rautaisella valtikalla, kuin saviastiat heidät särjetään – kuten minäkin sain siihen Isältäni vallan – ja annan hänelle aamutähden.

2. Moos. 19:5-6 (1933/38): "Jos te nyt kuulette minun ääntäni ja pidätte minun liittoni, niin te olette minun omaisuuteni ennen kaikkia muita kansoja; sillä koko maa on minun. Ja te olette minulle pappisvaltakunta ja pyhä kansa.' Sano nämä sanat israelilaisille."

1. Piet. 2:9: "Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa." 

Vanhan ja uuden liiton järjestyksessä on se ero, että vanhan liiton aikana kuninkuus ja ylipappeus oli jaettu kahdelle eri henkilölle ja sukukunnalle, kun uudessa liitossa ne yhdistyvät yhdelle henkilölle. Lain mukaan kuninkuus ja ylipappeus siirtyvät Messiaalle Hänen saavuttuaan johtamaan tuhatvuotista rauhanvaltakuntaansa (Sak. 6:11-14, Ps. 110, Hepr. 7-10). Saman mallin mukaan Messiaan Yeshuan alaisena oleva ruhtinas on sekä maallinen esimies muille kansoille että vastuussa myös Messiaan temppelin toiminnasta (Hes. 45:16-17). Vain ruhtinas saa syödä uhriateriansa itäisessä porttirakennuksessa (Hes. 44:1-3). Kuninkaallinen pappeus toistuu myös 24 vanhimman kohdalla, jotka ovat sekä kuninkaita (maaherroja) että johtavassa asemassa olevia pappeja (Ilm. 5:8-10 [2017]). Tuhatvuotinen rauhanvaltakunta on monarkia tai tarkemmin sanottuna teogratia (pappisvaltakunta), mitä johtaa kuninkaallinen papisto, jotka ovat kaikki ympärileikattuja messiaanisia miehiä (2. Moos. 19:5-6; Hes. 44:9; Ilm. 7:4-8, 14:1-5). Miksi Paavali ympärileikkasi pakanasta kristityksi kääntyneen Timoteuksen (Apt. 16:1-3), siitä kertoo lisää artikkeli: 'Alttarilla palaa tuhkaksi polttava tuli'.

Sak. 6:11-13 (1933/38): "ja ota vastaan hopea ja kulta, tee kruunu ja pane se ylimmäisen papin Joosuan, Joosadakin pojan, päähän ja sano hänelle näin: "Näin sanoo Herra Sebaot: Katso, mies nimeltä Vesa! Omalta pohjaltansa hän on kasvava, ja hän on rakentava Herran temppelin. Herran temppelin hän on rakentava, ja valtasuuruutta hän on kantava, ja hän on istuva ja hallitseva valtaistuimellansa; hän on oleva pappi valtaistuimellansa, ja rauhan neuvo on vallitseva niitten molempien välillä."(Joosua on alkukielellä Jehoshua = Yeshua; nimi Joosadak merkitsee suomeksi vanhurskas Jumala)

Ps. 110:2, 4: "Herra, Siionin valtias, ojentaa sinulle hallitsijan sauvan. Ulottukoon sinun mahtisi myös vihollistesi yli!..   ..Näin on Herra vannonut, eikä hän valaansa peruuta: "Sinä olet pappi ikuisesti, sinun pappeutesi on Melkisedekin pappeutta."

Hepr. 7:1, 3: "Tämä Melkisedek oli Salemin kuningas ja Korkeimman Jumalan pappi...   ..Hänet on kuvattu Jumalan Pojan kaltaiseksi, ja hän pysyy pappina ainaisesti."

Jumala on järjestyksen Jumala (1. Kor. 14:33), joka organisoi usein hallintoaan jakamalla toiminnot 12 osaan, kuten on kalenterivuosi jaettu myös 12 kuukauteen. Lukujen 7 ja 12 runsas esiintyminen Raamatussa kertoo Jumalasta, joka toimii järjestelmällisesti ja loogisesti. Vaikka Hän on hyvin luova, Hän myös täsmällinen. Hänen päätöksensä eivät ole sattumanvaraisia ja mielijohteesta syntyneitä, vaan Hän tekee hyvin harkittuja päätöksiä johdonmukaisilla periaatteilla.

1. Kor. 14:33: "..Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala..."

Jer. 31:36: "..Yhtä varmasti kuin minä pidän voimassa tämän järjestyksen, yhtä varmasti pidän huolen siitä, että Israelin jälkeläiset ovat aina minun kansani."

4. Moos. 33:9: "..Elimissä oli kaksitoista lähdettä ja seitsemänkymmentä palmua, ja he leiriytyivät sinne."

Miksi luku 12 esiintyy niin usein Raamatussa? Siihen ei ole suoraa vastausta, mutta eräitä johtopäätöksiä voi tehdä. Jumala on ilmoittanut luoneensa maailman kuudessa päivässä ja ihmisenkin Hän loi kuudentena päivänä. Kuusi on työn tekemisen luku. Orjien palvelu on kuusi vuotta kestävä määräaikainen palvelu ja seitsemäntenä vuotena orjat saivat lähteä pois isännän antamien runsaiden läksiäislahjojen kera (2. Moos. 21:2, 5. Moos. 15:12-14). Laissa säädelty orjuus on muiden maiden orjuuteen verrattuna paljon inhimillisempi ja vastaa lähinnä Suomessakin ollutta torpparijärjestelmää ja rengin asemaa. On johdonmukaista ajatella, että luvun kuusi kerrannaiset 12 ja 24 liittyisivät myös työn tekemiseen ja uuden luomiseen. Israelin sukukuntien johtajat toivat Herralle uhrilahjaksi ja papiston työvälineiksi kuudet vaunut ja 12 härkää niitä vetämään. Temppelin pesuallasta kannatteli 12 häränpatsasta, joka on sama määrä, mitä vuoden aikana uhrataan uudenkuunjuhlissa virheettömiä härkiä (sonneja, Hes. 46:6). Hepreankielinen sana 'eleph' voi tarkoittaa joko härkää tai lukua tuhat. 12 härkää luettuna 12000 on sama luku, mitä Jumalan Karitsa saa uskollisia palvelijoita esikoislahjaksi kustakin Israelin 12 sukukunnasta (Ilm. 7:3-8, 14:1-5).

Hes. 46:6: "Uudenkuun päivänä tulee ruhtinaan uhrata virheetön sonni, kuusi virheetöntä karitsaa ja virheetön pässi."

1. Kun. 7:25: "Allas oli kahdentoista härkäpatsaan varassa. Kolme härkää katsoi pohjoiseen, kolme länteen, kolme etelään ja kolme itään päin. Niiden takaruumiit olivat vastakkain, ja allas oli niiden päällä."

4. Moos. 7:1-3: "Kun telttamaja oli saatu pystytetyksi, Mooses pirskotti öljyä sen ja alttarin päälle pyhittäen ne ja kaikki niihin kuuluvat varusteet. Kun hän oli voidellut ja pyhittänyt ne, saapuivat paikalle Israelin päälliköt, sukukuntien johtajat, jotka olivat heimojen päämiehiä ja johtivat katsastettuja joukkoja. He toivat uhrilahjanaan Herralle kuudet katetut vaunut ja kaksitoista härkää, yhdet vaunut aina kahta päämiestä kohti ja yhden härän kultakin päämieheltä. He toivat lahjansa telttamajan eteen."

1. Kun. 10:18-20: "Kuningas teetti myös suuren norsunluisen valtaistuimen, joka päällystettiin parhaalla kullalla. Valtaistuimessa oli kuusi porrasta, ja sen selustassa oli häränpää. Istuimessa oli molemmin puolin käsinojat, ja kummankin käsinojan vieressä seisoi leijona. Myös jokaisen portaan kummallakin puolella oli leijona, kaksitoista kaikkiaan. Sen kaltaista ei ollut missään valtakunnassa tehty."

Seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi ja Jumalan Henkien lukumäärä on myös seitsemän (Jes. 11:1-2; Sak. 3:8-9; Ilm. 4:5, 5:6). Joka seitsemäs päivä on työntekijälle ja myös työeläimelle lepopäivä, kuten on myös joka kuukauden ensimmäinen päivä uudenkuunjuhla siis 12 kertaa vuodessa. Sen lisäksi Mooseksen laki mainitsee seitsemän muuta suurta sapattia, Herran juhlaa (raamatulliset kalenteripäivät). Miksi luku seitsemän esiintyy niin usein Raamatussa, siitä kertoo lisää artikkeli: 'Luku seitsemän kertoo Jumalasta'. 

Ilm. 4:5: "Valtaistuimesta lähti salamoita ja kuin ukkosen jyly. Sen edessä oli seitsemän soihtua, Jumalan seitsemän henkeä,"

Aurinko, kuu ja 12 tähteä 

Ilmestyskirjan luvussa 12 kerrotaan auringosta, kuusta ja 12 tähdestä. Samankaltaisen ennusunen näki myös Jaakobin poika Joosef, mikä antaa avaimen ymmärtää Ilmestyskirjan profetian (1. Moos. 37:3-11). Miten profetiat liittyvät Jumalan Pojan syntymäpäivään, siitä kertoo lisää artikkeli: 'Kenen juhla joulu on?'. 

Ilm. 12:1-2: "Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana."

1. Moos. 37:9-11: "Joosef näki vielä toisen unen ja kertoi senkin veljilleen: "Taas minä näin unta, ja siinä aurinko, kuu ja yksitoista tähteä kumartuivat minun eteeni." Kun hän oli kertonut tämän isälleen ja veljilleen, isä nuhteli häntä: "Mitä tuollaiset unet ovat olevinaan? Pitäisikö minun ja äitisi ja veljiesi muka tulla kumartamaan sinua?" Veljet olivat kateellisia Joosefille, ja hänen isäänsä nämä tapaukset jäivät askarruttamaan." 

Ps. 19:2: "Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan."

Mikael opettaa auringosta, kuusta ja 12 tähdestä käyden samalla läpi 1. Mooseksen kirjan luvut 37 ja 38. Videon käsikirjoitus on luettavissa myös PDF-dokumenttina.




Jumalan Poika on Jumalasta kasvanut totinen Verso, joka kantaa hyvää hedelmää

Raamattu kuvaa Jumalan Pojan olevan Jumalasta kasvava oksa, juuriverso ja Jumalan oikea käsi, siis osa samaa puuta. Ei ole olemassa kahta puuta eikä kahta juurta, vaan on olemassa yksi puu, yksi Jumala, joka on Isä, Poika ja Pyhä Henki. Isä johtaa luomakuntaansa oikean kätensä Poikansa kautta, jolle Isä on antanut perinnöksi koko luomakuntansa (Ps. 27-8, Dan. 7:13-14). mistä kertoo lisää artikkeli: 'Johannes Kastaja todisti: Jumalan Poika on Jehovah'. 

Jes. 53:1-2 (1933/38, Jeesuksen ensimmäinen tulemus): "Kuka uskoo meidän saarnamme, kenelle Herran käsivarsi ilmoitetaan? Hän kasvoi Herran edessä niinkuin vesa, niinkuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet."

Joh. 12:38: "Näin kävi toteen profeetta Jesajan sana: -- Herra, kuka uskoi meidän sanomamme? Kenelle ilmaistiin Herran käsivarren voima?"

Ps. 80:18 (1933/38): "Kätesi suojelkoon sinun oikean kätesi miestä, ihmislasta, jonka kasvatit suureksi itseäsi varten."   

Juuriverso on samaa puuta

Jes. 62:8-11: "Oikean kätensä, vahvan käsivartensa kautta Herra on vannonut: -- Sinun viljaasi minä en enää anna vihollistesi ruoaksi, eivätkä muukalaiset enää juo sinun viiniäsi, josta sinä olet vaivan nähnyt, vaan ne, jotka viljan korjaavat, sen myös syövät ylistäen Herraa, ja ne, jotka kokoavat rypäleet, ne myös juovat viinin minun pyhäkköni esipihoissa. Lähtekää, menkää ulos porteista, valmistakaa tie kansalle, valmistakaa, tasoittakaa valtatie, raivatkaa pois kivet, kohottakaa lippu merkiksi kansoille! Maailman ääriin saakka Herra on kuuluttanut: -- Sanokaa tytär Siionille: Katso, sinun pelastajasi saapuu, hän kuljettaa mukanaan työnsä palkkaa, johdattaa niitä, jotka on omikseen hankkinut."

Ps. 2:7-8: "Nyt kerron, mitä Herra on säätänyt. Hän sanoi minulle: "Sinä olet minun poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. Pyydä minulta, niin saat kansat perinnöksesi, ja maan ääriin ulottuu sinun valtasi."

Jes. 4:2-4 (Jeesuksen toinen tulemus): "Sinä päivänä Herra antaa versonsa nousta maasta kauniina ja ylväänä. Rehevänä ja kukoistavana nousee maan hedelmä henkiin jääneille israelilaisille. Ja Siionin jäljelle jääneitä ja Jerusalemissa jäljellä olevia kutsutaan pyhiksi -- kaikkia, jotka on kirjoitettu elävien kirjaan Jerusalemissa."

Sak. 14:9: "Sinä päivänä Herra on oleva koko maanpiirin kuningas. Hän on oleva yksi ja ainoa Jumala ja hänen nimensä ainoa, jota avuksi huudetaan."

Joh. 10:30 (2017): "Minä ja Isä olemme yksi."

Jumalan seitsemän Henkeä on mainittu nimeltä Jesajan kirjan luvussa 11, missä niiden sanotaan olevan myös Jumalan Pojan Henki (Jes. 11:1-2; Sak. 3:8-9; Ilm. 4:5, 5:6). Jesaja kertoo, että Iisain kannosta nousee juuriverso. Iisai oli Daavidin isä, joten kyseessä on Daavidin suvusta syntynyt Jumalan Poika Yeshua HaMashiach. Jesaja sanoo, että Hän tuottaa hyvää hedelmää. Yeshuan johtamassa tuhatvuotisessa valtakunnassa luonto on erityisen hedelmällinen ja tuottaa runsaan sekä laadukkaan sadon, mikä on kuva siitä, että Yeshua tuottaa myös omalla elämällä paljon hyvää hedelmää.

Jes. 11:1-5, 10: "Iisain kannosta nousee verso, vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää. Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden ja ymmärryksen henki, taidon ja voiman henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon henki: hänen ilonsa on totella Herraa. Hän ei tuomitse silmämitalla eikä jaa oikeutta korvakuulolta vaan antaa heikoille oikean tuomion ja ajaa vakaasti maan köyhien asiaa. Hän lyö väkivaltaista sanansa sauvalla ja surmaa huultensa henkäyksellä väärintekijän. Vanhurskaus on hänellä varustuksena ja uskollisuus vyönä hänen uumillaan...   ..Sinä päivänä Iisain juurivesa kohoaa merkkiviirinä kansoille. Hänen luokseen pyrkivät kaikki kansat, hänen asuinsijaansa ympäröi kunnian hohde."

Viinipuita viinitilalla Espanjassa

Raamatussa keskeiset vertaukset liittyvät maanviljelyyn ja viinitarhan hoitoon. Jumalan Poika on viinipuu, jonka oksat ovat seurakunta. Viinipuu on kuin Jumalan Pojan ruumis, jonka jäseniä Paavali vertasi myös seurakunnan jäseniin ja heidän erinäisiin tehtäviin osana yhtä ruumista (1. Kor. 12:12-31).

1. Kor. 12:12: "Kristus on niin kuin ihmisruumis, joka on yksi kokonaisuus mutta jossa on monta jäsentä; vaikka jäseniä on monta, ne kaikki yhdessä muodostavat yhden ruumiin."

Jumalan Poika on totinen viinipuu. Mitä tarkoittaa sanat totinen ja tosi? Se tarkoittaa totuudessa pysyvä, uskollinen. Jumalan yksi nimistä on Aamen, mikä merkitsee totuus, varma, luotettava. Eräissä käännöksissä on 'totinen Jumala' muodossa 'uskollinen Jumala'.

Jes. 65:16 (1933/38): "Joka maassa itsensä siunaa, siunaa itsensä totisen Jumalan nimeen, ja joka maassa vannoo, vannoo totisen Jumalan nimeen..." (Totinen Jumala = Aamen Elohim)

1. Joh. 5:20 (1933/38): "Mutta me tiedämme, että Jumalan Poika on tullut ja antanut meille ymmärryksen, tunteaksemme sen Totisen; ja me olemme siinä Totisessa, hänen Pojassansa, Jeesuksessa Kristuksessa. Hän on totinen Jumala ja iankaikkinen elämä."

Ps. 106:48: "Ylistetty olkoon Herra, Israelin Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen! Koko kansa sanokoon: Aamen. Halleluja!"

Joh. 1:9, 14 (1933/38): "Totinen valkeus, joka valistaa jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan...   ..Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta."

Joh. 3:33-36 (1933/38): "Joka ottaa vastaan hänen todistuksensa, se sinetillä vahvistaa, että Jumala on totinen. Sillä hän, jonka Jumala on lähettänyt, puhuu Jumalan sanoja; sillä ei Jumala anna Henkeä mitalla. Isä rakastaa Poikaa ja on antanut kaikki hänen käteensä. Joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä; mutta joka ei ole kuuliainen Pojalle, se ei ole elämää näkevä, vaan Jumalan viha pysyy hänen päällänsä."

Joh. 15:1 (1933/38): "Minä olen totinen viinipuu, ja minun Isäni on viinitarhuri."

Ilm. 3:14: "Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita: "Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku:"

Ilm 3:7 (1933/38): "Ja Filadelfian seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo Pyhä, Totinen, jolla on Daavidin avain, hän, joka avaa, eikä kukaan sulje, ja joka sulkee, eikä kukaan avaa:"

2. Kor. 1:19, 20: "..Jeesus Kristus, Jumalan Poika, jota minä, Silvanus ja Timoteus olemme teille julistaneet...   ..Ovathan Jumalan lupaukset, niin monta kuin niitä on, saaneet hänessä vahvistuksen. Siksi mekin vastaamme hänen kauttaan: "Aamen", Jumalan kunniaksi."

Aamenta on käytetty myös kahdesti lausuttuna varmennussanana merkityksessä totisesti, varmasti. Aamenen lausuminen kahdesti korostaa, että joku asia on varmasti niin (1. Moos. 41:32)

Joh. 3:11 (1933/38): "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: me puhumme, mitä tiedämme, ja todistamme, mitä olemme nähneet..."

Neh. 8:6: "Ja Esra kiitti Herraa, suurta Jumalaa, ja kaikki kansa vastasi, kohottaen kätensä ylös: "Amen, amen"; ja he kumarsivat ja rukoilivat Herraa, heittäytyneinä kasvoilleen maahan."

1. Moos. 41:32: "Faraon unen toistuminen taas merkitsee sitä, että Jumala on asian varmasti päättänyt ja panee sen pian täytäntöön." 

Oseh Shalom - He Who Makes Peace

..On all of Israel
He will bring peace upon us
And everyone shall say 'Amen'...





Jumalan tahto on kirjoitettu Mooseksen lakiin, joka on totuus

Totuus on käsite, mikä ei ole kaikille kristityille selvä. Monet raamatunopettajat puhuvat paljon Jeesuksen rakastamisesta totuudessa ja totuudessa pysymisen tärkeydestä, mutta he eivät ymmärrä, mitä totuus tarkoittaa. Raamattu määrittelee tarkasti totuuden. Jumalan tahto ja totuus on kirjoitettu Mooseksen lakiin (Room. 2:18). Jumalan käskyissä on aina totuus. Tämän vuoksi totinen viinipuu ei tullut kumoamaan lakia vaan noudattamaan sitä, minkä vuoksi viinipuu tuotti hyvää hedelmää.

Ps. 119:142, 151: "Sinun oikeamielisyytesi on ikuinen, sinun lakisi on totuus...   ..Sinä, Herra, olet lähelläni. Sinun käskyissäsi on totuus."

Ps. 119:163 (1933/38): "Valhetta minä vihaan ja inhoan, mutta sinun lakiasi minä rakastan."

Jes. 45:23 (1933/38): "Minä olen vannonut itse kauttani, minun suustani on lähtenyt totuus, peruuttamaton sana: Minun edessäni pitää kaikkien polvien notkistuman, minulle jokaisen kielen valansa vannoman." (vert. Fil. 2:9-11)

Joh. 17:17: "Pyhitä heidät totuudellasi. Sinun sanasi on totuus."

Joh. 8:32, 34: "Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita...   ..Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja."

Joh. 12:50: "ja minä tiedän, että hänen käskynsä antaa ikuisen elämän. Kun puhun, puhun siis niin kuin Isä on minun käskenyt puhua."

Jos joku raamatunopettaja väittää, että Golgatan ristillä kumottiin laki, hän väittää totuuden muuttuneen valheeksi. Tällaista käärmeen valhetta ei pidä uskoa, sillä Jumalan Poika pysyi totuudessa ja eikä kumonnut lakia (lisää artikkelissa). Eräät raamatunopettajat tekevät saman valheen ovelammalla tavalla väittämällä, että Mooseksen laki on vaihdettu Kristuksen lakiin, mutta Paavali tarkoitti Kristuksen lailla Mooseksen lakia, jonka Messias profetiat ovat täyttyneet Yeshua HaMashiachissa (lisää artikkelissa). Laki ei ole muuttunut eikä vaihtunut, mutta lain Messias profetiat ovat täyttyneet Yeshua HaMashiachissa, mikä johtaa lain säädösten mukaan uuteen järjestykseen temppelissä. Heprealaiskirjeen luvut 7-10 eivät asettaneet mitään uutta lakia, vaan kirje opettaa, mitä laissa muutenkin lukee (lisää artikkelissa).

Apt. 25:8: "Paavali kiisti ne sanoen: "Mitään väärää en ole tehnyt, en juutalaisten lakia, en temppeliä enkä keisaria vastaan."

Apt. 24:14: "Mutta sen minä sinulle tunnustan, että kuljen sitä tietä, jota he sanovat lahkoksi, ja näin palvelen isieni Jumalaa: kaiken sen, mitä laissa ja profeettojen kirjoissa sanotaan, minä uskon,"

Apt. 28:23: "..Aamuvarhaisesta iltamyöhään Paavali todisti heille Jumalan valtakunnasta ja selitti sitä. Mooseksen lakiin ja profeettoihin vedoten hän yritti taivuttaa heidät uskomaan Jeesukseen."

Eräät raamatunopettajat väittävät, ettei Mooseksen sydämessä ollut Pyhää Henkeä eikä Mooseksen sisimmässä asunut Pyhä Henki, mikä on väärää opetusta. Raamattu ilmoittaa yksiselitteisesti, että Mooseksen sydämessä oli Pyhä Henki (Jes. 63:11 [1933/38]). Vanhan liiton aikana Pyhä Henki vaikutti vanhurskaiden ihmisten sydämessä uudestisyntymistä myöden samalla tavalla kuten uuden liiton aikana (vert. 1. Sam. 10:6, Apt. 19:5-6). Raamattu ilmoittaa, että Mooseksen, Daavidin ja Johannes Kastajan sisimmässä oli Pyhä Henki. Jumalan tahto on kirjoitettu Mooseksen lakiin (Room. 2:18). Pyhä Henki vaikuttaa ihmisen tahtomiseen ja tekemiseen, jotta Jumalan tahto tapahtuisi (Fil. 2:13).

1. Sam. 10:6 (2017): "Herran Henki tulee sinuun, ja sinäkin profetoit niin kuin hekin. Sinä muutut toiseksi mieheksi." (vert. Joh. 3:5, Apt. 19:5-6)

1. Sam. 6:13: "Samuel otti öljysarvensa ja voiteli Daavidin siinä veljesten keskellä, ja Herran Henki tuli Daavidiin ja pysyi hänessä siitä päivästä alkaen..."

Ps. 51:13 (1933/38, Daavidin psalmi): "Älä heitä minua pois kasvojesi edestä, äläkä ota minulta pois Pyhää Henkeäsi."

Jes. 63:11 (1933/38). "Silloin hänen kansansa muisti muinaisia päiviä, muisti Moosesta: Missä on hän, joka toi heidät ylös merestä, heidät ynnä hänen laumansa paimenen? Missä on hän, joka pani tämän sydämeen Pyhän Henkensä;"

Luuk. 1:13, 15: "..Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes...   ..Jo äitinsä kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä."

Room. 7:12, 14 (1933/38): "Niin, laki on kuitenkin pyhä ja käskysana pyhä, vanhurskas ja hyvä...   ..Sillä me tiedämme, että laki on hengellinen..."

Eräät raamatunopettajat väittävät, ettei vanhan liiton aikana Jumalan Henki ollut ihmisen sisällä, koska vanhan liiton laki oli kirjoitettu kiveen, ei sydämeen. Tämäkin on väärää opetusta. Daavid kirjoittamassa psalmissa lukee, että Mooseksen laki oli hänen sydämessään. Kuten Daavid kirjoittaa, vanhurskaan sydämessä on laki, mikä on totuus, joka ei ole mihinkään muuttunut uuden liiton aikana (Matt. 5:17-20, Room. 2:13).

Ps. 40:8-9: "Siksi minä sanoin: "Nyt olen tullut, Herra. Kirjaan on kirjoitettu, mitä minun pitää tehdä. Jumalani, minä täytän mielelläni tahtosi, sinun lakisi on minun sydämessäni."

Ps. 37:30-31: "Vanhurskaan suu puhuu viisautta, hänen kielensä kertoo, mikä on oikein. Hänellä on sydämessään Jumalan laki, eivätkä hänen askeleensa horju."

Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."

Eräät raamatunopettajat väittävät, ettei Jerusalemin kolmannen temppelin rakentaminen ole Jumalan tahto vaan ainoastaan Jumalan vastentahtoisesti sallima kapinallinen hanke. Tällaista valhetta ei pidä mennä uskomaan, koska Raamattu ilmoittaa toisin. Jumalan tahtoo asua ikuisesti Jerusalemin temppelissä, mihin on yksi 3,5 vuotta kestävä poikkeus (Dan. 8:10-14, 9:27). Jumalan sallimus on, että temppeli on lopun ajoilla 3,5 vuoden määräajan antikristuksen käytössä, jotta ne eksyisivät kadotukseen, jotka eivät ole uskoneet totuutta vaan valinneet vääryyden (2. Tess. 2:3-12), mutta muulloin temppeli on Herran valtaistuimen sija (lisää artikkelissa). Hesekiel, Jeremia, Sakarja, Jesaja ja Miika kuvaavat näissä jakeissa nimenomaan tulevaa Jerusalemin kolmatta temppeliä aikana, jolloin temppelissä ei ole antikristusta:

Matt. 5:18 (Jeesus sanoo): "Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut."

Ps. 132:13-14: "Herra on valinnut Siionin, sen hän on halunnut asunnokseen. "Tämä on iäti minun asuinpaikkani. Tänne minä jään, tämän minä halusin." 

Hes. 43:5-7 (1933/38): "..Ja katso: Herran kunnia täytti temppelin. Ja minä kuulin jonkun puhuttelevan minua temppelistä; mutta mies seisoi minun vieressäni. Se ääni sanoi minulle: "Ihmislapsi, tämä on minun valtaistuimeni sija ja minun jalkapohjaini sija, jossa minä tahdon asua israelilaisten keskellä iankaikkisesti. Ja Israelin heimo ei ole enää saastuttava minun pyhää nimeäni..."

Jer. 3:17: "Silloin Jerusalemia kutsutaan Herran valtaistuimeksi. Kaikki kansat kokoontuvat Jerusalemiin palvelemaan Herraa eivätkä kulje enää pahan ja paatuneen sydämensä mukaan."

Jes. 11:9-10: "Kukaan ei tee pahaa, ei tuota turmiota minun pyhällä vuorellani, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta niin kuin meri on vettä tulvillaan. Sinä päivänä Iisain juurivesa kohoaa merkkiviirinä kansoille. Hänen luokseen pyrkivät kaikki kansat, hänen asuinsijaansa ympäröi kunnian hohde."

Sak. 6:12-13, 15 (1933/38): "ja sano hänelle näin: "Näin sanoo Herra Sebaot: Katso, mies nimeltä Vesa! Omalta pohjaltansa hän on kasvava, ja hän on rakentava Herran temppelin. Herran temppelin hän on rakentava, ja valtasuuruutta hän on kantava, ja hän on istuva ja hallitseva valtaistuimellansa; hän on oleva pappi valtaistuimellansa, ja rauhan neuvo on vallitseva niitten molempien välillä...    ..Ja kaukana asuvaiset tulevat ja rakentavat Herran temppeliä..."

Hes. 37:26-27 (1933/38): "Minä teen heidän kanssansa rauhan liiton - se on oleva iankaikkinen liitto heidän kanssansa - istutan ja runsaasti kartutan heidät ja asetan pyhäkköni olemaan heidän keskellänsä iankaikkisesti. Minun asuinsijani on heidän luonaan, minä olen heidän Jumalansa ja he ovat minun kansani."

Jes. 2:2-4 (1933/38). "Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, kukkuloista korkeimpana, ja kaikki pakanakansat virtaavat sinne. Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana". Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan."

Miika 4:7-8: "..Herra on oleva heidän kuninkaansa Siionin vuorella nyt ja aina. Sinä vartiopaikka, tytär Siionin temppelivuori, sinä saat takaisin entisen valtasi, Jerusalemin kuninkuuden."

Yeshua HaMashiach on tie, totuus ja elämä. Tie tarkoittaa sitä, että seuraamalla Hänen opetusta ja elämän esimerkkiä pääsee Isän luo ja saa iankaikkisen elämän. Kun oppii tuntemaan Yeshuan, tuntee Isän (Jes. 9:6). Kaikki mitä Yeshua sanoi ja teki oli totta, minkä takia Yeshua on totuus. Yeshua ei kumonnut pilkkuakaan laista vaan noudatti sitä, joten Yeshua pysyi totuudessa. Yeshua opetti Vuorisaarnassa taitavasti Mooseksen lakia, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Herra antaa teille Vanhurskauden Opettajan'.

Joh. 14:6-10: "Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet." Filippus sanoi hänelle: "Herra, anna meidän nähdä Isä, muuta emme pyydä." Jeesus vastasi: "Etkö sinä, Filippus, tunne minua, vaikka olen jo näin kauan ollut teidän seurassanne? Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän. Kuinka voit sanoa: 'Anna meidän nähdä Isä'? Etkö usko, että minä olen Isässä ja Isä on minussa? Kun puhun teille, en puhu omissa nimissäni: Isä on minussa, ja minun tekoni ovat hänen tekojaan."

Jos joku raamatunopettaja sanoo, että meidän tulee rakastaa Jumalaa totuudessa ja sen takia olla noudattamatta lakia, niin tässä lauseessa on selvä ristiriita ja valhe. Sellainen puhe kertoo, että tähän puutarhaan on luikerrellut käärme, joka yrittää saada seurakunnan rikkomaan Jumalan käskyjä. Lain noudattamatta jättäminen ei ole totuus, eikä mitenkään muutenkaan Yeshuan opetuksen mukaista (Matt. 5:19, 23:1-3). 

Matt. 5:17-19: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi."

Puolitotuus ei ole kokototuus vaan valhe
Eräs helluntailainen televisioevankelista oli käynyt hakemassa oppinsa Yhdysvalloista ja hänen äärikarismaattinen opettajansa tuli Suomeen saarnaamaan. Yleisö oli innoissaan ja moni kaatui maahan vapisemaan, mikä myös televisioitiin hengellisellä kanavalla. Suomalainen saarnaaja oli hyvin pahoillaan, kun muut sanoivat amerikkalaisen opettajan olevan eksyttäjä, ja hän vaati osoittamaan, mitä opettaja sanoo väärin. Kysymys ei ole yleensä siitä, että eksyttäjät lukisivat erityisen väärin Raamattua vaan siitä, mitä he jättävät sanomatta ja mitä he itse tekevät. Eksyttäjillä on tapana opettaa Raamattua hyvin valikoivasti korvasyyhyyn (vain mukavia kohtia) ja samalla luvata liikoja lavan eteen tulleiden uusien uskovien pelastuksesta. Puolitotuus ei ole kokototuus vaan valhe (lisää artikkelissa). Monet äärikarismaattiset saarnaajat eivät tee hyvää hedelmää, koska he laiminlyövät opetuksen laista ja oikeasta parannuksen teosta (Matt. 5:19-20, 23:1-3). Monet heistä opettavat väärin, että Jeesuksen armon turvin voi olla noudattamatta lakia (vert. Apt. 6:11-14, 1. Joh. 3:4-10, Hepr. 10:26-28). Jos saarnaaja ei opeta noudattamaan lakia, eikä edes aio itsekään noudattaa sitä ja seurakunta antaa hyväksyntänsä olla noudattamatta lakia, niin kukaan heistä ei ole tehnyt sitä parannusta, minkä Kristus asetti armon saamisen ehdoksi (Matt. 5:19-20, 7:21-23; Apt. 3:19-20, 26).

2. Tim. 4:3: "Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee."

Matt. 5:19-20 (1933/38): "Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa. Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan."

Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia."

Napolissa oli lääkäri Giuseppe Moscati (1880-1927), joka auttoi köyhiä potilaita ilmaiseksi. Hänen kuolemansa jälkeen moni italialainen alkoi rukoilemaan Moscatilta apua sairauksiinsa ja paavi Johannes Paavali II julisti hänet pyhimykseksi. Gesù Nuovo -kirkossa on Moscatin patsas hänen hautansa vieressä. Roomalaiskatoliset käyvät koskemassa patsaan kättä saadakseen apua Moscatilta. Kirkon yhteydessä on museo, jossa on paljon ihmisten todistuksia, miten he ovat kokeneet parantuneensa pyhimys Moscatille osoittamiensa rukousten jälkeen (video). Tämä ei todista, että olisi Jumalan tahdon mukaista rakentaa patsas pyhimyksen palvomista varten ja rukoilla kuollutta ihmistä (vainajahenkeä) eikä edes sitä, että Moscati olisi edes pelastunut Taivasten Valtakuntaan (Matt. 7:21-23; 3. Moos. 19:31; 5. Moos. 4:15-16, 13:1-6). Ovatko ihmeet Jumalasta ja onko profeetta oikea vai väärä, sen kertoo heidän tekemä hedelmä, mitä käsitellään yksityiskohtaisesti artikkelissa: 'Sillä maailmassa on monta väärää profeettaa'. 

Matt. 24:24: "Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat, jos mahdollista, valitutkin harhaan."

Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."

Matt. 7:21-23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

Yeshua tuli palauttamaan oikeuden ja lainkuulaisuuden kansojen keskuuteen, joka toteutuu täydessä laajuudessaan tuhatvuotisessa rauhavaltakunnassa Yeshuan paluun jälkeen, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Juudan Leijona on Hallitsija, joka palauttaa oikeuden maailmaan'. Yeshuan oma elämä on esimerkki siitä, miten eletään totuudessa. Jos Yeshua noudatti itsekin lakia, se on totuus. Kaikki, mitä Yeshua teki, oli totuus, Aamen. Jos joku väittää seuraavansa Jeesusta, mutta ei elä kuten Jeesus eli, niin hän on valehtelija.

Yeshua noudattaa lakia
1. Joh. 2:3-6: "Siitä me tiedämme tuntevamme hänet, että pidämme hänen käskynsä. Joka sanoo tuntevansa hänet mutta ei pidä hänen käskyjään, on valehtelija, eikä totuus ole hänessä. Mutta joka noudattaa hänen sanaansa, hänessä Jumalan rakkaus on todella saavuttanut päämääränsä. Tästä me tiedämme olevamme hänen yhteydessään. Sen, joka sanoo pysyvänsä hänessä, tulee myös elää samalla tavoin kuin hän eli."

Taivaan Isä tahtoo sellaisia rukoilijoita, jotka rukoilevat totuudessa ja Pyhässä Hengessä. Jumala on Henki ja Hän kuulee myös sellaiset äänettömät rukoukset, jotka kerrotaan ajatuksissaan omasta sydämestään, koska Jumala tietää kaiken, mitä ihminen ajattelee (Ps. 44:21, Jer, 11:20). Pyhittyminen tarkoittaa Jumalan lain noudattamista uskossa Yeshua HaMashiachiin (1. Piet. 1:14-19, 3. Moos. 19:2-4, 37). Rukoileminen Pyhässä Hengessä tarkoittaa nimenomaan sitä, että ihminen on tunnustanut syntinsä ja hylännyt ne Pyhän Hengen voimalla, jolloin hän on pyhittänyt elämänsä ja voi lähestyä Herraa (Room. 8:6-13). Jumala kuulee vanhurskaiden rukoukset, mutta niiden rukouksia Jumala ei kuule, jotka ovat sulkeneet korvansa lailta. Rukoilijan tulee pysyä totuudessa, joten Jumalalta ei voi pyytää mitään Mooseksen lain vastaista. Jos joku pyytää vaikka ruuaksi sianlihaa tai siunaamaan sianlihapadan tai kauppaansa paljon asiakkaita seuraavaksi sapatiksi, niin voi olla varma, ettei Jumala sellaista rukousta kuule (Sananl. 28:9, Miika 3:4, Matt. 7:21-23, lisää artikkelissa).

Joh. 4:23-24: "Tulee aika -- ja se on jo nyt -- jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo. Jumala on Henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa."

Juud. 1:20: "Rakkaat ystävät, rakentakaa te edelleen elämäänne pyhimmän uskonne perustalle, Pyhässä Hengessä rukoillen."

Yeshua HaMashiach saa ensi hedelmiä esikoislahjaksi. Tämä lahja on parasta hedelmää, joka on lunastettu maasta tarkoittaen, että he ovat ihmisiä. Esikoislahjaan kuuluu 144000 Mooseksen lakia noudattavaa messiaanista juutalaista 12 Israelin sukukunnasta. Nämä esikoiset eivät valehtele ja he ovat nuhteettomia. He ovat luotettavia todistajia, jotka uskollisesti seuraavat Jumalan Karitsaa (Jeesusta Kristusta) minne ikinä hän menee. Tämä tarkoittaa ehdotonta uskollisuutta Yeshua HaMashiachin käskyille ja opetukselle. Jumalan Poika ei tullut perustamaan uutta uskontoa vaan täyttämään juutalaisten Messias profetiat ja noudattamaan lakia (Matt. 5:17-19). Taivaassa lauletaan Jumalan Karitsan ja Hänen palvelijansa Mooseksen laulua. Jos joku ei halua kuulla Mooseksen laista mitään, hän ei myöskään pääse laulamaan tätä laulua Taivasten Valtakuntaan (Matt. 7:23, Room. 2:27). Kristinusko on alun perin ollut messiaanista juutalaisuutta, mistä kertoo lisää artikkeli: 'Messiaaninen juutalaisuus on alkuperäinen kristinusko'.

Ilm. 14:1-5: "Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli sataneljäkymmentäneljätuhatta ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi. Minä kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien pauhu tai kuin ukkosen jylinä. Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua. Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo sataneljäkymmentäneljätuhatta, jotka on ostettu maan päältä. He eivät ole tahranneet itseään naisten kanssa vaan ovat pysyneet puhtaina kuin neitsyet, ja he seuraavat Karitsaa, minne hän meneekin. Heidät on ostettu ihmisten joukosta esikoislahjaksi Jumalalle ja Karitsalle. Valhetta ei heidän suustaan ole kuultu, he ovat puhtaita ja virheettömiä."

Hepr. 12:22-24: "Ei, te olette tulleet Siionin vuoren juurelle, elävän Jumalan kaupungin, taivaallisen Jerusalemin luo. Teidän edessänne on tuhansittain enkeleitä ja juhlaa viettävä esikoisten seurakunta, ne, joiden nimet ovat taivaan kirjassa. Siellä on Jumala, kaikkien tuomari, siellä ovat perille päässeiden vanhurskaiden henget, ja siellä on uuden liiton välimies Jeesus ja vihmontaveri, joka huutaa, mutta ei kostoa niin kuin Abelin veri."

Ilm. 15:3: "ja he lauloivat Mooseksen, Jumalan palvelijan, ja Karitsan laulua: -- Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas!"

Ilm. 22:14-15 (2017): "Autuaat ne, jotka pitävät hänen käskynsä, että heillä olisi valta elämän puuhun ja valta käydä porteista sisälle kaupunkiin! Ulkopuolella ovat koirat, noidat, huorintekijät, murhaajat, epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka rakastavat ja tekevät valhetta.

Jos et osaa erottaa hyvää ja huonoa hedelmää toisistaan, syöt väärästä puusta 

On pelastuskysymys ymmärtää oikein, mitä Jumala tarkoittaa hyvällä hedelmällä. Jos ei ymmärrä, ei osaa myöskään tehdä hyvää hedelmää. Monet kristityt luulevat tuottavansa hyvää hedelmää, mutta todellisuudessa he eivät sitä tee.

Piru on jakamassa lahjoja kirkossa
Luuk. 11:34-35: "Silmäsi on sinun ruumiisi lamppu. Kun silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Kun silmäsi ovat huonot, ruumiisi on pimeä. Pidä siis varasi, ettei se valo, joka sinussa on, ole pimeyttä."

Jes. 5:20-21: "Voi niitä, jotka sanovat pahaa hyväksi ja hyvää pahaksi! Pimeyden he kääntävät valoksi ja valon pimeydeksi, karvaan makeaksi ja makean karvaaksi. Voi niitä, jotka ihailevat omaa älyään ja omasta mielestään ovat perin viisaita! 

2. Kor. 11:3-4: "Pelkään kuitenkin, että niin kuin käärme kavalasti petti Eevan, teidän mielenne turmeltuu ettekä te enää ole vilpittömiä ja puhtaita suhteessanne Kristukseen. Jos joku tulee luoksenne ja julistaa toista Jeesusta kuin me olemme julistaneet, jos te saatte jonkin toisen hengen kuin sen, jonka olette jo saaneet, tai toisen evankeliumin kuin sen, jonka olette jo ottaneet vastaan, niin sellaista te kyllä hyvin siedätte." 

Usko ei ole ajattelemista vaan tekemistä. Suun tunnustus ei ole uskoa, jos ei tee, kuten sanoo. Ihmisen teot kertovat sen, mihin hän uskoo. Onko sellaista seurakuntaa, jossa ylistetään Jeesusta, mutta heidän uskonsa ei kelpaa Jumalalle? Kyllä on. Sardeksen seurakunnassa oli paljon uskovia, joiden teot eivät täyttäneet Jumalan vaatimusta, minkä takia he ovat jo eläessään kuolleita (matkalla kadotukseen), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Usko ilman tekoja on kuin kuollut ruumis haudassa'.

Golfpallo on eloton hedelmä
Ilm. 3:1-3: "Sardeksen seurakunnan enkelille kirjoita: "Näin sanoo hän, jolla on Jumalan seitsemän henkeä ja seitsemän tähteä: "Minä tiedän sinun tekosi. Sinä olet elävien kirjoissa, mutta sinä olet kuollut. Herää ja vahvista sitä, mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan. Olen havainnut, että tekosi eivät täytä minun Jumalani vaatimusta. Muista, kuinka kuulit sanan ja otit sen vastaan, tarkkaa sitä ja tee parannus. Ellet ole hereillä, minä tulen kuin varas, yllätän sinut hetkellä, jota et aavista." 

Jaak. 2:26: "Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."

Evankeliumi kertoo rikkaasta miehestä helvetin tulessa. Yesuan (Jeesuksen) opetuksessa on huomion arvioinen kohta. Rikkaalle miehelle huomautettiin, että vaikka joku heräisi kuolleista, niin kukaan ei voi uskoa, jos ei kuuntele Moosesta ja profeettoja. Usko ei ole vain sitä, että uskoo Jeesuksen olevan Kristus, vaan erityisesti sitä, että uskoo Jumalan Poikaa noudattamalla Hänen käskyjään. Jos ei ole kuuliaisuutta, ei ole myöskään uskoa.

Usko ilman tekoja on kuollut
Luuk. 16:27 (1933/38): "Hän sanoi: 'Niin minä siis rukoilen sinua, isä, että lähetät hänet isäni taloon - sillä minulla on viisi veljeä - todistamaan heille, etteivät hekin joutuisi tähän vaivan paikkaan'. Mutta Aabraham sanoi: 'Heillä on Mooses ja profeetat; kuulkoot niitä'. Niin hän sanoi: 'Ei, isä Aabraham; vaan jos joku kuolleista menisi heidän tykönsä, niin he tekisivät parannuksen'. Mutta Aabraham sanoi hänelle: 'Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös'."

Hepr. 10:26-28 (1933/38): "Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä, vaan hirmuinen tuomion odotus ja tulen kiivaus, joka on kuluttava vastustajat. Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman:"

Apt. 3:19-20, 26 (1933/38): "Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois, että virvoituksen ajat tulisivat Herran kasvoista ja hän lähettäisi hänet, joka on teille edeltämäärätty, Kristuksen Jeesuksen...   ..Jumala on herättänyt Poikansa ja lähettänyt hänet siunaamaan teitä, kun käännytte itsekukin pois pahuudestanne."

Apt. 28:23: "..Aamuvarhaisesta iltamyöhään Paavali todisti heille Jumalan valtakunnasta ja selitti sitä. Mooseksen lakiin ja profeettoihin vedoten hän yritti taivuttaa heidät uskomaan Jeesukseen."

Joh. 15:13-14: "Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä."

Monissa kristittyjen seurakunnissa laiminlyödään lain opiskelu, vaikka evankeliumi käskee opettamaan lakia (Matt. 5:19, 23:1-3, 28:19-20; 1. Tim. 1:8-11, 4:13). Tämä johtaa väistämättä siihen, ettei seurakunta osaa tehdä parannusta ja sen takia heidän uskonsa ei kelpaa Jumalalle (Matt. 7:21-23), mistä kertoo lisää artikkeli: 'Tehkää parannus ja ottakaa uskovien upotuskaste, niin saatte syntinne anteeksi'. Ne harvat raamatunopettajat, jotka noudattavat lakia ja sitä seurakunnalle opettavat, he ovat Kristuksen valtakunnassa suuria. Sellaiset evankelistat eivät pelastu, jotka antavat hyväksyntänsä olla noudattamatta lakia (Matt. 5:19-20, 7:21-23; Room. 1:32).

1. Tim. 4:13: "Lue seurakunnalle pyhiä kirjoituksia, kehota ja opeta ahkerasti siihen saakka, kun tulen." (vert. Joh. 10:34-35)

Matt. 23:1-3: "Sitten Jeesus puhui väkijoukolle ja opetuslapsilleen: "Mooseksen istuin on nyt lainopettajien ja fariseusten hallussa. Tehkää siis niin kuin he sanovat ja noudattakaa heidän opetustaan. Älkää kuitenkaan ottako oppia heidän teoistaan, sillä he puhuvat yhtä ja tekevät toista."

Matt. 5:19: "Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi."

Hyvä puu noudattaa lakia, mutta huono puu tuottaa laittomuutta

Taivaan Isä on puutarhuri, joka istutti itselleen puutarhan Eedeniin ja loi ihmisen pitämään puutarhastaan huolta. Taivaan Isä käski ihmistä olemaan hedelmällinen ja lisääntymään. Hedelmällisyys ei tarkoita vain lisääntymistä vaan myös Jumalan rakastamista noudattamalla Hänen käskyjään.

1. Moos. 1:27-28: "Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."

5. Moos. 30:16: "Jos te noudatatte Herran, Jumalanne, lakia, jonka minä teille nyt annan, ja jos rakastatte Herraa, vaellatte hänen teitään ja noudatatte hänen käskyjään, säädöksiään ja määräyksiään, te saatte elää...

1. Joh. 5:3: "Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa."

Jokainen puu tunnetaan hedelmistään. Jos puu tuottaa hedelmää huonosti ja tuottaa huonoja hedelmiä, puu on myös huono ja se kaadetaan pois. Jos puu tuottaa paljon hyvää hedelmää, puutarhuri kastelee ja lannoittaa puun, jotta se tuottaisi vielä enemmän hyvää satoa Taivasten Valtakunnalle. Viimeisellä tuomiolla ihmiset jaetaan hedelmien perusteella pelastuneisiin lampaisiin ja tuomittaviin vuohiin.

Päältä kaunis, mutta mitä sisällä?
Matt. 13:22-23: "Kylvö ohdakkeisiin tarkoittaa ihmistä, joka kuulee sanan mutta jossa sana ei tuota satoa, koska tämän maailman huolet ja rikkauden viettelys tukahduttavat sen. Mutta kylvö hyvään maahan kuvaa ihmistä, joka kuulee sanan ja ymmärtää sen. Nämä ihmiset tuottavat satoa: kuka sata, kuka kuusikymmentä, kuka kolmekymmentä jyvää."

Hepr. 6:7-8: "Jos maa imee sisäänsä sateen, joka sitä usein kastelee, ja tuottaa sadon viljelijöilleen, se saa osakseen Jumalan siunauksen. Mutta jos se kasvaa ohdaketta ja orjantappuraa, se ei kelpaa mihinkään. Sitä uhkaa kirous, ja niin se lopulta poltetaan." 

Matt. 25:40, 45-46: "Kuningas vastaa heille: 'Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle...   .. Silloin hän vastaa heille: 'Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.' "Ja niin he lähtevät, toiset iankaikkiseen rangaistukseen, mutta vanhurskaat iankaikkiseen elämään."

Hedelmien perusteella tunnistetaan myös oikeat ja väärät profeetat. Yeshua kertoo Vuorisaarnassaan, että jopa sellaiset profeetat tuomitaan, jotka ovat ylistäneet Jeesusta ja tehneet ihmeitä Jeesuksen nimessä, jos he eivät noudattaneet lakia. Yeshuan sanojen mukaan kelvoton hedelmä on laittomuus. Laittomuus tulee kreikkalaisesta sanasta 'anomia', joka tulee sanoista 'a' jotain vastaan ja 'nomos' laki (vert. Biblehub). Tästä aiheesta kerrotaan yksityiskohtaisesti artikkelissa: 'Sillä maailmassa on monta väärää profeetta'.

Laittomuus on mätä hedelmä
1. Joh. 3:4: "Jokainen, joka tekee syntiä, syyllistyy laittomuuteen, sillä synti merkitsee Jumalan lain rikkomista."

Matt. 7:15-23 (1933/38): "Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammastenvaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia. Heidän hedelmistään te tunnette heidät. Eihän orjantappuroista koota viinirypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita? Näin jokainen hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, mutta huono puu tekee pahoja hedelmiä. Ei saata hyvä puu kasvaa pahoja hedelmiä eikä huono puu kasvaa hyviä hedelmiä. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, hakataan pois ja heitetään tuleen. Niin te siis tunnette heidät heidän hedelmistään. Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

Nyt pääsemme asian ytimeen. Mihin Raamatun opetukseen Yeshua viittaa puhumalla hyvistä ja huonoista hedelmistä? Psalmien kirjan kaksi ensimmäistä Psalmia ovat hyvin keskeisiä kirjoituksia Raamatussa. Ensimmäinen kertoo hyvästä ja huonosta hedelmästä ja toinen kertoo Jumalan Pojasta, joka perii Isältään koko maailman hallittavakseen. Psalmi 1 mukaan lakia noudattava ihminen on vanhurskas ja tekee hyvää hedelmää, mutta lakia rikkova saa tuomion. Jumalatonta lainrikkojaa verrataan akanaan, joka lentää tuulen mukana pois omaan tuhoonsa viskaimen erottaessa viljan tähkistä jyvät ja akanat. Tämän vuoksi Paavalikin opetti, että vain lakia noudattava kristitty on vanhurskas (Room. 2:13, 27).

Lain noudattaminen on hyvä hedelmä

Ps. 1: "Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin, ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa vaan löytää ilonsa Herran laista, tutkii sitä päivin ja öin. Hän on kuin puu, vetten äärelle istutettu: se antaa hedelmän ajallaan, eivätkä sen lehdet lakastu. Hän menestyy kaikissa toimissaan. Niin ei käy jumalattomien. He ovat kuin akanat, joita tuuli ajaa. Väärintekijät saavat kerran tuomionsa, syntisillä ei ole sijaa vanhurskaiden joukossa. Herra ohjaa omiensa tietä, mutta jumalattomien tie päätyy tuhoon."

Hoos. 10:12-13 (1933/38): "Kylväkää itsellenne vanhurskauden kylvö, niin saatte leikata laupeuden leikkuun. Raivatkaa itsellenne uudispelto, silloin kun on aika etsiä Herraa, kunnes hän tulee ja antaa sataa, teille vanhurskautta. Te olette kyntäneet jumalattomuutta, leikanneet vääryyttä ja syöneet valheen hedelmää; sillä sinä olet luottanut omaan tiehesi, sankariesi paljouteen."

Jes. 58:11, 13-14: "Ja Herra on alati ohjaava sinua. Aavikon paahteessakin hän elvyttää voimasi ja vahvistaa jäsenesi. Sinä olet kuin vehmas puutarha, kuin lähde, jonka vesi ei ehdy...   ..Jos et polje tomuun sapattia etkä aja omia etujasi minun pyhänä päivänäni, jos nimität sapattia ilon päiväksi ja Herran pyhää päivää kunnian päiväksi, jos kunnioitat sitä niin, ettet kulje omilla asioillasi, et käy kauppaa etkä aja omia etujasi, silloin saat iloita Herrasta..."(vert. Joh. 7:37-38)

Ps. 119:1-3, 97, 103: "Onnellisia ovat ne, joiden vaellus on nuhteetonta, ne, jotka seuraavat Herran lakia. Onnellisia ne, jotka pitävät hänen liittonsa ja koko sydämestään kysyvät hänen tahtoaan, ne, jotka eivät tee vääryyttä vaan kulkevat hänen teitään...   ..Kuinka rakastankaan sinun lakiasi! Kaiken päivää minä sitä tutkin...   ..Miten suloiset ovatkaan sinun sanasi! Ne maistuvat hunajaa makeammilta."

Ps. 25:10: "Herran tie on hyvä, hän on uskollinen niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja lakinsa."

Paavalin opetuksen mukaan Pyhän Hengen hedelmät ovat aina Mooseksen lain mukaisia. Pyhä Henki on Totuuden Henki.

Gal. 5:22-23: "Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki."

Ef. 5:9-10: "Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista."

Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."

Joh. 14:17: "Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä."

On välttämätöntä tehdä parannus laittomuudesta, jotta voi pyhittyä ja tuottaa hyvää hedelmää. Jolla ei ole lain tekoja, hän ei tuota hedelmää (Room. 2:13, 8:7-8; Jaak. 2:24, 26).

Jes. 5:7 (2017): "Sillä Israelin heimo on ollut Herran Sebaotin viinitarha, ja Juudan miehet hänen istutuksensa, josta hän iloitsi. Niinpä hän odotti oikeutta, mutta katso, tuli oikeudettomuus, ja vanhurskautta, mutta katso, tuli vaikerrus.(Runollinen sanaleikki: 'mishpat' on oikeus ja 'mispach' on oikeudettomuus; 'tsadaqah' on vanhurskaus ja 'tsa`aqah' on vaikerrus) 

Kol. 1:10: "Rukoilemme, että eläisitte Herralle kunniaksi ja kaikessa hänen mielensä mukaan ja että kantaisitte hedelmää tekemällä kaikkea hyvää ja kasvaisitte Jumalan tuntemisessa."

Tit. 3:14 (1933/38): "Oppikoot meikäläisetkin, tarpeen vaatiessa, harjoittamaan hyviä tekoja, etteivät jäisi hedelmättömiksi."

Room. 2:13: "Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia." 

Vanhurskaat noudattava lakia ja uskovat Yeshua HaMashiachiin (Room. 2:13, Jaak. 2:24, Ilm. 14:12). Ota näistä toinen pois, niin et ole vanhurskas etkä pyhä. Lain käskyjen noudattaminen ei yksin kanna hedelmää, jos ei samalla noudata lain käskyä uskoa Messiasta. Jos sanot uskovasi Jeesukseen, mutta et noudata lakia, niin et silloinkaan tuota hedelmää.

Room. 3:31: "Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo."

Jaak. 2:24, 26: "Näette siis, että ihminen osoittautuu vanhurskaaksi tekojen, ei yksistään uskon perusteella...   ..Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja."

Ilm. 14:12: "Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä, niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen."

Ihmisellä on vapaa oma tahto, jotta ihminen olisi Jumalan kuva ja ihmisen rakkaus olisi aitoa rakkautta (1. Moos. 1:27). Taivaan Isä etsii itselleen sellaista perhettä, joka vapaasta omasta tahdosta rakastaisi uskollisesti Häntä. Vertaus viinitarhan hoidosta osoittaa, että uskollisten ihmisten löytäminen on kovan työn takana. Monia tutkitaan ja seulotaan, jotta löytyisi se jäännös, joka on uskollinen Taivaan Isälle. Kun viinitarha lopulta tuottaa hyvää hedelmää, Herra nauttii sen kauneudesta ja antimista, kuten Salomo ja morsian nauttivat toisistaan rakkauden puutarhassaan.

Viinitarhuri nauttii hyvistä hedelmistä
Laul.l. 6:2-4: "Neito: Minun rakkaani on tullut puutarhaansa, yrttitarhaansa, nauttimaan puutarhan antimia ja poimimaan laitumensa liljoja. Rakkaani on minun ja minä olen hänen, liljojen keskellä on hänen laidunmaansa.  

Mies: Kalleimpani! Sinä olet kaunis kuin Tirsan palatsit, ihana kuin Jerusalem..."

Laul.l. 4:5-7 (mies): "Sinun rintasi ovat kuin peuranvasat, kuin gasellin kaksoset, jotka käyvät laitumella liljojen keskellä. Kun tuulenhenki illalla viriää ja varjot pitenevät, minä nousen mirhavuorelle, suitsukekukkulalle. Rakkaani, kaikki sinussa on kaunista, sinä olet täydellinen!"

 Matt. 5:48: "Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen."

1. Piet. 1:15-16: "Niin kuin hän, joka teidät on kutsunut, on pyhä, niin tulkaa tekin pyhiksi kaikessa mitä teette. Onhan kirjoitettu: "Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä."

3. Moos. 19:2-4, 37: "Sano Israelin kansalle: Olkaa pyhät, sillä minä, Herra, teidän Jumalanne, olen pyhä. "Jokainen teistä kunnioittakoon äitiään ja isäänsä. Pitäkää kunniassa sapatti ja määräykset, jotka olen siitä antanut. Minä olen Herra, teidän Jumalanne. Älkää kääntykö seuraamaan epäjumalia älkääkä valako itsellenne jumalankuvia. Minä olen Herra, teidän Jumalanne...    ..Sen tähden noudattakaa kaikkia minun lakejani ja käskyjäni ja täyttäkää ne. Minä olen Herra."

Hepr. 12:14: "..pyrkikää pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa." 

Jumalan viinitarhassa leikataan puita ahkerasti, jotta puut tuottaisivat hyvää satoa

Seurakunnassa on käärmeitä
Ensimmäisiä lain käskyjä ihmiselle oli ruokasäädös, mitä hedelmää ihminen sai syödä ja mitä ei. Kielletty puu oli koetinkivi ihmiselle, onko hän uskollinen Luojalleen. Käärme käytti hyväksi ihmisen himoa kiellettyihin houkutuksiin ja ihminen lankesi käärmeen valheeseen. Puutarhuri joutui leikkaamaan kolme oksaa Aadamin, Eevan ja käärmeen viinipuustaan, joka on vertaus seurakunnasta. Missä Aadam epäonnistui, siinä Jumalan Poika onnistui ja pelasti maailman.

1. Kor. 15:21-23: "Kun kerran kuolema sai alkunsa ihmisestä, samoin kuolleiden ylösnousemus on alkanut ihmisestä. Sillä niin kuin kaikki ihmiset Aadamista osallisina kuolevat, niin myös kaikki Kristuksesta osallisina tehdään eläviksi, jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus ja sen jälkeen Kristuksen omat, kun hän tulee."

Jumalan Poika Yeshua HaMashiach on totinen ja uskollinen viinipuu, joka antaa juurinesteen oksilleen, jotka ovat seurakunnan jäseniä. Puutarhuri odottaa puilta hyvää tuottoa. Maatalousyrittäjät tietävät, että puiden oikea leikkaaminen voi lisätä puun tuottoa jopa enemmän kuin maan lannoittaminen ja kastelu. Jos joku oksa ei tee puutarhurin tahtoa noudattamalla lakia, puutarhuri leikkaa oksan pois, jotta viinipuun juurineste riittäisi paremmin niille oksille, jotka uskollisesti noudattavat lakia ja tekevät hyvää hedelmää. Maahan pudonneet oksat kuolevat, kuivuvat ja ne heitetään tuleen palamaan. Tämän esikuvan mukaisesti Luoja seuloo ihmiset ja vain harva oksista jää kiinni puuhun (Matt. 7:13-14, Luuk. 13:22-30).

Joh. 15:1-6: "Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa. "Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu. Kuivat oksat kerätään ja viskataan tuleen, ja ne palavat poroksi."

Ps. 80:15-18 (2017): "Jumala Sebaot, käänny takaisin, katso alas taivaasta ja näe. Ota hoitaaksesi tämä viinipuu ja suojaa se, minkä oikea kätesi istutti, ja Vesa, jonka teit vahvaksi itseäsi varten. Se on tulen polttama, se on karsittu. He hukkuvat kasvojesi uhkauksesta. Olkoon kätesi oikean kätesi miehen suojana, Ihmisen Pojan, jonka teit vahvaksi itseäsi varten."

Juutalaiset kirjanoppineet ajattelivat, että he saavat varman pelastuksen ympärileikkauksen johdosta elivät he miten tahansa. Samalla tavalla moni kristitty luulee pelastuvansa luterilaisella lapsikasteella huolimatta siitä, miten he elävät. Johannes Kastaja nuhteli kirjanoppineita ankarilla sanoilla. Hän vaati heiltä sellaisen hedelmän tekemistä, missä lain noudattaminen näkyy. Johannes Kastajan sanoma oli selvä. Puiden juurelle on jo asetettu kirves. Jos joku ei tee parannusta laittomuudesta, puu hakataan ja heitetään tuleen palamaan. 

Kuivat puut palavat ikuisessa tulessa
Matt. 3:7-10 (1933/38): "Mutta nähdessään paljon fariseuksia ja saddukeuksia tulevan kasteelle hän sanoi heille: "Te kyykäärmeitten sikiöt, kuka on neuvonut teitä pakenemaan tulevaista vihaa? Tehkää sentähden parannuksen soveliaita hedelmiä, Älkääkä luulko saattavanne sanoa mielessänne: 'Onhan meillä isänä Aabraham'; sillä minä sanon teille, että Jumala voi näistä kivistä herättää lapsia Aabrahamille. Jo on kirves pantu puitten juurelle; jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, siis hakataan pois ja heitetään tuleen."

Room. 11:17-22: "Jos jalosta oliivipuusta on katkaistu oksia ja jos sinut, joka olet peräisin villistä oliivipuusta, on oksastettu oikeiden oksien joukkoon niin että olet päässyt osalliseksi puun juurinesteestä, älä ylvästele alkuperäisten oksien rinnalla! Mutta jos ylvästelet, muista, ettet sinä kannata juurta vaan juuri kannattaa sinua. Sanot ehkä, että nuo oksat katkaistiin, jotta sinut voitaisiin oksastaa. Se on totta. Ne katkaistiin pois epäuskonsa tähden, mutta sinä pysyt, kun uskot. Älä silti ole ylimielinen, vaan pelkää! Jos Jumala ei säästänyt luonnollisia oksia, ei hän säästä sinuakaan. Katso, kuinka Jumala on sekä lempeä että ankara. Langenneita kohtaan hän on ankara, sinua kohtaan lempeä, jos pysyt kiinni hänen hyvyydessään; muuten sinutkin leikataan pois." (jalo oliivipuu on Israel ja villi oliivipuu on pakanauskovat)

Herra lähetti palvelijansa Turkuun luterilaiseen raamattupiiriin, jonka nimi oli Ilosanomapiiri. Piirissä oli silloin vuorossa Johanneksen evankeliumin luku 15, missä kerrotaan viinitarhurista ja totisesta viinipuusta. Piirissä iloittiin pelastuksesta Jeesuksessa Kristuksessa, mutta kukaan ei ottanut esille, että Jeesuksen viinipuusta leikataan myös oksia pois. Jumalan palvelija otti tämän asian esille omassa puheenvuorossa korostaen, että on syytä noudattaa Jumalan tahtoa, ettei joudu puusta leikattavaksi. Ilosanomapiirin puheenjohtaja ei kärsinyt kuunnella yhtään tätä vaan huomautti hänelle, ettei täällä saa puhua helvetin tulesta, koska tämä on ilosanomapiiri. Hän halusi saarnata seurakunnalle korvasyyhyyn (vain mukavia asioita). Hän oli kuin ne kirjanoppineet, jotka luulivat pelastuvansa seurakunnan jäsenyyden kautta huolimatta siitä, miten he elivät. Hän oli lähinnä kiinnostunut, mitä uskonnosta voi saada itselleen, eikä tuntunut juurikaan piittaavan siitä, mitä Jumala häneltä odottaa.  Piiri ei ymmärtänyt, ettei se ollut kiinni Kristuksessa. Puheenjohtaja ei uskonut Herran palvelijaa, kuten eivät kirjanoppineet uskoneet Johannes Kastajaa. Jumala lähetti palvelijansa raamattupiiriin, mutta piiri oli paaduttanut sydämensä eikä uskonut totuutta edes Johanneksen evankeliumin luvusta 15.

Luuk. 7:29-30: "Kaikki, jotka kuulivat Johannesta, publikaanitkin, taipuivat tunnustamaan, että Jumalan vaatimus oli oikea, ja ottivat Johannekselta kasteen. Mutta fariseukset ja lainopettajat asettuivat Jumalan tahtoa vastaan eivätkä ottaneet Johannekselta kastetta."

Apt. 24:24-26: "Jonkin ajan kuluttua Felix tuli juutalaisen vaimonsa Drusillan kanssa vankilaan, lähetti hakemaan Paavalia ja kuunteli, mitä tämä kertoi uskosta Kristukseen Jeesukseen. Mutta kun Paavali puhui Jumalan tahdon mukaisesta elämästä, halujen hillitsemisestä ja tulevasta tuomiosta, Felix pelästyi ja sanoi: "Saat mennä. Kutsun sinut taas toiste, kun minulla on aikaa." Hän myös toivoi saavansa Paavalilta rahaa, ja siksi hän tavan takaa haetti Paavalin luokseen ja keskusteli hänen kanssaan."

Juud. 1:22-23: "Nämä ihmiset ovat häpeätahroja teidän rakkaudenaterioillanne, kun he mässäilevät mistään piittaamatta. He ovat paimenia, jotka huolehtivat vain itsestään. He ovat pilviä, jotka tuuli vie ja jotka eivät vettä anna, puita, jotka syksyllä eivät kanna hedelmää, kahdesti kuolleita, juuriltaan repäistyjä. pärskyviä meren aaltoja, joiden vaahtoharjana on heidän häpeänsä, radaltaan harhautuneita tähtiä, joille ikuisiksi ajoiksi on varattuna synkin pimeys."

Turun Sanomat julkaisi katulähetystyöntekijä Kaija Ranisen kirjoituksen Päivä sana -palstalla (22.8.2020, s. 19), jonka sisältö oli päinvastainen Ilosanomapiirin teologian kanssa. Jokainen arvioikoon itse, kumpi linja tuottaa parempaa hedelmää. Tuottaako parempaa hedelmää, että antaa kaikkien rikkaruohojen kukkia vai se, että kitkee rikkaruohot pois?
"PÄIVÄN SANA

"Minä sanon teille, ystävilleni: älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät sen jälkeen voi tehdä mitään enempää. Minä osoitan teille, ketä teidän tulee pelätä: pelätkää häntä, jolla on valta tappaa ja sen jälkeen syöstä helvettiin. Niin, minä sanon teille: häntä pelätkää." (Luuk. 12:4–5)

Olen kovasti epäröinyt kirjoittaa tästä aiheesta, mutta sisimpäni, joka kuuntelee Pyhän Hengen ääntä, vaatii kirjoittamaan. Meille annetaan varoituksia monista eri syistä, joista viimeisimpiä on muun muassa koronaan liittyvät. Ne eivät suinkaan ole pelottelua vaan kehottavat toimimaan viisaasti välttyäksemme seurauksilta.

Luukkaan taltioima Jeesuksen varoitus helvetistä on mainittu Uudessa testamentissa 12 kertaa. Oppilaat, myöhemmin apostolit, olivat tarkoin kuunnelleet Jeesuksen opetuksia – myös tästä aiheesta. Heille oli päivänselvää, että helvetti, kadotus on oikeasti olemassa...   ..Varoitus on todella vakava..." 
Vertaa Päivä sanaa näihin jakeisiin:

4. Moos. 23:11-12: "Silloin Balak sanoi Bileamille: "Miksi teit minulle näin? Minä haetin sinut tänne kiroamaan viholliseni, mutta nyt sinä oletkin siunannut heidät!" Bileam vastasi: "Minä voin sanoa vain sen, mitä Herra käskee."

Jumalan vihollinen saatana kylvää viljan siementen joukkoon myrkyllistä lustetta, mitä ei erota viljasta kun kasvit ovat oraalla, vaan kasvien tulee kasvaa valmiiksi, jolloin sadonkorjaaja erottaa lusteen viljasta ja osaa poistaa sen viljan joukosta. Jumalan on tarkkailtava ihmistä hänen elinajan, jotta Hänelle selviää, kuka on uskollinen ja kuka lankeaa seuraamaan maailman ruhtinasta paholaista. Laittomuuden tekijät heitetään tuleen, mutta vanhurskaat saavat iankaikkisen elämän Jumalan Valtakunnassa. Jumala lähettää palvelijoitaan huomauttamaan seurakuntaa huonon hedelmän tekemisestä, jotta he parannuksen tekisivät. Jos seurakunta ei heitä kuuntele, niin seurakunnasta tulee lustetta, mikä lopulta kitketään pois Jumalan elopellosta.

Matt. 13:37-43 (1933/38): "Niin hän vastasi ja sanoi: "Hyvän siemenen kylväjä on Ihmisen Poika. Pelto on maailma; hyvä siemen ovat valtakunnan lapset, mutta lusteet ovat pahan lapset. Vihamies, joka ne kylvi, on perkele; elonaika on maailman loppu, ja leikkuumiehet ovat enkelit. Niinkuin lusteet kootaan ja tulessa poltetaan, niin on tapahtuva maailman lopussa. Ihmisen Poika lähettää enkelinsä, ja he kokoavat hänen valtakunnastaan kaikki, jotka ovat pahennukseksi ja jotka tekevät laittomuutta, ja heittävät heidät tuliseen pätsiin; siellä on oleva itku ja hammasten kiristys. Silloin vanhurskaat loistavat Isänsä valtakunnassa niinkuin aurinko..."


Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva tummahiuksinen Herran palvelija tuli kerran käymään Turkuun  yhteiskristilliseen kahvilaan. Hänen pöytäänsä tuli yhden Cityseurakunnan saarnaaja, joka alkoi keskustelemaan tietämättään Herran palvelijan kanssa. Saarnaaja sanoi, että: "Herra tulee hakemaan ylistävän seurakunnan." Siihen Jumalan palvelija tokaisi takaisin jämäkällä äänellä: "Ei kun, pyhän seurakunnan". Kahvilassa tuli hiljaisuus ja väki katsoi heitä ihmeissään. Kahvilan asiakkaat olivat kuulleet heidän keskustelunsa. Tämän jälkeen Herran palvelija nousi pöydästä ylös sanoen: "Nyt minä hoidin hommani ja lähden täältä pois." Cityseurakunnan pastoriin kosketti syvästi, mitä Herran palvelija sanoi ja hän katsoi miestä perään mietteliäästi. Pyhä seurakunta ylistää Jumalaa, mutta kaikki ylistävät seurakunnat eivät ole pyhiä (1. Piet. 1:14-19, 3. Moos. 19:2-4, 37). On paljon ylistäviä seurakuntia mutta vain hyvin vähän pyhiä seurakuntia (Matt. 7:13-14, Luuk. 13:22-30).

Sananl. 28:9: "Joka sulkee korvansa Herran lailta, sen rukouskin on Herralle kauhistus."

Miika 3:4: "Kun te huudatte avuksenne Herraa, hän ei vastaa teille. Hän peittää teiltä kasvonsa, koska tekonne ovat pahat."
 
1. Piet. 3:12: "Sillä Herran silmät katsovat hurskaiden puoleen, hänen korvansa kuulevat heidän rukouksensa, mutta Herran kasvot kääntyvät pahantekijöitä vastaan."

Sananl. 28:15: "Herra on kaukana jumalattomista, mutta vanhurskaiden rukouksen hän kuulee.

Hepr. 12:14: "..pyrkikää pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa."

Eräs Turun Varissuolla silloin asunut äärikarismaattinen nainen kävi usein yhteiskristillisessä kahvilassa. Hän kävi myös kotikokousryhmissä, joissa hän kuuli henkilökohtaisia asioita toisista ihmisistä, mitä hän kertoi ahkerasti muillekin. Kahvilan taustalla ollut mies oli juorunnut naiselle toisesta kahvilassa käyvästä henkilöstä, että hänessä on riivaajahenki, mikä ilmeisesti johtui siitä, etteivät he olleet enää väleissä keskenään. Kun nainen näki henkilön tulevan kahvilan ovesta sisälle puolisonsa kanssa, hän pelästyi suuresti. Nainen alkoi heti ajamaan henkilöstä riivaajaa ulos Jeesuksen Kristuksen nimessä, rukoili Jeesuksen veren suojaa itselleen ja huitoi käsillään ylös ja alas henkilön edessä. Henkilö oli ihmeissään, mitä ihmettä tuo nainen tekee? Mitään ei tapahtunut. Riivaajahengistä ei ollut tietoakaan, eikä mitään muutakaan pahaa tapahtunut. Naisen pelko perustui väärään todistukseen toisesta uskovasta ja naisen omiin oikkuihinsa. Lopputulos naisen rukousrituaalista oli, että nainen meni itse vain pahempaan paniikkiin (vert. Matt. 7:21-23, Apt. 19:11-17, 2. Tim. 3:6-7).

Luuk. 7:33-34 (1933/38): "Sillä Johannes Kastaja on tullut, ei syö leipää eikä juo viiniä, ja te sanotte: 'Hänessä on riivaaja'. Ihmisen Poika on tullut, syö ja juo, ja te sanotte: 'Katso syömäriä ja viininjuojaa, publikaanien ja syntisten ystävää!'"
 
1. Piet. 3:12: "Sillä Herran silmät katsovat hurskaiden puoleen, hänen korvansa kuulevat heidän rukouksensa, mutta Herran kasvot kääntyvät pahantekijöitä vastaan."

Mark. 3:29-30: "Mutta jos joku herjaa Pyhää Henkeä, hän ei saa ikinä anteeksi vaan on syypää ikuiseen syntiin." He näet olivat sanoneet, että Jeesuksessa oli saastainen henki."

Sananl. 18:20-21: "Puheesi mukaan saat purtavaa, sanoistasi riippuu, mitä saat niellä. Kielen varassa on elämä ja kuolema -- niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää." (vert. Matt. 12:36-37)

Matt. 7:21-23 (1933/38): "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

Eräs nainen teki taidepostikortteja myytäväksi kahvilassa tukeakseen sen toimintaa. Nainen sai kuitenkin Herralta profetian, että kahvila luulee olevansa Jeesuksen asialla, mutta todellisuudessa levittää sontaa. Toinen mies sai tähän profetiaan vahvistuksen. Sen jälkeen nainen lopetti kahvilan tukemisen ja myös erosi eräästä raamattukoulusta kesken kurssin, joka oli yhteistoiminnassa kahvilan kanssa. Kahvilan tilanne oli yleisesti ottaen huono. Ekumeniaan ja vieraaseen tuleen perustunut toiminta ei kantanut hedelmää ja kahvila joutui lopettamaan toimintansa, mikä oli oikea loppu sille kahvilalle. Tätä yhteiskristillistä kahvilaa ei ollut Herra perustanut.

Ps. 127:1: "..Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan näkevät rakentajat vaivaa. Jos Herra ei kaupunkia vartioi, turhaan vartija valvoo."

Matt. 7:6: "Älkää antako koirille sitä, mikä on pyhää, älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne tallaa niitä jalkoihinsa ja käy teidän kimppuunne ja raatele teitä."

Jer. 7:4: "Älkää luottako valheen puhujiin, jotka hokemalla hokevat: 'Tämä on Herran temppeli, Herran temppeli, Herran temppeli!'

Paavali oli hyvin pahoillaan Korintton seurakunnassa olevasta haureudesta. Seurakunnan jäsen oli ottanut äitipuolensa vaimokseen, minkä Mooseksen laki kieltää (3. Moos. 18:8). Paavali määräsi, että tämän miehen ruumis on annettava saatanan turmeltavaksi, jotta se kuritus voisi johtaa parannuksen tekemiseen. Mitä Paavali tällä tarkoitti? Se voi tarkoittaa niitä vaivoja, mitä synnin tekemisestä aiheutuu itselleen. Se voi myös tarkoittaa sitä, että Jumala rankaisee miestä lähettämällä häneen riivaajahengen, jolloin mies alkaa turmelemaan itseään hulluna. Tekikö Paavali hyvää hedelmää moittimalla näin ankarasti seurakuntaa? Kyllä teki. Hän toimi kuin puutarhurin apulainen. Huonojen oksien leikkaaminen saa viinitarhan tuottamaan parempaa hedelmää.

1. Kor. 5:1-3: "Olen kuullut, että teidän keskuudessanne on haureutta, jopa sellaista mitä ei tavata edes pakanakansojen parissa: eräskin elää äitipuolensa kanssa. Ja te vielä pöyhkeilette, vaikka teillä olisi ollut syytä surra ja erottaa joukostanne mies, joka on syyllistynyt tuollaiseen. Vaikka minä ruumiillisesti olen poissa luotanne, olen kuitenkin hengessä läsnä ja olen kuin paikalla olevana jo päättänyt, mitä syylliselle on tehtävä. Kun te olette yhdessä koolla Herramme Jeesuksen nimessä ja minun henkeni ja Herramme Jeesuksen voima ovat läsnä, tuo mies on luovutettava Saatanalle ja niin annettava hänen ruumiinsa tuhoutua, jotta hänen henkensä pelastuisi Herran päivänä. Te teette väärin, kun kerskutte. Ettekö tiedä, että pieni määrä hapatetta hapattaa koko taikinan? Puhdistakaa siis talonne hapantaikinasta, niin että teistä tulee uusi taikina. Happamattomiahan te olettekin, sillä meidän pääsiäislampaamme, Kristus, on jo teurastettu."

Osaatko erottaa hyvän ja huonon hedelmän toisistaan?

Otetaan yksi esimerkki ja tutkitaan vertauksen avulla, mikä on hyvää ja mikä huonoa hedelmää:

Naispastori opettaa hyvin kauniisti Jeesuksen armosta joka sunnuntai helluntaiseurakunnassa. Hänen mukaansa ei ole väliä, miten sinut on kastettu, kunhan sydämessäsi vain uskot. Paikalle tulee profeetta, joka keskeyttää naisen puheen. Profeetta sanoo kuuluvalla äänellä, että: "Tämä seurakunta on tehnyt jo kauan laittomuutta ja Kristus oksentaa suustaan ulos tämän seurakunnan, koska se ei ole tehnyt parannusta. Jumala rankaisee seurakuntaa lähettämällä riivaajahenget niihin, jotka eivät heti lähde pois tästä porttoseurakunnasta." Profeetta lähtee ovesta ulos ja seurakunta kauhistuu. He paheksuvat profeetan tuomiota ja vakuuttavat, etteivät aio erota seurakunnasta. Sen jälkeen muutama seurakunnan jäsen alkaa huutamaan hysteerisesti ja seuraavana päivänä yksi seurakunnan jäsen tekee itsemurhan. Seurakunnan jäsenien keskuudessa yleistyy nopeasti vastaavat ongelmat. 

Kysymys on, onko profeetta paholaisen vai Jumalan asialla? Kumpi tekee huonoa hedelmää seurakunta vai paikalle tullut profeetta? Saamme vastauksen tutkimalla Jumalan Sanaa. 

Room. 2:18: "Laista sinä opit tuntemaan hänen tahtonsa ja erottamaan sen, mikä on tärkeää."

Tulee arvioida, tekeekö sunnuntaijuhlia viettävä ja sapattia laiminlyövä helluntaiseurakunta hyvää hedelmää, kun naispastori puhuu kauniisti Jeesuksen armosta samalla opettaen, ettei kasteella ole niin väliä? Mieti tätä! Onko tässä tapauksessa sellaisia syntejä, jotka vievät seurakunnan eroon Kristuksesta? Perusteet arvion tekemiseen antaa artikkeli: 'Miten käärme juonii ja valehtelee'. Jos seurakuntaan tulee pakokauhu profeetan julistaman tuomiona takia, niin onko vastaavaa esimerkkiä Raamatussa? Tähänkin saat vastauksia lukemalla artikkelin: 'Elian päivät tulevat nyt Suomeen'.

Katsotaan ensin, onko Kristus oksentanut jonkun kristittyjen seurakunnan suustaan ulos? Kyllä on. Laodikean seurakunta ei saanut mitään kiitosta Kristukselta ja sen Hän oksensi suustaan ulos. Tämä on hyvin voimakas ilmaisu pettymyksestä sellaista seurakuntaa kohtaan, joka on välinpitämätön Jumalan käskyille. Seurakunta ei ollut kylmä eikä kuuma. Seurakunnassa on melkein ihan se ja sama, mitä siellä saarnataan ja miten seurakunta noudattaa Jumalan Sanaa, kunhan sopu vain säilyy. Kuulostaako kovin tutulta? Voiko Jeesuksen armoa julistava seurakunta olla Jumalan Sanalle uskoton porttokirkko? Kyllä voi. Tätä asiaa käsittelee yksityiskohtaisesti artikkeli: 'Likainen porttokirkko'.

Myrkkysieni tekee laittomuutta
Juud. 1:4: "Teidän joukkoonne on näet luikerrellut ihmisiä, joista jo kauan on ollut tuomio kirjoitettuna. Nämä jumalattomat kääntävät meidän Jumalamme armon riettaudeksi ja kieltävät ainoan Valtiaamme ja Herramme Jeesuksen Kristuksen."

Tit. 1:16: "He väittävät tuntevansa Jumalan, mutta teoillaan he kieltävät hänet. He ovat inhottavia ja tottelemattomia, kykenemättömiä tekemään mitään hyvää."

Ilm. 3:15-19: "Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani. "Sinä kerskut, että olet rikas, entistäkin varakkaampi, etkä tarvitse enää mitään. Et tajua, mikä todella olet: surkea ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston. Annan sinulle neuvon: osta minulta tulessa puhdistettua kultaa, niin tulet rikkaaksi, osta valkoiset vaatteet ja pue ne yllesi, niin häpeällinen alastomuutesi peittyy, osta silmävoidetta ja voitele silmäsi, niin näet. Jokaista, jota rakastan, minä nuhtelen ja kuritan. Tee siis parannus, luovu penseydestäsi!" 

Roomalaiskatoliset, luterilaiset, vapaakirkkolaiset, helluntailaiset, adventistit, baptistit jne. eivät ole eri asemassa Laodikean seurakunnan kanssa. Laittomuutta tekevät seurakunnat eivät pysy Kristuksen totisessa viinipuussa, kuten ei Laodikean seurakuntakaan pysynyt. Tie taivaaseen on hyvin kapea ja vain hyvin harva voittaa vanhurskauden kruunun (Matt. 7:13-14, Luuk. 13:22-30).

1. Piet. 1:7: "Kultakin koetellaan tulessa, ja onhan teidän uskonne paljon arvokkaampaa kuin katoava kulta. Koettelemuksissa teidän uskonne todetaan aidoksi, ja siitä koituu Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä ylistystä, kirkkautta ja kunniaa."

Onko Kristus koskaan arvostellut seurakuntaa, että se antaa naisen opettaa, antaa hyväksyntänsä harjoittaa haureutta, syödä epäjumalille uhrattua tai levittää vääriä profetioita? Kyllä on. Tyatiran seurakunta on saanut sellaiset moitteet. Nykyään seurakunnat eivät puutu mitenkään Raamatun avioliittosäädösten rikkomiseen ja jos joku käy syömässä ravintolassa, joka ilmoittaa selvästi myyvänsä epäjumalille uhrattua halal-lihaa, niin sekin sallitaan, vaikka kaikki tietäisivät lihan olevan uhrattu epäjumalille. Lähes jokaisessa kristittyjen kirkkokunnassa on tullut vakiintuneeksi käytännöksi, että naiset voivat puhua ja opettaa, vaikka sekin on Jumalan pyhien seurakunnassa kiellettyä (1. Kor. 14:32-38, 1. Tim. 2:11-15). Jos naiset puhuvat seurakunnassa, se ei ole Jumalan pyhien seurakunta.

Ilm. 2:20-22 (1933/38): "Mutta se minulla on sinua vastaan, että sinä suvaitset tuota naista, Iisebeliä, joka sanoo itseään profeetaksi ja opettaa ja eksyttää minun palvelijoitani harjoittamaan haureutta ja syömään epäjumalille uhrattua. Ja minä olen antanut hänelle aikaa parannuksen tekoon, mutta hän ei tahdo parannusta tehdä eikä luopua haureudestaan. Katso, minä syöksen hänet tautivuoteeseen, ja ne, jotka hänen kanssaan tekevät huorin, minä syöksen suureen ahdistukseen, jos eivät tee parannusta ja luovu hänen teoistansa;"

1. Kor. 14:32-34, 37-38: "Profeetat pystyvät hallitsemaan henkilahjojaan, sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala. Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo...   ..Jos joku uskoo olevansa profeetta tai saaneensa muita Hengen lahjoja, hänen tulee tietää että tämä, mitä kirjoitan, on Herran käsky. Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä." (1. Kor. 14:38 [RK]: "Jos joku ei tätä tunnusta, häntä itseään ei tunnusteta."; American Standard -käännöksen alaviitteessä huomautus samasta jakeesta: "Many ancient authorities read "But if any man knoweth not, he is not known". Compare 1 Co 8:3")

Onko Jumala koskaan lähettänyt riivaajahenkiä johonkin ihmiseen rangaistukseksi Jumalan käskyjen rikkomisesta ja vielä niin, että lopulta hän tekee itsemurhan? Kyllä on. Kuningas Nebukadnessar sai seitsemän vuoden sakkokierroksen hulluna, koska hänestä tuli ylpeä eikä hän antanut kunniaa Israelin Jumalalle. Herra on varoittanut, että Hän voi rangaista hulluudella niitä, jotka eivät pidä Herran käskyjä.

5. Moos. 28:15, 28 (1933/38): "Mutta jos sinä et kuule Herran, sinun Jumalasi, ääntä etkä tarkoin pidä kaikkia hänen käskyjänsä ja säädöksiänsä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan, niin kaikki nämä kiroukset tulevat sinun päällesi ja saavuttavat sinut...   ..Herra lyö sinua hulluudella, sokeudella ja mielisairaudella."

Dan. 4:31-33: "Sana oli vielä kuninkaan huulilla, kun taivaasta kuului ääni: "Tämä sana on sinulle, kuningas Nebukadnessar: Olet menettänyt valtakuntasi! Ihmisten joukosta sinut ajetaan pois, sinä olet asuva eläinten parissa, saat syödä ruohoa kuin härät, ja seitsemän vuotta on vierivä ylitsesi, kunnes opit tietämään, että Korkein on hallitsija ihmisten valtakunnassa ja että hän antaa sen kuninkuuden kenelle tahtoo." Se sana kävi heti toteen: Nebukadnessar ajettiin pois ihmisten joukosta, ja hän söi ruohoa kuin härät ja hänen ruumiinsa kastui yökasteesta. Hänen partansa ja hiuksensa kasvoivat tuuheiksi ja pitkiksi kuin kotkan sulat ja hänen kyntensä pitkiksi kuin lintujen kynnet."
 
Tuom. 9:22-24: "Abimelek hallitsi Israelia kolme vuotta. Sitten Jumala lähetti pahan hengen rikkomaan Abimelekin ja sikemiläisten välit, ja sikemiläiset nousivat kapinaan Abimelekia vastaan. Näin tapahtui, jotta Jerubbaalin seitsemänkymmenen pojan julma murha tulisi kostetuksi ja jotta rangaistus kohtaisi veljiensä surmaajaa Abimelekia ja Sikemin miehiä, jotka olivat auttaneet häntä tappamaan veljensä.

Kuningas Saul ei noudattanut Jumalan käskyjä, joten Pyhä Henki lähti Saulista pois ja Jumala lähetti tilalle pahan hengen vaivaamaa Saulia. Tämän jälkeen Saulista tuli kateellinen Daavidille ja hän yritti vanginta Daavidin, mutta Jumala pelasti Daavidin laittamalla Saulin tekemään häpeällisiä tekoja hurmoksessa profeetta Samuelin edessä (1. Sam. 19:18-24). Jumala häpäisi Saulin kansan edessä rangaistuksena Saulin tekemistä synneistä.

1. Sam. 16:14-15: "Herran henki siirtyi pois Saulista, ja Herran lähettämä paha henki alkoi ahdistaa häntä. Saulin palvelijat sanoivat hänelle: "Huomaathan, että Jumalan lähettämä paha henki ahdistaa sinua."

1. Sam. 19:24: "Hänkin riisui vaatteensa ja riehui hurmoksissa Samuelin edessä kunnes kaatui maahan, ja siinä hän makasi alastomana koko sen päivän ja yön..."

Lopulta Saul teki itsemurhan. Tuomari Gideonin aikana Jumala laittoi Israelin viholliset surmaaman toinen toisensa. Yeshua (Jeesus) ajoi hautaluolissa asuneesta miehestä pahat henget saastaisiin sikoihin, minkä jälkeen siat tekivät joukkoitsemurhan juoksemalla jyrkänteeltä alas järveen (Mark. 5:2-13). Farewell Spitin rannalla Uudessa-Seelannissa teki 666 valasta itsemurhan (IL 13.2.2017).

1. Sam. 31:4-5: "Silloin Saul käski aseenkantajaansa: "Tartu miekkaasi ja lävistä minut! Muuten nuo ympärileikkaamattomat tulevat ja lävistävät minut ja häpäisevät minut." Mutta kun aseenkantaja ei uskaltanut sitä tehdä, Saul otti itse miekan ja heittäytyi siihen. Nähdessään Saulin kuolleen myös aseenkantaja heittäytyi miekkaansa ja seurasi Saulia kuolemaan."

Mark. 5:12-13: "Pahat henget pyysivät Jeesukselta: "Päästä meidät sikalaumaan, anna meidän mennä sikoihin." Hän antoi niille luvan. Silloin saastaiset henget lähtivät miehestä ja menivät sikoihin, ja lauma syöksyi jyrkännettä alas järveen. Sikoja oli noin kaksituhatta, ja ne hukkuivat kaikki."

Tuom. 7:20-22: "Silloin muutkin osastot puhalsivat torviin, rikkoivat ruukut, ottivat vasempaan käteensä soihdun ja oikeaan torven ja huusivat: "Herran ja Gideonin miekka!" Miehet seisoivat paikoillaan leirin ympärillä, mutta kaikki leirissä olijat joutuivat kauhun valtaan ja ryntäilivät sinne tänne pyrkien pakoon. Kun Gideonin kolmesataa miestä puhalsivat torviinsa, Herra pani midianilaiset käymään ase kädessä toistensa kimppuun. Sotajoukon rippeet pakenivat Bet-Sittaan, Sereran suuntaan, ja aina Tabbatin luona virtaavalle Abel-Meholan purolle saakka."

Sak. 12:3-4 (1933/38): "Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan. Sinä päivänä, sanoo Herra, minä lyön kaikki hevoset vauhkoudella ja niiden ratsastajat hulluudella..."

Hyvin suositusta saarnaajasta Patrick Tiaisesta profetoitiin 2.3.2016, että hän menettää seurakuntansa, koska hän on profetoinut väärin, mitä helluntailaiset eivät juurikaan uskoneet (PDF-tuloste). Helluntailainen saarnaaja Timo Närhi uskoi vakaasti Patrick Tiaisen olevan Jumalan mies ja puolusti häntä kiivaasti televisiohaastatteluissakin, kuten teki moni muukin helluntaiseurakunta. Samana vuonna 2016 Timo Närhi profetoi Seinäjoen helluntaiseurakunnassa Patrick ja Maria Tiaisen ollessa hänen käsiensä alla, että he ovat olleet uskollisia ja tulevat saamaan suuria palkintoja, voittoja sekä saamaan aikaiseksi suuren herätyksen. Heidän tilaisuudet ovat olleet vasta pienten alkujen päiviä. Historia osoitti, ettei näin tapahtunut. Närhi ja muut Tiaiseen uskoneet eivät osanneet arvioida oikein hedelmien hyvyyttä, joten he eksyivät (lisää artikkelissa). 

Iltalehti 5.5.2017

1.3.2017 julkaistussa Youtube-videossa varoitettiin, että uskoton pappi saa erokirjan. 11.3.2017 annettiin Patrick Tiaiselle käteen kirjallinen profetia, että hän joutuu suureen häpeään syntiensä takia eikä saa syntejään anteeksi (dokumentti, Driven aikaleima 11.3.2017; Jes. 22:14, Joh. 20:21-23). Muutaman viikon jälkeen hän joutui suureen häpeään (IL 4.5.2017). Tiainen löytyi palavasta autosta, minkä jälkeen hänelle annettiin apua (Tiaisen julkinen tiedote, KP 3.5.2017, Tiaisen TV-kommentti). Tiainen on itse kertonut tästä asiasta julkisuudessa ja kokemastaan suuresta häpeästä mm. Yle Fem-kanavan ohjelmassa 'Maria ja kesäpuhujat', jakso 3: Häpeä (Yle Areena). Lopulta seurakunta hylkäsi Tiaisen, koska hän oli menettänyt seurakuntansa luottamuksen (julkinen tiedote). Tiaisen tapauksesta kertoo yksityiskohtaisesti artikkeli: 'Elian päivät tulevat nyt Suomeen'. 

Room. 1:25-26: "He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen, he ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa -- olkoon hän ikuisesti ylistetty, aamen. Siksi Jumala on jättänyt heidät häpeällisten himojen valtaan..."

Jes. 22:14: "Niin minä sain kuulla Herran Sebaotin sanat: -- Tietäkää: tämä synti jää sovittamatta aina kuolemaanne saakka. Näin sanoo Jumala, Herra Sebaot."

Matt. 7:22-23 (1933/38). "Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

1. Tim. 5:20: "Nuhtele syntiä tekeviä kaikkien kuullen, jotta muutkin pelkäisivät."

Eräällä nuorella naisella oli tapana käydä helluntailaisissa ja luterilaisissa äärikarismaattisissa seurakunnissa. Hänellä oli toisaalta tapana myös korostaa, että Raamatussa olevia Herran käskyjä tulee noudattaa, mutta kuitenkin itse noudatti käskyjä mielensä mukaisesti, miten häntä huvitti. Nainen huolestui saamastaan näystä, jossa Jumalan Poika itki, koska nainen ei ollut ottanut vastaan Herran kutsua siihen tehtävään, minkä Herra oli naiselle suunnitellut. Nainen oli siis ollut uskoton Herran käskyille. Hän ei edes uskonut sitä perheenjäsentään, mitä hänen olisi tullut kuunnella. Hän oli kuin kuningatar Vasti (teemasta lisää artikkelissa). Kerran nainen meni äärikarismattiseen tilaisuuteen, missä eläkkeellä oleva helluntailainen nainen profetoi samalla, kun Iso-Britanniassa teologian koulutuksen saanut mies saarnasi. Naispastori lupasi eräälle jalan parantuvan, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Miespastori tuli naisen luokse, asetti kätensä naisen pään päälle ja puhui kielillä. Nainen säpsähti ja kertoi kuulleensa sydämessään äänen, joka pilkkasi Pyhää Henkeä. Nainen luuli tehneensä Pyhän Hengen pilkkaa ja huolestui itsestään luullen joutuvansa kadotukseen. Jos riivaajahenget pilkkaavat Pyhää Henkeä, niin sen kuullut henkilö ei tietenkään ole vastuussa siitä, mitä muut tekevät (aiheesta lisää artikkelissa). Nainen alkoi saamaan näkyjä demoneista ja sanoi hyppäävänsä kalliolta alas. Hän ajautui vakaviin henkilökohtaisiin ongelmiin. Päästyään yli näistä ongelmista hän teki lisää syntiä. Tämä surullinen kertomus on varoittava esimerkki siitä, ettei väärällä tiellä olevat äärikarismaattiset seurakunnat ole turvallisia paikkoja harjoittaa uskontoa. Niissä voi altistua eksytyksen lisäksi väärien henkien runtelulle. Ongelman alkujuuri on välinpitämättömyys Raamatun opetukselle, mitä on myös monissa äärikarismaattisissa seurakunnissa (lisää artikkelissa).

1. Tim. 5:22: "Harkitse kätten päällepanemista tarkoin, jotta et joutuisi osalliseksi toisten synteihin. Säilytä itsesi puhtaana."

Apt. 19:14-16: "Myös jotkut kiertelevät juutalaiset henkienmanaajat alkoivat loitsiessaan lausua Herran Jeesuksen nimeä. Karkottaessaan sairaista pahoja henkiä he sanoivat: "Minä vannotan teitä sen Jeesuksen nimessä, jota Paavali julistaa." Näin tekivät myös juutalaisen ylipapin Skeuaksen seitsemän poikaa, mutta paha henki vastasi heille: "Jeesuksen minä tunnen ja Paavalinkin tiedän, mutta keitä te olette?" Ja mies, jossa paha henki oli, ryntäsi heidän kimppuunsa, nujersi heidät kaikki ja runteli heitä niin, että heidän oli alasti ja verissä päin paettava talosta."

Apt. 1:17-18: "Hän kuului meidän joukkoomme ja oli saanut osalleen palvelutehtävän niin kuin mekin. Petoksensa palkalla hän hankki itselleen kappaleen maata, mutta sitten hän syöksyi päistikkaa alas, niin että hänen vatsansa halkesi ja sisälmykset pursuivat ulos."

On syytä huomioida hyvin vakavasti, että Raamattu ennustaa Jumalalle uskottomasta porttokirkosta tulevan riivaajahenkien tyyssija. Porttokirkon tunnistaa siitä huonosta hedelmästä, mitä seurakunta tekee. Harhaoppinen hengellisyys, saastaisuus ja muu laittomuus avaavat riivaajahengille oven tulla seurakuntaan. Ilmestyskirja kertoo, miten saatana ja hänen enkelinsä heitetään maan päälle. Se on ankara vitsaus, millä on vakavia seurauksia porttokirkolle ja laittomuudessa elävälle maailmalle.


Ilm. 12:9 (1933/38): "Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa."

Ilm. 18:2-5: "Hän huusi kovalla äänellä: "Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon! Siitä on tullut pahojen henkien tyyssija ja kaikkien saastaisten henkien ja kaikkien saastaisten ja inhottavien lintujen pesäpaikka. Sen porton viiniä, vihan viiniä, ovat kaikki kansat juoneet, kaikki maailman kuninkaat ovat irstailleet hänen kanssaan, ja kaikki maailman kauppamiehet ovat rikastuneet hänen vauraudestaan ja ylellisestä elämästään." Minä kuulin taivaasta toisenkin äänen, joka sanoi: "Lähtekää pois, jättäkää hänet, te, jotka olette minun kansaani, ettette joutuisi ottamaan osaa hänen synteihinsä ettekä jäisi alttiiksi niille vitsauksille, joilla häntä lyödään. "Hänen syntiensä röykkiö ulottuu jo taivaaseen asti, eikä Jumala unohda hänen pahoja tekojaan.

Jer. 51:6-7 (1933/38): "Paetkaa Baabelista ja pelastakoon kukin henkensä, älkää hukkuko sen syntiin. Sillä tämä on Herran koston aika, hän maksaa sille, mitä se on ansainnut. Baabel oli Herran kädessä kultainen malja, joka juovutti kaiken maan. Sen viinistä joivat kansat; sentähden kansat tulivat mielettömiksi."

Jumala rankaisi syntiä tehnyttä kuningas Ahabia sallimalla valheen hengen mennä vääriin profeettoihin, jotka eksyttäisivät Ahabin tuhon omaksi väärillä profetioilla. Jumala käyttää eksytystä rankaisukeinona niille seurakunnille, jotka valhetta rakastavat. Antikristus on myös Jumalan lähettämä vitsaus (Ilm. 6:1-2) ja eksytys niille, jotka rakastavat vääryyttä (laittomuutta). Sen takia jokaisen Herran oman on lähdettävä pois niistä seurakunnista, joissa on vierasta tulta ja laittomuutta, etteivät he joudu alttiiksi niistä vitsauksista, mitä Herra lähettää laittomuutta tekeviin seurakuntiin.

1. Kun. 22:19-23: "Miika sanoi vielä: "Kuule siis Herran sana! Minä näin Herran istuvan valtaistuimellaan, ja kaikki taivaan joukot seisoivat hänen ympärillään hänen oikealla ja vasemmalla puolellaan. Ja Herra sanoi: 'Kuka eksyttäisi Ahabin, niin että hän lähtee sotaretkelle ja kaatuu Ramot-Gileadissa?' Yksi vastasi yhtä, toinen toista, kunnes esiin tuli muuan henki. Se asettui Herran eteen ja sanoi: 'Minä eksytän hänet.' 'Millä tavoin?' kysyi Herra. Henki vastasi: 'Minä lähden sinne ja menen valheen henkenä jokaisen hänen profeettansa suuhun.' Silloin Herra sanoi: 'Eksytä sinä hänet, sinä pystyt siihen. Mene ja tee niin.' Ja niin on käynyt, Herra on lähettänyt valheen hengen kaikkien näiden profeettojesi suuhun. Onnettomuuden hän on sinun osallesi määrännyt!"

2. Tess. 2:3-4, 11-12 (1933/38): "Älkää antako kenenkään vietellä itseänne millään tavalla. Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi, tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai jumaloitavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala...    ..Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen."

Riivaajahenget turmelevat ihmisen sisältäpäin, mutta Raamattu mainitsee erityisen kirouksen, joka tuhoaa myös heidän talonsa. Jotka ovat varastaneet ja puhuneet väärin Jeesuksen nimessä, heidän koteihinsa ja kirkkorakennuksiinsa tulee kirous, joka turmelee talot asuinkelvottomaksi. Vesivahingot ja home tuhoavat puutaloja, kuten tekevät eräissä maissa termiitit, rotat ja muut tuholaiset (Yle 17.9.2014). Home turmelee ennen pitkään myös talojen betonirakenteet. Raamatun mainitsema kirous rapauttaa kiviäkin ja kivirakennuksistakin tulee asuinkelvottomia. Maan syvyyksistä on löytynyt mikrobeja, jotka syövät ja hengittävät kiveä kemikaaleillaan (Tiede 10.4.2012).

Sak. 5:3-4: "Hän sanoi minulle: "Se sisältää kirouksen, joka koskee koko maata. Ties kuinka kauan ovat varkaat jääneet rankaisematta, ja pitkään ovat jääneet rankaisematta myös ne, jotka vannovat väärin." -- Minä lähetän liikkeelle kirouksen, sanoo Herra Sebaot. Se menee varkaan taloon ja sen taloon, joka on vannonut väärin minun nimeeni. Kirous jää sinne asumaan ja tuhoaa koko talon, niin hirret kuin kivetkin."

Pietari sanoi, tuomio alkaa Jumalan huoneesta

Onko Jumalan profeetan määräämä rangaistus johtanut siihen, että seurakunta menee pakokauhun valtaan? Kyllä on. Seurakunta joutui kauhun valtaan, kun Ananias ja Safira saivat rangaistuksen valehtelemisesta ja seurakunnalle lupaaman omaisuuden kätkemisestä. Herran pelko on viisauden alku ja Pyhän Jumalan tunteminen on ymmärryksen perusta (Sananl. 9:10, Ps. 111:10).

Vitsaukset aiheuttavat kauhua
Apt. 5:8-11: "Pietari kysyi häneltä: "Sano minulle, tähänkö hintaan te maatilan myitte?" "Niin, juuri siihen hintaan", vastasi nainen. Silloin Pietari sanoi: "Kuinka te yksissä tuumin ryhdyitte koettelemaan Herran Henkeä? Kuuletko askelia oven takaa? Ne, jotka hautasivat miehesi, kantavat täältä myös sinut." Siinä samassa nainen kaatui kuolleena Pietarin jalkoihin. Nuoret miehet tulivat sisään ja näkivät naisen kuolleen. He veivät hänet pois ja hautasivat hänet miehensä viereen. Kauhu valtasi koko seurakunnan ja kaikki jotka tästä kuulivat."

Ps. 66:3: "Sanokaa Jumalalle: Kuinka pelottavia ovatkaan sinun tekosi! Viholliset nöyrtyvät sinun edessäsi suuren voimasi tähden."

Mark. 11:15-18: "He tulivat Jerusalemiin, ja Jeesus meni temppeliin ja alkoi ajaa myyjiä ja ostajia sieltä ulos. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat eikä antanut kenenkään kulkea tavaraa kantaen temppelialueen kautta. Hän opetti ihmisiä näin: "Eikö ole kirjoitettu: 'Minun huoneeni on oleva kaikille kansoille rukouksen huone'? Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan." Ylipapit ja lainopettajat kuulivat tämän ja miettivät, miten saisivat Jeesuksen raivatuksi pois tieltä. He pelkäsivät häntä, koska hänen opetuksensa oli tehnyt ihmisiin voimakkaan vaikutuksen."  

Ps. 14:5 (1933/38). "Siinä heidät valtaa kauhu, sillä Jumala on läsnä vanhurskasten sukukunnassa."

Ps. 111:10: "Herran pelko on viisauden alku, viisas se, joka hänen tahtonsa täyttää..."

Miksi Herra lähettää profeettojaan nuhtelemaan Jeesusta ylistäviä seurakuntia? Raamatussa on periaate, että uskottomuudesta saa ankaramman tuomion, jos tunsi evankeliumin (2. Piet. 2:21, Jaak. 3:1). Laittomuus on silloin tahallista synnin tekemistä tai tahallista piittaamattomuutta. Uskoon tulleilla kristityillä on usein sellainen ongelma, että heillä on niin paljon pelastusiloa, etteivät he viitsi enää tehdä parannusta laittomuudesta, joka on kuitenkin ehto syntien anteeksisaamiseksi (Matt. 7:21-23; Apt. 3:18-19, 23). Vastakääntyneet etsivät mielensä mukaisia saarnaajia ja haluavat päästä mahdollisimman helpolla, joten lain opiskelu ja parannuken teko jää tekemättä, jolloin he eivät opi tuntemaan totuutta eivätkä vapaudu synnin orjuudesta. 
 
2. Tim. 4:3-4: "Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. He tukkivat korvansa totuudelta ja kääntyvät kuuntelemaan taruja."

Ilm. 3:1-3, 5: "Sardeksen seurakunnan enkelille kirjoita: "Näin sanoo hän, jolla on Jumalan seitsemän henkeä ja seitsemän tähteä: "Minä tiedän sinun tekosi. Sinä olet elävien kirjoissa, mutta sinä olet kuollut. Herää ja vahvista sitä, mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan. Olen havainnut, että tekosi eivät täytä minun Jumalani vaatimusta. Muista, kuinka kuulit sanan ja otit sen vastaan, tarkkaa sitä ja tee parannus. Ellet ole hereillä, minä tulen kuin varas, yllätän sinut hetkellä, jota et aavista...    ..Se, joka voittaa, saa ylleen valkeat vaatteet, enkä minä pyyhi hänen nimeään elämän kirjasta..."

Monet seurakunnat ovat kavalia ansoja. Vastakääntyneet eivät vielä osaa kunnolla Raamattua ja he hakevat oppinsa sellaisilta saarnaajilta, jotka kauniilla puheilla lupaavat vapautta ja pelastusvarmuutta, mutta eivät opeta synnin orjuudesta vapautumista, mitä Yeshua HaMashiach tarkoitti vapaudella ja mistä Hän on tullut vapauttamaan (Joh. 8:32-34; 1. Joh. 3:4). Silloin heidän vaelluksensa erämaassa jää puolitiehen ja he eksyvät kadotukseen. He ovat kuin kasteessa puhtaiksi pestyt siat, jotka menevät takaisin rapakkoon elämään saastaisesti. Maailmassa on paljon seurakuntia, jotka eivät pese mitään puhtaaksi vaan saastuttavat entistä pahemmin uskoon tulleet. Herra puuttuu tällaiseen ja lähettää profeettojaan nuhtelemaan seurakuntiaan. Varoittavina esimerkkeinä on Ilmestyskirjan luvut 2 ja 3, missä Yeshua (Jeesus) nuhtelee ankarilla sanoilla monia seurakuntiaan.

Huono seurakunta on ansa
2. Tim. 3:6-8: "Nämä näet tunkeutuvat koteihin ja kietovat valtaansa syntien rasittamia, monenlaisten oikkujensa riepottelemia naisparkoja, jotka ovat aina alttiita uusille opetuksille mutta eivät voi koskaan päästä selville totuudesta. Niin kuin Jannes ja Jambres vastustivat Moosesta, niin tuollaiset villitsijät vastustavat totuutta. He ovat menettäneet järkensä, ja heidän uskonsa on kelvoton."

2. Piet. 2:17-22: "Nuo ihmiset ovat vedettömiä lähteitä, sadepilviä, jotka tuulenpuuska hajottaa. Heille on varattuna synkin pimeys. Heidän puheensa ovat suurellisia mutta tyhjänpäiväisiä, ja ruumiinsa halujen vallassa he koettavat vietellä irstauteen niitä, jotka juuri ovat pääsemässä eroon eksyksissä vaeltavista. He lupaavat näille vapautta, vaikka itse ovat turmeluksen orjia: kenen voittama ihminen on, sen orja hän on. Jos he ovat päässeet eroon maailman saastasta tullessaan tuntemaan meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen mutta sitten taas vajoavat siihen ja joutuvat sen valtaan, heidän tilansa on lopussa pahempi kuin alussa. Parempi olisi heille ollut, etteivät olisi lainkaan oppineet tuntemaan vanhurskauden tietä, kuin että he sen opittuaan kääntävät selkänsä pyhälle käskylle, jonka ovat vastaanottaneet. Heidän on käynyt juuri niin kuin sananlaskussa sanotaan: "Koira palaa oksennukselleen", ja: "Pesty sika rypee rapakossa."

Matt. 23:15 (1933/38): "Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te kierrätte meret ja mantereet tehdäksenne yhden käännynnäisen; ja kun joku on siksi tullut, niin teette hänestä helvetin lapsen, kahta vertaa pahemman, kuin te itse olette!"

Matt. 18:6: "Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen."

Abrahamin esikoinen Ismael ilvehtien pilkkasi muita eikä hän ollut muutenkaan Jumalan lupaama lapsi, joka syntyisi vaimosta Saarasta. Saara halusi, että Abraham lähettää Ismaelin pois, jotta lupauksen lapsi Isak saisi perinnön. Jumala käski Abrahamia lähettämään Ismaelin pois Abrahamin kodista äitinsä Hagarin kanssa, joka oli Abrahamin sivuvaimo ja orja, jottei Ismael peri Abrahamia (1. Moos. 21:8-21). Samalla tavalla Kristus sanoo viimeisenä päivänä laittomuutta tehneelle seurakunnalla, mene pois Minun tyköäni, jottei se saa perintöosuutta Jumalan Valtakunnasta.

1. Moos. 21:9-10: "Saara huomasi, että Abrahamin ja egyptiläisen Hagarin poika Ismael ilvehti, ja sanoi Aabrahamille: "Aja pois tuo orjatar poikinensa, sillä ei tuon orjattaren poika saa periä minun poikani, Iisakin, kanssa."

Matt. 7:22-23 (1933/38): "Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'."

Profeetan tehtävä on Jumalan puutarhassa kitkeä rikkaruohoja, kaataa pahoja hedelmiä tekeviä puita ja istuttaa uusia taimia

Jos joku tekee riittävän paljon syntiä, Jumala voi paaduttaa hänet niin, ettei hän pysty enää tekemään parannusta (2. Moos. 4:21, Room. 9:18). Onko mahdollista, että Herran profeetta ilmoittaa jollekin seurakunnalle, ettei se pelastu? Herralla on valta antaa kadotustuomioita ja profeetan tehtävä on Herran sanat seurakunnalle ilmoittaa. Profeetta voi todellakin ilmoittaa, ettei joku saa syntejään anteeksi, kuten teki profeetta Jesaja ja apostolit. Julkiset tuomiot ovat varoittavia esimerkkejä, ettei muut tekisi syntiä. On suuri virhe väittää vastaan sanomalla, ettei saa tuomita, sillä Herra saa tuomita. Profeetat, tuomarit ja seurakunnat saavat tuomita Herran antamien toimivaltuuksien rajoissa (1. Kor. 5:12 - 6:3). On viisasta nöyrtyä ja ottaa opiksi muiden virheistä, kun kieltää totuus.

Jes. 22:14: "Niin minä sain kuulla Herran Sebaotin sanat: -- Tietäkää: tämä synti jää sovittamatta aina kuolemaanne saakka. Näin sanoo Jumala, Herra Sebaot."

1. Tim. 5:20: "Nuhtele syntiä tekeviä kaikkien kuullen, jotta muutkin pelkäisivät."

Joh. 20:21-23: "Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät." Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."

Matt. 16:19: "Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu."

Raamatussa on selvä varoitus, että Herra voi hylätä laittomuutta tekevän seurakunnan kokonaan. Herra odottaa seurakunnalta makeita marjoja, mutta jos viinitarha tuottaa happamia ja homeisia villimarjoja, sen puut revitään maasta irti juuriaan myöden. Herra hylkää tontin ja antaa sen kasvaa rikkaruohoja ja orjantappuraa. Profeetta Elian aikana Herra kuritti Israelia 3,5 vuotta kestäneellä sateettomalla ajalla, jolloin pellot kuivuivat ja joet ehtyivät (Jaak. 5:17). Ihmisiltä loppui ruoka ja karjalta myös juomavesi. Kun viinitarha on autioitunut kokonaan, vasta sen jälkeen Herra voi istuttaa samalle paikalle uuden viinitarhan.

Jes. 5:1-6: "Ystävästäni minä tahdon laulaa, laulun rakkaasta ystävästäni ja hänen viinitarhastaan. Ystävälläni oli viinitarha hedelmällisellä rinnemaalla. Hän muokkasi sen, perkasi puhtaaksi kivistä ja istutti sinne jaloa viiniköynnöstä, hän rakensi sen keskelle vartiotornin ja louhi kallioon viinikuurnan. Hän odotti makeiden rypäleiden satoa, mutta tarha kasvoi villimarjoja. Ja nyt, Jerusalemin asukkaat ja Juudan miehet, ratkaiskaa minun ja viinitarhani asia! Mitä pitäisi vielä tehdä viinitarhalleni? Mitä jäi tekemättä? Minä odotin siltä rypäleitä, miksi se kasvoi villimarjoja? Nyt kerron teille, mitä teen viinitarhalleni. Minä revin aidan sen ympäriltä, ja se jää eläinten laitumeksi, minä hajotan sen muurin, ja se jää kaikkien tallattavaksi. Minä jätän tarhani hylkymaaksi. Sitä ei enää kitketä, ei karsita, siihen nousee ohdaketta ja orjantappuraa. Minä kiellän pilviä sille vettä satamasta."

Jes. 13:9: (1933/38): "Katso, Herran päivä tulee, tulee armottomana, tulee kiivaus ja vihan hehku, tekemään autioksi maan ja hävittämään siitä sen syntiset."

Luuk. 4:25-27: "Uskokaa minua: Israelissa oli monta leskeä Elian aikana, silloin kun taivas ei antanut vettä kolmeen ja puoleen vuoteen ja koko maahan tuli kova nälänhätä. Silti Eliaa ei lähetetty heidän luokseen, vaan Sidonin maahan, Sarpatissa asuvan leskivaimon luo. Samoin Israelissa oli monta spitaalista profeetta Elisan aikana, mutta yhtäkään heistä ei puhdistettu, ainoastaan Naaman, joka oli syyrialainen."   

Profeetan tehtävä on Jumalan puutarhassa kitkeä rikkaruohoja, kaataa puita, leikata oksia ja kylvää uusia siemeniä. Syntiä tekevät revitään maasta irti juuriaan myöden ja tilalle istutetaan uudet taimet. Profeetta on kuin tietyömaan edellä kulkeva puskutraktori, joka raivaa rämeikköön tasaisen tien, jotta Kristus voi palata takaisin kansansa luokse (Mark. 1:1-8). Joka voittaa vanhurskauden seppeleen, hänelle Herra antaa rautaisen valtikan ja aamutähden.

Profeetta on kuin suo, kuokka ja Jussi
Jer. 1:9-10: "Sitten Herra ojensi kätensä, kosketti suutani ja sanoi minulle: -- Minä annan sanani sinun suuhusi. Minä asetan sinut tänä päivänä kansojen ja valtakuntien yläpuolelle. Sinun tulee repiä ja särkeä, tuhota ja hävittää, rakentaa ja istuttaa."

Ilm. 2:26-28 (2017): "Sille, joka voittaa ja ottaa loppuun asti vaarin teoistani, annan vallan hallita pakanoita, ja hän on kaitseva heitä rautaisella valtikalla, kuin saviastiat heidät särjetään – kuten minäkin sain siihen Isältäni vallan – ja annan hänelle aamutähden."

Ps. 2:5-9: "Hän puhuu heille vihassaan ja kauhistuttaa heidät kiivaudellaan: "Minä itse olen asettanut kuninkaani Siioniin, pyhälle vuorelleni!" Nyt kerron, mitä Herra on säätänyt. Hän sanoi minulle: "Sinä olet minun poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. Pyydä minulta, niin saat kansat perinnöksesi, ja maan ääriin ulottuu sinun valtasi. Sinä alistat kansat rautaisella valtikalla, murrat ne kuin saviastiat."

Viimeisellä vuosiviikolla astuu esiin kaksi säkkipukuista profeettaa, jotka kurittavat maailmaa ankarilla vitsauksilla ja tuomioilla. He nuhtelevat seurakuntia ankarilla sanoilla (vert. Ilm. 11:8). Rikkaruohojen kitekeminen, oksien leikkaaminen ja puiden kaataminen kantaa hyvää hedelmää Herran viinitarhassa, koska se poistaa maailmasta syntiä ja toimeenpanee vanhurskaan tuomion niille, jotka tekivät huonoa hedelmää. Ilmestyskirja kertoo, että säkkipukuiset profeetat ovat kaksi oliivipuuta Herran valtaistuimen edessä viitaten Sakarjan kirjaan, joka kertoo puiden tuottavan öljyä kultaista putkea pitkin seitsenhaaraiseen öljylamppuun. Miten suuren arvon profeetat saavatkaan. Tämä on johdonmukaista, koska Yeshuan (Jeesuksen) sanojen mukaan Mooseksen lakia noudattavat ja sitä seurakunnalle opettavat sanansaattajat ovat Herran valtakunnassa suuria, mutta sellaiset raamatunopettajat alennetaan ja tuomitaan, jotka antavat hyväksyntänsä olla noudattamatta lakia (Matt. 5:19-20; Room. 1:32, Room. 2:12-13, 27). Säkkipukuisista profeetoista kertoo lisää artikkeli: 'Kaksi säkkipukuista profeettaa astuvat esille'.

Ilm. 11:3-4: "Minä annan kahdelle todistajalleni tehtäväksi julistaa sanaani säkkivaatteeseen pukeutuneina tuhat kaksisataakuusikymmentä päivää." Nämä todistajat ovat ne kaksi oliivipuuta ja kaksi lampunjalkaa, jotka seisovat maan Herran edessä."

Sak. 4:2-3, 11-14 (1933/38): "Ja hän sanoi minulle: "Mitä sinä näet?" Minä vastasin: "Minä näen, katso: lampunjalka, kokonansa kultaa, ja sen yläpuolella sen öljyastia, ja lampunjalassa sen seitsemän lamppua, ja seitsemän öljyputkea lamppuihin, jotka ovat siinä ylimpänä. Ja kaksi öljypuuta sen ääressä, toinen öljyastian oikealla, toinen vasemmalla puolella."...    ..Ja minä lausuin ja sanoin hänelle: "Mitä ovat nämä kaksi öljypuuta lampunjalan oikealla ja vasemmalla puolella?" Sitten minä toistamiseen lausuin ja sanoin hänelle: "Mitä ovat nuo kaksi öljypuun terttua kahden kultaisen putken kohdalla, jotka vuodattavat sisästänsä öljynkultaa?" Niin hän sanoi minulle näin: "Etkö tiedä, mitä ne ovat?" Minä vastasin: "En, Herra". Hän sanoi: "Nämä ovat ne molemmat öljyllä voidellut, jotka seisovat kaiken maan Herran edessä."

Ps. 52:1, 10 (RK): "..Daavidin mietepsalmi...    ..Mutta minä olen kuin viheriöivä öljypuu Jumalan huoneessa..."

Miksi ei kaikki Jeesukseen uskovat pelastu?

Jumalan Poika sanoi, että vain harva Taivasten Valtakuntaan pyrkivä pelastuu. Miksi jotkut uskovat saavat syntinsä anteeksi ja toiset eivät saa? Mikael antaa tähän tärkeään kysymykseen vastauksen tällä opetusvideolla. Tämän videon käsikirjoituksen voi lukea myös PDF-dokumentista.

Matt. 5:19-20: "Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa. Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan."